ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Narodni pokret Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Jovanović biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao prvi na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je zamenik predsednika poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO do septembra 2023, kada je napustio ovu poslaničku grupu. Nakon toga, prešao je u novoformiranu poslaničku grupu Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije, gde je bio zamenik predsednika. Bio je predsednik je Odbora za zaštitu životne sredine, i član Odbora za kulturu i informisanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 12. na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe Ekološki ustanak.

BIOGRAFIJA

Rođen 1966. godine, živi u Beogradu. Završio je osnovnu školu Filip Kljajić Fića na Banovom brdu. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, grupa za organizaciju.

Ekološki je aktivista, široj javnosti poznat pod nadimkom Ćuta.

Osnivač je udruženja Odbranimo reke Stare planine, koje se prvenstveno bavilo suzbijanjem izgradnje malih hidroelektrana na području Stare planine.

Jedan je od osnivača pokreta Ekološki ustanak.

Od 2022. godine bio je kopredsednik stranke Zajedno, nastale ujedinjenjem Otvorene građanske platforma Akcija, Ekološkog ustanka, Skupštine slobodne Srbije i Zajedno za Srbiju.

U septembru 2023. podneo je ostavku na sve funkcije u stranci Zajedno, i napustio stranku.
Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 08:26

Osnovne informacije

Statistika

  • 205
  • 4
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 10.05.2024.

Gospođo Brnabić član 106. zbog ovakvih govora meni ste izrekli četiri opomene. Sada ste dozvolili gospodinu Komlenskom, sledbeniku Mirjane Marković da nas ovde naziva terijerima, da govori o nekakvom razdoru da mi mrzimo ljude iz Republike Srpske. Što to dozvoljavate? Što kažnjavate mene i moje kolege, a ovo ne kažnjavate? Sada vas pitam – kako sada to? Koji to aršin vi koristite kada vodite ove sednice? Ja sam vam skrenuo pažnju. Pravite se ludi. Ajde, ako hoćete da vodite stvarno kao što ste počeli, nastavite.

Gospodin Komlenski je govorio pre svega o nečemu što nije na dnevnom redu. A, o čemu je govorio, verovatno se i Mira Marković prevrće u grobu, kada vidi ko ga je nasleđuje.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 10.05.2024.

Dozvolićete mi, predsedavajuća, tj. predsednice parlamenta da se pre nego što pređem na temu dnevnog reda zahvalim kolegama iz SSP, iz Srca, iz NADE i svima onima koji zajedno izlaze na istoj listi na izbore u Novom Sadu. Koliko god mi bili različiti imamo zajednički cilj a to je da jednom za sva vremena sklonimo ovu lopovsku vlast iz naše Srbije, a to jedino možemo da uradimo zajedno i kada to budemo shvatili da koliko god da smo različiti i levi i desni, različitih orijentacija i programa jedino zajedno možemo da srušimo SNS. Na to sam pozivao od početka i evo i dalje pozivam da se ujedinimo ljudi.

Sada da pređem na temu dnevnog reda. Ne znam, gospođo Brnabić, i vi svi koji vodite ovu državu ko pravi spiskove i šalje one male listiće i poziva na izbore ljude? Ako bi mogli mog pokojnog Dimitrija, mog oca koji je umro pre 16 godina da više pozivate da glasa. Čovek je umro pre 16 godina. Ljudi, i dan danas dobija od kada je Vučić došao na vlast, moj pokojni Dimitrije, poziv da glasa. Sada mi objasnite kako je to moguće? Čovek jednostavno više nije živ, tako da vas molim da ga više ne pozivate jer je fizički onemogućen da glasa.

Druga stvar, razmišljam nešto …

Gospođo Branabić, jel možete ovog što urla tamo da ga smirite malo, molim vas.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 10.05.2024.

Gospođo Brnabić, za to što sada radite vi ste meni dali četiri opomene. Evo ja ću sad da stavim moju karticu platnu, pa vi skinite koliko kog treba. Kad god napravim neki prestup, vi odvadite koliko treba sa mog računa, pošto ste me četiri puta već opomenuli, biće i za vašeg brata, a biće i za grejanje, za bazen gore u Jovankinoj vili.

Dakle, ko se najviše raduje ovim izborima, ko zna kojim po redu, gospodo nesnsnošljivi? Znate ko se najviše raduje? Oni moji Romi koji žive ispod mene dole u Žarkovu, Makišu, jer kad god su izbori vi dođete i date im po hiljadarku i oni kažu super ponovo izbori, evo, dobili smo još po 1.000 dinara od Vučića. To je vaš opravdani metod. Najvećoj sirotinji dajete po hiljadarku, onima koje ste ucenili radnim mestima, koje držite po javnom sektoru, pretite otkazima, to ćete da nastavite da radite.

