Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Tatjana Manojlović

Tatjana Manojlović

Demokratska stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani građani Srbije, u ime poslaničkog kluba Demokratske stranke, predsednici Vlade postavljam pitanje – da li joj je bar malo neprijatno zbog brojnih upozorenja, permanentnih, da Srbija tone apsolutno u medijski mrak? Naročito posle jučerašnjeg saopštenja Kolegijuma Radio-televizije Srbije, u maniru najcrnjih izveštaja iz 90-ih godina i neslavne tradicije televizije Beograd i njenog informativnog programa, kada ovo saopštenje pre izgleda kao da ga je pisala šefica info službe Srpske napredne stranke ili neko drugi iz režimske mašinerije klevete i laži. Zašto neprimereno utičete na uredništvo informativnog programa Radio-televizije Srbije, koji se više trudi da se ne zameri i ugodi Aleksandru Vučiću, nego da poštuje zakonske obaveze javnog medijskog servisa?

Pitanje takođe za predsednicu Vlade i odlazećeg ministra policije – zašto policija šije nove uniforme, umesto da obezbedite nove stanove, stipendije za decu stradalih policajaca i dostojanstveniji život zaposlenih u ovom resoru?

Za ministarku zdravlja – da li ste razmatrali mogućnost da na program Medicinskog fakulteta vratite subspecijalizaciju iz dečje i adolescentske psihijatrije, kog nema poslednjih godina? I da li ste svesni odgovornosti, posebno u svetlu onoga što nam se dešavalo, tragičnih događaja poslednjih mesec dana?

Pitanje za ministarku zdravlja, ministarku poljoprivrede i ministarku ekologije – šta ste planirali po pitanju činjenice da jedemo najzagađeniju hranu, koja je posledica najzagađenijih vodotokova reka, jezera, potoka?

Zašto na dan Vučićevog kontramitinga nisu radili školski autobusi? Kako planirate da nadoknadite radnicima iz treće smene koji su se umesto organizovanim prevozom, vraćali taksijem u svoje domove sa radnih mesta? Da li je utvrđena odgovornost za smrt Momčila Vučkovića iz Gornje Budrige i koliko i danas ljudi na prostoru Kosova i Metohije strada zbog nemara Srpske liste, ćerke-firme Srpske napredne stranke?

Da li ste ikada za ovih deset, jedanaest godina koliko ste na vlasti pitali za mišljenje i intelektualce iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, kako oni vide situaciju u kojoj žive Srbi na tom prostoru i šta je za njih najbolje rešenje? Da li ste čuli poruku Nenada Todorovića, umetničkog direktora prištinskog Narodnog pozorišta, koji kaže: „Slobodni Beograde, odbranite vašu slobodu, kao što ćemo mi da osvojimo našu. Dobri ljudi, spasite Srbiju od sramote. Srba na Kosovu je malo, ali nas je mnogo među njima koji vas preklinjemo, menjajte Srbiju, vi ste nam poslednja nada“.

I na kraju, pitanje koje je izuzetno aktuelno za predsednicu Vlade – da li planira da iz procedure povuče Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima, na zahtev brojnih odgovornih udruženja i građana koji su svesni da bi to bila izuzetna šteta po sve građane i Republiku Srbiju? Hvala.