Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Danijela Nestorović

Danijela Nestorović

Narodni pokret Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani narodni poslanici, ja bih pre svega postavila, ajde da kažemo, i pitanja, možda čak i zatražila obaveštenje.

Naime, svedoci smo da je Vlada Republike Srbije 26. maja donela Odluku i stavila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o upravljanju preduzećima koja su u javnoj svojini Republike Srbije. Osnovno pitanje, pošto je ovaj zakon previše obiman da bih sada o njemu pričala i da bih postavljala pitanja pojedinim ministarstvima vezano za ovaj zakon, osnovno pitanje za Ministarstvo privrede – zašto od Agencije za sprečavanje korupcije nije zatraženo mišljenje o proceni rizika od korupcije prilikom sastavljanja i podnošenja ovog predloga Skupštini?

Naime, kao što je svima dobro poznato, ovaj zakon zapravo govori o privatizaciji 23 javna preduzeća, o kompletnoj njihovoj imovini koja će biti zapravo dostavljena i omogućeno određenim investitorima koji će ulagati u takva akcionarska društva upravljanje nepokretnom i pokretnom imovinom ovih javnih preduzeća. Rizici od korupcije su preveliki i zaista bih volela da što pre, pre nego da ovaj zakon dođe u skupštinsku proceduru i krene rasprava o njemu, da dobijem odgovor na ovo pitanje, odnosno da se zatraži mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije.

Moje sledeće pitanje se odnosi na nešto što je nevezano za ovu temu, ali je svakako u sklopu brige o građanima Republike Srbije, pre svega za ministarku zdravlja, Danicu Grujičić – da li je zatraženo mišljenje, odnosno izveštaj medicinske ustanove Zdravstvenog centra Gnjilane o zdravstvenom stanju i o radnjama koje su zdravstveni radnici preduzeli prilikom povreda i lečenja Momčila Vučkovića iz sela Donja Bodriga na Kosovu?

Naime, kao što je opšte poznato, saznali smo iz medija da je pomenuti imenovani gospodin preminuo nakon nesavesnog lečenja od strane tih lekara, pa bi ovaj izveštaj bio jako dragocen u daljem toku i u borbi njegove porodice za ostvarenje pravde imenovanog.

Sledeće pitanje se odnosi, zapravo može biti i pitanje upućeno Vladi, odnosno objašnjenje od Vlade – ko je sa srpske strane ostvario aranžman sa albanskim prevoznicima sa Kosova za kontramiting „Srbija nade“? Kako je ostvareno i na koji način je plaćena ta usluga albanskim prevoznicima, tj. njihovim firmama za prevoz Srba sa Kosova u Beograd?

Takođe, ta pitanja upravo upućuju na ono o čemu sam pričala u prvoj tački, s obzirom da nam je svima opšte poznate retorika predsednika vezana za nemogućnost saradnje sa kosovskim institucijama. Kako je došlo do ove saradnje i na osnovu kog aranžmana je ostvarena ova saradnja? Hvala.
Poštovani građani i građanke Republike Srbije, poštovani narodni poslanici, moje pitanje će se odnositi, pre svega, na ono što i jeste tema ove vanredne sednice koja je zakazana juče.

Naime, moje prvo pitanje je upućeno za predsednicu Saveta REM-a, Oliveru Zekić. Kako će rešiti i da li će učiniti nešto povodom izjave predsednika Aleksandra Vučića, koji je izjavio javno na javnom servisu da će potpisati smenu rukovodstva članova REM-a?

Vrlo dobro smo upoznati sa Zakonom o REM-u, odnosno Regulatornom telu za elektronske medije i njegovim ovlašćenjima. Po tom zakonu REM je zapravo nezavisna i samostalna institucija koja vrši javna ovlašćenja, pa nas zanima šta će predsednica Saveta tim povodom učiniti, s obzirom da se ovde radi o neprimerenom uticaju i vršenju ovlašćenja za koje po Ustavu i zakonu nisu predviđena.

Za Ministarstvo kulture sledeće pitanje - da li glumci koji učestvuju u serijama i filmovima koji su sponzorisani od strane "Telekoma Srbije" imaju pravo da iznose svoje mišljenje koje je u suprotnosti sa zvaničnim stavom aktuelnog režima? Da li bi u tom slučaju zaista zaslužili salve uvreda i kleveta od strane ministarke?

Sledeće pitanje je ko je dao podatke o sponzorstvu od strane "Telekoma" za snimanje serija i filmova od strane "Telekoma"? Da li je za našu aktuelnu ministarku kulture ulaganje u kulturu zapravo ulaganje u filmsku industriju i izdvajanje iz budžeta ili je osnovni cilj Ministarstva kulture kulturno uzdizanje?

