Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Borko Puškić

Borko Puškić

Srpski pokret Dveri

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem.

Poštovani građani Srbije, pomaže Bog.

Pitanje za direktora Republičkog geodetskog zavoda. Prilikom podnošenja zahteva za dostavljanje određenih podataka od strane službe za katastar nepokretnosti, kao i zahteva za sprovođenje određenih promena, podataka, dolazi do velikog vremenskog zastoja i kašnjenja, što dalje utiče na blagovremeno postupanje i rad organa drugih subjekata na teritoriji opštine Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Zbog sporosti u radu katastra štetu trpe građani i brojni investitori koji čekaju mesecima na izdavanje raznih dokumenata koja su podneta ovom organu.

Pitanje za Vladu Republike Srbije – ko zaista stoji iza firme „ABL Solvent“ koja je kupila nekretnine iz stečajne mase IMT-a i koja će po novom zakonu moći nesmetano i bez tržišne nadoknade da gradi na više desetina hektara najvrednijeg gradskog zemljišta u Beogradu?

Da li je tačno da će šteta koja nastaje od ukidanja uredbe Zakona o konverziji zemljišta iznositi između tri i pet milijardi evra po budžete lokalnih samouprava u Srbiji?

Pitanje za BIA, VOA, VBA, Ministarstvo spoljnih poslova, MUP i pravde, da li je tačno, odnosno da li imate saznanja i informacije da je vrlo aktivno hrvatska obaveštajna služba imala udela i učešća oko masovnih ubistava naše dece i adolescenata u osnovnoj školi „Ribnikar“ i u Mladenovcu?

Molim vas, tražim od svih ovih pomenutih institucija, ustanova, u pisanoj formi odgovor.

Pitanje za gospodina Sinišu Malog – kako je moguće da cena u Srbiji dizela iznosi 186 dinara, da je u Podgorici 160 dinara, u Zagrebu 152 dinara, u Sarajevu 146 dinara, a u Skoplju 134 dinara? Da li je to neka politika ekonomskog tigra i lidera u regionu?

Pitanje za Vesića – kada se namerava završiti i privesti nameni kružni tok na najvećoj mesnoj zajednici Kolovrat u Prijepolju, koji se nalazi na državnom putu prvog reda, putu za Pljevlja, putu za Crnu Goru? Kasni se tri i po godine.

S druge strane, kada se namerava privesti nameni put koji vodi od Prijepolja, preko Kolovrata, do Seljašnice gde je bila investicija preko 2,5 miliona evra, gde je projekat predviđen za 40 radnih dana da se privede kraju, a isti započet 2013. godine? Podsetiću građane da se nalazimo u 2023. godini.

Pitanje za gospodina Vučevića – koliko je Vojska Srbije popunjena u procentima? Koliko jedinica je u potpunosti operativno da samostalno može da izvrši zadatke iz svoje nadležnosti i namene u procentima? Koliko je ljudi, u procentima, ukupnog brojnog stanja Vojske Srbije angažovano dnevno na zadacima, od straže, do čuvara, do baze i slično? Koliko pripadnika Vojske Srbije nije iskoristilo godišnje odmore za 2021. i 2022. godinu? Kolika je starosna struktura podoficira, oficira i koliko njih u procentima ide u penziju po sili zakona do kraja ove tekuće godine? Koliko je onih na dobrovoljnom služenju vojnog roka?

Da li sva borbena vozila, tenkovi i vozila „Lazar“, imaju posade i vozače? Koliko kompletiranih posada ima u procentima u odnosu na popunjenu formaciju? Da li je izvršena obuka na borbenim vozilima „Lazar“ i da li su izvršena sva potrebna gađanja?

Pitanje za gospodina Malog – koliko je izrečeno kazni za prisustvo maloletnika u kockarnicama i kladionicama po postojećem zakonu? Da li se strogo poštuju i primenjuju kaznene odredbe postojećih zakona da između kladionica mora da bude udaljenost do 200 metara, takođe, da ne sme biti u blizini škole do 200 metara udaljenost? Da li se ovo strogo poštuje? Da li ima ikakvih konsekvenci za sve to?

Pitanje za gospođu Slavicu Đukić Dejanović koja će sutra ili danas već biti izabrana za ministarku prosvete, po svoj prilici, kada će veronauka u osnovnim i srednjima školama Srbije preći sa statusa – program u viši status – predmet, pošto se o ovom statusu trenutno ne nalazimo?

