Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Boško Obradović

Boško Obradović

Srpski pokret Dveri

Govori

Poštovani građani Srbije, privodeći kraju ovu, po mom dubokom uverenju, izuzetno važnu i dobru Posebnu sednicu na temu Kosova i Metohije, želeo bih da kažem još nekoliko reči koje mislim da mogu da pojasne neke stvari koje su nažalost bile onemogućene da se čuju, s obzirom da danas niko od nas iz opozicije nije mogao da dobije ni jedno pravo na repliku i da odgovori predsedniku na sate i sate njegovih potpuno izmišljenih priča o svima nama.

Ono što vidim da mu je poseban pik, ali razumem zašto je to tako, jeste upravo ova desna strana u odnosu na to gde sedi u ovom trenutku predsednik Srbije, pa je rekao bih posebnu pažnju posvetio Milici, Milošu, meni i svima nama koji sa patriotskih pozicija kritikujemo aktuelnu kosovsku politiku, ali ne možemo da podržimo izveštaj o radu po pitanju Kosova i Metohije zato što se sa vašom politikom, po pitanju Kosova i Metohije, ne slažemo. Mislimo da ste loš radili, loše pregovarali, izgubili u svim utakmicama u kojima ste igrali, da ste sve dali a ništa niste dobili, da ste primenili sve što su Albanci tražili, a da niste dobili ništa za državu Srbiju. To mi mislimo i to se vidi iz vašeg Izveštaja.

Vi to priznajete da vam Priština ništa ne daje, da vam EU ništa ne daje, da vam NATO ništa ne daje, svi koje volite, sa kojima sarađujete, sa kojima se družite, sa kojima se grlite, sa kojima se ljubite ne rade ništa za ovu državu, a vi to i dalje radite i tražite od nas da vas podržimo u tome. Ne možemo i nećemo da vas podržimo u tome, ali ima ko hoće, gospodine predsedniče. Ovi sa vaše leve strane. Imao sam čak utisak da ćete u jednom trenutku nekoga od njih da privijete na grudi, kao Nebojšu Stefanovića, samo sam se dvoumio da li će to biti Borko Stefanović, Nebojša Zelenović ili Pavle Grbović. Toliko su vam se dopali njihovi razgovori i njihovo podržavanje vaše politike, jer je vaša politika ista kao politika Borisa Tadića i dva dana se pozivate na 2011. godinu, a zaboravili ste da kažete građanima Srbije da je Ustavni sud ove države poništio dogovore Borka Stefanovića i o diplomama, i o katastru, i o slobodi kretanja, i o raspuštanju srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali vi niste poslušali Ustavni sud zato što kršite Ustav već 10 godina na svim funkcijama na kojima se nalazite.

Tražite od nas sada, posle 10 godina vašeg samostalnog pregovaranja bez ove Skupštine, bez rezolucije, bez bilo kakve pregovaračke platforme iza koje bi stali svi, da podržimo neki izveštaj u kome priznajete da ste poraženi. Zašto bismo mi to uradili? Jeste li došli ovde sa nekom ozbiljnom novom platformom? Jeste li vi nama predstavili kako dalje? Reč niste rekli, a mi smo vam dali jednu rezoluciju Narodna stranka, drugu rezoluciju Srpski pokret Dveri, Miloš Jovanović je danas predstavio svoje predloge, Milica Đurđević Stamenkovski svoje, dali potpuno alternativno drugačiju politiku, ali vi po rečima Petra Božovića, našeg poznatog dramskog umetnika, ste jedan od najvećih glumaca, ne samo u politici.

Vi izvrćete sve ono što mi kažemo zato što znate da vaši glasači, glasači SNS razumeju ove patriotske govore odlično i slažu se sa onim što mi pričamo i znate da smo mi vaša konkurencija, a nisu vam konkurencija oni sa vaše leve strane koje ćete verovatno da uvedete u tu Vladu. Jasno je ovde da vama smeta treći put na srpskoj političkoj sceni, da znate da Dveri nikada nisu bile na vlasti i da ne možete da nas optužite.
Poštovani gospodine predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, gospodine predsedniče, uvažena i draga braćo i sestre sa Kosova i Metohije, dozvolite da iskoristim svoje poslovničko i poslaničko pravo da ukažem na član 97. Poslovnika Narodne skupštine i da se pozovem na mogućnost koju nam daje član 97. stav 3, koji ću i citirati: „Predsednik, odnosno predstavnik poslaničke grupe, pre otvaranja pretresa, ima pravo da predloži duže vreme pretresa za poslaničke grupe od vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana“. U stavu 1. se kaže da je to pet časova.

Dakle, ja bih želeo, u ime Poslaničke grupe Srpski pokret Dveri - Patriotski blok, a verujem da ovo mišljenje deli i većina kolega, makar iz opozicije, a ne vidim razlog da to ne bude i iz vladajuće većine, nadam se i uz saglasnost predsednika republike, da omogućimo duže vreme za ovu raspravu.

Ovo je verovatno najvažnija sednica Narodne skupštine Republike Srbije u poslednjih 10 godina, pa da damo, da tako kažem, tu mogućnost da se zaista čuju svi glasovi, da imamo dovoljno vremena i da, naravno, nadam se, postignemo konsenzus i jedinstvo u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Hvala.
Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije i naravno svi prisutni ovde u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, smatram velikom odgovornošću da danas govorim o najvažnijem nacionalnom i državnom pitanju, a to je nesumnjivo naša, nadam se, zajednička borba za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Pre svega želim da izrazim svoju zahvalnost što je došlo do ove posebne sednice o Kosovu i Metohiji i na predlog naše poslaničke grupe od 2. avgusta, na samoj Konstitutivnoj sednici Narodne skupštine, kada smo zatražili da se o ovom aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji govori odmah po formiranju novog saziva Narodne skupštine i takođe zahvalnost predsedniku Republike koji je ispunio svoje obećanje koje je dao na konsultacijama koje smo imali, da će se pojaviti pred narodnim poslanicima na jednoj takvoj sednici o Kosovu i Metohiji.

Mislim da je ovo dobar početak i njegovog novog predsedničkog mandata i našeg novog skupštinskog saziva.

Ono što mi danas treba da uradimo ili barem ono što mi iz poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok, mislimo da mi danas svi zajedno treba da uradimo, a to je da postignemo konsenzus i puno nacionalno jedinstvo o odbrani i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Zaista bih voleo da odmah postavim to pitanje, odnosno dobijem odgovor na to pitanje od 250 narodnih poslanika – ima li bilo ko ko je za priznanje lažne države Kosovo? Da li ima ovde bilo ko ko je za nezavisno Kosovo? Da li ima ovde bilo ko ko nije spreman da učestvuje u nacionalnom jedinstvu po pitanju odbrane i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije?

Ako nema, onda ja verujem da uz određene različite stavove i različite poglede na pregovarački proces i ovaj Izveštaj koji smo dobili kao dnevni red, mi možemo veoma lako da se saglasimo oko daljeg puta kojim treba da idemo.

Mislim da to i jeste cilj i smisao ove sednice, da uradimo rekapitulaciju onoga što je dobro i onoga što je loše rađeno za vreme ove vlasti u prethodnih deset godina, da podvučemo crtu i da i dalje idemo jednim, ja mislim novim putem koji će upravo svedočiti to nacionalno jedinstvo, ali i poštovanje Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244 kao temelja oko koga mi danas ovde treba da se saberemo i dogovorimo, da više ne bude usmenih sporazuma, i da svaki sledeći sporazum mora prvo da dođe ovde u Narodnu skupštinu na odobrenje i da se danas donese određena odluka za koju ćemo svi da stanemo kao neka vrsta rezolucije koja obavezuje svaku buduću vlast u borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Predsednik je danas spomenuo jednu dobru rezoluciju, a to je rezolucija iz 2013. godine, dakle doneta u vreme ove vlasti koja kaže da sve što se radi mora da bude u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, potpisujem. Dakle, to je januar 2013. godine. Ali, tri meseca kasnije, u aprilu 2013. godine vi, vaša vlast potpisuje Briselski sporazum koji je, apsolutno antiustavan i koji je direktno suprotan Rezoluciji koju ste doneli tri meseca pre toga.

