ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Nestranačka licnost

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Jovanović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao prvi na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenik je predsednika poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO. Predsednik je Odbora za zaštitu životne sredine, i član Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođen 1966. godine, živi u Beogradu. Završio je osnovnu školu Filip Kljajić Fića na Banovom brdu. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, grupa za organizaciju.

Ekološki je aktivista, široj javnosti poznat pod nadimkom Ćuta.

Osnivač je udruženja Odbranimo reke Stare planine, koje se prvenstveno bavilo suzbijanjem izgradnje malih hidroelektrana na području Stare planine.

Jedan je od osnivača pokreta Ekološki ustanak.

Od 2022. godine je kopredsednik stranke Zajedno, nastale ujedinjenjem Otvorene građanske platforma Akcija, Ekološkog ustanka, Skupštine slobodne Srbije i Zajedno za Srbiju.
Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:45

Osnovne informacije

  • MORAMO - ZAJEDNO
  • Beograd
  • Beograd
  • 30.09.1966.
  • producent

Statistika

  • 113
  • 3
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Zdravo, živo svima. Koristim vreme poslaničke grupe, ovlašćeno predstavnika.

Četvrtak tri sata, protest, podrška najhrabrijim ženama u Srbiji. Molim jedan veliki aplauz i za sudiju Majića i za sve one koji imaju hrabrosti da ne ćute.

Takođe, poziv svim građanima Srbije, lekarima, profesorima, glumcima, umetnicima da ne ćute, da dignu svoj glas protiv ovog zla.

Preksinoć u 10 sati zvoni mi policija na vrata. Kažem - dobro veče momci, šta treba? Ako je kasno, izvinite, da se javiš u policijsku stanicu i to je jedno 30, 40 put da dolaze noću da mi prete, da me hapse.

Gospodine Orliću, malopre ste izgovorili jednu rečenicu da nije korektno da se moja koleginica tako obraća.

„Ološu, barabo pijana, narkomančino“ to su reči …

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Vi ste, gospodine Orliću pogrešili, ja ne govorim o amandmanu, nego koristim vreme grupe, kao zamenik šefa, samo me nemojte prekidati.

Drugo vanredno zasedanje , 27.02.2023.

Da li je Gorana Vesića, Aleksandar Vučić naučio da se tako obraća ljudima? Vi mene kažnjavate. Gospodina Milenka Jovanova, jel ga Vučić učio da se tako obraća ljudima?

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Zdravo živo svima.

Pitanje za vas, predsedavajući, dokle vi mislite da kršite Poslovnik ove Skupštine? Hoće li biti neke redovne sednice ili planirate da stalno zakazujete sve po hitnom postupku? U čemu je problem? Čega se plašite? Kada ćete dozvoliti narodnim poslanicima da u redovnoj proceduri podnesu zakone, predloge zakona o onome što se tiče svakodnevnog života građana? U redu, znamo s kim imamo posla, teramo dalje.

Pitanje za predsednika opštine Vlasotince, gospodina Bratislava Petrovića, da li je svestan šta je potpisao kada je izdao dozvolu za malu hidroelektranu na Rupskoj reci? Da li je svestan da se za to odgovara krivično i da se za to ide u zatvor? Ovom prilikom veliki pozdrav za sve meštane sela Dadince, ima ih na stotine, nisu samo oni, nego i iz okoline, koji već evo četvrti dan i noć brane svoju reku, Rupsku reku, da ne završi u cevima, od ludaka koji hoće sebi da strpaju milione u džepove i misle da mogu da nastave sa gradnjom malih hidroelektrana.

Pitanje za gospođu Đedović, šta traži katastar malih hidroelektrana na sajtu Ministarstva za rudarstvo i energetiku? Pa da li vi mislite stvarno i dalje da nastavljate sa tom zločinačkom idejom da gurate reke u cevi? Eno dole Sopotnica reka takođe viđena za pakovanje u cevi. Pa hajde da pitam ja sve vas, gospodo koji vodite ministarstva koja odlučuju o životu i smrti naših reka, evo, pitanje za vas gospođo Irena Vujović, koliko košta ta Rupska reka i sve što živi u njoj? Hajde recite koliko to košta.

Pitanje za vas, ministri koji niste ovde – kome mi postavljamo ova pitanja danas ovde? Gde su ministri? Ima vas 25. a od 25 ministara nema ni jednog ovde. Svaka čast. Sram vas bilo.

Takođe, pitanje za sve vas koji vodite ovaj grad, za Šapića – da li vi znate da evo već dva meseca u naselju Far u Surčinu bivši radnici „Ratka Mitrovića“ žive bez struje i bez vode, ne svojom krivicom? Zato što država ne može da reši imovinske odnose između aerodroma opštine Surčin i EDB, 17 ljudi koji primaju mizerne penzije, to su bivši radnici „Ratka Mitrovića“, danas žive bez struje i bez vode. Imali ko petlju da ode kod njih da ih obiđe? Šta me gledate? Kako vas, bre, nije sramota, sve zajedno? Baš vas briga i za ljude i za narod.

