Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Tamara Milenković Kerković

Tamara Milenković Kerković

Srpski pokret Dveri

Obaveštenja i objašnjenja

Hvala vam uvaženi predsedniče.

Najpre prvo pitanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta izjavio da će Beograd tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog progona i hapšenja Srba, a koja je eskalirala 26. maja na dan kada je SNS organizovao bezuspešni kontramiting tzv. najveći skup ikada u Beogradu, sa desetinama šiptarskih i albanskih autobusa kojima je više ljudi sa Kosova i Metohije prevoženo na miting i tako povučen sa severa Kosova i Metohije.

Da li je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo inostranih poslova tražilo hitnu sednicu Savetu bezbednosti zbog teške situacije na Kosmetu, ako nije kada će tražiti, ako jeste kada se ta sednica očekuje?

Pitanje za ministra Vesića, da li u Ugovoru o koncesiji beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ sa francuskim „Vansijem“ ima odredaba kojima se štiti izvršenje ugovora i pokriva sadašnja situacija u kojom „Vansi“ da bi povećao profit otpušta osoblje, snižava nivo usluge, pa tako putnici gube prtljag, otkazuju se letovi, ne rade sigurnosni sistemom? Kada ćemo konačno da vidimo taj ugovor koji je do sada nepoznat javnosti i kada ćete Nišu vratiti upravljanje i korišćenje aerodrom „Konstantin Veliki“ koji je zbog ovog koncesionog ugovora Nišu oduzet?

Povodom mojih pitanja i sumnji o postojanju koruptivnog uticaja na gradsku vlast i na gradonačelnicu Sotirovski u slučaju kompanije „Tesla park“ sa kapitalom poreklom sa Kipra kompanije „Karić“ dobila sam obaveštenje Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Ministarstva građevine i Agencije za sprečavanje korupcije da će se oformiti predmet u ovim situacijama. Međutim, nakon toga po hitnom postupku Gradsko veće i gradonačelnica, plan generalne regulacije stavljaju nestatutarno na sednicu Gradske skupštine po hitnom postupku i ovaj akt je usvojen 22. juna, a da ga odbornici niški nisu ni videli jer je plan objavljen 23. juna odnosno dan kasnije.

Da li je tačno ono što se govori u Nišu da ministar Vesić pruža logističku podršku gradskoj vlasti i gradonačelnici Sotirovski da kompanija „Karić“ uprkos svim zloupotrebama urbanističkim planovima zida na nekadašnjoj javnoj površini koji je oduzeta od građana Niša?

Pitanje za ministra policije, da li će major Petrović iz niškog MUP nakon više od dve godine od mog zahteva da svedoči, da li će se ikada pojaviti u prekršajnom postupku koji se još uvek protiv mene vodi, a koji je on pokrenuo za navodnu organizaciju protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta u Nišu? Tražila sam i da da izjavu kako je protiv mene mogao da podnese prekršajnu prijavu, a da me nije legitimisao i kako je objava na Tviteru mogla da mu za to da povod? Nema ga, pa pitam da li će doći.

Pitanje za ministra Sinišu Malog, zbog čega u ovih 11 sporazuma koje razmatramo na dnevnom redu od 30 tačaka ove današnje sednice u ovim sporazumima od 1.261.360.000 evra, nema nijednog sporazuma sa eksport-import „Bencom China“ kada su ranije ti ugovori bili dominantni u infrastrukturnim radovima dugoročnosti.

Da li je istina ono što se i u medijima objavljuje da je ova banka odbila da reprogramira srpski dug, koliko Srbija duguje ovoj banci i šta su koletarali, odnosno koja tačno imovina Srbije predstavlja obezbeđenje za plaćanje po kineskim tzv. dugovima za koje ja ne znam koliko tačno je Srbija zadužena?

