Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Dejan Ignjatović

Dejan Ignjatović

Jedinstvena Srbija

Govori

Gospodine predsedniče Narodne skupštine, poštovani ministri, koleginice i kolege narodni poslanici, zamoliću vas samo da ne dobacujete, nisam nikome dobaci, i da se čujemo za ovo vreme koje imam od vremena poslaničke grupe.

Poslanička grupa JS neće prihvatiti ni ovaj kao i ostale amandmane, ukupno ih 1074. Ja sam i u jednom govoru građanima se obraćao da neće ništa dobro doneti toliki amandmani, ali sada imajući u vidu da je opozicija tražila vanredne izbore koji će biti 17. decembra, na koje ćemo naravno izaći svi, kazaću vam gospodo, bili ovde u ovom broju ili ovom sastavu u Narodnoj skupštini, da se ništa ključno neće promeniti posle tih izbora.

Iako dolazim iz jedne od najnerazvijenijih opština u Srbiji, iz Gadžinog Hana, iz Zaplanja, ja vam to garantuje da se ovde ništa ključno neće promeniti. Ne, da mislim, znam siguran sam sto posto, a i vi nemojte da se sekirate, za koaliciju SPS-JS, nemojte po hodnicima da pitate da li će nama neko nešto da da ili neće i koliko. Ne brinite, vodite reč o svojim listama, naša lista je lista srpskih domaćina, koalicija koja traje 15 godina na političkoj sceni u Srbiji između JS i SPS, tako neka svako gleda u svoje dvorište, radite svoj posao, izađite pred svoje građane. Normalno oni imaju izbor, pa ćemo da vidimo ko će dobiti koliko poverenje.

Kratko ću da se osvrnem, imajući u vidu da nismo koristili vreme po budžetu, i da kažem nešto, a neke od kolega i koleginica su izneli tu, eto, Gadžin Han, na sreću moju se čuje prvi put u istoriji u ovom domu, ne samo od mene, već i od kolega iz Niša, tako da nam je stvarno drago. U ovom budžetu ima novca za izgradnju vrtića u Gadžinom Hanu, a tamo je mnogo izgrađeno sredstvima Vlade Republike Srbije, ne samo u Gadžinom Hanu već u svim nerazvijenim delovima Srbije.

Ovde ću da zamolim gospodine ministra Martinovića kome hoću da ukažem zahvalnost na njegov rad, na operativnosti, znači, ja sam postavio jedno pitanje, a u roku od četiri dana dobio odgovor i zahvalan sam i za još jedan predmet.

Želim vam puno uspeha i u daljem radu i da dam jedan predlog da pokrenete inicijativu da se izgradi nacionalna strategija za nerazvijene opštine, da svi učestvujemo, ne samo populistički kada dođu izbori, mi pomenemo to. Nemamo mi mnogo glasača gospodo, ovde, srce je u Beogradu, da se razumemo, ali mi imamo isto pravo na život, da ne pominjemo sada imamo vrtić, nemamo vrtić, ovde ili onde.

Znači imate punu podršku. Znači, jedna brojka 15 je sada popularna, SNS slavi 15 godina postojanja, čestitam na tome, 15 godina koalicije JS, 15 godina koalicionog odbora u Gadžinom Hanu, i naravno, 15% biće lista srpskih domaćina na budućim izborima koalicije JS i SPS. Dragi moji južnjaci, Nišlije, Zaplanjci i ostali, glasajte za ljude koje znate, ljude koji žive sa vama, a ne na prazne priče i na prazna obećanja i na neki Luksemburg, Švajcarska, neki mediji, mislim neke cifre od kojih me je samo glava zabolela.

Još jednu stvar hoću da kažem na kraju, pozdravljam meštane Brzog Broda, to je naselje u Nišu koje je blizu moje opštine, oni su imali neke proteste zbog nadzemnog dalekovoda koji je trebao da ide iznad igrališta, imamo uverenje državnog vrha, a i predsednik države obećao da će se raditi projektna dokumentacija da će taj vod idi podzemno.