Drugo pitanje – zašto vam se bune rudari u Boru, gospođo Đedović? Pa, oni primaju najveće plate u ovoj zemlji. Prosek plata 110.000, a zbog čega se bune? Eno ih pred štrajkom. Pa, znate zašto? Zato što oni ne žive u svojoj zemlji, oni su kineska provincija. Zato što su Kinezi rešili da rešavaju pitanja radničkih prava tako što hoće da im ukinu beneficije koje imaju decenijama. U kojoj zemlji mi živimo? Čija je ovo zemlja, kineska ili srpska? Velika podrška za rudare iz Bora i da vam kažem – niko nema prava da vam ukine ono što piše u Kolektivnom ugovoru, vi ste rudari, imate prava na sve beneficije.

Šta je sa rudarima iz Resavice? Što oni štrajkuju? Primaju 70.000 platu, prosek. Sram vas bilo. Zakidate na rudarima iz Resavice. Imaćete opštu pobunu, drugari, na ulici. Možete da me gledate koliko hoćete. Ja vam kažem – to što vi radite, to je ukidanje osnovnih ljudskih prava.

I vama, gospodine Orliću, prošli put ste mi zakinuli vreme koje mi pripada, nemojte mi više oduzimati vreme i reč. Ja vam neću dozvoliti da ovde kršite Poslovnik tako što ćete meni oduzimati reč. To isto važi i za moje kolege. Ko ste vi da ljudima zabranjujete da govore?

Samo vi, gospodine Atlagiću, radite svoj posao. Vi ste otrovniji od sumporne kiseline „Rio Tinta“. Samo nastavite. Dakle, ovde nećete sprečavati narodne poslanike da govore, gospodine Orliću.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Dobar dan svima.

Gospodine Orliću, kako ste danas?

Jedno pitanje za vas. Šta tačno osećate kada kršite Poslovnik? Primetio sam da beskrajno uživate u tome. Da ove ljude kinjite u tome, da kršite ono zbog čega ste ovde?

Znate ko vas je pozdravio? Rudari iz Resavice. To su oni kojima ste zabranili da naprave konferenciju za medije ovde u holu Narodne skupštine.

Znate ko vas je još pozdravio? Profesor Vladan Đurđević. I njemu ste zabranili da ovde dođe da se obrati novinarima na Dan čistog vazduha, kada je Beograd bio najzagađeniji grad.

Znate ko vas je još pozdravio?

Ja vas gledam gospodine Orliću, gledajte i vi mene. Dobro, nećete, u redu.

Profesor Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu. Njemu ste onemogućili da govori u Loznici kada ste prekinuli direktan prenos Odbora za zaštitu životne sredine.

I dalje vas posmatram gospodine Orliću. Vas gledam. Ja vas pitam – zašto to radite? Ko ste vi da narodnim predstavnicima onemogućavate da kažu ovde šta imaju da kažu. Šta je, frka? Zar mislite stvarno da ćemo mi mirno da gledamo kako vi nas ovde sve maltretirate i zlostavljate? Molim za malo tišine u atmosferi.

Sledeća stvar. Gde je nestalo 38.000 potpisa građana Srbije koji traže od vas, tj. traže od države koju vi kao predstavljate da se ovde na dnevni red stavi tema o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i bora. Gde su kutije sa potpisima gospodine Orliću? Kada odemo na pisarnicu, kažu – kod Orlića u kabinetu. Ja zovem Milimira – Milimire, pogledaj molim te kod Orlića jel ima nekih kutija. Onda kažu – pogledajte u RIK-u, pa zovem RIK, pa zovem vašeg sekretara. Gde su nestali potpisi 38.000 građana?

Znate šta gospodine Orliću? Tih 38.000 građana će doći ovde da vas pitaju gde su naši potpisi. Ko ste vi da kršite zakon?

Hoćemo dalje? Pitanje za vas, rudari iz Resavice imaju nameru da snime jedan spot ovde. Pošto vidim da je Skupština otvorena za raznorazne voditeljke, kulturne radnice najvišeg ranga, govorim o Jovani Jeremić, koju očigledno, devojku čeka Holivud, to je svima jasno. Dakle, ja ću ovde da dovedem rudare, dovešću ih da snimimo jedan spot sa temom koliko ti rudari primaju platu. Pitam vas sada po kom tom zakonu je dozvoljeno voditeljkama sa „Pinka“ da ovde snimaju spotove, a vi branite ljudima, profesorima, rudarima, seljacima, poljoprivrednicima da ovde kažu šta imaju da kažu. Koji ste vi car gospodine Orliću. Vrlo ste jaki na tom dugmetu.

Gledate me, jel? A kada vas pitam što ste ukinuli prenos? Jel znate da ste dužni po Zakonu o Skupštini da vršite direktan prenos svakog odbora koji se ovde dešava? I šta sada? Vi ćete nama ovde da ukidate prenos, vi ćete da nam zabranjujete da ovde govorimo? Pa nećete gospodine Orliću.

Budite sigurni, sledeći put, ima nas dovoljno ovde kolega iz opozicije i pozivam sve kolege iz opozicije da sledeći put uradimo to što ćemo da uradimo, a to će biti mala tajna za vas, a videćete šta ćemo da uradimo. Samo se vi smejte, nesnsnošljivi.

Mi imamo načina da se izborimo za svoja prava. Nećete se više iživljavati nad narodnim poslanicima. Pozdravljam sve i pozivam sve unapred kolege da uradimo ono što smo se dogovorili. Imaćete prilike da vidite kako izgleda ujedinjena opozicija. Hvala lepo.

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 132513.00 RSD 01.08.2022 -