Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Srđan Milivojević

Srđan Milivojević

Demokratska stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani građani Srbije, vašem strpljenju i opozicionom strpljenju je kraj, neko ovom mafijaškom režimu mora da kaže da je odzvonilo i mi zahtevamo raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Mi nećemo dozvoliti sednicu o rebalansu budžeta, ne zato što smo protiv penzionera, i protiv majki i primanja za decu, već zato što je taj rebalans budžeta poslednja prilika naprednom mafijaškom režimu da do ramena gurne ruku u narodni džep, poveća akcize i dodatno opljačka građane Srbije.

Koliko ste vi oduševljeni vešću da će biti izbora, najbolje govori ova atmosfera među vama, kao na parastosu i najbolje govori broj pregleda na Gugl pretraživaču, nema poslanika preko puta mene koji nije gledao kako je najbrže doći do Specijalnog suda i uzeti status svedoka saradnika.

Dakle, mi idemo u blokadu ove sednice, jer do rebalansa budžeta dolazimo posle rekordne zaplene od 17 tona kokaina, koju je izvršila Međunarodna policija, i mafija je ostala bez svog osnovnog izvora prihoda i zato dižu akcize, i zato diže poreze i zato hoće da se finansira od građana Srbije, i njihovih para. I nema više para za jues open, sada je to za „klopen“, i nema više para za klima uređaje da ih delite besplatno građanima Srbije.

To ste videli od svog gazde i koalicionog partnera Aljbina Kurtija, da kroz narko biznis finansirate stvaranje države, ali dok Kurti, zahvaljujući Vučiću, stvara državu, Srbija se, hvala Vučiću, kroz narko biznis razara.

Dakle, taj Aleksandar Vučić se izvinjava Nemcima zbog reči Bratislava Gašića u Skupštini. Ko će nama da se izvini za „Jovanjicu“, za Kruškik, za Staniku Gligorijević, za Pandu, za „Ribnikar“, za Mladenovac, za Obrenovac, za crne marame, za grobove? Kada će nama da se izvini? Mi čekamo izvinjenje.

Srbija je postala prva po stepenu organizovanog kriminala u svetu. Hvala Vučiću. Prvi smo u Evropi, prvi u svetu. Na mestu broj 1 se nalazimo.

Vas smo, gospodine Orliću, molili da stavite na dnevni red sednicu koja ima za cilj interpelaciju i smenu Siniše Malog. Odbili ste to 10 meseci da uradite i sada ne može da sedi ovde među nama, jer je nedostojan.

Mi hoćemo da se naša deca uče ne iz knjiga žalosti, kako želi SNS, već iz knjiga gde ima mesto Desanka Maksimović, koju ste izbacili iz udžbenika. Nećemo da mafija pije vino od 16.000 evra, a da naša deca nemaju za užinu. Nećemo da se penzionerima pljačkaju penzije.

Penzioneri, mi jesmo za vaše povećanje penzija, ali nismo da se žrtvuju vaša deca i njihova budućnost zarad samovlašća Aleksandra Vučića.

Majke Srbije, ne damo da vam uzmu decu. Dosta je Srbiji jedan „Ribnikar“, a oni prizivaju novi „Ribnikar“. A kako ga prizivaju? Pa tako što su pustili novi rijaliti program, elitu. Šta je to elita? Kakva je to elita? Koliko je vama dovoljno crnih marama da biste bili srećni i zadovoljni? Koliko „Ribnikara“ treba? Vi ste tome aplaudirali. Jel to podržavate, gospodine Orliću? Jel to tama rebalansa? Jeste li zbog toga aplaudirali? Jeste li zbog toga srećni?

Mi ne damo novi „Ribnikar“. Ne damo Srbiju. To je naša zemlja. Ne damo vam da pljačkate ovu zemlju.

Koliko je bilo nesreća posle „Ribnikara“? Bačka Palanka. Da li je bilo gađanje zoljom pre neki dan. Da li je u Futogu pucano u dvorištu škole? Da li je u Smederevu čovek razneo bombom ceo sprat jer nije mogao da iseli stanare, kako kažu.

