Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Srđan Milivojević

Srđan Milivojević

Demokratska stranka

Govori

Poštovani građani Srbije, reklamiram povredu Poslovnika, član 87. stav 1, koji kaže da se sednice Skupštine po pravilu održavaju utorkom, sredom i četvrtkom od 10.00 do 18.00 časova i s tim u vezi odmah mogu, da se ne bih ponovo javljao, povreda Poslovnika, član 86. stav 4. - Predsednik Narodne skupštine može da odloži čas, odnosno dan početka sednice.

Bogami, po ovom skupštinskom satu, pošto vi ništa ne znate da napravite kako treba pa ni njega, izgleda da kasnimo 25 minuta. Zato vas ja pitam - zašto terate vladajuću većinu da rade do 2.00 ujutru kad ne mogu da se probude? Zašto to radite? Vaši poslanici nisu navikli da rade. Trebalo je 20 minuta da ih pohvatate.
Poštovani građani Srbije, evo nas u odbrani vašeg prava da vas napredna mafija ne pljačka.

Videli ste kako ovi napredni mafijaši ne mogu jutros da se probude da dođu na sednicu Skupštine u 10.00 sati i onda nas još uveravaju da je sednica počela sasvim normalno u 10.00 sati. Vatali su ih ovde lasom po hodniku. Za uši su ih hvatali. Jedva su ih doveli u salu ovako bunovne.

Međutim, mi smo vazda budni kada treba sprečiti narodnu pljačku. A ko sprovodi narodnu pljačku? Pa, narodnu pljačku sprovodi ona stranka koja je u tabolidu „Velika Srbija“, u izdanju SRS, označena kao tajkunska stranka.

Oni svog glavnog šefa i ideologa Aljbina Kurtija ne mogu da stave da bude nosilac liste, ali zato je mrtva trka da li će nosilac liste biti Aleksandar Vučić, Stanko Subotić, Veljko Belivuk ili neko od poznatih kriminalnih klanova.

Evo, u svojim rukama imam remek delo srpske književnosti „Kako sam gazio Tomu i Vučića“. Tu je opisano šta ova politička organizacija radi. Tu se kaže – SRS tvrdi i raspolaže dokazima, i mi smo spremni da vam te dokaze ustupimo, da je kurir između šefa mafija Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam i Stanka Subotića Caneta Žabca, kralj duvanske mafije Aleksandar Vučić. On je išao u Moskvu, on je išao u Ženevu i u Cirih po pare, on se sastaje sa Canetom Žabcem i prenosi informacije od Joce Amsterdama Canetu i obrnuto.

To kaže Aleksandar Martinović, ovde prisutan ministar, evo ga ove sedi čovek i on nema nikakvih dilema da je tada bio u pravu. Naravno, sada on to može da negira, da nije kazao, da to nije takva stranka, da je to neka bolja stranka.

Građani Srbije, ovi što ne mogu da se probude ujutru u 10.00 sati, a hoće da rade od 02.00 ujutru. Ne mora da brinu, u Zabeli ide u 10.00 uveče.

Hvala.
Poštovani građani Srbije, ja sam apsolutno siguran da će napredna mafijaška organizacija svom gazdi Kurtiju uspeti da uz Banjsku upakuje i Zvečan i Kosovsku Mitrovicu i verovatno ponuditi Rašku ne bi li on stao na listu i konačno se pokazao ko stoji iza liste tog projekta državotvorne stranke za državu veliku Albaniju.

Ja sam apsolutno uveren da će Kurtiju dati deo ovih opljačkanih para, a samo je Kokeza opljačkao milijardu evra sa carine i apsolutno sam uveren da će biti para i od EKSPA, da će biti para i od nacionalnog stadiona za njihovog gazdu Kurtija i da će se Kurti i Vučić dogovoriti da konačno Kurti stane na tu listu i pokaže ko je nosilac liste za veliku Albaniju.
Poštovani građani Srbije, evo nas na kraju rasprave o ovom napredno-pljačkaškom budžetu u novim haračima, ali ova napredna mafijaška organizacija prekoputa mene kompletnu raspravu je iskoristila pokušavajući da optuži opoziciju da ne zna kako će na izbore koje Aleksandar Vučić još uvek ne sme da raspiše.

