Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Strahinja Erac

Strahinja Erac

Srpska stranka Zavetnici

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, uvaženi građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, do sada u praksi smo navikli da svaka vlast od 2000. godine u ovoj zemlji ne poštuje i ne vrednuje naše borce o kojima sam mnogo puta govorio, te tako danas u Kraljevu penzionisanog pripadnika MUP Sefedina Ragipovića učesnika rata, borca prve kategorije koji je dok je bio u službi više vremena proveo na Kosovu i Metohiji nego u samom Kraljevu, ova vlast, nažalost, želi da istera svog stana. Kao neko ko je višestruko nagrađivan za vreme radnog odnosa u policiji uz prećutnu saglasnost svojih starešina 2004. godine dobio je stan na korišćenju u Beogradskoj ulici, u Kraljevu. Moram napomenuti da je bio na ratištu 1998. i 1999. godine i to kao dobrovoljac, sam je želeo da podeli sudbinu svojih kolega i da stane na branik otadžbine i brani Srbiju i građane Srbije.

Prvi problemi nastaju 2015. godine kada se od njega traži da se iseli iz pomenutog stana. Dakle, posle skoro punih 11 godina pripadniku policije koji u tom trenutku ima staž od 27 godina, borcu prve kategorije sa preko 200 dana rata, čoveku koji u tom trenutku ima maloletno dete i teško obolelu suprugu koja nije mogla da se kreće, već je zbog bolesti bila u krevetu, vlast pokušava da istera iz stana.

Iako je te godine otvoren konkurs ministarstva i taj stan stavljen na konkurs on je aplicirao, ali zbog bolesti proglašen je i karakterisan kao neko ko je izgubio moć radne sposobnosti i po kratkom postupku otišao u invalidsku penziju. Od tog trenutka je sklonjen sa rang liste i ako u uredbi i konkursu to nigde nije naznačeno da kao neko ko je konkurisao dok je bio u radnom odnosu ako u međuvremenu ode u penziju nema pravo da bude rangiran i protivpravno je sklonjen.

Takođe, moram da istaknem da je i sam ministar Nebojša Stefanović, 2017. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova, govorio o Sefedinu u svim medijima pa tako u „Večernjim novostima“ možemo videti da on traži stan za Sefedina, pa takođe i da ministar brine o Safedinu i obećava da će mu obezbediti dom. Ovo je poštovani građani Srbije politika SNS, u medijima obećavaju jedno, a na delu dokazuju drugo.

I, dok za našeg borca prve kategorije ne može da se obezbedi stan, neki drugi dezerteri iz ove vlasti su te stanove obezbedili. Za našeg borca prve kategorije nema nikakve pomoći, ali za ministra Vesića osuđenog dezertera ima mesta u svakoj Vladi od 2000. godine.

Sledeće pitanje bih postavio onom ministru koji govori o borcima gotovo svakodnevno, ministru Selakoviću, a takođe i o herojima sa Košara. Uvaženi ministre Selakoviću, pitanje je da li ste upoznati da je naš heroj sa Košara Siniša Jevtić zatočen i otet od strane albanskih separatista i danas se nalazi u Gnjilanskom zatvoru? To je borac prve kategorije i ja vam postavljam pitanje – šta ste uradili po tom pitanju, ali ujedno i Vladu Srbije, da li ste stali uz jednog heroja sa Košara i uz sve zatočene Srbe?

Sada bih se osvrnuo na grad iz kojeg dolazim i upitao Vladu Srbije zašto se obračunavaju sa Kraljevom i sa mojim sugrađanima? Na prethodnim sednicama govorio sam i tom prilikom se i premijerka Ana Brnabić izvinila i obećala da će neke projekte ispuniti i odraditi, kao i ministar Vesić, govorim o zatvorenom bazenu, o urbanoj generaciji Dositejeve ulice, o Nacionalnom stadionu, Severnoj obilaznici. Postavljam pitanje, da li ste upoznati da je u gradu kraj Ibra, više puta se dogodio zemljotres, a poslednji put, poslednji je bio preko tri rihtera koji je mogao biti koban za ljude koji žive u Dositejevoj ulici i koji već 11 godina slušaju vaša obećanja? Da li čekate turski scenario u gradu Kraljevu, pa da počnete da radite? Kada ćete ispuniti data obećanja koja ponavljate iz dana u dana.