Iz duboke ekonomske i političke krize, izlaz su smo izbori, vanredni parlamentarni i beogradski izbori. Srbija se nalazi u dubokoj ekonomskoj, političkoj, socijalnoj, moralnoj i društvenoj krizi. Svuda je put za to izbori.

Sutra je suđenje svedocima za „Jovanjicu“, onim inspektorima koje želite da ubijete da bi ih eliminisali. Sutra pozivam Srbiju da se skupi ispred Specijalnog suda.

Građani Srbije, pobedićemo naprednu mafiju. Svi građani Srbije pod zastavu slobode. To je naša zastava. Dajem reč, u našim će rukama lepršati zastave pobede. Pobedićemo naprednu mafiju.

Ovo nije borba za vlast, ovo je borba za slobodu.

Dole tiranin! Živela slobodna Srbija! Ne damo Srbiju!

Građani Srbije, na ulice, sloboda nas zove.

Do pobede, nema nazad i nema straha.

Pokazali smo brojnost, pokazaćemo odlučnost. Zahtevamo izbore.

Pozivam najveću političku kukavicu, Aleksandra Vučića da dođe u parlament, raspiše izbore i raspusti mafiju. Ili Srbija ili mafija.
Poštovani građani Srbije, imam pitanje za predsednicu Vlade, odlazeću predsednicu Vlade, Anu Brnabić kada će biti smenjen direktor BIA, Aleksandar Vulin? Kao što znate direktoru BIA, Aleksandru Vulinu od strane Ministarstva finansija SAD uvedene su sankcije jer ga sumnjiče za neka od najtežih krivičnih dela kao što su trgovina drogom, oružjem i zloupotreba javne funkcije. Prvi put u istoriji ljudske civilizacije SAD uvode ovakav vid sankcija jednom direktoru bezbednosnih službi. To se nije desilo ni direktoru bezbednosnih službi Kolumbije, Gvatemale, Perua, Meksika, Paname, država koje su poznate kao ishodište narko biznisa.

Ovakva odluka Ministarstva finansija SAD zahteva hitnu istragu Tužilaštva za organizovani kriminal. Nažalost, prvorazredni skandal je što je Aleksandar Vučić bivši predsednik SNS braneći Aleksandra Vulina kazao da očekuje da istražni organi SAD dostave dokaze o kriminalnim aktivnostima Aleksandra Vulina. Onda se postavlja pitanje, pa šta rade naše bezbednosne službe ako one nemaju te dokaze nego moramo da ih tražimo uvek od stranaca?

Shodno poslaničkoj zakletvi, ja ću danas nadležnim državnim organima ukazati na samo neke od dokaza. Na početku iznošenja svoje odbrane pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal, 17. oktobra 2022. godine Veljko Belivuk, istaknuti član SNS između ostalog izjavio je sledeće. Marko Miljković i ja smo se videli sa Aleksandrom Vučićem i Darkom Glišićem u stanu jedne poznate voditeljke. Vučić je rekao da nije dobro da se viđamo često i da sa nama na vezi bude baš Aleksandar Vulin. Marko Miljković je to preuzeo na sebe. Ja sam Vulina znao sa splavova kada je dolazio vidno pijan. Belivuk je potom istakao da je sa Vulinom nije hteo da sarađuje jer je znao, da je on kako tvrdi narkoman – znam da se drogira, videli ste i sami kako pas na granici skače na njega. Belivuk je dodao da je dugo radio na splavovima i da zna kako izgleda kada se neko drogira.

Optuženi pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal može da se brani lažući, ali nikada se nijedan optuženi nije branio tako što je lagao da bi sebi dodatno otežao položaj.

Ono što je posebno važno, kada je hapšen Veljko Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe, u to vreme MUP je imao Radnu grupu koja je trebala da uradi to hapšenje za praćenje navijača. Radnom grupom i MUP-om je rukovodio Aleksandar Vulin, ali smo to hapšenje dočekali tek kada su na njega ukazali i dokaze dali pripadnici evropskih bezbednosnih službi.

