Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Tamara Milenković Kerković

Tamara Milenković Kerković

Srpski pokret Dveri

Govori

Ne može ministar poslaniku da kaže da laže.

(Boško Obradović: Valjda ima pravo na repliku.)
Tražim da mi vratite vreme.

(Boško Obradović: … onda imate pravo na repliku, valjda?)
Ja tražim da mi vratite vreme.
Poštovani gospodine Orliću, prethodna koleginica, narodni poslanik je predstavnik volje naroda. Mi nismo ovde predstavnici narko- kartela da može da nam Siniša Mali kaže da lažemo.

Prema tome, vratite moje vreme i dajte koleginici pravo na repliku. Ovo nije moje obraćanje, ja sam prinuđena da kažem ovu umesto važnog amandmana koji sam dala. Dakle, ne možete više da manipulišete da u ovoj zemlji postoje samo Aleksandar Vučić i Dragan Đilas, ne možete da manipulišete sa brojkama da ovi građani žive fantastično kad imaju najmanje zarade u Evropi i najveći indeks potrošačkih cena u Evropi a vi nama govorite da lažemo. Ko laže ovde?

Dosta više sa manipulacijama i sa iživljavanjem nad građanima Srbije i iživljavanjem nad poslanicima opozicije. Ovde ne postoji politički kartel, ovde postoji nacionalno okupljanje koje vi pokušavate svojim lažima da sprečite da građani vide.

Ovo nije moj amandman. Ja vas molim da mi vratite vreme i da koleginici date pravo na repliku jer je ministar koji treba, koga smo birali u ovoj Skupštini, narod ga je birao rekao koleginici da laže, a ona je iznela podatke. Da li lažem ja, gospodine Mali, zbog čega mi niste odgovorili? Da li je tačno da je prema da je konzjumerprajs indeks 360 odnosno 265 poena, da je to najviše u Evropi? Da imamo najmanji BDP po glavi stanovnika od 7.350 evra i vi govorite i vi govorite da mi živimo dobro.

Ovo nije moj amandman.
Uvaženi gospodine si-ef-ej čarter holder, znate šta to znači.
Ne, ja to govorim ministru Siniši Malom.
Gospodine Orliću, ako mi date ovih bednih dva minuta, dajte da kažem nešto. Obraćam se gospodinu ministru, ne vama, pobogu.
Poslovnik, da. Ovo je povreda dostojanstva Narodne skupštine.
Obraćam se i vama i ministru koji je povredio…
… čije je ponašanje povredilo Poslovnik. Član 107. da je govornik na sednici Narodne skupštine dužan da poštuje dostojanstvo Narodne skupštine.
Podatke koje sam iznela našla sam u „Trejd ekonomisku“ koji si-ef-ej čarter holding Siniša Mali zna šta znači i zna da tamo stoji 7.350 evra po glavi stanovnika. Juče je govorio da je BDP 63 milijarde evra, a sada kaže da je 68.

Dakle, pogledajte šta kaže za konzumjer prajs indeks „Trejd ekonomiks“ …
Uvaženi narodni poslanici, gospođo predsedavajuća, povređen je član 107. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije.

U svom obraćanju ministar gospodin Siniša Mali uvredio je u više navrata narodne poslanike, govoreći im da ne znaju.

Znate, nije zadatak narodnih poslanika da znaju. To moraju da budu ovi ljudi koje smo mi izabrali da vode ovu zemlju. Naš posao je da kontrolišemo njihov rad.

Ne moraju narodni poslanici da znaju hedžing fondovi i da znaju šta su svop transakcije i drugi finansijski derivati, ali ono što je sasvim sigurno je da, za razliku od mnogih drugih ministara, ministar Siniša Mali zna svoj posao, ali to ga tim pre čini odgovornijim za pogubnu ekonomsku politiku zemlje koja je zasnovana na urušavanju kvaliteta života njenih građana, na uštrb pljački javnih finansija.

Obzirom da gospodin Siniša Mali jako dobro zna da kontroliše zaduženja putem hedžing fondova, on takođe zna da je politika subvencionisanja stranih direktnih investicija napuštena u svim ozbiljnim zemljama još 2017. godine, a mi još uvek dajemo milijarde da bi se zidale kule od peska.

Dakle, ovo je uvreda narodnih poslanika, govoreći im da ne znaju, jer kritikuju sa pravom Vladu i iznose argumente.

Osim toga, svi ovi makroekonomski podaci kojima smo zasipani danima treba da prikriju da zaista imamo najmanji BDP u Evropi i najveće povećanje indeksa potrošačkih cena. Zbog toga, građani Srbije, živite loše i zbog toga otvorite svoje frižidere i znaćete gde ste. Nacionalno okupljanje je tu i pozivamo vas da glasate za nas.

