Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Usame Zukorlić

Usame Zukorlić

Stranka pravde i pomirenja

Obaveštenja i objašnjenja

Dame i gospodo narodni poslanici, postaviću pitanje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – zašto korićenje reka Raška, Trnavica i Jošanica u Novom Pazaru se najavljuje punih 15 godina? Ko je odgovoran što realizacija tog projekta se odlaže iz godine u godinu?

Proteklih dana smo imali novi talas poplava koje su u Novom Pazaru uništile desetak domova. Pre toga, u januaru, smo imali poplave koje su odnele dva života.

Građani Novog Pazara od gradonačelnika i aktuelne vlasti u tom gradu dobijaju obećanje iz godine u godinu da će sa tim projektom da se krene na proleće. Svaki put, svake godine kreće se na proleće. Ove godine kažu da se kreće na jesen.

Apelujem da se pruži materijalna pomoć i podrška ugroženim porodicama čija imovina je stradala u poplavama.

Takođe, apelujem na sve nadležne organe da pruže hitne mere zaštite, jer su građani na tim obalama ugroženi.

Pre neki dan ja sam bio u poseti i video sam koji je omer štete na terenu i javnost u Srbiji nije baš u to upućena.

Gradonačelnika Novog Pazara pozivam da podnese ostavku zato što osam godina nije bio u stanju da reši ovaj ozbiljan problem u svom gradu, kao što nije uspeo ni osam godina gradonačelnik pre njega, iz njegove partije. Neka pokaže minimum odgovornosti, jer je svakako u osmoj godini svog mandata bez prava ponovne kandidature. Svakako je sa odlazeće političke scene.

Kada domaćin zapostavi avliju korov će na kraju isterati i njega iz kuće.

Hvala.
Dame i gospodo narodni poslanici, postaviću pitanje Naučnoj akreditacionoj komisiji i Ministarstvu obrazovanja Republike Srbije. Da li je tačno da su departmani, odnosno smerovi prava, ekonomije, engleski i srpski jezik na državnom univerzitetu u Novom Pazaru izgubili akreditaciju i da neće moći u novoj studentskoj godini studenti da se upišu na tim smerovima?

U Novom Pazaru imaju dva Univerziteta, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru koji je osnovao rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlič i državni Univerzitet u Novom Pazaru.

Za grad, za Pazarce, oba univerziteta su važna i vest koja se pojavila u javnosti je uznemirila kako buduće studente, tako i roditelje. Ukoliko je vest tačna, tražim odgovor ko je odgovoran za dovođenje državnog Univerziteta na taj nivo da gubi akreditacije? Roditelji, studenti, zaposleni državnog Univerziteta u Novom Pazaru nisu zadovoljni aktuelnim rukovodstvom državnog Univerziteta, zbog toga što se autokratski odnose prema zaposlenim i prema studentima.

Navešću jedan primer, dobio sam pismo studenata državnog Univerziteta u Novom Pazaru, koji se žale da im je rektor ukinuo pravo na korišćenje molitvenog prostora na Univerzitetu.

Poštovani narodni poslanici, mi ovde u Skupštini Republike Srbije imamo pravo na molitveni prostor. Imali smo pravo na molitveni prostor u vreme Kraljevine Jugoslavije u istoj ovoj zgradi. Da jedan čovek u Novom Pazaru, u sred Pazara, brani studentima pravo na molitveni prostor, zato hoću istaći da ova vest ukoliko je tačna, ona će ugroziti visoko obrazovanje u Novom Pazaru.

Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi, studentski grad. On treba da osniva nove univerzitete. Njemu treba još dva univerziteta, koliko ima omladine i zato je važno, pre svega, da imamo odgovor da li je vest o ukidanju ovih smerova tačna. Obrazovanje je svetlo koje osvetljava put, zato ne smemo gasiti svetiljke. Hvala.
Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, s obzirom da je ovo moje prvo obraćanje nakon stravičnih događaja koje smo imali prilike videti u Beogradu i Mladenovcu, ovom prilikom želim izraziti moje najdublje saučešće ubijenim ljudima, naročito deci, porodicama dece i iskazati moju duboku potrešenost i koju sam izrazio i lično na licu mesta gde sam položio cveće i iskazao saučešće.

Takođe, želim izraziti hatarnamu povodom ubistva Bošnjaka u Priboju Ervina Ćelahmetovića, ubistva koja je dodatno zakomplikovalo stvari u ovoj državi i dodatno uznemirilo sandžačke Bošnjake.