Ono što je takođe važno, 4. februara 2021. godine, na saslušanju Veljka Belivuka izašli su zastrašujući podaci o neefikasnosti naših policijskih službi. Pet likvidacija se desilo prema ljudima koji su bili pod pratnjom bezbednosnih službi, a čak je i mesto ubistva čuvena klanica u Ritopeku bila pod opservacijom bezbednosnih službi. Kako je moguće da se to dešava?

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. godine za narodnog poslanika izabran je Aleksandar Vulin. Dana, 13. jula 2012. godine Vulin i njegova supruga Nataša potpisuju ugovor o kupovini stana na Zvezdari u Beogradu od 107 kvadrata po ceni od 229.620 evra. Plus je plaćeno i garažno mesto 15.000 evra.

Novac za kupovinu stana dala je tetka iz Kanade. Otvara se jedna od najvećih afera u našem pravosuđu. Tri pravosudne institucije nisu našli za shodno da osude Aleksandra Vulina koji je kazao da je devet, deset, dvadeset puta putovao u Kanadu i donosio po 9.000 dolara.

Aleksandar Vulin je 4. septembra 2013. godine postao ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju. Nakon toga, postaje ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja. U službenom automobilu tog ministarstva kod Aleksandra Jablanovića nađena je droga zbog čega je Aleksandar Jablanović i njegov brat Marko osuđen na tri godine zatvora.

Aleksandar Vulin je, između ostalog, viđen kako bere organski paradajz na „Jovanjici“ sa Predragom Koluvijom. Evo ga ovde. Nije znao da prepozna da je to droga.

On je tvrdio da ga jedna strana obaveštajna služba vrbuje da bude njen član i ako ne bude njen član neće biti u Vladi. Da li ga je ta služba zavrbovala ne znamo, ali Aleksandar Vučić je kazao da je Srbija za Novu godinu bila kao Kazablanka.

Građani Srbije pozivam vas u subotu na marš protiv mafije. Mi moramo pobediti mafiju. Narod protiv mafije koju predvodi Aleksandar Vučić će pobediti.

Do pobede, građani Srbije. Vidimo se u subotu.
Poštovani građani Srbije, imam pitanje za policiju i Tužilaštvo Republike Srbije – šta su preduzeli povodom događaja od 11. juna 2023. godine, koji se desio u Batajnici, čiji akter je bio Milan Bojović, istaknuti član SNS, poznat po nasilnim incidentima, koji je nasrnuo tom prilikom na četrnaestogodišnje dete?

Dečak je, naime, sa društvom bio na rođendanskoj proslavi nakon čega su izašli napolje. Na toj proslavi, po priči očevidaca, dobio je petardu koju je bacio u napuštenu kuću. Tada se pojavio istaknuti član SNS, Milan Bojović, i pitao – ko je bacio petardu? Dečak je odmah kazao da je on to uradio. Nije ćutao, nije se krio.

Istog trenutka Milan Bojović je počeo nekontrolisano da urla na dete. Levom rukom ga je stegao oko vrata, primenjujući policijski zahvat poznat kao „kragna“ i počeo je da davi dete. Desnom rukom je spustio glavu deteta, zavrnuo mu je ruke i počeo dete da vuče ka toj napuštenoj kući tvrdeći da je kuća njegova, iako je reč o kući za koju meštani tvrde da je godinama napuštena i devastirana.

Kada je dete, uz primenu grube sile, uveo u kuću tresnuo ga je o zid i tom prilikom je dete udarilo glavom o isti, zbog čega je kasnije povraćalo.

Ceo ta incident je snimljen mobilnim telefonom od strane druge dece. Otac dečaka je za incident saznao tek 13. juna kada je video snimak kod svog poznanika.

Inače, ovaj nasilnik Milan Bojović, na ovoj ovde fotografiji, pogledajte dobro to lice SNS, to je čovek koji je savetnik za bezbednost u firmi „Jugoinport“ SDPR. Pre toga je bio većnik u opštini Zemun. On je prepoznat kao osoba koja je nasrnula na okupljene građane tokom prve inauguracije bivšeg predsednika SNS Aleksandra Vučića. To je čovek koji je zavrtao ruke i vratove novinarima na isti ovakav način zajedno sa Veljko Belivukom, sa kojim je obezbeđivao ovaj skup. To je čovek koji je sklanjao novinare, koji je nasrnuo na grupu studenata ispred RTS novembra 2019. kada je gostovao bivši predsednik SNS. On i njegov sin Vukašin tada su tukli i aktivistu pokreta „Jedan od pet miliona“ Nemanju Ristića. On je rasturio štand Pokreta Dveri u Batajnici 2018. godine. On je rasturio i štand SRS 2013. godine.