Za Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade, sledeće pitanje. S obzirom da smo svi bili svedoci da smo imali priliku da ga 19. maja u Pančevu vidimo sa grupom vrlo sumnjivih momaka, izjašnjenje, ukoliko je to moguće, ko je ta grupa koju on predvodi sa crnim kačketima i crnim prslucima? Vrlo je bitno.

Za predsednicu Vlade pitanje. Juče je jedan od narodnih poslanika SNS izneo sledeće informacije - vlasnik "Pinka" Željko Mitrović je svoj profit i interes svoje kompanije stavio u službu države. Skandalozna izjava, pa me zanima, ako je stavio profit u službu države, o kakvom se to profitu radi? Koliki je to novčani iznos? Da li možemo da imamo uvid u to, pošto u budžetu nismo videli da se taj iznos na bilo koji način pominje? I da li znate da se onda u tom slučaju radi o krivičnom delu, s obzirom da država ne može da uzima na taj način donacije od nekoga ko je zapravo privatna kompanija?

Takođe, imala bih pitanje i za Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture, s obzirom da ćemo najverovatnije uskoro imati na dnevnom redu i Predlog zakona o planiranju i izgradnji, da li je u planu formiranje republičke agencije za prostorno planiranje koja će se finansirati iz privatnih donacija i investitora? U tom slučaju bismo svakako imali ono što je zapravo sled događaja sve ovo vreme, a to je vrlo razvijenu korupciju. Hvala.
Poštovane kolege, poštovani predsedniče, imala bih, pre svega, pitanje za Ministarstvo zdravlja – kada su poslednji put ažurirani spiskovi stručnjaka psihologa i pedagoga koji rade sa maloletnom decom?

Takođe, pitanje za Ministarstvo prosvete – kada su poslednji put dobili ažurirane spiskove psihologa i pedagoga, kao i metoda koje se primenjuju u radu sa maloletnom decom školskog i predškolskog uzrasta?

Takođe, pitanje koje se odnosi na MUP, a u vezi je sa gore navedenim i prethodnim, je zapravo da li MUP ima spisak zvanično registrovanih streljana? Koje su to streljane koje imaju dozvolu za rad? Da li postoji tačna i precizna evidencija lica koja koriste usluge streljane, kao i da li je MUP ažuriralo podatke koliko je maloletnih lica u proteklih godinu dana koristilo usluge zvanično registrovanih streljana?

Imala bih takođe jedno pitanje koje je nevezano za ovo temu, a vrlo je bitno i značajno za trošenje novca iz budžeta Republike Srbije. Naime, kao što je poznato korisnicima, Republički fond za PIO je imao svoju filijalu koja se nalazila na Novom Beogradu. U prethodnih par meseci ta filijala je zatvorena i prebačena u poslovne prostorije koje su prethodno bile hotel, nalazi se u Venizelesovoj ulici, adaptiraju se i jedna i druga direkcija. Znači, i ova na Novom Beogradu i ovo Venizelesovoj, pa me konkretno interesuje - koliko novca je izdvojeno za zakup poslovnog prostora u Venizelesovoj ulici, koliko se plaćaju računi za struju i komunalije, kao i koliko će dugo trajati ova adaptacija, jer su korisnici sa Novog Beograda i Zemuna penzioneri i zaposleni i ostali praktično onemogućeni da na teritoriji svoje opštine koriste usluge Republičkog fonda za PIO? Svi su prinuđeni da idu u centar grada. Znate svi dobro da se direkcija Republičkog fonda nalazi u Nemanjinoj ulici. Pitanje je upućeno direkciji, odnosno Republičkom fondu za PIO. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege, kao što svi vrlo dobro znamo, a upoznati smo sa tim iz medija, najčešće, u Srbiji je od početka ove godine ubijeno više od 10 žena i to je ono što je alarmantno. Mediji pišu o tome, organizacije prebacuju nadležnost jedna na druge, a niko ne priča o odgovornosti.

U tom smislu sam imala nameru da zatražim objašnjenje i obaveštenje, a to je pitanje upućeno Ministarstvu pravde, odnosno ministarki Maji Popović – zašto još uvek nije uspostavljena centralna evidencija žrtava nasilja u porodici u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici? Tu evidenciju je prema propisima trebalo da vodi Republičko javno tužilaštvo, kao i kada će biti uspostavljena centralna evidencija?

Sledeće pitanje, takođe za Ministarstvo pravde, je kada će femicid biti uveden kao posebno krivično delo, tj. da li će se revidirati opšti protokol o postupanju i saradnji ustanova i organizacija u situacijama nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima iz 2011. godine?

Pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno ministra Bratislava Gašića je na koji način se u praksi osigurava adekvatno primena i praćenje mera koje su izrečene u skladu sa Zakonom o zaštiti nasilja u porodici, s obzirom da smo svedoci da se svakodnevno te izrečene mere ne poštuju od strane nasilnika, a upravo jedan od razloga je i taj što ne postoji instrument, odnosno mehanizam za praćenje primene te mere?

