BOŠKO OBRADOVIĆ

Srpski pokret Dveri

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Boško Obradović je do sada jednom obavljao funkciju narodnog poslanika, u 11. sazivu, od 2016. do 2020. godine.

U 11. sazivu bio je šef poslaničke grupe Dveri.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao prvi na listi Boško Obradović - Srpski pokret DVERI - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, i mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu predsednik je poslaničke grupe SRPSKI POKRET DVERI - PATRIOTSKI BLOK. Zamenik je predsednika Odbora za zdravlje i porodicu, član Odbora za Kosovo i Metohiju, Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbora za prava deteta, i zamenik člana Odbora za kulturu i informisanje.

BIOGRAFIJA

Rođen je 23. avgusta 1976. godine. godine u selu Vranići kod Čačka. Posle Gimnazije u Čačku završio je srpski jezik i književnost sa opštom književnošću na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i master studije politikologije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Autor je sedam knjiga.

Po završetku studija šest godinaje radio kao bibliotekar Gradske biblioteke Čačka. Nakon toga je postao šef odnosa sa javnošću.

Od 2012. do 2020. bio je odbornik u Skupštini grada Čačka.

2017. i 2022. godine bio je kandidat na izborima za predsednika Republike. 2017. godine osvojio je 2,29 odsto glasova, a 2022. godine 4,35 odsto.

Sa još dvoje studenata Filološkog fakulteta 1999. godine pokrenuo je glasilo studenata srbistike "Dveri", koje je vremenom preraslo u časopis za nacionalnu kulturu i društvena pitanja "Dveri srpske", iz čijeg kruga saradnika je 2003. formirano Udruženje građana Srpski sabor Dveri, a potom 2011. i Grupa građana „Dveri – Pokret za život Srbije” koja je 2015. registrovana politička organizacija Srpski pokret Dveri, čiji je predsednik u drugom mandatu.
Poslednji put ažurirano: 05.09.2022, 15:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 101
  • 44
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Poštovani

čeka se odgovor 8 meseci i 28 dana i 21 sat

Prvo bih želeo da Vam čestitam na izboru potpredsednika odbora za zdravlje i porodicu. Obraćam Vam se ispred pokreta "Pravo na život - Meri" sa molbom da održimo sastanak kako bi Vas upoznao sa određenim problemima i mogućnostima za unapređenje rada službi hitne pomoći u Srbiji.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treće vanredno zasedanje , 01.06.2023.

Poštovani građani Srbije, naveli smo dovoljno veoma konkretnih razloga iz samog izveštaja REM-a, da nakon ovog našeg zasedanja svako ko ima iole čast i morala, a sedi u Savetu Regulatornog tela za elektornske medije, bi trebalo da podnese ostavku.

Pre svega, nakon svega što se desilo u Srbiji, nakon urušavanja kompletnog sistema vrednosti, nakon razvaljivanja našeg medijskog sistema, nakon promovisanja svega naopakog i nakaradnog na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, nakon svih negativnih kampanja protiv svakoga ko drugačije misli od ove vlasti, vreme je za odgovornost.

Prvi koji treba da ponesu odgovornost jesu upravo članovi Saveta REM-a, koji ili moraju sami podneti ostavke ili moraju biti smenjeni.

Drugi koji treba da podnesu odgovornost su režimski mediji, pre svega TV „Pink“ i dnevni list „Informer“, koji su apsolutno najveći zagađivači i trovači medijske scene Srbije.

Na trećem mestu, da ne zaboravimo, ostali su nepravedno zapostavljeni svi ministri kulture i informisanja u vašim vladama u prethodnih 11 godina, koji su i te kako odgovorni za stanje u medijima u Srbiji.

Konačno, moramo zatražiti i odgovornost kompletne vlasti koja već 11 godina ima apsolutnu vlast u Srbiji i zato je sada vreme i za apsolutnu odgovornost, kako objektivnu, tako i subjektivnu.

Baškarili ste se na vlasti punih 11 godina. Došlo je vreme da odgovarate za sve što ste radili loše, a posebno za ono što uopšte niste radili, a trebalo je da uradite, kao što je recimo kontrola ovakvih nenormalnih medija koji su se namnožili u Srbiji pod vašom vlašću.

Ali, nisu to neki mediji koji tako eto odjednom su se pojavili, niko ne zna odakle oni potiču i kakve oni veze imaju sa vama. To su lični prijatelji predsednika dosadašnjeg Srpske napredne stranke. To su članovi njegovog medijskog tima, to su njegovi propagandni centri.

Po svedočenju Stanislave Pak, člana glavnog odbora SNS, savetnika za medije osnivača i prvog predsednika SNS Tomislava Nikolića, upravo je Aleksandar Vučić bio i još uvek jeste urednik svih režimskih medija u Srbiji. To nisam rekao ja, već član SNS i savetnik Tomislava Nikolića. Obratite pažnju na ono što priča neko ko vam je bio donedavno veoma blizak.

Ono što bi bilo najispravnije da je za ovu tačku dnevnog reda u ime REM-a ovde bio Aleksandar Vučić lično, kao urednik svih režimskih medija da odgovara na pitanja narodnih poslanika. To bi bilo najispravnije za funkcionisanje ove naše sednice.

Međutim, Aleksandar Vučić ima preča posla od stanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ili ove naše rasprave o odgovornosti za tragedije koje su nam se nedavno desile, pa je danas izabrao kao prioritet u svom vođenju države Srbije sa mesta predsednika Republike susret sa Vladimirom Zelenskim u Moldaviji, na granici sa Ukrajinom. I taj stisak ruke između Zelenskog i Vučića verovatno večeras neće prikazati nijedan režimski medij, pa sam evo želeo da obavestim građane Srbije o tom srdačnom susretu između najvećeg ruskog neprijatelja u ovom trenutku Vladimira Zelenskog i Aleksandra Vučića.