Pitam sad pripadnike srpske nasilne stranke, skraćeno SNS – gde je kraj? Jel vam malo nasilja nad decom? Šta radite to, ljudi? Šta je sa vama? Šta vam je? Ima li tačke? Ima li kraja ovome što radite Srbiji?

Juče je lokalni nasilnik i kabadahija, osuđivano lice u Knjaževcu po nalogu SNS nasrnuo na radnike koji štrajkuju ispred firme „Falc Est“. Kolima je udario čoveka. Takođe postoji video snimak. Kao da nam je malo ove tragedije koja se desila u „Ribnikaru“. Nema kraja nizu tragičnih i nesrećnih događaja.

Dakle, 7. juna u tišini se udavilo dvoje dece na Adi Ciganliji. Ponovo je kriv režim Aleksandra Vučića. Znate kako je kriv? Prvo ste sa Andrićevog venca okončali školsku godinu. Kada su deca najavila da idu na Adu Ciganliju niste poslali policiju da ih prati. Gde je tih 1.200 školskih policajaca? Gde je komunalna policija? Gde su pripadnici Žandarmerije makar preventivno da dežuraju? Kakva je ovo tragedija? Kakva je ovo potvrda kraha sistema koji se nije raspao? Gde je Hitna pomoć da preventivno tu bude zbog razuzdane mladosti da kaže – stanite deco, šta radite? Poslala bi se poruka deci da je tu bilo policajaca.

Posle dva dana na istom mestu ponovo se kupaju deca, jer nama policije, nema reda u državi.

Na kraju da kažem i onim poslanicima koji su se pitali što je registrovano Udruženje Srbija protiv nasilja, pa znamo sa kim imamo posla. Kako je ovaj najglasniji poslanik koji je objavio tu senzacionalnu vest da se to desilo saznao za to? Pa po njega neprijatniji način. Otišao je u APR da on prijavi to udruženje, a tamo šabačka čivija. Neko to već uradio, jer kažem – znamo sa kim imamo posla.

(Milenko Jovanov dobacuje.)

Ne brinite. U Registru APR, nemojte da se bunite, u Registru APR stoji slobodno mesto SNS – srpska nasilna stranka. To možete da registrujete.

Pozivam vas, građani, u subotu u 18.00 časova da dođete ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

(Milenko Jovanov i Srđan Milivojević dobacuju.)
Poštovani građani Srbije, imam pitanje za PU Grada Novog Sada – da li ste sinoć oko 21.30 sati reagovali po prijavi građana, naselje Grbavica koji su prvo prijavili remećenje javnog reda i mira, a potom i manji fizički incident između trojice muškaraca?

Po dobijenim informacijama od građana prvo je došlo do glasne svađe dvojice muškaraca, jednog starijeg oko 60 godina i jednog malo mlađeg, oko 40 godina. Očevici tvrde da je svađa, a potom i fizički obračun usledio zbog novca. Naime stariji muškarac je za učešće na Vučićevom kontramitingu od strane Marka Bosanca Bosketa po sopstvenim rečima plaćen samo 3.500 dinara, a drugi mlađi muškarac je od strane Slobodana Milića Bocare plaćen 20.000, čime se javno hvalio po kraju.

Ova informacija je veoma razjarila starijeg muškarca koji je došao ispred lokalnog marketa gde se skupljaju i verbalno napao mlađeg muškarca, a potom počeo glasno da viče i na drugog muškarca koji se nalazio ispred prodavnice rečima – nećete me prevariti, hoću i ja 20.000 dinara, pozivajući Marka Bosanca Bosketa da i njemu isplati svih 20.000 dinara.

