TAMARA MILENKOVIĆ KERKOVIĆ

Srpski pokret Dveri

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Tamara Milenković Kerković prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao peta na listi Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK. Članica je Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.Takođe, zamenica je člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

BIOGRAFIJA

Rođena je u Nišu 1965. godine. Osnovne studije završila je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, dok je magisterijum i doktorat odbranila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od 1992. godine radi na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu, gde je posle svih saradničkih i nastavničkih zvanja 2014. godine izabrana u naučno zvanje redovni profesor za naučnu oblast Trgovinsko pravo. Ima značajno međunarodno iskustvo sa više post-doktorskih i projektnih boravaka na institucijama u Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Grčkoj, Sloveniji i na Kipru. Autorka je šest udžbenika i monografija, i više od stotinu naučnih radova.

Pre članstva u Srpskom pokretu Dveri nije bila članica nijedne političke partije. Potpredsednica je Srpskog pokreta Dveri, zadužena za centralnu i jugoistočnu Srbiju, i predsednica stručnih saveta za ekonomiju i socijalnu politiku.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 07:42

Osnovne informacije

Statistika

  • 181
  • 50
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Vlada Srbije pljačka svoje građane

odgovoreno za 7 dana i 20 sati

Podneo sam podnesak Narodnoj skupštini Republike Srbije koji sam naslovio na Odbor za rad,..., i Odbor za Finansije,..., Podnesak je zavedn pod brojem 07/2409-2022 21.11.2022. godine. i dat je Odboru za rad,...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Čuli smo mnogo stvari danas.

Međutim, ono što treba građani Srbije da znaju je da sve ono što se dešavalo tačno je u prethodnom režimu u vezi pljačkaških privatizacija na čijem je razrešenju ova vlast u obećanjima došla i ništa po tome nije uradila, sada treba da se okonča ovim zakonom. To treba da znaju građani Srbije, jer ovaj zakon treba da legalizuje tu pljačku i da zemljište koje je dobijeno i to bez pravnog osnova u privatizacijama sada proglasi za zemljište na kome se ima pravo svojine.

Zbog toga za Srpski pokret Dveri ovaj zakon je ne samo neustavan, a potpisali smo zajedničku inicijativu za proveru ustavnosti brojnih članova ovog zakona, već je i novotehnički jako loše rađen. Bez obzira što je tačno da je jedna trećina normi ovde novelirana, ne zaboravite da je ovo 16 izmena Zakona o planiranju i izgradnji, što znači da je mnogo normi ovim novelirano i da se na mala vrata uvode promene.

Takođe, u prvi plan se stavljaju stvari kao što su električni punjači u garažama, zeleni sertifikati, zelena gradnja, kretanje građevinskog otpada. To je sve sjajno. Međutim, iza toga krije se noveliranje Zakona o eksproprijaciji kojim se legalizuje otimanje od građana i oduzimanje zemlje odnosno plaćanje zemlje kao poljoprivrednog zemljišta kada se ono oduzima, a onda se za njega dobija građevinska dozvola. Ono je defakto građevinsko zemljište.

Takođe, novelira se Zakon o opšte upravnom postupku, jer se ovim zakonom ukida pravo žalbe na donetu građevinsku dozvolu. Ako vam neko izgradi kuću, dobije građevinsku dozvolu da gradi na vašem imanju, vi ne možete da se žalite.

Najzad, ima mnogo toga, ali u zemlji u kojoj je korupcija najviša u Evropi, videli ste šta su stepeni korupcije, ovde se računa na institucije, pa se onda definiše da se javna ovlašćenja prebacuju javnim notarima, odnosno projektantima, a oni su direktno uključeni vrlo često u koruptivne delatnosti. Hvala.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Poštovani, Srpski pokret Dveri podneo je 30 amandmana na ovaj skandalozni zakon koji, da građani Srbije znaju, sadrži u sebi sve one norme zbog kojih je Srbija stala 2021. godine, zbog Zakona o eksproprijaciji, čije su sada odredbe ubačene na mala vrata u ovaj zakon.