Međutim, ono što Aleksandar Vučić u izjavama za medije nije bio spreman da posvedoči, jeste o čemu su razgovarali Vučić i Zelenski. Da li o tome kako ratovati protiv Rusije, da li o tome kako manipulisati sopstvenim narodom za interese zapada, da li o tome kako služiti interesima NATO-a u ratu protiv Rusije i šta nas čeka posle ovog istorijskog susreta između Zelenskog i Vučića?

Podsetiću vas da se Vučić u nekoliko navrata poslednjih meseci hvalio kako Vladimira Putina nije ni čuo, ni video već više od godinu dana, ali je video Zelenskog i za njega ima vremena, ali za Putina nema vremena. To vam je slika aktuelne vlasti i njenog lažnog rusofilstva, kao i lažnog patriotizma, kao i svega drugog lažnog u aktuelnoj vlasti.

Konačno, ono što je u svoje vreme rekao urednik svih medija u Srbiji, Aleksandar Vučić, na pitanje Milomira Marića – kako ćemo da radimo sada pred „Ćirilicu“, a Aleksandar Vučić je rekao istorijsku rečenicu – „Parovi“, ja, pa „Parovi“. I to je slika Srbije, „Zadruga“, Vučić, pa „Zadruga“. „Zadruga, Vučić, pa „Zadruga“. To vam je slika kompletnog medijsko-političkog sistema u Srbiji.

Zaista, kada pogledate vaše medije i vašu vlast, kao da ne postoji ništa drugo u ovom narodu, u ovoj državi, nikakav drugi sistem vrednosti, nikakva druga politika, nikakva druga prosveta, nikakva druga kultura, izuzev „Zadruga“, Vučić, pa „Zadruga“.

U tom smislu, ja sam davno rekao, a vreme je da to na kraju ove naše rasprave o REM-u i ponovim, vladajući režim će više braniti „Pink“ i „Informer“ nego Kosovo i Metohiju. Ova vlast ne može dan da opstane bez „Pinka“ i „Informera“. Ova vlast više brine o Željku Mitroviću i Draganu J. Vučićeviću nego o Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ova vlast, za razliku od narodnog poslanika Srpskog pokreta Dveri, Ivana Kostića, koji je jedini uz kolegu Marka Ristića iz Srpske stranke Zavetnici ovih dana bio na Kosovu i Metohiji sa našim građanima, da im pruži podršku, da bude sa njima, za razliku od vas koji ste ostali u Beogradu da branite Željka Mitrovića i Dragana Vučićevića, jer su oni vaše svetinje, jer su oni za vas srce Srbije, jer su oni za vas smisao vašeg političkog života i opstanka. Zato ste vi spremni da po svaku cenu, da po cenu života branite Željka Mitrovića i Dragana J. Vučićevića, a Kosovo i Metohija, šta bude.

Zato ste vi spremni da se nalazite sa Zelenskim, da gurate prst u oko Vladimiru Putinu i Rusiji i konačno pokažete vaše pravo lice.

Zato je važno da večeras na vašim režimskim medijima građani Srbije vide taj stisak ruke između Vučića i Zelenskog, tu NATO agendu koja je ovih dana u Moldaviji, opkoljava Rusiju i ratuje protiv Rusije.

Treće vanredno zasedanje , 31.05.2023.

Hvala, predsedavajući.

Uvaženi kolega Durgutović je s pravom pomenuo da sam zagovornik spuštanja tenzija u našem društvu i da sam u više navrata i citirao mišljenje koje bi trebalo da je najrelevantnije u srpskom narodu, a to je mišljenje staraca sa Svete Gore, iz manastira Hilandara, koji su nam u više navrata sugerisali da nam nove podele, sukobi i svađe u našem narodu nisu potrebni, ali mora da to na svom primeru prvo pokaže onaj koji je najodgovorniji, a to je vlast.

Vlast drži sve poluge moći u svojim rukama i vlast prva mora da spusti tenzije i pokaže svojim primerom da želi da se promeni i da je nešto naučila iz svega ovoga što nam se desilo.

Nezgodno je, naravno, kada stranka, na čijem čelu je Rasim Ljajić, u devet Vlada ministar, nam ovde sada govori o bilo čemu, bez odsustva bilo kakve sopstvene odgovornosti, bez odsustva svesti o sopstvenoj odgovornosti. To se odnosi, inače, na često nepravedno zapostavljene koalicione partnere Srpske napredne stranke.

Evo, ja lično često grešim što spominjem samo Srpsku naprednu stranku kao odgovornu za ovih 11 godina vlasti. Ona u ovom trenutku ne bi imala većinu da nema SPS-a, Jedinstvene Srbije, PUPS-a, SPO-a, Milije Miletića, Zukorlića, izvinjavam se ako nekoga propustim, Rasima Ljajića, koji takođe daju doprinos ovakvoj vlasti i takođe bi trebalo da snose odgovornost za ono što je urađeno u nekom prethodnom periodu.

A da smo davali mere, i te kako smo davali mere. Još u novembru mesecu predložili smo čitav set mera za prevenciju nasilja u našem društvu. U decembru smo tražili da nadležni ministar dođe da razgovaramo o nasilju u školama, zajedno sa predsednikom Vlade.

Sada vam je u skupštinskoj proceduri novi set hitnih mera za reformu našeg prosvetnog i medijskog sistema u funkciji prevencije nasilja.

Dakle, poštujte malo više opoziciju. Pokažite vi poštovanje prema nama. Usvojite neki od naših predloga, smatrajući da su dobri, pa ćete videti kako se stvari u Srbiji menjaju.

Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, danas je Prva sednica vanrednog zasedanja Narodne skupštine. Obzirom da smo juče završili Redovno prolećno zasedanje, danas je jedina tema Prve vanredne sednice moralo biti aktuelno stanje na Kosovu i Metohiji.

