ĐORĐE TODOROVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Đorđe Todorović je do sada bio narodni poslanik jednom, u 12. sazivu, od 2020. do 2022. godine.

U 12. sazivu bio je član Odbora za spoljne poslove, i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za Kosovo i Metohiju.

Tokom 12. saziva na redovnim skupštinskim zasedanjima je proveo 562 sata, 1 3puta se obraćao u plenumu, nijednom nije učestvovao u postavljanju poslaničkih pitanja i dva puta je učestvovao u traženju obaveštenja i objašnjenja. Što se tiče prisustva glasanjima za akte, prisustvovao je 390 puta, i svaki put glasao “za”.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 126. na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat mu je potvrđen 21.10.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Član je Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, i zamenik člana Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Odbor za Kosovo i Metohiju.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1991. godine. Živi u Beogradu. Diplomirani je inženjer organizacionih nauka.

Jedan je od polaznika Akademije mladih lidera Srpske napredne stranke.

Od 2016. do 2020. godine bio je odbornik u Skupštini opštine Palilula u Beogradu.

Član je Predsedništva Srpske napredne stranke.

Poslednji put ažurirano: 08.01.2023, 09:24

Osnovne informacije

Statistika

  • 6
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Zahvaljujem, potpredsednice.

Evo, ja ću na uvodu, iako na početku moja koleginica nije imala nikakav govor po pitanju ovih amandmana, ja bih samo da osudim, pre svega, jedno izlaganja novinara Branka Čečena, koji je danas reagovao na jednom tajkunskom mediju rekavši da je vlast povezana sa Belivukovim klanom, Aleksandar Vučić povezan sa Belivukovim klanom preko svog sina Danila.

Još jednom doveo pred veoma, veoma lošu situaciju i ugrožavanje života sina predsednika Republike, tako što je nacrtao metu na čelu, posebno u vremenu kada Zvicer traži i nudi 10 miliona evra za glavu predsednika Aleksandra Vučića, pa se pitam – koliki je deo tog novca određen za te tajkunske medije i te njihove stručnjake?

Što se tiče ovog amandmana, mislim da vam je Vlada odgovorila jasno šta misli o ovome. To znači da nemate pojma o institucijama, to znači da kad kažu, a idemo redom…

Zahvaljujem.

Amandman se odbija iz razloga zato što je budžet Saveta sastavni deo budžeta Republike Srbije kao sveobuhvatan plan prihoda i primanja i plan rashoda i izdataka koji predstavlja osnovni dokument ekonomske politike Vlade.

Dakle, kao što vidite, ne zanima vas ni samostalno pravosuđe, ne zanima vas ni interpelacija o kojoj govorite, ne zanima vas ni Ustav…

Poštovanje, gospodine Lazoviću, da li ste završili sa ručkom?

Dobrodošli.

Evo, ovako. Dakle, ne zanima vas ni KiM. Šta vas zanima? Vas zanimaju strane donacije i to je sve što vas zanima, posebno iz tog bloka „Ne davimo Beograd“.

Dakle, imao sam govor pre izvesnog vremena i pitao sam se šta je sa bilansom uspeha različitih fantomskih udruženja, jer oni na svom udruženju „Ne davimo Beograd“, ne predstavljaju apsolutno nikakve prihode koje koriste.

Evo, nekoliko udruženja koje predstavljaju moje kolege poslanici iz „Ne davimo Beograd“ predali su bilans uspeha.

Sad ću da vam pokažem šta ti bilansi uspeha govore o vremenu 2021. godine kada su skupili velika finansijska sredstva za izbore koji su sledili 2022. godine.

Recimo, Inicijativa A11, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava u kojem je, u Upravnom odboru gospođa Biljana, uspela je da na svojih 22 bankovna računa, 22, znači, zamislite jedno udruženje koje ima 22 bankovna računa, upiše plus od 33 miliona dinara, a godinu dana pre toga 29 miliona 900 hiljada, a godinu dana pre toga oko 28 miliona. Dakle, iz godine u godinu po 30 miliona stranih donacija. Svaka vam čast. Svaka vam čast na tome.

Ima tu još. Znači, ovde sad samo sabirate, pošto su to fantomska udruženja, pa kad vam dođu, kad govore o ovim amandmanima kojima treba da menjamo nešto iz oblasti pravosuđa, samo da znate da je to jedna igranka za narod. Pošto to njih ne interesuje, interesuje ih ono za šta ih angažuju oni koji ih plaćaju iz inostranstva.

