Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Sanja Ćalović

Sanja Ćalović

Socijalistička partija Srbije

Govori

Zahvaljujem, predsedavajući, poštovani ministre gospodine Selakoviću, poštovane koleginice i kolege i građani Republike Srbije. Pre nego što bih prešla na temu današnjeg dnevnog reda, želela bih da iako je dan rođenja Nikole Tesle bio juče 10. jula, pomenemo njegovo ime i podsetimo na ličnost ovog najvećeg svetskog naučnika srpskog porekla, Tesla zaslužuje da ga stalno pominjemo i da mu se neprekidno zahvaljujemo na to što je celom čovečanstvu koračajući vekovima ispred svog doba podario preko sedam stotina pronalazaka, zahvaljujući kojima smo stigli i do doba digitalizacije.

U ovoj godini takođe obeležava se i 80 godina od smrti Nikole Tesle, a povodom ove godišnjice Ministarstvo spoljnih poslova, znači, na čelu se nalazi ministar gospodin Dačić je ovu godinu proglasio Teslinom godinom, Teslinog naroda, vodeći veoma značajnu stratešku kampanju za promociju Teslinih dostignuća.

Važno je pored njegovih dostignuća da istinom sačuvamo i Teslin nacionalni i verski identitet i da se na svaki način odupremo pokušajima falsifikovanja njegovog nacionalnog porekla, o čemu sam pre par nedelja postavila i poslaničko pitanje.

Kada je u pitanju tačka dnevnog reda, na predlog predsednice Vlade Ane Brnabić, danas raspravljamo o Predlogu za razrešenje člana Vlade ministra privrede gospodina Radeta Baste, koji je za člana Vlade Republike Srbije izabran kao kandidat Jedinstvene Srbije odnosno koalicije Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija koja zajedno sa Srpskom naprednom strankom, čini ovu koalicionu Vladu.

Da, podsetimo da je ovo peta Vlada po redu u dugogodišnjoj saradnji Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, dve stranke koje su se politički složile oko ključnih nacionalnih pitanja.

Kontinuitet naše zajedničke politike čiji su prioriteti borba za Kosovo i Metohiju i za narod koji živi na Kosovu i Metohiji, za očuvanje državnog i teritorijalnog integriteta i za bolji život građana daje vidljive rezultate i na planu međunarodnih odnosa, ali i na unutrašnjem planu, o tome govore razvojni trendovi kao i mnogo bolje pozicioniranje Srbije u međunarodnim odnosima kao respektabilne i poštovane države. Jedan od pokazatelja ispravnosti naše državne i spoljne politike, jeste činjenica da je već 28 država povuklo priznanje lažne države Kosovo, naravno da bi Srbija bila respektabilna i uvažavana, ona mora imati unutrašnju stabilnost čiji je značajni činilac i Vlada koja sprovodi utvrđene sektorske politike.

Nekako se u poslednja dva meseca parlament bavi pitanjima pojedinih članova Vlade, ovog puta se suočavamo sa problemom nastalim usred javnog nastupanja ministra privrede gospodina Baste, koji iznosi lične stavove, a koji su suprotno suprotni utvrđenoj državnoj politici, odnosno politici Vlade.

Kako su i Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija državotvorne stranke, kojima je Srbija važnija od svakog stranačkog interesa, to je bila potpuno logička i očekivana reakcija Jedinstvene Srbije i gospodina Dragana Markovića Palme, kada su stranački organi doneli odluku o isključenju Baste iz Jedinstvene Srbije.

Predlog predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, da se Basta smeni sa mesta ministra u Vladi je podržana i od strane našeg predsednika partije gospodina Ivice Dačića.

Ne, samo da su istupi gospodina Baste neprimereni već i nedopustivi imajući u vidu njegov predlog za uvođenje sankcija Ruskoj federaciji, ovaj čin ima ogromnu težinu, jer je suprotan i odlukama Saveta za nacionalnu bezbednost, donetim još prošle godine po pitanju odnosa prema Rusije, njegov stav je sada suprotan u odnosu na njegov raniji stav po ovom pitanju.

