ĐORĐE KOSANIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Đorđe Kosanić je do sada četiri puta bio narodni poslanik. Prvi put je izabran za poslanika u devetom sazivu, 2012. godine, a zatim i u naredna tri skupštinska saziva, tako da je na funkciji narodnog poslanika od 2012. godine do danas.

U 12. sazivu bio je član Odbora za spoljne poslove i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima proveo je 670 sati, 26 puta se obratio u plenum, dok nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja kao ni u traženju obaveštenja i objašnjenja. Prisustvovao je glasanjima o 279 akata, od čega je za 376 glasao “Za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 34. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, i mandat mu je potvrđen 18.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma. Član je Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i Odbora za Kosovo i Metohiju, i zamenik člana Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.

BIOGRAFIJA

Rođen je 24. oktobra 1967. godine u Kragujevcu. Po zanimanju je magistar biomedicinskog inženjeringa.

Dugogodišnji je privatni preduzetnik.

Od 2005. do 2012. bio јe zamenik direktora Sportskog centra „Mladost“ u Kraljevu.

Od 2016. godine odbornik je u Skupštini grada Kragujevca.

Politikom je počeo da se bavi 2000. godine. Na početku političke karijere bio je član Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije u Kragujevcu, do 2005. godine. Nakon što je istupio iz ove stranke, najpre je sa grupom istomišljenika osnovao udruženje građana Prestonica, a zatim 2006. godine pristupio Jedinstvenoj Srbiji.

Član je Izvršnog i Glavnog odbora Jedinstvene Srbije, i predsednik Gradskog odbora Јedinstvene Srbiјe Kraguјevac.
Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:22

Osnovne informacije

Statistika

  • 3
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Zahvaljujem.

Poštovana ministarka, poštovani predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, dame i gospodo narodni poslanici, da kažem samo da poslanička grupa JS neće podržati pomenute amandmane. S druge strane u danu za glasanje podržaćemo sve predloge zakona iz ove objedinjene rasprave. Kada govorimo o ovom zakonu JS se zalaže sa maksimalno jačanje sudstva, nezavisnost tužilaštva kao preduslov vladavine prava.

Ali, ministarka, kada ovo kažem da se zalažemo za maksimalno jačanje sudstva, nezavisnost tužilaštva, ne mislim da to znači udaljavanje od naroda, već upravo suprotno, udaljavanje od neprimerenih uticaja, jer nezavisni sudija je garant da će se zakon primenjivati jednako i nepristrasno na sve građane.

S druge strane, svaka država koja pretenduje da bude demokratska važno je da ima dobar i efikasan pravosudni sistem iz koga proizilaze dobri parametri za ostale stubove vladavine prva. Svakako, svi smo ovde saglasni da je Srbija zemlja koja tim putem ide. Jedini interes ove države svakako mora da bude jednakost i pravičnost za sve građane.

Sve ove izmene o kojima danas govorimo predstavljaju temelj za drugačije zakonsko uređivanje i položaj sudija, za njihov izbor, prestanak funkcije, odgovornost itd. Sve preporuke Venecijanske komisije implementirane su u ovaj zakon. Ali, ministarka, predstoji vam još dosta posla, predstoji da donesemo podzakonske akte, kojima će se formirati saveti, a čini mi se, svi smo saglasni, tek tada mogu građani da osete pozitivne promene što se tiče ovog zakona.

Isto tako, ovim setom zakona ispunjava se obaveza za Poglavlje 23, na putu Srbije ka EU. Isto tako značajna odredba kojom će Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva imati svoju budžetsku nezavisnost. Pošto nemam više vremena samo još na samom kraju da kažem svi ovi zakoni koje donosimo su interesu građana, kako bi lakše mogli da ostvare svoja prava i kako bi se sa druge strane svakako, ojačala sudska grana vlasti, a JS se za sve to zalaže. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.12.2022.

Zahvaljujem.

Poštovani ministre Martinoviću, poštovani predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, poštovani narodni poslanici, na samom početku kazaću da poslanička grupa JS, naravno podržaće pomenute izmene Zakona o državnoj službenicima, ali nećemo podržati pomenute amandmane, jer mislimo da su predložene izmene Zakona o državnim službenicima važne, u smislu nesmetanog funkcionisanja, prvenstveno pravosudnih organa, dakle, sudova i javnih tužilaštva. Sa druge strane, i drugih državnih organa, prvenstveno mislim na organe državne uprave. Dakle, sve pomenute institucije koje sam sada rekao dobiće rok od dve godine da dodatno se pripreme za implementaciju ove odredbe.

