ĐORĐE KOSANIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Đorđe Kosanić je do sada četiri puta bio narodni poslanik. Prvi put je izabran za poslanika u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2012. godine do danas.

U 12. sazivu bio je član Odbora za spoljne poslove i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima proveo je 670 sati, 26 puta se obratio u plenum, dok nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Prisustvovao je glasanjima o 279 akata, od čega je za 376 glasao “Za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 34. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, i mandat mu je potvrđen 18.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma. Član je Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za Kosovo i Metohiju, i zamenik člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

BIOGRAFIJA

Rođen je 24. oktobra 1967. godine u Kragujevcu. Po zanimanju je magistar biomedicinskog inženjeringa.

Dugogodišnji je privatni preduzetnik.

Od 2005. do 2012. bio јe zamenik direktora Sportskog centra „Mladost“ u Kraljevu.

Od 2016. godine odbornik je u Skupštini grada Kragujevca.

Politikom je počeo da se bavi 2000. godine. Na početku političke karijere bio je član Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Kragujevcu, do 2005. godine. Nakon što je istupio iz ove stranke, najpre je sa grupom istomišljenika osnovao udruženje građana Prestonica, a zatim 2006. godine pristupio Jedinstvenoj Srbiji.

Član je Izvršnog i Glavnog odbora Jedinstvene Srbije, i predsednik Gradskog odbora Јedinstvene Srbiјe Kraguјevac.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:22

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treće vanredno zasedanje , 29.06.2023.

Zahvaljujem.

Poštovana predsednice Vlade gospođo Brnabić, poštovani ministre gospodine Gašiću, poštovani predsedniče Skupštine gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, na samom početku u ime Jedinstvene Srbije i u svoje lično ime, još jednom bih izrazio najiskrenije saučešće porodicama žrtava nasilja koje se dogodilo u "Ribnikaru", u Dubonji, u Malom Orašju, ali s druge strane i porodicama žrtava nasilja koje se dogodilo bilo gde u Srbiji.

Moram da kažem da se Jedinstvena Srbija oštro protivi nasilju, uvek smo radili i uvek ćemo se boriti protiv nasilja. Mislim da ove strašne tragedije koje su nas zadesile treba dodatno da nas ujedine, a ne da nas razjedine u borbi protiv nasilja, da se stvori nacionalni konsenzus u borbi protiv nasilja.

Kada govorim o nasilju, nasilje nije problem koji je vezan samo za Srbiju, dakle nasilje je globalni problem, problem koji razdire čitav svet, čitavu civilizaciju. Kada kažem da je nasilje globalni problem, svakako da imam na umu sve ono što se događa u svetu. Dakle, imamo maltene treći svetski rat u toku, imamo velike ekonomske, političke, energetske i razne druge krize. Imamo tendenciju razaranja porodice, kao osnovne jedinice svakog društva. Imamo pokušaj menjanja sistema vrednosti, običaja, tradicije, kulture i svega onoga što je vekovima stvarano.

I kada sve to kažem, vraćam se na ove strašne tragedije koje su se dogodile kog nas. Dakle, u "Ribnikaru" nije pucao bilo koji dečak, nije pucao bilo koji trinaestogodišnjak, to trinaestogodišnjaci dečaci ne rade. Dakle, pucao je dečak kome je falila pažnja porodice, kome je falila ljubav porodice ili, pak, tu ljubav i pažnju je dobijao na krajnje pogrešan način.

Dakle, želim ovde da kažem da je zatajila porodica. Da se detetu, njegovom psihičkom stanju, sistemu vrednosti koji je izgradilo nije obraćala pažnja porodice, govori činjenica da je papir sa namerama deteta danima stajao na radnom stolu i niko nije obratio pažnju na to. U takvim uslovima nijedan sistem na svetu ne bi mogao da spreči ovu strašnu tragediju koja nam se dogodila. Dakle, zatajila je porodica i zato moramo sve učiniti da osnažimo porodicu, da društvu vratimo tradicionalne vrednosti, da porodici vratimo, svakoj porodici vratimo ljubav, veru, nadu, sklad i mir, i samo tako u svakoj porodici deca će odrastati u dobre, poštene, brižne i pravične ljude.