Vlada Republike Srbije je kolektivni organ i treba da vodi politiku koja je u skladu sa jasno definisanim nacionalnim interesima, svako ko istupa mimo te politike treba da snosi posledice, jer u Vladi Republike Srbije ne sede ministri kao privatna lica, već kao članovi Vlade izabrani od strane predstavnika vladajuće koalicije.

Tako da ukoliko neki član Vlade ne poštuje i ne prihvata jasnu politiku Vlade nema prava da se krije iza kapaciteta stranaka koje su ga predložile u ovom slučaju to su – Socijalistička partija Srbija i Jedinstvena Srbija, jer je narod u Srbiji u toj politici na prethodnim izborima dao čak 110.000 glasova više upravo zbog jasnih stavova prema Ruskoj federaciji kojih se drži i cela vladajuća koalicija.

Takođe, imali smo u prethodnom periodu i izjavu državnog sekretara iz Ministarstva za javna ulaganja gospodina Nemanje Trnavca, koji je predsednik gradskog Odbora Socijalističke partije Srbije u Čačku odakle i ja dolazim i član glavnog Odbora Socijalističke partije Srbije, koji je jasno i nedvosmisleno zastupao politiku državnog rukovodstva i zatražio smenu ministra Radeta Baste, što smatram da je ispravno.

Takođe, čuli smo ponovo ovde na sednici Skupštine stavove predsednika JS, gospodina Markovića Palme i ostalih koalicionih partnera, pa s toga verujem da smo svi saglasni da radi zaštite ugleda, jedinstvo Vlade koja mora da funkcioniše kao tim, potrebno je izglasati njegovo razrešenje, koji je predložila predsednica Vlade. Zahvaljujem na pažnji.
Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, pre nego što bih postavila pitanje, želela bih da u ime poslaničke grupe „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ čestitam našem danas najpoznatijem Srbinu u svetu, zbog koga više niko ne može da kaže da nije čuo za Srbiju, da čestitam Novaku Đokoviću na 23. grend slem tituli, 23. titula u 2023. godini, može biti simbolika.

Ponosni smo i na najboljeg svetskog a našeg košarkaša Nikolu Jokića, koji takođe pronosi ime Srbije u celom svetu.

Bravo Nole, bravo Nikola, najveći ste.

Važno je da i mi kao država prepoznajemo doprinos naših sportskih velikana, ali i drugih uglednih Srba koji svojim dostignućima promovišu našu otadžbinu. Da pomenem da su i Novak i Nikola dobili povelju Ministarstva za spoljne poslove za lični doprinos promociji Srbije i njenog naroda u svetu.

S druge strane, koliko god niko ne može da osporava Đokovića, niti Jokića, niti jednu Nadicu Božanić, na primer, dobitnicu svetskog zlata u tekvondou 2022. godine, i da ne pominjem plejadu naših a svetskih sportskih asova, toliko danas atakuju na istoriju Srbije, i to na najružniji način, očiglednim falsifikatima. Ništa novo od onih koji nemaju dovoljno svoje istorije, pa im je drago da prisvajaju našu, i ličnosti i istorijske događaje. Gotovo svakodnevno svedoci smo toga kako Albanci prisvajaju i prekrajaju sve, u želji da naše kulturno i istorijsko blago prikažu kao svoje, ne bi li ušli u Unesko, na primer. A dovoljno bi bilo da pogledaju turske arhive i popise iz srednjeg veka, pa da vide koliko ih je na Kosmetu bilo tada i šta je njihovo kulturno nasleđe. Ne brani se ništa falsifikatima, gospodo.

