Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika <a href="https://otvoreniparlament.rs/poslanik/9602">Miloš Parandilović</a>

Miloš Parandilović

Novo lice Srbije

Govori

Član 106.

Mene interesuje, gospođo predsedavajuća, po kom to članu Poslovnika i gde to piše u Poslovniku da ministar može da dođe ovde i da može da priča gluposti 20 minuta, da nam ispira mozak svima ovde poslanicima redom, a da ga vi kao predsedavajuća nijednog trenutka ne prekinete?

Dakle, čovek već nekoliko dana vrši potpunu destrukciju parlamenta. On je nekada služio Šešelju, sada se okrenuo pa služi Vučiću na potpuno jedan prizeman način.
Molim vas, sačekajte da završim.

Što niste prekinuli ministra? (Isključen mikrofon.)
Dakle, član 106. Govornik može da govori samo o tački dnevnog reda o kojoj se vodi pretres.

Ministar Martinović priča o svemu, samo o tome ne priča i služi ovde, kao što sam već rekao, da vrši potpunu destrukciju i lobotomiju svih članova parlamenta, samim tim i građana Srbije.

Dakle, potpuno je obesmislio ovaj parlament i molim da ga opomenete.

Dakle, ako je on ministar, ne znači da je sveta krava i da može da priča šta hoće, nego da mora da se drži tačke dnevnog reda ili da zaćuti, a za njega bi bilo najbolje da zaćuti, jer služi svim režimima, od Šešelja, Miloševića do sada Vučića. Dakle, čovek je potpuni sluga… u vazalnom je odnosu prema svakom režimu.
Koristiću vreme grupe.

Dakle, vi morate da budete svesni da vladajuća većina u jednoj zemlji, a ne opozicija, određuje da li će se Poslovnik poštovati ili se neće poštovati. Dok god vi pričate van teme dnevnog reda i zloupotrebljavate brutalno govornicu, nemojte očekivati od opozicija poštuje temu dnevnog reda.

Da podsetim da bi u Srbiji kao u svim uređenim zemljama trebala da postoji podela vlasti i da ministri shvate da su došli ovde da im poslanici postavljaju pitanja i da odgovaraju na pitanja u ovoj instituciji, jer samo njoj polažu račune, ali vi ste parlament toliko obesmislili da nam danas ministri dolaze ovde i drže lekcije u nastupima i epizodama svog ludila, pričaju kojekakve gluposti i nebuloze, a vi kao predsedavajući ih ne prekidate.

Ja bi molio da se u budućim sazivima za sednice pokaže zdravstveni karton Aleksandra Martinovića, da ne trpimo svi lobotomiju ovde koju on sprovodi već nekoliko dana, brutalnu lobotomiju. Čovek koji je pričao o Aleksandru Vučiću sve najgore, kako je izdajnik epskih razmera, pa je onda prišao da mu ljubi skute, sad postao ministar i troluje opoziciju i dalje filozofira o ne znam ni ja čemu. On će sutra i u svaku buduću novu vlast da pređe, samo ako ga ko bude hteo, i mi prisustvujemo danas jednoj brutalnoj pljački, rasprodaji Srbije od strane režima Aleksandra Vučića, Vučevića, Brnabić...
Gospodo naprednjaci potparoli Rio Tinta, u ovoj zemlji samo mala deca ne znaju, a čini mi se da i ona shvataju da je srpski fudbal postao velika fabrika za pranje novca. Da ne postoji novca koji se obrće u izgradnji vaših stadiona, u veštačkom održavanju pojedinih fudbalskih klubova, u ovoj zemlji se ništa ne bi radilo.

Dakle, ja ne mogu da verujem da li ste vi normalni ljudi, da vi uzimate kredit od 360 miliona evra za izgradnju fudbalskog stadiona, koji svuda ne košta više 150 hiljada. Samo u Srbiji će izaći na blizu milijardu, dok nam se bolnice, padaju na glavu, dok nema dovoljan broj obdaništa po Beogradu, gde deci ne mogu da obezbede mesto roditelji u obdaništima, da je ova zemlja u potpunom rasulu, vi krcate jedan ne rezonski nenormalno veliki novac na izgradnju jednog stadiona u državi u kojoj publike nema.

