MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI

Srpska stranka Zavetnici

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Milica Đurđević Stamenkovski prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao prva na listi MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI - Srpska stranka Zavetnici, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednica je poslaničke grupe Srpska stranka Zavetnici. Predsednica je Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, zamenica predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju, i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, članica je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

BIOGRAFIJA

Rođena je 21. jula 1990. godine u Beogradu. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a potom diplomirala na Fakultetu političkih nauka.

Od 2022. godine odbornica je u Skupštini grada Beograda.

Politikom je počela da se bavi vrlo rano. Učestvovala je u stvaranju Srpske stranke Zavetnici, i bila njena portparolka po osnivanju.

Članica je Predsedništva Srpske stranke Zavetnici.
Poslednji put ažurirano: 01.03.2023, 12:24

Osnovne informacije

  • Srpska stranka Zavetnici
  • Beograd
  • 21.07.1990.
  • diplomirani politikolog

Statistika

  • 46
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Poštovani predstavnici Vlade, uvaženi ministri, kolege narodni poslanici, danas je tačno godinu dana od početka operacije u Ukrajini i imala sam prilike da jutros posetim izložbu fotografija koja svedoči stradanju ruskog civilnog stanovništva u Dombasu, ali koja svedoči nešto za nas još važnije u političkom i državnom smislu.

Šta se dešava sa jednom zemljom, sa jednom državom i sa jednim narodom koga NATO uveri da im je saveznik? Dombas je pre 2014. godine i pre Majdana bio privredno najrazvijenija regija u istočnoj Evropi. I, Rusiji i Ukrajinci, bili su solidarni, živeli su zajednički, poslovali, trgovali, ali očigledno je to nekome smetalo. Dombas je u tom trenutku mogao da se uporedi samo sa rurskom oblašću u Nemačkoj po svim privrednim parametrima, ali onda se desilo upravo ono što imamo priliku da vidimo, neko je odlučio da zloupotrebi Ukrajinu kao poligon za opkoljavanje Ruske Federacije i neko je odlučio da uveri Ukrajinu da je njen interes NATO koji će da je štiti, da je brani tako što će da vodi svoje sukobe do nestanka te zemlje i do poslednjeg Ukrajinca.

Zašto ovo govorim? Mi danas na dnevnom redu diskutujemo o tome i žao mi je što je ministar napustio sednicu, nadam se privremeno, da će se vratiti da odgovori na nekoliko pitanja. Danas diskutujemo o tome kako mi kao država kojoj je vojska uništena nakon 2000. godine, reformisana po modelu Amadea Votkinsa, sa britanskim pasošem je došao da stroji ovde srpsku vojsku, pa smo imali čuvenu Tadićevu izjavu šta će nama toliki tenkovi. Verovatno je to bila uvertira za ono kasnije rashodovanje istih i danas mi treba da izglasamo ovde u parlamentu da naša vojska nezavisno da li se radi o jednom oficiru, dvojici, trojici ili se radi o čitavom bataljonu treba da ide u okvire borbenih grupa EU.

Trenutno EU vodi 18 takvih misija i ministar je maločas rekao da mi imamo obavezu da uskladimo spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU i da se zbog toga ovaj sporazum nalazi danas na dnevnom redu. Žao mi je što ministar, ponavljam nije tu, da mu kažem da Mađarska, kao članica EU učestvuje u svega dve operacije ovog karaktera, kao punopravna članica EU.

Dakle, mi nemamo nikakvu obavezu, poštovani građani Srbije, da ovo radimo. Mi nemamo nikakvu obavezu da rušimo svoju vojnu neutralnost. Ovo što danas tražite od nas da se ovde usvoji, direktno ruši vojnu neutralnost države Srbije.

Postavlja se pitanje šta znači sledeća odredba? Biću vrlo precizna. Dakle, ne radi se ovde o konkretnoj aktivnosti EU niti o našem humanitarnom delovanju u konkretnoj državi. Ovde se kaže, da će naše snage biti u prvoj polovini 2023. godine u pripravnosti u okviru borbene grupe Helbrok kojom se koordinira iz Brisela, ali kaže, nije isključeno učešće i u drugim borbenim grupama u narednom periodu. Dakle, vi ovde ostavljate prostor da nas sutra pozovu, između ostalog, i na Ukrajinski fond, a nama ste ovde poručili da naša deca ne treba da brane maltene ni svoju zemlju, iako ja nikada nisam čula da deca idu u rat, ja smatram da to čini vojska, ali da ne ulazim u taj vid retoričkih manipulacija.