Ono što je takođe veoma loša činjenica jeste da je Kraljevo još od 2019. godine nema savete mesnih zajednica, već duže od dva meseca nemamo predsednika Raškog okruga, a vi kao nekada najjača stranka u gradu Kraljevu, nemate čak ni predsednika gradskog odbora. Moje pitanje je, zašto se ovako odnosite prema Kraljevu i dokle mislite da uništavate grad koji je mnogo da Srbiji i srpskom narodu? Zahvaljujem.
Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, pre nego što postavim poslanička pitanja, iskoristiću priliku da se obratim svim lokalnim funkcionerima u opštinama i gradovima ugroženim od poplava i da ih podsetim da su nedavno sa velikim uspehom organizovali prevoz pristalica vladajuće stranke, na kako reče predsednik Aleksandar Vučić, najveći miting u istoriji Srbije. Tom prilikom angažovani su prevoznici širom zemlje i regiona. Očekujemo od njih da to dragoceno iskustvo upotrebe i danas, te da pod hitno angažuju određen broj vatrogasnih i drugih vozila za pomoć svim poplavljenim područjima.

Od Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstva spoljnih poslova tražim da objasne zašto nisu reagovali na izjavu Gabrijela Eskobara koji je rekao da je cilj ZSO da se ukloni kontrola koju Srbija ima na KiM? Smatram da je nedopustivo da ovakva provokativna izjava ostane bez reakcije državnih zvaničnika.

Postavljam pitanje - zašto niko iz državnog rukovodstva nije uputio protesnu notu Ambasadi SAD ili bar verbalnom notom izrazio neslaganje sa rečima američkog izaslanika? Očigledno ono što važi u svakoj ozbiljnoj i odgovornoj zemlji, ne važi za vlast u Srbiji koja ćuti dok govori Gabrijel Eskobar.

Da li tim ćutanjem naša vlast poručuje da je saglasna sa onim što govori Eskobar, da ZSO treba da bude formirana po modelu koji predlažu Brisel i Vašington, da njen jedini cilj bude potpuna integracija severa KiM u pravnim poredak tzv. republike Kosovo?

Ako je to politika ove vlasti, ako ste saglasni sa onim što priča Eskobar, zašto ste sve ove godine obmanjivali građane pričama da se u Briselu borite za autonomiju srpskog naroda i samostalnost njegovih institucija na Kosmetu? Zašto ste obmanjivali Srbe na KiM pričama o ZSO ako je ona samo još jedan vid prihvatanja tzv. kosovske države?

Drugo pitanje postavio bih premijerki Srbije, Ani Brnabić, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikoli Selakoviću, i ministarki za demografiju i brigu o porodici Dariji Kisić Tepavčević - dokle se stiglo sa realizacijom zaključka Vlade Srbije kojim je predviđeno obeštećenje za porodice dece sa invaliditetom koja su zbog sporne odredbe Zakona o finansijskoj podršci iz 2018. godine bile prinuđene da biraju da li će primati platu ili dodatak za pomoć i negu drugog lica?

Podsećam da je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz 2018. godine, roditeljima dece sa invaliditetom protivpravno uskraćeno pravo da istovremeno koriste pravo na naknadu zbog bolovanja, kao i naknadu za tuđu i pomoć. Takvo zakonsko rešenje prepoznato je kao protivustavno od strane Ustavnog suda Srbije koji je naložio da se roditeljima i deci čija su prava na ovaj način bila uskraćena obezbedi adekvatno obeštećenje.

Vlada Republike Srbije je na sednici 17. marta 2022. godine donela zaključak kojim se predviđa obeštećenje za te porodice. Međutim, u praksi javljaju mi se roditelji upravo te dece koja imaju pravo na obeštećenje, a isto još nisu uspeli da ostvare.

Tim povodom postavljam pitanje nadležnim ministrima i premijerki - dokle se stiglo sa primenom ovog zaključka i da li ste počeli sa isplatom obeštećenja? Takođe apelujem na nadležne da sprovedu kontrolu da li centri za socijalni rad u praksi poštuju i primenjuju ovaj zaključak. Zahvaljujem.
Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine, zatražio bih sledeća objašnjenja.

Premijerku Anu Brnabić pitam šta je kao predsednica Vlade preduzela povodom uhapšenih Srba koji su nezakonito lišeni slobode od strane separatističkih vlasti u Prištini?