Kako je Marko Bosanac Boske odbio da to uradi, upućujući ga na Bocaru rečima – šta ja imam sa tobom, ja sam te lepo zvao na moj spisak, a ti si tvrdio da ćeš kod Bocare, sada idi kod njega pa nek te on isplati. Stariji čovek je u nastupu besa počeo nekontrolisano da viče – kakav Bocara, on kaže da je sve pare potrošio i poslao nas je kod tebe, jer ti radiš poslove po gradu bez tendera, ti nas isplati.

Nakon toga je dograbio pivsku flašu i po rečima očevidaca, gađao mlađeg muškarca, ali ga je promašio pogodivši staklena vrata frižidera koja su se razbila.

Pitam zašto učesnici kontramitinga iz Kruševca dobijaju samo 2.500, a u Merošini 2.000, jer je to sad povod novih sukoba i građani se masovno žale.

Pitam Agenciju za sprečavanje korupcije, poresku upravu, Službu za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenje za privredni kriminal kriminalističke policije Srbije – da li je iko utvrdio poreklo ovog novca kojima se razbacuju čelnici SNS, dok decu lečimo SNS porukama? Da li je ovaj novac možda poreklom sa Jovanjice? Da nećemo sutradan da dobijemo neke nove prepiske sa skaj aplikacije i da vidimo da je Veljko Belivuk iz ćelije posebnog suda za organizovani kriminal i ćelije tog zatvora poslao svojim stranačkim kolegama novac za miting? Da li ovaj miting možda ne plaća Veljko Belivuk?

Imam pitanje – zašto će bolnice tog dana raditi samo sa 20% kapaciteta?

Takođe vas pitam – zašto se ove dve-tri bazne stanice Telekoma postavljaju za kontramiting Aleksandra Vučića? One su plaćene novcem svih poreskih obveznika.

Da li ćete i nama u subotu na mnogo većem skupu ostaviti te bazne stanice da budu u službi građana Republike Srbije? Ili ćete, možda, zajedno sa binom da ih sklonite?

Sledeće pitanje – čiji je to novac Telekoma i da li ja kao korisnik Telekomovih usluga imam pravo, kao i svi ostali građani, da koristim baznu stanicu Telekoma?

Takođe pitam Savet za regulatorno telo za elektronske medije – kako je partijsko glasilo tabloidnog karaktera Informer dobilo dozvolu? To je najbolji poziv na ovaj miting.

Na kraju, 27. maja, u ime slobode, u ime istine, građani Srbije, poručujem vam – Prošlog petka smo zaljuljali Gazelu, ali ni približno kako smo zaljuljali ovaj truli mafijaški režim. Zato vas pozivam da te plodove nasilja, mržnje i zla koji rastu na tom drvetu neslobode zajedno još snažnije zaljuljamo u subotu, 27. maja, u 18.00 sati. Dole tirani! Živela Srbija!
Poštovani građani Srbije, juče je predsednik SNS Aleksandar Vučić posle sedam godina ćutanja konačno priznao da je lično on naredio rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici 24. aprila 2016. godine.

Posle eksplicitnog priznanja istaknutog člana SNS, Veljka Belivuka, datog u Specijalnom sudu za organizovani kriminal 9. februara 2022. godine da je zajedno sa Zvonkom Veselinovićem učestvovao u rušenju u Savamali, sada imamo kompletnu sliku ovog kriminalnog događaja kada nisu srušeni objekti u Savamali, kada je srušen pravni poredak Republike Srbije.

Na suđenju pred Tužiocem za organizovani kriminal na prvom svedočenju, a potom i na suđenju, Veljko Belivuk je izjavio – ukoliko tužilac nastavi da podmeće dokaze protiv nas i izmišlja biću prinuđen da ispričam sve što smo radili za državu, počeću od Savamale, a posle ću i o mnogo težim krivičnim delima koje smo radili za račun vlasti. Zvonko Veselinović, Sale i ja smo poslali momke da ruše Savamalu. To je izjavio Veljko Belivuk 9. februara 2022. godine, a potom više puta izjavio – ja sam za potrebe Aleksandra Vučića rušio Savamalu.