Postaviću samo pitanje zašto bismo mi učestvovali u bilo kojoj borbenoj operaciji EU, naglašavam ovde, da je reč uglavnom najčešće operacijama koje nisu odobrene odlukom Saveta bezbednosti UN? Mi kao državotvorna stranka koja se drži principa UN međunarodnog prava ćemo biti spremni da damo saglasnost za one operacije koje su u skladu sa odlukom UN. One koje to nisu i koje su zapravo NATO operacije nisu ono što mi možemo uopšte da podržimo.

Milan Nedić, kao Kvisling nije hteo da šalje srpsku vojsku na istočni front, nego je rekao neće se desiti da srpski vojnik puca u svoju rusku braću. Milan Nedić to nije uradio, a četiri borbene grupe EU su formirane nakon 24.2.2022. godine i ne bi nas iznenadilo da jedna od njih s obzirom na to da vidimo kako EU i dalje huška sukobe Ukrajini, bude formirano upravo za potrebe takvog konflikta.

Kako ćete se sutra ograditi kada ste ovde ostavili odredbu i za naredne operacije? Dakle, jako povedite računa o toj formulaciji ili ako možemo da nađemo neki kompromis da se ta formulacija prosto izostavi iz teksta, mislim da bi to bilo sasvim korektno.

Dalje, šta želim da kažem, evo sad baš dok traje ova naša sednica u zgradi Skupštine u prostorijama našeg poslaničkog kluba primili smo jednog momka koji nosi najveću titulu, kako kaže, predsednik Srpske Kraljevske Akademije svojevremeno nauka i umetnosti Jovan Cvijić, a to je titula srpskog seljaka i srpskog domaćina.

Reč je o ocu četvoro dece, porodica Mihailović, Savino selo Vrbas, Milisav Mihailović je ovu zemlju nagradio time što je ostao na svom ognjištu. Time što se bavi stočarstvom koje je najnerazvijenije u Srbiji, vi znate kakvo je stanje u našem stočnom fondu, statistiku niko ne može da negira. U Savinom selu je svako domaćinstvo do pre deset godina imalo kravu, danas samo ova porodica kao familija Mihailović uzgaja stoku i kako stvari stoje i oni će staviti katanac na svoje gazdinstvo. Zašto? Zato što je zbog uvozničkog lobija, zbog dampinga cena, mlekara kojoj su svakog dana davali 350 litara mleka, a ranijih godina i više, odlučila da im otkaže dalji otkup mleka.

Da stvar bude gora, Ana Brnabić i Vlada Republike Srbije su rekli, jutros na sastanku, gde je trebalo da prisustvuje gospodin Mihailović, kao domaćin, kao učesnik i kao žrtva uvozničkog lobija, da za njega nema stolica u Vladi. To je zvaničan odgovor. Čvrsto stojim iza toga, a ako ste zainteresovani svi predstavnici, svih poslaničkih grupa možete kasnije sa poljoprivrednim proizvođačima, sa našim mlekarima da obavite razgovor i da se uverite u ove moje reči.

Dakle, nema za srpskog seljaka stolica u Vladi Republike Srbije. Znam da tamo više vole fotelja, ali čovek je ponudio da stoji, da ga neko čuje, a ne da se poljoprivredom bavi Nedimović koji je preko noći postao ekspert za fudbal. E, zato što imamo te eksperte za sve oblasti, kojima je samo važno da se obavlja funkcija, a nije važno kakva, zato danas imamo ovakav stočni fond, zato danas imamo ovakvo stanje u srpskoj poljoprivredi. Podrška ovim ljudima, podrška ovoj porodici. Podrška na desetine i stotine njih koji su nas molili da se njihov glas ovde čuje. Možda za njih nema stolica u Vladi Republike Srbije, ali u svakom slučaju dok smo mi ovde biće njihovog glasa u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Jako je važno da se osvrnem i na ono što kažete da je vaša pregovaračka taktika, kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Niko od nas ne priželjkuje da u ponedeljak bude, poštovani ministre bilo šta potpisano.

Sa ovog mesta pre tačno mesec dana poručila sam predsedniku Republike da ću se povući iz političkog života ukoliko javno bude rekao i dosledno sprovodio politiku odbrane Ustava Republike Srbije i ukoliko bude odbacio svako slovo bilo kog sporazuma kojim se traži dalje razvlašćivanje države Srbije na Kosovu i Metohiji.

