BOŠKO OBRADOVIĆ

Srpski pokret Dveri

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Boško Obradović je do sada jednom obavljao funkciju narodnog poslanika, u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 11. sazivu bio je šef poslaničke grupe Dveri.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao prvi na listi Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK. Zamenik je predsednika Odbora za zdravlje i porodicu, član Odbora za Kosovo i Metohiju, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta, i zamenik člana Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. avgusta 1976. godine. godine u selu Vranići kod Čačka. Posle Gimnazije u Čačku završio je srpski jezik i književnost sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i master studije politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Autor je sedam knjiga.

Po završetku studija šest godinaje radio kao bibliotekar Gradske biblioteke Čačka. Nakon toga je postao šef odnosa sa javnošću.

Od 2012. do 2020. bio je odbornik u Skupštini grada Čačka.

2017. i 2022. godine bio je kandidat na izborima za predsednika Republike. 2017. godine osvojio je 2,29 odsto glasova, a 2022. godine 4,35 odsto.

Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. godine pokrenuo je glasilo studenata srbistike "Dveri", koje je vremenom preraslo u časopis za nacionalnu kulturu i društvena pitanja "Dveri srpske", iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano Udruženje građana Srpski sabor Dveri, a potom 2011. i Grupa građana „Dveri – Pokret za život Srbije” koja je 2015. registrovana politička organizacija Srpski pokret Dveri, čiji je predsednik u drugom mandatu.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 15:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 9
  • 33
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 1 mesec i 1 dan i 9 sati

Prvo bih želeo da Vam čestitam na izboru potpredsednika odbora za zdravlje i porodicu. Obraćam Vam se ispred pokreta "Pravo na život - Meri" sa molbom da održimo sastanak kako bi Vas upoznao sa određenim problemima i mogućnostima za unapređenje rada službi hitne pomoći u Srbiji.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva posebna sednica , 14.09.2022.

Poštovani građani Srbije, privodeći kraju ovu, po mom dubokom uverenju, izuzetno važnu i dobru Posebnu sednicu na temu Kosova i Metohije, želeo bih da kažem još nekoliko reči koje mislim da mogu da pojasne neke stvari koje su nažalost bile onemogućene da se čuju, s obzirom da danas niko od nas iz opozicije nije mogao da dobije ni jedno pravo na repliku i da odgovori predsedniku na sate i sate njegovih potpuno izmišljenih priča o svima nama.

Ono što vidim da mu je poseban pik, ali razumem zašto je to tako, jeste upravo ova desna strana u odnosu na to gde sedi u ovom trenutku predsednik Srbije, pa je rekao bih posebnu pažnju posvetio Milici, Milošu, meni i svima nama koji sa patriotskih pozicija kritikujemo aktuelnu kosovsku politiku, ali ne možemo da podržimo izveštaj o radu po pitanju Kosova i Metohije zato što se sa vašom politikom, po pitanju Kosova i Metohije, ne slažemo. Mislimo da ste loš radili, loše pregovarali, izgubili u svim utakmicama u kojima ste igrali, da ste sve dali a ništa niste dobili, da ste primenili sve što su Albanci tražili, a da niste dobili ništa za državu Srbiju. To mi mislimo i to se vidi iz vašeg Izveštaja.

Vi to priznajete da vam Priština ništa ne daje, da vam EU ništa ne daje, da vam NATO ništa ne daje, svi koje volite, sa kojima sarađujete, sa kojima se družite, sa kojima se grlite, sa kojima se ljubite ne rade ništa za ovu državu, a vi to i dalje radite i tražite od nas da vas podržimo u tome. Ne možemo i nećemo da vas podržimo u tome, ali ima ko hoće, gospodine predsedniče. Ovi sa vaše leve strane. Imao sam čak utisak da ćete u jednom trenutku nekoga od njih da privijete na grudi, kao Nebojšu Stefanovića, samo sam se dvoumio da li će to biti Borko Stefanović, Nebojša Zelenović ili Pavle Grbović. Toliko su vam se dopali njihovi razgovori i njihovo podržavanje vaše politike, jer je vaša politika ista kao politika Borisa Tadića i dva dana se pozivate na 2011. godinu, a zaboravili ste da kažete građanima Srbije da je Ustavni sud ove države poništio dogovore Borka Stefanovića i o diplomama, i o katastru, i o slobodi kretanja, i o raspuštanju srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali vi niste poslušali Ustavni sud zato što kršite Ustav već 10 godina na svim funkcijama na kojima se nalazite.

Tražite od nas sada, posle 10 godina vašeg samostalnog pregovaranja bez ove Skupštine, bez rezolucije, bez bilo kakve pregovaračke platforme iza koje bi stali svi, da podržimo neki izveštaj u kome priznajete da ste poraženi. Zašto bismo mi to uradili? Jeste li došli ovde sa nekom ozbiljnom novom platformom? Jeste li vi nama predstavili kako dalje? Reč niste rekli, a mi smo vam dali jednu rezoluciju Narodna stranka, drugu rezoluciju Srpski pokret Dveri, Miloš Jovanović je danas predstavio svoje predloge, Milica Đurđević Stamenkovski svoje, dali potpuno alternativno drugačiju politiku, ali vi po rečima Petra Božovića, našeg poznatog dramskog umetnika, ste jedan od najvećih glumaca, ne samo u politici.

Vi izvrćete sve ono što mi kažemo zato što znate da vaši glasači, glasači SNS razumeju ove patriotske govore odlično i slažu se sa onim što mi pričamo i znate da smo mi vaša konkurencija, a nisu vam konkurencija oni sa vaše leve strane koje ćete verovatno da uvedete u tu Vladu. Jasno je ovde da vama smeta treći put na srpskoj političkoj sceni, da znate da Dveri nikada nisu bile na vlasti i da ne možete da nas optužite.