Pokušavao sam na Kolegijumu svih šefova poslaničkih grupa i vlasti i opozicije da predložim nešto ovako, ali nažalost nisam naišao na razumevanje ni kolega iz vlasti, ni kolega iz prozapadne opozicije, ali mislim da je moj predlog bio veoma konstruktivan, da najpre imamo vanredno zasedanje na temu Kosova i Metohije. Još ranije je to obećano od strane predsednika Narodne skupštine da ćemo se baviti francusko-nemačkim sporazumom, a sada moramo i o ovom aktuelnom krizom na severu Kosova i Metohije, a da onda druga vanredna sednica, ovog vanrednog zasedanja bude posvećena ovim tekućim temama kojima se inače bavimo.

Mislim da smo napravili krupnu grešku, da građani Srbije od nas očekuju da zauzmemo stav po pitanju svega onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji i u tom smislu samo ću vas podsetiti na konkretne mere koje aktuelno državno rukovodstvo još uvek nije uzelo ni da razmatra, a koje smo predložili kao državotvorni blok patriotske opozicije, a to je pre svega prekid bilo kakvih daljih pregovora u Briselu, gde su apsolutno svi na strani kosovske nezavisnosti, prelazak na razgovore o Kosovu i Metohiji isključivo u formatu SB UN gde imamo podršku Rusije i Kine.

Zato ne možemo da razumemo zbog čega ne pozivate ruskog i kineskog predsednika da se direktno uključe u ovaj problem. Zašto ne tražite vanrednu sednicu SB UN, jer je Rusija predsedavajuća do kraja meseca maja i sigurno bi to bilo povoljno po našu državu i zašto ne poništavate sve ove štetne i protivustavne dosadašnje sporazume od briselskog, preko vašingtonskog do francusko-nemačkog koji su nas doveli u ovu situaciju, kao što nas je vaš kontramiting od petka kad ste 1000 Srba izmestili sa severa Kosova i Metohije ka Beogradu zbog ličnih stranačkih interesa i omogućili skidanje srpskih zastava i zauzimanje uopšte srpskih državnih institucija na severu Kosova i Metohije od strane albanske separatističke i terorističke vlasti?

Dakle, mislim da je vreme da skrenemo pažnju Narodne skupštine Republike Srbije na ono što se dešava na Kosovu i Metohiji. Prosto je neverovatno da još uvek nemamo, mesecima nemamo sednicu nadležnog skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju zato što Milovan Drecun konstantno opstruiše bilo kakvo zasedanje Odbora za Kosovo i Metohiju i javnu raspravu o onome što se dešava na Kosovu i Metohiju.

Zaista je to neshvatljivo da mi danas dok naši sugrađani na Kosovu i Metohiji svojim telima brane srpske državne institucije, najviši državni dom ovog naroda i države ne raspravlja o tome kako mi u svemu tome možemo da im pomognemo, šta država Srbija treba još da uradi. Jer, očito on što ste vi radili za ovih 11 godina vlasti nas je dovelo u ovu situaciju. Očito da vaše mere i vaši pregovori, vaši pregovarači, vaše oslanjanje na EU i NATO ne donose nikakve rezultate, a Rusiju i Kinu praktično ne smete da pozovete u pomoć iz meni zaista nepoznatih razloga.

U tom smislu, još jednom vas pozivam da ovo zasedanje preusmerimo na temu Kosovo i Metohiju i da što pre ovde imamo i predsednika republike i da što pre imamo ovde tekst francusko-nemačkog sporazuma i aneksa iz Ohrida, iz koga se jasno vidi da sve ovo što se dešava se dešava po francusko-nemačkom sporazumu koji je Aleksandar Vučić prihvatio 27. februara u Briselu.

Ono što posebno boli jeste ovo poniženje koje svi mi ovde trpimo zbog ovakvog ponašanja REM-a koje kad god je trebalo da interveniše u poslednjih 11 godina vaše vlasti, uvek je propustilo da interveniše i da zaštiti zakon od onih koji ga konstantno krše, a dobili su nacionalne frekvencije za svoje televizije.

Podsetiću vas da je ovaj sastav REM-a ponovo dao nacionalne frekvencije istim televizijama koje su godinama unazad kršile sve propise za to da uopšte imaju televiziju sa nacionalnom frekvencijom. Dakle, ove televizije prema izveštaju REM-a krše Zakon o elektronskim medijima, krše Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge i kriterijumima za odlučivanje u postupku izdavanja dozvole za pružanje medijskih usluga na osnovu sprovedenog javnog konkursa i krše čak i sopstveni programski elaborat na osnovu kog im je izdata dozvola za nacionalnu frekvenciju.

Sve to ovaj REM trpi i dozvoljava. Kao što je ovaj sastav REM-a onaj koji je godinama trpeo kršenje zakona od strane ovih televizija. Ove televizije jednostavno ne emituju program za koji su dobile dozvolu. Nema dečijeg programa, nema kulturno-obrazovnog programa, nema dokumentarnog programa, nema programa za mlade, nema programa za maloletnike, nema ničega što su se obavezali da će imati u svom programskom sadržaju. To REM trpi. To REM dozvoljava. Ne samo to, iznova im daje nacionalnu frekvenciju.

To je isti onaj sastav REM-a koji je za dve od ove četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom koje su u svoje vreme dobile dozvole kao dečije televizije. Mislim na Pink i na Hepi, a pretvorile su u monstruozne, propagandne centra aktuelne vlasti i širitelje najgoreg govora mržnje protiv svakoga ko drugačije misli od aktuelne vlasti.

Ne znam da li postoji uporedni primer u evropskoj praksi, da isti vlasnik ima dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, u ovom trenutku u Srbiji. Recite mi, zar i to nije dovoljan razlog da ovaj Savet REM-a odavno bude smenjen, ako već nemaju časti i osnovnog ljudskog i moralnog dostojanstva da sami podnesu ostavke?

Ono što posebno želim da istaknem jeste da je u sred ovog haosa koji se dešava u našoj državi, posle ovakve dve ogromne tragedije koje smo doživeli, u sred ovog haosa koji se dešava na Kosovu i Metohiji, REM imao vremena da se bavi, za njih najvažnijom temom, a to je tema da dnevni list „Informer“ dobije dozvolu za kablovsku televiziju, za televiziju „Informer“.