Ministre Martinoviću, neću pominjati razloge na koje niko od nas nije mogao da utiče, dakle, pandemija Korona vurusa – 19. Kolika je za nas JS važna ova odluka, govore činjenice da, recimo kada govorimo o pravosudnim organima samo u pravosudnim organima, dakle, u sudovima javnim tužilaštvima radi gotovo 2.000 ljudi.

Mi iz JS zalažemo se za svako radno mesto i za nas je svako radno mesto važno i nezamislivo je da svi ovi ljudi ostanu bez posla, a sa druge strane, nezamislivo je da ugrozimo rad sudova i javnih tužilaštava.

Kada već govorimo o sudovima i javnim tužilaštvima, moram da kažem, da se podsetim, ali ne bi se nikada vratio na to vreme, kada u jednom danu bez posla ostalo gotovo 1.000 sudija i javnih tužilaca. Sve ovo govorim, jer sam siguran da svi ovde imamo dobru volju, da imamo dobar i efikasan pravosudni sistem iz koga proizilaze i dobri pokazatelji za ostale stubove vladavine prava.

Ministre Martinoviću, vi znate da ja dolazim iz Kragujevca, dakle, u Kragujevcu je, kada već govorim o pravosuđu izgrađena Palata pravde, dakle, znam, evo samo završavam dve rečenice. Dakle, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih objekata pravosudni koji je izgrađen u Srbiju posle njih nekoliko decenija. Dakle, danas nemamo boljeg objekta od toga u Srbiji, jer je na jednom mestu svi pravosudni organi i pravde dostupna za sve građane. Ne mogu da kažem kolika je važnost, da kažem, jednog ovakvog objekta infrastrukturno za grad Kragujevac za čitavu Šumadiju, naravno, to nije jedini infrastrukturni objekat koji je izgrađen, trebalo bi mi dosta vremena da pomenem „Data centar“ i ostalo.

Dakle, na samom kraju, pošto više nemam vremena samo da kažem da će poslanička grupa JS u danu za glasanje podržati pomenute izmene Zakona o javnim službenicima. Hvala puno.

Druga posebna sednica , 26.10.2022.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedniče Skupštine, gospodine Orliću, poštovana mandatarka sa članovima buduće Vlade Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama je danas izbor buduće Vlade Republike Srbije i moram da kažem na početku, da će poslanička grupa Jedinstvene Srbije, a kako je to predsednik JS, Dragan Marković Palma, u svom izlaganju rekao, podržati izbor buduće Vlade Republike Srbije.

Mi iz Jedinstvene Srbije smatramo da će buduća Vlada ići putem koji je trasirala prethodna Vlada, dakle putem odgovorne politike, putem napretka i prosperiteta.

Na samom početku moram da kažem da se mi nalazimo u teškom trenutku i u trenutku kada je ceo svet suočen sa velikom krizom usled pandemije Kovid 19, a sa druge strane i ratom u Ukrajini kome se ne nazire kraj.

Od nas se traži, mandatarka, da priznamo da nešto što je naše nije naše, da iako je 25 zemalja povuklo priznanje te lažne kvazi države Kosovo, a biće ih zasigurno još kada vidim sastav ove Vlade, nisam siguran da će velike sile promeniti svoj stav prema KiM, prvenstveno što ostalo nam je da se borimo jezikom argumenata i da nikada ne priznamo nezavisnost naše južne pokrajine.

Sve ovo govorim u trenutku, kao što sam rekao na početku, da je ispred nas velika kriza, a kada gledam sastav ove Vlade siguran sam da će buduća Vlada u kojoj vidim veliku energiju raditi u punoj pari u interesu građana Srbije.

Premda mi iz Jedinstvene Srbije govorimo jezikom argumenata pomenuću samo neke značajne stvari koje je prethodna Vlada u prethodnom periodu ostvarila.

Najpre, Srbija je lider na prostoru Zapadnog Balkana kada govorimo o investicijama, čak 60% i više od 60% svih investicija koje dođu na Zapadni Balkan, ide ka Srbiji. U prošloj godini, čak 3,7 milijardi je ostvareno direktnih stranih ulaganja. To govori o tome koliko imaju poverenja u Srbiju svi oni koji ulažu u Srbiju.

