Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Ljubinko Đurković

Ljubinko Đurković

Monarhisti

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, gospodine predsedniče Skupštine Srbije, gospodine Orliću, dozvolićete mi da zatražim nekoliko obaveštenja i pitanja za nadležne.

Na osnovu informacija i sugestija građana iz Braničevskog okruga, iznosim sledeću konstataciju, da je nažalost ili iz neznanja ili zbog nemara Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, deo deonice Dunavskog koridora koji se gradi u Braničevskom okrugu prelazi preko masovne grobnice gde su Nemci u avgustu 1943. godine iz odmazde ubili 32 Srbina, četnika, seljaka iz okolnih mesta.

Naime, kineska kompanija koja za Koridor Srbije gradi brzu saobraćajnicu, Dunavski koridor od požarevačke petlje do Golupca već je počela sa nasipanjem te masovne grobnice. Na neznatnoj udaljenosti od prvog nasipa nalazi se spomenik koji je podignut 1986. godine koji je u korovu i zapušten, ali iz pijeteta prema žrtvama, vlasnik parcele nikada nije obrađivao to imanje.

Pitanje za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospodina Vesića, kao i za ministarku kulture, gospođu Maju Gojković glasi: kako je u planu izgradnja Memorijalne kapele na brdu Čačovica u spomen na nemačke i srpske vojnike iz Prvog svetskog rata sahranjene na groblju koje više ne postoji, jer je u periodu komunističke vlasti pretvorena u teniske terene, zašto se posmrtni ostaci ubijenih Srba ne ekshumiraju i ne sahrane na dostojno mesto, kako ne bi bili ubijeni po treći put, prvi put 1943, drugi put 1986, kada je epitafom na pomenutom spomeniku ubijena istina o postojanju dva antifašistička pokreta u Srbiji i sada, 2023. godine, zbog izgradnje brze saobraćajnice?

Pitanje za gospodina Miloša Vučevića, ministra odbrane - da li su tačni navodi vojnog sindikata Srbije da se pripremaju izmene Zakona o vojsci i to po sledećim pitanjima: da li će se izmenom legalizovati radna nedelja profesionalnih pripadnika na šest radnih dana, umesto dosadašnjih pet i time prekovremeni rad sa sadašnjih 32 povećati na 60?

Da li se predviđenim izmenama Zakona o vojsci gubi smisao o beneficiranom radnom stažu?

Da li se isključivanjem obaveze poslodavca da u slučaju smrti ili povređivanja profesionalnog pripadnika vojske Srbije isplaćuju naknade za sahranu, jednokratnu novčanu pomoć, invalidnost ili lečenje, stipendiju za školovanje dece i slično, da je tako nešto moguće slučajno u minimalnom iznosu i po drugim propisima?

Da li pomenutim zakonom profesionalni pripadnik vojske će odgovarati pred Vojno-disciplinskim sudom ako se pozove na pravo 25. člana Ustava Republike Srbije odnosno ako ne da pristanak da se nad njim odnosno nad njegovim telom vrše određena testiranja?

Da li se po izmenama zakona koji se priprema predviđa da profesionalni pripadnik vojske odgovara pred Vojno-disciplinskim sudom ukoliko se njegov gest bilo kada i bilo gde, uključujući i neprimerene objave na društvenim mrežama, shvati kao uvreda?

Da li se izmenama Zakona o vojsci predviđa da se pozove na disciplinsku odgovornost i kazni sindikalni predstavnik od strane poslodavca, koji su svuda u svetu nezavisni od poslodavca i države i u tom smislu uživaju imunitet?