Ovo što čujemo o pozitivnim stranama ovog zakona, o elektropunjačima, o zelenim sertifikatima, kretanju građevinskog otpada, što je svakako korisno, je samo izlog i maska, kao što je isto izlog i maska naziv Tesla park ili naziv Betoven park za nepostojeće naselje u kome se već prodaju stanovi u Nišu, jer jedino na šta mi ministar Vesić nije odgovarao svih ovih dana je zbog čega dozvoljavaju zloupotrebe i pljačke u Nišu javnog prostora koje se dešava po svemu onome što se definiše ovim zakonom.

Očigledno je da se niška lokalna vlast ponaša de lege ferenda i po budućem zakonu, koji još evo sada razmatramo, se ponaša vršeći zloupotrebe.

Daću vam samo kratki operations maunal za tajkuna investitora, odnosno za pljačkaške investitore. Najpre, na osnovu ugovora o prodaji društvenog kapitala metodom javne aukcije otkupite propalu fabriku u stečaju stara ciglana, ali u ovome, što ću pokloniti ministru Vesiću, zakonu, a i ministru Malom, nema odredbe o zemljištu. Dakle, zemljište ovim nije kupljeno, iako je kupljeno za petinu cene.

Nakon toga, 2020. godine osnivate firmu „Tesla park“ u Nišu, a krijete da se iza toga nalazi kapital sa Kipra kompanije Karić. Nakon toga, u dogovoru sa lokalnom vlašću, 2021. godine menjate generalni urbanistički plan, pa onda javnu površinu iz ovog ugovora, u kome ona ne postoji zapravo, menjate u mešovitu…

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Molim vas, dajte mi dve sekunde, kao što vašima dajete 25 nakon dva minuta. Prekinuli ste me u pola rečenice i to je nepristojno.

Četvrto vanredno zasedanje , 20.07.2023.

Hvala vam uvaženi predsedniče.

Najpre prvo pitanje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta izjavio da će Beograd tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog progona i hapšenja Srba, a koja je eskalirala 26. maja na dan kada je SNS organizovao bezuspešni kontramiting tzv. najveći skup ikada u Beogradu, sa desetinama šiptarskih i albanskih autobusa kojima je više ljudi sa Kosova i Metohije prevoženo na miting i tako povučen sa severa Kosova i Metohije.

Da li je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo inostranih poslova tražilo hitnu sednicu Savetu bezbednosti zbog teške situacije na Kosmetu, ako nije kada će tražiti, ako jeste kada se ta sednica očekuje?

Pitanje za ministra Vesića, da li u Ugovoru o koncesiji beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ sa francuskim „Vansijem“ ima odredaba kojima se štiti izvršenje ugovora i pokriva sadašnja situacija u kojom „Vansi“ da bi povećao profit otpušta osoblje, snižava nivo usluge, pa tako putnici gube prtljag, otkazuju se letovi, ne rade sigurnosni sistemom? Kada ćemo konačno da vidimo taj ugovor koji je do sada nepoznat javnosti i kada ćete Nišu vratiti upravljanje i korišćenje aerodrom „Konstantin Veliki“ koji je zbog ovog koncesionog ugovora Nišu oduzet?

Povodom mojih pitanja i sumnji o postojanju koruptivnog uticaja na gradsku vlast i na gradonačelnicu Sotirovski u slučaju kompanije „Tesla park“ sa kapitalom poreklom sa Kipra kompanije „Karić“ dobila sam obaveštenje Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Ministarstva građevine i Agencije za sprečavanje korupcije da će se oformiti predmet u ovim situacijama. Međutim, nakon toga po hitnom postupku Gradsko veće i gradonačelnica, plan generalne regulacije stavljaju nestatutarno na sednicu Gradske skupštine po hitnom postupku i ovaj akt je usvojen 22. juna, a da ga odbornici niški nisu ni videli jer je plan objavljen 23. juna odnosno dan kasnije.

Da li je tačno ono što se govori u Nišu da ministar Vesić pruža logističku podršku gradskoj vlasti i gradonačelnici Sotirovski da kompanija „Karić“ uprkos svim zloupotrebama urbanističkim planovima zida na nekadašnjoj javnoj površini koji je oduzeta od građana Niša?