„Pravo na grad“, još jedno fantomsko udruženje ovih ovde, na čelu sa njihovim liderom Dobricom Veselinović, ne znam sad u kom delu malog veća je on, ali to je njihov lider. On, doduše, ima samo tri bankovna računa na tom udruženju, ali beleži po 15 miliona dinara svake godine. Odakle? Odakle 15 miliona svake godine? Doduše, prošle godine je napravio plus od još nekih 300 hiljada. Dakle,15 miliona i 400 hiljada, svaka mu čast. Odlično posluje. Odlično posluje, to je onaj volonter koji je upisao sebi nekoliko nekretnina u Beogradu, pa vas vodi, kao vaš gradonačelnik u tom malom veću. To je što se tiče vašeg lidera.

Onda, pošto zna da sve radi kako treba, onda od jednom 2022. godine, 21. jula, dakle, donosi se rešenje u APR-u da se briše iz registra Dobrica Veselinović.

Znači, pare uzme do 2022. godine, uzme pare za kampanju, a onda nestane volšebno.

Imam poslednje fantomsko udruženje. On mi je najmiliji, pošto u trenutku kada smo govorili na Javnom servisu o tome je brže bolje otišao u APR i podneo, takođe, da se briše iz registra.

Sad ću, pa ćemo da polemišemo o tome.

Gospodin Radomir Lazović koji ima, zamislite, na tom udruženju 12 bankovnih računa. Dakle, Biljana je malo bolja od svih njih, ima 22. Gospodin Lazović ima 12.

Kažite? Kažite šta je smešno?

To su kompleksi iz zatvora koji su pokupljeni.

Gospodin Radomir Lazović na svom fantomskom udruženju beleži 10 miliona više nego godinu dana pre toga, 25 miliona stranih donacija, što od Rokfelera, što od ne znam ni ja kojih drugih institucija i instituta. Svaka vam čast.

Moje pitanje glasi – dok se vi ovde srčano borite za vladavinu prava…

Naravno da je zabranjeno zakonom, ali je zabranjeno zakonom političke stranke, ali oni koriste fantomska udruženja na svoje ime da prikupe donacije i na taj način izađu na izbore.

Samo su ova tri musketara u 2021. godini, dakle govorim o svim donacijama, uspeli da inkasiraju negde oko 730 miliona dinara, što je negde oko 640 hiljada evra.

Čestitam vam stvarno na tome, uspeli ste da ubacite značajne donacije u Republiku Srbiju, ali baveći se politikom i rušenjem vlasti, rušenjem državom.

Vi da se bavite državnim poretkom, to neće moći jer se kroz vas neko drugi bavi državom i ne daj Bože da jednog dana se vi nešto pitate u ovoj zemlji, ništa neće ostati. U jednom danu ćete sve srušiti, kamen na kamenu neće ostati.

Za kraj, u narednom periodu podneću Predlog izmena i dopuna jednog konkretnog zakona, zato što ću tražiti da svi vi koji primate donacije iz inostranstva, javno ovde pokažete građanima Srbije, koje vi zastupate, dakle postoji jedan sektor koji vi zastupate, pošto im tražite i žickate po 100 dinara, 1.000 dinara da vam uplaćuju na „Ne davimo Beograd“, na tu vašu takoreći političku organizaciju ili udruženje, da kažete od koga uzimate iz inostranstva finansijska sredstva i na koji način vi planirate da razarate Srbiju.

Hvala vam.

Prvo vanredno zasedanje , 07.02.2023.

Zahvaljujem, potpredsednice Božić.

(Radomir Lazović: Čime sam ga pomenuo?)

Replika na pominjanje.

Zaključivali ste vi mnogo toga, gospođo Tepić. Zaključivali ste vi mnogo toga od Morovića…

(Narodni poslanik Radomir Lazović dobacuje.)

Jel može da se smiri, gospodin Lazović, nekako, na neki način?

Zahvaljujem.

Zaključivali ste vi mnogo toga, gospođo Tepić. Zaključivali ste vi mnogo od Morovića i od ovih beba oslobodioca i od praćki. O svemu ste vi zaključivali i videli smo kakvi su vaši zaključci.