To mi govori samo dve stvari. Prva je, da je panika u redovima vladajućeg režima, da su svesni da će ovaj REM morati da se menja i da će morati doći novi sastav REM-a i onda na brzinu dodeljuju televizijske kablovske frekvencije „Informeru“ kao novini, da bi nakon što budu smenjeni imali još jedan svoj tabloid, sada u TV formi, da bi mogli da nastave sa svojom propagandom i sa širenjem mržnje protiv svakoga ko drugačije misli od aktuelne vlasti.

Druga stvar, da oni nemaju minimum moralnog obzira, da su oni izgubili sve moralne kompase, da posle dozvole ovakvog haosa sa televizijama sa nacionalnim frekvencijom u kojima se emituju rijaliti programi sa nasilnim sadržajima, to njima nije dovoljno, nego oni sada žele da podignu još jedan, i to najgori dnevni list, koji na svojim naslovnim stranama prepričava sve što se najnasilnije i najodvratnije i najnemoralnije svakodnevno dešava u rijaliti programima i sada mu dodeljuje, nagrađuje ga time što mu dodeljuje i televizijsku frekvenciju, jer eto nije dovoljno da „Informer“ bude dnevna novina i štampano medijsko zlo, nego hajde da ga podignemo da sada „Informer“ postane još jedno televizijsko medijsko zlo, pored već opštepoznate televizije „Pink“.

U jednoj takvoj situaciji u kojoj se mi danas nalazimo, zapravo sve nas ovde treba ozbiljno da zabrine da aktuelna vlast nije izvukla ni jednu jedinu pouku iz tragedije koja se desila. I to je nova tragedija. Umesto da spustite tenzije, umesto da smanjite govor mržnje, umesto da podnesete ostavke zbog objektivne odgovornosti, vi ste 11 godina na vlasti, vi ste držali u ovome ovde sistemu sve, i medije i REM i Skupštinu i Vladu i sve druge poluge vlasti. Vi utičete na sistem vrednosti. Vaš sistem vrednosti su kriminalci i starlete na naslovnim stranama medija.

To su vaši režimski mediji, to su vaši prijatelji. Oni javno podržavaju vašeg predsednika, i Željko Mitrović i Dragan J. Vučićević, pa to su njegovi najbliži saradnici. To su njegovi medijski savetnici. Oni su šefovi vaše režimske propagande. Oni su vaši stranački prijatelji. Oni rade za ovu vlast najprljavije moguće poslove koje Regulatorno telo za elektronske medije dozvoljava. Umesto da ih kažnjava, umesto da im oduzme nacionalnu frekvenciju, umesto da budu zabranjene takve tabloidne novine, umesto da oni budu krivično gonjeni za svo zlo koje rade u ovom društvu i državi, vi ih praktično nagrađujete, vi im praktično dozvoljavate da nastave svoj prljavi posao, uprkos tragediji koja nam se desila. To je suština čitave priče.

Da izađemo iz ove političke krize u kojoj se nalazimo imamo samo jedan put, a to je ostavka predsednika Republike Aleksandra Vučića, ostavka kompletne Vlade Republike Srbije, okrugli sto između vlasti i opozicije, da se dogovorimo kada i koje izbore imamo u narednih šest do 12 meseci i prelazna tehnička Vlada koja će omogućiti slobodne i poštene izbore, jer se vama više ne može ništa verovati, niti se vi možete više za bilo šta pitati u ovoj državi i u ovom narodu.

Naravno da idemo na izbore, jer je to ono čega se vi u ovom trenutku najviše plašite, jer su se građani Srbije oslobodili straha od vas. Možete koliko god hoćete da ometate ovaj govor, možete da dobacujete i da vređate, možete da vrištite, možete da radite sve to što radite, ali ne možete da zaustavite narodni bunt koji se valja ulicama Beograda i koji će se preneti na sve gradove i opštine u Srbiji, jer je vaše vreme isteklo. Puklo je narodno trpilo, narod više neće da trpi vašu vlast. Zato ostavke, izbori i promena kompletnog vašeg korumpiranog sistema.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Poštovani građani Srbije, želim pre svega da istaknem da je danas mnogo pitanja za Vladu Republike Srbije, od toga – kada će Vlada ovde u Narodnu skupštinu doneti franscusko-nemački sporazum o KiM da vidimo šta je to predsednik Republike prihvatio 27. februara u Briselu i potvrdio kasnije u martu u Ohridu i da li se radi o priznanju lažne države Kosovo? Da li je nakon tog sporazuma krenulo prihvatanje, odnosno učlanjenje lažne države Kosovo u Savet Evrope? Da li nakon tog sporazuma danas imamo praktično okupaciju severa KiM gde albanski gradonačelnici preuzimaju vlast, a oni nikada pre dolaska SNS na vlast nisu mogli ni da kroče nogom, a kamoli da preuzmu vlast?

Zašto pripremate zajedničke vojne vežbe sa NATO u junu mesecu u Srbiji? Da li ste uveli neke vrste sankcija ovih dana prema Ruskoj Federaciji što se tiče uvoza i izvoza poljoprivrednih i drugih proizvoda? Da li planirate rasprarčavanje i privatizaciju EPS, posebno izdvajanjem 11 hidrocentrala iz sistema EPS-a i zašto recimo jednoj novoj japanskoj firmi dajete 80 i nešto hiljada evra po jednom novom radnom mestu, a to ne date recimo nekoj domaćoj firmi ili domaćim poljoprivrednicima? Sve to je, iako su mnogo ozbiljne, teške i krupne teme u senci onoga što se desilo u one dve tragedije kada smo izgubili 18 mladih uglavnom ljudi, a da vi niste pokazali ni najmanji osećaj odgovornosti. Ni subjektivne, ni objektivne.