Zvonko Veselinović je široj javnosti poznat kao biznismen koji se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića i na to ubistvo ne ukazujem ja, već da ga u to ubistvo uključuju zajedno sa Milanom Radojičićem, to kažu predstavnici i nekih drugih država i međunarodnih organizacija. Kao što znate, Zvonko Veselinović i Milan Radojičić su od 8. decembra 2021. godine na američkoj listi sankcija onih lica koja se zbog povezanosti sa organizovanim kriminalom i korupcijom nalaze na toj listi.

Sale, koji se pominje u izjavi Veljka Belivuka, je Aleksandar Stanković ubijen 13. oktobra 2016. godine.

Podsećam građane Srbije, da je dva dana posle rušenja u Savamali, Aleksandar Stanković, zajedno sa Veljkom Belivukom i još jednim licem bio među trojicom napadača, samo dva dana posle rušenja u Savamali, koji su napali Miloša Vazuru pre kamerama Partizanovog stadiona.

Kada je Aleksandru Stankoviću posle ovog napada ukinut pritvor, šokiranoj javnosti, ponovo se, gle čuda, obratio Aleksandar Vučić i kazao – iz pritvora je pušten onaj koji nikoga nije pipnuo.

Posle jučerašnjeg priznanja Aleksandar Vučića da je lično on organizovao rušenje u Savamali, pitam specijalnog Tužioca za organizovani kriminal - kada će saslušati Aleksandra Vučića na sledeće okolnosti- kada i kako je napravio organizovanu kriminalnu grupu sa Veljkom Belivukom i Zvonkom Veselinovićem da sprovedu rušenje u Hercegovačkoj ulici? Imamo priznanje, dvojicu glavnih aktera. Zašto Veljko Belivuk nije saslušan na ove okolnosti?

Ako predstavnici režima tvrde da se Veljko Belivuk na sudu brani lažima, da li iko zna nekog kriminalca koji se pred tužilaštvom i sudom brani tako što sebi otežava položaj prebacujući na svoja pleća dodatna krivična dela za koja nije optužen? Pravna praksa takvog čoveka ne poznaje.

Da li će odgovarati i za posledice koje su nastale po Slobodana Tanaskovića, čuvara u Savamali, a koje su imale kao rezultat smrt?

Šta je izgrađeno na mestu gde su bili objekti u Hercegovačkoj? Čujemo da su napravljeni neki veliki i lepši Beograd. Posle sedam godina ovako izgleda to mesto, parking i travnjak. Pogledajte dobro građani Srbije, sedam godina im je trebalo da naprave parking i travnjak na tom mestu gde su bili objekti u Savamali, kada je srušen pravni poredak Republike Srbije. Za ovo je do sada samo odgovarao Goran Stamenković.

Za kraj, imam pitanje i za šefa poslaničke grupe SNS. U ime porodica heroja oslobodilačkih ratova od 1912.-1918. godine, pitam vas - znate li koliko je ljudi od tifusa stradalo u Srbiji u vreme Velikog rata? Petsto hiljada. Svaku drugu kuću ste uvredili nazvavši nas tifusarima.

Ja sam ponosan što su moji bili tifusari u Velikom ratu braneći ovu zemlju. Kao što su radnici Kolubare 5. oktobra došli ovde da sruše jednog diktatora ponovo će to uraditi. Živela slobodna Srbija. Dole tiranin.
Poštovani građani Srbije, imam pitanje za predsednika Narodne skupštine Vladimira Orlića, koji je, videvši da će biti tema poslaničkih pitanja opozicije, pobegao iz sale. To je slika i prilika Vladimira Orlića i Srpske napredne stranke. Oni će sada da kažu da je on imao neka neodložna i hitna posla, da je morao sa nekim da se vidi. On je pobegao iz sale demonstrirajući politički kukavičluk Srpske napredne stranke.

Srpska napredna stranka je stranka političkih kukavica koja ne sme da dozvoli da na dnevni red dođe formiranje anketnog odbora o ubistvu Olivera Ivanovića. Kad god kažem – Oliver Ivanović, oni gledaju u pod.

