Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Usame Zukorlić

Usame Zukorlić

Stranka pravde i pomirenja

Govori

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici naroda, pre svega, muslimanima u Srbiji želim da iskažem Ramazan Šerif Mubarek Olsun, naročito onima koji poste 30 dana meseca Ramazana i da radost iftara podele sa svojim porodicama, prijateljima, komšijama, naročito komšijama drugih vera.

Danas u ovom domu smo se okupili dok nas okružuju globalni izazovi. Zato je više nego ikad potrebna obzirnost i mudrost. Geopolitički pejzaž je izrazito turbulentan i preti da razdire Međunarodnu zajednicu. Dok na kapijama Evrope u Ukrajini se vodi rat koji izaziva nestabilnost kako ekonomsku tako političku u državama u Evropi i širom sveta, s druge strane, u Palestini se događa katastrofa neviđenih razmera, gde decenije aparthejda su kulminirale u masovno ubijanje desetine hiljada dece, žena i civila, kulminirajući do te mere da je Južnoafrička Republika slavnog Nelsona Mendele podnela tužbu za genocid protiv Izraela.

Kruna kukavičluka će pripasti onima koji budu ubijali masovno decu zbog jeftinih političkih odvratnih razloga. Nepravda bilo gde je pretnja pravdi svugde. Rat neće odrediti ko je u pravu, odrediće ko je ostao.

Zato mi ovde danas, 80 godina od poraza nacizma, važno je da shvatimo da tuđe tragedije su ogledalo naše ljudskosti i humanosti.

Istorija nas uči da su velike promene često kretale s periferije od malih, hrabrih, koji su odlučno verovali u svoje snove i ideje. Mi ne možemo odlučiti danas da li ćemo živeti u pravednom svetu, ali možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine i u kojoj će svako imati mogućnost da doprinese opštem dobru.

Izbor novog rukovodstva zakonodavne vlasti Narodne skupštine Republike Srbije dolazi u ovom turbulentnom, izuzetno zapaljivom i osetljivom momentu. Zato će biti velika odgovornost na novom rukovodstvu.

Stranka pravde i pomirenja će uzeti učešće u novom rukovodstvu saziva Skupštine, sa namerom da ima priliku da učestvuje i doprinosi i utiče na promene, naročito iz razloga što 30.000 glasova građana Republike Srbije su imali poverenje u listu Ujedinjeni za pravdu i nosimo odgovornost prema ljudima koji su nam dali glas.

Ja pozivam narodne poslanike i sve one koji slušaju da se nekada izdignemo iz dnevnopolitičkih borbi i da učinimo korake koji će doprineti pravdi na našem prostoru, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana, jer mi ne želimo da ovo zlo koje vidimo u okruženju i oko nas da se ikada više vrati na naš prostor. Gradimo mostove, a ne zidove.

Budimo od onih koji će doprinositi dobru i koji će se boriti protiv zla. Zato je važno da većina sarađuje sa manjinom i važno je da vlast radi sve od sebe da doprinese dobru, a opozicija da bude konstruktivna. Ostavimo temelj budućim generacijama.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani članovi Vlade, pred nama je veliki spisak zakonskih akata.

Listajući predloge novih zakonskih rešenja, pročitao sam da je u planu i da se donese izmena i dopuna zakona koji bi tretirao pitanje pranja novca i finansiranje terorističkih organizacija. Razmišljajući o tome šta je granica između prava na otpor i terorizma i s druge strane prava na odbranu i ratnih zločina, ne mogu a da ne iskoristim priliku ovde da izrazim hatarnamu ili saučešće za ubijenih 5.000 civila u Palestini, od kojih 1.000 dece, a i ubijenih 1.000 jevrejskih civila.

Palestina je država koju priznaje većina država u svetu, a među njima i Srbija. Na delu njene teritorije se vrši agresija od strane izraelskog okupatora. U protekle dve nedelje izvršena su dela koje međunarodne organizacije karakterišu kao ratne zločine. Gaza je blokirana vodom, uvoz hrane, struje, bacaju se bombe na bolnice, na škole, granatirano je preko 50 bolnica i škola, srušeno je 26 džamija, srušena je treća najstarija pravoslavna bogomolja, manastir Svetog Porfirija.

