Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Boško Obradović

Boško Obradović

Srpski pokret Dveri

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani gospodine predsedniče, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, postavljam sledeća pitanja Vladi Republike Srbije – kada će biti održana Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije na temu goruće situacije na severu Kim i francusko-nemačkog sporazuma?

Kada će država Srbija zatražiti hitno održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN na temu aktuelne krize na severu Kosova i Metohije?

Šta je Ministarstvo spoljnih poslova do sada uradilo na animiranju kompletne svetske javnosti da albanski teror i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji bude osuđeno, kao i da li su pokrenute odgovarajuće diplomatske inicijative u svim međunarodnim organizacijama?

Da li se svim diplomatskim putevima od svih država sveta traži pomoć i angažovanje oko puštanja na slobodu svih do sada uhapšenih Srba na Kosovu i Metohiji?

Da li će Vlada Srbije ponovo i neprestano tražiti i insistirati na povratku srpskog policijskog i bezbednosno osoblja na Kosovu i Metohiji, kako to predviđa obavezujuća Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN? Da li će Vlada Republike Srbije raditi na obnovi srpske civilne zaštite u četiri opštine na severu Kosova i Metohije?

Da li vam je poznato da je politička stranka Srpska lista registrovana u Prištini u skladu sa Zakonom o opštim izborima republike Kosovo, čime je priznala nezavisnost Kosova i više ne može da predstavlja Srbe na Kosovu i Metohiji, već treba da se izaberu novi predstavnici Srba sa Kosova i Metohije za sve buduće pregovore?

Kada će predsednik Narodne skupštine raspisati lokalne izbore za sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kao i druge opštine na Kosovu i Metohiji, a pre svega, dakle, Kosovsku Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, pošto privremeni organi u ovim opštinama protivzakonito rade već punih 10 godina, od kada tamo nisu održani lokalni izbori po Ustavu i zakonima države Srbije?

Da li američki ambasador Hil ne dozvoljava vanredne izbore na svim nivoima u Srbiji ni vlastima, ni prozapadnoj opoziciji dok se ne primeni francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo?

Kako je prelazna tehnička vlada bila regularno demokratsko sredstvo za rešavanje političkih kriza u Austriji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a to ne može da bude kod nas, u Srbiji?

Da li je to, takođe, zabrana od strane američkog ambasadora Hila da bi Vučić mogao da završi posao oko primene francusko-nemačkog sporazuma o priznanju lažne države Kosovo, koji je usmeno prihvatio 27. februara u Briselu?

Danas smo, inače, svi svedoci da je Aleksandar Vučić iznova prekršio, po ko zna koji put, svoja obećanja rekavši da više nema pregovora i odlazaka u Brisel ili bilo gde dok ne budu pušteni svi uhapšeni Srbi, dok ne budu povučeni svi lažni albanski gradonačelnici i sve paralelne specijalne policijske jedinice sa severa Kosova i Metohije, a danas ipak odlazi u Brisel, na noge EU koja sve ovo dozvoljava i podržava teror i nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Šta se tačno dešava na jugu Srbije gde su od 16. do 30. juna u toku zajedničke vojne vežbe sa zemljama članicama NATO pakta?

Zašto nema nikakvih vesti u medijima o ovome što već šest punih dana traje na jugu Srbije?

Zašto kao što je to bio slučaj sa svim vojnim vežbama i manevrima do sada, ovim zajedničkim vojnim vežbama sa NATO paktom ne prisustvuje predsednik Republike i ministar odbrane u Vladi Republike Srbije?

Zašto sve televizije sa nacionalnom frekvencijom kao što su uvek do sada činile direktno ne prenose ove zajedničke vojne vežbe sa NATO paktom na jugu Srbije, za Vidovdan, u našoj zemlji, koju je isti taj NATO pakt bombardovao, ubijao i uništavao? Pretpostavljam da je razlog sramota koju oseća aktuelna vlast što je dozvolila ove zajedničke vojne vežbe, uz ogroman trud da građani Srbije o tome ništa ne saznaju.

Konačno, šta još treba da se desi pa da gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, podnese ostavku, s obzirom da smo tačno pre četiri godine izgubili četiri mlada života na neobezbeđenom mostu u selu Jančići, da smo nedavno izgubili dva života i desetoro povređenih nakon urušavanja visećeg mosta u Ovčar Banji, a nedavno se samo urušio i strateški važan most između varošica Mrčajevci i Slatina, takođe na Moravi, a Milun Todorović još uvek nije podneo ostavku? Šta se čeka? Hvala.
Poštovani građani Srbije, u ime javnosti postavio bih nekoliko važnih pitanja nadležnim ministarstvima.

Pre svega, za predsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, šta je sadržaj nove verzije nemačko-francuskog predloga oko rešavanja statusa Kosova i Metohije? Šta je naša država odgovorila na prvu verziju ovog predloga? Šta ćemo svi zajedno odgovoriti na ovu drugu verziju predloga?

Zašto je država Srbija juče zabranila produžavanje registracije vozila sa oznakama gradova i opština na Kosovu i Metohiji - Priština, Kosovska Mitrovica, Prizren, Peć, Gnjilane, Đakovica i Uroševac?

Pitanja za predsednika Narodne skupštine - kada će biti zakazana sednica o Kosovu i Metohiji na kojoj će Skupština Srbije zauzeti zajednički stav po pitanju strategije očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a kao odgovor na ove najnovije pritiske iz EU? Kada će na dnevni red skupštinskog zasedanja biti stavljen Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija, kao instrumenata spoljne politike, a koje su podnele zajedno poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici, Srpske koalicije NADA i Srpskog pokreta Dveri i Patriotskog bloka?

Pitanje za Ministarstvo rudarstva i energetike - koliko Srbija ima rezervi rudnog bogatstva na teritoriji naše južne srpske pokrajine Kosova i Metohije?

Pitanje za predsednika Republike - šta je potpisano u Tirani na samitu EU i država zapadnog Balkana i da li je Aleksandar Vučić stavio svoj potpis na deklaraciju kojom se osuđuje Ruska Federacija?

Pitanje za Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu - šta je sa kolektorom u selu Donje Crniljevo, u opštini Koceljeva, koji smo dobili kao donaciju od Norveške, a koji nije završen, a novca nema? Čuli smo ovde od narodnog poslanika Verana Matića da se razmišlja o tri prečistača otpadnih voda i rešavanju šest deponija u ovoj opštini, što vidimo kao rezultat pritisaka opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Koceljevi, ali tražimo da ova pitanja koja dugo stoje bez odgovora konačno budu pokrenuta i rešena.

Kao narodni poslanik koji dolazi iz grada Čačka, želim da postavim nekoliko važnih pitanja nadležnom ministarstvu, DRI, nadležnim tužilaštvima i policiji, a od kojih zahtevam da pošalju inspekcije, istražne organe u Gradsku upravu grada Čačka radi provere sledećih pitanja koje interesuju građane, a koje Srpski pokret Dveri postavlja godinama unazad.

Pod jedan, da li je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kao privatni investitor, za vreme svog mandata na čelu grada izgradio sprat više na zgradi u centru grada na mestu srušenog bioskopa „Sutjeska“, uprkos svim urbanističkim planovima i građevinskih dozvola? Ko je odgovoran za zagađenje reke Morave? Ko je odgovoran za eksploziju u fabrici „Sloboda“?

Ko je odgovoran za gašenje Fudbalskog kluba „Borac“ iz Čačka i kriminalne radnje u vezi sa kupovinom izvesnog seoskog kluba FK „Provo“ iz Mačve koji je preimenovan u novi FK „Borac“ iz Čačka dok su dugovi igračima i zaposlenima ostali, a novac poreskih obveznika iz budžeta grada Čačka nenamenski utrošen, iako su u Upravnom odboru FK „Borac“ sedeli ugledni čačanski funkcioneri SNS?

Zašto još uvek nije postupano po krivičnim prijavama protiv gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića koje sam podneo zbog ugrožavanja zdravlja građana Čačka i ne činjenja gradskih vlasti po pitanju zdravstvenih posledica pandemije, zagađenja vazduha i zagađenja Morave? Kako se i kome rasprodaje gradska imovina grada Čačka? Koliko vodećih funkcionera u Gradskoj upravi grada Čačka ima kupljene fakultetske diplome?

Da li čelnici SNS iz lokalne vlasti u Čačku mogu da navedu ime jednog svog studenskog druga iz vremena studiranja? Zašto još uvek nije zaživeo fond za lečenje teško obolele dece, koji je jednoglasno usvojen na Skupštini grada Čačka još pre više od pet godina, na predlog odbornika Dveri? Zašto je Čačak jedini veći grad koji nema državni dom za stare i nemoćne? Koliko su se lokalni funkcioneri i njima bliske firme ugradili u pretplaćene infrastrukturne radove u Čačku, od popločavanja gradskog bedema i gradske plaže, preko rekonstrukcije objekata i ulica, do kupovine novogodišnje jelke? Ko je kriv za propadanje odlazaka u stečaj i gašenje najveće fabrike reznog alata u ovom delu Evrope, čuvene „FRA“ iz Čačka?

Ko je iz gradskog rukovodstva kriv za smrt dvoje ljudi i teške povrede više njih prilikom pada visećeg mosta u Ovčar banji, za koji je postojao nalog nadležnog inspektora da mora biti zabranjen za upotrebu?