I kada sve ovo kažem, vraćam se na ono što je danas tema ili bolje da kažem ono što je danima tema, a mi iz Jedinstvene Srbije mislimo da ova tema nije trebalo da dođe na dnevni red Skupštine. Dakle, Predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. I odmah ću reći, poslanička grupa Jedinstvene Srbije neće glasati za smenu Bratislava Gašića. Mi mislimo da nema nikakve odgovornosti Bratislava Gašića. Radi se o čoveku koji je prošao sve bezbednosne strukture. Koji god posao da je radio, radio ga je odgovorno i na profesionalni način.

Kažem, traži se smena Bratislava Gašića, i pitanje je zašto je tačno odgovoran Bratislav Gašić. Možda zato što je kriminal u prvih šest meseci ove godine smanjen za 20% ili možda zato što je uhapšen ubica iz Priboja, policajac, ili možda zato što je uhapšen masovni ubica iz Mladenovca? Zato možda što policija i policijski službenici maksimalno odgovorno i profesionalno rade svoj posao? Zato što je ministar Gašić čitavo vreme bio sa policajcima dok nije uhapšen krvnik iz Mladenovca? Sa druge strane, moram da kažem, jel za to kriva policija? Jel su odradili sve što treba? Jel za to kriv Bratislav Gašić? Znate, najlakše je optužiti vlast za sve, ali da li je to rešenje?

I ono što je ovde važno reći, pravimo na taj način lošu atmosferu. Stvara se politička matrica za budućnost, da sutra na svakoj stvari možemo da smenimo ministra, na svakoj stvari možemo da smenimo vlast, na svakoj stvari možemo da smenimo Vladu. Mi na taj način zaista pravimo opasan presedan, otvaramo Pandorinu kutiju za budućnost, za buduće događaje. Pa zar nam je cilj, a siguran sam da nikom ovde od nas nije cilj, da stvorimo društvo sa nestabilnim političkim sistemom? Pa ne možemo vlast da optužimo za svaku stvar koja se desi. Zato nam je sada potrebno zaista makar malo političkog iskustva, političke pameti, da izađemo iz stranačkih odela, da sve, da kažem, ideološke ostrašćenosti ostavimo iza sebe i da razgovaramo, da uđemo u dijalog. To je jedini dobar put za Srbiju, to je jedini dobar put koji vodi Srbiju napred. Sve ostalo je politikanstvo.

Zato želim da vam kažem još jednom, da bih ostavio vremena još mome kolegi uvaženom koji će govoriti posle mene, da poslanička grupa Jedinstvene Srbije neće podržati smenu ministra Bratislava Gašića. Hvala puno.

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Zahvaljujem.

Poštovana ministarka, poštovani predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, da kažem samo da poslanička grupa JS neće podržati pomenute amandmane. S druge strane u danu za glasanje podržaćemo sve predloge zakona iz ove objedinjene rasprave. Kada govorimo o ovom zakonu JS se zalaže sa maksimalno jačanje sudstva, nezavisnost tužilaštva kao preduslov vladavine prava.

Ali, ministarka, kada ovo kažem da se zalažemo za maksimalno jačanje sudstva, nezavisnost tužilaštva, ne mislim da to znači udaljavanje od naroda, već upravo suprotno, udaljavanje od neprimerenih uticaja, jer nezavisni sudija je garant da će se zakon primenjivati jednako i nepristrasno na sve građane.

S druge strane, svaka država koja pretenduje da bude demokratska važno je da ima dobar i efikasan pravosudni sistem iz koga proizilaze dobri parametri za ostale stubove vladavine prva. Svakako, svi smo ovde saglasni da je Srbija zemlja koja tim putem ide. Jedini interes ove države svakako mora da bude jednakost i pravičnost za sve građane.

Sve ove izmene o kojima danas govorimo predstavljaju temelj za drugačije zakonsko uređivanje i položaj sudija, za njihov izbor, prestanak funkcije, odgovornost itd. Sve preporuke Venecijanske komisije implementirane su u ovaj zakon. Ali, ministarka, predstoji vam još dosta posla, predstoji da donesemo podzakonske akte, kojima će se formirati saveti, a čini mi se, svi smo saglasni, tek tada mogu građani da osete pozitivne promene što se tiče ovog zakona.