Takođe, pitanje za ministra Malog. Osnovica zarade u visokom obrazovanju najniža je u odnosu na zarade u javnim službama, čak i zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju čija su primanja niža od republičkog proseka imaju više koeficijente zarada u odnosu na profesore državnih fakulteta. Zarada saradnika u nastavi je oko 50.000 dinara, a osnovna zarada bez dodatka za radni staž redovnog profesora je oko 105.000 dinara, a sa druge strane traje nezakonita represija budžetske inspekcije i DRI na fakultete već godinu dana da vraćaju stotine miliona, ne samo budžetskih, odnosno sredstava Ministarstva prosvete već i sopstvenih sredstava na koje po zakonu imaju. Hvala vam.
Poštovani građani Srbije, danas je 40. dan od masakra u selima kraj Smedereva. Juče je bio 40. dan od stradanja dece i čuvara u školi „Vladislav Ribnikar“.

Njihovim dušama koje su sve ove dane bile ovde oko nas i njihovim roditeljima, izvinjavam se zbog sve nedostojnosti koje su čuli iz ove Skupštine.

Sada bih postavila nekoliko pitanja, pre svega ministarki Đedović i Ministarstvu energetike i rudarstva, pre svega zbog čega se iznose netačne informacije u javnost? Primera radi, rečeno je da je promenom Statuta EPS transformisan u zatvoreno akcionarsko društvo. Takvo društvo koje u našem pravnom sistemu ne postoji, jer prema Zakonu o privrednim društvima svako osnovano akcionarsko društvo je otvoreno i odmah može da ide na berzu.

Takođe, ministarka Đedović je iznela da „Kolubara“ ne radi efikasno i da je uvoz uglja neophodan. Zbog čega je ta informacija, kada se zna da je pre dva meseca, zbog povoljne hidrološke situacije su sve deponije tenta bile napunjene i proizvodnja u „Kolubari“ usporena, jer nije bilo više ni mesta za odlaganje uglja? Zbog čega takvo smanjivanje kapaciteta EPS-a?

Dalje, transferna cena EPS-a procenjena je na samo 3,1 milijardu evra, 36,5 milijardi dinara, dok je imovina EPS-a vredna na 14 milijardi evra. Otkud tolika razlika, to me interesuje?

Dalje, zbog čega je umesto ukrupnjavanja EPS-a i pravljenja holdinga usvojena strategija rasparčavanja EPS-a? Ko je izabrao norveški ekspertski tim, koji radi na restrukturiranju EPS-a i za čije interese ti stranci rade u domaćem energetskom preduzeću? Da li je gospođa Rita Augestad Knudsen, supruga Aljbina Kurtija deo norveškog ekspertskog tima?

Zbog čega su baš Norvežani izabrani da budu trećina članova Nadzornog odbora EPS-a i da li je to baš zbog toga, što je norveška elektroprivreda u potpunosti privatizovana, cene su astronomske i kreću se od 500 do 1.000 evra po domaćinstvu i 5.000, po 5.000 za malu privredu, zbog čega većina malih privrednika zatvara svoje radnje?

Nasuprot tome, francuska Vlada je renacionalizovala i povukla sa berze akcije svoj energetskog preduzeća i ponovo ga vraća u državno vlasništvo i to za 15% akcija platila oko 10 milijardi evra. Koliko će nas koštati privatizacija EPS-a ukoliko do nje dođe?

Dalje, da li je pre procene transferne cene EPS-a na 3,1 milijardu evra utvrđeno koliko je struje do sada ukradeno iz EPS-a, tj. kolike su razlike u proizvedenoj i fakturisanoj električnoj energiji, tzv. „tehnički gubici“.

U proseku od 2012. do 2021. godine nestalo je 23,2% proizvedene struje. Šta je Ministarstvo energetike i rudarstva po ovom pitanju učinilo? Otprilike, jedna do jedna i po milijarda svake godine nestane iz EPS-a, milijarda evra.

Zbog sledeće, imamo sada niške pikanterije, iz niškog feuda. Zbog čega Regulatorno telo za elektronske medije do sada nije odgovorilo na moju prijavu od 9. februara koju sam podnela zbog govora mržnje i targetiranja na niškoj lokalnoj televiziji „Belami“, u prilogu kojom je opozicija targetirana kao siledžije, izrodi, izdajnici, bolesni plaćenici koji sarađuju sa Kurtijem.