Međutim, ja moram da vas pitam – jel ste se konačno dogovorili kako ćete vi na izbore? Ko vam je šef? Ko je šef te vaše organizacije? Da li je to Aljbin Kurti, da li je to Aleksandar Vučić, da li je to Veljko Belivuk, da li je to Stanko Subotić, da li je to neko od ovih mafijaša koji su odneli 12 milijardi evra samo za poslednjih par godina?

Evo ovaj što mi dobacuje, evo pogledajte građani Srbije, ovo je zakletva poslanika Srpske liste, filijale i podružnice SNS, ovih branitelja Kosova i Metohije na ustav Kosova pred Aljbinom Kurtijem, gde kaže: „Ja, poslanik Skupštine Republike Kosova, zaklinjem se da ću časno i predano vršiti svoju dužnost i dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih državljana, da ću raditi na zaštiti i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, na zaštiti suvereniteta, teritorijalne celovitosti i institucionalnog integriteta Kosova“. To kaže filijala SNS.

Sram vas bilo, izdajnici! Ovo ste potpisali! Izdajnici! Kurtiju ste se zakleli na ustav i sad Kurtija ne smete na listu, nego će Vučić da vodi listu. Pa kako vas nije sramota? Kako vas nije sramota? Jel tako branite Srbiju? Jel tako spočitavate opoziciji da ona hoće nešto da Kurtijem? Hej, na vernost Kurtiju ste se zakleli, i to nije bilo besplatno. I ako hoćete to, građani Srbije, glasajte za to 17. decembra ili glasajte za nas koji volimo ovu zemlju i koji ne damo ovu zemlju.
Poštovani građani Srbije, pošto nas je ovako precizno ovaj stečajni upravnik u parlamentarnom životu u Srbiji, Vladimir Orlić, prekida, ja ću nastaviti.

Ne samo da je Miroslav Aleksić imao 17 godina kada je Zemunski klan izvršio prvo ubistvo, nego nije ni znao da postoji Zemunski klan, nije ni znao ko su Mile Luković i Spasojević, a prvo ubistvo Zemunski klan je izvršio u Kliničkom centru Srbije 1994. godine, ubrizgavajući pacijentu smrtonosni koktel od koga je naprasno dobio infarkt, zdrav i prav čovek povređen u sukobu.

Kada već govorimo o medijskim zakonima, podsetiću vas građani Srbije da ove medijske zakone donosi isti onaj režim koji je doneo najsramotniji Zakon o informisanju 1998. godine. Aleksandar Vučić je bio ministar informisanja. To je isti čovek koji je kazao – kad tad osvetiću se Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje „Dnevni telegraf“. To se završilo ovako na Uskrs 1999. godine kada su svoje gazde pozvali da bombarduju Srbiju.
Samo se ti Orliću opusti.

Danas ti isti prizivaju sve te sluge zla u borbi protiv Srbije. Danas su se ujedinili sa svim tim ubicama, mafijašima pod imenom svog gazde Kurtija kome su položili zakletvu i sada ne samo da hoće da mu budu verni na Kosovu i Metohiji, nego i u Srbiji.

Ovde ima jedan poslanik koji je u politiku ušao noseći Slobinu lutku u zatvorskom odelu, a očigledno hoće da izađe noseći Vučićevu sliku sa kravatom. Pošto vraćaju Tomislava Nikolića u politički život, evo šta je kazao Tomislav Nikolić – Vučić i ja smo zajedno došli na vlast, zajedno ćemo i otići. Svaka čast na odluci da Tomislava Nikolića vratite u SNS.
Poštovani građani Srbije, ja sam ponosan kao član DS što sam bio i ostao saborac Zorana Đinđića. Ja nikada nisam prešan na tamnu stranu. Nikada nisam stao pored onoga koji je kazao da se napio od sreće zato što je Zoran Đinđić ubijen. Zoran Đinđić nikoga nije ubio. Zoran Đinđić nikome nije želeo zlo. Ja ne znam kako neko sme da se poziva na Zorana Đinđića i da stoji pored čoveka koji se napio od sreće zato što je Zoran Đinđić ubijen. Ja ne znam kako neko može da podržava ljude koji su rekli – ako neko vidi Zorana Đinđića ovih dana, neka mu kaže da je i Broz pred smrt imao probleme za nogom. Ja sam ponosan zato što Zoran Đinđić nikada nije učestvovao u ubistvu političkih protivnika, kao što je to urađeno Oliveru Ivanoviću. Ja sam ponosan na puteve koje je popravio Zoran Đinđić jer ovakvu je zemlju zatekao. Ja sam ponosan na Zorana Đinđića i vladavinu DS zato što je Zoran Đinđić ukinuo bonove za šećer, so, ej za so bonove, ulje, deterdžent, a koje je uveo Aleksandar Vučić sa svojim partijskim istomišljenicima.