Pitanje za ministra policije, da li će major Petrović iz niškog MUP nakon više od dve godine od mog zahteva da svedoči, da li će se ikada pojaviti u prekršajnom postupku koji se još uvek protiv mene vodi, a koji je on pokrenuo za navodnu organizaciju protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i Rio Tinta u Nišu? Tražila sam i da da izjavu kako je protiv mene mogao da podnese prekršajnu prijavu, a da me nije legitimisao i kako je objava na Tviteru mogla da mu za to da povod? Nema ga, pa pitam da li će doći.

Pitanje za ministra Sinišu Malog, zbog čega u ovih 11 sporazuma koje razmatramo na dnevnom redu od 30 tačaka ove današnje sednice u ovim sporazumima od 1.261.360.000 evra, nema nijednog sporazuma sa eksport-import „Bencom China“ kada su ranije ti ugovori bili dominantni u infrastrukturnim radovima dugoročnosti.

Da li je istina ono što se i u medijima objavljuje da je ova banka odbila da reprogramira srpski dug, koliko Srbija duguje ovoj banci i šta su koletarali, odnosno koja tačno imovina Srbije predstavlja obezbeđenje za plaćanje po kineskim tzv. dugovima za koje ja ne znam koliko tačno je Srbija zadužena?

Takođe, pitanje za ministra Malog. Osnovica zarade u visokom obrazovanju najniža je u odnosu na zarade u javnim službama, čak i zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju čija su primanja niža od republičkog proseka imaju više koeficijente zarada u odnosu na profesore državnih fakulteta. Zarada saradnika u nastavi je oko 50.000 dinara, a osnovna zarada bez dodatka za radni staž redovnog profesora je oko 105.000 dinara, a sa druge strane traje nezakonita represija budžetske inspekcije i DRI na fakultete već godinu dana da vraćaju stotine miliona, ne samo budžetskih, odnosno sredstava Ministarstva prosvete već i sopstvenih sredstava na koje po zakonu imaju. Hvala vam.

Treće vanredno zasedanje , 13.06.2023.

Poštovani građani Srbije, danas je 40. dan od masakra u selima kraj Smedereva. Juče je bio 40. dan od stradanja dece i čuvara u školi „Vladislav Ribnikar“.

Njihovim dušama koje su sve ove dane bile ovde oko nas i njihovim roditeljima, izvinjavam se zbog sve nedostojnosti koje su čuli iz ove Skupštine.

Sada bih postavila nekoliko pitanja, pre svega ministarki Đedović i Ministarstvu energetike i rudarstva, pre svega zbog čega se iznose netačne informacije u javnost? Primera radi, rečeno je da je promenom Statuta EPS transformisan u zatvoreno akcionarsko društvo. Takvo društvo koje u našem pravnom sistemu ne postoji, jer prema Zakonu o privrednim društvima svako osnovano akcionarsko društvo je otvoreno i odmah može da ide na berzu.

Takođe, ministarka Đedović je iznela da „Kolubara“ ne radi efikasno i da je uvoz uglja neophodan. Zbog čega je ta informacija, kada se zna da je pre dva meseca, zbog povoljne hidrološke situacije su sve deponije tenta bile napunjene i proizvodnja u „Kolubari“ usporena, jer nije bilo više ni mesta za odlaganje uglja? Zbog čega takvo smanjivanje kapaciteta EPS-a?

Dalje, transferna cena EPS-a procenjena je na samo 3,1 milijardu evra, 36,5 milijardi dinara, dok je imovina EPS-a vredna na 14 milijardi evra. Otkud tolika razlika, to me interesuje?

Dalje, zbog čega je umesto ukrupnjavanja EPS-a i pravljenja holdinga usvojena strategija rasparčavanja EPS-a? Ko je izabrao norveški ekspertski tim, koji radi na restrukturiranju EPS-a i za čije interese ti stranci rade u domaćem energetskom preduzeću? Da li je gospođa Rita Augestad Knudsen, supruga Aljbina Kurtija deo norveškog ekspertskog tima?