Tako poštovani Brzobrođani, verujte u svoju matičnu državu, verujte u predstavnike, narodne poslanike koji vas predstavljaju na pravi, pravcati domaćinski način. Još jednom živela Srbija.
Hvala, poštovani gospodine predsedniče Orliću.

Poštovani ministre Martinoviću, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, dragi moji južnjaci, Nišlije, Zaplanjci, evo već skoro mesec dana ovde vodimo raspravu o inicijativi za smenu ministra policije, gospodina Bratislava Gašića.

Nismo čuli adekvatna obrazloženja u vezi ovih nemilih događaja koji su zadesili zemlju Srbiju, ova dva ubistva, tako da poslanička grupa Jedinstvene Srbije na čelu sa Draganom Markovićem Palmom neće glasati za smenu Bratislava Gašića, iz razloga što ste, poštovana gospodo kolege iz opozicije, neki koji organizuju šetnje, vi na šetnji tražite ostavku, ovde tražite smenu.

Velika većina narodnih poslanika nije dala obrazloženje zašto je Bratislav Gašić direktno kriv za ova ubistva. Ne dao bog da se nikada više to u Srbiji desi, bilo ko da bude bio ministar, mi ćemo da se bavimo politikom još dugi niz godina, tako da ne okrivljujemo mi sad Bratislava Gašića za ova dva ubistva, već da kažemo to što je dobro uradio, a ako ima neki propust, da se kaže.

Po meni i po poslaničkoj grupi Jedinstvene Srbije Bratislav Gašić radi odlično svoj posao. Za jednu veliku pohvalu je što su u malim lokalnim samoupravama, iz lokalne samouprave iz koje ja dolazim, iz Gadžinog Hana i u Trgovištu skoro su otvorene i vatrogasne jedinice, to nije bilo nikada do sada, renovirane su policijske stanice, tako da nema ni jedne jedine primedbe o smeni Bratislava Gašića. Naravno da ste i vi svesni da postoji apsolutna većina koja će glasati protiv smene Bratislava Gašića. Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine gospodine Orliću, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, ispred poslaničke grupe JS postaviću pitanje Vladi Republike Srbije nisam tačno siguran da li je Ministarstvo obrazovanja ili je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, naime, u opštini Gadžin Han je pre pet godina izgrađena sportsko školska hala, po svim standardima vrednosti 1,2 miliona eva i u selu Zaplanjska Toponica još jedna hala, ali nažalost, do dana današnjeg nema priključak na struju, pa, bih molio Vladu Republike Srbije da izađu u susret, pomogne i razjasni gde je nastao problem da li je problem u EPS-u, u lokalnoj samoupravi?

Ovih dana smo svedoci nemilih događaja koji su zadesili Republiku Srbiju, da trebamo decu da usmeravamo na sport i na neke druge aktivnosti pa svi zajedno ovde da pomognemo da se dobiju ti priključci struju i da deca imaju prostor za sport i rekreaciju.

Takođe bih sa ovog mesta iskoristio priliku da građane Srbije pozovem na jedinstvo, da i ovde u ovom parlamentu pozovem sve narodne poslanike na jedinstvo, kao što je i ime naše stranke Jedinstvena Srbija, da se spuste tenzije. Dolazim sa juga Srbije iz najsiromašnijeg dela Srbije, znam kako živi svaki čovek i da ne koristimo prilike da profitiramo sitno na nekim nemilim događajima. Ovo što je zadesilo Srbiju, nikom nije drago, nijednom čoveku.

Građani Srbije treba da veruju svojoj državi, rukovodstvu. Kolege iz opozicije su dobile podršku određenog broja građana Srbije i da ih adekvatno predstavljaju, da svi radimo po najboljem znanju i umeću kao što smo i položili zakletve kao narodni poslanici i da gledamo da ova naša jedina matična lepa zemlja Srbija ide domaćinski napred, jedinstveno i složno. Živela Srbija, živeli građani.
Hvala poštovani predsedniče, poštovani članovi Vlade, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije i dragi moji Zaplanjci, Jedinstvena Srbija na čelu sa Draganom Markovićem Palmom podržaće ovaj zakon iz više razloga.

