DANIJELA NESTOROVIĆ

Nestranačka licnost

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Danijela Nestorović prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao četvrta na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO do septembra 2023, kada je napustila ovu poslaničku grupu. Nakon toga, prešla je u novoformiranu poslaničku grupu Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije, čiji je sada deo. Članica je Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, i zamenica člana Odbora za prava deteta i Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

BIOGRAFIJA

Rođena 1974. godine, živi u Beogradu. Po zanimanju je advokatica.

Advokaturom se bavi od 2004. godine.

Bila je članica pravnog tima Ekološkog ustanka, i jedna od osnivača ovog pokreta.

Od 2022. godine je u stranci ZAJEDNO, koja je nastala spajanjem Ekološkog ustanka sa Otvorenom građanskom platformom Akcija, Zajedno za Srbiju i Skupštinom slobodne Srbije.
Poslednji put ažurirano: 16.09.2023, 10:27

Osnovne informacije

Statistika

  • 31
  • 4
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Pa, evo, ovaj amandman se upravo i odnosi na član broj 6. Zakona o javnom informisanju i medijima, koji zapravo, mi smo amandmanom predložili brisanje ovog člana.

Šta je suština brisanja ovog člana? A to je zato što se zapravo ovim članom proklamuje sve ono što bi trebalo da bude, to znate i sami, objektivno i javno informisanje, odnosno ne stvaranje kod građana iluzije o tome kakvo je činjenično stanje u državi.

Premijerka je pre neki dan izjavila da će „Telekom“ praktično, odnosno da „Telekom“, koji je delom u državnom vlasništvu, može preko drugih kompanije da bude vlasnik medija i kaže to nije zakonom zabranjeno.

Vi znate vrlo dobro da je medijskom strategijom iz 2020. godine doneta strateška odluka da država izađe iz vlasništva medija. Samim tim je premijerka obmanula kada je rekla da nije povređen ni zakon, a ni odluke koje su donete. Vi sami ne poštujete strategiju koju ste usvojili.

U tom smislu, zaista, ukoliko ovakva odluka ostane da „Telekom“ može da učestvuje u vlasništvu tih medijskih kuća, samim tim ćemo imati medijski mrak i vi to vrlo dobro znate.

Na taj način, i ukoliko ovakav zakon ostane, imaćemo zaista potpuno neobjektivno informisanje, potpuno crnilo. Vi ćete iznositi one činjenice za koje vi smatrate da građani treba da znaju, a istina će ostati tamo negde daleko.

Ovakav zakon nije trebao da se usvaja na brzinu i ovakav zakon će služiti, kao što sam i juče rekla, upravo i jedino i samo za to u svrhu predizborne kampanje. Vi vrlo dobro znate da je to istina.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Članom 7, kao što znate i sami, ovog predloga zakona, predviđeno je radi formiranja sopstvenog mišljenja o verodostojnosti i pouzdanosti informacija, ideja i mišljenja objavljenih u medijima radi sagledavanja mogućeg uticaja medija na javno mnjenje, kao i radi zaštite medijskog pluralizma, omogućava se javnost podataka o medijima. Da, zaista, ovo jeste lepo ukoliko bi zaista bilo istina.

Kao što sam i malopre rekla, jedini i isključivi cilj je predizborna kampanja. Vi ovde praktično želite da stvorite iluziju u javnosti ovom napaćenom i jadnom narodu, da ćete ispoštovati sve ono što je Ustavom Republike Srbije zagarantovano, a to je, pre svega, sloboda govora, sloboda pravilnog i objektivnog informisanja. Većina stanovništva Republike Srbije je onemogućena u praćenju nezavisnih medija. Većina stanovništva Republike Srbije prati isključivo ono što se servira na tabloidnim režimskim medijima, kao što su „Pink“, RTS, „Hepi“ i pisani mediji „Kurir“ itd.

Vi vrlo dobro znate da to što vi servirate građanima Republike Srbije ne može i ne sme da se nazove pravilnim i objektivnim informisanjem. Samim tim ste prekršili Ustav.

Ovaj zakon, ukoliko ostane, će biti u potpunom neskladu sa činjeničnim stanjem i sa onim što radite ovom narodu. Narod je zaslužio istinu. Narod mora da zna istinu. Jedini način da je čuje je ovo što mi sad pričamo ovde i onih par nezavisnih medija koji postoje, koliko god ih vi pljuvali, i ta Nova i N1, kao i neki slobodni, mogu da kažem, i štampani mediji koji pokušavaju da prenesu građanima Republike Srbije količinu krađe koja se dešava u državi. Vi takve medije nazivate tajkunskim. Samo se zapitajte šta ste uradili sa RTS-om.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2023.

Ja bih se samo osvrnula na malopređašnje izrečeno. Zaista nisam sklona tome da govorim neistine, ali evo ceo dan imamo tu priliku i mogućnost da slušamo da se i Nezavisno udruženje novinara, a i određene druge organizacije protive uvođenju ovog zakona iz prostog razloga što se praktično legalizuje povratak državnog vlasništva u medije, što je u potpunoj suprotnosti sa ciljevima i merama medijske strategije koju je ova Vlada usvojila.