Prva posebna sednica , 13.09.2022.

Poštovani gospodine predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, gospodine predsedniče, uvažena i draga braćo i sestre sa Kosova i Metohije, dozvolite da iskoristim svoje poslovničko i poslaničko pravo da ukažem na član 97. Poslovnika Narodne skupštine i da se pozovem na mogućnost koju nam daje član 97. stav 3, koji ću i citirati: „Predsednik, odnosno predstavnik poslaničke grupe, pre otvaranja pretresa, ima pravo da predloži duže vreme pretresa za poslaničke grupe od vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana“. U stavu 1. se kaže da je to pet časova.

Dakle, ja bih želeo, u ime Poslaničke grupe Srpski pokret Dveri - Patriotski blok, a verujem da ovo mišljenje deli i većina kolega, makar iz opozicije, a ne vidim razlog da to ne bude i iz vladajuće većine, nadam se i uz saglasnost predsednika republike, da omogućimo duže vreme za ovu raspravu.

Ovo je verovatno najvažnija sednica Narodne skupštine Republike Srbije u poslednjih 10 godina, pa da damo, da tako kažem, tu mogućnost da se zaista čuju svi glasovi, da imamo dovoljno vremena i da, naravno, nadam se, postignemo konsenzus i jedinstvo u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Hvala.

Prva posebna sednica , 13.09.2022.

Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije i naravno svi prisutni ovde u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, smatram velikom odgovornošću da danas govorim o najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, a to je nesumnjivo naša, nadam se, zajednička borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Pre svega želim da izrazim svoju zahvalnost što je došlo do ove posebne sednice o Kosovu i Metohiji i na predlog naše poslaničke grupe od 2. avgusta, na samoj Konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, kada smo zatražili da se o ovom aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji govori odmah po formiranju novog saziva Narodne skupštine i takođe zahvalnost predsedniku Republike koji je ispunio svoje obećanje koje je dao na konsultacijama koje smo imali, da će se pojaviti pred narodnim poslanicima na jednoj takvoj sednici o Kosovu i Metohiji.

Mislim da je ovo dobar početak i njegovog novog predsedničkog mandata i našeg novog skupštinskog saziva.

Ono što mi danas treba da uradimo ili barem ono što mi iz poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, mislimo da mi danas svi zajedno treba da uradimo, a to je da postignemo konsenzus i puno nacionalno jedinstvo o odbrani i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Zaista bih voleo da odmah postavim to pitanje, odnosno dobijem odgovor na to pitanje od 250 narodnih poslanika – ima li bilo ko ko je za priznanje lažne države Kosovo? Da li ima ovde bilo ko ko je za nezavisno Kosovo? Da li ima ovde bilo ko ko nije spreman da učestvuje u nacionalnom jedinstvu po pitanju odbrane i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije?

Ako nema, onda ja verujem da uz određene različite stavove i različite poglede na pregovarački proces i ovaj Izveštaj koji smo dobili kao dnevni red, mi možemo veoma lako da se saglasimo oko daljeg puta kojim treba da idemo.

Mislim da to i jeste cilj i smisao ove sednice, da uradimo rekapitulaciju onoga što je dobro i onoga što je loše rađeno za vreme ove vlasti u prethodnih deset godina, da podvučemo crtu i da i dalje idemo jednim, ja mislim novim putem koji će upravo svedočiti to nacionalno jedinstvo, ali i poštovanje Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244 kao temelja oko koga mi danas ovde treba da se saberemo i dogovorimo, da više ne bude usmenih sporazuma, i da svaki sledeći sporazum mora prvo da dođe ovde u Narodnu skupštinu na odobrenje i da se danas donese određena odluka za koju ćemo svi da stanemo kao neka vrsta rezolucije koja obavezuje svaku buduću vlast u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Predsednik je danas spomenuo jednu dobru rezoluciju, a to je rezolucija iz 2013. godine, dakle doneta u vreme ove vlasti koja kaže da sve što se radi mora da bude u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, potpisujem. Dakle, to je januar 2013. godine. Ali, tri meseca kasnije, u aprilu 2013. godine vi, vaša vlast potpisuje Briselski sporazum koji je, apsolutno antiustavan i koji je direktno suprotan Rezoluciji koju ste doneli tri meseca pre toga.

Dakle, šta kaže još na jednom mestu ta Rezolucija? Da sve nadležnosti kao rezultat pregovara budu poverene privremenim institucijama u Prištini biće potvrđeno ustavnim zakonom i prenete organima AP KiM u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Republike Srbije. Da li ste to uradili? Nema ustavnog zakona.

Nikada niste izašli sa Briselskim sporazumom, niti je Ustavni sud zauzeo stav o Briselskom sporazumu koji je nesumnjivo antiustavan.

(Aleksandar Martinović: Kako nije?)

Na kraju, veoma važno. Narodna skupština Republike Srbije, u tački 5. ove Rezolucije, zahteva od Vlade da redovno izveštava o razvoju događaja i svuda praktično pominje Vladu Republike Srbije kao nekoga ko treba da vodi te pregovore.

Da se odmah razumemo. Mislim da predsednik Republike izlazi iz svojih ustavnih ovlašćenja kada vodi pregovore o KiM, ali nemam ništa protiv, iz jednog praktičnog razloga, jer je u pitanju najjača politička figura vladajuće većine i koja je spremna da preuzme odgovornost na sebe, ali koja mora da podnosi račun Narodnoj skupštini koja je donela ovu Rezoluciju 2013. godine, što danas čini, ali što do sada nije bio slučaj.