Govoriću samo o subvencijama za razvoj stočarstva u Srbiji kao što sam govorio i pre neki dan, znači svaka od 175 hiljade dinara po grlu je dobra subvencija za jedno domaćinstvo, dvesta hiljada dinara kvartalno na dve godine. Znači, to je jedan dobar primer.

Imajući u vidu moja opština Bela Palanka, Babušnica, Jošanička Banja, Rubno zahvataju Suvu planinu i na Suvoj planini trenutno ima preko hiljadu grla krupne stoke, to jest krava, od toga je polovina iz opštine Gadžin Han, iz jednog malog sela, Mali Krčimir koji je pored mog sela i doći će dobro ova subvencija da se poveća broj grla i da ostanu mladi da žive na selu i na svojim ognjištima da se bave stočarstvom. Znači, to je podneblje pogodno za stočarstvo i deo voćarstva.

Navešću vam draga gospodo, kolege narodni poslanici, jedan dobar primer. Obilaziću Srbiju kroz odbor, pododbor za poljoprivredu za nedovoljno razvijena područja, obišli smo skoro i opštinu Sjenicu i obišao sam farmu "Caričina" porodice Selek. To je stvarno jedna lepota na Pešterskoj visoravni koje svako treba da vidi. Mislim da su ljudi samostalnim sredstvima sve to uradili i imaju preko 800 ovaca, preko 200 koza, oko 150 krava i preko 250 konja. Znači, to treba Srbija da razvija, to je razdaljina između Sjenice i moje opštine. Navodim, i jedno i drugo, znači ulaganje u poljoprivredu i opstanku tih krajeva Srbije nebitno ko živi u tim delovima Srbije, to je budućnost ove naše lepe domovine.

Ne treba samo da se svađamo ovde oko nekih nebitnih stvari da se podižu tenzije u ovoj Skupštini, dajte napisane lepe predloge kao što kažem da mi novim subvencijama, novim predlozima poboljšamo standard građana Republike Srbije. Za sada toliko, da ostavim vreme mom kolegi narodnom poslaniku Dejanu Maniću. Živa bila JS, stabilna i jaka.
Hvala što ste me upozorili.

Poštovana potpredsednice Narodne skupštine, poštovani članovi Vlade, žao mi je samo što nije ministarka poljoprivrede ovde, pošto ću govoriti o poljoprivredi, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, dragi moji Zaplanci, danas će vaš autentični predstavnik govoriti o Zakonu o izmeni Zakona o poljoprivredi.

Znači, ovaj zakon je dobar 99%, sem ovog e-agrara oko kojeg smo se i na Odboru za poljoprivredu malo sukobljavali, ali dobro to ide u dobrom pravcu. Koliko vidim da smo do današnjeg dana negde 50% se preregistrovali u e-agraru, a ja ću da vam kažem što se tiče moje opštine Gadžin Han, odakle ja dolazim.

U toj opštini je do današnjeg dana preregistrovano 40% poljoprivrednih gazdinstava. U toj opštini, kažem sada na Skupštini, ne postoji ni jedno lice poljoprivredni inženjer na poslovima zadužen za poljoprivredu, jer tamo ima jedna žena na porodiljskom bolovanju.

Na Odboru su me ubeđivali da svaka opština ima, evo ja vam gospodo kažem – nema, možete proveriti, sutra je neradan dan, neko iz Ministarstva može da pođe sa mnom, pa da proveri da li ima ili nema. Znači, to je moja primedba.

Ja sam se draga moja gospodo opštini Gadžih Han 3. oktobra 2022. godine još obratio da mi dodele kancelariju za rad narodnog poslanika, pa bi možda imao tu prostor da pomažem tim ljudima, da vršimo uslugu ovim našim ljudima koji ne mogu da se preregistruju, ali nažalost do dana današnjeg neki tamo šerif nije dozvolio, jer sam ja poslanik posle 33 godine iz opštine Gadžin Han i to je njihov problem.

Dobro je u ovom Zakonu o poljoprivredi, što je i ministarka govorila, znači, za razvoj stočarstva je odvojen ogroman novac 175.000 dinara po grlu ili ti 25.000 dinara kvartalno za žensko tele u roku od dve godine, što iznosi 200.000 dinara.