Vi malopre kažete da nije u skladu sa Ustavom, a da li je onda u skladu sa ovom Medijskom strategijom. Vi vrlo dobro znate šta je premijerka izjavila, jer ukoliko imate monopol na tržištu medija, kako onda mislite da će bilo koja konkurentska medijska kuća moći normalno i slobodno da radi? Vi vrlo dobro znate kako ovde stvari funkcionišu.

Ustavna načela jesu fino proklamovana i zaista bi bilo fenomenalno, ovo bi bila divna država kada bi se ta ustavna načela i poštovala. Jedno od osnovnih ustavnih načela je sloboda govora, sloboda mišljenja. To je ovde prosto nemoguće. Vi ste svesni činjenice da onog trenutka kada bilo koji nezavisni medij kaže bilo šta što je u suprotnosti sa izrečenim od strane Aleksandra Vučića i SNS tog istog trenutka taj nezavisni, slobodni medij bude izložen šikaniranju, omalovažavanju, nazivanjem tajkunskim ili spominjanjem nekakvih milijardi.

Mi ovde slušamo već danima o tim milijardama, milionima. Prosečan građanin Republike Srbije ne može da pojmi te cifre o kojima vi pričate. Toliko se loše živi da vama građanin Republike Srbije ne razume šta će ovaj medijski zakon doneti. Ovaj medijski zakon, ponoviću, ukoliko bude usvojen, donosi mrak i vi ste toga vrlo dobro svesni, omogućiće se državnim operaterima enormno zarađivanje i onima koji sarađuju sa „Telekomom“ i toga ste svesni. Vi morate da dozvolite, naravno, pošto znam da će blizu izbori, naravno, neću vas moliti ništa, ali onog trenutka kada se promeni ovaj režim, tada ćete videti kako izgleda sloboda medija.

Treće vanredno zasedanje , 06.06.2023.

Poštovani narodni poslanici, ja bih pre svega postavila, ajde da kažemo, i pitanja, možda čak i zatražila obaveštenje.

Naime, svedoci smo da je Vlada Republike Srbije 26. maja donela Odluku i stavila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o upravljanju preduzećima koja su u javnoj svojini Republike Srbije. Osnovno pitanje, pošto je ovaj zakon previše obiman da bih sada o njemu pričala i da bih postavljala pitanja pojedinim ministarstvima vezano za ovaj zakon, osnovno pitanje za Ministarstvo privrede – zašto od Agencije za sprečavanje korupcije nije zatraženo mišljenje o proceni rizika od korupcije prilikom sastavljanja i podnošenja ovog predloga Skupštini?

Naime, kao što je svima dobro poznato, ovaj zakon zapravo govori o privatizaciji 23 javna preduzeća, o kompletnoj njihovoj imovini koja će biti zapravo dostavljena i omogućeno određenim investitorima koji će ulagati u takva akcionarska društva upravljanje nepokretnom i pokretnom imovinom ovih javnih preduzeća. Rizici od korupcije su preveliki i zaista bih volela da što pre, pre nego da ovaj zakon dođe u skupštinsku proceduru i krene rasprava o njemu, da dobijem odgovor na ovo pitanje, odnosno da se zatraži mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije.

Moje sledeće pitanje se odnosi na nešto što je nevezano za ovu temu, ali je svakako u sklopu brige o građanima Republike Srbije, pre svega za ministarku zdravlja, Danicu Grujičić – da li je zatraženo mišljenje, odnosno izveštaj medicinske ustanove Zdravstvenog centra Gnjilane o zdravstvenom stanju i o radnjama koje su zdravstveni radnici preduzeli prilikom povreda i lečenja Momčila Vučkovića iz sela Donja Bodriga na Kosovu?

Naime, kao što je opšte poznato, saznali smo iz medija da je pomenuti imenovani gospodin preminuo nakon nesavesnog lečenja od strane tih lekara, pa bi ovaj izveštaj bio jako dragocen u daljem toku i u borbi njegove porodice za ostvarenje pravde imenovanog.

Sledeće pitanje se odnosi, zapravo može biti i pitanje upućeno Vladi, odnosno objašnjenje od Vlade – ko je sa srpske strane ostvario aranžman sa albanskim prevoznicima sa Kosova za kontramiting „Srbija nade“? Kako je ostvareno i na koji način je plaćena ta usluga albanskim prevoznicima, tj. njihovim firmama za prevoz Srba sa Kosova u Beograd?

Takođe, ta pitanja upravo upućuju na ono o čemu sam pričala u prvoj tački, s obzirom da nam je svima opšte poznate retorika predsednika vezana za nemogućnost saradnje sa kosovskim institucijama. Kako je došlo do ove saradnje i na osnovu kog aranžmana je ostvarena ova saradnja? Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

Poštovani građani i građanke Republike Srbije, poštovani narodni poslanici, moje pitanje će se odnositi, pre svega, na ono što i jeste tema ove vanredne sednice koja je zakazana juče.