Višedecenijski falsifikatorski proces na račun naše istorije veoma uporno sprovodi i Hrvatska. Dovoljno je pomenuti ozbiljnu reviziju iz Drugog svetskog rada i genocid u Jasenovcu. Sramno i mnogo njih koji se nikad nisu pokajali zbog zverstava učinjenih prema 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Ni danas takva revizija istorije ne prestaje. Sada je u pitanju zloupotreba imena i dela Nikole Tesle, našeg velikog naučnika koga javno prisvajaju i veličaju kao Hrvata, po ne znam kojim kriterijumima. Najpre su na svoju kovanicu smislili da stave lik Nikole Tesle kao simbol Hrvatske, a sada su otišli još dalje. Pripremili su kampanju za 2024. godinu za svoj paviljon u Evroparku u Nemačkoj, koji su nazvali „Teslina lijepa Hrvatska“, dakle lijepa njihova uz Nikolu Teslu, koga na krajnje podli način predstavljaju kao Hrvata.

Ovakva krađa istorije je nezapamćena. Pritom, oni nikada nisu pomenuli kako su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u logorima smrti ubili 91 člana porodice Tesla, a od kojih je 14 ubijeno u Jasenovcu. Tada su Teslinu porodicu ubijali kao Srbe, a sad Teslu prisvajaju kao Hrvata. Obraza nemaju.

Ovo je direktan udar na naš nacionalni identitet. Oni Teslu mrtvog hoće i da pokrste u katolika, da zanemare činjenicu o tome da se Tesla lično i javno do kraja života izjašnjavao kao pravoslavni Srbin.

Iskoristila bih priliku da pohvalim i kampanju Ministarstva inostranih poslova i ministra Ivice Dačića koja se vodi u ovoj 2023. godini kada obeležavamo 80 godina od smrti Nikole Tesle.

Ta kampanja pod nazivom „Teslina godina, Teslinog naroda“ izuzetno je primljena u našoj dijaspori, ali i u našoj javnosti. To je primer da javna i kulturna diplomatija dobijaju sve više na značaju i da daju dobre rezultate.

Činjenica da nas falsifikatori stavljaju u ulogu žrtve i presreću svojim izmišljenim istorijama, otetim od našeg naroda i naše države, potrebno je da se u čuvanje ne samo istine o Tesli, njegovom životu, već i čuvanje istorije našeg naroda i sprečavanje ovakvih grubih falsifikata, uključi i čitava država, svi državni organi, obrazovne institucije, institucije kulture, naučna zajednica i mediji, ugledni pojedinci, dakle, svi koji vole Srbiju. Potrebno je da zaustavimo sve falsifikatore istorija, a to možemo ako smo glasniji od njih i njihovih para kojima žele da uzmemo naše i u tom smislu bih želela da postavim pitanje Vladi. Imajući u vidu sve češće i otvorenije pokušaje falsifikovanja srpske istorije, da li Vlada planira da pokrene državnu kampanju kojom bi se sprečili i osujetili sve glasniji i beskrupulozniji pokušaji revizije falsifikovanja srpske istorije, a time sprečio udar na državni i nacionalni identitet?

Hvala na pažnji.
Poštovani predsedavajući, poštovani ministri, poštovani predstavnici regulatornih tela, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani, obzirom da je ovo moje prvo obraćanje u ovom parlamentu, ja moram da iskoristim priliku da posebno pozdravim svoje sugrađane iz grada Čačka.

Dozvolite mi da u ime poslaničke grupe Ivica Dačić – SPS iznesem mišljenje u vezi sa Izveštajem o radu za 2021. godinu i Izveštajem o sprovođenju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, potpoglavlje „Borba protiv korupcije“, kao i Izveštajem o radu DRI za 2021. godinu.

Državna revizorska institucija, Agencija za sprečavanje korupcije, kao i ostali čiji su izveštaji danas na dnevnom redu, samostalni su republički organi i nezavisna tela, a za svoj rad odgovaraju Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Državna revizorska institucija je osnovana Zakonom o DRI 2005. godine. Međutim, ono što je manje poznato jeste da naša država već 179 godina ima institucije koje su uspostavljene sa istim ciljem, a to je kontrola trošenja javnih sredstava i trošenja državnih para. Državna račundžinica, glavna kontrola, samo su neki od istorijskih naziva za ovu veoma važnu ustanovu.