Dakle, šta kaže još na jednom mestu ta Rezolucija? Da sve nadležnosti kao rezultat pregovara budu poverene privremenim institucijama u Prištini biće potvrđeno ustavnim zakonom i prenete organima AP KiM u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Republike Srbije. Da li ste to uradili? Nema ustavnog zakona.

Nikada niste izašli sa Briselskim sporazumom, niti je Ustavni sud zauzeo stav o Briselskom sporazumu koji je nesumnjivo antiustavan.

(Aleksandar Martinović: Kako nije?)

Na kraju, veoma važno. Narodna skupština Republike Srbije, u tački 5. ove Rezolucije, zahteva od Vlade da redovno izveštava o razvoju događaja i svuda praktično pominje Vladu Republike Srbije kao nekoga ko treba da vodi te pregovore.

Da se odmah razumemo. Mislim da predsednik Republike izlazi iz svojih ustavnih ovlašćenja kada vodi pregovore o KiM, ali nemam ništa protiv, iz jednog praktičnog razloga, jer je u pitanju najjača politička figura vladajuće većine i koja je spremna da preuzme odgovornost na sebe, ali koja mora da podnosi račun Narodnoj skupštini koja je donela ovu Rezoluciju 2013. godine, što danas čini, ali što do sada nije bio slučaj.

Ono što je meni zaparalo uši u predsednikovom izlaganju jesu izrazi tipa – mitovi, pusti snovi, zaglavljeni u prošlosti, nova realnosti ili nije istina da je to oduvek bilo naš.

Dakle, mi govorimo o KiM, o svetoj zemlji, govorimo o korenu našeg identiteta naše državnosti, govorimo o snovima generacija koje su pod okupacijom pripremale oslobođenje KiM i ostvarile ga, što ćemo i mi da uradimo.

Osnovna stvar koju mi danas želimo da kažemo pred vama, poštovane kolege narodni poslanici, da se to konačno izgovori u Domu Narodne skupštine - Kosovo i Metohija je pod okupacijom, pod NATO okupacijom.

Mi kao Narodna skupština, i to je predlog rezolucije naše poslaničke grupe, treba da konstatujemo da su KiM okupirani deo teritorije i da ćemo ga kad-tad vratiti u punu ustavno-pravnu nadležnost naše države.

Zašto mi dalje pregovaramo ako je Kosovo nezavisno, kako tvrdi zapad? Pa, zato što nije nezavisno, zato što ga većina država sveta ne priznaje kao nezavisno, zato što im je potreban naš pristanak da bi bilo nezavisno. I dokle god mi ne dajemo taj pristanak, Kosovo i Metohija nikada neće biti nezavisna država. Oni su lažna država.

I tu odmah da kažem, pošto se trudim da u svom političkom nastupu budem objektivan, kada je nešto dobro da kažem da je dobro - dobro je što niste uveli sankcije Rusiji i nemojte to nikada ni da uradite. Dobro je što ste radili u vreme prethodnog mandata ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koga ovde kritikujem zbog potpisivanja Briselskog sporazuma, ali pozdravljam rad na otpriznavanju odnosno na poništavanju priznanja lažne države Kosovo od velikog broja država i to je najbolja stvar koju je uradila ova Vlada i ova vaša vladajuća većina, pored toga što niste uveli sankcije Rusiji, za ovih 10 godina vlasti.

Međutim, ima i mnogo loših stvari i ne možemo da ih krijemo. Mi ne vodimo 5:0 u pregovorima, kako je to rekao Marko Đurić. Mi gubimo, rezultat je 0:15. Sve što ste ispregovarali za ovih 10 godina bilo je na korist zaokruživanja šiptarske države, na korist nezavisnog Kosova i sve što je bilo na njihovu korist to je primenjeno. A šta ste, navedite mi, ispregovarali a da je na korist srpskog naroda na KiM? Šta je na korist države Srbije? Odmah ćete reći, znam, Zajednica srpskih opština. A zašto nije primenjena? Kakvi ste vi to pregovarači? Jedina stvar koja je na korist našeg naroda nije primenjena, a ostalih 99% stvari koje su na korist nove albanske druge države na Balkanu - sve primenjeno, uz vašu dozvolu, uz vašu saradnju, uz vašu asistenciju, uz kršenje Ustava Srbije. Dakle, loši ste pregovarači. Gubite 0:15. Imamo problem zbog toga. Šta ja hoću da kažem? Moramo da menjamo pregovaračku politiku, pregovaračku platformu. Rezultat na tabeli je 0:15 trenutno.

Šta je poenta priče? Evo, i zajednica srpskih opština. Molim vas da mi pokažete, to mi je veoma važno - ko treba da formira zajednicu srpskih opština na osnovu Briselskog sporazuma? Ako mi treba da formiramo, kao Srbi koji žive na KiM, zašto već nije formirana? Zašto već nije formirana ako od nas zavisi, ako se srpske opštine ujedinjuju?

Ali, ako treba da bude formirana po Ustavu Kosova i po zakonima lažne države Kosovo, čekajte, jel mi to priznajemo nezavisno Kosovo formirajući zajednicu srpskih opština? Da li će to biti velika prevara?

U Briselskom sporazumu na jednom mestu kaže ovako: "Organizacija zajednice će biti zasnovana na istim osnovama kao i asocijacija kosovskih opština". Kakvih kosovskih opština? Dakle, zajednicu srpskih opština treba da formiramo na isti način kao zajednicu kosovskih opština, po ustavu i zakonima nezavisnog Kosova? Ja ne pristajem na takvu zajednicu srpskih opština koja će da potvrdi nezavisno Kosovo. Vodite računa o tome, opasna je stvar u pitanju, kao što je najopasnija stvar ono što se dešava na severu KiM.

Dugo mogu da govorim o tome koje su posledice vaše loše politike prema KiM - predali ste pravosuđe, policiju, telekomunikacije, energetiku, katastar, priznali ste na kraju i lična dokumenta lažne države Kosovo. Ali, ono što je najbolnije, u ovom trenutku, dok mi ovde razgovaramo, na severu Kosova i Metohije, gde nikada nije stupila niti jedna albanska vojnička ili policijska čizma pre vašeg dolaska na vlast, danas se formiraju vojne i policijske baze, a mi u ovom trenutku ne tražimo vanrednu hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN da bismo se protiv toga pobunili, da bismo čitavom svetu na to ukazali, da bismo od naših saveznika Rusije i Kine tražili da nas zaštite.

Gospodine predsedniče, vi ste to rekli, ali vi ne iznosite posledice toga. Mi na zapadu nemamo prijatelje. Mi u EU nemamo nekoga ko će nas razumeti. NATO vam je obećao da neće stupiti nogom na sever a da ne pitaju Srbe sa severa, a stupili su nogom, NATO vas je prevario. Zaboravite više zapad i NATO, okrenite se našim saveznicima Rusiji, Kini i ovoj većoj polovini čovečanstva koja ne priznaje lažnu državu Kosovo i koja može da nas zaštiti, ali moramo to da tražimo.

Tu dolazimo… Da ne govorim o tome da niste uopšte pokrenuli pitanje SPC na Kosovu i Metohiji u pregovorima, da niste uopšte postavili pitanje imovine države, crkve, privatnih lica, privrednih subjekata u ovim pregovorima. Ono što ste bili obavezni iz Rezolucije 2013. godine niste radili, a radili ste ono što je opasno i što dovodi u pitanje Ustav Republike Srbije.

Dakle, moj zaključak u ovom prvom delu obraćanja je sledeći: zaboravite na put Srbije u EU. Na tome putu nema odbrane Kosova i Metohije, jer na tom putu vas čekaju nove i nove ucene da priznate lažnu državu Kosovo, kao što vam ovi emisari, koji su vam bili u poseti, jasno poručuju. Zna se šta je nova armatura, prevedite to na srpski jezik. Nova armatura je da priznate lažnu državu Kosovo, da stavite potpis, da idete putem dve Nemačke, ćete priznati drugu državu i nećete je sprečavati da uđe u UN.