Ono što je meni zaparalo uši u predsednikovom izlaganju jesu izrazi tipa – mitovi, pusti snovi, zaglavljeni u prošlosti, nova realnosti ili nije istina da je to oduvek bilo naš.

Dakle, mi govorimo o KiM, o svetoj zemlji, govorimo o korenu našeg identiteta naše državnosti, govorimo o snovima generacija koje su pod okupacijom pripremale oslobođenje KiM i ostvarile ga, što ćemo i mi da uradimo.

Osnovna stvar koju mi danas želimo da kažemo pred vama, poštovane kolege narodni poslanici, da se to konačno izgovori u Domu Narodne skupštine - Kosovo i Metohija je pod okupacijom, pod NATO okupacijom.

Mi kao Narodna skupština, i to je predlog rezolucije naše poslaničke grupe, treba da konstatujemo da su KiM okupirani deo teritorije i da ćemo ga kad-tad vratiti u punu ustavno-pravnu nadležnost naše države.

Zašto mi dalje pregovaramo ako je Kosovo nezavisno, kako tvrdi zapad? Pa, zato što nije nezavisno, zato što ga većina država sveta ne priznaje kao nezavisno, zato što im je potreban naš pristanak da bi bilo nezavisno. I dokle god mi ne dajemo taj pristanak, Kosovo i Metohija nikada neće biti nezavisna država. Oni su lažna država.

I tu odmah da kažem, pošto se trudim da u svom političkom nastupu budem objektivan, kada je nešto dobro da kažem da je dobro - dobro je što niste uveli sankcije Rusiji i nemojte to nikada ni da uradite. Dobro je što ste radili u vreme prethodnog mandata ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koga ovde kritikujem zbog potpisivanja Briselskog sporazuma, ali pozdravljam rad na otpriznavanju odnosno na poništavanju priznanja lažne države Kosovo od velikog broja država i to je najbolja stvar koju je uradila ova Vlada i ova vaša vladajuća većina, pored toga što niste uveli sankcije Rusiji, za ovih 10 godina vlasti.

Međutim, ima i mnogo loših stvari i ne možemo da ih krijemo. Mi ne vodimo 5:0 u pregovorima, kako je to rekao Marko Đurić. Mi gubimo, rezultat je 0:15. Sve što ste ispregovarali za ovih 10 godina bilo je na korist zaokruživanja šiptarske države, na korist nezavisnog Kosova i sve što je bilo na njihovu korist to je primenjeno. A šta ste, navedite mi, ispregovarali a da je na korist srpskog naroda na KiM? Šta je na korist države Srbije? Odmah ćete reći, znam, Zajednica srpskih opština. A zašto nije primenjena? Kakvi ste vi to pregovarači? Jedina stvar koja je na korist našeg naroda nije primenjena, a ostalih 99% stvari koje su na korist nove albanske druge države na Balkanu - sve primenjeno, uz vašu dozvolu, uz vašu saradnju, uz vašu asistenciju, uz kršenje Ustava Srbije. Dakle, loši ste pregovarači. Gubite 0:15. Imamo problem zbog toga. Šta ja hoću da kažem? Moramo da menjamo pregovaračku politiku, pregovaračku platformu. Rezultat na tabeli je 0:15 trenutno.

Šta je poenta priče? Evo, i zajednica srpskih opština. Molim vas da mi pokažete, to mi je veoma važno - ko treba da formira zajednicu srpskih opština na osnovu Briselskog sporazuma? Ako mi treba da formiramo, kao Srbi koji žive na KiM, zašto već nije formirana? Zašto već nije formirana ako od nas zavisi, ako se srpske opštine ujedinjuju?

Ali, ako treba da bude formirana po Ustavu Kosova i po zakonima lažne države Kosovo, čekajte, jel mi to priznajemo nezavisno Kosovo formirajući zajednicu srpskih opština? Da li će to biti velika prevara?

U Briselskom sporazumu na jednom mestu kaže ovako: "Organizacija zajednice će biti zasnovana na istim osnovama kao i asocijacija kosovskih opština". Kakvih kosovskih opština? Dakle, zajednicu srpskih opština treba da formiramo na isti način kao zajednicu kosovskih opština, po ustavu i zakonima nezavisnog Kosova? Ja ne pristajem na takvu zajednicu srpskih opština koja će da potvrdi nezavisno Kosovo. Vodite računa o tome, opasna je stvar u pitanju, kao što je najopasnija stvar ono što se dešava na severu KiM.

Dugo mogu da govorim o tome koje su posledice vaše loše politike prema KiM - predali ste pravosuđe, policiju, telekomunikacije, energetiku, katastar, priznali ste na kraju i lična dokumenta lažne države Kosovo. Ali, ono što je najbolnije, u ovom trenutku, dok mi ovde razgovaramo, na severu Kosova i Metohije, gde nikada nije stupila niti jedna albanska vojnička ili policijska čizma pre vašeg dolaska na vlast, danas se formiraju vojne i policijske baze, a mi u ovom trenutku ne tražimo vanrednu hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN da bismo se protiv toga pobunili, da bismo čitavom svetu na to ukazali, da bismo od naših saveznika Rusije i Kine tražili da nas zaštite.

Gospodine predsedniče, vi ste to rekli, ali vi ne iznosite posledice toga. Mi na zapadu nemamo prijatelje. Mi u EU nemamo nekoga ko će nas razumeti. NATO vam je obećao da neće stupiti nogom na sever a da ne pitaju Srbe sa severa, a stupili su nogom, NATO vas je prevario. Zaboravite više zapad i NATO, okrenite se našim saveznicima Rusiji, Kini i ovoj većoj polovini čovečanstva koja ne priznaje lažnu državu Kosovo i koja može da nas zaštiti, ali moramo to da tražimo.