Dakle, Superliga Srbije vam pokazuje jasno da sve ove silne pare koje ste dali u Loznici i u Leskovcu na izgradnju tih stadiona tamo je broj posetilaca na stadionima nula. Dakle, publike u ovoj zemlji nema. Zašto je nema, geneza je dugačka. Zato što je fudbal u ovoj zemlji pod vašom vlašću posebno, a i pre toga do duše, rasturen i razmontiran, što vi petliće učite kako da nameštaju utakmice i kako se kupuju bodovi.

Zato ovde fudbal ne postoji i zato uskoro nećemo imati talenata koje ćemo moći i da prodamo jer od toga takođe živite i zato ste Fudbalski savez Srbije posle Kokeze, onog nesposobnjakovića, doveli ste Džajića i Piksija, koji su velika fudbalska imena dok su fudbaleri bili, ali nažalost ljudi malog kalibra jer su pristali da sa vama zajedno rasturaju srpski fudbal. Rasturaju ga za dobru apanažu, za dobru platu i za dobre privilegije.

U ovoj zemlji se sve raspada. Vi dajete basnoslovan novac za nekakav fudbalski stadion gde publike nema, ponavljam, niti je ekonomski isplativ. Ja postavljam pitanje – da li ste vi normalni?

Ovaj đavolji advokat Đuka ovde poziva otvoreno i proziva ljude na Tviteru kako će biti kopanja, biće, biće. Pa dođi, gospodine, na Terazije 10. avgusta pa to reci pred ljudima. Ali, vi ne smeta na ulice. Vi to vrlo dobro znate, kao što i predsednika vaše države, tu mitsku ličnost nikada niko na ulici nije video. Na Andrićevom vencu ode čovek da kupi nešto na kiosku. Ne postoji. Vi među narod ne smete. Oteli ste i Dejana Tomaševića. Ja molim predsedavajućeg da nam vrati pravog Dejana Tomaševića, onog kome smo svi aplaudirali. Ovog što je počeo da liči na Bakareca…(Isključen mikrofon.)
Gospodine Jovanov, to kako perete novac u pribojskom FAPU, odnosno Fudbalskom klubu FAP je za posebnu priču. Ne znam da li ste vi znali da ste Obioru Oditu pribojski FAP doveo u 40 i kusur godina da igra fudbal dole dok mladi ne mogu da igraju i znate kako ga je isplaćivao? Tako što ga je zaposlio u EPS da prima platu, a pola dobija na ruke. To je vaš srpski fudbal. To tako funkcioniše. Vaš humor koji ovde plasirate on je naširoko poznat. Mi smo na njega navikli.

Gospodine Đukanoviću, ne smete na ulicu da izađete, ni vi, ni Vučić. Nikada ga niko nije video. Prošao sam hiljadu puta pored Andrićevog venca, nikada ga niko nije video jer taj čovek ne sme među narod da izađete. Vi da možete vi biste službenim automobilima ulazili u zgradu sopstvenu, vi biste ulazili u zgradu Vlade službenim automobilima. Vi ne smete među narod jer znate da ste ga uništili, razorili i devalvirali. To ste vi gospodo naprednjaci.

Na bljuvotine koje iznosiš ti ovde ne pada mi na pamet da ti odgovaram jer vi naprednjaci ste poznate lažovčine. Taj klip gde sam ja hvalio bilo kada Aleksandra Vučića, ja vas pozivam već nekoliko puta da ga pokažete, a pošto ga nemate i pošto izmišljate, pošto vama ništa nije sveto, to ste vi naprednjaci, mi smo na to navikli. To što lažete to mene ne boli.

Mene boli što se vi zadužujete, i to se zadužujete da buduće generacije vraćaju. Pa da li biste ovakve kredite za kakve ih zadužujete danas Srbiju podigli privatno lično vi, sa ovim kamatnim stopama? Pa ne biste, ali za Srbiju može, jer nećete vi vraćati, vraćaće neko drugi. A mafijaška organizacija mora od nečega da živi, mora Aleksandar Vučić da hrani svitu od nečega, i Zvonka Veselinovića, i Radojičića i sve vas ovde, ikebane, koji služite da aplaudirate „Rio Tintu“ i da kažete da ćete kopati.