Dakle, šta se dešava dalje? Nesumnjivo da će izmene ovog zakona i ovaj zakon doprineti da više ne možete da tumbate ljude iz Kruševca u Kragujevac, da tumbate ljude po Srbiji i da se bavite nomadskim izborima. To više nećete moći da radite, a ostaje veliki posao koji nas čeka, a to je da Srbi konačno oslobode svoj javni servis.

Evo, bio prošli put ovde na razgovorima, to je deo takođe ove priče o poboljšanju izbornih uslova, došao Bujke na razgovor. Prvo Hil, koga ste pozvali, jer vam bitniji Hil od Bujketa, mada je i Bujke isto bitan, došao čovek nešto da razgovara, a o čemu da razgovara, da razgovara o tome da opozicija dobije vremena u informativnom programu RTS-a onoliko koliko je dobila na ovim izborima. Koliko je to opozicija dobila 17. decembra? Samo se vi smeškajte gospođo Brnabić, lepo vam stoji taj osmeh u uglu usana. Vrlo ste šarmantni.

Dakle, sve bi bilo drugačije da ste vi nesnsnošljivi dobili 17. decembra na izborima u Beogradu, ali vi te izbore niste dobili i pored epske pljačke i pored toga što ste trpali ljude, prijavljivali ih da žive u trafostanicama, pa to Biba struja ne bi preživeo, to što vi radite.

I pored toga što ste našli nove preletače, zaprao stare, jedna je stara, ona se zove Milica, Mica sa dva lica, Milica zavetnica, koja je na onim prethodnim izborima dala četiri svoja odbornika, pa ste vršili vlast u Beogradu iako ste dobili 70.000 glasova manje, pa ste našli ovde neke iz Mi – glas iz naroda, doktora ovog trećeg oka Nestorovića, ovog Jerkovića, Jerkovića koji je bio samostalni poslanik ovde, pa ste našli ovog Kena. Evo ga ovde, ovaj od Barbike muž, Ken. Sve bi to drugačije bilo i ne bi gospodin Jovanov, ovaj gutač žaba, morao da guta sad najveću žabu. Kako ste gospodine, jer krekeće nešto sa one strane? Jel sve u redu?

Kaže - nema veze krši se Ustav, kao njemu problem što se krši Ustav. Jovanovu problem što se krši Ustav, pa sam morao da progutam žabetinu. Popijte malo vode, jel krekeće nešto sa vaše strane.

I tako sve u svemu, na kraju da završim, pošto smo rekli treba da se završi ovo, gospođo Brnabić može jedno pitanje? Može? Koja je vaša tačna adresa prebivališta ili boravišta? Užička, jel? Nije. Gde je? Jovankina vila, preko puta Kristofera Hila, jel, na Dedinju? Samo se vi smejte gospođo Brnabić.

Znači, građani Srbije, u ovoj zemlji biće bolje onog momenta kada Ana Brnabić prestane da boravi i da prebiva i da živi u Jovankinoj vili na Dedinju, kad prestane epska pljačka svih vas koji ste puni kao brodovi i fejkujete ovde nekakve izbore. Ništa vi nećete ovde da promenite, doći će dan da vam ponovim, vama je smešno gospođo Paunović, takođe. Smešno vam je? Hajde smejte se malo da vas čujem, hajde. Neka vas čuje narod kako se smejete.

Vidite građani Srbije svi ovi koji sede ovde i ovi koji su sedeli na prošloj sednici ovde, teški su milione evra, puni su kao brodovi, ne znaju šta će sa parama i smešno vam je naravno. Lako je iz Jovankine vile, iz bazena gospođo Brnabić smejati se građanima Srbije dok vam plaćaju grajanje za bazen. Vama je to smešno.

Vidite ovako, ja sam do sada vama dužan, ne znam da li ste mi skinuli nešto sa kartice do sada, verovatno sam nešto prekršio, do sada ste mi skinuli samo za protekle dve sednice 40.000 sa računa. Samo da znate, doći će dan kada ćemo mi doći kod vas da vam ispostavimo sve računa, da kažete koliko vredi taj ugovor sa Ziđinom, koliko vredi Jovankina vila, da, da, sve što ste sakrili od naroda, koliko vrede svi vaši tenderi, koliko će da košta građane Srbije to što ćete im srušiti Sajmište, jer ćete da gradite sa Arapima ponovo neke velelepne hotele, a pojma nemam koliko to košta. Koliko će da košta rušenje simbola srpske države, Generalštab. Pitanje je šta ste vi nameračili, da srušite Generalštab, zamisli Jovanov da ustane iz groba Vojvoda Stepa, znaš šta bi ti radio? Progutao bi mnogo žaba.