Da li je zbog toga televizija „Belami“, odnosno vlasnik nekoliko medija i vlasnik ove televizije uvek do sada ovih osam godina dobijao više od polovine svih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata, a nedavno dobio i 39 miliona kao sufinansiranje za bezvredne medijske projekte?

Kako je moguće da je zgrada Zanatske zadruge u Nišu, na elitnoj lokaciji, u centru Niša, upisana kao vlasništvo grada bez pravnog osnova, a u toku postupka koji se još uvek vodi, JKP izbacuje stvari pravog vlasnika Udruženja zanatlija Niša?

Kada će radnicima opljačkanih društvenih preduzeća, u kojima je država bila većinski vlasnik, njih 6.840 iz Niša i koji imaju izvršne presude, potvrđene i presudama Privrednog suda, biti isplaćene zaostale zarade?

Zbog čega stočarima sa juga Srbije i na rubnim područjima Srbije subvencije za autohtone rase koje su genetski resurs Republike Srbije, nisu isplaćena još uvek ni za 2021. godinu? Kako da Ljubiša Ordić iz sela Preobraženje, kraj Vranja, ishrani stoku i ne pošalje domaće autohtone rase na klanicu ako mu to ne bude isplaženo? Hvala.
Poštovani predsedniče, koleginice i kolege, uvaženi građani Srbije, ja imam više pitanja.

Najpre pitanje za ministra unutrašnjih poslova – zbog čega je masakr u Mladenovcu odmah pre završetka istrage okarakterisan kao teroristički akt? Po kom kriterijumu? Koji element političkog udara na aktuelnu vlast je ministar pronašao kada je tu izjavu dao o ovom masakru? Da li je ono što je predočeno sve ili postoji nešto sa čime javnost nije upoznata, pa je ovakva kvalifikacija data?

Protiv docenta dr Miljane Kecmanović, majke dečaka ubice, pokrenuta je istraga zbog mogućeg zanemarivanja i zlostavljanja maloletnog deteta. Moje pitanje je da li se istovremeno vrši i istraga uloge docenta dr Miljane Kecmanović u veštačenju o spornim slučajevima „Jovanjica“ i njena uloga veštaka u više procesa kriminalnom Belivukovom klanu, gde su zbog dokaza kontaminiranih u laboratoriji i Belivuk i drugi pripadnici klana oslobađani odgovornosti?

Da li je državljanin Velike Britanije Amadeo Votkins, savetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije, već dve decenije i da li je angažovan na reorganizaciji vojske i policije u Srbiji? Da li je ovaj gospodin stranac i kako je moguće da je to tako, stranac bude na izvoru najvažnijih obaveštajnih podataka i državnih tajni? A otvoreno se u svojoj knjizi „Srbija, bitka u okviru“ zalaže za nezavisnost Kosova.

U kampanji „Jedna je majka“ Srpski pokret Dveri se zalaže za obnovu porodilišta u Srbiji i za dostojanstven tretman trudnica, porodilja i novorođenčadi. Na prethodnoj sednici Skupštine čuli smo o obnovi porodilišta u Aranđelovcu, što svojski podržavamo i tu obnovu pozdravljamo, ali su se od tada baš u tom porodilištu dogodila dva velika propusta. Najpre, odmah nakon renoviranja porodilišta prošle godine ono je bilo privremeno zatvoreno, jer se u njemu pojavila bakterija iz ventilacionog sistema i dve su bebe zaražene. Drugo, u februaru ove godine nakon porođaja preminula je porodilja, jer nije izvađena posteljica nakon porođaja.

Moje pitanje za ministarku zdravlja je dokle se stiglo sa istragama u ova dva slučaja i da li će neko i ko odgovarati za ova dva propusta, od kojih je jedan koštao života trudnicu?