Vidimo se 10. avgusta, pa dođite tamo, njima da kažete da će se kopati. Ja vas pozivam i ovim građanima u Šapcu, Loznici, Valjevu, Kraljevu, Bogatiću i Krupnju i gde sve nisu protestvovali i rekli da nećete kopati, napredna mafijo, da zgrćete milione. Ja vam obećavam da nećete, a za sve zločine ćete odgovarati.
Gospođo Raguš, jel neko treba da pročita moj matični broj da bi ja dobio pravo na repliku ovde, pošto je maločas niste dali? Šta treba da se desi, kako se zaslužuje replika? Voleo bih da nam objasnite vi i vaše tumačenje Poslovnika, pošto ovde sve proizvoljno tumačite. To mi odgovorite posle mog amandmana.

Od kad je to ministar Martinović stručnjak za ekonomiju, autoputeve i obilaznice, ja bih to voleo da znam. On čovek nema pojma ni o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi čega je bio ministar, on nema pojma o poljoprivredi čega je sada ministar, i sad priča o novoj temi o kojoj takođe nema pojma. Jedini kontinuitet kod njega je da nema pojma i da bude sluga ovog režima i da bude nagrađen sa nekom ministarskom pozicijom ili nekada ranije šef poslaničkog kluba itd. Dakle, što više čovek ne zna kod vas naprednjaka i što je veći mediokritet, to je podložniji da napreduje.

Ovde kukate sve vreme o Dinkiću kako je upropastio ovo ili ono ili ne znam ni ja šta. Da li je Dinkić bio donedavno, ako nije još uvek savetnik predsednika Vučića? Što ne pitate vi Dinkića sve što imate? Što pitate nas? Kakve ja veze sa Dinkićem imam? Jel bio savetnik kod Vučića? Možda je i sad, a da niko to ne zna. Što ga ne pitate lepo?

Vi ste celu ekonomiju zasnovali na zaduživanju i to na zaduživanju po nekakvim kleptomanskih kamatnim stopama po kojima pelješite ovaj narod, sve tendere, sve firme bliske SNS i najčešće porodici Vučić, Brnabić, Mali itd, dobijaju sve poslove u ovoj zemlji, bogate se, razarate zemlju iznutra i bogatite se, i to je vaš skok u budućnost i ne treba da čekate 2027. godinu. Vi ste već skočili u budućnost i živite privilegovano, a ova zemlja skače u provaliju. U tome je razlika između građana Srbije i povlašćene političke kaste koja razvaljuje ovu državu po šavovima. To vi radite punih 12 godina i ponavljam kad god dođe vreme, a doći će… (Isključen mikrofon.)
Ja imam nekoliko pitanja za vas naprednjake, pa ne znam da li će mi biti dovoljno pet minuta, ali prvo i osnovno pitanje jeste – do kada vi mislite da rasturate ovu državu koju je neko krvlju plaćao, koju je neko stvarao, za koju je neko prelazio albansku golgotu, vraćao se i oslobađao ovu zemlju da biste je vi danas krčmili i da biste vi danas sa mediokritetima koje ste okupili u svojoj Vladi, u svojim ministarstvima, pa bogami i u ovom parlamentu, i nacionalnim medijima, koje ste takođe okupirali i ispirali građanima Srbije mozak i objašnjavali kako je sve što je bolesno zdravo, jer je, možete misliti, u vašem interesu?

Dakle, takva je situacija u državi Srbiji da je grupa mediokriteta, a to su vaše perjanice u svim ministarstvima i u ovom parlamentu i gde god vi vladate, gde god ste pustili svoje pipke, ta bulumenta, koja na nacionalnim medijima, koje ste takođe pretvorili u jedan veliki rijaliti, 24 sata dnevno, 365 dana u godini Srbima ispira mozak i objašnjava kako je bolest zdrava i kako je bolest dobra. To vi radite.

Žao mi je što ovaj tužni skup ministara, koji su takođe takvi kako sam opisao, nisu sada ovde, da i njima lično postavim pitanja, ali ću im ja svakako postaviti, pa valjda će im neko preneti.