Dakle, vaša pregovaračka platforma, koja je izmenila vašu rezoluciju iz 2013. godine je krahirala i mora da se menja i mi želimo da učestvujemo u novoj pregovaračkoj platformi koja će potpuno zaštiti suverenitet države Srbije na Kosovu i Metohiji i dali smo vam predloge. Ja ću ih kratko ponoviti, a dodatno će o tome govoriti moj zamenik kolega Ivan Kostić.

Dakle, pre svega prekid štetnih pregovora u Briselu, mi tamo nemamo prijatelje; povratak teme Kosova i Metohije u Savet bezbednosti UN, da imamo saveznike u Rusiji i Kini gde ne može da prođe ništa što je na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa, tamo da pregovaramo; poništavanje antiustavnih i štetnih sporazuma kao što su Briselski i Vašingtonski sporazum.

Zašto mi primenjujemo sve, a oni ništa? Zašto su oni dobili sve, a mi ništa? Koji su to pregovori i kakav je to uspeh tih pregovora? Konačno, ono što je veoma važno - obnova rada ministarstva za Kosovo i Metohiju u novoj Vladi Republike Srbije, što bi značilo pomoć građanima, još veću pomoć, a pozdravljamo i svu dosadašnju pomoć koju je Vlada Republike Srbije davala građanima Srbije na Kosovu i Metohiji i SPC. I, jedna veoma važna stvar, da nam se ne bi ponavljalo ovo ponašanje određenih narodnih poslanika ili bilo koga drugoga na nivou države Srbije, zakonske sankcije, zakonska kazna za svakoga ko u javnom prostoru Kosovo i Metohiju naziva nezavisnom državom i na taj način krši Ustav Republike Srbije i pomaže okupaciji dela naše državne teritorije.

Ono sa čim želim da završim jeste ono što je naš predlog kada smo predložili ovu posebnu sednicu. Vi ste dobili, poštovane kolege iz vladajuće većine, i ja želim to da vam citiram ovom prilikom, a to je jedna veoma važna stvar, jer mislim da bez zaključka ova sednica nema smisla.

Zaključak mora da postoji koji će sve da nas obavezuje koji ćemo ikada biti na vlasti u ovoj državi. Mislim da imamo obavezu da se odredimo prema Rezoluciji Evropskog parlamenta od 6. jula, koja od nas zahteva priznanje lažne države Kosovo i uvođenja sankciji Rusiji, kao i što izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik od nas traži i održavanje "Evroprajda" kao treći uslov, odnosno ucenu koja nam stiže iz EU. Mi moramo da odgovorimo na to i zato mi predlažemo sledeću odluku kojom bismo mogli da završimo ovo naše skupštinsko zasedanje u dve rečenice. Pod jedan: "Narodna skupština Republike Srbije odbija zahtev Evropskog parlamenta da prizna lažnu državu Kosovo i uvede sankcije Ruskoj Federaciji koji su izneti u Rezoluciji Evropskog parlamenta od 6. jula 2022. godine" i pod dva: "Narodna skupština Republike Srbije zahteva da se pregovori o Kosovu i Metohiji vrate u Savet bezbednosti UN".

Da na kraju budem veoma precizan i jasan – sve što je u okviru Ustava Republike Srbije, sve što je u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, sve što naša vlast, ova ili bilo koja sledeća, radi u odbrani i očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ne priznajući lažnu državu Kosovo, imaće podršku Srpskog pokreta Dveri i naše poslaničke grupe, ali sve što se radi mimo Ustava Republike Srbije, mimo Rezolucije 1244, što se radi na priznanju lažne države Kosovo, imaće u nama ogorčenog protivnika. Jer, da se razumemo jednu stvar, mi branimo ovde svetinje, sve svetinje ovog naroda i države, od naše vere, tradicije i porodice, do Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije. Hvala vam.
Gospodine predsedavajući, da li imam pravo na repliku i gospodinu Dačiću ili samo gospodinu Vučiću?

Pitam, vi odlučujete.
Hvala.

Dakle, pre svega, gospodine predsedniče, visoko cenim vašu spremnost da danas budete ovde, da trpite kritiku, da odgovarate na pitanja. Mislim da je to lekovito za našu demokratiju i za podelu vlasti u ovoj državi. Narodna skupština bi trebalo da bude najviši dom, a Vlada bi trebalo da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, kako kaže naš Ustav. Vi predstavljate zemlju u svetu – da, ali politiku vodi Vlada. Ona to nažalost ne radi, ali to je sada neko potpuno drugo pitanje.

Veoma je važno što ste rekli da vi nećete dozvoliti da zajednica srpskih opština bude formirana po ustavu i zakonima Kosova. Ja sam to želeo da čujem. Izuzetno podržavam vašu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi, završetak izgradnje Hrama Svetog Save.

Nemam problem da kažem ono što je dobro, ali vi ste na vlast došli obećanjem da ćete poništiti sporazume ovde prisutnog Borka Stefanovića koje je potpisao u vreme bivše vlasti sa šiptarskim separatistima. Ne samo da ih niste poništili, nego ste otišli još dalje u njihovoj primeni i danas se na njih pozivate i vi ste Vlada kontinuiteta sa Vladom Borisa Tadića, a kolega Ivica Dačić je sedeo i u Tadićevoj i u vašoj Vladi i bolje da se više ne javlja.

Ono što je ovde suština jeste …

(Ivica Dačić: Ko si ti meni da kažeš da se ja više ne javljam?)

Simbolički kolega.

Gospodine predsedavajući, molim vas, prekidaju me, ne znam zašto.

Dakle, biću veoma precizan i dozvolite da dovršim svoju misao.

Gospodine predsedniče, vi pričate bajke kada nam pričate o ulasku Srbije u EU. Pa vi ste najveća bajka sa tom pričom. Nikada nećemo ući u EU, a na tom putu…

(Predsednik: Dva minuta i u vašem slučaju, gospodine Obradoviću.)

Imam li mogućnost, to mi je to, bez obzira na prekidanja?
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Srbije, s obzirom da je ovo i moje prvo obraćanje kao predsednika poslaničke grupe Srpski pokret Dveri - Patriotski blok u ovom novom sazivu Narodne skupštine, dozvolite mi da se u startu osvrnem na nekoliko pozdravnih reči.

Pre svega, da pozdravim predsedavajućeg konstitutivne sednice Narodne skupštine, gospodina profesora doktora Vladetu Jankovića, čiji sam student imao čast da budem na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i da izrazim svoje zadovoljstvo što je upravo on predsedavao ovom konstitutivnom sednicom, jer smatram da je to dalo jedno posebno dostojanstvo Narodnoj skupštini Republike Srbije, a kao profesor antičke književnosti i nesumnjivo poznavalac istinske demokratije i suštine demokratije, imao je i čemu da nas poduči u tome pravcu.

Želeo bih pre svega da pozdravim sve vas, uvažene kolege narodne poslanike, da vam čestitam verifikaciju mandata i jučerašnju položenu zakletvu na ovu veoma važnu i odgovornu funkciju i dužnost i da svima nama zajedno poželim svaki uspeh, kako lični, tako stranački, a i zajednički u ovom novom sazivu Narodne skupštine.

Iskoristio bih priliku, naravno, da se zahvalim svim građanima Srbije koji su svoj glas dali za našu izbornu listu Patriotskog bloka, svim partnerskim organizacijama koje su zajedno sa nama činile taj Patriotski blok, naravno svim članovima i aktivistima Srpskog pokreta Dveri, jer mislim da smo iza sebe ostavili jednu dobru izbornu kampanju sa ozbiljnim izbornim programom, dobrim javnim i medijskim nastupima i da nismo slučajno danas ovde po drugi put kao parlamentarna politička organizacija u ovom uvaženom domu.

Konačno, svim građanima Srbije pravoslavne veroispovesti iskoristio bih priliku da čestitam današnji veliki crkveni i narodni praznik Ilindan, naravno onima koji danas slave srećnu krsnu slavu i svako dobro i njima lično i njihovim porodicama.