Želim da podsetim da je tokom režima Aljbina Kurtija uhapšeno na desetine Srba zbog lažnih optužbi za ratne zločine i podrivanje ustavnog poretka samozvane države Kosovo.

Jedno od poslednjih protivpravnih hapšenja desilo se tokom pokušaja Kurtijevih parapolicijskih snaga da zauzmu zgrade opština na severu KiM, kada su lišeni slobode Radoš Petrović i Dušan Obrenović, koji su mirno protestvovali protiv terora prištinskih institucija. Među nevino zatočenim Srbima nalaze se i naša braća Slađan Trajković i jedan veliki heroj sa Košara, Siniša Jevtić.

Tim povodom, kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici, pitam Vladu Republike Srbije da li je o slučajevima uhapšenih Srba obavestila sve relevantne međunarodne institucije, da li će tim povodom uputiti pismo svim članicama UN, Saveta Evrope i EU, u kojem će pozvati na jasnu osudu brutalne represije koju Kurtijeva policija sprovodi nad srpskim narodom i državljanima Srbije?

Da li ćete, poštovana premijerko, insistirati na održavanju hitnih sednica svih međunarodnih tela koja se bave zaštitom ljudskih prava, kako bi se izvršio snažan međunarodni pritisak na Prištinu da hitno oslobodi sve Srbe?

Naglašavam da je u danima kad Aljbin Kurti sprovodi završni čin okupacije KiM i preti da sever Kosmeta etnički očiti od Srba, obaveza države da povede snažnu diplomatsku kampanju i zatraži reakciju sa svih relevantnih adresa u svetu.

Drugo pitanje odnosi se na pokušaj teškog ubistva srpske dece od strane Azema Kurtaja iz Štrpca. Ovom prilikom podsetiću da je Srpska stranka Zavetnici još u januaru zatražila od nadležnog tužilaštva Republike Srbije da bez odlaganja podigne optužnicu za krivična dela terorizma i teškog ubistva u pokušaju protiv Azema Kurtaja iz Štrpca koji je pucao na srpsku decu na Badnji dan. Mi do danas nemamo nikakvu informaciju o ovom slučaju.

Dok samoproglašene kosovske institucije love Srbe kao zečeve i hapse naš narod, naša država očigledno nije u stanju da ni na ovaj način uzme u zaštitu srpski narod i srpsku decu na KiM.

Pitam nadležne pravosudne institucije zašto ništa nije preduzeto u slučaju Azema Kurtaja, zašto optužnica protiv njega nije podignuta po službenoj dužnosti?

Želim da naglasim da naši državni organi imaju puno pravo, ali i obavezu da procesuiraju krivična dela na KiM, jer je u pitanju pokrajina koja je sastavni deo teritorije Srbije i nijedan briselski sporazum ne može da bude izgovor da država odustane od sprovođenja zakona i od zaštite ustavnog poretka i interesa svojih građana na KiM.

Treće pitanje se odnosi na skrnavljenje Hrama svetog Dimitrija. Pre nekoliko dana u Preševu je oskrnavljen pravoslavni Hram svetog Dimitrija. Nepoznata ženska osoba ušla je u hram, polomila drveni krst koji se nalazio pored ikone i na zidovima crkve ispisala dve poruke kojima je oskrnavila pravoslavnu svetinju.

Poslednji incident je samo još jedan pokazatelj ugroženosti prava srpskog naroda i pravoslavnih svetinja u opštinama na jugu Srbije. Planski se radi na zanemarivanju prava i potreba Srba u ovim opštinama. Oni su isključeni iz donošenja važnih odluka. Srbi u Bujanovcu i Preševu se suočavaju sa diskriminacijom i nepravdom. U lokalnoj vlasti u Preševu i Bujanovcu apsolutno nema Srba, a u tim opštinama rapidno jača separatizam.

Koliko su separatisti agresivni u svojim namerama pokazalo se i nakon izbora, kada smo svi mi, pa i ceo politički i parlamentarni život u Srbiji, bili taoci namere Šaipa Kamberija koji je i danas u ovoj sali, da stekne poslanički mandat.

Želim da istaknem da Srpska stranka Zavetnici poklanja veliku pažnju opštinama Bujanovac i Preševo i u više navrata su pre izbora naši predstavnici posećivali ova mesta.