Dakle, gospođo Brnabić, trenutno boravite u Jovankinoj vili, kada budete boravili tamo gde vam je mesto, a to je Zabela, ovoj zemlji će biti bolje. Hvala lepo.

Treće vanredno zasedanje , 13.06.2023.

Pitanje za ministarsku zdravstva, Danicu Grujičić, da li je moguće da se formira komisija veštaka sačinjena od neuropsihijatara, da se utvrdi da li su tačne, da li su tačni navodi Nataše Jovanović, da je Aleksandar Vučić, njen bliski saradnik, sklon čestim manično-depresivnim stanjima i epizodama?

Pitanje za Ministarstvo energetike i rudarstva, po kom osnovu se u prostorne planove Srbobrana uvodi projekat izgradnje vetro-parkova na površini od 450 kvadratnih kilometara na zemljištu koje je prve i druge kategorije, što je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednm zemljištu?

Pitanje za Gorana Vesića, ministra građevinarstva i infrastrukture, kada će sprovesti rešenje Ministarstva ekologije o rušenju male hidroelektrane u selu Rakita, koji je izgradio Goran Belić potpuno protiv zakona? To je teško krivično delo, eno je Rakijska reka u cevima, to će morati da se vadi kad-tad.

Pitanje za Oliveru Zekić, za policiju, za sve vas, za Željka Mitrovića - ko je autor spota koji se od juče vrti na TV „Pinku“, gde se glumci, njih četrdeset, masovno targetiraju, proglašavaju onima koji hoće da ruše državni poredak?

Pitanje takođe za Ministarstvo energetike - šta se dešava u selima u okolini Šapca? Firma „Deomajni“ je dobila pravo na istražne radnje, ajde pogodite - za šta? Naravno, za litijum koji je mnogima ovde pomračio um. Po kom to zakonu se dozvoljavaju istražne rade bilo kome, a da se ne pita lokalna zajednica? Imaćete opštu pobunu i tamo, samo da znate.

Na kraju pitanje za premijerku Anu Brnabić. To pitanje sam postavljao više puta. Da vidimo - koliko koštaju računu za infostan i struju u Jovankinoj vili, u kojoj se gospođa Brnabić baškari već godinama, a uskoro će da pakuje svoje kofere odande? Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2023.

Pre svega, želim da izrazim najdublje saučešće svoj pobijenoj deci.

Ne želim da postavljam više nikakva pitanja, iako je ovo termin za postavljanje pitanja svima vama koji vodite ovu državu. Aleksandru Vučiću, vama gospodine Orliću, celoj Vladi želim da kažem samo jednu stvar – zahteve koje smo ispostavili, a znate koji su, imate rok da ispunite do sutra u 18.00 sati.

Da li vi stvarno mislite da će narod da gleda beskonačne sednice Skupštine na kojoj se ispostavljaju nekakvi izveštaji kako je sve u redu sa REM-om, kako je u ovoj zemlji sve u redu, dok Srbijom teku potoci krvi. Ana Brnabić nam priča kako sistem nije zakazao. Evo danas u „Informeru“ kaže: „Opozicija preti ubistvima i silovanjem dece“. To piše današnji „Informer“. Tu su fotografije nekih od nas.

Ja sad vama postavljam pitanje – a šta je vaš cilj zapravo? Šta vi hoćete? Evo ga „Informer“ od jutros. Moja fotografija i fotografije kolega. Da ja hoću da silujem decu? E zato ovo mora da se prekine, ovo zlo koje promovišete zadnjih deset godina. Zato Skupština danas, sutra i sve ove dane koje ste smislili da vodite ovde neće više biti ovde, nego će biti sutra na ulici. Ja vam samo kažem – razmislite dobro šta radite, igrate se s narodom.

Ko sprečava poljoprivrednike da dođu u Beograd? Ja pozivam policiju i sve one koji dobijaju naređenja da spreče naše paore da dođu u Beograd, da odbiju naređenje. Niko neće sprečavati bilo koga da dođe ovde. To ćete imati priliku da vidite sutra. Još jedno pitanje za ministra policije Batu Gašića – koliko tačno košta vaša fotelja i čime se to meri? U svakoj normalnoj zemlji, kada se desi ovako nešto, ministar policije podnosi ostavku, u miru i tišini. A videćemo koliko ste spremni da branite tu poziciju. Mi ovde nećemo dozvoliti da razmrcvarite ovu sednicu unedogled, jer to je vaš cilj. Šta je smislio Aleksandar Vučić? Samo da skloni narod s ulice, da ovo traje unedogled. Zaboravite na to. Ja vam zato kažem – ispunite zahteve odmah, REM, članovi REM-a da se sklanjaju odmah, Bata Gašić da odmah podnese ostavku. Ako je mogao Ružić, može i Gašić. I oko toga se s vama više nećemo raspravljati.