Ja sam ponosan na Zorana Đinđića zato što je sprečio štampanje para od nekoliko desetina milijardi, stotina, hiljada milijardi, ja ne znam koji broj ovde piše. Sećate se vi stariji građani onih para, a vi mlađi potražite po fijokama kod baka i deka i pitajte se ko je bio na vlasti. Pitajte porodice ko je bio na vlasti kada se ovo desilo.

Ne znam kako neko može da pređe na tu tamnu stranu, posle hiper inflacije od 5.578 triliona. Tolika je bila hiper inflacija. Dakle, ja sam ponosan na to što sam bio i ostao član DS, posvećen istim vrednostima u koje sam verovao i 1991. i 1999. i 20021. i 2023. godine.
Poštovani građani Srbije, u rukama imam jedno od remek dela knjiga Vojislava Šešelja "Sanaderova mačkica Aleksandar Vučić". Omiljeno mesto za igranje šaha, mene, u društvu Aleksandra Vučića bila je Šilerova ulica, gde sam često igrao šah sa Miletom Lukovićem i Dušanom Spasojevićem.

Ja sad ne znam da li je Aleksandar Vučić glumio šahovsku figuru ili je bio slat po burek u obližnje pekare pa mu lupao čvrge ako zaboravi ko jede sa mesom a ko sa sirom. Ali, malo pre smo čuli Milenka Jovanova koji se odriče tog vremena. On se odriče onih velikih para, bonova za benzin. I dobro je, znate, imate ono na krštenju kad se kaže - Odričem se satane. "Odričeš li se? Odričem se."

Ali, nije mu prvi put. On se satane odrekao kada je kazao - spas za Srbiju je obaranje Vučića.

Naš cilj je obaranje režima Aleksandra Vučića i Vlade Srbije koja je smanjila penzije, koja vodi Srbiju u NATO, koja vodeći Srbiju u EU doživljava svaki dan ova poniženja, koja priznaje nezavisno Kosovo. Videli ste malo pre kako polaže zakletvu Srpska lista nad ustavom Aljbina Kurtija i kako mu se kune na vernost. Možda se i ovaj što se odrekao satane zakleo na vernost.

On kaže - odričemo se onih koji su upropastili srpsku ekonomiju, koji su upropastili srpsku porodicu, koji će upropastiti sve čega su se dotakli. I evo sad nam taj čovek kaže - ne, ja se nisam odrekao satane, ja mu i dalje služim. Čekaj bre, čoveče, dogovori se prvo sa sobom gde si bre ti u svojoj glavi? Kako je moguće da sa 17 godina, dok Vučić igra šah u Šilerovoj ulici, Miroslav Aleksić iz Trstenika dolazi da kibicuje te partije i da organizuje zemunski klan, 1996, 1997. i 1998. godine? Ajde mi to objasni, molim te, kako je to moguće?

Kad ste ušli na vlast u opštinu Zemun? Najcrnje vreme za tu opštinu.
Poštovani građani Srbije, videli ste kako izgleda replika od pet minuta kada sednicom predsedava Aleksandar, Vladimir, Aleksandar Vučić, u pravu sam, u pravu sam, Aleksandar Vučić.

Nadam se da jednom kada naučite da gledate u sat da ćete naučiti i šta je dva minuta.

