Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Žombor Ujvari

Žombor Ujvari

Savez vojvođanskih Mađara

Pitanje

Hvala lepo.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovana predsednice i članovi Vlade, dame i gospodo narodni poslanici, želeo bih da postavim pitanje ministru infrastrukture, gospodinu Vesiću.

Granični prelaz Horgoš-Reska je jedan od najfrekventnijih i najopterećenijih graničnih prelaza između Srbije i Mađarske. O tome smo mi narodni poslanici SVM već više puta govorili u ovom visokom domu.

Granica se nalazi na teritoriji opštine Kanjiža iz koje dolazim, a na autoputu E75 smo nažalost svedoci čestih enormnih gužvi na graničnom prelazu, posebno u letnjoj sezoni, kao i za vreme vikenda i verskih praznika, ali danas već zapravo ne, samo tada.

Upravo zbog toga zaposleni i studenti koji rade i studiraju u Mađarskoj svakodnevno koriste i malogranične prelaze i nažalost imaju ozbiljnih poteškoća oko prelaza jer su terminali preopterećeni.

Kao narodni poslanik iz te regije i sam koristim taj granični prelaz, kao i mnogi moji sugrađani i moram reći da od njih uvek dobijam konstruktivne predloge, posebno od meštana Horgoša.

Na redovnim autobuskim linijama koje prelaze preko srpsko-mađarske granice, kao što je na primer linija između Subotice i Segedina pasoška i carinska kontrola se vrši na isti način kao i na ostalim vanlinijskim turističkim busevima.

Zbog velike gužve na granici polasci i dolasci ovih autobuskih linija nisu izračunljivi i ima dosta odstupanja od zvaničnog reda vožnje.

Uzimajući u obzir da mali granični prelaz „Horgoš-Reska 2“ već poseduje odgovarajuće infrastrukturne uslove potrebna su minimalna ulaganja i dogradnja kako bi tamo mogao da se vrši prijem autobusa i sa redovnih linija, pa bih vam poštovani ministre Vesiću postavio pitanje – da li postoji mogućnost da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u narednom periodu započne izradu planova i implementira projekat koji se tiče prelaska autobusa redovnih saobraćajnih linija preko malog graničnog prelaza Horgoš-Reske br.2? Hvala lepo.
Hvala lepo.

Gospodine Vesiću, hvala vam na odgovoru. Mislim da smo dobili korektan i detaljan odgovor.

Hteo sam još nešto da pitam, ali mislim da sam dobio odgovor od vas, korektan i detaljan odgovor.

Hteo sam da pitam – da li se planira na zajedničkoj sednici Vlade Mađarske i Republike Srbije, koja će biti održana 20. juna ove godine, da se nađe rešenje za smanjenje vremena čekanja na granicama prema Mađarskoj, ali vi ste dali korektan i jasan odgovor. Iskoristio bih priliku kao zaključak da kažem nekoliko rečenica. Ne bih iskoristio treću rundu.

Jako nam je bitno da naše potrebe čuju i da postoji volja da se problemi reše u nekom trenutku, jer ne želimo da odlične odnose kvari slika sa graničnih prelaza, a siguran sam da je cilj svih nas izlazak u susret građanima. Zahvaljujem se ponovo.