Ja sam mislio da je Vladimir Orlić, kao rezervni starešina Vojske Srbije, jedan hrabar čovek. Međutim, on je pobegao iz sale, a ja bih ga pitao – kako glasi poslanička zakletva koju je položio Vladimir Orlić, da će po najboljem umeću braniti Ustav i ovaj Poslovnik i zakone. Da li je to najbolje umeće? Da li to najbolje što znate? Da li je ovo slika i prilika vašeg umeća?

Žalosno je što Vladimir Orlić ne sme da razgovara sa opozicijom. Kad sazove Kolegijum, on ga sazove pola sata pre početka sednice, kad zna da imamo konferenciju za novinare da ne bi morao da odgovara na pitanja, da ne bi mogao da se izlaže neprijatnostima. Ovo što danas sluša o sebi, to je lično njegovo maslo. On je to želeo. On je želeo da bude gori predsednik Skupštine od Maje Gojković. Mi ćemo mu to omogućiti, ako to želi. Mi ćemo mu to omogući.

Pitanje za Vladimira Orlića – zašto želi da bude najgori predsednik Skupštine u istoriji Srbije? Zašto krši Poslovnik? Zašto poslanike opozicije sprečava u obavljanju svog zakonodavnog posla, da predlažu zakone? Zašto se plašite anketnih odbora o ubistvu Olivera Ivanovića, o „Jovanjici“, o prisluškivanju predsednika Srbije?

Zašto je pustio Jovanu Jeremić, službenicu partijskog glasila tabloidnog karaktera pod nazivom „Pink“ da uđe u Skupštinu i snima spot? Onu Jovanu Jeremić koja je juče rekla da su kriminalci iz devedesetih gospoda. Jesu li gospoda oni kriminalci iz Pohorske koji su ubili dete 1993. godine pucajući mu u jetru, jer tako najviše boli? Jel tu gospodu nam nudite? Jel to gospodstvo nam nudi SNS? Kako vas nije sramota? Jel to vaše gospodstvo? Taj kriminal? Malo je Belivuk, sad mora gospoda da budu oni koljači i ubice iz devedesetih. Ja ne znam kako vi mirno spavate. Ja se užasavam u šta vi pretvarate Skupštinu.

Onda nam juče dođe logorejčina premijerka i krene da priča ovde o neofašizmu i optužuje poslanike opozicije za neofašizam. Ona koja je sledbenik politike i političara – ubite jednog Srbina, mi ćemo stotinu Muslimana. Ona koja reč nije rekla kada su Hrvati iz Zemuna izbacivali iz stanova. Reč nije rekla. Reč progovorila nije. Ona nam spočitava neofašizam, nekome iz opozicije. To je besramno licemerje.

Pitam predsednika Skupštine – zašto je zabranjeno replicirati Ani Brnabić? Što se plašite? Dajte nam reč. Što se plašite reči opozicije? Što se plašite glasa naroda? Zašto ne puštate narod u Narodnu skupštinu? Jel Vladimir Orlić u imovinskoj karti predao zdanje na Trgu Nikole Pašića broj 13 kao njegovo vlasništvo? Jel mu ovo dedovina, očevina? Pa, nije. Ovo je dom svih narodnih poslanika. Zašto onda tako vodite Narodnu skupštinu? Čemu panika kad ste toliko moćni i jaki? Čega se plašite? Što je pobegao sad? Pobegao da ne čuje šta će da ga pita i Miroslav Aleksić i Marinika Tepić.

Hteli smo da predupredimo ovo, da vam kažemo na Kolegiju – dajte da se dogovorimo. Pustite opoziciju da govori. Pustite opoziciju da radi svoj posao, da predlaže zakone i kontroliše vlast. Ne, u ovom zdanju je zabranjeno pomenuti Aleksandra Vučića.

Kaže – imate Poslovnik koji ste vi doneli. Gde piše u tom Poslovniku da vi imate pravo da radite šta hoćete? Pa, nigde. Gde piše u tom Poslovniku da Vladimir Orlić može da radi šta mu padne na pamet? Pa, nigde.Znajte, imate 220 članova Poslovnika. Zbog ovakvog ponašanja predsednika Orlića, ako se ovo nastavi…
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, posle jučerašnjeg šokantnog svedočenja Veljka Belivuka, istaknutog člana SNS, o zastrašujućim i šokantnim vezama ovog kriminalnog klana sa vrhom režima Aleksandra Vučića, pitam predsednika SNS Aleksandra Vučića kada će podneti ostavku i zašto još uvek nije podneo ostavku?