Pitanje za Vesića. Poslodavci u putarskim firmama ne štede mnogo radnike i na ekstremnim temperaturama od 40 stepeni celzijusovih. Odbili su da se u kolektivi odgovor ugradi klauzula da se prekine rad iznad 36 stepeni. Naime, pre nekoliko godina odbijen je predlog sindikata da se kolektivni ugovor ugradi odredba o prekidu rada na temperaturama višim od 36 stepeni. Puna su nam usta EU, nekih standarda, pa vas pitam – zašto vi lepo ne preuzmete praksu iz Nemačke i Austrije u kojima je predviđen prekid rada kada je temperatura iznad 33 stepena?

Još jedno pitanje – da li „Glovo“, „Volt“ i „Donesi“ plaćaju porez? Postoji trag o kešu, postoji trag o platnim karticama, poreske službe, inspekcije, policija…
Zahvaljujem predsedavajući.

Upućujem pitanje u ime poslaničke grupe Srpski pokret Dveri-Patriotski blok ministarki Đedović u energetici – kada će zaposleni u EPS-u pored Nadzornog odbora imati predstavnika i u Skupštini akcionara kojim trenutno predsedava ministarka Đedović? Kada će se u Trans nafti a.d. izvršiti profesionalizacija kadra izborom direktora u punom mandatu, pošto to preduzeće više nije javno.

U TE Novi Sad, od tri kotla, jedan nije operativan, ovo stanje traje više godina, kada će se to promeniti?

Za ministarku Grujičić – da li je tačno ako odete danas u KCS da zakažete pregled za magnetnu rezonancu da ćete doći na red teku novembru 2025. godine?

Za Vesića – zašto nadležni iz JP Putevi Srbije, posebno direktor Zoran Drobnjak ne poštuje obećanja i dogovor koji je postigao sa meštanima sela u kojima se vrši eksproprijacija imovine duž trase autoputa Pakovraća-Požega? Zašto nadležni iz JP Koridori Srbije ne uvaže zahteve meštana sela duž autoputa Moravski koridor od Preljine ka Adranima ako i skoro deset meseci drže blokadu radova u selu Baluga Ljubićka na delu trase gde će biti glavna petlja i naplatna rampa za Čačak.

Za Martinovića – kako je moguće da u poslednjem popisu stanovnika i objavljenih podataka RZS bude isti broj stanovnika kao i isti broj sa pravom glasa u opštini Prijepolje.

Pitanje za Aleksandra Vučića – da li ćete i jednu, ali samo jednu fabriku otvoriti na teritoriji opštini Prijepolje, pošto smo do sada imali samo puka obećanja, a za period od 12, 13 godina od kada ste na vlasti, ništa od toga se nije realizovalo. Ko je ovlastio Aleksandra Vučića da pregovara o fracusko-švapskom planu kada Vlada vodi spoljnu i unutrašnju politiku prema članu 123. Ustava Republike Srbije.

Pitanje za Aleksandra Vučića i pitanje za predsednika Ustavnog suda – kako je moguće da autoprevoznik Janjušević prevoz čiji je vlasnik Vinko Janjušević iz Priboja već sedam, osam godina vozi linije po Priboju, a da za to opštinsko veće, odnosno Skupština opštine Priboj nije donela odluku i tražim u ime građana Priboja da se urgentno izvrši i da nalog preko Ivana Divca, šefa svih inspekcijskih službi od strane republičkog inspektora da se u isto uveri i izvrši inspekcija.

Da li planirate da se oformi nekakva komisija koja bi se bavila utrđivanjem činjeničkog stanja radijacije i štetnosti po zdravlje nakon agresije i okupacije Srbije od agresije zločinačkog NATO-a, pitanje za ministarku Grujičić.

Kako su trojica šiptara specijalaca i policajaca mogla da budu puštena da se brane sa slobode, ako znamo da je glavni razlog zadržavanja u pritvoru opasnost da optuženi neće biti dostupan sudu, odnosno da će pobeći? Kako je sudija uprkos tome svestan da oni neće biti dostupni, pustio ih na slobodu i zašto im je policija pomogla u bekstvu, odnosno dovela ih do administrativnog prelaza prema južnoj srpskoj pokrajini KiM? Ko je to naredio, pitanje za MUP i Ministarstvo pravde.

