LJUBINKO ĐURKOVIĆ

Monarhisti

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Ljubinko Đurković prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 17. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA-Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 18.10.2022.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS. Član je Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

BIOGRAFIJA

Rođen 1962. godine, živi u mestu Pocesje, opština Raška. Završio je Vojnu akademiju i Generalštabnu školu u Beogradu.

Po završetku školovanja, najpre je 1985. godine bio raspoređen u Peć, da bi za vreme rata u Hrvatskoj bio premešten u Pakrac. U činu potpukovnika Vojske Jugoslavije, nalazio se na mestu komandanta drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskom korpusa tokom bitke na Košarama 1999. godine.

Penzionisan je 2011. godine u činu pukovnika Vojske Srbije.

Bio je potpredsednik Pokreta za Srbiju. Na prethodnim parlamentarnim izborima učestvovao je kao nestranački kandidat na listama Demokratske stranke Srbije i Srpskog pokreta Dveri, kao i Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Potpredsednik je Pokreta obnove Kraljevine Srbije.
Poslednji put ažurirano: 21.02.2023, 14:48

Osnovne informacije

  • NADA - NOVI DSS - POKS
  • Raška
  • 1962
  • pukovnik u penziji

Statistika

  • 5
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Treća posebna sednica , 03.02.2023.

Poštovane dame i gospodo, narodni poslanici, gospodine predsedniče Republike Srbije, gospodine predsedniče Narodne skupštine, dozvolićete mi da kao jedan od boraca koji je komandovao onima koji su za život dali, na Košarama , zarad raspetog Kosova i svete Metohije, ja niti imam pravo, niti mogu da u ime onih koji su dali svoje živote i njihovih potomaka, bez obzira na sve ucene i pritiske koje trpi naša država, odustanem i da se predam u borbi za odbranu Kosmeta. Ti vitezovi i junaci prolili su krv, dali svoju glavu da ne bismo mi danas morali da predamo KiM Albancima, koji predviđa taj nesrećni, neformalni sporazum francusko-nemački i mislim da na to nemamo pravo.

Pitanje Kosova i Metohije nije samo pitanje za naše potomstvo i za našu generaciju kojoj je palo da o tome danas i u narednom periodu odlučujemo. Pitanje Kosova i Metohije je pitanje mučenika, junaka od cara Lazara, Miloša do Ivice Petkovića i Gorana Ostojića, a to njihovo pitanje mi ne smemo ovog trenutka da se oglušimo i da ga zaboravimo.

Svi oni koji su vodili prave bitke u nesvakidašnjim okolnostima i nemogućim uslovima i dali i ginuli za to, a mi sada se borimo ovde u ovom domu Narodne skupštine svi zajedno na jedan drugi način. Te stoga, braćo i sestre, dame i gospodo, ako prihvatimo taj sramni ponuđeni neformalni i formalni dokument, koji nudi zapad u formi francusko-nemačkog sporazuma, bojim se da ćemo obrukati naše pretke, a postideti se pred svojim pokolenjima.

Gospodine predsedniče, dozvolićete mi da u znak poštovanja prema onima koji su ginuli za ovu otadžbinu, Kosmet i Metohiju, i prema onim živima da kao vojnik im odam počast vojničkim pozdravom i salutiranjem, a da uz obećanje da ja nikada ne mogu pristati i stati u toj borbi za odbranu KiM. Neka je živa večna Srbija.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2022.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, gospodine ministre, uvažena predsedavajuća Narodne skupštine Srbije, ja sam stekao uverenje da predloženi amandman će biti prihvaćen, koji je i proistekao iz moje diskusije na plenarnoj sednici od pre neki dan, a podržale su ga moje kolege narodni poslanici iz različitih političkih opcija vladajuće većine, kao i sam ministar, gospodin Selaković. Apsolutno sam uveren da će ovaj amandman biti prihvaćen. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2022.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, gospodo ministri, predstavnici Vlade, poštovana predsedavajuća, dragi moji saborci, mi danas ovde sabrani u Skupštini Republike Srbije bez razlike imamo obavezu da preuzmemo odgovornost za junake koji su branili našu otadžbinu i rodoljubivi narod i građane Srbije od Pakraca do Paštrika i Košara. I oni su od svakojakog neprijatelja i oni su znali da žrtvuju i mnogi su dali svoje živote za odbranu svoje otadžbine, svojih porodica, svoje vere, a bilo je svih vera koji su branili otadžbinu, svojih svetinja, da bi danas mi živeli u ovoj slobodi.

Naša je obaveza da nađemo mogućnost da zadovoljimo i poboljšamo njihov status.

Deleći u ratu sudbinu sa svojim saborcima i znajući koju su žrtvu podneli za ovu otadžbinu, da bismo mi danas ovde bili i odlučivali o njihovoj daljoj sudbini, ja sam ne hteo, nego prinuđen da stanem uz njih i da nađemo mogućnost za zadovoljenje njihovih osnovnih i nužnih potreba.

Oni nisu ratovali za privilegije, ali izvojevajući slobodu za sve nas ovde, mi smo u obavezi da im to obezbedimo. Pored do sada učinjenog i obećanog, mi moramo naći mogućnost za neprekidno, kvalitetno i prioritetno zdravstveno osiguranje, a kroz to banjsko i klimatsko lečenje, ali ne samo za invalide, nego i za one koji su narušili svoje zdravlje braneći svoju otadžbinu.

Mi moramo obezbediti za njihovu decu besplatno obrazovanje i školovanje na univerzitetima, kao i besplatno stanovanje ako škole i fakultete završavaju van mesta stanovanja.

Mi moramo naći mogućnost za one koji nemaju nikakve prihode da imaju dodatak u visini minimalnog ličnog dohotka, a i oni koji imaju ako postoji mogućnost da se iznađe, da se obezbedi borački dodatak bar u visini minimalne penzije u Republici Srbiji.

Imovinska karta

(Beograd, 15.11.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 130000.00 RSD 18.10.2022 -
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzija, vojni invalidski penzioner) Republika Mesečno 90000.00 RSD 10.02.2011 -