To najbolje pokazuje da ovo za nas nije politikantsko, stranačko, partijsko, niti neko političko pitanje za potkusurivanje. Ne moramo da se bavimo politikom ako znamo da je Srbija u sigurnim rukama, ali iskustvo nas uči da ono što Srbiju čeka u ponedeljak, pa i narednih dana, podseća na sličan scenario kakav smo imali kada je potpisivan Briselski sporazum - nekoliko runda, pa u petak uveče pred građane Srbije ste izašli sa porukom da smo pobedili 5:0.

Odlazite na teren gde su sudije podmićene. Odlazite na teren gde će vam zviždati publika. Odlazite na teren gde unapred znate da su propisana pravila koja predviđaju da Srbija mora da izgubi. Na takvom terenu mi možemo samo da pružimo legitimitet suprotnoj strani. Ne možemo biti zadovoljni nekakvim počasnim golom koji treba da se zove, obratite pažnju, ne zajednica srpskih opština, to je termin koji se koristi… Evo, sada koristim priliku da zamolim kolege da taj termin više ne koriste, jer je on obmana. Oni kažu zajednica opština sa srpskom većinom. Nema tamo ništa srpsko u tom sporazumu.

Lajčak kaže - neće biti razgovora o promeni sadržaja ultimatuma. Pa, možete li, poštovani građani Srbije, da zamislite kakav je taj sadržaj ultimatuma kad ga je podržao Aljbin Kurti? Pa to je, ono što naš narod kaže, „kukala nam majka“ ako jedno slovo potpišemo.

Zar je zajednica opština sa srpskom većinom razlog da mi predamo Kosovo i Metohiju? Kada neko kaže – nećemo da priznamo, priznanje se odvija sa stotinu koraka. Sto koraka je ka priznanju, a prethodna vlast i ova aktuelna vlast je napravila praktično 99 i ostao je taj jedan da im damo da uđu u Interpol, da mogu sutra da prave liste za odstrel srpskog naroda, da im damo da uđu u UNESKO, da mogu da nam otmu baštinu, da poštujemo reciprocitet, kako oni kažu, da ustoličimo ovde njihovog ambasadora, a na kraju krajeva, vi to jako dobro znate, s obzirom da ste iz ugledne pravničke porodice, da im platimo i ratnu odštetu. Znači, mi sutra, kao u „Balkanskom špijunu“, da se njima izvinimo što su oni nas tukli, opljačkali, uzurpirali, proterali i sve ostalo.

Državotvorna opozicija i Srpska stranka Zavetnici još jednom podseća da je 80% građana protiv sankcija Ruskoj Federaciji, da je 80% građana protiv predaje Kosova i Metohije, čak i ako je uslov da ne budemo članica EU, zato što građani jako dobro znaju da je to mamac, da je to zamka za Srbiju i da nas u Briselu isključivo i samo čeka zamka.

Znate šta nas čeka? Čeka nas „Velika Albanija“. Videli ste šta je rekao Edi Rama, A kleli ste se svojevremeno u njega kao velikog prijatelja. Rekao je da kada Srbija potpiše sporazum, posle toga ide ujedinjenje Kosova i Albanije.

Ko će sutra da spreči prilike u susednoj avliji, kada će to za nas da bude teritorija na koju ne možemo da se umešamo? Ko će sutra da spreči da naprave zajednički državu koja će, samim tim, po tom principu i dobiti stolicu u UN?

Ovo otvaram kao upozorenje. Mi branimo državu Srbiju. Ne branimo samo Kosovo i Metohiju i zato ta priča kako je to sve izgubljeno, kako je to uzaludno, taj defetizam koji se zacario sa najviših državnih adresa je poguban jer nas pretvara u masu.

Mi gubimo karakteristike nacije i naroda koje smo imali kroz sve ove vekove sa takvom jednom pozicijom koju zastupate. Zajednica srpskih opština, odnosno zajednica opština sa srpskom većinom, kaže Lajčak, će biti zajednica koja neće imati, čak neće predstavljati ni autonomiju, to je njegova poslednja rečenica o ovome, nego će biti jedan oblik srpskog samoupravljanja u republici Kosovo.