Evo, prošlo je 24 sata od ovog šokantnog svedočenja i nema nikakve reakcije. Nemojte samo da nam govorite da je ovo svedočenje jednog opakog kriminalca koji ima prava da se brani onako kako želi. Isti član tog kriminalnog klana, Ivan Lalić je dobio status svedoka saradnika, odnosno svedoka okrivljenog u nagodbu za 18 godina zatvora. Nemojte iz Tužilaštva da nam odgovaraju da je pravo okrivljenog da se brani kako želi, jer kada je Predrag Koluvija upro prst u dvojcu hrabrih policajaca Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića po tri puta su te policajce zvali na poligraf i prihvatili svedočenje. Zato pitam i Tužilaštvo kada će razmotriti svedočenje Veljka Belivuka juče pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal?

Ovo frapantno svedočenje još jedanput pokazuje neophodnost, zašto je važno da se formira anketni odbor. Pitam sve poslanike Narodne skupštine, da li ćete podržati zahtev za formiranje anketnog odbora koji je podnela Demokratska stranka, koji će istražiti pozadinu, političku pozadinu kriminalnog delovanja klana Veljka Belivuka, istaknutog člana SNS?

Ovo svedočenje u kome je Veljko Belivuk pomenuo najviše državne funkcionere pokazuje jasnu spregu organizovanog kriminala i vrha režima. Pomenuti su i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS, pomenut je i Aleksandar Vulin, ministar policije, kao i sam Aleksandar Vučić koga oslovljava sa šefe.

Posebno je važno da Tužilaštvo pomogne da se rasvetli uloga ovog mafijaškog klana u razbijanju opozicionih demonstracija, da se utvrdi uloga učešća klana Veljka Belivuka u zastrašivanju birača na lokalnim izborima, u događajima u Savamali. Jer, evo šta kaže Veljko Belivuk – Ja sam srušio Savamalu. Ovo je njegovo svedočenje.

Važno je da se vidi šta Veljko Belivuk zna o nasilju na inauguraciji Aleksandra Vučića 2017. godine, a posebno šta zna o nasilju nad demonstrantima od 7. do 9. jula 2020. godine.

Posebno insistiram da Tužilaštvo sasluša Veljka Belivuka za sve okolnosti o ubistvu Olivera Ivanovića, jer on je kazao da zna dosta o tome.

Mi nećemo odustati od pitanja, ko je ubio Olivera Ivanovića? Koliko god da je vama to neprijatno i gledali u pod, jednom ćete morati da pogledate istini u oči.

Imam pitanje i za gospodina Muamera Bačevca, predsednika skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kada će sazvati sednicu Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova kako bismo videli šta je sa uhapšenim aktivistima, u Majdanpeku, koji se nalaze u Negotinskom zatvoru? Moramo obići Vladimira Božića, Ivana Đorđevića, Mladena Mladića i Nikolu Dragošanovića, videti ko su ti policajci koji su ih pretukli, da utvrdimo da li je tu bilo torture.

Insistiram da Odbor i predsednik Odbora i svi, mi članovi Odbora, podnesemo krivične prijave protiv inspektora Bojana Nikolića i Aleksandra Dokića, iz Majdanpeka, koji su pribegli torturi i inspektora, iz Kladova, Zorana Filipovića i Nenada Kostića, kao i NN inspektora koji je repetirao pištolj, prema glavi Nikole Dragošanovića i pretio da će mu odseći noge i da neće videti svoje nerođeno dete. To je zastrašujući primer torture, u režiji ovoga režima.

Na kraju pitam, kada ćete decu, iz Pećinaca, da vratite u vrtić? Kada ćete vratiti decu, iz Pećinaca u vrtić i pokazati da je ovo slobodna zemlja, gde se deca ne dele na decu DS i svu našu, vašu decu?