Sledeće moje pitanje je zbog čega niško tužilaštvo nije ispitalo trgovinu uticajem i potencijalni koruptivni uticaj firme „Tesla park“, iza koje sad dokazano stoji kiparski kapital kompanije „Karić“, a koja u Nišu već prodaje stanove u elitnom naselju pod luksuznim nazivom „Betoven park“, a da ne samo da nema građevinsku dozvolu, već nije urađen ni plan generalne, a ni plan detaljne regulacije za ovo naselje? Da li će tužilaštvo u Nišu pokrenuti istragu za trgovinu uticajem gradonačelnice Dragane Sotirovski, članova Komisije za planove i bivšeg gradskog urbaniste, koja je nakon ovih mojih pitanja dala ostavku, zbog niza indicija da su urbanistički planovi rađeni kako bi se firmi „Tesla park“ kao unapred poznatom investituru omogućilo da zida luksuzne stanove na lokaciji koja je bila javna površina?

Šest meseci pre nego što je Komisija za planove grada Niša izmenila generalni urbanistički plan i tri i po hektara zelene površine, koja je pripadala svim Nišlijama, pretvorila u zemljište mešovite namene, na kojem sada može da se zida osnovana je firma „Tesla park“. Time je omogućeno da gradi usred zelene oaze u centru opštine Palilula. Brojne su nepravilnosti, tri i po hektara zelenila i sportskih terena je oduzeto od Nišlija, bez elaborata o uticaja na životnu sredinu, bez saglasnosti većine nadležnih institucija, bez adekvatne kanalizacione i energetske infrastrukture u delu grada koji je najpogođeniji poplavama na glinenom zemljištu nekadašnje ciglane kraj gasnog skladišta.

Da li tvrdnja o tajanstvenom investitoru gradonačelnice Sotirovski i njeno negiranje notorne činjenice da se radi o kompaniji „Karić“ ukazuje na trgovinu uticajem? Zašto tužilaštvo nije ispitalo do sada moje navode da i ona i Komisija za planove rade u interesu privatnog investitora?

Da li će se istražiti i rad arhitekte iz Zavoda za urbanizam, koja je za firmu „Tesla park“ izradila plan detaljne regulacije godinu dana pre nego što je počelo da se radi na planu generalne regulacije, što je protivno svim pravilima struke? I da li je istina da je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koja je gradonačelnica Sotirovski već tri godine najavljuje u Nišu, a koji je na tenderu dobila turska kompanija „Ar biogas“ kao jedini ponuđač, ima bezvredan plan za koji je plaćeno 1.000.000 evra? Hvala.
Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, imam tri pitanja za tehničku Vladu Srbije, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti i onu pravu.

Prvo od moja tri pitanja je – zbog čega, obzirom na to da se projekcija Narodne banke Srbije da će se inflacija smanjivati u drugoj polovini godine, nisu ostvarile, inflacija je dvocifrena, zbog čega Vlada nije uzela u obzir paket ekonomskih mera pomoći socijalno najugroženijem stanovništvu u Srbiji?

S druge strane, paket fiskalnih mera uvođenja poreza na ekstra-profit, bogatstvo i luksuz, sa druge strane koje obuhvataju povećanje minimalnih zarada ukidanjem poreza na čitav iznos minimalne zarade, ukidanje PDV na osnovne životne namirnice, rekoh već, uvođenje poreza na ekstra-profit, luksuz i bogatstvo i takođe, tri mere socijalnog dodatka za najugroženije kategorije stanovništva za energente i troškove života za siromašna domaćinstva, za penzionere sa minimalnim penzijama ispod 20.000 i za ranjive kategorije stanovništva, osobe sa hendikepom, stare bez primanja i za korisnike socijalne pomoći.

Drugo moje pitanje je – zbog čega do danas Vlada Republike Srbije nije sprečila ili zaustavila izgradnju separatističkih, šiptarskih policijskih i vojnih baza na severu KiM i to na privatnim imanjima Srba, na opštinskoj imovini i to već izgrađene baze u Jarinju i Brnjaku, opština Leposavić, u Gornjem Jasenoviku, opština Zubin Potok i Bistrica koja je u fazi izgradnje?

Moje treće pitanje danas je – zbog čega je Republika Srbija u UN glasala četiri puta protiv Rusije? Ko tačno od zapadnih prijatelja Vlade preti Srbiji ukoliko ne uvede sankcije Rusiji i čime tačno ti prijatelji Vlade prete? Zahvaljujem vam se.