Što se tiče konkretne teme dnevnog reda, a u pitanju je izbor predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, dozvolite da naš stav definišem u jednoj rečenici - mi ne možemo i nećemo podržati izbor starog Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine, ali podržavamo novog Vladimira Orlića u njegovom radu kao budućeg predsednika Narodne skupštine, pa dozvolite da objasnim šta sam time hteo da kažem.

Ako pogledate dosadašnje naše iskustvo kao, da tako kažem, javnosti u celini, pa i kolega narodnih poslanika i političara sa kolegom Vladimirom Orlićem, nisam siguran da je on najbolji kandidat koga ste mogli predložiti za novog predsednika Narodne skupštine, jer do sada nije pokazao širinu u smislu osnovne parlamentarne kulture, kulture debate. Na neki način je upravo suprotno poznat po tome da voli da se žestoko obračunava sa onima koji ne misle isto kao on, da ih prekida, da ih ometa da govore kako u Narodnoj skupštini, tako i na medijima. To je nažalost, to govorim zaista krajnje iskreno i dobronamerno, nažalost bacilo je senku na jednu veoma ozbiljnu biografiju koja je ovde pred nama kada je u pitanju uvaženi kolega Vladimir Orlić.

Kada pročitate njegovu biografiju vidite da se radi o pre svega ocu tri ćerke, što mislim da je veoma važno napomenuti, a nije rečeno do sada o njemu, a zatim i čoveku koji je završio jedan veoma prestižan domaći fakultet i univerzitet i koji je uostalom pravi doktor nauka i koji nesumnjivo ima jednu veoma ozbiljnu naučnu i stručnu biografiju.

Zaista bi SNS trebalo da se ponosi sa jednim takvim kadrom, za razliku, nažalost opet kažem, od onih drugih koji su sa kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima i koji vam zaista ne služe na čast. U rangu sa njima Vladimir Orlić je nesumnjivo odličan kandidat iz redova SNS.

Sa druge strane, on je ovih dana, to želim i lično da posvedočim, jer nemam problem da budem pošten i da budem tačan u odnosu na ono što se dešava i kada vas kritikujem i kada želim nešto da pohvalim, a ovde želim da istaknem da je gospodin Orlić zaista kao predstavnika SNS bio veoma korektan u konsultacijama sa poslaničkim grupama, da je pokazao nešto što ranije nije pokazivao jednu vrstu širine, tolerancije, konstruktivnosti, spremnosti na razgovor i dogovor i zato sam to nazvao novim Vladimirom Orlićem.

Ja bih zaista želeo da taj novi Vladimir Orlić predsedava Narodnom skupštinom Republike Srbije, a ne onaj stari, ali s obzirom da mi sad ne znamo koji će Vladimir Orlić predsedavati, da li stari ili novi, mi nažalost ne možemo da ga podržimo, odnosno nećemo podržati izbor Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine.

Ali, kao što sam već rekao i ponavljam, podržavamo njegovo novo lice koje je pokazao prethodnih dana kao što podržavamo, to ću otvoreno reći, podmlađivanje kadrova SNS, podržavamo i drago nam je da vidimo nova lica i na čelu poslaničke grupe SNS. Posebno bih istakao koleginicu Marinu Raguš, koja je u svoje vreme bila jedan od najboljih narodnih poslanika ovog doma, to treba da se kaže i da se zna javno i naravno sve drugo što ste predvideli u svome, da tako kažem, stranačkom kadrovskom podmlađivanju, to je prava stvar.

Morate imati razumevanja i za to da mi nećemo zaboraviti vaše proverene nestručne, bahate, nesposobne i korumpirane kadrove sa već pomenutim kupljenim diplomama i plagiranim doktoratima, kao i one koji su ogrezli u kriminal i korupciju i da to što ćete vi podmladiti vašu stranku, što pozdravljam i podržavam, ne znači da oni koji su se ogrešili o zakon iz vaših redova, neće za to odgovarati. Naprotiv, mi ćemo sve učiniti da do toga i dođe.

Konačno, ono što je moja, da kažem, definitivna analiza vezano za ličnost starog i novog gospodina Vladimira Orlića, kako sam ga nazvao a nadam se da mi neće zameriti, ne mislim ništa ružno sa ovom svojom idejom da objasnim naš stav, jeste da je to zapravo jedna slika koja govori o tome da bi bila velika i važna stvar kada bi SNS zaista iz svojih redova mogla da iznedri jednu novu generaciju političara, a ne da reciklira političke preletače i večite kadrove poput jednog Gorana Vesića ili da ne nabrajam dalje, Sinišu Malog i sve one poznate ličnosti iz bivšeg i sadašnjeg režima. Zato vas upozoravam i molim, kada pominjete bivši režim, nikada nemojte zaboraviti da polovina vaših kadrova u ovom trenutku su došli iz bivšeg režima i da ste vi u svoje redove, u redove SNS primili ono najgore iz bivšeg režima. Kada kritikujete bivši režim, uvek znajte kritikujete sami sebe, kritikujete svoje kadrove jer su to kadrovi, politički preletači iz bivšeg režima. Budite oprezni u tim kvalifikacijama.

Primera radi, kada bi ste vi umesto jednog Gorana Vesića kandidovali doktorku Danicu Grujičić ili ovde prisutnog proslavljenog srpskog košarkaša Marka Kešelja, nama bi bilo kao opoziciji mnogo teže da se mi suprotstavimo tim vašim kadrovima, jer šta možemo reći protiv biografije doktorke Danice Grujičić ili protiv biografije gospodina Kešelja? Teško šta. Možemo im zameriti možda pripadnost SNS, možda su mogli izabrati bolju stranku ili manje korumpiranu ili tome slično, ali to je njihov izbor, njihovo pravo. Njihove biografije su besprekorne, mi to poštujemo.

Šta se sada dešava, ne samo ovde kada je u pitanju izbor rukovodećih organa Narodne skupštine, nego vas posebno upozoravam, kada je u pitanju izbor buduće Vlade Republike Srbije? Da li ćete se vi opredeliti, ovo govorim simbolički, ali biće vam veoma jasno, za jednog Marka Kešelja ili Danicu Grujičić ili ćete se opredeliti za proverene kadrove SNS poput Ane Brnabić, Siniše Malog, Gorana Vesića i da ne nabrajam dalje, koji u našoj javnosti jedinu prepoznatljivost imaju ili po kupljenim diplomama, plagiranim doktoratima, kriminalu i korupciji?

Pazite, nije moje da se ja mešam u unutrašnja pitanja SNS, niti mi pada na pamet, moja je ideja ko će voditi ovu državu u vremenu krize koja nesumnjivo dolazi? Da li oni koji su upropastili EPS? Oni koji su uništili Republički geodetski zavod? Oni koji su napravili, da ne nabrajamo sve afere kriminala i korupcije, pljačke, nameštenih tendera i svega drugog što smo se nagledali u prethodnom periodu ili neki novi ljudi?

Zato je ta moja dilema vezana i za izbor predsednika Narodne skupštine, a gospodin Orlić, kome želim zaista sve najbolje i želim da bude novi Orlić, će zapravo i biti slika toga kako vi nameravate da vodite dalje ovu Skupštinu i uopšte srpsku političku scenu.

Jer, ne zaboravite poštovane kolege iz vlasti, vi ste kao vladajuća većina oni koji opredeljuju kako će izgledati srpska politička scena, kako će izgledati debata u ovom domu. Od vas to prvenstveno zavisi jer vi imate većinu, imate na neki način onda i monopol.

Tu bih želeo da se osvrnem u ovom drugom delu svoga obraćanja upravo budućem predsedniku Narodne skupštine, sa željom da mu skrenem pažnju na nešto što je za nas kao poslaničku grupu Srpskog pokreta Dveri – Patriotskog bloka važno, da on eventualno, a mi bismo to voleli i pozdravili i javno pohvalili, promeni neku dosadašnju praksu u vođenju ovog doma u odnosu posebno na neke svoje prethodne kolege.

Pre svega, ja bih ga zamolio i predložio da se formira jedna zajednička parlamentarna komisija za izmenu Poslovnika o radu Narodne skupštine. Navešću vam dva primera.