Vi ne osećate odgovornost ni za Nebojšu Stefanovića, Dijanu Hrkalović, Zoranu Mihajlović, Dragana Šormaza, Stanislavu Pak koji su svi bili visoki funkcioneri vaše vlasti u poslednjih 11 godina. Ne osećate nikakvu odgovornost za tih 11 godina na vlasti kao što SPS ne oseća nikakvu odgovornost za 30 godina vlasti. Vi ste krivi sistem vrednosti u ovom društvu. Sistem vrednosti u ovom društvu se raspao. Zato je došlo do tragedije.

Mi nudimo konkretno rešenje da izađemo iz ove političke krize, a ono mora početi sa vašom odgovornošću. Vlada Republike Srbije mora da podnese ostavku, jer je to moralni čin. Nakon toga da uđemo u dijalog između vlasti i opozicije kroz jedna okrugli sto i da se dogovorimo koji nas izbori čekaju u narednih godinu dana, i beogradski i pokrajinski i svi lokalni i vanredni parlamentarni i vanredni predsednički ako predsednik Republike podnese ostavku, a mi smo ga i na to pozvali zbog protivustavnog francusko-nemačkog sporazuma o priznanju lažne države Kosovo.

Konačno, predlažemo i prelaznu tehničku Vladu koja bi garantovala slobodu medija i poštene izbore, pa onda neka bolji pobedi na tim izborima i to je ono što mislim da je rešenje aktuelne političke krize, mirno i demokratsko.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Poštovani građani Srbije, meni je drago da ste imali priliku da vidite kako Vlada Republike Srbije izbegava da odgovori na pitanja narodnih poslanika opozicije. Zapanjujuća je neodgovornost koju pokazuje Vlada Republike Srbije u ovom trenutku, odsustvo bilo kakve objektivne ili subjektivne odgovornosti bilo kog od ministara.

Zapanjujuće je da nisu izvukli ni jednu pouku iz onoga što nam se desilo, da nisu doneli ni jednu suštinsku meru kojom smanjili nasilje u našem društvu, u medijima, u rijaliti programima, u filmovima, video igricama, na internetu, na društvenim mrežama, tamo gde nasilje zapravo se reklamira, kao što se reklamira i u medijima, što još uvek nismo povukli ni jednu suštinsku stvar da sprečimo da nam se takve stvari ponavljaju.

Ono što meni ovde jeste zaista, ajde da kažem, jedino ostalo, jer mene verujem nećete poslušati, ali možda poslušate jednog drugog čoveka, koji je trenutno predsednik Republike i zove se Aleksandar Vučić i koji je 2012. godine u predizbornom nastupu rekao sledeće, a ja ću ga citirati, a vi onda razmislite o tim rečima. „Kada pošaljete dete na ulicu, ne znate više ko će da ga ubije, da li će da ga ubije kriminalac ili policajac. Pri tome, da me neko pogrešno ne razume, nisu policajci krivi, 99,90% tih ljudi časno, odgovorno i pošteno obavlja svoj posao. Imate 0,01 onih neodgovornih. Valjda ima neki ministar unutrašnjih poslova koji treba da snosi odgovornost. Valjda neki Ivica Dačić, kada je već drugi čovek ubijen, drugo dete ubijeno, pa podnesi, bre, ostavku, nije tvoja fotelja važnija od života.“ Rekao je i vama poručio Aleksandar Vučić još 2012. godine.

Vi ste, gospođo Brnabić, i vaša vlast izveli ljude na proteste, ne opozicija. Nema opozicija nikakve veze sa ovim protestima i ovih više stotina hiljada ljudi koji su izašli zato što ste vi rekli da sistem nije zakazao, zato što ste se smejali ljudima u lice i pravili fotomontaže, zato što su vaši mediji saopštavali javnosti da je to neka minorna grupica lešinara, hijena, pijanih i drogiranih ljudi.

Ako ne otkažete kontramiting, koji sutra treba da bude u Beogradu, izazvaćete još veći broj ljudi da u subotu izađe na proteste, jer ti ljudi izlaze zato što im je muka ovog nepravednog, nehumanog i nenormalnog sistema koji vi generišete 11 godina na vlasti.

Dakle, morate preuzeti odgovornost. Morate se povući, omogućiti izbore, koje mi tražimo od ranije, još zato što ste prihvatili protivustavni francusko-nemački sporazum kojim ste priznali lažnu državu Kosovo.

Dakle, idemo na izbore, ali morate imati, i sa tim završavam, gospodine predsedavajući, moramo imati prelaznu tehničku Vladu koja će garantovati slobodu medija. Vama se više ne može verovati, mora neko drugi da preuzme, ne mi iz opozicije, evo niko iz opozicije da ne bude u toj prelaznoj tehničkoj Vladi, već neki nestranački ljudi.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Hvala predsedavajući.

Uvažene dame i gospodo ministri, uvažene kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, ja bih želeo da u ovoj zaista retkoj prilici da su ministri ovde u Narodnoj skupštini da odgovaraju na pitanja poslanika želeo bih da postavim nekoliko pitanja o kojima se Vlada uglavnom nije izjasnila, a postavljenih i u ime, nećete to možda poverovati, birača SNS i stranaka vladajuće koalicije.

Prvo pitanje glasi - šta Vlada misli o francusko-nemačkom sporazumu o priznanju lažne države Kosovo, s obzirom da se do dana današnjeg nije izjasnila o tome, a znamo da je predsednik Vučić još u septembru prošle godine rekao da je francusko-nemački sporazum za nas potpuno neprihvatljiv, da je Savet za nacionalnu bezbednost prošle godine odbacio francusko-nemački sporazum kao apsolutno neprihvatljiv? Da bi predsednik Vučić promenio mišljenje za Jovanjdan i nakon sastanka sa zapadnom diplomatskog petorkom prihvatio primenu francusko-nemačkog sporazuma, to zvanično prihvatio u Briselu 27. februara i potvrdio prihvatanjem aneksa 18. marta u Ohridu, a s obzirom da ispod 10% građana Srbije zna po najnovijem današnjem istraživanju šta je sadržaj francusko-nemačkog sporazuma, dozvolite da obavestim građane Srbije a vi mi demantujte ako nešto od ovoga nije tačno.