Pitanje za Milicu Đurđević Stamenkovski: do kada misli da maskira Vučićeve političke neuspehe, da vodi borbe protiv novog svetskog poretka zato što se nama zdravstvo, akušerstvo, porodilišta, bolnice i domovi zdravlja raspadaju? Do kada mislite to da radite pošto ste infantilni, pošto ništa niste u stanju da sredite, a osnovano sumnjam da namerno razarate sve srpske institucije, a posebno zdravstvo, jer to vas ne dotiče?

Vi se lečite po Nemačkoj, po Švajcarskoj, po belom svetu. Ovde je zdravstvo svedeno na totalnu socijalu. Ovde se mi pitamo kada će nam krov pasti na glavu kada uđemo u bolnice. Ovde je sve forma, ovde je sve fora.

Ovde ste napravili na Slaviji fontanu koja šljašti kao na Tajms skveru, a 300 metara odatle Infektivna klinika vam se raspada i takve su vam sve bolnice – raspadnuti kreveti, raspadnuti zidovi, raspadnuti plafoni i pacijenti koji beže odatle.

Žene u ovoj zemlji imaju strah od porođaja zato što ste vi razorili sve, što nemate klimu na 40 stepeni, što vam krovovi prokišnjavaju u bolnici, a onda se pojavi novopečena ministarka, koja je do juče bila opozicija, da vodi borbu protiv, možete misliti, novog svetskog poretka, jer je truli zapad ili ne znam ko kriv što se ova država raspada, a ovde je sve u stanju raspada.

Imao bih pitanje za ministra informisanja, koji takođe nije tu, kao što vi ste naprednjaci poznate hrabriše, ali samo kad ste sami u duelu, to Vučić najbolje objašnjava, sam se pojavi u emisiji i priča šta hoće. Zašto nam informativa izgleda ovako, zašto nam štampani, elektronski mediji izgledaju ovako, da favorizuju samo vladajuću stranku i služe za blaćenje opozicije i iznošenje neistina i gluposti, bez da opozicija ili bilo ko iz opozicije ima jedan minut da kaže nešto u svoju odbranu?

Za ministarku pravosuđa – zašto nam pravosuđe izgleda ovako? Zašto Srbi jedino pravdu mogu da traže u Strazburu, jer u Srbiji ne mogu da je nađu? Zašto ste Ustavni sud stavili pod svoju kontrolu, pa vam ono pomaže da dovedete Rio Tinto, pošto ništa drugo ne možete? Ceo svet zna da je cena litijuma pala za 80%, oko sedam puta, da Kinezi već proizvode električne automobile bez litijumskih baterija, a vi hoćete da raskopate trećinu Srbije, da raselite trećinu Srbije, da bi verovatno Vučić, Andrej i Aleksandar, Mali i njegov brat, Brnabićka i njen brat, mogli da zarađuju milione. To je razlog zašto Rio Tintno dolazi ovde, da biste vi mogli da izađete kao milijarderi iz ovog mandata.

Pozivao sam predsednika države, i ne samo ja nego mnogi ovde, na TV duel, ali ono je hrabar samo kad mu je protivnik Jovana Jeremić i Jelena Karleuša, on je tada hrabar, u tim TV duelima. On ne sme ni sa kim iz opozicije da izađe, niti će kada smeti, zato što je ovu državu stavio u svoj džep.

Da li vi mislite da se neko u Evropi i svetu nije setio toga da može da rasturi svoju državu, da privatizuje sve i da bude veliki šef i da ide da kupuje glasove, pa to ide i do par hiljada evra tamo gde je bitno? To vi radite. Rasturili ste ovu državu i odgovaraćete.
Napredni ispirači mozgova, napredna mafijo, pomoz Bog. Lepo je slušati ministra Malog, lepo je slušati Đuku, čovek bi pomislio da smo u Švajcarskoj.

