Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Aleksandar Jovanović

Aleksandar Jovanović

Narodni pokret Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Pitanje za ministarsku zdravstva, Danicu Grujičić, da li je moguće da se formira komisija veštaka sačinjena od neuropsihijatara, da se utvrdi da li su tačne, da li su tačni navodi Nataše Jovanović, da je Aleksandar Vučić, njen bliski saradnik, sklon čestim manično-depresivnim stanjima i epizodama?

Pitanje za Ministarstvo energetike i rudarstva, po kom osnovu se u prostorne planove Srbobrana uvodi projekat izgradnje vetro-parkova na površini od 450 kvadratnih kilometara na zemljištu koje je prve i druge kategorije, što je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednm zemljištu?

Pitanje za Gorana Vesića, ministra građevinarstva i infrastrukture, kada će sprovesti rešenje Ministarstva ekologije o rušenju male hidroelektrane u selu Rakita, koji je izgradio Goran Belić potpuno protiv zakona? To je teško krivično delo, eno je Rakijska reka u cevima, to će morati da se vadi kad-tad.

Pitanje za Oliveru Zekić, za policiju, za sve vas, za Željka Mitrovića - ko je autor spota koji se od juče vrti na TV „Pinku“, gde se glumci, njih četrdeset, masovno targetiraju, proglašavaju onima koji hoće da ruše državni poredak?

Pitanje takođe za Ministarstvo energetike - šta se dešava u selima u okolini Šapca? Firma „Deomajni“ je dobila pravo na istražne radnje, ajde pogodite - za šta? Naravno, za litijum koji je mnogima ovde pomračio um. Po kom to zakonu se dozvoljavaju istražne rade bilo kome, a da se ne pita lokalna zajednica? Imaćete opštu pobunu i tamo, samo da znate.

Na kraju pitanje za premijerku Anu Brnabić. To pitanje sam postavljao više puta. Da vidimo - koliko koštaju računu za infostan i struju u Jovankinoj vili, u kojoj se gospođa Brnabić baškari već godinama, a uskoro će da pakuje svoje kofere odande? Hvala.
Pre svega, želim da izrazim najdublje saučešće svoj pobijenoj deci.

Ne želim da postavljam više nikakva pitanja, iako je ovo termin za postavljanje pitanja svima vama koji vodite ovu državu. Aleksandru Vučiću, vama gospodine Orliću, celoj Vladi želim da kažem samo jednu stvar – zahteve koje smo ispostavili, a znate koji su, imate rok da ispunite do sutra u 18.00 sati.

Da li vi stvarno mislite da će narod da gleda beskonačne sednice Skupštine na kojoj se ispostavljaju nekakvi izveštaji kako je sve u redu sa REM-om, kako je u ovoj zemlji sve u redu, dok Srbijom teku potoci krvi. Ana Brnabić nam priča kako sistem nije zakazao. Evo danas u „Informeru“ kaže: „Opozicija preti ubistvima i silovanjem dece“. To piše današnji „Informer“. Tu su fotografije nekih od nas.

Ja sad vama postavljam pitanje – a šta je vaš cilj zapravo? Šta vi hoćete? Evo ga „Informer“ od jutros. Moja fotografija i fotografije kolega. Da ja hoću da silujem decu? E zato ovo mora da se prekine, ovo zlo koje promovišete zadnjih deset godina. Zato Skupština danas, sutra i sve ove dane koje ste smislili da vodite ovde neće više biti ovde, nego će biti sutra na ulici. Ja vam samo kažem – razmislite dobro šta radite, igrate se s narodom.

Ko sprečava poljoprivrednike da dođu u Beograd? Ja pozivam policiju i sve one koji dobijaju naređenja da spreče naše paore da dođu u Beograd, da odbiju naređenje. Niko neće sprečavati bilo koga da dođe ovde. To ćete imati priliku da vidite sutra. Još jedno pitanje za ministra policije Batu Gašića – koliko tačno košta vaša fotelja i čime se to meri? U svakoj normalnoj zemlji, kada se desi ovako nešto, ministar policije podnosi ostavku, u miru i tišini. A videćemo koliko ste spremni da branite tu poziciju. Mi ovde nećemo dozvoliti da razmrcvarite ovu sednicu unedogled, jer to je vaš cilj. Šta je smislio Aleksandar Vučić? Samo da skloni narod s ulice, da ovo traje unedogled. Zaboravite na to. Ja vam zato kažem – ispunite zahteve odmah, REM, članovi REM-a da se sklanjaju odmah, Bata Gašić da odmah podnese ostavku. Ako je mogao Ružić, može i Gašić. I oko toga se s vama više nećemo raspravljati.