Većina veterana i boraca se pita zašto se čeka navršenih 60 godina za novčano primanje za borce i ratne veterane. Ako se rešenje dobilo u kategoriji 1, 2 ili 3, zašto mora da se čeka navršenih 60 godina, jer ako se rešenje dobilo, istovremeno se dobija i status boraca. U ratu su neki ljudi učestvovali u odbrani otadžbine i sa 20 godina. Takođe, mislimo da bilo potrebno i neophodno da se obezbedi ovim ljudima koji su dali svoje zdravlje, ekstremitete i živote, i njihovim porodicama, besplatno parkiranje, besplatan prevoz, a to gradove, opštine i državu, složićete se, građane Republike Srbije, ništa posebno neće da košta, a njima mnogo znači – pažnja.

Ljiljana Šubarić, predsednica opštine Gračanica, odobrila je za zamenu 17 hektara, 17 hektara, građani Republike Srbije, zemljišta u vlasništvu opštine za samo 18,4 ara u vlasništvu Albanaca. Za svaki dobijeni ar davano je 92 ara, skoro hektar. Jel ovako Srpska lista brani srpske interese i imovinu srpsku na Kosovu i Metohiji?

Za Irenu Vujović – zašto Ministarstvo za zaštitu životne sredine ima nedozvoljeno razumevanje o značaju orlova krstaša, jer Društvo za zaštitu posebnih ptica je dobilo dozvolu za postavljanje svega jednog telemetrijskog odašiljača, umesto tri, koliko je bilo planirano i najavljeno da će se postaviti? Ovakvom odlukom orintolozi, ali i najšira javnost koja prepoznaje i podržava napore za očuvanje ove retke vrste ostaju uskraćeni za najvažnije informacije o lokacijama gde se ove ptice i kreću.

Da li je stranom državljaninu Haledu Hamedu iz Jemena dodeljeno srpsko državljanstvo preskakajući se redovna procedura, pitanje za gospodina Gašića?

Još jedno, ako dozvolite, pitanje kratko – kada će početi rekonstrukcija ili izgradnja novih mostova na reci Bjelici u mestima Dljin i Krstac, opština Lučani, na putu IIA reda, broj 181, koji su oktobra meseca zatvoreni za vozila teža od jedne i po tone, jer građanima je obećano da će u aprilu mesecu početi izgradnja novih mostova, ali od obećanja ništa nema? U međuvremenu, ne poštuje se ni dato ograničenje.
Poštovani građani Srbije, pomaže Bog.

Moje pitanje je upućeno ministru odbrane – kada će biti rešen status profesionalnih vojnika koji su na određeno vreme zaposleni u Vojsci Srbije, kada će isti biti primljeni u stalni radni odnos, jer nije pošteno, a nije ni logično da u trenucima kada nam fali vojnika, mi imamo vojnike koji nisu primljeni u stalni radni odnos?

Takođe, pitanje ministru odbrane – da li su ispunjeni zakonski uslovi za stanje pripravnosti Vojske Srbije imajući u vidu da je činjenično stanje da Zakon o vojsci, član 14. tačka 10) kaže da je vrhovni komandant predsednik republike Aleksandar Vučić, to može da pokrene samo u situacijama kada je proglašeno ratno ili vanredno stanje. Mi nemamo zvanično proglašeno ratno stanje, nemamo vanredno stanje. Takođe pitanje za ministra. U proteklih 12 meseci koliko dana tačno se srpska vojska nalazi u stanju pripravnosti?

Takođe pitanje za ministra odbrane – zašto nisu povećane dnevnice za vojna lica, dnevne naknade za rad na terenu, kada znamo da ista iznosi mizernih nedovoljnih 1100 dinara. Predlažemo momentalno povećanje dnevnica, isplata zaostalih dnevnica koje nisu do sada isplaćene.

Takođe pitanje za ministra odbrane – kada mislite da povećate vrednost boda za naknadu dela troškova za zakup stanova i za naknadu u vezi sa rešavanjem stambenih pitanja vojnih lica, jer preko 15 godina nije promenjena vrednost boda, što je zaista sramota.

Pitanje takođe za ministra odbrane, za Zastava oružje – koliko je u proteklom periodu zaposleno novinara, navodnih eksperata, košarkaških trenera, verovali ili ne, hostesa, koji koštaju Zastavu oružje preko 100.000 evra. To pitaju građani i zaposleni u Zastavi oružje. Takođe, milion i po evra je kredit koji treba tek da se vraća zbog izvođena radova na grejanju? Onda u periodu od 2018.-2023. godine je napravljen dug od 45 miliona evra u Zastava oružje i da li su utvrđene okolnosti ministre odbrane? Ovo pitaju iz Zastava oružje.