Zašto je grad Čačak jedini grad u Srbiji koji ima više udruženje penzionera koji ratuju među sobom, dok su klubovi penzionera van funkcije?

I dozvolite, gospodine predsedavajući, još samo jedno pitanje, da li je normalno da osam meseci posle izbora i pet meseci posle konstituisanja ovog novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije imamo situaciju da na RTS-u, Javnom medijskom servisu, ne postoji ni jedna televizijska emisija na kojoj bi šefovi poslaničkih grupa ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije, suočavali svoja mišljenja po ključnim aktuelnim pitanjima od Kosova i Metohije, preko ukrajinske krize, do socijalno ekonomskih problema građana Srbije? Hvala vam.
Poštovani gospodine predsedniče, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Želeo bih da postavim seriju pitanja nekolicini ministara u Vladi Republike Srbije, a pre svega vama, gospodine predsedniče Narodne skupštine.

Moje pitanje je da li ćete i kada, odnosno u kom hitnom roku zakazati posebnu sednicu Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji na kojoj bismo od predsednika Republike čuli šta je sadržaj famoznog francusko-nemačkog predloga o rešavanju statusa Kosova i Metohije? Šta je naša država odgovorila na taj predlog i šta predsednik Republike planira da radi na opet nekom famoznom sastanku sa Aljbinom Kurtijem, koji treba ovih dana da se održi u Francuskoj uz posredovanje francuskog predsednika?

Dakle, ja zaista moram da skrenem pažnju i vama, gospodine predsedniče, ali i samom predsedniku Republike da on ne može sam da pregovara o Kosovu i Metohiji, mimo Narodne skupštine, da ne može Savet za nacionalnu bezbednost za bude mesto koje donosi odluke o Kosovu i Metohiji ili sankcijama Rusiji, već da je jedino pravo mesto Narodna skupština na kojoj treba da se raspravlja o Kosovu i Metohiji i o sankcijama Rusiji, koje očito nikako da dođu na temu dnevnog reda ovde, jer mislim da mi kao Narodna skupština treba da imamo stav o očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije i da imamo stav protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Takođe, pitam vas, gospodine predsedniče Narodne skupštine, kada ćete raspisati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, što nije učinjeno punih 10 godina od potpisivanja antiustavnog Briselskog sporazuma i da li će biti obnovljen rad Skupštine AP Kosova i Metohije?

Pitanje za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju - da li će se sada, kada su predstavnici Srba izašli iz lažnih separatističkih institucija lažne države Kosovo, vratiti, odnosno iznova formirati srpska civilna zaštita, srpska policija i srpsko pravosuđe na severu Kosova i Metohije?

Pitam direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zašto se povodom ove krize na Kosovu i Metohiji uopšte ne pominju Srbi koji žive južno od Ibra, već samo sever Kosova i Metohije, jer podsećam da južno od Ibra živi veći broja Srba nego na severu, da su tamo naša najveća prirodna i privredna bogatstva, da su tamo naše najveće svetinje crkve i manastiri?

Pitanje za ministara odbrane - da li je planirano i kada da dođe do povratka redovnog služenja vojnog roka, kao i obuke svih zdravstveno-sposobnih punoletnih građana Srbije za ne samo vojnu obuku, već i obuku za civilnu zaštitu, što je predlog koji je Srpski pokret Dveri dao Ministarstvu odbrane još pre nekoliko godina?

Moje sledeće pitanje ide ministru pravde i ministru spoljnih poslova - šta je učinjeno da se pomogne Radovanu Karadžiću, o kome već 28 dana ne postoji nikakav kontakt i informacija šta se dešava u britanskom zatvoru u kome je utamničen, bez kontakta sa porodicom, svojim pravnim zastupnicima, bez mogućnosti da u ćeliji dobije laptop, računar, štampu, knjige ili bilo kakve normalne uslove čak i u takvom jednom od najlošijih zatvora u Evropi? Dakle, šta država Srbija radi da pomogne svim haškim osuđenicima koji u ovome trenutku izdržavaju zatvorske kazne širom Evrope u veoma nehumanim i nenormalnim uslovima?

Moje sledeće pitanje ide ministru unutrašnjih poslova, a tiče se migrantske krize koja je još uvek u toku, koju možda mi ne primećujemo, koji živimo u nekim drugim gradovima, ali ovo o čemu govorim odlično znaju građani Subotice, građani Sombora, građani Obrenovca i drugi koji imaju problem sa migrantima, koji se slobodno šetaju našom teritorijom, a protivzakonito su ušli u državu Srbiju bez ikakvih dokumenata, bez pasoša i bez dozvole države Srbije?

Kada će početi hapšenje trgovaca ljudima, odnosno trgovaca migrantima? Kada će biti ukinuti svi ilegalni kampovi duž pograničnih mesta? Govorim o mestima od Rabe preko Horgoša, Martonoša, Kanjiže, Hajdukova, Bačkih vinograda,do pomenute Subotice i Sombora?

Da li se vrši ekstradicija, odnosno deportovanje počinilaca prekršajnih i krivičnih dela među migrantima? Da li se ograničava njihovo kretanja van prihvatnih centara i da li policija dežura u prihvatnim centrima? I, konačno, kada ćemo bolje zaštiti naše granice na jugu države da niko više u državu Srbiju ne može da uđe protivzakonito i mimo regularne procedure.

Na kraju, dozvolite da spomenem problem koji imaju zaposleni u predškolskim ustanovama i zbog koga su zakazali protest u subotu, 12. novembra u 12.00 časova na kružnom toku na Slaviji zbog određenih problema sa odlukama Vrhovnog kasacionog suda i opterećenjem dodatnim troškovima sudskog procesa, a samo su tražili da im bude isplaćen topli obrok i regres koji im sleduje, a ne da on bude tretiran kao deo koeficijenta na zarade.

Dakle, pružam punu podršku i Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije da se ova stvar istera na čistac i pročitaću za kraj samo deo njihovog saopštenja koje kaže da usled promene pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, zaposleno pomoćno-tehničko osoblje u javnim službama, bolnice, škole, vrtići, domovi zdravlja, je došlo u situaciju da mora da plaća parničke troškove u visini od čak dve, tri njihove mesečne plate.

Oni deset godina primaju minimalac i ne mogu da plate ove visoke parničke troškove, jer će doći na ivicu egzistencije. Zato organizuju protest i ovo je apel da se reši ovaj problem, da država pomogne ljudima koji primaju deset godina minimalac, a rade veoma važne pomoćne poslove u našim bolnicama, školama, vrtićima i domovima zdravlja.

Hvala.
Poštovani građani Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, dozvolite da u ime poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok postavim nekoliko pitanja predsedniku Vlade Republike Srbije jer računam da ona može, naravno, da se raspita u nadležnim ministarstvima šta su odgovori na ova pitanja. Mislim da su pitanja od ogromnog interesa za sve građane Srbije i samim tim da Vlada na njih mora da ima odgovor.

Prvo pitanje glasi – šta će Vlada Srbije uraditi po pitanju štrajka radnika Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, koji po ko zna koji put ukazuju na veoma loše stanje u „Pošti“ i da li će njihovi zahtevi u tom smislu biti ispunjeni, odnosno šta Vlada planira kada je u pitanju reorganizacija i reforma stanja u „Pošti“.

Drugo pitanje se tiče današnjeg štrajka prosvetnih radnika Srbije, inače na Dan prosvetnih radnika Srbije, koji traže naravno veće zarade, jer je prosto neverovatno da prosvetni radnici, najobrazovaniji sloj ove države, koji brine, obrazuje i vaspitava, pa često i leči našu decu umesto nas, jer provode više vremena sa prosvetnim radnicima nego sa nama, ima 9.000 dinara manju prosečnu platu u prosveti nego prosečnu platu u Srbiji u celini.

Dakle, da li će i šta odgovoriti Vlada Republike Srbije na zahteve Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koja danas iznova štrajkuje?

Treće pitanje – šta je sudbina inicijative koju smo čuli od predsednika Republike da će doći do nacionalizacije Naftne industrije Srbije? Šta to konkretno znači? Da li Srbija preuzima vlasništvo nad Naftnom industrijom Srbije u većinskom paketu? Da li planira da to vlasništvo preprodaje nekome drugome, eventualno nekim naftnim kompanijama ili državama na zapadu ili Naftna kompanija Srbije ostaje u vlasništvu države Srbije, pod uslovom naravno da bude nacionalizovana?

Četvrto pitanje – da li su istinite glasine ili šta se tačno planira po pitanju povećanja cene struje, odnosno električne energije za privredu? Pominju se čak glasine da se postepeno planira povećanje struje za privredu do 70%, što bi bila ozbiljna katastrofa, odnosno opterećenje za domaće privrednike. Mislim da je tako nešto, naravno, ozbiljan problem za budućnost srpske privrede, ako je istina. Zanima nas šta je tačno plan u tom pravcu?

Veoma važno pitanje glasi – po čijoj instrukciji je predstavnik države Srbije u UN glasao uzdržano kada je na dnevnom redu bila Rezolucija koju je predložila Ruska Federacija koja glasi, da građani Srbije čuju oko čega smo bili uzdržani u UN, a to je rezolucija u borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koji doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima.