Javni dug je na nivou od 56%, koliki je to rezultat ne vraćajući se u vreme kada je javni dug bio preko 80% u Srbiji, govori činjenica, recimo da jedna Italija ili Francuska, imaju javni dug koji je preko 100%, a sa druge strane, zemlje okruženja koje su članice EU imaju javni dug koji je veći od Srbije.

Imamo fiskalnu i monetarnu stabilnost, nezaposlenost je na istorijskom minimumu od 8,9%, da ne pomenem kilometre putne i železničke infrastrukture. To su samo neki po od pokazatelja koji govore u prilog tome, koliko Srbija ide napred.

Mandatarka, ja dolazim iz Kragujevca. Vi ste i juče i danas govorili o nekim stvarima značajnim za Kragujevac. Moram samo da pomenem, premda mi iz JS govorimo jezikom argumenata neke značajne stvari.

Najpre, Palata pravde u Kragujevcu svakako je jedan od najznačajnijih i najvećih pravosudnih i infrastrukturnih objekata koji je građen u našoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

Danas svakako pravosuđe u Srbiji nema boljeg objekta od Palate pravde u Kragujevcu, jer je građen od početka za potrebe pravosuđa, a sa druge strane objedinjuje sve pravosudne organe što se tiče Kragujevca. Ne treba da naglašavam, mandatarka, koliki je značaj jednog ovakvog objekta, ne samo za grad Kragujevac, nego i za čitav region.

Zatim, Data centar u Kragujevcu veći je pet puta od beogradskog. Što se tiče samog regiona po kapacitetima i performansama je veoma značajan.

Sa druge strane, rešen je višedecenijski problem aero-zagađenja u Kragujevcu. Zamenom kotlova u kragujevačkoj „Energetici“, prešlo se sa uglja na gas.

Zatim, izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u naselju Denino brdo. Kada to govorim moram da se osvrnem, nismo do sada čuli da Srbija kao vojnička zemlja, uvek je gradila svoju odbrambenu strategiju i u poslednjih nekoliko godina, iz nas, ozbiljno smo modernizovali našu vojsku.

Evo, ja ću pomenuti samo neke značajne stvari, eskadrila Mig 29, zatim PVO sistemi, Pancir S, EFK 3, helikopteri H145M, zatim Mi35, samo su neki od značajnih stvari. Zatim, naša odbrambena industrija, što se tiče Lazara i Miloša, samo su neke stvari kada govorimo koliko je modernizovana naša vojska.

Samo još da pomenem, mandatarka, još neke stvari koje ste i vi pomenuli, šta će se to još graditi u Kragujevcu. Dakle, rekonstrukcija bolnice u Kragujevcu, Kliničkog centra, izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda Jovanovac, gradiće se savremene deponija na lokaciji Vitlište i Severna obilaznica koja će Kragujevac staviti na mesto gradova koji su povezani autoputevima.

Na samom kraju, želim da kažem, mandatarka, za nas, iz JS, nije bitno koliko će buduća Vlada imati ministarstava, za nas je bitno da buduća Vlada radi u punoj meri u interesu građana Srbije.

Ono što je isto tako veoma važno kada vidim ovaj sastav kabineta siguran sam da postoji jedna dodatna energija da Srbija ide još krupnijim koracima napred. Sa druge strane, naravno, glasaćemo za buduću Vladu Republike Srbije.

Hvala.

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 27.02.2020.

Zahvaljujem.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministri, dame i gospodo narodni poslanici, ispred poslaničke grupe Jedinstvene Srbije uputiću par pitanja.

Prvo pitanje upućeno je ministarki Slavici Đukić Dejanović. Ministarka, Srbija ide krupnim koracima napred u svim segmentima, reći ću zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, Ivice Dačića, ali svakako i Dragana Markovića Palme koji koju god zemlju poseti širom dodatno otvori vrata saradnje Srbije sa tom zemljom. Ali, zasigurno ovde moram da kažem da sve to nema punu meru ako Srbija nema uspešnu populacionu politiku. To je ono što je, čini mi se, najznačajnije za nas.

Ministarka, u prethodnom periodu urađene su mnoge pozitivne stvari, sa mrtve tačke smo promenili, da kažem, mnogo štošta. Zasigurno znam da ste vi maltene obišli svako mesto, manje ili veće u Srbiji, pokušavajući da aktualizujete ovo veoma značajno pitanje za Srbiju. Jagodina je primer uspešne lokalne samouprave u kojoj se značaj populacione politike prepoznao još pre mnogo vremena i rezultati te uspešne populacione politike vidi se da se svake godine u Jagodini dva nova odeljenja prvaka upišu u školu.