Zbog čega su baš Norvežani izabrani da budu trećina članova Nadzornog odbora EPS-a i da li je to baš zbog toga, što je norveška elektroprivreda u potpunosti privatizovana, cene su astronomske i kreću se od 500 do 1.000 evra po domaćinstvu i 5.000, po 5.000 za malu privredu, zbog čega većina malih privrednika zatvara svoje radnje?

Nasuprot tome, francuska Vlada je renacionalizovala i povukla sa berze akcije svoj energetskog preduzeća i ponovo ga vraća u državno vlasništvo i to za 15% akcija platila oko 10 milijardi evra. Koliko će nas koštati privatizacija EPS-a ukoliko do nje dođe?

Dalje, da li je pre procene transferne cene EPS-a na 3,1 milijardu evra utvrđeno koliko je struje do sada ukradeno iz EPS-a, tj. kolike su razlike u proizvedenoj i fakturisanoj električnoj energiji, tzv. „tehnički gubici“.

U proseku od 2012. do 2021. godine nestalo je 23,2% proizvedene struje. Šta je Ministarstvo energetike i rudarstva po ovom pitanju učinilo? Otprilike, jedna do jedna i po milijarda svake godine nestane iz EPS-a, milijarda evra.

Zbog sledeće, imamo sada niške pikanterije, iz niškog feuda. Zbog čega Regulatorno telo za elektronske medije do sada nije odgovorilo na moju prijavu od 9. februara koju sam podnela zbog govora mržnje i targetiranja na niškoj lokalnoj televiziji „Belami“, u prilogu kojom je opozicija targetirana kao siledžije, izrodi, izdajnici, bolesni plaćenici koji sarađuju sa Kurtijem.

Da li je zbog toga televizija „Belami“, odnosno vlasnik nekoliko medija i vlasnik ove televizije uvek do sada ovih osam godina dobijao više od polovine svih sredstava za sufinansiranje medijskih projekata, a nedavno dobio i 39 miliona kao sufinansiranje za bezvredne medijske projekte?

Kako je moguće da je zgrada Zanatske zadruge u Nišu, na elitnoj lokaciji, u centru Niša, upisana kao vlasništvo grada bez pravnog osnova, a u toku postupka koji se još uvek vodi, JKP izbacuje stvari pravog vlasnika Udruženja zanatlija Niša?

Kada će radnicima opljačkanih društvenih preduzeća, u kojima je država bila većinski vlasnik, njih 6.840 iz Niša i koji imaju izvršne presude, potvrđene i presudama Privrednog suda, biti isplaćene zaostale zarade?

Zbog čega stočarima sa juga Srbije i na rubnim područjima Srbije subvencije za autohtone rase koje su genetski resurs Republike Srbije, nisu isplaćena još uvek ni za 2021. godinu? Kako da Ljubiša Ordić iz sela Preobraženje, kraj Vranja, ishrani stoku i ne pošalje domaće autohtone rase na klanicu ako mu to ne bude isplaženo? Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 23.05.2023.

Poštovani predsedniče, koleginice i kolege, uvaženi građani Srbije, ja imam više pitanja.

Najpre pitanje za ministra unutrašnjih poslova – zbog čega je masakr u Mladenovcu odmah pre završetka istrage okarakterisan kao teroristički akt? Po kom kriterijumu? Koji element političkog udara na aktuelnu vlast je ministar pronašao kada je tu izjavu dao o ovom masakru? Da li je ono što je predočeno sve ili postoji nešto sa čime javnost nije upoznata, pa je ovakva kvalifikacija data?

Protiv docenta dr Miljane Kecmanović, majke dečaka ubice, pokrenuta je istraga zbog mogućeg zanemarivanja i zlostavljanja maloletnog deteta. Moje pitanje je da li se istovremeno vrši i istraga uloge docenta dr Miljane Kecmanović u veštačenju o spornim slučajevima „Jovanjica“ i njena uloga veštaka u više procesa kriminalnom Belivukovom klanu, gde su zbog dokaza kontaminiranih u laboratoriji i Belivuk i drugi pripadnici klana oslobađani odgovornosti?