Zato danas pitam Vladu Republike Srbije – šta ćete preduzeti da se spreči dalje zanemarivanje prava srpskog naroda u opštinama na jugu, šta ćete preduzeti da zaštite njihova politička i građanska prava, da zaštitite naše svetinje, šta ćete preduzeti da nam se na jugu Srbije ne ponovi velikoalbanski secesionizam, kao što nam se desilo na KiM?

Takođe, pitam Ministarstvo unutrašnjih poslova – koliko je do sada predato ilegalnog oružja na području Preševa i Bujanovca i da li imaju taj podatak?

Sve ovo imajući u vidu, i poslednji napad na verski objekat Srba usred Srbije, dodatno uznemirava i zabrinjava srpski narod i građane na jugu Srbije, koji od države sa pravom očekuju da im garantuje bezbedan život. Zahvaljujem.
Poštovani građani Srbije, poštovana predsedavajuća, kolege poslanici i koleginice poslanice, draga braćo i sestre borci, na samom početku želim da pozdravim moju braću i sestre borce koji su mi se u prethodnom periodu javili u velikom broju i da im poručim da sam uvek uz njih i da zajedno idemo do pobede.

Sada bih postavio prvo pitanje kao predstavnik Srpske stranke Zavetnici, želeo bih da pitam nešto sa čime niko nije želeo da se bavi na ozbiljan način, a to je problem velikog broja naših sunarodnika koji su nažalost morali da napuste svoja ognjišta i dođu u Srbiju.

Reč je o izbegličkim porodicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su došle u Srbiju od 1991. godine pa nadalje. Naime, izbegličke porodice kroz svoja udruženja sa bivše teritorije SFRJ u cilju rešavanja stambenog pitanja održali su nebrojano puta sastanke sa predstavnicima državnog rukovodstva, Komesarijatom za izbeglice i migracije. Svaki put im je obećano rešavanje problema. Poslednji takav sastanak se održao prošle godine u drugoj polovini decembra, gde im je obećano do 17. januara odgovor i rešenje.

Poštovani građani Srbije, do dana današnjeg nisu dobili ni odgovor, nisu dobili ni rešenje, iako su prošla puna tri meseca od tog datuma. Za porodice raseljenih pre više od tri godine je krenula izgradnja zgrada, određena rang lista koju su ljudi dobili danas kada kreće useljavanje, oni ne dobijaju stanove. Govorim o lokacijama u Zemunu, Ovči, Ribarskom naselju itd.

Oni su se obraćali i premijerki Ani Brnabić koja im je obećala odgovor, koji takođe nisu dobili. Ovom prilikom postavljam pitanje, šta se događa sa stanovima za izbegličke porodice i kada će konkretno, ja vas molim za datum, te porodice koje su rangirane, dobiti konačno krov nad glavom.

Zoran Milić ih Hrvatske je samo jedan od mnogobrojnih koji to čeka već više od 25 godina. Ako Vlada Srbije nema sluha za probleme običnih ljudi i ako smatra da ne treba da im polaže račune i daje odgovore, ovog puta na osnovu Poslovnika o radu Narodne skupštine, zahtevam odgovor na ovo pitanje. Dakle, kada će ljudi koji su rangirani na prolaznim mestima dobiti obećane stanove, iako je njima obećano da će bez obzira na ranglistu svima biti obezbeđen smeštaj? Podsetiću da je to projekat koji finansira EU.

Gospodo iz SNS, vi ste i EU uspeli da prevarite. Svaka vam čast.

Drugo pitanje, što je jako bitno, a to želim da prenesem i pitam na molbu odbornika Srpske stranke Zavetnici iz Užica jeste gde su i kako utrošena sredstva u iznosu od 20.788.000,00 dinara na osnovu usluge po ugovoru kabineta gradonačelnika ovoga grada, ako znamo da su sredstva iz budžeta bila raspoređena za 2020. godinu 8.241.000,00 dinara, za 2021. godinu 5.047.000,00 dinara, a za 2022. godininu 7.500.000,00 dinara?

Ovom prilikom postavljam pitanje Aleksandru Martinoviću, ministru državne uprave i lokalne samouprave – da li zna gde i kako su trošena sredstva i tražim da nam se dostavi kompletna dokumentacija i svi propratni akti kako su trošena sredstva kabineta gradonačelnika Užica na osnovu usluge po ugovoru u poslednje tri godine, znači, konkretno za 2020, 2021. i 2022. godinu?

Takođe, pitam ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu – kada će povesti računa o nenamenskom trošenju novca od strane lokalnih funkcionera i da li će preuzeti bilo kakve zakonske mere da se spreče potencijalne malverzacije u tom pogledu?