Ono što je značajno, moramo da kažemo da demografija ne podrazumeva, sa jedne strane, uspešnu populacionu politiku, već sa druge strane podrazumeva i uspešno upravljanje migracijama. Vi znate da Srbija svake godine izgubi veliki broj ljudi starosti otprilike nekih 29 godina, koji odu u inostranstvo, ali isto tako izgubimo jedan grad veličine 300.000 kad se saberu umrli i ti migranti.

Vi ste pre neki dan imali jedan značajan sastanak iz EU gde ste pominjali ovo pitanje i siguran sam da je moje pitanje da će Vlada Republike Srbije u narednom periodu prepoznati značaj ovog zaista važnog pitanja. Moje pitanje je – kakve su konkretne sada mere i šta će Vlada Republike Srbije učiniti u narednom periodu, što se tiče upravljanja migracijama?

Drugo pitanje ja bih trebao da uputim Neli Kuburović, ali pošto je ona postala majka, ja joj čestitam odavde, mislim da bih mogao da mi odgovori Nebojša Stefanović, ministar, tiče se nestalih beba.

Mi u Skupštini imamo ovaj zakon, neki će reći da je ovaj zakon možda dobar, neki da je loš, ali ono što je značajno mi smo ovo pitanje pokrenuli sa mrtve tačke. Znači, krenuli smo napred, što se tiče ovog pitanja. Ono što ja ovde želim da kažem kao otac dve devojčice je da je meni prosto neverovatno da neko nekome uzme dete i ako se ja pitam za to treba da postoji najveća moguća kazna koja je predviđena našim zakonom.

Pitanje za vas, ministre – da li ćemo u narednom periodu pokrenuti i promenu Krivičnog zakona, baš što se tiče ovog pitanja o nestalim bebama?

Dvadeset šesto vanredno zasedanje , 27.02.2020.

Zahvaljujem na odgovorima.

Tu nije ministar Mali, ali neko iz Vlade može da mi odgovori da li je realno da u narednim godinama Srbija ima najveće plate na zapadnom Balkanu? Ja sam siguran da je to realno, imajući u vidu da sam siguran da u prvom kvartalu 2020. godine Srbija će imati najveći rast u Evropi. S druge strane, u decembru smo imali prosečnu platu od 510 evra, a podsetiću samo da pre par godina ta plata je bila 340 evra.

Drugo pitanje uputio bih ministru Lončaru.

Ministre, aktuelna tema - korona. Čuli smo iscrpno da ste rekli da je Srbija u potpunosti spremna, ne daj Bože, da dođe i kod nas. Mene interesuje samo jedna stvar - da li, a siguran sam da jeste, Srbija potpuno kontroliše granice i da li imamo punu saradnju sa ljudima u okruženju koji već imaju, da kažem, pojedine slučajeve korone?

Još jedno pitanje. Ovih dana se pojavila informacija da će Srbija biti izložena velikim pritiscima za, da kažem, rešavanje statusa naše južne Pokrajine Kosovo i Metohija. Naš predsednik Aleksandar Vučić je rekao da ovo pitanje nas čeka u narednom periodu. Pominje se nekakav nov Ahtisarijev plan, sada pod nazivom "Ahtisari plus, plus", pa me interesuje da li smo kao Vlada Republike Srbije, kao država potpuno spremni da odgovorimo izazovima, imajući u vidu, pogotovo da predsednik države Aleksandar Vučić za neki dan će biti u Vašingtonu, a posle toga za neki dan u Berlinu?

I, još jedno pitanje. Ministre Vulin, toliko godina smo čekali nov protivvazdušni sistem, ovoga puta "Pancir S1". Čini mi se da smo sedamdesetih godina dobili "Kub" i "Nevu" u Jugoslaviji.

Moram da kažem da, pored svega onoga što smo u prethodnom periodu dobili - migovi, helikopteri, svo naoružanje, ali naša namenska industrija "Lazar", "Miloš", dobili smo jedan moćan sistem, a pitanje za vas je da li je realno da u narednom periodu još više ojačamo našu protivvazdušnu odbranu i dobijemo još jedan… da zaokružimo, bolje reći, sistem jednim moćnim sistemom kao što je, recimo, "Buk-M3" ili možda gledajući konfiguraciju Srbije "Tor - M2"?

Imovinska karta

(Beograd, 18.11.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 135000.00 RSD 18.10.2022 -
Odbornik Skupština grada Kragujevca Grad Mesečno 24000.00 RSD 19.08.2020 -