USAME ZUKORLIĆ

Stranka pravde i pomirenja

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Usame Zukorlić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao prvi na listi MUFTIJIN AMANET – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine.

U 13. sazivu potpredsednik je Narodne skupštine. Deo je poslaničke grupe ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV. Član je Odbora za spoljne poslove i Odbora za prava deteta, kao i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

BIOGRAFIJA

Usame Zukorlić rođen 1992. godine u gradu Konstantini u Alžiru. U Novom Pazaru je završio osnovnu školu, zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg. Obrazovanje je nastavio Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gde je diplomirao pravo, a zatim na Fakultetu za islamske studije gde je diplomirao pedagogiju i komunikologiju. Zvanje mastera je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u oblasti ekonomije.
Bio je zamenik direktora Sandžak televizije. Predavao je kao nastavnik u Medresi Gazi Isa-beg i radio kao asistent na pravu na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na funkciji projekt menadžer na Fakultetu za islamske studije.

Osnivač je Razvojno edukativnog društva – RED, udruženja koje je osnovalo BioSan, ITSan i Bošnjački DNK projekat, čiji je koordinirator.

2021. godine izabran je za zamenika predsednika Republičke izborne komisije.

Bio je član i predsednik Mladih Bošnjačke demokratske zajednice. Po osnivanju Stranke pravde i pomirenja postaje njen član. Nakon smrti njegovog oca Muamera Zukorlića, predsednika Stranke pravde i pomirenja, Predsedništvo stranke izabralo ga je na funkciju vršioca dužnosti predsednika stranke.

Od 2022. godine predsednik je Stranke pravde i pomirenja.
Poslednji put ažurirano: 14.12.2022, 15:41

Osnovne informacije

  • ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV
  • Novi Pazar
  • 1992
  • diplomirani teolog

Statistika

  • 9
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Reč ima Strahinja Erac.

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Gospodine Erac, molim vas, samo trenutak, postoje neki tehnički problemi. Ne čujete se u javnosti, tako da sačekajte samo da to bude rešeno.
Izvolite, nastavite.
STRAHINjA ERAC: Moram li iz početka, ako se ništa nije čulo?

Drugo vanredno zasedanje , 25.02.2023.

Možete samo onaj prvi deo da ponovite.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Dame i gospodo narodni poslanici, od 1. do 31. oktobra ove godine održan je popis u Republici Srbiji. Dana 21. decembra Republički zavod za statistiku je objavio prve rezultate popisa stanovništva domaćinstva i stanova.

Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo, kao neko ko dolazi iz Novog Pazara, iz kulturno istorijske regije Sandžaka, što je Novi Pazar, uz Beograd i Novi Sad, jedini od gradova koji beleže porast broja stanovnika. Naročito u ovom vremenu bele kuge u kojem živimo. Međutim, uvidom u statistiku primećujemo neke stvari na koje su nam potrebni odgovori.

Pre svega, u Novom Pazaru je popisano 121.113 stanovnika, od kojih je Zavod za statistiku priznao 104.094 obrasca. Zatim, na osnovu administrativnih izvora, utvrdio je da fali još 3.765 nepopisanih stanovnika. Prema broju popisanih, Novi Pazar se nalazi na sedmom mestu po veličini gradova u Republici Srbiji, iza Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Subotice i Leskovca. Odbijanjem 17.019 obrazaca, Novi Pazar pada na deseto mesto po veličini u Republici Srbiji.

Potrebno nam je pojašnjenje Zavoda za statistiku, kako je moguće da u Novom Pazaru preko 17.000 popisanih obrazaca nije bilo pravilno i zbog čega je poništeno? To je 14% od ukupnog broja popisanih stanovnika Novog Pazara.

Želim takođe napomenuti da je Novi Pazar jedini grad u Republici Srbiji sa preko 100.000 stanovnika koji nije administrativni centar. Novi Pazar ima mnogo više, pa čak i duplo više stanovnika od 15 gradova koji su administrativni centri upravnih okruga u Republici Srbiji. Shodno broju popisanih, Novi Pazar ima 9.423 stanovnika više od Kraljeva, koji je administrativni centar Novom Pazaru. Nakon nepriznavanja svih ovih obrazaca, Novi Pazar pada na 3.632 stanovnika manje od Kraljeva.

Nije velika razlika ni kada su u pitanju druge opštine u Sandžaku. U Sjenici je popisano 27.671 stanovnik, od kojih je 3.575 poništeno, što je 13% ukupnih obrazaca, zatim u Tutinu je popisano 36.476 stanovnika, od kojih je poništeno 4.497 obrazaca, što je 12% popisanih, dok je u Prijepolju popisano 34.807 stanovnika od kojih je poništeno 2.943 obrasca, što je 8% popisanih u Prijepolju. Slično je i u Priboju.

Dakle, moje pitanje je upućeno Republičkom zavodu za statistiku. Tražim pojašnjenje ovih prvih rezultata i detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da preko 30.000 obrazaca u opštinama Sandžaka bude poništeno. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 06.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Potpredsednik Narodne skupštine Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 151000.00 RSD 01.08.2022 -