Želim postaviti pitanje MIP i Ministarstvu pravde, zašto je državni tužilac Višeg suda u Užicu Veljko Lazić, odbacio krivičnu prijavu protiv Nikole Damjanovića, zbog izazivanja verske i nacionalne netrpeljivosti 7. januara prošle godine u Priboju, kada je pevajući praznične pesme modifikovao tekst u kojem je ubacio - pucajte u džamije?

Navodno, krivična prijava je odbačena jer su svedoci prisutni na terenu svedočili da to nije pevao i jer se na snimku koji je dostupan na internetu i koji možete svi vi da pogledate, tražeći formulaciju koju sam rekao, Priboj i pucajte u džamije, navodno, na osnovu snimka jer se ne vidi snimak, jer onaj koji to izgovara drži telefon u ruci, ne može se utvrditi da je isti to izgovorio.

Sve to posebno potresa Bošnjake u ovoj državi iz razloga što je ovakva odluka doneta na dan dženaze rahmetli ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću. Sve to imamo nakon što je u Priboju prošle godine početkom januara 12 policajaca pevalo pesmu na veselju u kojem su pozivali da se vrše zločini nad sandžačkim Bošnjacima - oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice.

Pitam MUP, Ministarstvo pravde šta je učinjeno sa 12 policajaca? Imam informaciju da oni još uvek rade, da se viđaju na graničnim prelazima Jabuka, Gostun, Uvac, da su na službi i ako snimak koji se pojavio na internetu, koji takođe možete svi vi da vidite, prikazuje policajce, objavljen je od strane policajca na Fejsbuku, veselje organizovano od strane policajca i na njemu učestvuje 12 policijskih službenika. To je bio čin fašizma.

Ako se antibošnjački ili antimuslimanski fašizam bude tolerisao u službenim redovima ove države može doći do sistemskog kršenja prava građana ove države. Sigurnost i sloboda Bošnjaka u ovoj državi je ugrožena, dok god tih 12 policajaca su na slobodi. Zahvaljujem.
Dame i gospodo narodni poslanici, od 1. do 31. oktobra ove godine održan je popis u Republici Srbiji. Dana 21. decembra Republički zavod za statistiku je objavio prve rezultate popisa stanovništva domaćinstva i stanova.

Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo, kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno istorijske regije Sandžaka, što je Novi Pazar, uz Beograd i Novi Sad, jedini od gradova koji beleže porast broja stanovnika. Naročito u ovom vremenu bele kuge u kojem živimo. Međutim, uvidom u statistiku primećujemo neke stvari na koje su nam potrebni odgovori.

Pre svega, u Novom Pazaru je popisano 121.113 stanovnika, od kojih je Zavod za statistiku priznao 104.094 obrasca. Zatim, na osnovu administrativnih izvora, utvrdio je da fali još 3.765 nepopisanih stanovnika. Prema broju popisanih, Novi Pazar se nalazi na sedmom mestu po veličini gradova u Republici Srbiji, iza Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Leskovca. Odbijanjem 17.019 obrazaca, Novi Pazar pada na deseto mesto po veličini u Republici Srbiji.

Potrebno nam je pojašnjenje Zavoda za statistiku, kako je moguće da u Novom Pazaru preko 17.000 popisanih obrazaca nije bilo pravilno i zbog čega je poništeno? To je 14% od ukupnog broja popisanih stanovnika Novog Pazara.

Želim takođe napomenuti da je Novi Pazar jedini grad u Republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar. Novi Pazar ima mnogo više, pa čak i duplo više stanovnika od 15 gradova koji su administrativni centri upravnih okruga u Republici Srbiji. Shodno broju popisanih, Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novom Pazaru. Nakon nepriznavanja svih ovih obrazaca, Novi Pazar pada na 3.632 stanovnika manje od Kraljeva.

Nije velika razlika ni kada su u pitanju druge opštine u Sandžaku. U Sjenici je popisano 27.671 stanovnik, od kojih je 3.575 poništeno, što je 13% ukupnih obrazaca, zatim u Tutinu je popisano 36.476 stanovnika, od kojih je poništeno 4.497 obrazaca, što je 12% popisanih, dok je u Prijepolju popisano 34.807 stanovnika od kojih je poništeno 2.943 obrasca, što je 8% popisanih u Prijepolju. Slično je i u Priboju.

Dakle, moje pitanje je upućeno Republičkom zavodu za statistiku. Tražim pojašnjenje ovih prvih rezultata i detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da preko 30.000 obrazaca u opštinama Sandžaka bude poništeno. Hvala.