Tu dolazimo… Da ne govorim o tome da niste uopšte pokrenuli pitanje SPC na Kosovu i Metohiji u pregovorima, da niste uopšte postavili pitanje imovine države, crkve, privatnih lica, privrednih subjekata u ovim pregovorima. Ono što ste bili obavezni iz Rezolucije 2013. godine niste radili, a radili ste ono što je opasno i što dovodi u pitanje Ustav Republike Srbije.

Dakle, moj zaključak u ovom prvom delu obraćanja je sledeći: zaboravite na put Srbije u EU. Na tome putu nema odbrane Kosova i Metohije, jer na tom putu vas čekaju nove i nove ucene da priznate lažnu državu Kosovo, kao što vam ovi emisari, koji su vam bili u poseti, jasno poručuju. Zna se šta je nova armatura, prevedite to na srpski jezik. Nova armatura je da priznate lažnu državu Kosovo, da stavite potpis, da idete putem dve Nemačke, ćete priznati drugu državu i nećete je sprečavati da uđe u UN.

Dakle, vaša pregovaračka platforma, koja je izmenila vašu rezoluciju iz 2013. godine je krahirala i mora da se menja i mi želimo da učestvujemo u novoj pregovaračkoj platformi koja će potpuno zaštiti suverenitet države Srbije na Kosovu i Metohiji i dali smo vam predloge. Ja ću ih kratko ponoviti, a dodatno će o tome govoriti moj zamenik kolega Ivan Kostić.

Dakle, pre svega prekid štetnih pregovora u Briselu, mi tamo nemamo prijatelje; povratak teme Kosova i Metohije u Savet bezbednosti UN, da imamo saveznike u Rusiji i Kini gde ne može da prođe ništa što je na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa, tamo da pregovaramo; poništavanje antiustavnih i štetnih sporazuma kao što su Briselski i Vašingtonski sporazum.

Zašto mi primenjujemo sve, a oni ništa? Zašto su oni dobili sve, a mi ništa? Koji su to pregovori i kakav je to uspeh tih pregovora? Konačno, ono što je veoma važno - obnova rada ministarstva za Kosovo i Metohiju u novoj Vladi Republike Srbije, što bi značilo pomoć građanima, još veću pomoć, a pozdravljamo i svu dosadašnju pomoć koju je Vlada Republike Srbije davala građanima Srbije na Kosovu i Metohiji i SPC. I, jedna veoma važna stvar, da nam se ne bi ponavljalo ovo ponašanje određenih narodnih poslanika ili bilo koga drugoga na nivou države Srbije, zakonske sankcije, zakonska kazna za svakoga ko u javnom prostoru Kosovo i Metohiju naziva nezavisnom državom i na taj način krši Ustav Republike Srbije i pomaže okupaciji dela naše državne teritorije.

Ono sa čim želim da završim jeste ono što je naš predlog kada smo predložili ovu posebnu sednicu. Vi ste dobili, poštovane kolege iz vladajuće većine, i ja želim to da vam citiram ovom prilikom, a to je jedna veoma važna stvar, jer mislim da bez zaključka ova sednica nema smisla.

Zaključak mora da postoji koji će sve da nas obavezuje koji ćemo ikada biti na vlasti u ovoj državi. Mislim da imamo obavezu da se odredimo prema Rezoluciji Evropskog parlamenta od 6. jula, koja od nas zahteva priznanje lažne države Kosovo i uvođenja sankciji Rusiji, kao i što izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik od nas traži i održavanje "Evroprajda" kao treći uslov, odnosno ucenu koja nam stiže iz EU. Mi moramo da odgovorimo na to i zato mi predlažemo sledeću odluku kojom bismo mogli da završimo ovo naše skupštinsko zasedanje u dve rečenice. Pod jedan: "Narodna skupština Republike Srbije odbija zahtev Evropskog parlamenta da prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Ruskoj Federaciji koji su izneti u Rezoluciji Evropskog parlamenta od 6. jula 2022. godine" i pod dva: "Narodna skupština Republike Srbije zahteva da se pregovori o Kosovu i Metohiji vrate u Savet bezbednosti UN".

Da na kraju budem veoma precizan i jasan – sve što je u okviru Ustava Republike Srbije, sve što je u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, sve što naša vlast, ova ili bilo koja sledeća, radi u odbrani i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ne priznajući lažnu državu Kosovo, imaće podršku Srpskog pokreta Dveri i naše poslaničke grupe, ali sve što se radi mimo Ustava Republike Srbije, mimo Rezolucije 1244, što se radi na priznanju lažne države Kosovo, imaće u nama ogorčenog protivnika. Jer, da se razumemo jednu stvar, mi branimo ovde svetinje, sve svetinje ovog naroda i države, od naše vere, tradicije i porodice, do Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije. Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2018.

Poštovani predstavnici vlasti, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima! Posle tri godine došli smo na red da postavimo pitanje Vladi samo zahvaljujući kolegama iz tri poslaničke grupe opozicije koji su se povukli da ne postavljaju pitanje da bismo i mi mogli. Ja im se na tome zaista zahvaljujem. Nakupilo se mnogo pitanja, pa da što pre krenemo.

Da li će Vlada Republike Srbije potpisati pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo kojim se tzv. Kosovu omogućava ulazak u UN? Da ili ne. Ko je ovlastio predsednika Vučića da tajno pregovara o Kosovu i Metohiji? Da li ćete ovde konačno javno demantovati da bilo ko tajno pregovara o Preševu, Bujanovcu i Medveđi koje takođe treba pokloniti tzv. nezavisnom Kosovu?

Kada će domaći privrednici moći da računaju na smanjenje poreza na zarade i drugu pomoć koji imaju strani investitori, a domaći poljoprivrednici na povećanje katastrofalno malih subvencija?