Da li je moguće da narod koji je toliko stradao od nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu nije glasao za Rezoluciju protiv nacizma i neonacizma u UN zato što naši zapadni prijatelji ili mentori iz SAD nama to nisu dozvolili, pa smo morali biti uzdržani? Zašto nismo bili uzdržani kada su predlagane od istih tih zapadnih prijatelja rezolucije protiv Rusije, nego smo tada glasali protiv Ruske Federacije?

Konačno, veoma važno pitanje – šta je Ana Brnabić u ime države Srbije potpisala u Berlinu? Da li je moguće da je potpisala određeni sporazum sa četiri predsednika vlade država na zapadnom Balkanu i jednim predsednikom vlade lažne države Kosovo, što je nesumnjivo onda priznanje lažne države Kosovo od strane Ane Brnabić i aktuelne vlasti?

Kada smo mi na izborima, na referendumu, u ovoj Narodnoj skupštini odlučili da ćemo se ujedinjavati sa Albanijom? Kada? Kada su građani Srbije za to glasali? Ko je ovlastio Anu Brnabić da potpisuje takve sporazume sa lažnom državom Kosovo?

Na kraju nekoliko pitanja koja se tiču situacije Srba na KiM. Pre svega, zašto država Srbija nikada nije tražila da se u pregovore pored američke uključi i ruska strana? Zašto nije zatraženo da se pregovori vrate u UN? Zašto ovih dana nismo tražili vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu krize na severu KiM?

Zašto nismo tražili ispunjenje odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koji predviđaju povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriju KiM? Zašto već nismo formirali jedinicu od 1.000 pripadnika koja će se prva vratiti u južnu srpsku pokrajinu?
Poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moja obaveza je, pre svega, da postavim pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću – zašto već četiri dana ćute na sve ono što se dešava u Crnoj Gori, gde se hapse srpski političari, stavljaju u zatvore, gde se preti daljim hapšenjem ostalih opozicionih lidera koji su, naravno, Srbi, gde se poništavaju odluke podgoričke Skupštine o ujedinjenju Srbije i Crne Gore pre 100 godine, gde se progoni srpski jezik, srpsko pismo i srpska crkva i gde četiri dana nemamo jednu reč reakcije države Srbije na ovako skandalozno ponašanje mafijaškog režima Mila Đukanovića?

Zašto Aleksandar Vučić već šest godina ni jednom nije otišao u Crnu goru da poseti svoje sunarodnike tamo? Zato što je mnogo dužan Milu Đukanoviću koji ga je uveo u svet obaveštajnih struktura zapada, koji ga je povezao sa Stankom Subotićem Canetom, koji mu je dao i prve pare i prve kontakte da bi mogao da dođe na vlast uz pomoć zapadnih mentora 2012. godine. Zato Aleksandar Vučić ćuti o Milu Đukanoviću i ne sme reč da kaže protiv ovog mafijaškog režima, a svojevremeno ga je i spasao od pada kada je učestvovao u montiranoj, izmišljenoj aferi „državni udar“.

Zašto se ćuti o Branki Milić koja se nalazi u ambasadi Srbije u Crnoj Gori, koja, kao i brojni drugi osumnjičeni i pohapšeni u lažnoj aferi, i dalje trpi progon crnogorskog režima?

Drugo pitanje odnosi se, takođe, na Aleksandra Vučića i pitam ga – da li zna koje Anro Danžan i da li se viđa sa njim i pregovara o tzv. razgraničenju, odnosno priznanju nezavisnog Kosova? Ovo je osoba, dakle, blizak prijatelj Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, poznati francuski obaveštajac Anro Danžan, čovek koji je učestvovao u Dejtonskom sporazumu, u Rambujeu, bio u misiji Havijera Solane na KiM, poznati NATO lobista među francuskim diplomata, evropski parlamentarac koji je ustao protiv Dika Martija kada je Dik Marti otkrio trgovinu ljudskim organima na KiM i optužio šiptarski teroristički režim za to i čovek koji u ovom trenutku tajno pregovara i sa Hašimom Tačijem i sa Aleksandrom Vučićem o tzv. razgraničenju.

O čemu oni razgovaraju? Da nezavisno Kosovo dobije praktično celu teritoriju KiM plus opštinu Preševo do jedan kilometar do Koridora 10 i autoputa i deo opštine Bujanovac, a za uzvrat možda koji metar severa KiM da pripadne Srbiji.

Da li je istina ili ne ovo što govorim, jedino što znam da Aleksandar Vučić već tri dana ćuti od kad sam ga prvi put pitao – da li poznaje Anro Danžana i da li u ovom trenutku tajno pregovara o tome da neda, ne samo KiM, nego da da i deo opština Bujanovac i Preševo, tzv. nezavisnom Kosovu, jer nema razgraničenja bez priznanja nezavisnog Kosova, gospodo naprednjaci i socijalisti i svi vi iz vladajućeg režima.

Da bi bilo razgraničenja mora prvo da se prizna nezavisno Kosovo, jer ne možete da se razgraničite sa jednom nacionalnom manjinom na teritoriji države Srbije. To nikada i nigde nije bilo. Mi smo se razgraničili sa Republikom Albanijom još 1927. godine, kad je potpisan Protokol o razgraničenju između Kraljevine Jugoslavije i Albanije i nikakvog više razgraničenja između nas i Albanaca nema i neće biti.

Da biste se razgraničili, delili KiM, vršili korekcije granica, menjali naše za naše, vi morate prvo da priznate nezavisno Kosovo, da mu omogućite ulazak u UN i da stvorite veliku Albaniju, dakle, da budete sponzori stvaranja velike Albanije.

Na kraju jedno veoma važno i aktuelno pitanje. Naime, kao što znate, ovih dana su žuti prsluci ovako najaktuelniji u čitavoj Evropi, pa evo da i ovde u domu Narodne skupštine Republike Srbije se vidi jedan žuti prsluk i iskaže jedan veliki protest protiv nenormalne, nakaradne i bolesne cene goriva u Srbiji.

Ono što ja želim ovde vama da ukažem jeste da Makron, vaš prijatelj, koji dolazi ovde da sa Vučićem dovrši pregovore i izdaju KiM, danas pregovara sa žutim prslucima u Francuskoj, iako su spalili pola grada, iako su učinili ko zna kakve nerede i demonstracije, a vi nećete da pregovarate sa svojim građanima koji mirno i dostojanstveno protestuju i traže normalnu cenu goriva, nego ih kažnjavate prekršajno. Hoćemo normalno gorivo ili ćete dobiti žute prsluke na ulicama Beograda i svih gradova Srbije.
Poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moja obaveza danas je da postavim pitanja pre svega ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali i ministru unutrašnjih poslova, a tiču se pre svega informacija vezanih za opštinu Lučani.

Prvo pitanje glasi – koliko se ljudi odselilo iz Dragačeva, tj. iz opštine Lučani za prethodne četiri godine vlasti SNS i da li je tačna informacija da je opština spala na ispod 20.000 stanovnika i da je najmanje 2.000 ljudi napustilo ovu opštinu u prethodne četiri godine?

Drugo pitanje, a već sam podneo takav zahtev za javnu informaciju, tj. informaciju od javnog značaja policijskoj stanici u Lučanima, koliko se ljudi naglo doselilo u opštinu Lučane u poslednjih nekoliko meseci, a da su u pitanju aktivisti SNS koji su odjavili svoja prebivališta iz drugih opština, prijavili u Lučanima, kao što su to radili za gradske izbore u Beogradu, da bi se pojavili 16. decembra na izborima i glasali kao novi stanovnici opštine Lučani? Još uvek nemam tu informaciju o policijske stanice u Lučanima. To je ključna informacija da vidimo da li su iz bori u opštini Lučani uopšte regularni, jer zamislite u jednoj tako maloj opštini koja ima ispod 20.000 stanovnika, i verovatno jedva 16.000 birača, da vi dovedete 500 ili 1.000 ljudi sa strane koji su naprasno rekli da žive u Lučanima, iako tamo nema ni jednog od onih obećanih 1.000 novih radnih mesta, a nema ni povratka suda u Guču, nema ni završetka rekonstruisanja bazena u Lučanima, nema ni završetka sportske hale. Sve su to bila lažna obećanja SNS od pre četiri godine, ali to nije ništa novo.

Novo je, međutim, nešto drugo što je veoma važno i što takođe tražim kao odgovor, a to je – šta je sudbina Sabora trubača u Guči? Kako je Slobodan Jolović, aktuelni načelnik Moravičkog okruga, koga je Vlada Republike Srbije izabrala za drugi mandat na ovu funkciju, uspeo da upropasti jednu od najvećih kulturnih i zabavnih manifestacija u Srbiji kao što je Sabor trubača u Guči? Dokle će više Vlada Republike Srbije dozvoljavati Slobodanu Joloviću, lažnom magistru, čoveku koji je otimao imovinu građana opštine Lučani u svoje vreme, koji je upropastio ovu opštinu i citiraću, da ne bude da su ovo samo moje reči, aktuelnog predsednika opštine Lučani Vesnu Stambolić iz SNS koja kaže sledeće gostujući svojevremeno na TV „Telemark“ u Čačku da se radi o čoveku koji je kreditno zadužio opštinu, da se još plaćaju kamate 65 miliona dinara, da je upropastio sportsku halu u Lučanima u koju je do sada uloženo 110 miliona dinara, a ona još uvek nije završena, da je upropastio Dom trubača u Guči izgrađen mimo projekta za koji je dobijena dozvola sa brojnim nedostacima zbog čega još uvek nije dodata upotrebna dozvola itd.

