SRĐAN MILIVOJEVIĆ

Demokratska stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Srđan Milivojević je do sada bio narodni poslanik četiri puta. Prvi put je izabran za poslanika u petom sazivu, od 2001. do 2004, zatim u sedmom sazivu, od 2007. do 2008, i u osmom sazivu, od 2008. do 2012, a i na kraju u devetom sazivu, od 2012. do 2014. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 21. na listi Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija, Vlaška stranka), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Demokratska stranka - DS. Član je Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Takođe, član je Delegacije u Interparlamentarnoj uniji.

BIOGRAFIJA

Rođen je 2. avgusta 1965. godine u Kruševcu. Završio je Poljoprivredni fakultet u Zemunu. Po zanimanju je diplomirani inženjer poljoprivrede za stočarstvo.

Po završetku studija bavio se stočarstvom. Imao je zatim marketinšku agenciju, a bavio se i ugostiteljstvom.

Bio je aktivista „Otpora“ i hapšen 42 puta. Član je Demokratske stranke od 2004. godine.

Predsednik je Izvršnog odbora Demokratske stranke.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 08:26

Osnovne informacije

  • Demokratska stranka - DS
  • Kruševac
  • Kruševac
  • 02.08.1965.
  • diplomirani inženjer poljoprivrede

Statistika

  • 9
  • 8
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, Vaše ekselencije predstavnici diplomatskih misija, probrani gosti sa Kosova i Metohije, medijske savetnice, poštovani građani Srbije, željno očekivani predstavnici režima, drago mi je da su neki od vas konačno posle šest godina skupili političku hrabrost i konačno došli pred narodne poslanike i pozicije i opozicije, kako bismo u Narodnoj skupštini, jedinom relevantnom mestu za diskusiju po ovoj temi, raspravljali o katastrofalnoj, pogubnoj po nacionalne interese države Srbije vašoj politici, o njenim efektima i, pre svega, da raspravljamo o katastrofi koju je ovaj režim napravio kada je reč o Kosovu i Metohiji, a to je isti onaj režim koji ima kontinuitet sa vlašću iz devedesetih godina.

Deset godina nas uporno uveravate i ubeđujete građane Srbije da kada je reč o Kosovu i Metohiji vodite najbolju moguću politiku, da pobeđujete i Tačija i Kurtija i Haradinaja sa pet – nula u svakoj rundi pregovora, da je ta politika državnički mudra, pobednička i da svi mi treba poput Marka Đurića da aplaudiramo i da vičemo dok ne promuknemo na telefon kako ste, eto, pobedili, a onda nam kažete da je Srbija posle deset godina došla u nikad goru i nikad težu poziciju, maltene na ivici rata.

Ako ste vi vodili takvu politiku, a mi se onda našli u takvoj poziciji, onda je za tu politiku odgovoran onaj ko je vodio. Onaj ko je mimo zakonskih i ustavnih ovlašćenja radio sve to što je radio, očigledno nije pravilno radio. Znate, nema dobre politike sa lošim posledicama. Vaša politika, bez obzira da li ste je vodili kao radikali ili kao naprednjaci, je katastrofalna.

Vama danas nije potreban konsenzus. Sa kim hoćete konsenzus? Sa lopovima, bitangama i kretenima, kako ste nas nazivali. Da li ste zaboravili te reči? Neću vam ponavljati, ali tako ste nas nazivali. Vama nije potreban konsenzus, vama je potreban krivac za vaš neuspeh.

Mi demokrate se ne plašimo da vam kažemo šta imamo da vam kažemo. Ovo je izveštaj Vlade. Gde vam je Vlada ovde? Pre šest meseci su bili izbori. Koliko vam treba vremena da formirate Vladu? Koliko treba da istrgujete resorima? Je li Srbija ratni plen vaš?

Pre mesec dana ste Anu Brnabić proglasili premijerom. Gde je ovde? Onda ste ograničili rok trajanja Ane Brnabić na dve godine. Po kom ustavnom ovlašćenju? Kako vi znate koliko će da traje njena Vlada? Pa tegla kiselih krastavaca ima veći rok upotrebe od Ane Brnabić. Što svodite Vladu Republike Srbije na takve artikle. Pustite Vladu.

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Nisam vas razumeo, zaista, uz dužno poštovanje.

Dakle, zašto ovde nema Vlade? Evo, ja ću da vam kažem zašto nema Vlade. Ovo su reči vašeg predsednika stranke. A ne ja kada pozovem pet ministara, ne mogu da ih dobijem po dva dana. Onda se pitam – pa kako do vas da dođe običan čovek? Nije baš da se bavite Kosovom, regionom, nije baš da se bavite svim problemima ovog sveta. Ali zato, kada je borba oko rotacije, to je velika borba. Eto, to je slika kako vi vidite Srbiju, kao rotaciona svetla, kao vlast, kao moć, kao trezor, kao tendere, kao privilegije.

Recite tim ministrima da se ne biju toliko za rotaciona svetla. Ispratiće ih sve rotaciona svetla u političku penziju, pravo u Zabelu, pod pratnjom rotacionih svetala. Imaće ih koliko hoće. Zato ih niste doveli danas ovde u parlament. Zauzeti su lepljenjem stikera na džip Ane Brnabić, prelepljuju grb Republike Srbije. Ja da sam predsednik Vlade, pa pešice bih otišao na Kosovo i Metohiju, pa na biciklu bih otišao, biciklom bih ušao na Kosovo, na konju bih otišao i rekao – zalepite stiker na sapi ovog konja, ali nemoj da ponižavate Srbiju.

Koga sve niste doveli juče ovde da vam pomogne. Ne plašimo vas se mi. Juče ste doveli stranački megafon, Simu. On da prati raspravu o Kosovu? Gde vam je Sima iz Grocke? I njega dovedite. Onaj što je zapalio kuću Milana Jovanovića. Gde vam je Jutka iz Brusa? Što on nije ovde? I Dijanu Hrkalović dovedite. Ma sve ih dovedite. I Zvonka Veselinovića, i njega dovedite, i Zelju. Pa ne plašimo se mi vas. Slobodno neka vam aplaudiraju koliko hoće. I Lukija iz Pećinaca dovedite, onog Lukija što ispisuje decu Demokratske stranke iz vrtića, u zemlji u kojoj se održavaju slobodni izbori. To su ti vaši slobodni izbori. Dovedite i Veljka Belivuka, vašeg istaknutog člana. Pustite ga iz zatvora, neka vam aplaudira, neka vam pokaže kakva je vaša Srbija. Sve vaše članove iz zatvora pustite. Dignite ovaj sprat, još jedan balkon napravite. Odaberite ko će ovde da dođe.

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Ali mi vas se ne plašimo.