Da li je državljanin Velike Britanije Amadeo Votkins, savetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije, već dve decenije i da li je angažovan na reorganizaciji vojske i policije u Srbiji? Da li je ovaj gospodin stranac i kako je moguće da je to tako, stranac bude na izvoru najvažnijih obaveštajnih podataka i državnih tajni? A otvoreno se u svojoj knjizi „Srbija, bitka u okviru“ zalaže za nezavisnost Kosova.

U kampanji „Jedna je majka“ Srpski pokret Dveri se zalaže za obnovu porodilišta u Srbiji i za dostojanstven tretman trudnica, porodilja i novorođenčadi. Na prethodnoj sednici Skupštine čuli smo o obnovi porodilišta u Aranđelovcu, što svojski podržavamo i tu obnovu pozdravljamo, ali su se od tada baš u tom porodilištu dogodila dva velika propusta. Najpre, odmah nakon renoviranja porodilišta prošle godine ono je bilo privremeno zatvoreno, jer se u njemu pojavila bakterija iz ventilacionog sistema i dve su bebe zaražene. Drugo, u februaru ove godine nakon porođaja preminula je porodilja, jer nije izvađena posteljica nakon porođaja.

Moje pitanje za ministarku zdravlja je dokle se stiglo sa istragama u ova dva slučaja i da li će neko i ko odgovarati za ova dva propusta, od kojih je jedan koštao života trudnicu?

Sledeće moje pitanje je zbog čega niško tužilaštvo nije ispitalo trgovinu uticajem i potencijalni koruptivni uticaj firme „Tesla park“, iza koje sad dokazano stoji kiparski kapital kompanije „Karić“, a koja u Nišu već prodaje stanove u elitnom naselju pod luksuznim nazivom „Betoven park“, a da ne samo da nema građevinsku dozvolu, već nije urađen ni plan generalne, a ni plan detaljne regulacije za ovo naselje? Da li će tužilaštvo u Nišu pokrenuti istragu za trgovinu uticajem gradonačelnice Dragane Sotirovski, članova Komisije za planove i bivšeg gradskog urbaniste, koja je nakon ovih mojih pitanja dala ostavku, zbog niza indicija da su urbanistički planovi rađeni kako bi se firmi „Tesla park“ kao unapred poznatom investituru omogućilo da zida luksuzne stanove na lokaciji koja je bila javna površina?

Šest meseci pre nego što je Komisija za planove grada Niša izmenila generalni urbanistički plan i tri i po hektara zelene površine, koja je pripadala svim Nišlijama, pretvorila u zemljište mešovite namene, na kojem sada može da se zida osnovana je firma „Tesla park“. Time je omogućeno da gradi usred zelene oaze u centru opštine Palilula. Brojne su nepravilnosti, tri i po hektara zelenila i sportskih terena je oduzeto od Nišlija, bez elaborata o uticaja na životnu sredinu, bez saglasnosti većine nadležnih institucija, bez adekvatne kanalizacione i energetske infrastrukture u delu grada koji je najpogođeniji poplavama na glinenom zemljištu nekadašnje ciglane kraj gasnog skladišta.

Da li tvrdnja o tajanstvenom investitoru gradonačelnice Sotirovski i njeno negiranje notorne činjenice da se radi o kompaniji „Karić“ ukazuje na trgovinu uticajem? Zašto tužilaštvo nije ispitalo do sada moje navode da i ona i Komisija za planove rade u interesu privatnog investitora?

Da li će se istražiti i rad arhitekte iz Zavoda za urbanizam, koja je za firmu „Tesla park“ izradila plan detaljne regulacije godinu dana pre nego što je počelo da se radi na planu generalne regulacije, što je protivno svim pravilima struke? I da li je istina da je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, koja je gradonačelnica Sotirovski već tri godine najavljuje u Nišu, a koji je na tenderu dobila turska kompanija „Ar biogas“ kao jedini ponuđač, ima bezvredan plan za koji je plaćeno 1.000.000 evra? Hvala.

Imovinska karta

(Niš, 23.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 01.08.2022 -
Ekonomski fakultet u Nišu (profesor Univerziteta ) Republika Mesečno 117000.00 RSD 01.09.1992 -
Ekonomski fakultet u Nišu (naučno-istraživački rad na projektu ) Republika Mesečno 32000.00 RSD 01.07.2011 -