Vesna Stambolić, aktuelni predsednik opštine Lučani, govori sve najgore o svom kolegi, povereniku SNS za opštinu Lučani, Slobodanu Joloviću, aktuelnom načelniku Moravičkog okruga i predsedniku Saborskog odbora Sabora trubača u Guči, koji je opljačkan, uništen i upropašten kao jedna od najstarijih i najtradicionalnijih manifestacija u Srbiji, i to ste kao SNS uspeli da uradite za ove četiri godine.

Na kraju još jedno pitanje – ko su ovi simpatični dečaci i devojčice koji već mesec dana noće u hotelu „Park“ u Ivanjici, više od 100 njih, a onda opsedaju sva domaćinstva u Dragačevu obilazeći ih i objašnjavajući im da treba i mora da se glasa za SNS, nudeći kafu, šećer, brašno, besplatne zdravstvene preglede nekih lažnih studenata medicine i druge stvari? Da li su oni zaposleni u opštinama Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, odakle dolaze, i da li oni svoje radno vreme kao zaposleni preko SNS u ovim opštinama provode tako što vode kampanju SNS u opštini Lučani?

Na kraju veoma važno pitanje na koje još uvek nije odgovoreno i pozivam MUP da otkrije identitet trojice batinaša i nasilnika koji su pokušali da ubiju Borka Stefanovića u Kruševcu. Ko su M.Ž. 1988. godište, D.G. 1987. godište i M.S. 1980. godište? To nisu maloletnici. To su ljudi od 30 do 40 godina. Ko su oni? Ko su njihovi nalogodavci i u tom smislu da iskoristim priliku da pozovem sve građane Srbije, a posebno Kruševca – petak 19,00 sati, Bela sala u Kruševcu, protestna tribina u Kruševcu protiv ovog brutalnog fizičkog premlaćivanja Borka Stefanovića, da pokažemo da Kruševac nije zabranjen grad i da je Kruševac slobodan za drugačije mišljenje.
Poštovani predsedavajući, kolege narodni poslanici i uvaženi građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moje prvo pitanje ide prema predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije gospođi Maji Gojković. Naime, poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri iznova je predala zahtev za održavanje posebne, a rekao bih i vanredne sednice Narodne skupštine Republike Srbije na temu Kosova i Metohije. Ovo je treći put za ove tri godine ovoga saziva Narodne skupštine da predlažemo posebno zasedanje Narodne skupštine na najalarmantniju i najvažniju nacionalnu i državnu temu i tog zasedanja još uvek nema.

Svi smo svesni koliko je teška situacija trenutno na Kosovu i Metohiji i neverovatno je da o tome raspravljaju svi u svetu, izuzev Narodna skupština Republike Srbije. Kada tome pridodate sve naslovne strane dnevnih novina danas, kao recimo ovu „Blica“, gde veliki prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića Edi Rama podržava formiranje velike Albanije, zajedno sa tzv. nezavisnim Kosovom, onda bi i tu temu trebalo da obradimo na toj posebnoj sednici na temu Kosova i Metohije, gde bismo analizirali koji je učinak diplomatije Aleksandra Vučića i dejstava njegovih prijatelja poput Edija Rame, koji želi da napravi veliku Albaniju na teritoriji Republike Srbije.

Drugo pitanje ide takođe prema predsedniku Narodne skupštine gospođi Maji Gojković – kada će zakazati posebnu sednicu na više nego aktuelnu temu pokušaja ubistva jednog opozicionog lidera, konkretno fizičkog premlaćivanja i pokušaja ubistva Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije i jednog od 10 lidera Saveza za Srbiju, kao najveće opozicione grupacije u Srbiji u ovom trenutku?

Podsetiću javnost, da je pored Borka Stefanovića, fizički najbrutalnije prebijeno još dvojica ljudi iz Levice Srbije i policajac koji je bio na službenoj dužnosti, obezbeđivanja skupa, odnosno tribine Saveza za Srbiju, u mesnoj zajednici Rasadnik u Kruševcu.

Dakle, kriminalci bliski vlasti, ne samo da su krenuli u fizički obračun sa liderima opozicije i političkim protivnicima, nego i sa policajcima na službenoj dužnosti. Pa, vi sada možete videti kakvo je bezbednosno stanje u Srbiji i koliko se kriminalna ekipa otrgla, čak i od vaše vlasti kojoj služi.

Takođe bih zatražio da znamo identitet ovih batinaških nasilnika, a ne samo inicijale, da ne biste mogli za ovih nekoliko dana da obrišete sve njihove veze na internetu sa SNS i sa vama, kao verovatnim nalogodavcima ovog fizičkog prebijanja ili makar da otkrijete ko su onda nalogodavci i ne vidim, ako nemate vi ništa skriveno iza toga, zašto ne bi bila posebna sednica na ovu, i te kako aktuelnu temu, jer gde se u Evropi, u ovom trenutku prebijaju lideri opozicije, izuzev u Srbiji?

Takođe, pitanje predsedniku Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić, da li je potrebno da kao u Francuskoj svi stavimo žute prsluke i krenemo na ulice Beograda, da biste konačno smanjili cenu goriva, da bi ste konačno smanjili akcize i PDV na gorivo, da bi ste omogućili ljudima u Srbiji da žive normalno, sa normalnom cenom dizel goriva, pre svega poljoprivrednicima, prevoznicima, ali i svim drugima? Dakle, da li je potrebno da svi obučemo žute prsluke i izađemo na beogradske ulice, da li su potrebni sukobi sa policijom, kao u Francuskoj, da biste se vi prizvali pameti i prestali da pljačkate građane Srbije?

Takođe, želim da obavestim javnost, odnosno postavljam pitanje predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, da sam prihvatio njegov poziv za direktan televizijski duel koji je zakazao sinoć gostujući u emisiji „Oko“ na RTS, da kao lider jedne od parlamentarnih poslaničkih grupa opozicije prihvatam poziv na ovaj direktan televizijski duel i očekujem od RTS da se taj duel hitno zakaže na osnovu obećanja predsednika SNS, Aleksandra Vučića.

Na kraju, jedna važna stvar, takođe pitanje predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, da li će nas obavestiti o bekstvu nemačke kompanije „Serfud“ iz Smedereva koja posle dve godine rada iznenada isparila i nestala, a bila je velika investicija koja je ključeve u ruke uručio lično Aleksandar Vučić kao tadašnji premijer. Naime, ovoj nemačkoj kompaniji grad Smederevo izgradio je celu halu za rad u vrednosti od trista miliona dinara, uzimavši kredit za to. Aleksandra Vučić je lično otvorio ovu nemačku kompaniju. Obećano je trista radnika, zaposlilo se samo 60, na kraju 25, na kraju na viber grupi obavešteni da je sve zakatančeno i da su nemački investitori nestali i pobegli iz Srbije. Da li je to sudbina svih velikih Vučićevih investicija koje su samo na štetu naše države i našeg domaćeg ekonomskog interesa? Da li će svi pobeći?
Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže bog svima.

Ja bih na početku, pre svega, poželeo našem kolegi i potpredsedniku Narodne skupštine Republike Srbije, Đorđu Milićeviću, brz oporavak ovde, na Kliničkom centru u Beogradu, i da se što pre vrati na sportski i politički teren, kome je posvetio ceo svoj dosadašnji život.

Takođe bih želeo da ovde javno istaknem svoje veliko poštovanje prema proslavljenom srpskom fudbaleru Nemanji Matiću, koji je odbio da na svoj dres stavi znak koji ima veze sa NATO paktom i time je, naravno, pokazao šta znači prava srpska čast i dostojanstvo.

Moje prvo pitanje ide prema ministru policije i ministru za zaštitu životne sredine i tiče se jučerašnjih incidenata koji su se desili u selu Rakita u opštini Babušnica, prilikom još jednog pokušaja nasilne izgradnje mini-hidrocentrala u ovoj opštini, gde su meštani došli u sukob sa privatnim obezbeđenjem investitora, a dobro se svi sećamo da je ministar Trivan ovde rekao da su mini-hidrocentrale u Srbiji horor. Dakle, do kada će Vlada Republike Srbije da dozvoljava dalje širenje ovog horora i kada će ozbiljno shvatiti ljude iz udruženja „Odbranimo reke Stare planine“, koji se zaista bore da zaštite životnu sredinu i da ne dozvole ovim investitorima da uništavaju vodotokove, poljoprivredna gazdinstva i uopšte sela Stare planine, a evo, vidimo, i širih opština – Pirota, Babušnice i Knjaževca.

Drugo pitanje ide prema predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću – da li je država Srbija ona koja je predložila tzv. lažnu, veštačku i izmišljenu državu Kosovo da se nađe 11. novembra na svečanosti u Parizu i da li bi bez dozvole Republike Srbije zastava Kosova mogla da se nađe na Notr Damu? Ja duboko verujem da iza ovoga svega stoji zapravo tajni susret koji se sprema između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, 11. novembra u Parizu i ovo što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbio da uloži protest protiv stavljanje zastave Kosova na Notr Dam, mislim da je zapravo samo dokaz da je sve dogovoreno i da se sprema veliki susret između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija upravo u Parizu i da je država Srbija ona koja je progurala tzv. Kosovo da se nađe 11. novembra u Parizu.