Civilima je rečeno da iz severnog dela pređu u južni deo da bi bili zaštićeni, a istovremeno se bombarduje i severni i južni deo. U Palestini se događaju strašne stvari. Zar je to svet u kojem mi treba da živimo? Palestina je kolevka i sveto mesto i muslimana i hrišćana i Jevreja i svi, i muslimani i hrišćani i Jevreji u svetu, dužni su da doprinesu da se tom svetom mestu vrati mir. Zato bez obzira na naše političke stavove, svi trebamo učiniti šta je do nas da se vrati mir svetoj zemlji. Svi narodi sveta su dužni da se udruže da Jerusalim kao glavni grad svete zemlje bude ono što mu ime nosi, grad mira i zemlja mira.

Nije davno bilo kada je i na Balkanu besneo rat i kada je svet bio hladnokrvan na dešavanja na našem prostoru. Juče je obeležena 31. godišnjica od zločina u Sjeverinu kod Priboja gde je ubijeno 16 Bošnjaka i za šta je Viši sud u Beogradu utvrdio da su se desili ratni zločini.

Da li je sistem uradio sve što je bilo do njega da se porodicama omogući da dobiju status žrtava civila rata? Da li ima još neki način u kojem bi sistem mogao da doprinese da umanjimo bol koju su pretrpele porodice zbog zločina koji je počinjen u prošlosti? Ja se nadam da ćemo mi kao narod, i Bošnjaci i Srbi i drugi, smoći snage da značajnije koračamo ka pravdi i suštinskom pomirenju u budućnosti. Sećanje je naša obaveza, a pravedna i mirna budućnost je naš dug.

Dvadeset prvi je vek, a informacije putuju brzinom svetlosti. I zato ne postoji opravdanje što na javnim servisima nemamo informacije o Sjeverinu, godišnjici, o Štrpcima i o drugim važnim datumima za Bošnjake, za Hrvate i za druge nacionalne zajednice. Da li je razlog što možda RTS još uvek nije formirao bošnjačku redakciju, kao što imaju druge nacionalne zajednice?

Danas raspravljamo i o setu medijskih zakona. Mediji su ključ da bi došli ljudi do istine. Želim kazati da na lokalnom nivou kada je u pitanju Sandžak beleži se napredak razvoja lokalnih medija koji su u vlasništvu nacionalnih zajednica. Međutim, na centralnom nivou vidljivost nacionalnih zajednica koje su u manjini nije odgovarajuća rezultatu popisa stanovništva i koliko u stvari u Srbiji ima građana koji nisu Srbi.

Osim medija, obrazovanje, gde takođe imamo set zakona i reformi, obrazovanje je temelj svake nacije. Želim pohvaliti napore ove države u podizanju stepena obrazovanja i kvaliteta obrazovanja u ovoj državi.

Najbolji primer je moderna nova škola koja se gradi u Sjenici i koja je završena i čije će otvaranje biti vrlo brzo u narednom periodu. Međutim, svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. Postoji disproporcija u uživanju kvaliteta obrazovanja među decom u Republici Srbiji, pa tako Beograd i neka druga mesta su obezbedila deci mogućnost da imaju besplatne udžbenike, odnosno njihovim roditeljima dok neka mesta ne uživaju u ta prava. Zato insistiram da se u budućim akcijama reforme u obrazovanju povede računa i o tom pitanju i da se omogući svoj deci, bez obzira na nacionalnu pripadnost, na teritorijalnu pripadnost, da imaju mogućnost uživanja u besplatnim udžbenicima.

Još jedna stvar koju su mi skrenuli nastavnici za koju su mi i nastavnici i roditelji skrenuli pažnju pre skupštinskog zasedanja i želim istaći posebno ovde, jer je prisutna naša ministarka, da našoj deci nije dozvoljeno, odnosno roditeljima, odnosno školskim upravama, nije dozvoljeno da organiziraju ekskurzije na teritoriji federacije BiH, već isključivo na teritoriji Republike Srpske. Naša deca često imaju želju da posete i druge delove BiH, ne isključivo teritoriju Republike Srpske, pa da se to aktima pravnim reguliše i omogući.