Kada ćete smanjiti cenu dizel goriva koje je najskuplje u Evropi, kao što ste obećali? Kada tačno? Tražim tačan datum, a ne nova lažna obećanja.

Da li Vlada razmišlja o poreskim reformama u korist porodice na osnovu kojih bi stupanjem u brak i po dobijanju svakog deteta supružnicima sledovalo novo smanjenje poreza na zarade i poreza na imovinu?

Kako je moguće da država još uvek nije rešila problem bankarske pljačke putem kredita indeksiranih u švajcarskim francima koje ima preko 20.000 porodica u Srbiji?

Kada će biti donet zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna koje je SNS obećala pre 10 godina?

Kada će svim radnicima oštećenim u pljačkaškim privatizacijama konačno biti isplaćene zaostale zarade i otpremnine i povezan radni staž?

Kada će konačno biti donet zakona o ratnim vojnim veteranima i rešena pitanja boraca učesnika otadžbinskih ratova od 1991. do 1999. godine?

Zašto Vlada prodaje naša prirodna bogatstva, rude, poljoprivredno zemljište i rečne tokove?

Da li su sledeći na prodaju Komercionalna banka, Telekom i EPS i da li će onda bilo šta ostati srpsko u Srbiji?

Kada ćete penzionerima vratiti 850 miliona evra, koliko ste im oduzeli za prethodne četiri godine i koliko njih od ukupno 850 hiljada opljačkanih penzionera je umrlo u međuvremenu i neće dočekati pravdu?

Ko je ministar kulture u Vladi Republike Srbije - Vladan Vukosavljević ili Željko Mitrović? Kada će TV Pink biti oduzeta nacionalan frekvencija zbog zloupotrebe? Kada ćemo opoziciju posle više od osam meseci moći da vidimo na RTS-u?

I konačno, da li je SNS u prethodnih šest godina na različitim izborima proneverila ili na različite načine oprala šest miliona evra koliko je od predsedničkih izbora 2012. godine do danas na različite načine, kriminalno, opljačkano od građana Srbije, kroz izborni računu SNS? Ko će odgovarati za taj kriminal?

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 25.10.2018.

Hvala, predsedavajući.

Da se vratimo na suštinu. Nezaposlenost ste smanjili tako što je preko 200.000 ljudi više umrlo nego što se rodilo za šest godina vaše vlasti i tako što je 400.000 ljudi za šest godina vaše vlasti otišlo iz ove zemlje. Tako ste smanjili nezaposlenost. A kako ste napuni budžet? Tako što ste smanjili plate i penzije, povećali poreze, takse i akcize, smanjili subvencije poljoprivrednim proizvođačima i povećali cenu dizel goriva, gospodine ministre, gde vi utičete na cenu sa 55%, koliko iznose akcize i PDV u ceni dizel goriva u Srbiji, koja je jedna od najskupljih u Evropi.

Da idemo da rešimo određene probleme. Zašto niste krivično gonili one koji su odgovorni za pljačkašku privatizaciju za ovih šest godina? Zašto nema zakona o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna, koji ste obećali pre deset godina? Zašto vam u Vladi sedi nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju, jednog njenog sektora, gospodin Siniša Mali? Zašto njega ne procesuirate i krivično gonite za pljačkašku privatizaciju, za koju je direktno odgovoran, nego ste ga stavili u Vladu Republike Srbije?

Nemojte da obmanjujete i lažete ovaj narod. Nikada mi nismo govorili da se zatvore fabrike koje su otvorili strani investitori, nego da se naše pare iz budžeta koji ste opljačkali od građana, kojima ste smanjili plate i penzije, daju našim privrednicima i poljoprivrednicima, a ne stranim investitorima i to je istina.

Što se tiče potpredsednika Vlade gospodina Nebojše Stefanovića, on bi mogao da odgovori na pitanje – da li se njegov otac bavi trgovinom oružjem i da li je on svom rođenom ocu dao dozvolu za trgovinu oružjem? Naravno, mogao bi da odgovori na jedno veoma važno pitanje – da li je tačno da je SNS između dva kruga predsedničkih izbora 2012. godine uplatila dva miliona evra na račun nepostojeće marketinške agencije koje nema u APR, iza koje stoji Vučićev kum Goran Veselinović i tako državne pare prebacila u stranačke privatne džepove?

Na kraju, ključno pitanje za predsednika Vlade Republike Srbije, pitanje za svakog ministra lično i tražim od njih direktan odgovor – da li su spremni da prihvate Kosovo u UN i razgraničenje kao razmenu teritorija po principu naše za naše? Da ili ne? Kada je Vlada, kao ona koja vodi spoljnu politiku Srbije, ovlastila Aleksandra Vučića da tajno pregovara? Kada smo doneli pregovaračku platformu sa pregovorima u Narodnoj skupštini…

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.04.2018.

Da li se čujemo, gospodine predsedavajući?

Poštovani predstavnici Vlade Republike Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, zaista, velika čast je posle dve godine na mestu narodnog poslanika dobiti priliku da se postavi pitanje Vladi, pa mi dozvolite da odmah krenem sa pitanjima.

Pod jedan, da li će Vlada Republike Srbije potpisati pravno obavezujući sporazum sa lažnom državom Kosovo, kojim će se Kosovu omogućiti ulazak u UN? Da ili ne? Nema potrebe za duže odgovore.

Pod dva, koje kontramere je donela Vlada Republike Srbije nakon hapšenja i maltretiranja njenog visokog funkcionera Marka Đurića? Zašto odmah nisu prekinuti pregovori u Briselu, poništen antiustavni Briselski sporazum i zatražena hitna sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se tražio povratak teme Kosova i Metohije i UN i sprovođenje Rezolucije 1244, po kojoj imamo pravo na povratak do hiljadu pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriju Kosova i Metohije?