Dok koordinatori i državni sekretari SNS smenjuju predsednike opština i one koji su nepodobni širom Zlatiborskog okruga u regionalnom centru Zlatiborskog okruga u Užicu se događaju milionske malverzacije novca svih građana, a da za to nažalost niko nije odgovarao. Samo još jedna rečenica i završavam, niko čak nije ni smenjen. Očigledno da takvi pogoduju stranačkoj mašineriji i koordinatorima vladajuće stranke. Toliko od mene. Hvala puno.
Poštovani građani Srbije, poštovani predsedniče Skupštine, kolege poslanici, draga braćo i sestre borci, na samom početku osvrnuću se na probleme koji tište građane Zlatiborskog okruga. Pretprošle nedelje posetio sam čitav Zlatiborski okrug kao narodni poslanik i građani opštine Prijepolje su me zamolili da postavim nekoliko pitanja.

Godine 2021. predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će u Prijepolje stići jedan veliki investitor. Nažalost, ništa nema od toga i ova pitanja upućujem Vladi Srbije. Takođe, kog datuma će početi radovi novog puta prema manastiru Mileševa? Podsećam sve građane Srbije da je upravo predsednik Aleksandar Vučić obećao to na sastanku sa vladikom Atanasijem Mileševskim i sa predstavnicima islamske zajednice.

Kada počinju radovi na izgradnji puta od Prijepolja do novog auto-puta?

Podsećam vas da je apsolutno loša situacija u celom Zlatiborskom okrugu i moram da pitam takođe – da li se koordinatori SNS i državni sekretari bave rešavanjem problema građana ili se bave isključivo smenom predsednika opština tog okruga.

Sada bih se osvrnuo na grad iz kojeg dolazim i postavio pitanje koje tišti sve građane Raškog okruga. Hvalite se da gradite bolnice širom Srbije, a u kraljevačkoj bolnici četiri meseca liftovi ne rade. Oni su se pozivali na grad, na Ministarstvo, pozivali su se na ne znam ti koga sve, ali nažalost, samo su medicinsko, nemedicinsko osoblje, građani i pacijenti ispaštali. Dakle, ne govorim o periodu od dan, dva ili tri, govorim o periodu od četiri meseca. Bolnica nema lift, nemedicinsko i medicinsko osoblje bili su primorani da pacijente nose u ćebićima, na stolicama na više spratove, što je krajnje nedostojno i ponižavajuće, pogotovo u trenucima kada se radi o preminulom pacijentu. Čak imamo primer da jednog pacijenta nisu mogli da operišu samo zato jer nisu mogli da ga iznesu na odeljenje gde je trebalo da se operiše.

Postavljam pitanje ministarki Danici Grujičić – da li ćete i kada doći u Kraljevo i pogledati razočarane pacijente, ali i razočarane ljude koji rade u zdravstvenom centru Studenica, zbog bahatosti i neodgovornosti većine funkcionera lokalnog SNS-a?

Da li ste upoznati koliko je beba u prošloj godini mrtvorođeno zbog greške, neodgovornosti ili nemarnosti lekara i to ne kažem ja, nego na žalost kažu obdukcioni nalazi?

Da li ste upoznati koliko je ljudi preminulo takođe zbog nemarnosti, nehigijene i neodgovornosti pojedinaca? Da li ste upoznati o presedanu prodaje zemljišta i dela ulice koja vodi do bolnice kao i o slučaju zatvaranja gradske dežurne apoteke?

Sada bih se osvrnuo na jednu populaciju koja nije uopšte pomognuta ni od ove vlasti, ni od prethodne vlasti, a to je boračka populacija. Pošto sam u prethodnih šest meseci razgovarao sa više od hiljadu boraca želeo bih da u njihovo ime postavim nekoliko pitanja.

Čuli smo na prethodnoj sednici da jedan poslanik SNS govorio da je Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić podizao spomenike, radio murale i svakakve neke stvari za heroje sa Košara. Ja sam razgovarao sa herojima sa Košara i vi gospodine Antiću znate dobro Darka Anđelkovića, nije samo Vlada Srbije dala novac već i ti ljudi koji vas dobro poznaju.

Takođe, još jedno pitanje – kada će se realizovati obećanje dato upravo boračkoj populaciji i kada će na osnovu boračke legitimacije imati pravo na zdravstvenu zaštitu i prvenstvo u lečenju?

