ALEKSANDAR OLENIK

Zajedno za Vojvodinu

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Olenik prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao drugi na listi Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu bio je predsednik poslaničke grupe EVROPSKI REGIONI - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina do 25.10.2022, kada je ova grupa prestala da postoji nakon što je jedan njen član podneo ostavku zbog preuzimanja funkcije ministra, nakon čega po potvrđivanju mandata novog poslanika grupa nije ponovo formirana. Član je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

BIOGRAFIJA

Rođen 1973. Godine, živi u Beogradu.

Radio je kao advokat u više domaćih i međunarodnih organizacija, poput Norveškog saveta za izbeglice, Danskog saveta za izbeglice, Mercy Corps, Fonda za humanitarno pravo i Centru za prava manjina, gde je pred domaćim i međunarodnim sudovima zastupao nacionalne i verske manjine, interno raseljena lica, izbeglice i žrtve ratnih zločina.

Tokom 2010. je u UNDP u Beogradu radio na poziciji nacionalnog konsultanta zaduženog za analizu primene Krivičnog zakona u delu koji tretira diskriminaciju

Bio je član Pokreta slobodnih građana, u kome je imao funkciju člana Izvršnog odbora i šefa Pravnog tima. Po napuštanju ovog pokreta bio je jedan od inicijatora osnivanja nove političke organizacije Građanski demokratski forum, čiji je predsednik postao na osnivačkoj skupštini 2019. Nakon neuspeha na parlamentarnim izborima 2020. podneo je ostavku na stranačke funkcije i napustio Građanski demokratski forum.

Na izbornoj listi koalicije Zajedno za Vojvodinu za parlamentarne izbore 2022. godine našao se kao predstavnik manjinske stranke Zajedno za Vojvodinu.
Poslednji put ažurirano: 26.10.2022, 11:02

Osnovne informacije

Statistika

  • 67
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Dame i gospodo, poštovani građani Republike Srbije, poštovani građani Vojvodine, politički uticaj u tužilaštvima je do sada išao preko predsednika suda i preko vrhovnog javnog tužioca, odnosno javnog tužioca republičkog, kako smo ga pre zvali. Sada će to biti uloga Visokog saveta tužilaštva, odnosno istaknutih pravnika koje će direktno partije da biraju za članstvo u ovim savetima.

Taj politički uticaj se ogleda najviše u nečinjenju, neradu, tako da kažem, da građani razumeju, tužilaštva ili radu tamo gde ne treba da ga bude. Na primer, imamo, već je neko pomenuo predmet Miroslava Miškovića gde je tužilaštvo radilo ono što ne treba da radi. Sada građani to plaćaju 30 miliona.

Takođe, primer za to je i veliki broj postupaka za zaštitu sigurnosti, odnosno ugrožene bezbednosti predsednika Republike putem društvenih mreža, gde je ljudima određivan pritvor, masovno, skoro u svakom predmetu. Svi ti ili većina tih predmeta je došla do oslobađajuće presude i sada država plaća naknadu štete.

Međutim, najopasniji je nerad, kada tužilaštvo prosto neće da radi svoj posao. Ovde su kolege već rekle veliki broj tih predmeta, ali ja ću reći jedan novi, a to je postupak za lekarsku grešku sa smrtnim ishodom gde je optužena Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Žao mi je što ne dolazi češće u Skupštinu. U tom postupku tužilaštvo četiri godine nije uradilo ništa. Znači, ni jedna jedina radnja nije urađena. Nakon četiri godine na zahtev suda u Strazburu, pošto smo se obratili Evropskom sudu za ljudska prava, tek onda su uzeli predmet u rad. Tada im je bilo dosta godinu dana da završe sve. Hvala vam.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Poštovane dame i gospodo, gospođo Popović, slažem se da treba veštačenje i to jeste problem što za četiri godine tužilaštvo nije uradilo u tom predmetu ni jedno jedino veštačenje, a kada je Evropski sud iz Strazbura reagovao, onda je za godinu dana urađeno sve. To je bilo ono što sam vam rekao, ako se slažemo.

Sada, ima tu još jedna stvar, kod Tužilaštva, recimo da li je pokrenut postupak, istraga, istražne radnje, za neovlašćeno snimanje sa galerije ovog doma? To je bilo u petak, danas je sreda, Tužilaštvo je moglo da reaguje.

Suština je što naši tužioci čekaju da im policija servira izveštaj, krivičnu prijavu, dokaze, ali nikada ne reaguju sami. Znači, tužilac kada vidi krivično delo na televiziji, u Skupštini, na ulici, on mora da reaguje. Ne treba da čeka da mu policija donese i stavi na sto, pa da kaže - evo izvolite.

Mene, recimo, interesuje, da li je gospodin Orlić kao predsednik Skupštine pozvan od strane Tužilaštva da se izjasni kako je dopustio da se vrši tajno snimanje, što je krivično delo, sa galerije ovde, a onda što je drugo krivično delo, da se to objavi javno, jer pored svih dužnosti koje ima kao predsednik Skupštine, odgovoran je i za zakonito postupanje i sve što se dešava ovde.

Mislim da Tužilaštvo od petka pa do sada nije uradilo apsolutno ništa, evo, mislim da ima dva krivična dela, a možda i više, i siguran sam da ništa uraditi neće ni u buduće. To je jedan suštinski problem koji se ovim zakonom prosto ne rešava. Hvala.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Dame i gospodo, mora se reći da bi bili objektivni da su tužioci preopterećeni, da ih malo ima, da nemaju uslove za rad, da često ne stižu da urade, ne stižu da pročitaju, dolaze na suđenja nespremni jer nisu prosto imali vremena da se upoznaju sa predmetom i to je nešto što se ovim Predlogom zakona ni na koji način ne tretira, odnosno ne poboljšava se.

Proteklih sat i po, dva dok nisam bio u Skupštini bio na suđenju, iskoristio sam priliku da svratim do tužilaštva i da ih pitam da li su uradili bilo šta da utvrde ko je neovlašćeno snimao u petak sa galerije ove Skupštine čime je izvršeno krivično delo – neovlašćeno snimanje. Ništa nisu preduzeli. Gledaju me belo. Ne znaju šta da odgovore i ne pada im napamet da pozovu bilo koga sa galerije da utvrde ko je snimao. Ne pada im napamet da pozovu gospodina Orlića ili nekog iz obezbeđenja da pitaju - kako je moguće da se krivično delo vrši ovde? To je trenutno stanje zato što se tužioci plaše da probaju, samo da probaju, da utvrde ko je izvršio krivično delo ovde u Skupštini.

Kada već govorimo o tome ovde od Beograda do Bavaništa ima 40 kilometara otprilike, opština Kovin, tamo je tokom prošlog leta došlo do seče šume, organizovani kriminal, tužilaštvo u Smederevu koje je nadležno nije moglo sa time da se izbori i po zakonu, a i sasvim opravdano uputilo je predmet Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Taj predmet je stigao u prvoj polovini decembra u tužilaštvo, u Beogradu. Od tada do danas nije otvoreno, stoji u kutiji. Nema broj, niko nije pročitao. I to vam je trenutno stanje u našem tužilaštvu. Hvala vam.

Imovinska karta

(Beograd, 15.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (naknada od 80% iznosa plate narodnog poslanika) Republika Mesečno 100000.00 RSD 01.08.2022 -
Član Gradske izborne komisije Grad Beograd Grad Po sednici 10000.00 09.05.2018 - 25.07.2019.