Izgradimo pravednu Srbiju, budimo svi za pravednu Srbiju. Zahvaljujem.
Reč ima Milica Đurđević Stamenkovski.
Reč ima ministar Selaković.
Pravo na repliku Marina Raguš.
Izvolite.
Ksenija Marković, da li vas je neko spomenuo?
(Ksenija Marković: Jeste.)
Ko?
(Ksenija Marković: Direktno obraćanje meni od Marine Raguš i ministra.
Ko? Dva minuta. Pravo na repliku.
Replika, Marina Raguš.
Reč ima premijerka Ana Brnabić.
Da li predsednici, odnosno predstavnici poslaničkih grupa žele reč?
Povreda Poslovnika, Tamara Milenković Kerković. Izvolite.
Izvinite, trenutno mikrofon vam …
Da li želite da se Skupština izjasni o povredi Poslovnika? (Da)
Hvala.
Reč ima ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe SVM gospodin Akoš Ujhelji. Izvolite.
Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani članovi rukovodstva Vlade Republike Srbije, pred nama je …
Pred nama je obiman, opširan i opsežan dnevni red. Od svega što nam je na dnevnom redu, poseban fokus ću staviti na oblast poljoprivrede, socijalne zaštite, infrastruktre i bezbednosti.

Pre svega želim istaći da kao poslanički klub za pomirenje SPP-USS-DSHV podržavamo izbor Slavice Đukić Dejanović za novu ministarku prosvete u Vladi Republike Srbije. Ministarstvo prosvete je veoma važno. Tamo ima jako puno posla i oni koji upravljaju školama na terenu znaju koliko je bitno da se što pre nastavi sa radom na polju prosvete i obrazovanja.

Budućnost sveta je u rukama poljoprivrednika. Ja dolazim iz oblasti ruralne, gde je poljoprivreda jako važna i gde utiče na svakodnevni život. Od poljoprivrednika nam zavisi da li ćemo imati hrane. Zato ulaganje u poljoprivredu je jako važno. Što se tiče Zakona o pristupu IPARD 3 programa koji ozbezbeđuje EU, na tom primeru vidimo benefite integracije Srbije u procesu pristupanja EU. Smatram da je jako važan projekat i trebamo olakšati našim poljoprivrednicima da apliciraju na tom programu.

Kao što smo već čuli, u prošlom IPARD 2 programu svega 30% programa je iskorišćeno. Imao sam prilike razgovarati sa poljoprivredncima i konsultovati se vezano za ovu tačku dnevnog reda i istakli su da postoje značajni problemi u procesu prijavljivanja i konkurisanja na ovom programu. Zato smatram da …Molim vas da govorim, da ne upadate u reč.
Ja bih zaista voleo da budemo kolegijalni i da se poštujemo, da ne upadamo jedni drugima u reč i dozvolite, evo govorim konkretno o dnevnom redu i o konkretnim stvarima.

(Narodni poslanik Radomir Lazović dobacuje.)
O konkretnim stvarima od kojih zavisi budućnost građana Republike Srbije i molim vas saslušajte, ako neko ima repliku ili povredu Poslovnika, ima procedura, molim vas da ne upadate u reč.

Što se tiče poljoprivrede potrebno je olakšati našim poljoprivrednicima na terenu da apliciraju na IPARD programu. Postoje određene poteškoće, treba pojednostaviti procedure, elektronificirati sve što je moguće preko e-uprave, zatim smanjiti troškove i vreme da bi cela procedura bila lakša našem običnom građaninu seljaku, poljoprivredniku koji želi koristiti ove benefite.

Ono što smatram da je važno, ja bih apelova na Ministarstvo poljoprivrede da organizuju što veći broj obuka ljudima na terenu da bi što veći broj poljoprivrednika i ljudi koji su zainteresovani za ove programe naučila na koji način mogu da iskoriste benefite ovog programa.

Takođe, povećati, ukoliko je moguće, dakle, to sam dobio kao apel sa terena, procenat bespovratnih sredstava što bi ukupno za posledice imalo veći broj prijavljenih i olakšati procedure kao što su obavezne garancije banaka kada je u pitanju avansno plaćanje što dodatno komplikuje i smanjuje broj onih koji se mogu prijaviti na ove programe.

Druga tema o kojoj sam hteo govoriti jeste oblast socijalne zaštite pogotovo jer se tiče dece, porodica. Ulaganje u decu je ulaganje u budućnost. Zakon o finansiranju podrške porodicama sa decom je važan, podržaćemo ga, ali smatram da je potrebno olakšati procedure porodicama kada je u pitanju dečiji dodatak. Znam iz iskustva, znam gledajući na terenu, razgovarao sam sa mnogo porodica iz Novog Pazara i kraja iz kojeg dolazim, prilično su komplikovane procedure. Nova porodica uđe u sistem dečiji dodatak.