Dobro je što je ministarka takođe ubacila u zakon da do 75% nerazvijenim opštinama i opštinama sa otežanim uslovima života će se subvencionisati oprema i osiguranje za protivgradnu zaštitu. Dobro je što ljudi iz kabineta ministarke odmah izlaze u susret bilo kome da bude neki problem, što sam bio svedok od njenih saradnika. Nema tu većih primedbi.

Moja je jedina primedba saradnja države i lokala, jer opština Gadžin Han u 2022. godini znate koliko je isplatila para za subvencije? Nula dinara. Ni jedan jedini dinar. Tako da, ne bude sad što sam opozicija ja u Gadžinom Hanu, ja sam ovde deo vlasti i podržavam Vladu Republike Srbije, predlažem ministarki da uzme državnog sekretara zaduženog za nerazvijene opštine, a jednu poruku mojim prijateljima – teško ćete tigra ukrotiti, možete me ranjavati koliko god hoćete, rane zarastu, prljav obraz nikada se ne opere. Živela JS, stabilna i jaka!
Zahvaljujem.

Poštovani gospodine Orliću, poštovani potpredsedniče Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, dragi moji Zaplanjci, kao što sam i rekao uvek ću Zaplanje da pominjem iz jednog prostog razloga, a sada ću da vam kažem jednu stvar za koju velika većina narodnih poslanika ne zna. Znači, taj kraj Zaplanje je imao predsednika Vlade nakon mučkog ubistva Zorana Đinđića. Bio je predsednik Vlade Zoran iz Niša, koji se nikad nije deklarisao da je iz Zaplanja.

Obavljajući svoju dužnost predsednika Vlade nije zasadio nijedno drvo u svom rodnom kraju. U mom kraju nažalost nema pruge, i ja sam ponosan što će biti brze pruge do Niša, jer mi smo relativno blizu, nema pruge, nemamo autoputa. Imamo lepu prirodu. Skoro je bila i predsednica Vlade na otvaranju ambulante u mom rodnom selu, odakle ja dolazim. Ja sam bio sprečen, jer je bio dan za glasanje. Bio sam prisutan ovde. Imamo jedan lep kraj.

Dobra stvar danas je od kolega iz opozicije što su podneli svega 26 amandmana, a prošli put bilo 1.203. Znači na dobrom putu smo, barem štedimo ove ljude da rade, imate vremena da diskutujete po amandmanima.

Mi nećemo da prihvatiti amandman, jer Jedinstvena Srbija na čelu sa Draganom Markovićem Palmom veruje Vladi Republike Srbije, veruje predloženim zakonima da rade na dobrobit građana Srbije.

Po meni mislim da nije dobro, gospodo, što vi pozivate na neke proteste. Sada idemo svi kad je najteže blokiramo državu Srbiju, da blokiramo puteve. Svako ima pravo ovde u ovoj sali da iskaže svoje nezadovoljstvo.

Ja vas pozivam na jedinstvo kao što se naša partija zove Jedinstvena Srbija da ovde mi budemo jedinstveni parlament. Dajte predloge da narod bolje živi. Nijedan predlog nisam čuo. Dajte predloge, ajdemo da proglasimo jug Srbije lex specialis, da posebna sredstva budu uložena da sprečimo iseljavanje ljudi iz Gadžinog Hana, Babušnice, Crne Trave, Vlasotinca, Merošine i tako dalje i tako dalje.

Od 44 nerazvijenih opština 23 su na jugu Srbije. Tako da molim Vladu Srbije da obratu pažnju kao što je Ministarstvo poljoprivrede. Ja sam u Odboru za poljoprivredu. Ono je već uradilo uredbu da nerazvijene opštine imaju 65% povraćaja sredstava, da sve lokalne samouprave s juga Srbije i ostale nerazvijene imaju poseban status. Zahvaljujem Vladi Republike Srbije, zahvaljujem vama narodni poslanici na pažnji. Živela Srbija. Živela Jedinstvena Srbija.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovana gospođo ministarka, dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani Srbije, dragi moji Zaplanjci, evo obratiću vam se danas po amandmanima. U skupštinsku proceduru su podneta 1.203 amandmana na, po meni, odlične predloge zakona.