Član 1. - stranke će međusobno razvijati normalne dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinski pečat. Obe strane će rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji UN, a posebno onim o suverenim pravima država o poštovanju njihovih nezavisnosti, autonomije, teritorijalnog integriteta i tako dalje. To je član 2. i član 4. - Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Poštovani građani Srbije, ovo je Aleksandar Vučić prihvatio u Briselu 27. februara.

Drugo pitanje za Vladu Srbije glasi - zašto je prekršen moratorijum na bilo koje zajedničke vojne vežbe sa bilo kojim partnerima sa istoka ili zapada? Zašto će od 16. do 30. juna u Srbiji biti organizovane zajedničke vojne vežbe sa vojskama NATO pakta koji nas je bombardovao? Da li ćemo Vidovdan dočekati tako što će NATO vojske da vežbaju u državi Srbiji na našoj teritoriji koju su bombardovali?

S obzirom da je i za to postojala odluka Saveta za nacionalnu bezbednost, ja onda postavljam opravdano pitanje. Prekršili ste odluku po pitanju KiM, prihvatili ste francusko-nemački sporazum, prekršili ste odluku Saveta za nacionalnu bezbednost po pitanju moratorijuma na zajedničke vojne vežbe, da li ćete na isti takav način prekršiti i odluku da nema sankcija Rusiji i zašto ste uveli sankcije prijateljskim zemljama Belorusiji i Siriji? Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Poštovani građani Srbije, u ime javnosti postavio bih nekoliko važnih pitanja nadležnim ministarstvima.

Pre svega, za predsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, šta je sadržaj nove verzije nemačko-francuskog predloga oko rešavanja statusa Kosova i Metohije? Šta je naša država odgovorila na prvu verziju ovog predloga? Šta ćemo svi zajedno odgovoriti na ovu drugu verziju predloga?

Zašto je država Srbija juče zabranila produžavanje registracije vozila sa oznakama gradova i opština na Kosovu i Metohiji - Priština, Kosovska Mitrovica, Prizren, Peć, Gnjilane, Đakovica i Uroševac?

Pitanja za predsednika Narodne skupštine - kada će biti zakazana sednica o Kosovu i Metohiji na kojoj će Skupština Srbije zauzeti zajednički stav po pitanju strategije očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a kao odgovor na ove najnovije pritiske iz EU? Kada će na dnevni red skupštinskog zasedanja biti stavljen Predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija, kao instrumenata spoljne politike, a koje su podnele zajedno poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici, Srpske koalicije NADA i Srpskog pokreta Dveri i Patriotskog bloka?

Pitanje za Ministarstvo rudarstva i energetike - koliko Srbija ima rezervi rudnog bogatstva na teritoriji naše južne srpske pokrajine Kosova i Metohije?

Pitanje za predsednika Republike - šta je potpisano u Tirani na samitu EU i država zapadnog Balkana i da li je Aleksandar Vučić stavio svoj potpis na deklaraciju kojom se osuđuje Ruska Federacija?

Pitanje za Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu - šta je sa kolektorom u selu Donje Crniljevo, u opštini Koceljeva, koji smo dobili kao donaciju od Norveške, a koji nije završen, a novca nema? Čuli smo ovde od narodnog poslanika Verana Matića da se razmišlja o tri prečistača otpadnih voda i rešavanju šest deponija u ovoj opštini, što vidimo kao rezultat pritisaka opštinske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Koceljevi, ali tražimo da ova pitanja koja dugo stoje bez odgovora konačno budu pokrenuta i rešena.

Kao narodni poslanik koji dolazi iz grada Čačka, želim da postavim nekoliko važnih pitanja nadležnom ministarstvu, DRI, nadležnim tužilaštvima i policiji, a od kojih zahtevam da pošalju inspekcije, istražne organe u Gradsku upravu grada Čačka radi provere sledećih pitanja koje interesuju građane, a koje Srpski pokret Dveri postavlja godinama unazad.

Pod jedan, da li je gradonačelnik Čačka Milun Todorović, kao privatni investitor, za vreme svog mandata na čelu grada izgradio sprat više na zgradi u centru grada na mestu srušenog bioskopa „Sutjeska“, uprkos svim urbanističkim planovima i građevinskih dozvola? Ko je odgovoran za zagađenje reke Morave? Ko je odgovoran za eksploziju u fabrici „Sloboda“?

Ko je odgovoran za gašenje Fudbalskog kluba „Borac“ iz Čačka i kriminalne radnje u vezi sa kupovinom izvesnog seoskog kluba FK „Provo“ iz Mačve koji je preimenovan u novi FK „Borac“ iz Čačka dok su dugovi igračima i zaposlenima ostali, a novac poreskih obveznika iz budžeta grada Čačka nenamenski utrošen, iako su u Upravnom odboru FK „Borac“ sedeli ugledni čačanski funkcioneri SNS?

Zašto još uvek nije postupano po krivičnim prijavama protiv gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića koje sam podneo zbog ugrožavanja zdravlja građana Čačka i ne činjenja gradskih vlasti po pitanju zdravstvenih posledica pandemije, zagađenja vazduha i zagađenja Morave? Kako se i kome rasprodaje gradska imovina grada Čačka? Koliko vodećih funkcionera u Gradskoj upravi grada Čačka ima kupljene fakultetske diplome?

Da li čelnici SNS iz lokalne vlasti u Čačku mogu da navedu ime jednog svog studenskog druga iz vremena studiranja? Zašto još uvek nije zaživeo fond za lečenje teško obolele dece, koji je jednoglasno usvojen na Skupštini grada Čačka još pre više od pet godina, na predlog odbornika Dveri? Zašto je Čačak jedini veći grad koji nema državni dom za stare i nemoćne? Koliko su se lokalni funkcioneri i njima bliske firme ugradili u pretplaćene infrastrukturne radove u Čačku, od popločavanja gradskog bedema i gradske plaže, preko rekonstrukcije objekata i ulica, do kupovine novogodišnje jelke? Ko je kriv za propadanje odlazaka u stečaj i gašenje najveće fabrike reznog alata u ovom delu Evrope, čuvene „FRA“ iz Čačka?