U sazivu od 2016. godine do 2020. godine u kome sam bio narodni poslanik i šef poslaničke grupe Dveri, od preko 200 predloga za dopunu dnevnog reda koji je dala opozicija, nikada nijedan za četiri godine se nije našao na dnevnom redu Skupštinskog zasedanja. Da li je to normalno? Mi smo kao narodni poslanici iz redova opozicije, nismo mi poslanici drugog reda u odnosu na vas poslanike vlasti i naši predlozi moraju doći na red Skupštinskog zasedanja. Vi ne morate da ih usvojite, vi možete vladajućom većinom da glasate protiv, ali o tome mora da se raspravlja, jer mi predstavljamo građane Srbije koji su nas birali i koji imaju pravo da njihovi predlozi, odnosno predlozi njihovih političkih organizacija dođu na dnevni red. To je prva stvar, gospodine Orliću koju vi možete da promenite.

Druga je da nam ministri češće dolaze u parlament i da odgovaraju na pitanja o aktuelnim temama, ne samo jednom mesečno, a i to ste izbegavali, poslednjeg četvrtka u mesecu, nego kad god ih mi pozovemo. Oni imaju obavezu da dođu pred narodne poslanike, jer mi njih biramo i oni nama odgovaraju i da odgovaraju na naša pitanja na aktuelne teme. Ne na bilo koje teme, na aktuelne teme.

Konačno, predložio bih da nastavimo sa dobrim iskustvom i dobrom praksom, sa kojom smo započeli, koja se tiče dalje razrade našeg izbornog sistema, da poboljšamo uslove za izbore koji nam dolaze i da menjamo izborni sistem koji nije dobar. Navešću vam samo jedan primer, neću ovoga puta dužiti na tu temu.

U ovom skupštinskom sazivu, novom, juče konstituisanom, sedi 105 narodnih poslanika iz Beograda. Gotovo polovina Skupštine. Ponovo desetine i desetine gradova i opština Srbije nemaju svog narodnog poslanika iz svog grada, iz svog okruga što je ozbiljna falinka, odnosno mana našeg izbornog sistema. O tome treba da pričamo, o tome treba da postignemo konsenzus, da nađemo rešenje sa kojim smo svi zadovoljni, da promenimo izborni sistem.

I na kraju, odnosno pri kraju, želim da kažem još dve stvari koje mislim da su važne za našu poslaničku grupu, a tiče se toga gospodine, budući predsedniče Narodne skupštine, da od vas zavisi da li će ovde na dnevni red doći teme koje su više nego aktuelne.

Mi ćemo vam već danas predati predlog za sazivanje prve posebne sednice ovog 13. saziva Narodne skupštine na dve teme, odnosno jedne posebne sednice sa dve tačke dnevnog reda. Prva bi bila rezolucija evropskog parlamenta o Srbiji kojom smo uslovljeni da priznamo lažnu državu Kosovo i da uvedemo sankcije Rusiji i predložićemo naravno da skupštinska odluka bude da mi odbijamo te ucene iz Brisela. I druga tačka dnevnog reda te posebne sednice na koju naravno, kao što smo na konsultacijama i sa predsednikom Republike razgovarali i što je on prihvatio, treba i on da bude pozvan i da nam se obrati, a tiče se aktuelne situacije na KiM o kojoj mora hitno da se razgovara u ovom domu Narodne skupštine, makar do kraja avgusta pre nego što istekne rok od 30 dana, a videli smo koliko je dramatično bilo prethodnih nekoliko dana.

Takođe ćemo sutra predati i zahteve za formiranje dva anketna odbora gde bi se ispitalo stanje u „Elektroprivredi Srbije“ i u Republičkom geodetskom zavodu gde mislimo gde postoji ogromni problemi koji hitno moraju da se rešavaju i to možete da podržite i pokažete dobru volju kao i ovih dana, jer ako tamo nemate šta da krijete, zašto ne bi bili formirani anketni odbori upravo da se pokaže da je tamo sve u redu. Ali, ako tamo nije sve u redu, mi smo u ozbiljnom problemu, kao narod i država.

Takođe bih želeo da istaknem još jednu veoma važnu stvar. Ja znam da će novi saziv ovog parlamenta pokušati da zadrži dvopartizan na srpskoj političkoj sceni, odnosno neprestano preganjanje kao danas između sadašnje vlasti i bivšeg režima. Znam da to vama i jednima i drugima negde odgovara kako biste držali monopol na srpskoj političkoj sceni i ne dozvoljavate da se pojavi neko treći, ali morate se suočiti sa realnošću. Nova realnost kaže da se u ovom novom sazivu pojavio neko treći i ne samo poslanička grupa Srpskog pokreta Dveri – Patriotskog bloka, već i poslanička grupa Srpske koalicije – NADA, pa poslanička grupa Srpske stranke Zavetnici, pa je to ukupno 35 narodnih poslanika, pa je to sada jedna treća snaga ovog parlamenta, jedan treći pol, jedan patriotski blok, suverenističkih političkih organizacija na koje budući predsedavajući mora da obrati pažnju i da ne dozvoli neprestani ping–pong između bivše i sadašnje vlasti koji pojede sve vreme skupštinskih rasprava, nego da i nama kao i trećoj političkoj opciji dozvoli da se i mi oglasimo i budemo ravnopravni sa vama koji volite da igrate stoni tenis.

I ono što je na kraju za mene veoma važno, a apelujem na sve nas ovde prisutne, naravno najviše na budućeg predsednika, a to je da mi postignemo jedno novo nacionalno jedinstvo u ovoj Skupštini u vremenu koje dolazi. Dolazi teško vreme, već je počelo, energetska prehrambena kriza, ratni izazovi na tlu Evrope koji uopšte nisu toliko daleko, ogromni pritisci na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, Republike Srpske.

Sve to govori da nije vreme za obračune između nas, surove podele i sukobe između vlasti opozicije već za slogu, nacionalno jedinstvo i zajedničku borbu, za očuvanje KiM u sastavu Srbije, za podršku Republici Srpskoj za sve ono što mogu i treba da budu teme ovog parlamenta pa ćemo se oko nečega složiti, oko nečega nećemo. Mi bismo, primera radi, kandidovali da se uvede dan porodice kao državni praznik, da se otkaže „Evroprajd“ kao jedna sramna manifestacija, upravo iz moralnih, ali i iz bezbednosnih i finansijskih i zdravstvenih razloga.

Predložili bismo povratak redovnog služenja vojnog roka u jednoj potpuno novoj formi. Predložili bismo rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima a u Drugom svetskom ratu koja nikada nije doneta u ovom domu za 77 godina od sistema koncentracionih logora, Jasenovac, Jadovno i svega što smo preživeli u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Predložili bismo u krajnjem da se otvore rasprave o temama koje su kontroverzne, obnova monarhije, nestale bebe, obavezna vakcinacija, Srbi u regionu i u rasejanju, konačno rešavanje statusa veronauke i veroučitelja koji nikako da postanu stalno zaposleni u školama. Ne vidim šta je problem da kao vladajuća većina to konačno rešite. Ne vidim šta je problem da pojedinim pitanjima konačno postignemo konsenzus i saglasnost, jer na recimo ništa ne razdvaja.

Da vidimo ko je ovde protiv toga da su KiM sastavni deo Republike Srbije? Pa, ako smo svi za očuvanje KiM u sastavu Srbije, pa ajmo svi kao jedan, nas 250 da to kažemo i da to branimo. Kakve to veze ima sa podelama na vlast i opoziciju? Nikakve.

Konačno, veoma važna tema, a to je socijalno-ekonomski paket koji moramo zajedno da usvojimo sa tom Vladom, zajedno da podržimo domaću privredu i poljoprivredu u ovom teškom vremenu, zajedno siromašne porodice, penzionere sa najmanjim primanjima, naše najstarije sugrađane koji nemaju nikakva primanja, nezaposlene, osobe sa hendikepom. Svi zajedno treba valjda da donesemo neke hitne socijalno-ekonomske mere kojima ćemo podržati socijalno ugrožene kategorije stanovništva, a na konsultacijama sa predsednikom republike smo predali čitav paket tih mera i nemamo nikakav problem da ih vi usvojite kao buduća Vlada i donesete. Mi ćemo glasati za, za socijalni dodatak, energente i troškove života, jer nemamo problem, nismo opozicija državi Srbiji, mi smo opozicija vašem režimu. Smatramo da je on loš, da ga treba promeniti, da treba mi da dođemo na vlast, da ćemo je bolje vršiti nego vi i to je naše normalno opoziciono pravo i tu nema ništa sporno.