Pozivam sve ljude, sve građane da sutra u 18.00 sati ovde dođu, pa ćemo da vidimo koliko će da traje ova sednica. Toliko. Hvala.
Zdravo živo svima.

Pitanje za vas, predsedavajući, dokle vi mislite da kršite Poslovnik ove Skupštine? Hoće li biti neke redovne sednice ili planirate da stalno zakazujete sve po hitnom postupku? U čemu je problem? Čega se plašite? Kada ćete dozvoliti narodnim poslanicima da u redovnoj proceduri podnesu zakone, predloge zakona o onome što se tiče svakodnevnog života građana? U redu, znamo s kim imamo posla, teramo dalje.

Pitanje za predsednika opštine Vlasotince, gospodina Bratislava Petrovića, da li je svestan šta je potpisao kada je izdao dozvolu za malu hidroelektranu na Rupskoj reci? Da li je svestan da se za to odgovara krivično i da se za to ide u zatvor? Ovom prilikom veliki pozdrav za sve meštane sela Dadince, ima ih na stotine, nisu samo oni, nego i iz okoline, koji već evo četvrti dan i noć brane svoju reku, Rupsku reku, da ne završi u cevima, od ludaka koji hoće sebi da strpaju milione u džepove i misle da mogu da nastave sa gradnjom malih hidroelektrana.

Pitanje za gospođu Đedović, šta traži katastar malih hidroelektrana na sajtu Ministarstva za rudarstvo i energetiku? Pa da li vi mislite stvarno i dalje da nastavljate sa tom zločinačkom idejom da gurate reke u cevi? Eno dole Sopotnica reka takođe viđena za pakovanje u cevi. Pa hajde da pitam ja sve vas, gospodo koji vodite ministarstva koja odlučuju o životu i smrti naših reka, evo, pitanje za vas gospođo Irena Vujović, koliko košta ta Rupska reka i sve što živi u njoj? Hajde recite koliko to košta.

Pitanje za vas, ministri koji niste ovde – kome mi postavljamo ova pitanja danas ovde? Gde su ministri? Ima vas 25. a od 25 ministara nema ni jednog ovde. Svaka čast. Sram vas bilo.

Takođe, pitanje za sve vas koji vodite ovaj grad, za Šapića – da li vi znate da evo već dva meseca u naselju Far u Surčinu bivši radnici „Ratka Mitrovića“ žive bez struje i bez vode, ne svojom krivicom? Zato što država ne može da reši imovinske odnose između aerodroma opštine Surčin i EDB, 17 ljudi koji primaju mizerne penzije, to su bivši radnici „Ratka Mitrovića“, danas žive bez struje i bez vode. Imali ko petlju da ode kod njih da ih obiđe? Šta me gledate? Kako vas, bre, nije sramota, sve zajedno? Baš vas briga i za ljude i za narod.

Drugo pitanje – zašto vam se bune rudari u Boru, gospođo Đedović? Pa, oni primaju najveće plate u ovoj zemlji. Prosek plata 110.000, a zbog čega se bune? Eno ih pred štrajkom. Pa, znate zašto? Zato što oni ne žive u svojoj zemlji, oni su kineska provincija. Zato što su Kinezi rešili da rešavaju pitanja radničkih prava tako što hoće da im ukinu beneficije koje imaju decenijama. U kojoj zemlji mi živimo? Čija je ovo zemlja, kineska ili srpska? Velika podrška za rudare iz Bora i da vam kažem – niko nema prava da vam ukine ono što piše u Kolektivnom ugovoru, vi ste rudari, imate prava na sve beneficije.

Šta je sa rudarima iz Resavice? Što oni štrajkuju? Primaju 70.000 platu, prosek. Sram vas bilo. Zakidate na rudarima iz Resavice. Imaćete opštu pobunu, drugari, na ulici. Možete da me gledate koliko hoćete. Ja vam kažem – to što vi radite, to je ukidanje osnovnih ljudskih prava.