Isto tako, ovim setom zakona ispunjava se obaveza za Poglavlje 23, na putu Srbije ka EU. Isto tako značajna odredba kojom će Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva imati svoju budžetsku nezavisnost. Pošto nemam više vremena samo još na samom kraju da kažem svi ovi zakoni koje donosimo su interesu građana, kako bi lakše mogli da ostvare svoja prava i kako bi se sa druge strane svakako, ojačala sudska grana vlasti, a JS se za sve to zalaže. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem.

Poštovani ministre Martinoviću, poštovani predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, poštovani narodni poslanici, na samom početku kazaću da poslanička grupa JS, naravno podržaće pomenute izmene Zakona o državnoj službenicima, ali nećemo podržati pomenute amandmane, jer mislimo da su predložene izmene Zakona o državnim službenicima važne, u smislu nesmetanog funkcionisanja, prvenstveno pravosudnih organa, dakle, sudova i javnih tužilaštva. Sa druge strane, i drugih državnih organa, prvenstveno mislim na organe državne uprave. Dakle, sve pomenute institucije koje sam sada rekao dobiće rok od dve godine da dodatno se pripreme za implementaciju ove odredbe.

Ministre Martinoviću, neću pominjati razloge na koje niko od nas nije mogao da utiče, dakle, pandemija Korona vurusa – 19. Kolika je za nas JS važna ova odluka, govore činjenice da, recimo kada govorimo o pravosudnim organima samo u pravosudnim organima, dakle, u sudovima javnim tužilaštvima radi gotovo 2.000 ljudi.

Mi iz JS zalažemo se za svako radno mesto i za nas je svako radno mesto važno i nezamislivo je da svi ovi ljudi ostanu bez posla, a sa druge strane, nezamislivo je da ugrozimo rad sudova i javnih tužilaštava.

Kada već govorimo o sudovima i javnim tužilaštvima, moram da kažem, da se podsetim, ali ne bi se nikada vratio na to vreme, kada u jednom danu bez posla ostalo gotovo 1.000 sudija i javnih tužilaca. Sve ovo govorim, jer sam siguran da svi ovde imamo dobru volju, da imamo dobar i efikasan pravosudni sistem iz koga proizilaze i dobri pokazatelji za ostale stubove vladavine prava.

Ministre Martinoviću, vi znate da ja dolazim iz Kragujevca, dakle, u Kragujevcu je, kada već govorim o pravosuđu izgrađena Palata pravde, dakle, znam, evo samo završavam dve rečenice. Dakle, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih objekata pravosudni koji je izgrađen u Srbiju posle njih nekoliko decenija. Dakle, danas nemamo boljeg objekta od toga u Srbiji, jer je na jednom mestu svi pravosudni organi i pravde dostupna za sve građane. Ne mogu da kažem kolika je važnost, da kažem, jednog ovakvog objekta infrastrukturno za grad Kragujevac za čitavu Šumadiju, naravno, to nije jedini infrastrukturni objekat koji je izgrađen, trebalo bi mi dosta vremena da pomenem „Data centar“ i ostalo.

Dakle, na samom kraju, pošto više nemam vremena samo da kažem da će poslanička grupa JS u danu za glasanje podržati pomenute izmene Zakona o javnim službenicima. Hvala puno.

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 27.02.2020.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, ispred poslaničke grupe Jedinstvene Srbije uputiću par pitanja.

Prvo pitanje upućeno je ministarki Slavici Đukić Dejanović. Ministarka, Srbija ide krupnim koracima napred u svim segmentima, reći ću zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, ali svakako i Dragana Markovića Palme koji koju god zemlju poseti širom dodatno otvori vrata saradnje Srbije sa tom zemljom. Ali, zasigurno ovde moram da kažem da sve to nema punu meru ako Srbija nema uspešnu populacionu politiku. To je ono što je, čini mi se, najznačajnije za nas.

Ministarka, u prethodnom periodu urađene su mnoge pozitivne stvari, sa mrtve tačke smo promenili, da kažem, mnogo štošta. Zasigurno znam da ste vi maltene obišli svako mesto, manje ili veće u Srbiji, pokušavajući da aktualizujete ovo veoma značajno pitanje za Srbiju. Jagodina je primer uspešne lokalne samouprave u kojoj se značaj populacione politike prepoznao još pre mnogo vremena i rezultati te uspešne populacione politike vidi se da se svake godine u Jagodini dva nova odeljenja prvaka upišu u školu.