Naši borci, na žalost, na osnovu tog statusa borca prve, druge ili treće kategorije nemaju pravo čak ni na zdravstvenu knjižicu, a govorimo o Kosovu i Metohiji, a te ljude nismo ispoštovali.

Takođe, kada ćete početi izdavanje uverenja o odbrani zemlje učesnicima rata iz redova MUP-a za period od 24. marta 1998. godine do 24. marta 1999. godine.

Još jedna rečenica, ja vas molim draga braćo i sestre borci, ja vas pozivam da se priključite našoj borb35i za odbranu srpskog Kosova i Metohije, za odbranu Srbije, a ja ću uvek, jer mi to dužnost nalaže biti vaš glas u Skupštini Srbije. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovani građani Srbije, kolege poslanici, iskoristiću ovu priliku da vas podsetim da je pre samo nekoliko dana održana sednica dve vlade, takozvane države Kosovo i Vlade Albanije. Na toj sednici govorili su upravo o ujedinjenju i po ko zna koji put udarili direktno po Srbiji.

Tražim objašnjenje od Vlade Republike Srbije, zašto niko od državnih zvaničnika nije reagovao na ovaj neprijateljski akt, na ovo gaženje teritorijalnog integriteta naše države? Kako je moguće da država ćuti na otvorenu velikoalbansku provokaciju i kako je moguće da posle svega predsednik Republike Srbije, i pored brojnih izjava da neće prisustvovati Samitu EU - Zapadni Balkan, ipak ode u Tiranu za zahtev Brisela?

Takođe, postavljam pitanje kakav je Edi Rama nama prijatelj kada na svakom koraku promoviše teritorijalno rasparčavanje Srbije i podriva njene međunarodno priznate granice?

Sada bih se osvrnuo na poslednji popis građana. Podsećam vas da, prema nezvaničnim informacijama prvim, više od 850 hiljada ljudi ima manje u Srbiji za samo poslednjih 11 godina, ili otprilike za vreme vlasti SNS. Za samo tih 11 godina, ako to prevedemo u gradove, izgubili smo jedan Novi Sad i Suboticu, a Srbiju je napustilo i otišlo u inostranstvo, otišli su jedan Kragujevac i jedan Niš.

Takođe, u Beogradu zbog pojačane migracije taj problem se ne vidi, ali znajte da nam je Srbija opustela. Mnoge seoske škole se zatvaraju jer nemaju đake. Čitavi prostori su bez stanovništva. Na potezu od administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, pa duž cele Ibarske doline danas živi mali broj ljudi. Zbog toga je taj potez izuzetno bezbednosno ranjiv. Prosečna starost stanovništva nam je čak 45 godina. Ako se ove tendencije nastave, na polovini ovog veka građana Srbija će biti upola manje, a do kraja veka nažalost Srbi će potpuno nestati.

Zato bi moje pitanje bilo upućeno upravo ministarki za brigu o porodici i demografiju, Dariji Kisić Tepavčević – koje ćete mere konkretno preduzeti kako bi se u Srbiji savladala bela kuga?

Sada bih se osvrnuo na socijalne karte. Narodni poslanici Srpske stranke Zavetnici su protekle nedelje posetili Užice, gde smo u razgovoru sa svojim odbornicima, ali i građanima Užica saznali da postoje određeni problemi sa primenom instituta takozvane socijalne karte. Koristim ovu priliku da kao socijalni radnik postavim pitanje ministru za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, prenesem zabrinutost građana Užica i u njihovo ime zatražim objašnjenje zbog čega još nije u potpunosti uspostavljen, odnosno realizovan projekat socijalne karte, iako je Zakon o socijalnoj karti stupio na snagu još u martu ove godine?

Ostao mi je još minut i ja ću iskoristiti da postavim pitanje koje sam postavio i na prethodnoj sednici, upravo predsedniku Vlade, tačnije premijerki Ani Brnabić. Svi smo svesni, a i građani Srbije su videli da je obećala građanima Kraljeva da će se dva projekta realizovati koja su obećana još davnih godina u prethodnim ekspozeima, a to su izgradnja zatvorenog bazen i urbana regeneracija Dositejeve ulice. Nažalost, ne vidimo to u novom budžetu. Postavljam pitanje premijerki Ani Brnabić – kada će to biti urađeno i da li će uopšte biti završeno? Hvala.