Dragi moji građani Srbije, ako će ova 1.203 amandmana da doprinesu da vi sutra bolje živite, onda vi sami procenite. Ovi amandmani, većina amandmana se podnose za samoreklamiranje, za izazivanje nekakvih ovde cirkusa, prelaženjem sa jedne na drugu stranu u skupštinske sale.

Pojedini narodni poslanici sebe stavljaju ispred predsednika Republike, komentarišu o njemu, koji je izabran sa ogromnim brojem glasova. Stavljaju Srbiju kao da su samo oni deca Srbije. Pa i mi smo deca Srbije, podjednako mi volimo ovu državu iz JS, na čelu sa Draganom Markovićem Palmom, kao i vi što volite i građani koji nisu.

(Dragan Jovanović: Vi ste deca Palme?)

Molim vas ne dobacujte, ne budite bezobrazni, ne dobacujemo nikom, suzdržite se malo. Vi, mi smo Palmini, majstore Ćuto, evo tebe ću da prozovem, pa možeš i ti mene posle da imam i ja pravo na repliku.

Da vas podsetim da i mi imamo Poslovnike o radu, dobili smo i mi kada smo ulazili u ovu Skupštinu, ne držimo uvis „Poslovnik, Poslovnik, Poslovnik“. Dajte predloge da narod bolje živi, nemojte amandmanima da ometate rad Narodne skupštine da ovo traje dva - tri dana i sad smo prekoračili neke rokove, dan ili dva.

Srbija je na pravom putu da je živa naša Srbija i živa bila majka Srbija! Živeli građani Srbije, verujte onim ljudima koji pravo misle i rade za vas. Živeli!

(Aleksandar Jovanović: Replika.)
Zahvaljujem, predsedniče.

Evo, neću da pominjem ničija imena, pošto oni znaju zašto su danas ovde. Ja kažem da znate, na dobro odrađene predloge zakona ne bi podnosili ovoliki broj amandmana.

Ja sam ponosan što sam pripadnik JS već 15 godina. Neko od kolega me i pitao kad si došao ovde kod Palme, pa evo da znate 15 godina sam član JS i ponosim se. Imam jednu domovinu, imam jednu stranku, jednu koaliciju. Ja nemam rezervnu, niko me rezervno ne finansira, imam jedan pasoš. To je moje.

Izvinite ako sam vas ja uvredio nečim. Lako je da mi zabranjujemo iskope jednog, drugog, trećeg, četvrtog i da se vrtimo u začarani krug.

Živa bila JS! Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministre Martinoviću, poštovani građani Srbije i dragi moji Zaplanjci. Uvek ću u obraćanju da kažem dragi moji Zaplanjci, jer ja dolazim iz Zaplanja, iz Gadžinog Hana.

Tema je ovih dana medijska, da je ta opština pala ispod šest hiljada stanovnika. Pa onda onaj moj govor od prethodne sednice prepričavaju neki od opozicionih poslanika i dođu u Gadžin Han da daju izjave da su oni podnosili neke amandmane ovde, a ja sam glasao protiv, što nije istina. Ja sam glasao za budžet Republike Srbije. Izvinite što sam malo van teme, ali su svi govorili van teme, a vezano je za RTS. Da sam imao priliku na RTS-u, ja bih dao svoj komentar što se toga tiče.

Jedna gospođa narodna poslanica iz opozicije je došla u Gadžinom Hanu i kaže – glasao je poslanik odavde protiv povećanja sredstava nerazvijenim opštinama, a ona je glasala protiv budžeta iz kog prima platu. Ja sam glasao za budžet. U ovom budžetu ima para dovoljno za sve nerazvijene opštine i kod Ministarstva prosvete i infrastrukture i državne uprave, lokalne samouprave i Ministarstva energetike, ako budu hteli da konkurišu i urade dobre projekte, ima dovoljno para, sasvim dovoljno. Ona je našla televizije koje prate, dve, tri televizije, sedam, osam portala. Normalno, mene niko nije kontaktirao.