Meni samo nije jasno kako vi jednu stvar ne razumete. Dakle, da li je neko društvo uspešno ili nije uspešno, najbolje se meri prema tome da li u to društvo ljudi žele da uđu ili iz njega žele da izađu. Iz Srbije ljudi odlaze stampedom, odlaze mladi, već posle osnovnih i srednjih škola, samo gledaju gde mogu da odu, odlaze vam doktori, odlaze vam profesori, odlazi vam sav kadar, ostaćete sami ko grobovi. Ako je tako dobro u ovoj zemlji ko što vi pričate, gospodine Mali, pa što vi jedete parizer sa predsednikom, pa kome vi ispirate mozak, koga vi pravite budalama?

Mislite da su Srbi toliko otupeli od vaše vladavine da su pobudalili pa da gledaju vas kako jedete majonez i smejete se u kamere, a bratov račun na Kipru raste.

Gospođa Brnabić jedva se probudila da dođe na sednicu parlamenta. Gospodin Vučević, jeste vi premijer ove zemlje? Jeste vi predsednik najveće stranke na vlasti, SNS?

Pa podignite kičmu malo, čekate SMS da vam Vučić pošalje poruku kad u toalet možete da odete. To ste vi, gospodo naprednjaci, sve satrape i talog ovog društva, ko god je hteo da pređe kod vas iz bivših stranaka, on je prešao i odjednom je postao veličanstven, a do tad je bio problematičan, do tad je bio žuti lopov, ne znam ni ja šta, a kada pređe kod vas, onda postane gospodin veličanstveni.

Siniša Mali priča - za vreme vaše vlasti 2012. godine. Pa, gde si ti bio, prijatelju, 2012. godine? Gde si ti bio? U svakoj vlasti sediš, bogatiš se, pravite milione i milijarde, a ispirate Srbima mozak kako je parizer i majonez dobar. Sledeće će da kljucaju zrnevlje i da jedu splačine, i to je sve super. Veliki evropski gigant, gospodin Vesić. Sve ste pokupili što nije valjalo.

Gledam, vratila se na mesto zločina i gospođa Jorgovanka Tabaković. Evo je, vratila se tu. Pričala je za Vučića da je psihopata, sad kad je postala guverner Narodne banke, doduše od početka, sklonio je sa političkih pozicija, zaposlila je celu familiju, pravite milione i vama je super.

Ja vas razumem. Pola ovih ministara da pitate što su došli, oni pojma nemaju. Pojma nemaju ni šta rade njihova ministarstva, ni šta predstavljaju. Čekaju Vučića da im kaže šta da rade. Vi ni u ve-ce bez njega ne možete da odete.

Vi ste ovu zemlju razvalili i sad prodajete Srbima priču kako je litijum dobar, kako je super da raskopamo trećinu Srbije za 5% ili 3% rudne rente. Jeste vi normalni? To je pitanje koje ja vama imam da postavim. Da li ste vi normalni ljudi? Mislite da je posle vas potop, da ništa neće ostati, da će posle vas i vi vladati. Nećete, gospodo, odgovaraćete za ovo pred slobodnim srpskim pravosuđem, jer ste ovu zemlju razmontirali, do temelja, od zdravstva, gde nam padaju plafoni na bolesnike, gde nemaju klimu na 40% do pravosuđa, do školstva, koje je obesmišljeno do ne znam ni ja čega.

Vi ste uništili školstvo u ovoj zemlji. Ovde nema ko da edukuje decu. Ovde nema ko da leči decu. Padaćemo po ulicama, šiće nas i krpiće nas ko stigne, zato što ste vi, mafijaška organizacija zvana Srpska napredna stranka i njen šef mafije, Aleksandar Vučić, odlučili da rasturite ovu zemlju, sa Radojičićem, sa Veselinovićem. Vučić ima 75 kumova, a Alibaba je imao 40 razbojnika. Jeste vi normalni? Vi ste razmontirali ovu zemlju! Gurate je u grob i mislite da ćete se izvući. Verujte mi da nećete. Oslobođeno srpsko pravosuđe daće konačnu reč ovde, ja vam to obećavam. Hvala.
Član 104.

Ne znam kako vi mislite da meni gospodin Vučević nije pomenuo ime i prezime, sve vreme je pričao o meni. Sve vreme je pričao o meni…
Sve vreme je pričao o meni.

Član 104. stav 1.
Stav 1.

Bez brige.