Pozivam sve ljude, sve građane da sutra u 18.00 sati ovde dođu, pa ćemo da vidimo koliko će da traje ova sednica. Toliko. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Zdravo živo svima.

Pitanje za vas, predsedavajući, dokle vi mislite da kršite Poslovnik ove Skupštine? Hoće li biti neke redovne sednice ili planirate da stalno zakazujete sve po hitnom postupku? U čemu je problem? Čega se plašite? Kada ćete dozvoliti narodnim poslanicima da u redovnoj proceduri podnesu zakone, predloge zakona o onome što se tiče svakodnevnog života građana? U redu, znamo s kim imamo posla, teramo dalje.

Pitanje za predsednika opštine Vlasotince, gospodina Bratislava Petrovića, da li je svestan šta je potpisao kada je izdao dozvolu za malu hidroelektranu na Rupskoj reci? Da li je svestan da se za to odgovara krivično i da se za to ide u zatvor? Ovom prilikom veliki pozdrav za sve meštane sela Dadince, ima ih na stotine, nisu samo oni, nego i iz okoline, koji već evo četvrti dan i noć brane svoju reku, Rupsku reku, da ne završi u cevima, od ludaka koji hoće sebi da strpaju milione u džepove i misle da mogu da nastave sa gradnjom malih hidroelektrana.

Pitanje za gospođu Đedović, šta traži katastar malih hidroelektrana na sajtu Ministarstva za rudarstvo i energetiku? Pa da li vi mislite stvarno i dalje da nastavljate sa tom zločinačkom idejom da gurate reke u cevi? Eno dole Sopotnica reka takođe viđena za pakovanje u cevi. Pa hajde da pitam ja sve vas, gospodo koji vodite ministarstva koja odlučuju o životu i smrti naših reka, evo, pitanje za vas gospođo Irena Vujović, koliko košta ta Rupska reka i sve što živi u njoj? Hajde recite koliko to košta.

Pitanje za vas, ministri koji niste ovde – kome mi postavljamo ova pitanja danas ovde? Gde su ministri? Ima vas 25. a od 25 ministara nema ni jednog ovde. Svaka čast. Sram vas bilo.

Takođe, pitanje za sve vas koji vodite ovaj grad, za Šapića – da li vi znate da evo već dva meseca u naselju Far u Surčinu bivši radnici „Ratka Mitrovića“ žive bez struje i bez vode, ne svojom krivicom? Zato što država ne može da reši imovinske odnose između aerodroma opštine Surčin i EDB, 17 ljudi koji primaju mizerne penzije, to su bivši radnici „Ratka Mitrovića“, danas žive bez struje i bez vode. Imali ko petlju da ode kod njih da ih obiđe? Šta me gledate? Kako vas, bre, nije sramota, sve zajedno? Baš vas briga i za ljude i za narod.

Drugo pitanje – zašto vam se bune rudari u Boru, gospođo Đedović? Pa, oni primaju najveće plate u ovoj zemlji. Prosek plata 110.000, a zbog čega se bune? Eno ih pred štrajkom. Pa, znate zašto? Zato što oni ne žive u svojoj zemlji, oni su kineska provincija. Zato što su Kinezi rešili da rešavaju pitanja radničkih prava tako što hoće da im ukinu beneficije koje imaju decenijama. U kojoj zemlji mi živimo? Čija je ovo zemlja, kineska ili srpska? Velika podrška za rudare iz Bora i da vam kažem – niko nema prava da vam ukine ono što piše u Kolektivnom ugovoru, vi ste rudari, imate prava na sve beneficije.

Šta je sa rudarima iz Resavice? Što oni štrajkuju? Primaju 70.000 platu, prosek. Sram vas bilo. Zakidate na rudarima iz Resavice. Imaćete opštu pobunu, drugari, na ulici. Možete da me gledate koliko hoćete. Ja vam kažem – to što vi radite, to je ukidanje osnovnih ljudskih prava.

I vama, gospodine Orliću, prošli put ste mi zakinuli vreme koje mi pripada, nemojte mi više oduzimati vreme i reč. Ja vam neću dozvoliti da ovde kršite Poslovnik tako što ćete meni oduzimati reč. To isto važi i za moje kolege. Ko ste vi da ljudima zabranjujete da govore?

Samo vi, gospodine Atlagiću, radite svoj posao. Vi ste otrovniji od sumporne kiseline „Rio Tinta“. Samo nastavite. Dakle, ovde nećete sprečavati narodne poslanike da govore, gospodine Orliću.

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 132513.00 RSD 01.08.2022 -

Whoops, looks like something went wrong.