Molim predsednika Srbija da mi jasno odgovori i da odgovori – zašto se nije pobunio protiv ovakvog pojavljivanje tzv. države Kosovo u Parizu, izuzev ako to nije deo njegovog dogovora sa Hašimom Tačijem?

Treće pitanje za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije da mi se dostave apsolutno svi potrebni podaci o veštački, protivzakonito raspisanim izborima u opštinama Kula, Kladovo i Doljevac. Kada su predsednici opština podneli ostavke? Da li su ostavke verifikovane na sednicama lokalnih parlamenata? Da li je istekao rok od mesec dana da se izabere drugi predsednik opštine? Kada ste uveli privremeni organ Vlade Republike Srbije, a kada raspisali nove izbore i da li ste prekršili zakon i praktično skratili mandat odbornicima koji imaju pravo na četiri godine mandata odborničke dužnosti? Dakle, da li ste ovim ukinuli lokalne samouprave u Srbiji i mislite li da raspisujete izbore kako hoćete i kako vama odgovara?

Naravno da je pravi razlog za raspisivanje ovih izbora, to je moje sledeće pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, skretanje pažnje javnosti sa izbora u opštini Lučani, gde SNS ne stoji baš ponajbolje, gde ste morali ponovo da stavite predsednika Srbije za nosioca liste na lokalnim izborima. Dakle, ponovo je Aleksandar Vučić kandidat za predsednika opštine Lučani. Takođe ste u nazivu liste stavili „Zato što volimo Lučane i Dragačevo“, kao da Lučani nisu u Dragačevu, kao da je to neka druga opština i ponovo ste delili opštinu na donje i gornje Dragačevo.

Ono što je najzanimljivije, to je moje pitanje – kako to da ni jedan poverenik SNS, niti Slobodan Jolović, aktuelni načelnik Moravičkog okruga, niti Aleksandar Pajović, aktuelni direktor Doma zdravlja u Čačku, nije na listi SNS? Zar se vi to stidite vaših glavnih ljudi u Dragačevu koji očito nemaju apsolutno nikakvu podršku naroda, pa ste morali da ih sklonite sa izborne liste? Zato ste u prvih 20 kandidata na ovoj listi ostavili 15 Jolovićevih ljudi, što izaziva najstrašnije zgražavanje meštana u Dragačevu, koji neće više da vide ni čuju Slobodana Jolovića, niti uništavanje ove opštine.

Da li je moguće od 20 miliona dinara, koji su izdvojeni za poljoprivredu, ni dva miliona nisu utrošena i da malinari i drugi poljoprivrednici Dragačeva ne mogu da prežive, niti zaseju novu poljoprivrednu sezonu. I da li je još važeća krivična prijava protiv Slobodana Jolovića, podneta još 2012. godine?
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Ja bih želeo da postavim, veoma konkretna pitanja, nadležnom ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Branku Ružiću, a tiče se nastupajućih lokalnih izbora u Srbiji, oko kojih postoji jedna velika i značajna kontraverza.

Naime, prema kalendaru lokalnih izbora koji treba da budu održani do opštih lokalnih izbora, na proleće 2020. godine, postoje samo dve opštine u kojima treba da budu održani izbori. Jedna je opština Lučani, gde izbori treba da budu održani do kraja ove godine, jer u decembru mesecu ističe mandat od četiri godine SO Lučani i druga je opština Medveđa, koja u septembru iduće 2019. godine treba da ima lokalne izbore.

Dakle, u ovo trenutku ne postoji u kalendaru lokalnih izbora ni jedan drugi grad, ili opština gde bi trebalo da se održe lokalni izbori pre objedinjenih lokalnih izbora na proleće 2020. godine.

Moje pitanje za ministra je vrlo konkretno.

Pod jedan – kada će biti raspisani lokalni izbori u opštini Lučani, zašto ne možemo da znamo termin tih izbora i šta se i kako oko svega toga manipuliše?

Pod dva – da li je tačna informacija do koje sam došao da Srpska napredna stranka razmišlja da veštački izazove lokalne izbore u još najmanje tri opštine, koji će biti raspisani u istom terminu kada i izbori za opštinu Lučani? Misli se, pre svega, na opštine Kula, Kladovo i Doljevac. Evo, kolega Vladimir Orlić mi sugeriše da planiraju još najmanje dve opštine, u kojima bi paralelno sa opštinom Lučani raspisali izbore do kraja ove godine ili početkom sledeće godine.

Otkuda ovi izbori? Da li će oni biti protivzakonito i veštački izabrani? Da li su to opštine u kojima ne postoje lokalni mediji i nema nikakvih uslova za regularne izbore? Da li time Srpska napredna stranka želi da sakrije ono što ih čeka u opštini Lučani, a to je jedan ozbiljan, da tako kažem, izazov izborni, jer Savez za Srbiju se prvi put pojavljuje na jednim izborima, upravo u opštini Lučani i tamo imamo jednu situaciju da vidimo da li uopšte u Srbiji više ima poštenih i fer lokalnih izbora ili ne. I zašto se izazivaju, ako je to plan, veštački, protivzakoniti, lokalni izbori na drugim mestima? Da li da bi se skrenula pažnja sa svega onoga lošeg što je vlast SNS i SPS uradila za prethodne četiri godine u opštini Lučani?

A evo da vidimo, i to je moje pitanje takođe za ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zašto nisu ispunjena sledeća predizborna obećanja: zašto nije vraćen osnovni sud u Guču, a bilo je predizborno obećanje SNS; zašto nije otvoreno hiljadu novih radnih mesta, kako je to obećavala SPS i SNS; zašto nisu asfaltirani putevi opštinskog reda u Dragačevu; zašto nije završena sportska hala u Lučanima, a i to je bilo predizborno obećanje; zašto nema praktično nikakvog ulaganja u selo i poljoprivredi i zašto nije rekonstruisan i obnovljen bazen u Lučanima, što je takođe bilo lokalno predizborno obećanje?

Šta se onda radilo za ove četiri godine? Sve vreme su postojale samo svađe između političara SNS iz Gornjeg i Donjeg Dragačeva, konkretno, između Slobodana Jolovića, najvećeg političkog preletača Dragačeva i Radoša Milovanovića, direktora Namenske industrije „Milan Blagojević“ iz Lučana i praktično je blokiran rad i život u Dragačevu, zbog sukoba ova dva vodeća političara SNS.

Posledice su surove. Opština je pala na ispod 20 hiljada stanovnika. Za četiri godine dve hiljade ljudi se odselilo iz opštine Lučani i ako se ovako nastavi, za nekoliko godina Dragačevo će imati nula stanovnika.

Primer vaše vlasti je upravo renoviranje puta između Lučana i Guče, koji sada možete doći između Lučana i Guče tek za sat vremena, jer ne može mesecima da se renovira taj put, kao i onaj čačanski vijadukt koji kasni više meseci.

Da ne govorim da ništa nije urađeno ni za mlade, ni za selo i poljoprivredu, niti ima novih radnih mesta, niti funkcioniše kancelarija za poljoprivredu i privredu, a da ne govorim o tragediji malinara i drugih poljoprivrednika, posebno onih koji proizvode jagodasto …(Isključen mikrofon.)
Poštovane kolege narodni poslanici i poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima!

Želeo bih pre svega da postavim pitanje predsedniku Vlade, ministru pravde i guverneru Narodne banke Srbije. Da li je tačno da je Vrhovni kasacioni sud potvrdio da banke u Srbiji godinama nezakonito naplaćuju troškove obrade kredita, tj. da banke ovaj trošak mogu da naplate samo ako je on realan i ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, što nije bio slučaj, a ne da to naplaćuju u procentualnom iznosu od ukupne visine kredita, kao što je bio slučaj? Da li su po ovom osnovu banke opljačkale građane Srbije u visini od više desetina miliona evra i da li građani sada mogu da pred sudovima potražuju povraćaj ovog novca sa zateznom kamatom, jer nema zastarelosti ovih sporova? Šta će Vlada Republike Srbije učiniti da bankama oduzme ovaj ekstraprofit zarađen na pljački građana Srbije?

Sledeća pitanja idu ministru poljoprivrede u Vladi Republike Srbije. Pod jedan, da li je tačno da će od 1. januara 2019. godine srpski seljaci morati da vode knjige i plaćaju knjigovođe?

Pod dva, zašto srpski seljaci plaćaju televizijsku pretplatu na električnim brojilima u proizvodnim objektima poput farmi, hladnjača, sušara, bunara i slično?

Pod tri, kada će Vlada smanjiti cenu goriva u Srbiji, kao što je obećala i ukinuti PDV i akcizu na dizel gorivo namenjeno poljoprivrednoj proizvodnji?

Pod četiri, kako da naši seljaci prodaju bilo šta, kad vi sve uvozite? U ovu zemlju se uvozi krompir, mleko, meso, pasulj, luk, paradajz, jagode, maline i sva druga roba široke potrošnje. Zašto ne zaštitite domaću proizvodnju uvođenjem prelevmana, tj. vancarinskih mera zaštite na uvoz poljoprivrednih proizvoda, koji se inače uvoze najčešće po raznim subvencionisanim i damping cenama, a sve ovo da zaštitite domaću robu i domaćeg proizvođača imate mogućnost čak i po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom iz 2008. godine, i to u čl. 32, 33, 40. i 41. Pravo pitanje je zašto to ne radite? Zašto štitite uvoznički lobi i uništavate domaćeg proizvođača?