Dakle, gospodine Vučeviću, nije tačno da sam ikada bio član SNS, vi to vrlo dobro znate, i da sam osnivao vaše mesne odbore. To je jedna ozbiljna kritika, jedna ozbiljna laž koju ste izrekli ovde, na ovom mestu. Ja vas molim da se izvinite ovde, jer ja sam bio tada član SPO koji ste vi hteli da kupite, kao što ste mnoge kupili, ali ja nisam na prodaju, gospodine Vučević, znate. Većinu ste kupili. Tad je u Priboju bila… (Isključen mikrofon.)
"Pogledaj bagru, anđele. NJihova duša je prokleta, svima su stavili amove, sebi sagradili hramove, ruke im ogrezle u krv“.

Ovo su legendarni stihovi Riblje Čorbe, a kada vidim vas koji sedite preko puta mene i one koji upravljaju ovom zemljom 12 godina, imam osećaj da ih je Bora napisao upravo za vas samo retroaktivno.

U prethodnih 12 godina sve ste rasturili u ovoj zemlji i to sada vidi cela Evropa i ceo svet. Prodali ste sve što se prodati moglo. Bacili ste Ustav ove zemlje pod noge. Bacili ste zakone ove zemlje pod noge. Razmontirali ste državu Srbiju do temelja da je pitanje da li je ikad iko više može sastaviti.

Gledam u ovim poslaničkim klupama ove proslavljene košarkaške asove, pa razmišljam kolika je cena da silne medalje i obraz bacite pod noge i da služite jednom diktatorskom, uzurpatorskom i lopovskom režimu. Gde vam je kičma i gde vam je dostojanstvo?

Pitao bih i Jovanova i Orlića gde je njima dostojanstvo, ali oni su dostojanstvo, kičmu i obraz ostavili pre 15 godina u ormaru. Oni to više ne mogu da nađu?

Okupili ste sve moguće sluge svih prethodnih režima i vi pričate o nekim bivšima? Pa, sve najgore bivše je kod vas. Kud će veći lopovi? Sve ste pokupili i iz G17 iz DS.

Svuda je bilo časnih i poštenih ljudi, ali vi ste samo lopuže iz tih stranaka pokupili u svoje redove i držite neke moralne lekcije ovde.

Uveli ste ovoga mučenika Kenu, koji sad dobacuje ovde, kog ste valjda ucenili da ne bi odgovarao za kriminal koji je sprovodio u Smederevskoj Palanci, pa bežite sa duela.

Zovu me na duel, kaže hoće Đuka, pa Đuka otkazao, kaže – ne da mu stranka. Neki dan Kena na isto na KTV treba da gostuje, u ponoć javlja da mu ipak stranka zabranila.

Možete vi da bežite od mene koliko hoćete i od opozicije, od suda istorije pobeći nećete, to vam ja garantujem. Od suda ove zemlje, oslobođenog pravosuđa kada dođe vreme, sigurno pobeći nećete.

Napravili ste najveću kriminalnu organizaciju u Evropi, a možda čak i na svetu, a ona se zove SNS i vi ste sve, samo ponajmanje režim.

Ja sam više puta to rekao i opet ću ponoviti, Aleksandar Vučić je ponajmanje predsednik države, a ponajviše šef mafije u ovoj zemlji. Vi odgovarate kriminalcima. Vi ste izbrisali granicu između mafije i države.

Zvonko Veselinović vam u selu Ba kod Ljiga odneo celo brdo. Iskopao i sve odneo. Kinezima ste takođe dali da nose brdo u Boru, Majdanpeku. Gde god ima rude, gde god ste šta namirisali vi dajete ili domaćim kriminalcima ili belosvetskoj bandi da nosi da bi vama obezbedili međunarodnu podršku.

Vi pričate kako neko ide po ambasadama? Pa, vi ste doveli ambasadora na sastanak vlasti i opozicije i ponizili ovu državu, ponizili njen Ustav, pokazali kako niste sposobni sami da organizujete dijalog nego ste pozvali medijatore. Vi pričate kako neko ide po stranim ambasadama? Pa, vama strane ambasade sve određuju u ovoj zemlji. Vi ste bagatelisali i dali ovu zemlju strancima. Ko je god hteo da pobode i da kopa ovde, vi ga dovodite, od „Rio Tinta“ do ne znam ni ja koga. Sve belosvetske protuve ste doveli ovde. Rasprodajete im ovu zemlju da bi vama dali podršku i da bi vam obezbedili još koju godinu opstanka na vlasti.