Takođe, pored dečijeg dodatka, koji postoji već decenijama, želim pohvaliti i sve promene koje Vlada Republike Srbije donela na polju podsticaja rađanja kroz podršku drugom, trećem i četvrtom detetu. Želim i apelovati da se uđe u razmatranje i u podršku porodicama za peto i šesto i sedmo dete. Ako neke porodice već žele, rađaju, zašto ih ne podržati sa time i izjednačili prava četvrtog i petog deteta. Ovim trenutno četvrto dete ima velika prava, dok peto, šesto, sedmo trenutno nemaju.

Što se tiče dečijeg dodatka želim još jednu stvar spomenuti, potrebno je uzeti u obzir, kada su u pitanju cenzusi za dečiji dodatak, ako dva roditelja imaju minimalac, rade na minimalcu, oni nemaju pravo na dečiji dodatak, a žive u jako teškim okolnostima i apelujem, možda ćemo i amandman podneti, da Vlada Republike Srbije i nadležna ministarstva i to pitanje stave u svoj fokus.

Treća stvar kojom se želim baviti danas jeste i pitanje infrastrukture, želim pohvaliti promene koje nastupaju novim zakonom koje će olakšati građanima koji su u proceduri, dobijanje građevinske dozvole, da se priključe na električnu, komunalnu, vodovodnu i gasnu mrežu. Znam da ima mnogo problema i u Beogradu i širom Srbije, ali znate u Novom Pazaru je 95% objekata nelegalno i bili bi krajnje nehumani uslovi života da im se onemogući pristup struji, vodi i drugim mrežama. Postoje brojne porodice u Novom Pazaru koje nemaju struju, nemaju vodu, a ja se nadam da će se ovim zakonom te stvari rešiti.

Što se tiče železničkog saobraćaja, neću propustiti nijednu priliku, a da ne lobiram da se u projektovanju, projektima Ministarstva infrastrukture isplanira i ubrza proces ka izgradnji pruge do Novog Pazara. Mi imamo prugu do Raške. Govorio sam to i na prethodnih skupštinskim zasedanjima, još 50 i neke godine su novine komunističke objavile da je gotova pruga do Novog Pazara, a u stvari ona je samo stigla do Raške, mi 70 godina kasnije još uvek nemamo prugu.

Kada su u pitanju naučno-tehnološki parkovi, to su zaista jako važni i veliki projekti koji pomažu privredu, koji utiču da se omladina zadrži na našem prostoru i generalno ulaganje, pozdravljam ulaganje u naučno-tehnološke parkove s tim što želim napomenuti da Novi Pazar kao najmlađi grad u Srbiji, najmlađi grad na Balkanu i najmlađi grad u Evropi očekuje naučno-tehnološki park što bi doprinelo da omladina se manje osipa u inostranstvo. Novi Pazar kao grad i generalno regija Sandžaka gde nemamo značajnih investicija, jedan investicija Vlade Republike Srbije te vrste bi značajno doprinela privredi i tog kraja Republike Srbije.

Prokomentarisaću, kada sam čuo da će se ulagati i u zatvore, u dva zatvora u Republici Srbiji, ne mogu da ne kažem, da je zatvor u Novom Pazaru u prilično lošem stanju, nalazi se u užem centru grada, malih kapaciteta, na neadekvatnom mestu. Apelovao bih na Vladu i nadležno ministarstvo da stave u fokus i to pitanje, naročito jer Tutin koji je blizu Novog Pazara nema ni pritvorsku stanicu i bilo bi vrlo značajno da se izgradi savremeniji zatvor i u gradu Novom Pazaru.

Za kraj, pozdraviću i zakon koji olakšava strancima boravak i rad u Republici Srbiji. Ja vidim Srbiju kao razvijenu državu u koju će rado dolaziti stranci da rade.

Treba zaista na tom polju olakšati svakome i pozitivno je da će se procedura olakšati i objediniti izdavanjem dozvole za boravak i rad.

Koliko god bilo izazovno, ja vidim Republiku Srbiju kao zemlju, odnosno dom sigurnosti, pravde i jednakosti.

Hvala na pažnji.