Što se tiče finansiranja, bolje vi da kažete kako ste se vi finansirali pre nego što ste došli na državne jasle. Dakle, kako su vas finansirali iz „Multikoma“?

Što se tiče finansiranja SNS, pa jasno kaže zakon koji ste vi doneli, Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, o tome koliko i kako, i to DRI, takođe, proverava kako se finansiraju političke stranke, ali SNS se ne finansira iz inostranstva kao ova udruženja o kojima sam ja govorio, fantomska udruženja koja su sakrivena za koja ne znate ko su njihovi vlasnici do trenutka dok se ne izbrišu iz registra, onog trenutka zbog Aleksandra Vučića i smanjivanja cenzusa na 3% dobiju priliku da se prvi put zaposle. Tu govorim o ljudima koji su malopre govorili.

Kada govorimo o tome ko će da vodi državu, to nećete nikada odlučivati vi, vi i vama slični. To će odlučivati građani Srbije, a građani Srbije su jasno rekli, na izborima pokazali, 2,2 miliona ljudi, građana Republike Srbije dalo je podršku politici predsednika Aleksandra Vučića da idemo dalje sa njim u nove pobede, da vodimo Srbiju napred i da možemo da se borimo i na međunarodnom planu i da možemo da povećavamo plate i penzije, da gradimo nove puteve. To je politika za koju su građani glasali. Još jednom podvlačim, nećete vi odlučivati, već građani Srbije. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Hvala, predsedniče.

Moram zbog javnosti jer očigledno ovde nekima nije jasno ili su prespavali ove poslednje dve godine u Srbiji, pa moram da kažem da je situacija u vezi sa pretnjama o izvršenju atentata na predsednika Srbije stigla 14. januara u Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine. Tu informaciju je prosledio Evropol, u kojoj je jasno naznačeno da vođa Kavačkog klana, Radoje Zvicer, sprema atentat na predsednika Republike Srbije.

Mi smo i danas i juče i godinu ranije govorili o tome i osuđivali. Znači, jedan deo javnosti je zaista bio upućen u to. Neki su se, kažem, pravili mrtvi, pa nisu znali o čemu se radi.

Što se tiče teme koja je aktuelna poslednja dva dana, govorim o svedočenju okrivljenog svedoka, dakle nekoga ko je dužan da govori istinu, nekoga ko ako ne govori istinu tog trenutka gubi taj status, izjavio da je Radoje Zvicer spremio, i to ste u pravu, pet miliona evra za glavu Aleksandra Vučića. Kaže – kao najveću pretnju videli su predsednika Srbije koji je objavio rat mafiji. Krajnje rešenje bio je atentat.

(Narodni poslanici DS dobacuju: To nije poslaničko pitanje.)

Stiže i poslaničko pitanje…

Nemojte vi da brinete o tome, i odmah ću pitati…

(Tatjana Manojlović dobacuje.)

Dakle, pitanje Tužilaštvu – dokle se stiglo sa odmotavanjem klupka.

Vidim da ste nervozni.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 10.11.2022.

Hvala, predsedniče.

Moram zbog javnosti jer očigledno ovde nekima nije jasno ili su prespavali ove poslednje dve godine u Srbiji, pa moram da kažem da je situacija u vezi sa pretnjama o izvršenju atentata na predsednika Srbije stigla 14. januara u Ministarstvo unutrašnjih poslova prošle godine. Tu informaciju je prosledio Evropol, u kojoj je jasno naznačeno da vođa Kavačkog klana, Radoje Zvicer, sprema atentat na predsednika Republike Srbije.

Mi smo i danas i juče i godinu ranije govorili o tome i osuđivali. Znači, jedan deo javnosti je zaista bio upućen u to. Neki su se, kažem, pravili mrtvi, pa nisu znali o čemu se radi.

Što se tiče teme koja je aktuelna poslednja dva dana, govorim o svedočenju okrivljenog svedoka, dakle nekoga ko je dužan da govori istinu, nekoga ko ako ne govori istinu tog trenutka gubi taj status, izjavio da je Radoje Zvicer spremio, i to ste u pravu, pet miliona evra za glavu Aleksandra Vučića. Kaže – kao najveću pretnju videli su predsednika Srbije koji je objavio rat mafiji. Krajnje rešenje bio je atentat.