Vi ste sve razorili u ovoj zemlji. Nije niko odavde, vi.

Gospođo Brnabić, ja sam mislio da posle Orlića nemoguće je naći veću satrapu da se stavi na čelo parlamenta, ali Vučić je i to uspeo. Alal mu vera.

Zaluđujete nas ovde danima. Sedite tu i sa mesta diskutujete sa poslanicima. Pa, nije to vaš posao, ljudi.

Da li treba posle 12 godina vladavine da vas ja učim ovde, koji sam mlađi od većine vas ili skoro svih, kako se vodi sednica parlamenta?

Vi sedite i odatle dobacujete i kada vas neko nazove Mapetovcima, onda se ljutite. Ja se samo pitam gde vas Vučić nalazi? To mi nije jasno.

Meni neko da kaže da nađem ovolike moralne i duhovne invalide, satrape i mračnjake iz svih stranaka, ja bih morao nebo i zemlju i celu Evropu da prevrnem da ih nađem. On vas je našao i metnuo vas je ovde da nam ispirate mozak. Već dvanaestu godinu vršite lobotomiju nad ovom zemljom i nad ovim narodom, nad građanima ove zemlje. Zaglupljujete, sprovodite teror.

Parkiraju se crni džipovi ispred kandidata za odbornike na lokalnim izborima. Ne daju im do ponoći da izađu na glasanje, odnosno do 20.00 sati, dok se ne zatvore biračka mesta. Onda džipovi odu. U takvoj zemlji mi živimo, gde Zvonko Veselinović i Radojičić rade šta hoće, gde Šarić reketira sve investitore na Zlatiboru. Pedeset evra od svakog kvadrata koji se diže na Zlaltiboru. Zato ste Stamatovića doveli tu, da vas ima više na gomili, Zavetnici.

Koga god možete da ucenite i da uhvatite za nešto, vi ga dovodite tu da vam služi i doveli ste sve ljude bez kičme. Da li je tako? Tu s kičmom više nikog nema. Čast izuzecima, ali ja ih ne vidim sada trenutno, a bacam pogled po celoj sali.

Sve najgori talog ovog društva vi ste izvukli i metnuli ovde da vršite lobotomiju i ovo malo vremena što imamo vi nešto replicirate, davite nas, gušite nas, držite nas satima ovde kao taoce. Opozicija je taoc u ovoj zemlji vašeg ludila.

Vi ste Kurtiju sve na Kosovu dali, a imate obraza nekome da kažete da su izdajnici? Evo slike jedne, gospodo naprednjaci. Evo slike. Za četiri opštine koje ste predali Albancima u ruke Kurti vam poslao autobuse da dođu na miting ovde, da pokažu kako je Vučić veliki.

Evo, pored vas sedi ovaj ministar Rakić mučenik što je polagao zakletvu. Da li treba da čitam zakletvu koju ste položili u Vladi Kosova? Vi mi pričate o patriotizimu? Kada ste dole propali, Vučić vas doveo ovde da nam bušite mozak i da kupujete penthaus u Vojvode Stepe i da gradite zgrade.

Svaki kriminalac ovde kod vas pravi zgrade. Cela Trošarina kriminalna banda Srpske napredne stranke, a poštene ljude, koji to rade godinama, reketirate. Reketirate ih i za priključak za vodu i za priključak za struju. Samo su vaši ostali u poslu. Vi ste, bre, mafija. Najveća mafija u Evropi i odgovaraćete za to.

Verujte mi, kad god dođe vreme, ja ću insistirati na tome da se ovde zatvore granice, da se svedu računi sa mafijom. Pobeći će neki, ali neće svi.

Gospodine Jovanov, nema razloga da se vi smejete. Mnogo ste mi hrabri ovde u parlamentu, a danas jurite opoziciju posle konferencije za štampu i nudite se vi i Orlić kao svedok saradnik. Da li ste se nudili kao svedok saradnik? Nosite fascikle i nekakve torbice i kažete kako imate Andreja i Aleksandra Vučića u fioci.

