ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Nestranačka licnost

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Jovanović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao prvi na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu zamenik je predsednika poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO. Predsednik je Odbora za zaštitu životne sredine, i član Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođen 1966. godine, živi u Beogradu. Završio je osnovnu školu Filip Kljajić Fića na Banovom brdu. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, grupa za organizaciju.

Ekološki je aktivista, široj javnosti poznat pod nadimkom Ćuta.

Osnivač je udruženja Odbranimo reke Stare planine, koje se prvenstveno bavilo suzbijanjem izgradnje malih hidroelektrana na području Stare planine.

Jedan je od osnivača pokreta Ekološki ustanak.

Od 2022. godine je kopredsednik stranke Zajedno, nastale ujedinjenjem Otvorene građanske platforma Akcija, Ekološkog ustanka, Skupštine slobodne Srbije i Zajedno za Srbiju.
Poslednji put ažurirano: 06.11.2022, 14:45

Osnovne informacije

  • MORAMO - ZAJEDNO
  • Beograd
  • Beograd
  • 30.09.1966.
  • producent

Statistika

  • 34
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Dobar dan.

Ja sam podneo amandman, a koji bi trebalo da prihvate svi ovde, i pozicija, i opozicija, a to je da se svi na kraju meseca odreknemo 10.000 od plate i sad - gde bi to mogli mi da uložimo, u koji fond? Pa, ima koliko hoćete. Ima na Staroj planini mnogo porodica, recimo, koje žive bez struje, ima gladne dece.

Gospodine Mali, imate pozdrav danas sa buvljaka od ovih ljudi koji su izašli na ulice i prodaju sve što imaju da bi zaradili za hleb, ali pre nego što pređem dalje da govorim našao sam jedan zanimljiv dokument iz 2007. godine kaže: „Opština Stari grad šalje Nebojšu Bakareca u Buenos Aires na Deveti svetski tango festival. Znači, Nebojša Bakarec odlazi 2007. godine na svoj poslednji tango u Buenos Airesu i za to dobija 1.570 evra za troškove i da troškari tamo po Buenos Airesu 1.080 evra. Sram te bilo, bre, Nebojša Bakarec! Kome ti ovde prodaješ maglu? Tad si bio DSS, igrao si tango sa Koštunicom, sada igraš sa Vučićem. To je jedan stvar.

(Dalibor Šćekić: Ne galami!)

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Jesi li ti taj što vređa žene?

(Dalibor Šćekić: Lepo se ponašaj!)

Je li, bre, ti? Sram te bilo!

Ajmo dalje.

Ovde imamo jednog novog ministra za infrastrukturu i građevinu koji se ovde frlja nekakvim simbolima. Njegovo ime je Vesić, Goran Vesić. Drži nam ovde lekcije iz istorije, čega je simbol savski most. A, čega ste vi simbol Gorane Vesić? Hoćete da vam kažem? Vi ste onaj koji je živu šumu na Revi zatrpao šutom. Sećate se Reve? To mesto je oaza nadomak Beograda koju ste vi zatrpali šutom bez ikakve dozvole, vi ste isti onaj što kad vidi platan na Kališu odmah se vata ko tasmanijski đavo za motornu testeru. Vi ste onaj koji je pola Košutnjaka hteo da poseče, da pokasapi, da gradi nekih 300 hiljada kvadrata i sad vi nama pričate o nekoj infrastrukturi. Niste sposobni da poređate kocke na Trgu Republike, ali zato ste novi ministar za građevinu. Dakle, to je Vesić, Goran Vesić.

Imamo ovde jednog koji se bavi finansijama, koji se stalno hvali, a ime mu je Mali, a hvali se stalno nekakvim brojkama.

(Nikola Radosavljević: Opet si pijan.)

Ja ovom prilikom hoću da se obratim ovim mladima kojima je Siniša Mali ulepšao mladost tako što im udeljuje po 5.000 dinara. A, ko to vama mladi, koji gledate ovo, udeljuje 5.000 dinara? Onaj čije odelo koša 5.000 evra, onaj ko je pun ko brod, ne zna šta će sa lovom. Našo vama klincima da deli po 5.000 dinara, pa bravo gospodine Mali, svaka vam čast!

Ja ovom prilikom želim da podsetim vas, predsedavajući, a predsedavajući nije tu, ali doći će i on, da je ovde podneto 40.000 potpisa građana Srbije da na dnevni red dođe tema o donošenju zakona o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i bora i vi ste dužni da to stavite na dnevni red.

Ovom prilikom pozivam sve članove Odbora zaštitu životne sredine da dođu 25-og u Loznicu. Imam novost za vas, Irena Vujović je rekla da će doći, a danas gospođa Đedović opet, ko o čemu, o litijumu. Dakle, „Rio Tinto“ je tema u Loznici 25-og.

Samo što imamo jedan problem. Gospodin Milimir koji je zamenik Odbora neće da na toj sednici prisustvuju oni koji žive tamo. Na primer, Zlatko Kokanović, kome je „Rio Tinto“ zabo sonde u njive, a taj Zlatko Kokanović, Milimire, hrani i tvoju i moju decu. Ti imaš neki problem sa tim da se on pojavi na tom odboru. Hajde da vidimo zašto imate problem? Na kraju krajeva dobro došli ste svi, gospodo, ako hoćete da dođete. Ako nećete, baš me briga. Vi znate od čega bežite.

Ima još jedna stvar da pokažete vi nama, a gospođa Đedović nije ovde… Jedan, dva, tri, četiri ministra za dva dana o temi koja se tiče rebalansa budžeta. Četiri ministra, a gde su ostalih 21? Sram vas bre bilo. Sram vas bilo sve!

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.11.2022.

Još jedna stvar. Znate li ko vas je pozdravio? Pozdravio vas je Saša Jovanović iz sela…