Još jedno pitanje za ministra odbrane – zašto u proteklih 200 dana ne postoji imenovan, delegiran, generalni direktor „Zastava oružja“?

Pitanje za Anu Brnabić i Sinišu Malog – da li planirate, po uzoru na EPS, da transformišete 23 vrlo rentabilna, ozbiljna preduzeća, koji predstavljaju državni ponos i državni ozbiljan resurs i da ih pretvorite u a.d. – akcionarsko društvo ili d.o.o, po uzoru na EPS?

Samo od nekih preduzeća su „Srbijašume“, „Srbijagas“, „Pošte“, „Nacionalni parkovi“, „Putevi Srbije“, „Službeni glasnik“, „Zavod za udžbenike“, imajući u vidu da, recimo, „Srbijašume“ ima preko 1.000 hektara, da ima nekoliko hiljada zaposlenih, da se praktično 30% srpske teritorije nalazi, odnosno zemlje države na samoj teritoriji „Srbijašuma“?

Pitanje za ministarku energetike – da li planirate da izdvojite 11 hidroelektrana iz sistema EPS-a?

Pitanje za ministarku pravde – kada ćete izdati nalog za skidanje table osuđenog ratnog zločinca, potvrđenog fašiste i naciste, saradnika okupatora Aćifa Efendije Bljute Hadžiahmetovića, koji je direktno dirigovao ubijanjem hiljada Srba, Jevreja, Muslimana, koji nisu bili njegovi nacistički istomišljenici? Mi smo ponosni antifašisti i antinacistički narod i tražimo da se to hitno interveniše i da se ta istorijska nepravda ispravi.

Ministarka ekologije – građane Užica zanima naziv pravnog lica koje je u reku Đetinju ispustilo ekstremno opasnu veliku količinu hemikalija, jer se preduzeće bavi proizvodnjom hemijske industrije?

Ministarstvo za saobraćaj – put od Sat kule u Prijepolju pa do manastira Mileševa, zašto je stalo sa rekonstrukcijom i revitalizacijom? Tražimo momentalni odgovor i da se krene sa tom realizacijom, koja kasni već dve godine.

Takođe, predsednik Republike Aleksandar Vučić je pre tri godine dolazivši u Prijepolje javno obećao da će se izgraditi put od manastira Mileševa do Zlatara preko velikog sela Kosatice do Vodenje poljane u dužini od 11,5 kilometara. Tražimo intervenciju zašto to ne počinje da se radi.

Pitanje za BIA, VBA i MUP – kakva su saznanja pomenutih, da li su napadima na severu Kosova nad Srbima, od pre dva, tri dana, učestvovali pripadnici američke 101. vazdušno-desantne divizije?

Ministar za boračka pitanja – kada će se isplatiti zaostale nepravedno neisplaćene dnevnice rezervista iz 1999. godine?

Ministar odbrane – da li je planirano održavanje na Vidovdan NATO vežbe sa srpskom vojskom u Bujanovcu na jugu Srbije?

Pitanje Vladi Republike Srbije – sestrinstvo manastira „Izvor“ pokraj Paraćina duboko je zabrinuto, gde im preti oduzimanje imovine od strane opštine Paraćin. Pomenutom manastiru preti oduzimanje imanja na kome se nalazi voda koju koriste dve opštine Ćuprija i Paraćin već 60 godina. Igumanija Marija je uputila zahtev opštini, jer im se ista ne oduzima. Pomozite, molim vas, jer se radi o zaista posebnoj kategoriji, jer one brinu o osobama sa invaliditetom. Zahvaljujem.
Zahvaljujem, predsedavajući.

Duboko saučešće i naklon, da Bog dušu prosti našoj deci, u ime poslaničke grupe Srpski pokret Dveri – Patriotski blok.

Pozdravljam sve građane Republike Srbije. Moje pitanje upućeno je gospođi Brnabić i Siniši Malom – koliko kazni je izrečeno za zabranu ulaza maloletnih lica u kladionice i kockarnice? Imamo 1.800, verovali ili ne, građani Republike Srbije, uplatnih mesta, gde imamo 33 lanca trgovinska, takozvana, kladionica i kockarnica. Obzirom da na nacionalni medijima 24 časa, i to u udarnim terminima, naši poznati, nažalost, sportisti i glumci reklamiraju i promovišu ovu pošast, koja ima direktno i indirektno za posledicu po mentalno zdravlje naše dece, naše omladine. Po anketnim istraživanjima, 71% ispitanika tinejdžera ima, na direktan i jedan posredan način, aktivnost u ovim kockarnicama. Sa druge strane, iniciramo da se sprovede javna rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srbije na ovu temu.