Ono što je značajno, moramo da kažemo da demografija ne podrazumeva, sa jedne strane, uspešnu populacionu politiku, već sa druge strane podrazumeva i uspešno upravljanje migracijama. Vi znate da Srbija svake godine izgubi veliki broj ljudi starosti otprilike nekih 29 godina, koji odu u inostranstvo, ali isto tako izgubimo jedan grad veličine 300.000 kad se saberu umrli i ti migranti.

Vi ste pre neki dan imali jedan značajan sastanak iz EU gde ste pominjali ovo pitanje i siguran sam da je moje pitanje da će Vlada Republike Srbije u narednom periodu prepoznati značaj ovog zaista važnog pitanja. Moje pitanje je – kakve su konkretne sada mere i šta će Vlada Republike Srbije učiniti u narednom periodu, što se tiče upravljanja migracijama?

Drugo pitanje ja bih trebao da uputim Neli Kuburović, ali pošto je ona postala majka, ja joj čestitam odavde, mislim da bih mogao da mi odgovori Nebojša Stefanović, ministar, tiče se nestalih beba.

Mi u Skupštini imamo ovaj zakon, neki će reći da je ovaj zakon možda dobar, neki da je loš, ali ono što je značajno mi smo ovo pitanje pokrenuli sa mrtve tačke. Znači, krenuli smo napred, što se tiče ovog pitanja. Ono što ja ovde želim da kažem kao otac dve devojčice je da je meni prosto neverovatno da neko nekome uzme dete i ako se ja pitam za to treba da postoji najveća moguća kazna koja je predviđena našim zakonom.

Pitanje za vas, ministre – da li ćemo u narednom periodu pokrenuti i promenu Krivičnog zakona, baš što se tiče ovog pitanja o nestalim bebama?

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 27.02.2020.

Zahvaljujem na odgovorima.

Tu nije ministar Mali, ali neko iz Vlade može da mi odgovori da li je realno da u narednim godinama Srbija ima najveće plate na zapadnom Balkanu? Ja sam siguran da je to realno, imajući u vidu da sam siguran da u prvom kvartalu 2020. godine Srbija će imati najveći rast u Evropi. S druge strane, u decembru smo imali prosečnu platu od 510 evra, a podsetiću samo da pre par godina ta plata je bila 340 evra.

Drugo pitanje uputio bih ministru Lončaru.

Ministre, aktuelna tema - korona. Čuli smo iscrpno da ste rekli da je Srbija u potpunosti spremna, ne daj Bože, da dođe i kod nas. Mene interesuje samo jedna stvar - da li, a siguran sam da jeste, Srbija potpuno kontroliše granice i da li imamo punu saradnju sa ljudima u okruženju koji već imaju, da kažem, pojedine slučajeve korone?

Još jedno pitanje. Ovih dana se pojavila informacija da će Srbija biti izložena velikim pritiscima za, da kažem, rešavanje statusa naše južne Pokrajine Kosovo i Metohija. Naš predsednik Aleksandar Vučić je rekao da ovo pitanje nas čeka u narednom periodu. Pominje se nekakav nov Ahtisarijev plan, sada pod nazivom "Ahtisari plus, plus", pa me interesuje da li smo kao Vlada Republike Srbije, kao država potpuno spremni da odgovorimo izazovima, imajući u vidu, pogotovo da predsednik države Aleksandar Vučić za neki dan će biti u Vašingtonu, a posle toga za neki dan u Berlinu?

I, još jedno pitanje. Ministre Vulin, toliko godina smo čekali nov protivvazdušni sistem, ovoga puta "Pancir S1". Čini mi se da smo sedamdesetih godina dobili "Kub" i "Nevu" u Jugoslaviji.

Moram da kažem da, pored svega onoga što smo u prethodnom periodu dobili - migovi, helikopteri, svo naoružanje, ali naša namenska industrija "Lazar", "Miloš", dobili smo jedan moćan sistem, a pitanje za vas je da li je realno da u narednom periodu još više ojačamo našu protivvazdušnu odbranu i dobijemo još jedan… da zaokružimo, bolje reći, sistem jednim moćnim sistemom kao što je, recimo, "Buk-M3" ili možda gledajući konfiguraciju Srbije "Tor - M2"?

Imovinska karta

(Beograd, 18.11.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 135000.00 RSD 18.10.2022 -
Odbornik Skupština grada Kragujevca Grad Mesečno 24000.00 RSD 19.08.2020 -