Pod pet, da li vlast u ovoj državi planira da budemo deponija za svu robu iz Evropske unije, pa i hranu? Kada ćemo znati kakvu hranu jedemo? Kada će početi sa radom akreditovane laboratorije za kontrolu mleka, mesa, voća, povrća, ribe, jaja i sličnog ili je nekome u interesu u ovoj državi da nema kontrole i da naši građani jedu hranu sumnjivog porekla, dok se uvoznički lobi enormno bogati nauštrb poljoprivrednih proizvođača i zdravstvene bezbednosti građana Srbije?

Pod šest, kada ćete da vratite agrarni budžet na zakonski minimum od 5%? Samo u ovoj godini zakinuli ste poljoprivredne proizvođače za 10 milijardi dinara i svake godine imamo značajno smanjenje budžeta za poljoprivredu, a isplata ionako malih i jadnih subvencija redovno kasni.

Pod sedam, da li ova vlast želi bogatog, zdravog i nezavisnog seljaka, koji radi na svojoj farmi i voćnjaku ili njivi za 1.000 do 1.200 evra, ili želi poniženog, socijalno i ekonomski ugroženog seljaka, koji treba da radi kod stranaca za 250 evra?

Pod osam, zašto ne subvencionišemo mlade bračne parove koji žive na selu ili koji žele da se vrate da žive na selu sa 10.000 evra, a ne da te naše pare poklanjamo strancima koji dolaze u Srbiju?

Pod devet, kada će poljoprivredni proizvođači moći da znaju cenu svojih poljoprivrednih proizvoda, dakle, da im bude garantovana i cena i otkup, a ne kao što je trenutna situacija u ovoj vašoj tržišnoj ekonomiji takozvanoj, da zapravo politička mafija u saradnji sa uvozničko-izvozničkim lobijem kreira cene i da imamo katastrofalnu situaciju da, recimo, proizvođači malina još uvek ne znaju cenu proizvoda za ovu 2018. godinu?

Na kraju, pod deset, da li je moguće da niste svesni propasti srpskog sela i seljaka sa padom svih cena poljoprivrednih proizvoda ove godine i nemogućnošću da uopšte pokrenu proizvodnju za sledeću godinu? Vrlo konkretno pitanje, kako će ministar poljoprivrede reagovati na jedan ogroman problem koji se pojavio u Šumadiji za srpske seljake? Naime, da li ste čuli za samoubistvo velikog otkupljivača tzv. firme „Agro Rođa“ iz Glibovca u Smederevskoj Palanci, koji je ostao dužan milione, više stotina i hiljada poljoprivrednih proizvođača u Šumadiji, a posebno Smederevskoj Palanci, Mladenovcu i Topoli? Da li će ovi ljudi biti obeštećeni i da li će se naći način da im se vrati ono što im je ovaj veliki otkupljivač uzeo? Hvala.
Hvala.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, imam jednu veliku obavezu da ovde postavim određena poslanička pitanja u vezi sa jednim, nažalost, poprilično zaboravljenim, a nadam se ne i žrtvovanim delom Republike Srbije, a to su opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije, koje sam nedavno posetio i u razgovoru sa Srbima koji tamo žive dobio niz veoma alarmantnih informacija, koje želim ovde da podelim sa javnošću.

Počeću, pre svega, od opštine Medveđa. Moja pitanja idu i predsedniku Srbije i predsedniku Vlade Republike Srbije i predsedniku Koordinacionog centra za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Pre svega, Medveđa nema nikakve veze sa Preševom i Bujanovcem, Medveđa nema nikakve veze sa tzv. preševskom dolinom. Preševska dolina, inače, nikada nije postojala, niti postoji danas kao bilo kakav geografski pojam. Sve su to izmišljotine koje zapravo idu ka jednom veoma opasnom cilju, a to je promena etničke strukture stanovništva u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, gde se želi zapravo, na neki način, kompletne ove opštine staviti u funkciju albanskih nacionalnih interesa. Moja obaveza je da progovorim o zaboravljenim Srbima ovih opština.

U Medveđi, konkretno, imamo ozbiljan problem sa ugrožavanjem prirodnih i privrednih bogatstava Medveđe. Agroindustrijski kombinat, rudnik „Lece“, Sijarinska Banja, su strateški resursi opštine Medveđa, koji su trenutno ugroženi, pritisnuti albanskim kapitalom.

Imamo problem sa ličnim kartama, koje se izdaju na krajnje problematičan način i time Albancima koji nisu sa teritorije opštine Medveđa i time ugrožava stanje u biračkom spisku i želi preuzeti opština Medveđa, kao što je pre 15-ak godina preuzeta opština Bujanovac, gde Albanci takođe nisu većina, ali izmenom strukture biračkog spiska na lokalnim izborima uspeli su da tu većinu obezbede.

Prisutno je u svim ovim opštinama odseljavanje i nezaposlenost srpskog stanovništva, a prisutan je, naravno, i kriminal i korupcija, posebno u opštini Medveđa, kada se radi rekonstrukcija doma zdravlja, lokalne gradske uprave, asfaltiranje određenih ulica i osvetljavanje određenih ulica, sve direktan kriminal i korupcija.

Ono što najviše brine građane ovog dela Srbije jeste što se poslednjih nedelja i meseci pominju za nekakvu razmenu teritorije i razgraničenje sa Albancima, a da niko od državnih visokih funkcionera nije demantovao da se opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa uopšte razmatraju u nekim tajnim pregovorima predsednika Aleksandra Vučića o nekakvoj podeli Kosova i Metohije ili razmeni našeg za naše.

Možete misliti kako se osećaju ljudi koji dole žive, a da ne čuju nikoga od vas, funkcionera vlasti, da demantujete da neko u ovom trenutku pregovara i da daje, ne znam, Preševo, Bujanovac i Medveđu nekome na poklon. To se posebno odnosi na teritoriju opštine Preševo, a ja bih vas podsetio da na teritoriji opštine Preševo ima šest srpskih pravoslavnih crkava, da na teritoriji opštine Bujanovac ima 30 srpskih pravoslavnih crkava, ali da je sve manje Srba. Konkretno, u Preševu imate predsednika opštine Šćipri Marifija, a u vladajućoj koaliciji sedi jedan odbornik SNS i jedan odbornik PUPS, zajedno sa ovim Albancima, koji traže da se Preševo pripoji nezavisnom Kosovu, a da vi nikada niste javno osudili takav čin pokušaja dalje dezintegracije državne teritorije Republike Srbije.

Naravno da su oni zabrinuti i zbog ukidanja suda u Preševu i zbog odseljavanja i nezaposlenosti i zbog divlje gradnje i zbog toga što se Šiptarima ne naplaćuje PDV i zbog divljanja albanskih zastava i poseta albanskih političara iz regiona.

Posebno ja alarmantan Bujanovac, još od 2009. godine, pa od 2011, pa 2015, pa 2017. godine, sedam i po hiljada Bujanovčana, Srba i nealbanaca, se obraća svim vladama Republike Srbije i traži vanredni popis, koji vlade ne obezbeđuju, a inače se birački spisak i lokalni izbori sprovode po nekakvim lažnim podacima, jer Šiptari nikada nisu izašli na popis, pa tako ni 2011. godine, a vladaju Bujanovcem, iako ih nema više od pola, nego manje od polovine stanovništva Bujanovca.

Dakle, veoma je važno pitanje kada će se stati na put ovim lažnim prijavama o biračkom spisku, jer tamo ima, verujte, ko zna koliko lažno prijavljenih, koji čak nemaju ni jedinstveni matični broj i ko zna odakle potiču, ali uredno se pojavljuju na nekakvim izborima i menjaju izbornu volju građana Bujanovca?

Jednom rečju, na kraju, da li su ove opštine i dalje deo teritorije države Srbije ili ste vi spremni da trgujete sa njima u ovim pregovorima o razgraničenju i podeli Kosova i Metohije? Hvala.
Poštovani narodni poslanici i poštovani građani Srbije koji pratite ovaj početak redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, pomaže Bog svima. Izuzetno mi je bilo drago slušati u domu Narodne skupštine Republike Srbije srpsku himnu „Bože pravde“ i lepo je čuti da mi ovaj naš poslanički rad počinjemo molitvom, jer ne zaboravite, himna „Bože pravde“ je molitva.

Ono što želim pre svega da pitam predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste, ko ga je ovlastio da pregovara o KiM? Ne sećam se da je za ove dve i po godine aktuelnog saziva Narodne skupštine Republike Srbije ikada tema KiM došla na dnevni red, a ja ću upoznati građane Srbije šta su recimo naše današnje teme dnevnog reda – očuvanje afričko-evroazijskih migracionih ptica vodenih staništa, zaštita i održivi razvoj Karpata i očuvanje populacije slepih miševa u Evropi. Dakle, to su prioriteti Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije, a tema KiM o kojoj govori čitav svet dve i po godine ne može da dođe na dnevni red aketuelne Skupštine.