Danas raspravljamo o veoma važnim medijskim zakonima. Medijskim zakonima koje je kritikovala Evropska komisija zbog državnog vlasništva u sektoru medija. I vas ću pre svega, gospodine ministre, da zamolim nešto. Ja ću naknadnim tačkama o ovom dnevnom redu da vam pročitam govor Aleksandra Vučića kao ministra informisanja 1998. godine. To je bilo najbolje na svetu. Evo, Marina Raguš je to prepričala. Ma to je, samo 1998. godina. Sve je to savršeno, sve je to fenomenalno, to nikada bolje nije bilo. Završilo se ubistvom Slavka Ćuruvije. Završilo se hapšenjem novinara. Završilo se otimanjem jaja, mleka, dečijih kolica, opreme nezavisnih televizija.

U atmosferi donošenja medijskih zakona, govorim o atmosferi kada je član predsedništva SNS Sima iz Grocke osuđen na pet godina za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića. Milanu Jovanoviću još uvek nije nadoknađena šteta zbog paljenja kuće.

Sada vi hoćete da nas ubedite da niste vi ti naprednjaci. Da ste vi neki evropski naprednjaci, koji vodite računa o medijskim slobodama i pravima u ovoj oblasti. Ljudi, pa mi vas znamo, bar. Znate se i vi, ko ste i šta ste. Nemojte ovo da radite. Odmah povucite ovaj zakon, sačekajte da neka nova, bolja Vlada donese neke bolje medijske zakone. Moraćemo dugo danas da razgovaramo oko ovoga. Ne može ovako kratko, da razgovaramo samo dva minuta.
Poštovani građani Srbije, ja ne znam odakle ideja SNS da ovaj odlazeći režim, na kraju svog mandata ovakve zakone stavi u skupštinsku proceduru. Ja ne znam uopšte odakle vam pamet da to radite i očigledno vi ne želite sebi dobro i to mi je drago.

Evo ja ću vam sada pročitati samo jednu rečenicu u vezi Zakona o informisanju – pravo svakog građanina je da bude slobodno, objektivno i potpuno informisan i njegovo je pravo da učestvuje u toku i procesu informisanja, ono predstavlja demokratsko dostignuće, kojim se malo koja zemlja u svetu kao naša može pohvaliti.

Ovo je, nećete verovati, izgovorio Aleksandar Vučić, ministar informisanja 1998. godine, 20. oktobra kada je donosio najsramotniji Zakon o informisanju u istoriji Srbije.

Taj zakon kao takav okarakterisan je kao najgori Zakon o informisanju, koji je ikada donesen u Srbiji.

Evo vidite, te zakone su dve decenije posle njegovog donošenja kritikovali strukovna udruženja, novinari, političari, poslanici, i te zakone su kritikovali svi oni koji su bili žrtve tog zakona.

Ako mislite da su te kritike bile neopravdane, evo šta kaže sam Aleksandar Vučić o tom zakonu - To je bio veoma glup Zakon o informisanju i ja sam to priznao mom narodu. Maj 2015. godine.

Što sada to radite, što istu stvar radite koja vas je jedanput koštala vlasti 2000. godine, što skačete u bunar u kome ste se već davili?
Poštovani građani Srbije, u ovoj zgradi gde sada sedimo postoji jedna prostorija gde je u stvari strašni sud za režim Aleksandra Vučića i režim devedesetih godina. To je skupštinska biblioteka. U skupštinskoj biblioteci čuvaju se svi stenogrami i svi govori narodnih poslanika u protekliih… pa možda i vek i po srpske demokratije.

Nećete verovati, u skupštinskoj biblioteci čuva se ne samo obraćanje tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića, već se čuvaju i obraćanja narodnih poslanika.

Malo mi je dva minuta da pročitam kakvim su sve hvalospevima poslanici tadašnjih radikala dočekali Zakon o informisanju, ali evo šta kaže Aleksandar Vučić. Kaže, ovaj će zakon konačno uspostaviti red po najvećim demokratskim standardima savremenog sveta i ljudi iz sveta će dolaziti u Srbiju da uče kako treba da se uredi medijska scena.

Taj medijski zakon je proglašen najgorim i najsramotnijim. Ja ne znam da li se išta sramotnije desilo u ovoj sali, sem rečenice Aleksandra Vučića - ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, a onda je tu ovaj zakon.