Ko je iz gradskog rukovodstva kriv za smrt dvoje ljudi i teške povrede više njih prilikom pada visećeg mosta u Ovčar banji, za koji je postojao nalog nadležnog inspektora da mora biti zabranjen za upotrebu?

Zašto je grad Čačak jedini grad u Srbiji koji ima više udruženje penzionera koji ratuju među sobom, dok su klubovi penzionera van funkcije?

I dozvolite, gospodine predsedavajući, još samo jedno pitanje, da li je normalno da osam meseci posle izbora i pet meseci posle konstituisanja ovog novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije imamo situaciju da na RTS-u, Javnom medijskom servisu, ne postoji ni jedna televizijska emisija na kojoj bi šefovi poslaničkih grupa ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije, suočavali svoja mišljenja po ključnim aktuelnim pitanjima od Kosova i Metohije, preko ukrajinske krize, do socijalno ekonomskih problema građana Srbije? Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Poštovani gospodine predsedniče, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Želeo bih da postavim seriju pitanja nekolicini ministara u Vladi Republike Srbije, a pre svega vama, gospodine predsedniče Narodne skupštine.

Moje pitanje je da li ćete i kada, odnosno u kom hitnom roku zakazati posebnu sednicu Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji na kojoj bismo od predsednika Republike čuli šta je sadržaj famoznog francusko-nemačkog predloga o rešavanju statusa Kosova i Metohije? Šta je naša država odgovorila na taj predlog i šta predsednik Republike planira da radi na opet nekom famoznom sastanku sa Aljbinom Kurtijem, koji treba ovih dana da se održi u Francuskoj uz posredovanje francuskog predsednika?

Dakle, ja zaista moram da skrenem pažnju i vama, gospodine predsedniče, ali i samom predsedniku Republike da on ne može sam da pregovara o Kosovu i Metohiji, mimo Narodne skupštine, da ne može Savet za nacionalnu bezbednost za bude mesto koje donosi odluke o Kosovu i Metohiji ili sankcijama Rusiji, već da je jedino pravo mesto Narodna skupština na kojoj treba da se raspravlja o Kosovu i Metohiji i o sankcijama Rusiji, koje očito nikako da dođu na temu dnevnog reda ovde, jer mislim da mi kao Narodna skupština treba da imamo stav o očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije i da imamo stav protiv uvođenja sankcija Rusiji.

Takođe, pitam vas, gospodine predsedniče Narodne skupštine, kada ćete raspisati lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, što nije učinjeno punih 10 godina od potpisivanja antiustavnog Briselskog sporazuma i da li će biti obnovljen rad Skupštine AP Kosova i Metohije?

Pitanje za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju - da li će se sada, kada su predstavnici Srba izašli iz lažnih separatističkih institucija lažne države Kosovo, vratiti, odnosno iznova formirati srpska civilna zaštita, srpska policija i srpsko pravosuđe na severu Kosova i Metohije?

Pitam direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju zašto se povodom ove krize na Kosovu i Metohiji uopšte ne pominju Srbi koji žive južno od Ibra, već samo sever Kosova i Metohije, jer podsećam da južno od Ibra živi veći broja Srba nego na severu, da su tamo naša najveća prirodna i privredna bogatstva, da su tamo naše najveće svetinje crkve i manastiri?

Pitanje za ministara odbrane - da li je planirano i kada da dođe do povratka redovnog služenja vojnog roka, kao i obuke svih zdravstveno-sposobnih punoletnih građana Srbije za ne samo vojnu obuku, već i obuku za civilnu zaštitu, što je predlog koji je Srpski pokret Dveri dao Ministarstvu odbrane još pre nekoliko godina?

Moje sledeće pitanje ide ministru pravde i ministru spoljnih poslova - šta je učinjeno da se pomogne Radovanu Karadžiću, o kome već 28 dana ne postoji nikakav kontakt i informacija šta se dešava u britanskom zatvoru u kome je utamničen, bez kontakta sa porodicom, svojim pravnim zastupnicima, bez mogućnosti da u ćeliji dobije laptop, računar, štampu, knjige ili bilo kakve normalne uslove čak i u takvom jednom od najlošijih zatvora u Evropi? Dakle, šta država Srbija radi da pomogne svim haškim osuđenicima koji u ovome trenutku izdržavaju zatvorske kazne širom Evrope u veoma nehumanim i nenormalnim uslovima?

Moje sledeće pitanje ide ministru unutrašnjih poslova, a tiče se migrantske krize koja je još uvek u toku, koju možda mi ne primećujemo, koji živimo u nekim drugim gradovima, ali ovo o čemu govorim odlično znaju građani Subotice, građani Sombora, građani Obrenovca i drugi koji imaju problem sa migrantima, koji se slobodno šetaju našom teritorijom, a protivzakonito su ušli u državu Srbiju bez ikakvih dokumenata, bez pasoša i bez dozvole države Srbije?

Kada će početi hapšenje trgovaca ljudima, odnosno trgovaca migrantima? Kada će biti ukinuti svi ilegalni kampovi duž pograničnih mesta? Govorim o mestima od Rabe preko Horgoša, Martonoša, Kanjiže, Hajdukova, Bačkih vinograda,do pomenute Subotice i Sombora?

Da li se vrši ekstradicija, odnosno deportovanje počinilaca prekršajnih i krivičnih dela među migrantima? Da li se ograničava njihovo kretanja van prihvatnih centara i da li policija dežura u prihvatnim centrima? I, konačno, kada ćemo bolje zaštiti naše granice na jugu države da niko više u državu Srbiju ne može da uđe protivzakonito i mimo regularne procedure.