Generalni sekretar predsedništva, Nikola Selaković je nedavno ustvrdio da je Aleksandar Vučić glavni pregovarač. Opet pitam, ko ga je i kada ovlastio? Kada je u ovom parlamentu usvojena platforma na osnovu koje on može o nečemu da pregovara i uopšte da bude ovlašćen za to? Takođe, sam Aleksandar Vučić je juče izjavio da ne pregovara Toni Bler u njegovo ime o razgraničenju, korekcijama granica, podeli Kosova, priznanju nezavisnog Kosova nego on lično pregovara. Opet ponavljam, ko ga je i kada za to ovlastio?

Drugo pitanje na istu adresu predsednika Srbije, predsednika Vlade Republike Srbije glasi, tražim javnim demanti da opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa kao deo državne teritorije Republike Srbije nikada nisu bile niti će ikada biti predmet bilo kakvih pregovora o razgraničenju, korekciji granica, podeli KiM ili bilo kakve razmene našeg za naše.

Nikada ni jedan predstavnik aktuelne vlasti nije demantovao javno da su Preševo, Bujanovac i Medveđa teritorija Republike Srbije u ovom trenutku na stolu tajnih pregovora Aleksandra Vučića i Hašima Tačija? Dodatno pitanje, kakva je uloga sina DŽordža Soroša, Aleksandra Soroša koji se u više navrata sastao sa Aleksandrom Vučićem, a pre nekoliko dana i sa Hašimom Tačijem, javno na svom tviter nalogu okačio zajedničku sliku sa Hašimom Tačijem i rekao da je sa njim razgovarao o priznanju Kosova. Čijem priznanju Kosova? Da li možda njegovog prijatelja Aleksandra Vučića sa kojim se redovno sastaje ovde u Beogradu i širom sveta? Zar to nije onaj isti srpski dušmanin DŽordž Soroš koga SNS i režimski tabloidi neprestano napadaju da pravi nekakve pučeve, revolucije u Srbiji, a onda se predsednik SNS i predsednik Srbije sastaje sa njegovim sinom i očito mu je on posrednik u razgovorima sa Tačijem.

Tražim, istovremeno, da se razmotri i da mi se odgovori na pitanje - koji je smisao koordinacionog centra za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koji ništa ne radi i kako se uopšte opština Medveđa koja nikakve veze sa Preševom i Bujanovcem nema tretira u tom zajedničkom koordinacionom centru i kakva je to Preševska dolina koja nikada nije postojala niti sada postoji, već postoje opštine Preševo, Bujanovac, Medveđa? I u tom smislu, Srpski pokret Dveri traži ukidanje ovog koordinacionog centra koji inače ništa ne radi.

Veoma važno pitanje za predsednika Vlade Republike Srbije je - ko je ministar kulture u Vladi Republike Srbije? Da li je to Vladan Vukosavljević ili je to Željko Mitrović? Kada je Vladan Vukosavljević sa pravom kritikovao rijaliti programe koje treba zabraniti, ukinuti, oporezovati i na svaki drugi način sprečiti da truju i raspamećuju ovaj unesrećeni narod, stao protiv rijaliti šoua i predsednik Vlade i ministar Vojske i Policije, što je posebno zanimljivo, stali su na stranu naravno Željka Mitrovića, kao pravog ministra kulture, odnosno nekulture u Srbiji.

I konačno pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije - da li je SNS u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine oprala 246 miliona dinara koji su uplaćeni na račun fantomske marketinške agencije koja nije ni upisana u APR i ne postoji, a koja je, odnosno da li je, pitam, vlasništvo kuma Aleksandra Vučića, Gorana Veselinovića, i da li je na taj način u privatne džepove o državnih para prebačeno dva miliona evra? Hvala.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije koji pratite direktan prenos zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, pomaže Bog svima!

Moje pitanje ide predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i voleo bih da me stručne službe Narodne skupštine informišu da li je predsednik Srbije ikada odgovorio na i jedno poslaničko pitanje koje je postavila poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri.

Dakle, imamo posla sa predsednikom Srbije koji apsolutno ne poštuje Narodnu skupštinu Republike Srbije i nikada ne odgovara na poslanička pitanja. To jasno govori o karakteru njegove vlasti i karakteru njegove ličnosti, pa ga molim ovoga puta da dobijemo konačno odgovore na naša pitanja. Neka od njih ću ponoviti i u ovom svom izlaganju.

Prvo pitanje jeste na osnovu kojih ovlašćenja predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi tzv. tajne pregovore o sudbini Kosova i Metohije? Kada je bio ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije? Kada je ovde predstavio svoju platformu za pregovore? Dakle, kada je dobio podršku Narodne skupštine Republike Srbije da uopšte može negde da ode i da pregovara o Kosovu i Metohiji i na osnovu kog ustavnog propisa je u njegovoj nadležnosti da on na ovakav način pregovara, vodi i rešava ovakva politička pitanja? Šta je sa Vladom Republike Srbije? Vlada Republike Srbije je jedna kancelarija predsednika Srbije i njemu podređen državni organ ili šta? Dakle, ovo je ne samo rušenje kompletnog Ustava Republike Srbije, koje je započelo još 2013. godine, potpisivanjem antiustavnih briselskih sporazuma od strane Ivica Dačića i Aleksandra Vučičića, a evo nastavlja se daljim urušavanjem Ustava Srbije i preuzimanjem kompletne vlasti u ruke predsednika Srbije.

Pitam kada smo mi u Narodnoj skupštini Republike Srbije u poslednje dve godine ovog novog skupštinskog saziva govorili o Kosovu i Metohiji? Nikada. O Kosovu i Metohiji se govori širom sveta, svuda, sem u ovom Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Druga stvar koju pitam predsednika Srbije – zašto nije obavestio javnost Srbije da je promenjen format briselskih razgovora? Više se u Briselu, kao što svi možemo da vidimo, ne razgovara o briselskim sporazumima i primeni onoga što nije primenjeno iz takozvanih, inače antiustavnih, briselskih sporazuma. Prešlo se u novi format razgovora koji nije ništa drugo nego razgovori o konačnom statusu Kosova i Metohije, odnosno o potpisivanju pravno obavezujućih sporazuma sa ovom nepostojećom i lažnom državom, što znači priznanje nezavisnog Kosova od strane aktuelne vlasti u Beogradu, što znači učlanjenje tzv. nezavisnog Kosova u UN, što znači, dakle, odricanje od teritorije države Srbije, kršenje Ustava Republike Srbije, koji prepoznaje Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije. To se u ovom trenutku dešava u Briselu. O tome razgovara predsednik Vučić. O tome svedoče i njegovi sagovornici i ratni zločinci i teroristi s kojima on razgovara u Briselu i jasno je da u narednih nekoliko meseci Aleksandar Vučić mora da ispuni svoju obavezu koju je preuzeo kada je došao na vlast uz pomoć zapada 2012. godine, da potpiše pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo, da omogući Kosovu ulazak u UN i da prizna nezavisno Kosovo.

Ako nije tačno ovo što ja tvrdim, neka izađe Aleksadar Vučić javno među građane i kaže da nikada neće potpisati jedan takav sporazum, da nikada neće dati stolicu Kosovu u UN, ali, kao što vidite, on to ne sme da kaže, jer je jasno da o tome trenutno tajno pregovara.

Drugo i završno pitanje, odnosno treće i završno pitanje jeste zašto mesec dana ne mogu da dobijem odgovor od nikoga u državnoj vlasti, zašto naš državni vrh ne pozove rusku vojnu misiju u Srbiju i time obezbedi bezbednost za sve građane Srbije, a posebno one na Kosovu i Metohiji?

Dakle, zašto kompletan državni vrh ćuti mesec dana na ovaj konstruktivan predlog Srpskog pokreta Dveri, da pojačamo našu pregovaračku poziciju, da napravimo geopolitičku ravnotežu, da dobijemo podršku našeg saveznika koji bi poslao rusku vojnu misiju ovde i ako je već Aleksandar Vučić toliko veliki prijatelj sa Vladimirom Putinom, kako se hvali svaki dan, ja sam siguran da bi Vladimir Putin pozitivno reagovao na ovaj poziv i poslao rusku vojnu misiju u Srbiju, kao što je poslao rusku vojnu misiju u Siriju, na poziv tamošnjeg državnog vrha?

Iz ovoga, što nema odgovora već mesec dana, na ovaj konstruktivan predlog opozicije, da se pozove ruska vojna misija u Srbiju, kao što je bila u Srbiji od 1999. do 2003. godine, meni je jasno da to ova vlast ne sme da uradi, zato što je Aleksandar Vučić ucenjen čovek i zato što će žrtvovati Kosovo i Metohiju zarad svog opstanka na vlasti. Prodaće Kosovo zarad svog opstanka na vlasti.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Prvo pitanje bih usmerio ka predsedniku Narodne skupštine, gospođi Maji Gojković – da li ćemo u toku ovog zasedanja Narodne skupštine, pošto nam u četvrtak pada poslednji četvrtak u mesecu, imati Vladu Republike Srbije ovde u gostima, tačno na Vidovdan, na godinu dana od rada Vlade Srbije, kako bismo kao narodni poslanici mogli da im postavimo odgovarajuća poslanička pitanja i direktno, a ne samo ovako?