Dobila mala opština narodnog poslanika zahvaljujući Draganu Markoviću Palmi, koji mi je ukazao poverenje, moram da kažem, jer mi imamo svega šest hiljada stanovnika, ali nas, gospodo, ima 60, 70 hiljada u Nišu, Beogradu, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, u Vojvodini, u Odžacima, Požarevcu. Zaplanjci su se nekad iselili i to je razlog bio najveći onaj o kome sam govorio, loša nakaradna privatizacija, nepostojanje radnih mesta. Da li je Vučić mađioničar, Palma, Dačić ili predsednik Skupštine da mi u jednom danu, u jednoj godini možemo da sve zatvorimo? Ne. Ali odavde, ja obećavam građanima juga Srbije, da ću da se borim svim srcem da svi zajedno radimo da očuvamo ovaj deo Srbije.

Kosovo jeste srce Srbije, ali ostali delovi Srbije su isto organi ljudskog tela. Kao što se borimo za Kosovo, da se borimo i za ostali deo Srbije.

Što se Kosova tiče, biću kratak, da ostavim vreme i kolegi, ja se stavljam prvi na raspolaganju državi Srbiji i vrhovnom komandantu, ako je potrebno za Kosovo. Ja iza sebe imam tri učešća u borbenim dejstvima. Dao sam svojoj državi što sam imao, i ispred svoje dece, opet sebe stavljam, da se mi ne udaramo u grudi ovde, Kosovo je srce Srbije i mi sedimo sad negde po nekim jahtama i hotelima. Hajdemo mi svi u uprtače, uniforme, pa na braniku otadžbine.

Hvala. Živela Jedinstvena Srbija i živeo vrhovni komandant.
Zahvaljujem.

Poštovana potpredsednice Narodne skupštine, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani članovi Vlade, ovo je moje prvo obraćanje u ovom domu.

Molim vas gospodine Lazoviću, pustite me da pričam, ja ovde sedim pet meseci i slušam vas. Nijednu reč nismo dobacili. Imam jači glas možda od većine vas sa desne strane.

Ovaj budžet je odličan, pravila ga je Skupštinska većina koja vlada Srbijom. Ako je loše i ako će loše raditi kazniće nas građani.

Ja sam narodni poslanik zahvaljujući Draganu Markoviću Palmi, koji mi je ukazao poverenje i građanima Srbije. Dolazim iz najnerazvijenije opštine u Srbiji, iz Gadžinog Hana, iz Zaplanja, iz najlepšeg dela Srbije, nažalost iz najsiromašnijeg dela Srbije.

Pre nekih 12, 13 godina u mojoj opštini u privredi je radilo 2.200 ljudi, onda nakon toga naišla je neka nakaradna privatizacija koja je uništila i satrla opštinu Gadžin Han. Danas, opština Gadžin Han ima svega 200 zaposlenih u privredi, od toga polovina radi u jednom preduzeću, „Resor“ iz Gadžinog Hana koje je stvarno odlično preduzeće i ono je iz stečaja kupilo jedan pogon. Tako da nije kriva vladajuća većina trenutna za to što je zadesilo i opštinu Gadžin Han i Babušnicu i Belu Palanku i sve ostalo.

Molim vas gospodo da mi ne budemo opozicija matičnoj državi našoj Srbiji. I ja sam opozicija u Gadžinom Hanu sa osvojenih 40% glasova, koalicija SPS-JS, mi smo opozicija nekima u vlasti, ali nismo svom narodu. Glasamo za konstruktivne predloge i vi ovde podržite Srbiju ako je u velikim problemima. Vidite da je u velikim problemima, a ne da poentiramo sitno, politički. Daleko su izbori od dana današnjeg, ima još četiri godine, tri i po da sedimo ovde pa ćemo tek na izbore, ne kada se vama ćefne. Ja sam tek ušao u ovu Skupštinu i nadam se da ću raditi najbolje u interesu građana Srbije i mojih južnjaka.

Živela Jedinstvena Srbija, živela majka Srbija i živela vlast na čelu sa SNS. Živeli.