Pod tri, pošto je to tema svuda u svetu, kada će tema Kosova i Metohije biti tema i sednice Narodne skupštine Republike Srbije?

Pod četiri, kada će domaći privrednici moći da računaju na smanjenje poreza na zarade i druge olakšice, a domaći poljoprivrednici na veće subvencije od ovih katastrofalno malih subvencija u ovome času?

Pod pet, da li Vlada Republike Srbije razmišlja o poreskim reformama u korist porodice na taj način da se stupanjem u brak i dobijanjem dece smanjuje porez na zaradu i porez na imovinu svakoga člana te porodice?

Pod šest, kako je moguće da je Srbija jedina država u Evropi u kojoj nije rešen problem porodica, preko 20.000 njih, koje imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, što je neviđena bankarska pljačka i lopovluk koji dozvoljava Vlada Republike Srbije i Narodna banka Srbije.

Pod sedam, šta ćete učiniti da izađete u susret prosvetarima koji su tražili jedinstvene platne razrede i dvostruko povećanje plata od 10% na jučerašnjem protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ispred Vlade Republike Srbije?

Pod osam – kada će se konačno isplatiti svim radnicima, a preko 100 hiljada njih je u pitanju, sve što im je oteto u pljačkaškim privatizacijama od neisplaćenih zarada, nepovezanog radnog staža i neisplaćenih otpremnina?

Pod devet – kada će se konačno doneti zakon o ratnim vojnim veteranima, rešiti pitanje boraca učesnika oslobodilačkih i odbrambenih ratova od 1991. do 1999. godine?

Na kraju – kada će se konačno završiti, posle 16 godina, proces za špijunažu gospodinu Momčilu Perišiću, potpredsedniku Vlade, koji je 2002. godine uhvaćen kako predaje državne… (Isključen mikrofon.)

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.12.2018.

Poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moja obaveza je, pre svega, da postavim pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću – zašto već četiri dana ćute na sve ono što se dešava u Crnoj Gori, gde se hapse srpski političari, stavljaju u zatvore, gde se preti daljim hapšenjem ostalih opozicionih lidera koji su, naravno, Srbi, gde se poništavaju odluke podgoričke Skupštine o ujedinjenju Srbije i Crne Gore pre 100 godine, gde se progoni srpski jezik, srpsko pismo i srpska crkva i gde četiri dana nemamo jednu reč reakcije države Srbije na ovako skandalozno ponašanje mafijaškog režima Mila Đukanovića?

Zašto Aleksandar Vučić već šest godina ni jednom nije otišao u Crnu goru da poseti svoje sunarodnike tamo? Zato što je mnogo dužan Milu Đukanoviću koji ga je uveo u svet obaveštajnih struktura zapada, koji ga je povezao sa Stankom Subotićem Canetom, koji mu je dao i prve pare i prve kontakte da bi mogao da dođe na vlast uz pomoć zapadnih mentora 2012. godine. Zato Aleksandar Vučić ćuti o Milu Đukanoviću i ne sme reč da kaže protiv ovog mafijaškog režima, a svojevremeno ga je i spasao od pada kada je učestvovao u montiranoj, izmišljenoj aferi „državni udar“.

Zašto se ćuti o Branki Milić koja se nalazi u ambasadi Srbije u Crnoj Gori, koja, kao i brojni drugi osumnjičeni i pohapšeni u lažnoj aferi, i dalje trpi progon crnogorskog režima?

Drugo pitanje odnosi se, takođe, na Aleksandra Vučića i pitam ga – da li zna koje Anro Danžan i da li se viđa sa njim i pregovara o tzv. razgraničenju, odnosno priznanju nezavisnog Kosova? Ovo je osoba, dakle, blizak prijatelj Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, poznati francuski obaveštajac Anro Danžan, čovek koji je učestvovao u Dejtonskom sporazumu, u Rambujeu, bio u misiji Havijera Solane na KiM, poznati NATO lobista među francuskim diplomata, evropski parlamentarac koji je ustao protiv Dika Martija kada je Dik Marti otkrio trgovinu ljudskim organima na KiM i optužio šiptarski teroristički režim za to i čovek koji u ovom trenutku tajno pregovara i sa Hašimom Tačijem i sa Aleksandrom Vučićem o tzv. razgraničenju.

O čemu oni razgovaraju? Da nezavisno Kosovo dobije praktično celu teritoriju KiM plus opštinu Preševo do jedan kilometar do Koridora 10 i autoputa i deo opštine Bujanovac, a za uzvrat možda koji metar severa KiM da pripadne Srbiji.

Da li je istina ili ne ovo što govorim, jedino što znam da Aleksandar Vučić već tri dana ćuti od kad sam ga prvi put pitao – da li poznaje Anro Danžana i da li u ovom trenutku tajno pregovara o tome da neda, ne samo KiM, nego da da i deo opština Bujanovac i Preševo, tzv. nezavisnom Kosovu, jer nema razgraničenja bez priznanja nezavisnog Kosova, gospodo naprednjaci i socijalisti i svi vi iz vladajućeg režima.

Da bi bilo razgraničenja mora prvo da se prizna nezavisno Kosovo, jer ne možete da se razgraničite sa jednom nacionalnom manjinom na teritoriji države Srbije. To nikada i nigde nije bilo. Mi smo se razgraničili sa Republikom Albanijom još 1927. godine, kad je potpisan Protokol o razgraničenju između Kraljevine Jugoslavije i Albanije i nikakvog više razgraničenja između nas i Albanaca nema i neće biti.