Piše, ljudi. Nije izmislila Milica, Miloš, Boško, Voja, rekao Lajčak, ovlašćeni pregovarač. Sada Aleksandar Vučić odlazi da tamo razgovara, a poručuju mu da o sadržaju pregovora nema.

Mi tražimo da se pod hitno održe one konsultacije o kojima je bilo reči i da se naprave pregovarački okviri za dalje. Ne znam zašto imate problem sa tim da uključite druge političke organizacije kada je takav nacionalni interes u pitanju? Sa kim se vi ovde, ljudi, dogovarate, sa Hilom ili sa srpskim narodom? Pa, taj čovek svako jutro i svako veče gostuje na televizijama i promoviše interes SAD, uveravajući nas da je to interes građana Srbije.

Dakle, 17. februara ste imali čoveka zbog koga su kasnili izbori, Šaipa Kamberija. Cela Srbija je stala, parlamentarni život, da bi Kamberi dobio stolicu ovde u poslaničkim klupama i imunitet. A da li znate gde je bio 17. februara Kamberi? Na proslavi nezavisnosti tzv. Kosova u prostorijama EU. Pa, da li je moguće da se u sred Beograda slavi nezavisnost Kosova? Pa, kada smo to imali u životu da vidimo? Pa, gde su reči osude? Gde je reakcija na tako nešto?

Šaip Kamberi nam se ruga. Pa, to je za razmatranje skidanja njegovog poslaničkog imuniteta, podrivanje ustavnog poretka. Ali, ne, nije Šaip Kamberi rušilac države, nego državotvorna opozicija. Svakog dana su nam glave na naslovnim stranama. Svakog dana. Crtate nam mete na čelu. Svakog dana nas nazivate antidržavnom opozicijom zato što branimo Ustav Republike Srbije, a oni koji krše Ustav Republike Srbije i koji slave nezavisnost Kosova, njih nazivate gospodom.

Znači, Šaip Kamberi je gospodin, a mi smo lažovi, šljivovice? E, to je vaša retorika i to je vaša politika. Ali, to kako vi postupate prema opoziciji, tako postupate prema građanima. Pola miliona građana je za ove opcije ovde dala glas na izborima i pola miliona građana vi nazivate antidržavnom opcijom.

Ja nikoga ne nazivam niti izdajnikom, niti antidržavnom opcijom, niti antisrpskom pozicijom, ali vas podsećam da je jako važno da se okanete daljeg podstrekivanja političke nestabilnosti i da mi kažete šta je sporno da se na bilo kojoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom o ovome diskutuje. Šta je sporno da se jedno jedino saopštenje prenese u medijima? Šta je sporno da učestvujemo u debati, da učestvujemo u polemici? Šta je sporno da nas pozovete da damo svoj komentar kada medijski kerberi iznose o nama najveće uvrede? Da li postoji to na svetu? Zašto se tu ne uskladite sa EU, nego kada treba da se šalje narod u borbene misije? E tada ste se setili da mora da se uskladite sa EU.

Prošle nedelje Koalicija za Sandžak, koalicija za rušenje države vam traži… Pazite šta traži potpredsednik Skupštine, ljudi? Potpredsednik Skupštine Zukorlić traži bosanski narod. Zašto to traži, ja ne treba da vas učim. Da bi imao pravo na samoopredeljenje. Da li je to istina ili sam ja slagao? Da li je neko reagovao na to? Traži da se srpski jezik izjednači za bošnjačkim, odnosno bošnjački sa srpskim i traži ili bosanski jezik, a bošnjački narod. Potpuno je svejedno, znamo šta stoji iza svega toga i traži, naravno, iz svega toga ne autonomiju, autonomija je prvi korak, naredni je Sandžak republika.

Savijemo li kičmu bilo, znajte i sami, rušiće Srbiju i vašem i našem Novom Sadu i u našoj Raškoj i u Vranju i u Preševu i u Bujanovcu. Zato smo danas ovde da kažemo – Srbiju moramo da branimo i Srbiju niko ne može da ruši, a mi od Srbije odustati nećemo.

Hvala vam.

Drugo vanredno zasedanje , 24.02.2023.