Pazite, ti ljudi koji su to radili, koji su imali takvu politiku, koji su koristili tako zapaljivu retoriku danas donose nov medijski zakon, a reči stavljaju u glavu i usta ministrima koji treba da budu kao portparoli ovde Vlade i režima Aleksandra Vučića, a onda se sve završi tako što Aleksandar Vučić kaže - izvinjavam se svom narodu posle 20 godina zbog ovoga što je uradio. Kasno je.
Poštovani građani Srbije, vidite šta je strah režima Aleksandra Vučića, kada vas ovi prodavci Kosova i Metohije, koji su svojim gazdama iz NATO pakta napravili bazu „Bondstil“, optuže za nešto, onda predsedavajući se uplaši da da repliku. Ja razumem strah. Mi nismo poboli NATO zastavu na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Mi nismo uzeli Tonija Blera da nam bude savetnik, mi Tonija Blera ne plaćamo 200.000 evra, mi ne plaćamo suprugu Tonija Blera da brani grad Beograd, gle, sticajem okolnosti, ona brani i Hašima Tačija. Kako je moguće da Srpska napredna stranka plaća odbranu Hašima Tačija? Kako je moguće da vi takve patriote to radite ovom narodu i ovoj zemlji?

Evo, građani Srbije, ovi preko puta mene plaćaju suprugu Tonija Blera, Čeri Bler, u dva međunarodna spora koja ima Vlada Republike Srbije pred međunarodnim arbitražama i nećete verovati, ta ista Čeri Bler brani besplatno Hašima Tačija. A, što ga ne bi branila besplatno kada Aleksandar Vučić brani Hašima Tačija za zločine koje je počinio nad srpskim narodom?

Šta tek da vam kažem o vašem patriotizmu? Danas sam vam čitao, ovako, građani Srbije, izgleda zakletva koju su poslanici Srpske liste položili na Ustavu Kosova – Zaklinjem se da ću raditi na zaštiti i poštovanju ustavnosti i zakonitosti i zaštiti suvereniteta i teritorijalne celovitosti Kosova. To kažu vedete Srpske liste. Gledajte samo kako gledaju u patos, sada ih je sramota, ćute, ni da beknu, ni a da kažu. Nemojte da silazite na taj teren patriotizma, jer gde ste vi glumili patriote, tamo je nastala velika Albanija, a vi ste utemeljivači velike Albanije. Vučiću će spomenik u Prištini pored Klintonovog da podigne njegov gazda Kurti.
Poštovani građani Srbije, vidite kako se brane ovi koji polažu zakletvu nad Kurtijevim ustavom. Oni koji su Kurtiju dali državu, oni koji su bili u koaliciji sa Haradinajem, sa Tačijem, sa Kurtijem, koji se ne bi stideli Pavelić da ustane iz groba i s njim da budu u koaliciji, mada su oni završili ono što je Pavelić počeo, proterali su Srbe tamo iz Krajine, gde su Srbi nekada živeli. To su ti napredni izdajnici. To su ti koji kažu da sam ja postavljao NATO lokator na televiziju RTS, ali to su ti koji su svoju majku 15 minuta pre nego što su pale bombe izveli sa RTS-a, da neka druga deca i ljudi tamo poginu.

Ja tog dana nisam bio na RTS-u. Neki drugi ministar informisanja otišao je po svoju majku. Da li je kazao bombardujte RTS? Da li je rekao tu gađajte, tu će da boli? Ja ne znam. Ne znam to, ne ulazim u to, to nek on raščisti sa svojom savešću, ali kada je reč o Oliveru Ivanoviću, tu znam da ste emitovali spot koji će ući u anale besramlja i ako vi koji se smejete posle tragedije iz Mladenovca i „Ribnikara“ i ne znate za sram i za stid, vidite taj čovek koji je ubijen u Kosovskoj Mitrovici i koji se zvao Oliver Ivanović, on je bio žrtva medijske hajke i pripreme tog zločina.