Drugo pitanje je predsedniku Srbije, tiče se pregovora koje on neovlašćeno, bez mandata Narodne skupštine Republike Srbije vodi u Briselu. Dakle, kada će predsednik Srbije obavestiti parlament i javnost o tome šta se zapravo u Briselu trenutno dešava?

Činjenica je da je po ko zna koji put prekršio svoja obećanja. Rekao je da neće biti više pregovora u Briselu dok se ne otkrije ko je i kako ponižavao Marka Đurića, dok se ne utvrdi zajednica srpskih opština, dok se ne istraži ubistvo Olivera Ivanovića i naravno, evo ga, ponovo pregovara u Briselu iako ništa od toga nije ispunjeno. To je samo dokaz da je tačna ona statistika koja je utvrdila od svega što je ikad izgovorio Aleksandar Vučić, samo 8% je istina.

Ono što je važna stvar jeste da se očito promenio format pregovora u Briselu. Tamo se više ne razgovara čak ni o ovim antiustavnim, dosadašnjim briselskim sporazumima i njihovom sprovođenju, već se prešlo na dogovor o potpisivanju pravno obavezujućeg sporazuma sa lažnom državnom Kosovo.

Činjenica je da je započet novi ciklus pregovora koji vodi ka priznanju nezavisnog Kosova od strane države Srbije i aktuelne vlasti u Srbiji. Red je da to neko saopšti građanima Srbije.

Ovim dana možemo čuti u tabloidima bliskim aktuelnoj vlasti da zapad pritiska Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast. Molim samo predsednika države, to je moje pitanje – da nam precizira na koji ga način i oko čega zapad pritiska? Jer postoje dve vrste pritiska, jedna je ako ga pritiska zapad kao predsednika države da se odrekne KiM, i evo javno kažem da smo spremni da mu pomognemo i da branimo tu njegovu poziciju očuvanja KiM u sastavu Srbije, ako ga zapad oko toga pritiska. Druga je stvar ako ga zapad pritiska da ispuni obećanje koje je dao 2012. godine kada ga je zapad doveo na vlast, a to je obećanje da će se odreći KiM na putu Srbije u EU.

Dakle, to su dve različite stvari. Jedno je ako ga zapad pritiska da ispuni obećanje koje je dao zapadu, a drugo je ako zapad pritiska Vučića da se odrekne KiM. dakle, Molim predsednika države da nam to precizira, o čemu on dakle pregovora u Briselu, o podeli KiM, kakav referendum o KiM? Referendum je antiustavan, KiM su sastavni deo Srbije, to piše u predsedničkoj zakletvi. Može ponovo da je pročita, nema referenduma o KiM. To je antiustavni referendum, da se razumemo. Ako želi da izda KiM pa da se sakrije iza građana, to je drugo pitanje, ali je to antiustavna stvar.

Najvažnija stvar koju želim da pitam predsednika Srbije, kakva su njegova saznanja o nekakvom novom „Bljesku“ i „Oluji“ na severu KiM? Ako to zaista postoji kao opasnost, molimo ga da hitna vanredna sednica Skupštine Srbije o toj opasnosti, o temi KiM i da svi to čujemo. Ako to ne postoji, nego on koristi samo to za plašenje građana, da bi tako opravdao potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa lažnom državom Kosovo, to je druga stvar.

Dakle, činjenica je da se priprema izvesni kompromis. Ja pitam predsednika Srbije, šta je kompromis? Odricanje od KiM? Kršenje Ustava Srbije? Kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti? Priznanje nezavisnosti Kosova zarad ulaska Srbije u EU? To nije kompromis, to je izdaja srpskih, nacionalnih i državnih interesa, to je kršenje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Da ne bi bilo da samo kritikujemo i da tražimo ostavku predstavnika Vlade, a ponovo je tražim zbog one sramne izjave da KiM više nisu Srbija, evo i konkretnih predloga kako rešiti pitanje KiM, pa molim predsednika Srbije da mi odgovori na pitanje, šta on misli o ovim predlozima.

Pod broj jedan, vratiti pregovore o KiM tamo gde im je mesto u Savet bezbednosti UN. Pod broj dva, primeniti Rezoluciju 1244 koja omogućava povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriji KiM. Pod broj tri, pozvati rusku vojnu misiju u Srbiji, koja bi bila nama garant bezbednosti građana Srbije na KiM i ta ruska vojna misija povukla bi se iz Srbije istoga trenutka kada se NATO misija povuče sa KiM.

Dakle, da li će predsednik države, koji ima odlične kontakte u Kremlju, pozvati rusku vojnu misiju, da ili ne i zašto ne?
Poštovane kolege narodni poslanici, uvaženi predsedavajući, uvaženi građani Srbije, moje prvo poslaničko pitanje u ime poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri usmereno je ka nadležnom javnom tužilaštvu koje pitam kada će reagovati i krivično procesuirati predsednika Vlade Republike Srbije Anu Brnabić za antiustavno delovanje protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Srbije?

Nekada u Krivičnom zakoniku ova dela koje je počinila Ana Brnabić, nazivala su se izdajom i veleizdajom, ali su ta krivična dela izbačena iz Krivičnog zakonika i ostalo nam je samo tužilaštvo koje može da deluje zbog kršenja Ustava i povrede teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Srbije.

Mi smo doživeli da je predsednik Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, izjavila da je Kosovo bilo srpsko i Srbija, što znači da više nije, izjavila da nema kompromisa sa Albancima bez, ako mi tvrdimo da je Kosovo i Metohija deo Srbije, što znači da ona misli da Kosovo i Metohija nisu deo Srbije, da krši svoju zakletvu predsednika Vlade Republike Srbije i da treba da bude krivično gonjena.

Ja koristim ovu priliku da je pozovem da uradi jedini mogući moralni čin, a to je da podnese ostavku na mestu predsednika Vlade Republike Srbije, ako misli da Kosovo i Metohija nisu Srbija i da kompromis sa Albancima podrazumeva odricanje od Kosova i Metohije. Ona bi bila odličan predsednik Vlade ali nezavisnom Kosovu, s obzirom da se slaže sa tim da je Kosovo nezavisno i da nije više Srbija. Ovo je skandal i moramo hitno reagovati i ne dozvoliti da najviši državni funkcioneri krše Ustav i odriču se Kosova i Metohije.

Pitanje za predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, ko mu je dao mandat da u nedelju ide u Brisel i razgovara sa ratnim zločincem, teroristom i separatistom, Hašimom Tačijem? Da li je ikada od ove Narodne skupštine Republike Srbije dobio mandat? Da li je ovde ikada predstavio svoju platformu za pregovore? Da li mi znamo o čemu on tajno pregovara sa svetskim zvaničnicima i o čemu tajno pregovara sa Šiptarima sa Kosova i Metohije? Da li su tačne izjave Hašima Tačija i njegovog savetnika Malićija, da se sprema konačni, pravno obavezujući sporazum o priznanju lažne države Kosovo? Da su od nedelje ovo finalni i završni razgovori na tu temu i da će Kosovo nakon ovih razgovora postati član UN i član NATO?

Da li, dakle, Aleksandar Vučić sa tim mandatom i ko mu je dao taj mandat ide u Brisel da bi dalje spašavao svoju političku karijeru i ispunjavao obaveze koje je preuzeo kada su njegovi zapadne mentori doveli na vlast 2012. godine? Jer, poštovani građani Srbije, ne zaboravite, Aleksandar Vučić nikada ne bi došao na vlast da iza njega nisu stale zapadne strane ambasade i podržale njegov dolazak na vlast zato što je on prihvatio čak ono što Boris Tadić nije želeo da prihvati, a to je da se odrekne Kosova i Metohije i da prizna lažnu državu Kosovo, što ovih dana doživljavamo finale i u narednim mesecima za rad opstanka Vučića na vlasti, on će očito biti spreman da potpiše sve što će mu biti potureno u Briselu.

I, da ne bude samo kritika, evo i predloga za ministra za inostranih poslova u formi pitanja, naravno i predsednika države, država Srbija treba da pozove rusku vojnu misiju koja bi došla na prostore Srbije i Kosova i Metohije i učestvovala u zaštiti srpskog stanovništva pred najavljenim progonima, posebno na severu Kosova i Metohije.

Jedinio rešenje da se zaštiti bezbednost građana Srbije na Kosovu i Metohiji, jeste dolazak ruske vojne misije, koja bi bila između ostalog stacionirana i na Kopaoniku i koja bi omogućila sigurnost za građane Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji.

Ja sam duboko uveren pošto aktuelni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ima odlične odnose sa Vladimirom Vladimirovičem Putinom, predsednikom Ruske Federacije, da bi Ruska Federacija automatski prihvatila dolazak ruske vojne misije u Srbiju, koja bi garantovala bezbednost građanima na Kosovu i Metohiji.

I odmah da dam i završni predlog, čim se povuče KFOR i NATO pakt sa Kosova i Metohije tog trenutka da se povuče i Ruska vojna misija koja bi ovim povodom trebala da dođe.

I konačno, kada će Vlada, da kažem, ispuniti svoje obećanje o smanjenju akcize na gorivo u Srbiji? Evo, sedam dana je prošlo od tog obećanja, nema više protesta, a nema ni smanjenja akcize i kada će ministar Stefanović da nam objasni kolika je to količina eksploziva koja je dovoljna da se podmetne za nečije ubistvo, a da ne ugrozi živote ostalih građana u centru grada prilikom te eksplozije? Hvala.