Gospodine ministre, ni na koji način nisam želela da na vaše odsustvo ukažem kao problem, već iskreno sam žalila što niste bili tu i vidim da je u vašem odgovoru bilo dosta propusta, niste pažljivo saslušali ono što sam rekla. Dakle, insistiram da Srbija treba da podrži samo one operacije koje su odobrene od strane UN. Ne znam šta je tu sporno. Sve ostale operacije su ili NATO operacije ili operacije EU pod patronatom NATO. Tu je kraj priče. Mi kao vojno neutralna država imamo svojevrsne ograde, svojevrsne rezolucije na koje možemo da se pozovemo i da u tome ne učestvujemo. Mislim da je to sasvim u redu.

Što se tiče ovog takmičenja ko više voli Srbiju, nikada to nisam potencirala, niti sam uopšte prejudicirala da će doći do nekakve izdaje, ali ako vi ne planirate da potpišete sporazum, na šta vas mi podsećamo da nikako to ne smete da uradite, ne znam zašto očekujete aplauz poseban zato što treba da branite Ustav. Vi nemate, ljudi, mandat da to potpišete. Ako vi to ne planirate, pa vama će dobro da dođe ova naša pozicija kada odete u Brisel i da kažete – vidite, ovi desničari, potpuno su pomahnitali, prave nam nerede, nasilni su, hoće da se biju, ne smemo da potpišemo. Koristite nas kao argument. Što se vi sa nama obračunavate kada mi na taj način dajemo vama jedan pregovarački argument više da vi tamo možete da se pozovete na naše zaoštravanje kao jedan od argumenata koje sve vlade koriste u čitavom svetu? To je potpuno legitimno.

Sad što se tiče gospodina Jovanova, ja sam u blagoslovenom stanju, a vas hormoni ubiše. Politički pol ste promenili, ne znam da li planirate da menjate i neki drugi pol. Znači, vidim višak ženskih hormona, primećujem, gospodine Jovanov, svaki put ste sve bolji, uverljiviji kada oponašate moj glas.

Treća posebna sednica , 03.02.2023.

Poštovani narodni poslanici, predsedavajući, predsedniče Republike, biću vrlo konkretna sa nekoliko pitanja kako bih konačno mogla da čujem odgovor na njih, jer juče osim politikanstva nismo čuli državotvorno rasuđivanje.

Dakle, volela bih da zapišete ovo što ću sada pitati, jer će dragoceni biti odgovori za javnost. Ovo je ono što pitaju građani Srbije nas kao narodne poslanike, insistiraju da to postavim u parlamentu.

Rekli ste da imaju tri uslova kojim vas ucenjuju kada je u pitanju francusko-nemački plan. Pomenuli ste juče čak u jednom momentu da su insistirali na odgovoru odmah, ultimativno, što je zaista nezapamćeno, čini mi se da smo kao narod nailazili na veće poštovanje i da smo dobijali kvalitetne sporazume i predloge sporazuma kada smo bili pod turskom okupacijom nego danas 2023. godine, kada se gordimo određenim međunarodnim uglednom, ali evo da budem vrlo konkretna. Vi ste insistirali na tome da je reč o „non-pejperu“, vi ste insistirali na tome da je reč o inicijativi, a kao što vidimo sami ste rekli da postoje tri zahteva koja se odnose i na prekid evropskih integracija i na povlačenje investicija i na uopšte, da kažemo jedan termin, koji se može podvesti pod izolacijom.

Dakle, da li nameravate da kao Narodna skupština usvojimo zajednički zaključak, gde ćemo definisati crvene linije daljeg toka pregovora gde ćemo pokazati da imamo strategiju za rešavanje kosovsko-metohijskog čvora i da će se ta naša strategija isključivo kretati u okvirima Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije.

Takođe, pomenuto je da je nedopustivo za Srbiju, da takozvano Kosovo postane članica UN. Vrlo eksplicitno tražim sada konkretan odgovor bez bilo kakvog uvijanja.

Da li na isti takav način odbijate i članstvo takozvanog Kosova u interpolu, jer znate i sami kakve bi to posledice donelo po Srbiju? Da li na isti takav način odbijate članstvo Kosova UNESKO?

Da li, ja vas zaista molim predsedavajući da posle već koliko minuta govorim konačno reagujete na ova dobacivanja? Ja neću nastaviti svoje izlaganje dok ne zamolite kolege iz SNS da se obuzdaju i nije sporno. Svoje preostalo vreme ću da potrošim tako što ću da ćutim, jer neki put ta tišina mnogo više govori.

Da li možete da ih obuzdate? Nemate nameru to da učinite?

Imovinska karta

(Beograd, 24.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 139009.00 RSD 01.08.2022 -