Na kraju, dozvolite da spomenem problem koji imaju zaposleni u predškolskim ustanovama i zbog koga su zakazali protest u subotu, 12. novembra u 12.00 časova na kružnom toku na Slaviji zbog određenih problema sa odlukama Vrhovnog kasacionog suda i opterećenjem dodatnim troškovima sudskog procesa, a samo su tražili da im bude isplaćen topli obrok i regres koji im sleduje, a ne da on bude tretiran kao deo koeficijenta na zarade.

Dakle, pružam punu podršku i Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije da se ova stvar istera na čistac i pročitaću za kraj samo deo njihovog saopštenja koje kaže da usled promene pravnog mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, zaposleno pomoćno-tehničko osoblje u javnim službama, bolnice, škole, vrtići, domovi zdravlja, je došlo u situaciju da mora da plaća parničke troškove u visini od čak dve, tri njihove mesečne plate.

Oni deset godina primaju minimalac i ne mogu da plate ove visoke parničke troškove, jer će doći na ivicu egzistencije. Zato organizuju protest i ovo je apel da se reši ovaj problem, da država pomogne ljudima koji primaju deset godina minimalac, a rade veoma važne pomoćne poslove u našim bolnicama, školama, vrtićima i domovima zdravlja.

Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.11.2022.

Poštovani građani Srbije, poštovane kolege narodni poslanici, dozvolite da u ime poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok postavim nekoliko pitanja predsedniku Vlade Republike Srbije jer računam da ona može, naravno, da se raspita u nadležnim ministarstvima šta su odgovori na ova pitanja. Mislim da su pitanja od ogromnog interesa za sve građane Srbije i samim tim da Vlada na njih mora da ima odgovor.

Prvo pitanje glasi – šta će Vlada Srbije uraditi po pitanju štrajka radnika Javnog preduzeća „Pošte Srbije“, koji po ko zna koji put ukazuju na veoma loše stanje u „Pošti“ i da li će njihovi zahtevi u tom smislu biti ispunjeni, odnosno šta Vlada planira kada je u pitanju reorganizacija i reforma stanja u „Pošti“.

Drugo pitanje se tiče današnjeg štrajka prosvetnih radnika Srbije, inače na Dan prosvetnih radnika Srbije, koji traže naravno veće zarade, jer je prosto neverovatno da prosvetni radnici, najobrazovaniji sloj ove države, koji brine, obrazuje i vaspitava, pa često i leči našu decu umesto nas, jer provode više vremena sa prosvetnim radnicima nego sa nama, ima 9.000 dinara manju prosečnu platu u prosveti nego prosečnu platu u Srbiji u celini.

Dakle, da li će i šta odgovoriti Vlada Republike Srbije na zahteve Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koja danas iznova štrajkuje?

Treće pitanje – šta je sudbina inicijative koju smo čuli od predsednika Republike da će doći do nacionalizacije Naftne industrije Srbije? Šta to konkretno znači? Da li Srbija preuzima vlasništvo nad Naftnom industrijom Srbije u većinskom paketu? Da li planira da to vlasništvo preprodaje nekome drugome, eventualno nekim naftnim kompanijama ili državama na zapadu ili Naftna kompanija Srbije ostaje u vlasništvu države Srbije, pod uslovom naravno da bude nacionalizovana?

Četvrto pitanje – da li su istinite glasine ili šta se tačno planira po pitanju povećanja cene struje, odnosno električne energije za privredu? Pominju se čak glasine da se postepeno planira povećanje struje za privredu do 70%, što bi bila ozbiljna katastrofa, odnosno opterećenje za domaće privrednike. Mislim da je tako nešto, naravno, ozbiljan problem za budućnost srpske privrede, ako je istina. Zanima nas šta je tačno plan u tom pravcu?

Veoma važno pitanje glasi – po čijoj instrukciji je predstavnik države Srbije u UN glasao uzdržano kada je na dnevnom redu bila Rezolucija koju je predložila Ruska Federacija koja glasi, da građani Srbije čuju oko čega smo bili uzdržani u UN, a to je rezolucija u borbi protiv veličanja nacizma, neonacizma i drugih tipova prakse koji doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netrpeljivosti povezane sa njima.

Da li je moguće da narod koji je toliko stradao od nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu nije glasao za Rezoluciju protiv nacizma i neonacizma u UN zato što naši zapadni prijatelji ili mentori iz SAD nama to nisu dozvolili, pa smo morali biti uzdržani? Zašto nismo bili uzdržani kada su predlagane od istih tih zapadnih prijatelja rezolucije protiv Rusije, nego smo tada glasali protiv Ruske Federacije?

Konačno, veoma važno pitanje – šta je Ana Brnabić u ime države Srbije potpisala u Berlinu? Da li je moguće da je potpisala određeni sporazum sa četiri predsednika vlade država na zapadnom Balkanu i jednim predsednikom vlade lažne države Kosovo, što je nesumnjivo onda priznanje lažne države Kosovo od strane Ane Brnabić i aktuelne vlasti?

Kada smo mi na izborima, na referendumu, u ovoj Narodnoj skupštini odlučili da ćemo se ujedinjavati sa Albanijom? Kada? Kada su građani Srbije za to glasali? Ko je ovlastio Anu Brnabić da potpisuje takve sporazume sa lažnom državom Kosovo?

Na kraju nekoliko pitanja koja se tiču situacije Srba na KiM. Pre svega, zašto država Srbija nikada nije tražila da se u pregovore pored američke uključi i ruska strana? Zašto nije zatraženo da se pregovori vrate u UN? Zašto ovih dana nismo tražili vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN na temu krize na severu KiM?

Zašto nismo tražili ispunjenje odredbi Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koji predviđaju povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na teritoriju KiM? Zašto već nismo formirali jedinicu od 1.000 pripadnika koja će se prva vratiti u južnu srpsku pokrajinu?

Imovinska karta

(Čačak, 31.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103395.00 RSD 01.08.2022 -