Ono što je suština jeste da probate da shvatite, a sve će zavisiti od budućeg predsednika Narodne skupštine, da vam opozicija nije neprijatelj, da mi ne želimo ništa loše ovom narodu i državi, da i mi kao vi, trebalo bi, želimo dobro ovom narodu i državi. Znate kada će ovaj dom Narodne skupštine postati pravo mesto i biti obnovljen smisao i dostojanstvo Narodne skupštine, kada mi budemo glasali za vaše dobre predloge koji dolaze iz vlasti, ali i gospodo i dame iz vlasti i vladajuće većine, budete glasali za naše dobre predloge koji dolaze iz opozicije. To je nova Narodna skupština za koju se mi iz Srpskog pokreta Dveri i Patriotskog bloka zalažemo i nadam se da ćemo do toga zajedno doći.

Želim svima uspešan početak ove nove konstitutivne sednice i budućeg saziva parlamenta.
Hvala, gospodine predsedavajući.

Želeo bih da skrenem pažnju uvaženoj koleginici Ani Brnabić, da u Srbiji još uvek nije zabranjeno biti protiv Aleksandra Vučića. Možda vi planirate neku odluku u tom pravcu, ali dok nije zabranjeno biti protiv Aleksandra Vučića, dozvolite, ja ću biti protiv Aleksandra Vučića, jer je to moje političko pravo. To je osnovno demokratsko pravo, biti protiv aktuelne vlasti koju personifikuje ne samo predsednik države, nego i predsednik najveće vladajuće stranke. Dakle, to nam pravo ne možete osporiti.

Druga stvar koja je prirodna i normalna u svakoj parlamentarnoj demokratiji jeste sarađivati sa opozicijom. Dakle, naravno da smo sarađivali i da ćemo sarađivati sa kolegama iz opozicije po onim pitanjima po kojima mi mislimo da treba da sarađujemo. Primera radi, sloboda medija, borba protiv kriminala i korupcije. Recimo, možemo da formiramo jedan anketni odbor da ispitamo kako je firma u kojoj je direktor bio vaš rođeni brat dobila određene poslove na javnim nabavkama i tenderima sa državom Srbijom od trenutka kada vi postajete ministar i potom predsednik Vlade Republike Srbije. Vrlo interesantno. Ta firma tek od tog trenutka počinje da posluje sa državom Srbijom i dobija milionske ugovore, naravno, ne u dinarima, nego u evrima.

Primera radi, to bi bilo interesantno, da mi zajedno kao opozicija ovde, bez obzira na naše podele unutar opozicije koje su činjenica jer smo ideološki i politički različiti, oko toga, recimo, možemo da sarađujemo. Oko čega ne možemo da sarađujemo? Pa, naravno, oko toga da je za nas apsolutno neprihvatljivo uvođenje sankcija Rusiji, ulazak u NATO, priznanje lažne države Kosovo, priznanje lažnog genocida u Srebrenici, održavanje sramne gej parade. To je nešto protiv čega smo mi i ni sa kim i nikada oko toga ne možemo i nećemo sarađivati, pa ni sa vama koji organizujete sramnu gej paradu po tom pitanju. Izvinite, ali ne možemo sarađivati.
Hvala vam, gospodine predsedavajući, na tome.

Gospodin Vesić ne razume ulogu opozicije, zato što je uvek bio samo tamo gde je vlast i gde je interes vladajućeg režima. Uloga opozicije jeste ne samo da kritikuje vlast, nego i da predlaže konstruktivne predloge šta vlast treba da uradi, što sam ja danas i učinio, jer smatram da je to moja uloga kao narodnog poslanika.

Nikada nisam bio član nijedne stranke i smatram da predstavljam upravo ovu novu političku generaciju na srpskoj političkoj sceni ljudi koji nisu bili članovi stranaka, koji nisu ni želeli da budu članovi stranaka, jer im se nekako smučila ta srpska politička baruština iz nekog prethodnog perioda i da pokušavamo da predstavimo upravo te neke nove ljude i novu generaciju sa novim idejama i, da tako kažem, sa ljudima koji nikada do sada nisu bili na vlasti. To je ideja mog zapravo konstruktivnog nastupa.

Ono što je moja završna poruka gospodinu Vesiću jeste da je isto tako njegov predsednik stranke Aleksandar Vučić ovde rekao da Srpski pokret Dveri nikada više neće ući u Narodnu skupštinu Republike Srbije, u jednoj od naših rasprava, onako samouvereno, kako ga je Bog dao, i kao što vidite, evo nas ponovo. I niste vi ti koji odlučujete o tome ni ko će biti u Narodnoj skupštini, niti ko će vladati Srbijom posle vas. A vi što pre treba da shvatite da je vlast prolazna, da je 10 godina vaše vlasti mnogo, da će uskoro da vaša vlast padne, da je prirodno da dođe neko drugi posle vas i da će to biti upravo patriotski blok i naš desni politički sektor, koji inače raste, razvija se i jača u čitavoj Evropi, pa će tako i u Srbiji. Hvala vam.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, dozvolite mi da u nekoliko minuta, koje po dogovoru imamo svi u završnici ove rasprave, na neki način rekapituliram ono što sam već rekao i možda osenčim na jedan dodatni način.

Pre svega, kao što sam rekao i ponoviću, Poslanička grupa Srpski pokret Dveri i Patriotski blok ne može i neće glasati za izbor Vladimira Orlića za predsednika Narodne skupštine, jer je to pitanje vododelnica između toga ko je vladajuća većina, a ko opozicija. Veoma je teško da neko iz opozicije podrži kandidata vlasti.

Naravno, to nije nemoguće ako bismo bili uvereni da je taj kandidat neko ko je dokazani predstavnik parlamentarne kulture, kulture dijaloga, neko ko zaista iza sebe ima jedan dug staž u kome je pokazivao da poštuje drugačije mišljenje, ali nažalost nemamo to iskustvo sa dr Orlićem.

Istina, kao što sam već rekao i to ću ponoviti, u poslednjih nekoliko dana dr Orlić je pokazao i novo lice, da može da komunicira sa opozicijom, da razgovara i dogovara se. Ja se zaista nadam da će na taj način i predsedavati Narodnom skupštinom i, bez obzira što ćemo kao poslanička grupa glasati protiv njegovog izbora, nadamo se i podržavamo da će on krenuti tim putem sa nedavno završenih konsultacija.

Druga veoma važna stvar jeste da nas građani, oni koje interesuje politika, a hvala Bogu građane Srbije interesuje politika, ceo dan gledaju i interesuju se da li će ovaj skupštinski saziv ličiti na prethodne, pa da nas oni ne gledaju ili će ovaj skupštinski saziv konačno ličiti na jedan hram demokratije, na mesto istinske parlamentarne debate i pokretanja ključnih nacionalnih državnih tema.

Verujem da vama nije cilj kao vladajućoj većini da građanima Srbije iznova ogadite parlament, da ga obesmislite, da naterate ljude da ne gledaju Skupštinu i da time pokušate da sprečite da se čuje glas opozicije. Zaista verujem da ćemo kao danas imati priliku da razgovaramo, da razmenimo misli i kada se ne slažemo. To je moja centralna poruka, da probamo svi zajedno, posebno u ovom vremenu velike evropske i svetske krize, da budemo što više parlamentarni, da budemo što više, da tako kažem, puni nekog razumevanja, neke sloge, neke solidarnosti, nekog međusobnog pomaganja, čak i kad se ne slažemo, a mnogo često se nećemo slagati jer smo ideološki i politički različiti, jer smo vlast i opozicija, ali verujte, to je normalno, da postoji opozicija u jednom parlamentu.