I vama, gospodine Orliću, prošli put ste mi zakinuli vreme koje mi pripada, nemojte mi više oduzimati vreme i reč. Ja vam neću dozvoliti da ovde kršite Poslovnik tako što ćete meni oduzimati reč. To isto važi i za moje kolege. Ko ste vi da ljudima zabranjujete da govore?

Samo vi, gospodine Atlagiću, radite svoj posao. Vi ste otrovniji od sumporne kiseline „Rio Tinta“. Samo nastavite. Dakle, ovde nećete sprečavati narodne poslanike da govore, gospodine Orliću.
Dobar dan svima.

Gospodine Orliću, kako ste danas?

Jedno pitanje za vas. Šta tačno osećate kada kršite Poslovnik? Primetio sam da beskrajno uživate u tome. Da ove ljude kinjite u tome, da kršite ono zbog čega ste ovde?

Znate ko vas je pozdravio? Rudari iz Resavice. To su oni kojima ste zabranili da naprave konferenciju za medije ovde u holu Narodne skupštine.

Znate ko vas je još pozdravio? Profesor Vladan Đurđević. I njemu ste zabranili da ovde dođe da se obrati novinarima na Dan čistog vazduha, kada je Beograd bio najzagađeniji grad.

Znate ko vas je još pozdravio?

Ja vas gledam gospodine Orliću, gledajte i vi mene. Dobro, nećete, u redu.

Profesor Ratko Ristić, prorektor Univerziteta u Beogradu. Njemu ste onemogućili da govori u Loznici kada ste prekinuli direktan prenos Odbora za zaštitu životne sredine.

I dalje vas posmatram gospodine Orliću. Vas gledam. Ja vas pitam – zašto to radite? Ko ste vi da narodnim predstavnicima onemogućavate da kažu ovde šta imaju da kažu. Šta je, frka? Zar mislite stvarno da ćemo mi mirno da gledamo kako vi nas ovde sve maltretirate i zlostavljate? Molim za malo tišine u atmosferi.

Sledeća stvar. Gde je nestalo 38.000 potpisa građana Srbije koji traže od vas, tj. traže od države koju vi kao predstavljate da se ovde na dnevni red stavi tema o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i bora. Gde su kutije sa potpisima gospodine Orliću? Kada odemo na pisarnicu, kažu – kod Orlića u kabinetu. Ja zovem Milimira – Milimire, pogledaj molim te kod Orlića jel ima nekih kutija. Onda kažu – pogledajte u RIK-u, pa zovem RIK, pa zovem vašeg sekretara. Gde su nestali potpisi 38.000 građana?

Znate šta gospodine Orliću? Tih 38.000 građana će doći ovde da vas pitaju gde su naši potpisi. Ko ste vi da kršite zakon?

Hoćemo dalje? Pitanje za vas, rudari iz Resavice imaju nameru da snime jedan spot ovde. Pošto vidim da je Skupština otvorena za raznorazne voditeljke, kulturne radnice najvišeg ranga, govorim o Jovani Jeremić, koju očigledno, devojku čeka Holivud, to je svima jasno. Dakle, ja ću ovde da dovedem rudare, dovešću ih da snimimo jedan spot sa temom koliko ti rudari primaju platu. Pitam vas sada po kom tom zakonu je dozvoljeno voditeljkama sa „Pinka“ da ovde snimaju spotove, a vi branite ljudima, profesorima, rudarima, seljacima, poljoprivrednicima da ovde kažu šta imaju da kažu. Koji ste vi car gospodine Orliću. Vrlo ste jaki na tom dugmetu.

Gledate me, jel? A kada vas pitam što ste ukinuli prenos? Jel znate da ste dužni po Zakonu o Skupštini da vršite direktan prenos svakog odbora koji se ovde dešava? I šta sada? Vi ćete nama ovde da ukidate prenos, vi ćete da nam zabranjujete da ovde govorimo? Pa nećete gospodine Orliću.

Budite sigurni, sledeći put, ima nas dovoljno ovde kolega iz opozicije i pozivam sve kolege iz opozicije da sledeći put uradimo to što ćemo da uradimo, a to će biti mala tajna za vas, a videćete šta ćemo da uradimo. Samo se vi smejte, nesnsnošljivi.

Mi imamo načina da se izborimo za svoja prava. Nećete se više iživljavati nad narodnim poslanicima. Pozdravljam sve i pozivam sve unapred kolege da uradimo ono što smo se dogovorili. Imaćete prilike da vidite kako izgleda ujedinjena opozicija. Hvala lepo.