Pitajte izvođača radova, jer mnogo trza duga devetka sa prigušivačem u Kosovskoj Mitrovici. Da li više trza nego hekler u Svetogorskoj kada ste ubili Ćuruviju, to pitajte. To sa svojom savešću raščistite. Nemojte to sa mnom. Nemojte vaše krvave ruke da umačete sa ove strane čiste vode. To tamo među vama i lepo ste rekli - nikada vi koji ste poboli NATO zastavu na Kosovu i Metohiji ne možete biti sa nama kojima je Srbija sve i jedino. Nikada vaša mržnja prema Srbiji neće biti jača od naše ljubavi, nikada.
Ja sam i ovim amandmanom tražio da se ovaj član briše, jer smatram kada bi imali uređenu medijsku scenu, onda bismo mogli da vidimo da se šef kabineta kosovske predsednice zahvalio Aleksandru Vučiću zato što je priznao nezavisnost Kosova. Kaže, 7. oktobra 2023. godine, u 09.49 minuta, šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja, poznat po čestim kritikama na račun medija i vlasti u Srbiji, sinoć se zahvalio srpskom predsedniku – hvala, Aco, štos i priznao nezavisnost Kosova, i to mu je poručio.

To je vaša politika. To su vaši argumenti. To je ono što vi sledite, to je ono što vi radite i zbog toga je Aljbin Kurti šef vaše liste, zbog toga je on nosilac vaše liste, zbog toga ga krijete, zbog toga ga se stidite. Sada su pale maske, sada se zna za čiji račun radite, sada spustite glave i gledajte ponovo u patos, jer treba da vas je sramota, a ja ću sada još nešto da vam kažem o medijskim zakonima.

Isti taj Aleksandar Vučić, koji je bio ministar informisanja 1998. godine i koji je bio ministar informisanja 2000. godine kada ste izdali Kosovo i Metohiju, kada je menjao Pećku patrijaršiju za stan od dva ara, sada hoće da bude predsednik Srbije koji brani Kosovo. Nek ide tako da brani svoju dedovinu, privatnu imovinu. Nemojte da brani ono što smo krvlju plaćali. Mi bar znamo cenu slobode. Mi bar znamo koliko je naših predaka palo u Prvom svetskom ratu, boreći se protiv dede Aleksandra Vučića koji je u austro-ugarskoj uniformi poginuo kod Kuršumlije.

Nemojte nama koji znamo ko smo, šta smo i odakle smo da spočitavate patriotizam. Nemojte da nam branite da volimo ovu zemlju, da poštujemo njenu slobodarsku tradiciju, da poštujemo njenu zavisnost, da poštujemo to što smo mi patriote, a vi… (Isključen mikrofon.)
Poštovani građani Srbije, vidite kako izdajnici vode zemlju. Oni znaju da je neko počinio neko krivično delo – postavljanja lokatora, izdaje zemlje, ali ga ne hapse. Ne, ne hapse ga. Vidite, razlika između nas i njih je što ćemo mi njih hapsiti zbog izdaje i biće im suđeno i moći će da biraju da li će da im se sudi na nacionalnom stadionu, u Specijalnom sudu za organizovani kriminal, na Ekspu, zajedno sa opljačkanim milijardama. Vidite, oni kažu – mi znamo ko šta radi u ovoj zemlji, ali ne, mi ne hapsimo te ljude. Mi sa Kurtijem Sarađujemo. Mi sa Haradinajem sarađujemo.

Mi sarađujemo sa OVK, mi smo udarna elitna jedinica OVK, mi smo više uradili za nezavisno Kosovo i veliku Albaniju od svih komandanata OVK te terorističke organizacije, nego oni i zato Aleksandar Vučić čeka spomenik u Prištini i zato mu se zahvaljuje šef kabineta predsednice skupštine sa - hvala Aco što si priznao nezavisno Kosovo i zato mu se zahvaljuju i za Briselski i Ohridski i Vašingtonski sporazum i kumanovsku kapitulaciju i morate taj žig da nosite.

Ja znam da to boli, da nije prijatno kad ste čitavoj Srbiji prikazivali kao velike patriote, a završili kao najveći izdajnici u istoriji Srbije. Kad ste završili na izbornoj listi Aljbina Kurtija, predvođeni Aleksandrom Vučićem i znam da vam nije prijatno. Znam, to boli, to je eto tako, nešto ste maštali da budete, da budete graničari kod Karlobaga, a završili ste kao skutonoše i vazali Aljbina Hurtija. Sad ćemo malo i o medijskim zakonima. Valjda vam je dosta.