Upravo je slika kvaliteta vaše vlasti koliko poštujete opoziciju. Što više poštujete opoziciju, to više govori o vama da ste vi ljudi koji imate kapacitet da vodite državu. Jer, i opozicija i građani koji su glasali za opoziciju su važan deo ovog naroda i države koji morate da poštujete. Nadam se da će to i novi predsednik parlamenta gospodin Orlić činiti. Mi smo vam danas dali već jednu šansu da to dokažete.

Naime, Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok predala je prvu skupštinsku inicijativu, naš zahtev za održavanje prve posebne sednice ovog Trinaestog parlamentarnog saziva, na temu Rezolucije Evropskog parlamenta kojom smo ucenjeni da priznamo lažnu državu Kosovu i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji i, naravno, na temu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji.

Nadam se da će budući predsednik i vladajuća većina imati sluha da već do kraja avgusta obavezno održimo ovu posebnu sednicu, a svakako pre isteka ovog roka od mesec dana i da kao ovaj dom zajednički donesemo odluku i stav prema onome što se dešava na Kosovu i Metohiji, kao i prema ovim ucenama iz Brisela. Mi ćemo, naravno, predložiti konkretnu odluku da mi zajednički te ucene iz Brisela odbijemo, jer i Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 nas obavezuju na borbu za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Konačno, skrenuo bih samo na kraju pažnju budućem predsedniku Narodne skupštine da razmotri jednu stvar koja mi je sada zaparala uši, jer mi nije jasno kako je omogućeno od strane ovog parlamenta da jedna poslanička grupa dobije naziv Evropski regioni, Vojvodina, Sandžak i Preševska dolina, jer tako nešto u Srbiji ne postoji. Dakle, Vojvodina je autonomna pokrajina, Sandžak je turska vojna uprava koja, hvala Bogu, ne postoji od vremena oslobođenja od turske okupacije, a Preševska dolina nikada nije ni postojala, već se radi o Pčinjskom upravnom okrugu, kao što je i Sandžak Raški upravni okrug.

Zamolio bih da se ova zaista neprikladna varijanta nekako izmeni, a naravno to ni na koji način ne sme da dovodi u pitanje prava nacionalnih manjina koje žive u Srbiji, ali njihova prava prestaju tamo gde to počinje da liči na nekakav separatizam i pokušaj razvijanja države Srbije i izmišljanje nekih termina koji apsolutno nemaju nikakvo uporište u našem Ustavu i u državnim institucijama.

Dakle, uz još jednom izražene želje da će ovaj novi saziv Narodne skupštine Republike Srbije pokazati jedno novo lice srpske demokratije, da ćete i vi kao vladajuća većina dati doprinos tome da opozicija može da se čuje i da naši predlozi dođu na dnevni red ovog zasedanja, obavezujem se u ime Poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok da ćemo mi dati svoj deo doprinosa da ovde imamo jedan povratak ka smislu i dostojanstvu Narodne skupštine i da pojačamo interesovanje građana da gledaju ove skupštinske sednice zato što ovde gledaju ozbiljne i prave rasprave, ma koliko mi bili ideološki i politički suprotstavljeni i različiti. Hvala vam svima na pažnji.
Poštovane kolege narodni poslanici, predsedavajući, uvaženi građani Srbije koji pratite ovu raspravu u pojedinostima od 62 tačke dnevnog reda koje su spojene u jednu tačku dnevnog reda, čime je 62 puta manje vremena za opoziciju da govori o predloženim zakonima. I kada tome pridodate i ovo što upravo radite, a to je 385 amandmana koje ste vi kao vladajuća većina predložili na predloge zakona vaše Vlade, što znači ili da su ti zakoni loši pa morate 400 amandmana ili da nećete na kraju ni glasati za sopstvene amandmane, što govori da ste ih predložili samo zato da biste pojeli vreme opoziciji i da ne bismo mogli da govorimo o temama koje su na dnevnom redu, a posebno o Predlogu zakona budžeta za sledeću godinu.

Naravno, niste spremni da odgovorite ni na jedno pitanje. Niste odgovorili na pitanje da li stojite iza izjave vašeg kolege Zvonimira Đokića da sve nas iz opozicije u Srbiji treba da pojede mrak … (Isključen mikrofon)
Gospodine predsedavajući, moj kolega Dragan Vesović je jutros pitao ovde javno ministre koji su prisutni, a i vas lično i sve vaše kolege da pročitate stenografske beleške, da vidimo šta je rekao gospodin Zvonimir Đokić i da vidimo da li ćete da se izvinite i ogradite… (Isključen mikrofon)
Ja isto odlično pamtim šta je ko rekao, a građani Srbije neka procene šta je ko rekao, a koja su prava opozicije u ovoj Narodnoj skupštini čujemo i sada dok se ovde urla sa suprotne strane i ne dozvoljava mi se da govorim.
Naravno, isto je pitanje na koje nećete da odgovorite, kada će biti smanjene akcize i PDV na gorivo u Srbiji? Kada ćete se oglasiti o progonu Srba u Crnoj Gori i o zabrani prof. dr Dejanu Miroviću da uđe u Crnu Goru tamo gde je rođen i da obiđe svoju porodicu, od strane crnogorskog mafijaškog režima? Četiri dana i godinama ćutite na sve što radi režim u Crnoj Gori i nećete o tome da se izjasnite. Nećete o tome da se izjasnite ni koga to angažuje Toni Bler da bi pomagao Aleksandru Vučiću i vašoj Vladi i ko plaća Tonija Blera, da li je plaćen iz budžeta ili ne.
Nećete da se izjasnite o onome što vam je ovde javno predočeno da javni dug raste od kada ste vi na vlasti, da je porastao 10 milijardi dolara. (Isključen mikrofon)
Poštovani građani Srbije, pomaže Bog svima.

Moja obaveza je, pre svega, da postavim pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću – zašto već četiri dana ćute na sve ono što se dešava u Crnoj Gori, gde se hapse srpski političari, stavljaju u zatvore, gde se preti daljim hapšenjem ostalih opozicionih lidera koji su, naravno, Srbi, gde se poništavaju odluke podgoričke Skupštine o ujedinjenju Srbije i Crne Gore pre 100 godine, gde se progoni srpski jezik, srpsko pismo i srpska crkva i gde četiri dana nemamo jednu reč reakcije države Srbije na ovako skandalozno ponašanje mafijaškog režima Mila Đukanovića?

Zašto Aleksandar Vučić već šest godina ni jednom nije otišao u Crnu goru da poseti svoje sunarodnike tamo? Zato što je mnogo dužan Milu Đukanoviću koji ga je uveo u svet obaveštajnih struktura zapada, koji ga je povezao sa Stankom Subotićem Canetom, koji mu je dao i prve pare i prve kontakte da bi mogao da dođe na vlast uz pomoć zapadnih mentora 2012. godine. Zato Aleksandar Vučić ćuti o Milu Đukanoviću i ne sme reč da kaže protiv ovog mafijaškog režima, a svojevremeno ga je i spasao od pada kada je učestvovao u montiranoj, izmišljenoj aferi „državni udar“.

Zašto se ćuti o Branki Milić koja se nalazi u ambasadi Srbije u Crnoj Gori, koja, kao i brojni drugi osumnjičeni i pohapšeni u lažnoj aferi, i dalje trpi progon crnogorskog režima?

Drugo pitanje odnosi se, takođe, na Aleksandra Vučića i pitam ga – da li zna koje Anro Danžan i da li se viđa sa njim i pregovara o tzv. razgraničenju, odnosno priznanju nezavisnog Kosova? Ovo je osoba, dakle, blizak prijatelj Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, poznati francuski obaveštajac Anro Danžan, čovek koji je učestvovao u Dejtonskom sporazumu, u Rambujeu, bio u misiji Havijera Solane na KiM, poznati NATO lobista među francuskim diplomata, evropski parlamentarac koji je ustao protiv Dika Martija kada je Dik Marti otkrio trgovinu ljudskim organima na KiM i optužio šiptarski teroristički režim za to i čovek koji u ovom trenutku tajno pregovara i sa Hašimom Tačijem i sa Aleksandrom Vučićem o tzv. razgraničenju.

O čemu oni razgovaraju? Da nezavisno Kosovo dobije praktično celu teritoriju KiM plus opštinu Preševo do jedan kilometar do Koridora 10 i autoputa i deo opštine Bujanovac, a za uzvrat možda koji metar severa KiM da pripadne Srbiji.