Nećete se izvući, Orliću i ti, Jovanov. Izvući se nećete. Odgovaraćete pred zakonima ove zemlje.

Svedoci saradnici mogu da budu sitni piuni, a vi ćete odgovarati, to vam ja garantujem, za epsku pljačku koju ste sproveli nad ovim narodom, jer vi ste, ponavljam, najveća kriminalna organizacija u Evropi i vi se hvalite kako vladate. Pa, uz pomoć diktature, uz pomoć batinaša, uz pomoć uzurpacije sve medijske, finansijske i sve druge moći u ovoj zemlji naravno da ćete da vladate.
Gospodine Milojičiću, moja politička biografija je vrlo poznata. Svako koga interesuje može da uzme i izgugla, ja sam na nju ponosan, a vi koji se danas posipate pepelom i koji glumite većeg papu od pape, pa daj bre i ti, Milojčiću i Orliću, ostavite, bre, pertle, da možemo da vas nađemo sutra, sačuvajte dostojanstvo malo. Ja znam da si ti aerodinamičan, ali sačuvaj pertle malo.

Dostojanstvo moraš da sačuvaš i u najgorim vremenima krize, gospodine Milojičiću, moraš zbog svoje dece, ne zbog sebe. Ti sa svojom karijerom završio u svakom smislu. Ti se posipaš pepelom, uživaš u blatu, plivaš, toplo ti, odlično, ali zbog dece svoje, zbog pokolenja sutra, čoveče Božiji, nemoj se ponižavati toliko. Dostojanstvo, hajde da klecneš malo, ali nemoj baš na kolena da padaš, sačuvaj dostojanstvo malo za ime Boga.
Napredna mafijo, Vučićev kartel, kako ide razaranje i pljačka Srbije u novom mandatu? To je ono što mene interes.

Gospođo Brnabić, sve je pod kontrolom. Bratov biznis raste, braće Vučić biznis raste, Malog biznis raste. Sve je super. Vama je odlično. Mafija raste da hara Srbijom i nakon novih izbora. Vi nakon tri mandata neuspešnog predsedavanja Vladom Srbije metnuo vas Vučić ovde da nama ispirate mozak umesto Orlića.

Ja sam tu samo da otvorim naprednjačku konzervu da cela Srbija oseti smrad koji se širi iz ovog parlamenta ovde nakon 12 godina vaše vladavine i nakon 12 godina lobotomije koju sprovodite nad ovom zemljom i ovim narodom.

Vidim da insistirate ovde na dijalogu i međusobnoj kulturi dijaloga i to bi tako bilo da je Srbija demokratska zemlja, ali pošto pod vašom vlašću nije nema razloga za demokratskom debatom i nema razloga da se sa vama biraju reči. Da ste vi na demokratski način dobili ove izbore za jedan glas ja bih vam ustao, čestitao i pružio ruku i rekao – jedan glas, svaka čast, ali pošto ste vi lopovi i uzurpatori koji maltretirate i svoje sopstvene birače i svoje sopstvene članove trpate po autobusima kao u torove, pa ih transportujete sa jednog mesta na drugo da glasaju kako gde Vučiću i bratiji odgovara nema razloga za čestitanja i nema razloga za biranje reči.

Gospodine Radenoviću, vi treba da pognete glavu i vaši unuci će se stideti bez obzira na vašu biografiju koja je dobra, koji će se stideti vaše uloge u ovom Republičkom parlamentu što ste u poznim danima svog života dozvolili sebi da služite Vučiću i da ti sediš tu kao Mapetovac i određuješ ko će ovde da priča i ko neće da priča i ko će da dobije reč i ko neće da dobije reč i da braniš ovaj kartel i ovu mafiju jer Aleksandar Vučić u ovoj zemlji je ponajmanje predsednik države, a ponajviše šef mafije u ovoj zemlji i sve ovo što se dešava ovde i izbor Ane Brnabić na mesto šefa parlamenta je borba za unutar kartela i ovde se samo o tome radi.

Nisam te ništa pitao.