Pitanje gospođi Đedović – da li su i gde tačno izdate dozvole za izgradnju hidrocentrala na teritoriji opština Prijepolje, na teritoriji opštine Priboj, Nova Varoš, sa akcentom na bisere i retke predele koji su pod zaštitom države, kao što je Sopotnica vodopadi i kao što je reka Ratajska, u neposrednoj blizini manastira Pustinja iz 13. veka, u blizini samog grada Prijepolja?

Takođe za gospođu Đedović – koliko je trenutno zaduženje EPS-a u kreditima od strane banaka i koje godine EPS otplaćuje zadnju ratu za kredit?

Pitanje za Vladu Republike Srbije – šta će konkretno Vlada Srbije preduzeti u cilju zabrane emisija, kao što su „Zadruga“, gde se promoviše otvoreno pederluk, kuvarluk, nasilje, agresija i amoralnost, gde takođe imamo za posledicu direktan uticaj na mentalno zdravlje i na duhovno zdravlje naše dece adolescenata?

Pitanje MUP-u, odnosno gospodinu Gašiću – u policiji, član 307. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja koji se direktno odnosi na rad auto-škola u Srbiji, vlasnici auto-škola, suvlasnici, radnici, profesori, predavači. Instruktori i ispitivači imaju ozbiljne probleme jer ovaj 307. član povređuje ustavnu kategoriju, ustavno pravno, tj. pravo na rad. Imaju ljudi pravo gde im se, ako imaju situaciju da imaju preticanje na punoj liniji, ako im se izrekne mera zabrane upravljanja motornim vozilom na samo jedan dan, uskraćuje pravo rada na teritoriji Republike Srbije na dve godine, verovali ili ne.

Na taj način kada imamo na neki način loše poslovanje, zatvaranje mnogih preduzeća i firmi, mi podstičemo praktično da se i dalje ta intencija na neki način nastavlja, umesto da pomognemo da se sačuvaju postojeća radna mesta, da se unapređuju. Molim intervenciju u ovom pravcu Ministarstva unutrašnjih poslova da se pomogne auto-školama i sa druge strane za tehničke preglede takođe ljudi imaju problem u tom pravcu.

Pitanje za gospodina Vučevića – da li se vežbama koje nisu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, a pod pokroviteljstvom su NATO-a, kao što su „Platinasti vuk“, narušava koncept vojne neutralnosti Republike Srbije i srpske vojske? Da li se sa aktivnostima i sinajskim akcijama, sa akcijama kao što je Herbok, koje su pod pokroviteljstvom oružanih snaga SAD, tj. NATO, narušava i Srbija latentno, poput Crne Gore, mimo javne rasprave, mimo volje građana, gde je 90% kategorično protiv, latentno uvodi u tom pravcu? Da li će se na Vidovdan, državni nacionalni duhovni praznik, jedan od najznačajnijih praznika, sprovesti sramna NATO vežba, koja je najavljena u periodu od 16. do 30. juna na teritoriji Republike Srbije?

Pitanje za BIA, VOA i VBA, odnosno bezbednosne agencije – koje su to strane službe, koje su to strane zemlje vršljale na teritoriji grada Beograda i na teritoriji Republike Srbije u novogodišnjim noćima, po rečima samog predsednika Republike gospodina Aleksandra Vučića? To interesuje i mene i poslaničku grupu Srpskog pokreta Dveri i građane Republike Srbije.

Pitanje za Anu Brnabić – da li će Vlada obezbediti besplatne udžbenike na teritoriji cele Srbije, a ne selektivno samo da podržavamo građane i decu Beograda? Mi nemamo ništa protiv, štaviše podržavamo to, ali ne mogu građani Republike Srbije u odnosu na decu Beograda da budu građani drugog reda, imajući u vidu da imaju i veći prosek plata na teritoriji grada Beograda.

Još jedno pitanje za Anu Brnabić – šta država planira u Kragujevcu sa „Fijatom“? Podsetiću vas da je Kragujevac nekad bio grad prestonice, da se do skora zvao grad i dolina gladi.

(Predsednik: To je bilo pet minuta.)

Da li će se vratiti ponovo taj naziv, imajući u vidu činjenicu da je država vlasnik 33% akcija „Fijata“? Šta država, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede po pitanju toga preduzima? Zahvaljujem.

Whoops, looks like something went wrong.