Da biste se razgraničili, delili KiM, vršili korekcije granica, menjali naše za naše, vi morate prvo da priznate nezavisno Kosovo, da mu omogućite ulazak u UN i da stvorite veliku Albaniju, dakle, da budete sponzori stvaranja velike Albanije.

Na kraju jedno veoma važno i aktuelno pitanje. Naime, kao što znate, ovih dana su žuti prsluci ovako najaktuelniji u čitavoj Evropi, pa evo da i ovde u domu Narodne skupštine Republike Srbije se vidi jedan žuti prsluk i iskaže jedan veliki protest protiv nenormalne, nakaradne i bolesne cene goriva u Srbiji.

Ono što ja želim ovde vama da ukažem jeste da Makron, vaš prijatelj, koji dolazi ovde da sa Vučićem dovrši pregovore i izdaju KiM, danas pregovara sa žutim prslucima u Francuskoj, iako su spalili pola grada, iako su učinili ko zna kakve nerede i demonstracije, a vi nećete da pregovarate sa svojim građanima koji mirno i dostojanstveno protestuju i traže normalnu cenu goriva, nego ih kažnjavate prekršajno. Hoćemo normalno gorivo ili ćete dobiti žute prsluke na ulicama Beograda i svih gradova Srbije.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moja obaveza danas je da postavim pitanja pre svega ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali i ministru unutrašnjih poslova, a tiču se pre svega informacija vezanih za opštinu Lučani.

Prvo pitanje glasi – koliko se ljudi odselilo iz Dragačeva, tj. iz opštine Lučani za prethodne četiri godine vlasti SNS i da li je tačna informacija da je opština spala na ispod 20.000 stanovnika i da je najmanje 2.000 ljudi napustilo ovu opštinu u prethodne četiri godine?

Drugo pitanje, a već sam podneo takav zahtev za javnu informaciju, tj. informaciju od javnog značaja policijskoj stanici u Lučanima, koliko se ljudi naglo doselilo u opštinu Lučane u poslednjih nekoliko meseci, a da su u pitanju aktivisti SNS koji su odjavili svoja prebivališta iz drugih opština, prijavili u Lučanima, kao što su to radili za gradske izbore u Beogradu, da bi se pojavili 16. decembra na izborima i glasali kao novi stanovnici opštine Lučani? Još uvek nemam tu informaciju o policijske stanice u Lučanima. To je ključna informacija da vidimo da li su iz bori u opštini Lučani uopšte regularni, jer zamislite u jednoj tako maloj opštini koja ima ispod 20.000 stanovnika, i verovatno jedva 16.000 birača, da vi dovedete 500 ili 1.000 ljudi sa strane koji su naprasno rekli da žive u Lučanima, iako tamo nema ni jednog od onih obećanih 1.000 novih radnih mesta, a nema ni povratka suda u Guču, nema ni završetka rekonstruisanja bazena u Lučanima, nema ni završetka sportske hale. Sve su to bila lažna obećanja SNS od pre četiri godine, ali to nije ništa novo.

Novo je, međutim, nešto drugo što je veoma važno i što takođe tražim kao odgovor, a to je – šta je sudbina Sabora trubača u Guči? Kako je Slobodan Jolović, aktuelni načelnik Moravičkog okruga, koga je Vlada Republike Srbije izabrala za drugi mandat na ovu funkciju, uspeo da upropasti jednu od najvećih kulturnih i zabavnih manifestacija u Srbiji kao što je Sabor trubača u Guči? Dokle će više Vlada Republike Srbije dozvoljavati Slobodanu Joloviću, lažnom magistru, čoveku koji je otimao imovinu građana opštine Lučani u svoje vreme, koji je upropastio ovu opštinu i citiraću, da ne bude da su ovo samo moje reči, aktuelnog predsednika opštine Lučani Vesnu Stambolić iz SNS koja kaže sledeće gostujući svojevremeno na TV „Telemark“ u Čačku da se radi o čoveku koji je kreditno zadužio opštinu, da se još plaćaju kamate 65 miliona dinara, da je upropastio sportsku halu u Lučanima u koju je do sada uloženo 110 miliona dinara, a ona još uvek nije završena, da je upropastio Dom trubača u Guči izgrađen mimo projekta za koji je dobijena dozvola sa brojnim nedostacima zbog čega još uvek nije dodata upotrebna dozvola itd.

Vesna Stambolić, aktuelni predsednik opštine Lučani, govori sve najgore o svom kolegi, povereniku SNS za opštinu Lučani, Slobodanu Joloviću, aktuelnom načelniku Moravičkog okruga i predsedniku Saborskog odbora Sabora trubača u Guči, koji je opljačkan, uništen i upropašten kao jedna od najstarijih i najtradicionalnijih manifestacija u Srbiji, i to ste kao SNS uspeli da uradite za ove četiri godine.

Na kraju još jedno pitanje – ko su ovi simpatični dečaci i devojčice koji već mesec dana noće u hotelu „Park“ u Ivanjici, više od 100 njih, a onda opsedaju sva domaćinstva u Dragačevu obilazeći ih i objašnjavajući im da treba i mora da se glasa za SNS, nudeći kafu, šećer, brašno, besplatne zdravstvene preglede nekih lažnih studenata medicine i druge stvari? Da li su oni zaposleni u opštinama Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, odakle dolaze, i da li oni svoje radno vreme kao zaposleni preko SNS u ovim opštinama provode tako što vode kampanju SNS u opštini Lučani?