Pitanje za ministra državne uprave i lokalne samouprave, gospodina Martinovića: da li će, kada i zašto do sada nije izvršeno metodološko obučavanje referenata u odeljenjima opštinskim za rad, socijalnu politiku i boračka pitanja, usaglašavanje sa Ministarstvom odbrane tih referenata, osposobljavanje za efikasnije izdavanje rešenja za borce učesnike svih ratova od 1990. do 1999. godine, kako bi sa pomenutim rešenjima ostvarili određena zakonska prava? Zahvaljujem.
Poštovane braće i sestre, dame i gospodo narodni poslanici, gospodine predsedniče Skupštine Narodne Republike Srbije, gospodine potpredsedniče Vojislave Mihailoviću, dragi građani, apelujući na sveukupnu javnost, naročito na nas kao zakonodavno telo i izvršnu vlast, da je možda zadnji trenutak da našu populaciju od 113 ili 114 hiljada registrovanih boraca i invalida rata od 8.500 do 10.000, kako evidencija baš precizno ne raspolaže podacima, dakle, zamolio bih vas da ih prevedemo iz socijalne kategorije u kategoriju građana zaslužnih, jer su oni dali ono najvrednije kako bismo mi danas živeli u ovoj slobodi.

Da bih ipak to potkrepio nekim činjenicama, ja ću vam reći da vojni invalid Nenad Tomović iz Kraljeva, bez noge, živi u krajnjoj bedi zato što nije sposoban da privređuje, a pri tom ima i dvoje maloletne dece i da zavisi od socijalne pomoći i pomoći drugih ljudi iz razloga zato što u njegovom imovinskom stanju ima 10 ari zemlje koji ga obavezuje da ne može dobiti penziju, odnosno prinadležnosti koje se zakonom regulišu.

Drugi slučaj, Rade Đorić, koji je bolestan i izlečen od leukemije, ali zahvaljujući dobrim ljudima i humanitarnim organizacijama.

Stoga me obavezuje da postavim nekoliko pitanja resornom ministru za rad, zapošljavanje, boračko-invalidska pitanja, i Ministarstvu zdravlja, a to je – šta je urađeno na unapređenju zdravstvene zaštite i položaja boračko-invalidske zaštite na osnovu potpisanog Memoranduma dva ministarstva pred više od 100 boračkih udruženja 27.12.2022. godine?

Kao što postavljam pitanje nadležnom ministarstvu, a moglo bi se reći i celoj Vladi, da li će i kada će Vlada predložiti dopunu i izmenu postojećeg Zakona o boračkim pravima, pravima vojnih invalida i invalida rata i članova i njihovih porodica, u cilju usaglašavanja zakona sa Zakonom o zaštiti, odnosno o zdravlju, kako bi borci i invalidi imali neprekidnu, kontinuiranu, kvalitetnu i prioritetnu zdravstvenu zaštitu?

Kada će se u zakonu formula socijalne kategorije boračkog dodatka prekategoristati zakonskom odredbom da to bude kategorija nacionalnog priznanja i da sleduje sve borce učesnike ratnih zbivanja, kao i da se tim zakonom obavezuju lokalne zajednice za olakšice koje su nužne pri plaćanju dažbina za borce?

Pitanje za resornog ministra – kada će biti obelodanjena metodologija i dinamika dodeljivanja nacionalnog priznanja boračkih spomenica ostalim učesnicima rata kojima nije podeljena, a uredbom Vlade je počela podela pre neki dan?

Pitanje za Ministarstvo za lokalnu samoupravu – zašto, razlog, lokalna samouprava u Vranju 25-og, kada je otkrivana spomen ploča i ulica Narodnom heroju Milanu Tepiću i heroju Tiboru Cerni, nije prisustvovali tom događaju iako su bili uredno pozvani od udruženja koja je organizovalo taj čin?

Pitanje za ministra odbrane – da li i kada će biti vraćeno obavezno služenje vojnog roka, ako je ministar vojni, odnosno ministar odbrane, to obećanje dao pri prijemu dužnosti i obećao je da će biti stručna javna rasprava? Ako je bila, šta je bilo sa njom, ako nije, kada će biti i da se konačno zna, a mi smo dali podršku NADA koju čine koalicija POKS i novi DS, za uvođenje redovnog služenja roka? Hvala.