Takođe, pitanje za ministra Bratislava Gašića je da li i na koji način se radi procena rizika od femicida?

Pitanje za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministru Nikoli Selakoviću, naime, Strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine usvojena je 2021. godine. Dve godine kasnije mi još uvek nemamo akcioni plan za sprovođenje ove strategije. Tim akcionim planom bi trebalo da se predvide aktivnosti, rokovi, odgovornost institucija i budžetska sredstva. Znači, pitanje visi u vazduhu – zašto još uvek nema tog akcionog plana?

Takođe, pitanje za Ministarstvo zdravlja, ministarku Danicu Grujičić, da li će ministarstvo podržati i kako zdravstvene ustanove i druge aktere u pružanju podrške žrtvama seksualnog nasilja i silovanja?

Za premijerku Vlade Anu Brnabić i Maju Gojković, potpredsednicu Vlade, kako će biti usvojeni kontrolni mehanizmi za praćenje slučajeva femicida u Srbiji u skladu sa Strategijom o sprečavanju i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, preporukama specijalne izvestiteljke UN za nasilje prema ženama i potreba u Srbiji?

Samo u toku ove godine, kao što sam napomenula malopre, desilo se najmanje 12 femicida, a u periodu od 2020. godine do danas najmanje 94 femicida, od toga prema četiri žrtve su bile maloletne.

To je ono što su moja ključna pitanja. Smatram da je zaista trenutak da se preseče sa ovakvom situacijom i da se ovo uvrsti kao posebna vrsta krivičnog dela. Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici i narodne poslanice, ovim putem želim pre svega da vas obavestim sve, danas je sprovedena racija u Novom Sadu. Danas su pohapšeni građani i aktivisti Novog Sada koji čuvaju Šodroš. Danas je policija učinila upravo ono što je radila i u Majdanpeku prethodnih dana.

Prvo pitanje za gospodina ministra policije Aleksandra Vulina je - na osnovu kog ovlašćenja i po osnovu kog člana zakona policija ima pravo da građane koji se nalaze slobodno na javnoj površini, koji nikog ne uznemiravaju, koji ne sprečavaju službena lica u vršenju službene dužnosti, hapsi, privodi, tuče, naziva pogrdnim imenima?

Ono što se desilo u Šodrošu danas jeste racija. Ono što se desilo pre par dana u Majdanpeku je bukvalno tortura i zlostavljanje od strane policijskih službenika.

Moje pitanje za ministra policije Aleksandra Vulina je ponovo - želim da mi se pokaže dokument kao narodnom poslaniku, da bih mogla da opravdam takvo postupanje policije, kao i član zakona na koji se pozivaju isti policijski službenici kada torturu sprovode nad građanima grada Majdanpeka i grada Novog Sada.

Ono što je suštinski takođe jako bitno, pitanje za ministarku zaštite životne sredine - da li je upoznata sa time da je Bernska konvencija pokrenula proces za zaštitu Šodroša kao zaštićenog područja? Da li je upoznata sa tim da je naloženo da se dostavi strateška procena uticaja na zaštitu životne sredine, s obzirom da se u Šodrošu nalazi preko 200 zaštićenih vrsta?

Da li je ministarka za zaštitu životne sredine upoznata sa tim da je naloženo aktivistima i pokrajinskoj vlasti da sarađuju u pronalaženju problema? Ponovo se vraćamo na pitanje ministru policije - da li je policija ta koja je danas došla da sarađuje sa građanima na ovakav način?

Naravno, konačno treće pitanje za ministarku rudarstva i energetike. Pre neki dan smo imali to zadovoljstvo i čast da vidimo gospođu ministarku sa roze šlemom, koja nam objašnjava da se Starica neće rušiti. Postavljam pitanje, da li se radi o sanaciji, Starica je srušena, Starica više ne postoji, šta Kinezi trenutno rade na Starici? Vrlo je bitno pitanje, koja se ruda vadi, u kom obimu i u kom koncentratu?

Ovo što se radi, gospodo draga, je bezakonje. Ova pitanja su jako bitna i građani traže odgovore. Protiv svih odgovornih lica će biti podnete krivične prijave. Zlostavljanje i torturu trpimo svaki dan. Zlostavljanje i tortura policije mora da prestane. Hvala.

Takođe, izvinjavam se, ukoliko mogu samo da obavestim, kao što kolege drage i vide, narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta danas nije došao na sednicu Skupštine. Danas smo svi trebali da budemo tamo. Danas smo trebali svi da damo podršku građanima Novog Sada. Danas smo svi trebali da budemo tamo, a ne da sedimo ovde i da pričamo o kojekakvim stvarima. Danas se tamo tuku i privode…