Na kraju veoma važno pitanje na koje još uvek nije odgovoreno i pozivam MUP da otkrije identitet trojice batinaša i nasilnika koji su pokušali da ubiju Borka Stefanovića u Kruševcu. Ko su M.Ž. 1988. godište, D.G. 1987. godište i M.S. 1980. godište? To nisu maloletnici. To su ljudi od 30 do 40 godina. Ko su oni? Ko su njihovi nalogodavci i u tom smislu da iskoristim priliku da pozovem sve građane Srbije, a posebno Kruševca – petak 19,00 sati, Bela sala u Kruševcu, protestna tribina u Kruševcu protiv ovog brutalnog fizičkog premlaćivanja Borka Stefanovića, da pokažemo da Kruševac nije zabranjen grad i da je Kruševac slobodan za drugačije mišljenje.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 27.11.2018.

Poštovani predsedavajući, kolege narodni poslanici i uvaženi građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moje prvo pitanje ide prema predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije gospođi Maji Gojković. Naime, poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri iznova je predala zahtev za održavanje posebne, a rekao bih i vanredne sednice Narodne skupštine Republike Srbije na temu Kosova i Metohije. Ovo je treći put za ove tri godine ovoga saziva Narodne skupštine da predlažemo posebno zasedanje Narodne skupštine na najalarmantniju i najvažniju nacionalnu i državnu temu i tog zasedanja još uvek nema.

Svi smo svesni koliko je teška situacija trenutno na Kosovu i Metohiji i neverovatno je da o tome raspravljaju svi u svetu, izuzev Narodna skupština Republike Srbije. Kada tome pridodate sve naslovne strane dnevnih novina danas, kao recimo ovu „Blica“, gde veliki prijatelj predsednika Srbije Aleksandra Vučića Edi Rama podržava formiranje velike Albanije, zajedno sa tzv. nezavisnim Kosovom, onda bi i tu temu trebalo da obradimo na toj posebnoj sednici na temu Kosova i Metohije, gde bismo analizirali koji je učinak diplomatije Aleksandra Vučića i dejstava njegovih prijatelja poput Edija Rame, koji želi da napravi veliku Albaniju na teritoriji Republike Srbije.

Drugo pitanje ide takođe prema predsedniku Narodne skupštine gospođi Maji Gojković – kada će zakazati posebnu sednicu na više nego aktuelnu temu pokušaja ubistva jednog opozicionog lidera, konkretno fizičkog premlaćivanja i pokušaja ubistva Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije i jednog od 10 lidera Saveza za Srbiju, kao najveće opozicione grupacije u Srbiji u ovom trenutku?

Podsetiću javnost, da je pored Borka Stefanovića, fizički najbrutalnije prebijeno još dvojica ljudi iz Levice Srbije i policajac koji je bio na službenoj dužnosti, obezbeđivanja skupa, odnosno tribine Saveza za Srbiju, u mesnoj zajednici Rasadnik u Kruševcu.

Dakle, kriminalci bliski vlasti, ne samo da su krenuli u fizički obračun sa liderima opozicije i političkim protivnicima, nego i sa policajcima na službenoj dužnosti. Pa, vi sada možete videti kakvo je bezbednosno stanje u Srbiji i koliko se kriminalna ekipa otrgla, čak i od vaše vlasti kojoj služi.

Takođe bih zatražio da znamo identitet ovih batinaških nasilnika, a ne samo inicijale, da ne biste mogli za ovih nekoliko dana da obrišete sve njihove veze na internetu sa SNS i sa vama, kao verovatnim nalogodavcima ovog fizičkog prebijanja ili makar da otkrijete ko su onda nalogodavci i ne vidim, ako nemate vi ništa skriveno iza toga, zašto ne bi bila posebna sednica na ovu, i te kako aktuelnu temu, jer gde se u Evropi, u ovom trenutku prebijaju lideri opozicije, izuzev u Srbiji?

Takođe, pitanje predsedniku Vlade Republike Srbije, Ani Brnabić, da li je potrebno da kao u Francuskoj svi stavimo žute prsluke i krenemo na ulice Beograda, da biste konačno smanjili cenu goriva, da bi ste konačno smanjili akcize i PDV na gorivo, da bi ste omogućili ljudima u Srbiji da žive normalno, sa normalnom cenom dizel goriva, pre svega poljoprivrednicima, prevoznicima, ali i svim drugima? Dakle, da li je potrebno da svi obučemo žute prsluke i izađemo na beogradske ulice, da li su potrebni sukobi sa policijom, kao u Francuskoj, da biste se vi prizvali pameti i prestali da pljačkate građane Srbije?

Takođe, želim da obavestim javnost, odnosno postavljam pitanje predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, da sam prihvatio njegov poziv za direktan televizijski duel koji je zakazao sinoć gostujući u emisiji „Oko“ na RTS, da kao lider jedne od parlamentarnih poslaničkih grupa opozicije prihvatam poziv na ovaj direktan televizijski duel i očekujem od RTS da se taj duel hitno zakaže na osnovu obećanja predsednika SNS, Aleksandra Vučića.

Na kraju, jedna važna stvar, takođe pitanje predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, da li će nas obavestiti o bekstvu nemačke kompanije „Serfud“ iz Smedereva koja posle dve godine rada iznenada isparila i nestala, a bila je velika investicija koja je ključeve u ruke uručio lično Aleksandar Vučić kao tadašnji premijer. Naime, ovoj nemačkoj kompaniji grad Smederevo izgradio je celu halu za rad u vrednosti od trista miliona dinara, uzimavši kredit za to. Aleksandra Vučić je lično otvorio ovu nemačku kompaniju. Obećano je trista radnika, zaposlilo se samo 60, na kraju 25, na kraju na viber grupi obavešteni da je sve zakatančeno i da su nemački investitori nestali i pobegli iz Srbije. Da li je to sudbina svih velikih Vučićevih investicija koje su samo na štetu naše države i našeg domaćeg ekonomskog interesa? Da li će svi pobeći?

Imovinska karta

(Čačak, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103395.00 RSD 01.08.2022 -