Hvala.
Hvala vam najlepše, poštovani gospodine Orliću.

Pozivam se na to da neprestano kršite Poslovnik i da ste prekršili član koji kaže da predsednik Narodne skupštine, kada predsedava na sednici, ako želi da učestvuje u pretresu prepušta predsedavanje jednom od potpredsednika i treba da dođe u ovu klupu.

Nakon svakog poslaničkog pitanja vi ste replicirali, vi ste pokazivali pripremljene fotografije.

Gospodine Orliću, ovo nije Dom lordova, niti mi vi ličite na lorda, niti vam vaše stranačke kolege liče na lordove i ovde ne postoji partijski bič, odnosno vip koga ste vi već, kako vidim, organizovali u svojoj stranci.

Kao što ste državu ustrojili u skladu sa svojim stranačkim interesima, ne možete to da radite u ovoj Skupštini. Dakle, partijski bič, odnosno, vip niste vi. To ne postoji u parlamentu. Moraćete da menjate ovaj Poslovnik ili Zakon o radu parlamenta.

Dakle, ne možete da se obračunavate sa onima koji su vaši politički protivnici sa tog mesta. Siđite u klupu. Hvala.
Hvala vam.

Gospodine predsedniče Orliću, povređen je i povređuje se čitav dan član 107. koji zabranjuje da se vređa dostojanstvo Narodne skupštine, da se neposredno obraća narodnim poslanicima, da se koriste uvredljivi izrazi, čuli smo već šta kaže šef poslaničke grupe, čujemo sada. Zabranjeno je iznošenje činjenica koje se odnose na privatan život drugih lica. Dakle, to ste morali da sprečite.

Međutim, vi to ne sprečavate namerno, jer vi imate nalog, kao što i svi poslanici vladajuće većine imaju nalog da pominjući ime osobe koja se ne nalazi ovde i kojoj pripada jedna politička opcija, da vrše političku kartelizaciju ovog života i da podižu opozicioni rejting druge strane i da stvaraju privid da u Srbiji postoje samo dva politička kartela, SNS i ovaj drugi koji sve vreme pominjete.

Postoji li poslanik koji danas nije pomenuo osobu koja ne sedi ovde? Ne postoji. A onda nacionalnom okupljanju svi lepe etiketu da smo mi takođe u tom političkom kartelu, na strani koju vodi osoba koja takođe nije tu. Šta vam to znači?

Neka znaju građani Srbije da su žrtve jedne političke manipulacije i jednog emocionalnog nasilja. Hvala.
Poštovani građani Srbije, kasni su sati, ali mora se reći ono što treba.

Najpre, ovaj budžet je raj za bogate, a pakao za siromašne jer umesto nacionalnog stadiona i EKSPO centra koga treba da iz vaših para platimo milijardu evra, a u koji većina vas nikada neće ući, mi predlažemo da se ova sredstva usmere da narod preživi. Ove mere predlagali smo još pre godinu i po dana selektujući ih na mnogo njih. Međutim, niko o tome nije vodio računa pa ni ova Vlada, a ni sertifikejt čarter holder, gospodin ministar Siniša Mali, a ono što se dešava ova dva dana su dve manipulacije kojima ste izloženi građani Srbije i čije ste žrtve.

Prva manipulacija je da u ovoj zemlji postoje samo dva bloka. Jedan je SNS, a drugi je blok koji predstavlja onaj čije ime pominjete danas svi iz SNS, odnosno da samo Dragan Đilas i Aleksandar Vučić postoje u ovoj zemlji.

Dakle, stvaranje privida političkog kartela je jedna manipulacija. Druga je manipulacija makroekonomskim podacima, a to je da svi vi živite fantastično, da je sve u ovoj zemlji u redu, a da nemamo najskuplju hranu u Evropi, da nemamo najveće kamatne stope u Evropi i da je situacija mnogo bolja i da građani ne kupuju voće i povrće na komad, a da se operacija kuka ne čeka po tri godine.

Međutim, istina je druga. Umesto podataka o BDP treba reći da je BDP po glavi stanovnika među najnižima u Evropi i iznosi sedam i po hiljada evra. Primera radi, u Hrvatskoj je 16 hiljada i 500 evra. U EU 45 hiljada i 700 evra. Sa ovim privrednim rastom koji ovaj budžet ne može da podrži mi ćemo EU stići za nekoliko milenijuma. Hvala.