Naime, moje prvo pitanje je upućeno za predsednicu Saveta REM-a, Oliveru Zekić. Kako će rešiti i da li će učiniti nešto povodom izjave predsednika Aleksandra Vučića, koji je izjavio javno na javnom servisu da će potpisati smenu rukovodstva članova REM-a?

Vrlo dobro smo upoznati sa Zakonom o REM-u, odnosno Regulatornom telu za elektronske medije i njegovim ovlašćenjima. Po tom zakonu REM je zapravo nezavisna i samostalna institucija koja vrši javna ovlašćenja, pa nas zanima šta će predsednica Saveta tim povodom učiniti, s obzirom da se ovde radi o neprimerenom uticaju i vršenju ovlašćenja za koje po Ustavu i zakonu nisu predviđena.

Za Ministarstvo kulture sledeće pitanje - da li glumci koji učestvuju u serijama i filmovima koji su sponzorisani od strane "Telekoma Srbije" imaju pravo da iznose svoje mišljenje koje je u suprotnosti sa zvaničnim stavom aktuelnog režima? Da li bi u tom slučaju zaista zaslužili salve uvreda i kleveta od strane ministarke?

Sledeće pitanje je ko je dao podatke o sponzorstvu od strane "Telekoma" za snimanje serija i filmova od strane "Telekoma"? Da li je za našu aktuelnu ministarku kulture ulaganje u kulturu zapravo ulaganje u filmsku industriju i izdvajanje iz budžeta ili je osnovni cilj Ministarstva kulture kulturno uzdizanje?

Za Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade, sledeće pitanje. S obzirom da smo svi bili svedoci da smo imali priliku da ga 19. maja u Pančevu vidimo sa grupom vrlo sumnjivih momaka, izjašnjenje, ukoliko je to moguće, ko je ta grupa koju on predvodi sa crnim kačketima i crnim prslucima? Vrlo je bitno.

Za predsednicu Vlade pitanje. Juče je jedan od narodnih poslanika SNS izneo sledeće informacije - vlasnik "Pinka" Željko Mitrović je svoj profit i interes svoje kompanije stavio u službu države. Skandalozna izjava, pa me zanima, ako je stavio profit u službu države, o kakvom se to profitu radi? Koliki je to novčani iznos? Da li možemo da imamo uvid u to, pošto u budžetu nismo videli da se taj iznos na bilo koji način pominje? I da li znate da se onda u tom slučaju radi o krivičnom delu, s obzirom da država ne može da uzima na taj način donacije od nekoga ko je zapravo privatna kompanija?

Takođe, imala bih pitanje i za Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture, s obzirom da ćemo najverovatnije uskoro imati na dnevnom redu i Predlog zakona o planiranju i izgradnji, da li je u planu formiranje republičke agencije za prostorno planiranje koja će se finansirati iz privatnih donacija i investitora? U tom slučaju bismo svakako imali ono što je zapravo sled događaja sve ovo vreme, a to je vrlo razvijenu korupciju. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Poštovane kolege, poštovani predsedniče, imala bih, pre svega, pitanje za Ministarstvo zdravlja – kada su poslednji put ažurirani spiskovi stručnjaka psihologa i pedagoga koji rade sa maloletnom decom?

Takođe, pitanje za Ministarstvo prosvete – kada su poslednji put dobili ažurirane spiskove psihologa i pedagoga, kao i metoda koje se primenjuju u radu sa maloletnom decom školskog i predškolskog uzrasta?

Takođe, pitanje koje se odnosi na MUP, a u vezi je sa gore navedenim i prethodnim, je zapravo da li MUP ima spisak zvanično registrovanih streljana? Koje su to streljane koje imaju dozvolu za rad? Da li postoji tačna i precizna evidencija lica koja koriste usluge streljane, kao i da li je MUP ažuriralo podatke koliko je maloletnih lica u proteklih godinu dana koristilo usluge zvanično registrovanih streljana?

Imala bih takođe jedno pitanje koje je nevezano za ovo temu, a vrlo je bitno i značajno za trošenje novca iz budžeta Republike Srbije. Naime, kao što je poznato korisnicima, Republički fond za PIO je imao svoju filijalu koja se nalazila na Novom Beogradu. U prethodnih par meseci ta filijala je zatvorena i prebačena u poslovne prostorije koje su prethodno bile hotel, nalazi se u Venizelesovoj ulici, adaptiraju se i jedna i druga direkcija. Znači, i ova na Novom Beogradu i ovo Venizelesovoj, pa me konkretno interesuje - koliko novca je izdvojeno za zakup poslovnog prostora u Venizelesovoj ulici, koliko se plaćaju računi za struju i komunalije, kao i koliko će dugo trajati ova adaptacija, jer su korisnici sa Novog Beograda i Zemuna penzioneri i zaposleni i ostali praktično onemogućeni da na teritoriji svoje opštine koriste usluge Republičkog fonda za PIO? Svi su prinuđeni da idu u centar grada. Znate svi dobro da se direkcija Republičkog fonda nalazi u Nemanjinoj ulici. Pitanje je upućeno direkciji, odnosno Republičkom fondu za PIO. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 25.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 100000.00 RSD 01.08.2022 -