Da li je istina ili ne ovo što govorim, jedino što znam da Aleksandar Vučić već tri dana ćuti od kad sam ga prvi put pitao – da li poznaje Anro Danžana i da li u ovom trenutku tajno pregovara o tome da neda, ne samo KiM, nego da da i deo opština Bujanovac i Preševo, tzv. nezavisnom Kosovu, jer nema razgraničenja bez priznanja nezavisnog Kosova, gospodo naprednjaci i socijalisti i svi vi iz vladajućeg režima.

Da bi bilo razgraničenja mora prvo da se prizna nezavisno Kosovo, jer ne možete da se razgraničite sa jednom nacionalnom manjinom na teritoriji države Srbije. To nikada i nigde nije bilo. Mi smo se razgraničili sa Republikom Albanijom još 1927. godine, kad je potpisan Protokol o razgraničenju između Kraljevine Jugoslavije i Albanije i nikakvog više razgraničenja između nas i Albanaca nema i neće biti.

Da biste se razgraničili, delili KiM, vršili korekcije granica, menjali naše za naše, vi morate prvo da priznate nezavisno Kosovo, da mu omogućite ulazak u UN i da stvorite veliku Albaniju, dakle, da budete sponzori stvaranja velike Albanije.

Na kraju jedno veoma važno i aktuelno pitanje. Naime, kao što znate, ovih dana su žuti prsluci ovako najaktuelniji u čitavoj Evropi, pa evo da i ovde u domu Narodne skupštine Republike Srbije se vidi jedan žuti prsluk i iskaže jedan veliki protest protiv nenormalne, nakaradne i bolesne cene goriva u Srbiji.

Ono što ja želim ovde vama da ukažem jeste da Makron, vaš prijatelj, koji dolazi ovde da sa Vučićem dovrši pregovore i izdaju KiM, danas pregovara sa žutim prslucima u Francuskoj, iako su spalili pola grada, iako su učinili ko zna kakve nerede i demonstracije, a vi nećete da pregovarate sa svojim građanima koji mirno i dostojanstveno protestuju i traže normalnu cenu goriva, nego ih kažnjavate prekršajno. Hoćemo normalno gorivo ili ćete dobiti žute prsluke na ulicama Beograda i svih gradova Srbije.
Hvala, predsedavajući.

Kao i svi drugi, po amandmanu. Mislim da je zaista skandalozno da nam ovde bilo kakva predavanja drži jedan od nekadašnjih šefova Agencije za privatizaciju iz vremena posle 5. oktobra 2000. godine, Siniša Mali, čovek DS toga vremena, čovek toga režima koji je prodao svoja uverenja, svoje političke poglede i sada verno služi Aleksandru Vučiću. Dakle, to sve govori o tome koji je kredibilitet onoga, bilo čega što on danas kaže. Sve što on kaže ovde su fejk njuz, lažne vesti, prazne priče, pokušaj zamajavanja građana Srbije da se nešto dešava, a kolika vam je cena goriva u Srbiji, gospodine Mali?

Koliko još planirate u 2019. godini da opljačkate građane Srbije? Čini mi se 200 miliona evra više u poslednjih nekoliko godina se budžet puni tako što pljačkate penzionere, pljačkate prevoznike, pljačkate posebno poljoprivrednike, opljačkali ste ljude zaposlene u državnoj upravi, lokalnim samoupravama. Mislite na taj način da prikažete nekakve suficite? Pljačkom sopstvenih građana? To nije suficit. To se zove pljačka.

Što niste vašeg prijatelja Miškovića, sa kim ste dizali onu čašu šampanjca, kada ste nazdravljali proslavi „Delta holdinga“, dodatno oporezovali? Što niste dodatno oporezovali strane banke u Srbiji koje deru kožu sa leđa građanima? Što niste dodatno oporezovali ove lopove, javne izvršitelje koji opljačkaše i uništiše porodice po Srbiji? Što niste dodatno oporezovali tajkune? Da li je neko opljačkao Srbiju u prethodnih 30 godina? Što nije u zatvoru? Što vi niste u zatvoru, gospodine Mali, zbog onoga što ste radili u okviru Agencije … (Isključen mikrofon.)
Hvala, predsedavajući.
Ja mislim da je ovde ministar uvredio građane Srbije, da neko ko je sedeo u Agenciji za privatizaciju nama drži predavanja ovde, to je za sve nas poniženje. Kada će on da odgovara za ono što je radio u vreme kada je uništavao srpska preduzeća? Kada će da odgovara za ono što su radili danas kada prodaju PKB, kada prodaju RTB Bor za bud zašto, kada prodaju Aerodrom Beograd, kada uništavaju srpsko selo uvozničkim lobijem koji ovde uvozi sve što mi možemo da proizvedemo i ubija konkurenciju domaćih proizvođača? Kolika je cena goriva? Gde su vam subvencije za poljoprivrednike? Smanjili ste ih sa 14 hiljada na četiri hiljade. Pljačkate sopstveni narod.
Podigli ste poreze, podigli ste takse, podigli ste akcize, podigli ste porez na imovinu, podigli ste cenu goriva, pa tako ste napunili budžet što ste opljačkali sopstveni narod. Nemojte se time hvaliti. To je bruka i sramota. Nemojte vi ovde da nam držite ta predavanja.
Juče je kolega Martinović rekao jednu dobru stvar. Slažem se sa njim da su Englezi i Amerikanci majstori za rušenje režima. Naravno, Englezi i Amerikanci su srušili bivši režim zato što nije hteo da preda KiM i doveli Aleksandra Vučića, jer je hteo da preda KiM i da potpiše Briselski sporazum. Englezi i Amerikanci su veliki majstori koji su ovde doveli na vlast Aleksandra Vučića. To je ono što treba da se zna. Vi ste režim koji radi za interese stranih sila i destabilizuje ovu državu. Vi dovodite strane investitore ovde.
Ne dajete ništa domaćem privredniku i poljoprivredniku. Vi uništavate srpskog seljaka. Kolika je cena maline? Kolika je cena šljive? Kolika je cena kupine? Kolika je cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji? Kako će srpski seljak da zaseje novu poljoprivrednu sezonu? Kako, kad ste ga opljačkali, sa ovom cenom goriva, sa ovako malim subvencijama?
Kome vi više pričate te prazne priče o uspesima, o suficitima, o ovome ili onome? Neće više niko da veruje u to. Svi ljudi vide kako žive. Što ljudi beže iz ove zemlje? Što vam je otišlo 70 hiljada ljudi prošle godine? Što se 40 hiljada ljudi manje rađa, nego što umre svake godine? Nestaje nam 100 hiljada ljudi. Znate li vi da smo pali ispod sedam miliona stanovnika? Znate li vi da je prošle godine rođeno najmanje beba u poslednjih 100 godina u Srbiji? Da li je to to zlatno doba u kome mi živimo pod ovom vašom vlašću? To je propast, a ne zlatno doba.
Zato smo mi u Narodnoj skupštini Republike Srbije podigli svoj glas. Ne dozvoljavamo više da lažete ovaj narod, da pričate prazne priče ovim lažnim amandmanima, da ubijate vreme za raspravu o pravim temama. Kada ćemo da pričamo o KiM ovde u Narodnoj skupštini Republike Srbije? Kada o ceni goriva? Koliko ljudi je dobilo prekršajne prijave i najstrašnije su kažnjeni samo zato što su protestvovali protiv cene goriva?
Francuski predsednik danas razgovara sa onima koji su spalili Pariz, razgovara sa njima, i predsednik Vlade već planira da im izađe u susret određenim merama. Šta mi treba da uradimo? Da izađemo svi ovako sa žutim prslucima na ulice Beograda i da ne znam šta uradimo da biste vi saslušali sopstvene građane. Vi ne slušate nikoga izvan stranih ambasadora. Što ne izađe iz Vlade sa Ramušom Haradinajem? Što vaši poslanici ne izađu iz tzv. kosovskog parlamenta? Što sede tamo u vladi i parlamentu? Zato što je sve dogovoreno… (Isključen mikrofon.)