Za DRI je najvažnije, a samim tim i za našu državu, da ovlašćeni državni revizori i njihovi saradnici postupaju u skladu sa zakonom, ovlašćenjima, a pre svega, da budu samostalni i nezavisni u vršenju poverenih poslova.

Takođe, važno je da njihov predan rad bude poštovan i cenjen, a da rezultati njihovog rada doprinose zakonitosti u radu subjekata koji koriste javna sredstva. Ovde posebno treba imati u vidu i kontrolu u oblasti javnih nabavki, ali i u drugim oblastima u kojima se troše javna sredstva.

Takođe, koristim priliku da naglasim da je veoma bitno da svi budžetski direktni i indirektni korisnici organizuju internu reviziju, na šta ih i obavezuje Zakon o budžetskom sistemu Republike Srbije. To je dragocena brana nezakontiom postupanju kod korisnika javnih sredstava, bilo da su u pitanju državni organi, lokalne samouprave ili javna preduzeća. Dobra interna revizija u stvari jeste pola obavljenog posla kojim se inače DRI i bavi, a donekle i Agencija za sprečavanje korupcije.

Zbog toga apelujem na jedinicu za harmonizaciju Ministarstva finansija da licencira potreban broj internih revizora i da iz godišnjih izveštaja koje im interni revizori i interne revizije dostavljaju prati njihove rezultate, kao i da kroz edukacije i analize obezbeđuje njihov što kvalitetniji rad.

Kada govorimo o Izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, treba reći da koruptivne radnje i aktivnosti u svakom društvu na najgrublji mogući način urušavaju zakonitost u poslovanju, smanjuju potencijal sredstava u oblasti javnih finansija i proizvode enormno i nezakonito bogaćenje lica koja sprovode te koruptivne radnje.

Zbog toga je veoma važno da svi delovi sistema, a Agencija za sprečavanje korupcije tu zauzima veoma važno mesto, deluju u sadejstvu, jedinstveno i u skladu sa zakonom, kako bi se ti pogubni efekti korupcije smanjili i ako je moguće, iskorenili.

Veoma je važno što je Republika Srbija donela i brojne antikoruptivne zakone, ali još važnije je stvoriti profesionalni kadrovski aparat koji će biti u stanju da striktnom primenom ovih zakona obezbedi da javne finansije budu transparentne, da najkvalitetnije robe i usluge dobijamo po adekvatnim cenama i da podižemo konkurentnost privrede, jer to je jedan od naših najvažnijih tržišnih mehanizama.

Godina o kojoj govorimo, 2021. godina, bila je godina koju su obeležile i dalje prisutne brojne epidemiološke mere i izazovi, ali i godina u kojoj je primena Zakona o sprečavanju korupcije dobila svoj pun kapacitet, a u toj godini su usvojene i obimne izmene i dopune istog.

Deo Izveštaja o radu Agencije za sprečavanje korupcije po prvi put je Izveštaj o sprovođenju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 i potpoglavlje koje se bavi borbom protiv korupcije. Sada se na polugodišnjem nivou rade izveštaji o sprovođenju prelaznih merila za Poglavlje 23 u oblasti sukoba interesa, prijave i provere imovine i prihoda funkcionera, kao i kontrole finansiranja političkih aktivnosti, a sve to u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom i prekršajnim sudovima.

Na ovaj način dodatno je smanjena mogućnost za koruptivne radnje u ovim oblastima i kategorijama lica. Potpuno sam sigurna, a na osnovu postupanja izveštaja koje dobijamo od DRI i Agencije za sprečavanje korupcije, da jedni i drugi raspolažu stručnim i motivisanim službenicima koji svojim radom doprinose da Republika Srbija bude država sa povoljnim privrednim ambijentom, a to nam govori i činjenica da strani ulagači sve više investiraju u našu Republiku Srbiju.

Poštovani narodni poslanici, poslanička grupa Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije u danu za glasanje podržaće izveštaje DRI i Agencije za sprečavanje korupcije. Hvala na pažnji.