(Narodni poslanici DS dobacuju: To nije poslaničko pitanje.)

Stiže i poslaničko pitanje…

Nemojte vi da brinete o tome, i odmah ću pitati…

(Tatjana Manojlović dobacuje.)

Dakle, pitanje Tužilaštvu – dokle se stiglo sa odmotavanjem klupka.

Vidim da ste nervozni.

Dvanaesta sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2021.

Hvala predsedniče Narodne skupštine.

Poštovani građani, veoma važna tema u protekloj nedelji odnosila se na lažno saopštenje Đilasovog Portala „Direktno“ koji je objavio tekst u kome se govori o sukobu navijačkih frakcija Fudbalskog kluba „Partizan“ nakon pada navijača „Principa“ na čelu sa Veljkom Belivukom.

U Rubrici „Fudbal“ direktno objavljuje – rat grobara, saopštenjima koja je uloga Danila Vučića. Dakle, ime sina predsednika Republike Danila Vučića provlače kroz taj tekst i pored svega toga govore o nekakvoj ulozi države u formiranju navijačkih grupa na Južnoj tribini Fudbalskog kluba „Partizan“.

Sada u tom njihovom saopštenju oni navode, citiram delove – Šobić, Kimi, Rošavi, čak i Rade su na sastanku na kojem je prisustvovao i Danilo Vučić odlučili da uz pomoć aktuelne vlasti, a uz punu podršku Danila Vučića pokušaju da preuzmu Južnu tribinu. Ono nije jedini deo gde se spominje Danilo Vučić, već na samom kraju oni kažu – ponavljamo da će taj šljam uz pomoć murije i države, za šta će se njihov dobar drugar Danilo pobrinuti, pokušati da ponovo dođu u našu svetinju i da skrnave sve što smo gradili i izgradili verovatno opet uz neke ustaše ili možda su tamo prešli na šiptare, što nas ne bi iznenadilo.

Koliko je ovo važna i teška tema govori o tome da su u jednom delu teksta pisali, dakle, da preuzimanje tribine neće proći bez borbe. Dakle, oni najavljuju krvoproliće, oni najavljuju sukobe, borbu za svoju braću, pohapšenu braću, jer ovde dalje u tekstu oni navode, sve u svemu jasno vam je da govorimo o ljudima kojih nije bilo na mapi, dok naša braća nisu uhapšena, njihova braća su Veljko Belivuk sa drugarima, dakle, koji su samo u slobodno vreme, eto, tako, maltretirali, klali, ubijali, mleli svakoga ko im stane na put.

S tim u vezi, želim da postavim pitanje REM-u. Da li postoje adekvatne sankcije za objavljivanje lažnog teksta, gde se crta meta na čelu sina predsednika Republike Srbije, Danila Vučića, gde se direktno ugrožava njegov život, njegova bezbednost, jer, pazite sad, oni žele da predstave Danila Vučića, tobože, kao nekog novog lidera navijača na južnoj tribini, kako bi se perfidno pripremio teren za najstrašniji scenarijo.

U tom smislu, njihovi kredibilni izvori odavno su i bili, dakle, ne samo u ovoj situaciji, odavno su bili i onaj Miroslav Miki Aleksić, osuđeni lopov i lažov u slučaju Jovanjica, Marinika Morović Tepeć, koja inače zajedno sa svojim drugarima narko-dilerima proteruje nepodobne novinare iz Pančeva, pored toga je i ovaj čuveni češki alhemičar i izvoznik državnog novca u inostranstvo, Dragan Đilas, koji čim zine slaže, oni su otišli i korak dublje u žabokrečinu, pa su počeli da prenose saopštenja navijačkih grupa i meni nije bilo teško otišao sam, a možete i vi da odete na Instagram stranicu „saot.sajd1970“ odakle su navodno ovi Đilasovi mediji preuzeli saopštenje, gde nigde ali nigde imenom i prezimenom ne spominju Danila Vučića. Dakle, laž, montirana laž, Đilasovog direktno, spominjući na dva mesta Danila Vučića, ovde u njihovoj objavi nigde se ne spominje Danilo Vučić.

Kampanja koju vode nastavila se i dva dana posle toga, u „Danasoidu“, tu je ova Marinika Morović Tepić, koja inače potpisuje ove rezolucije o genocidu u Srebrenici, mada ona sad nije bitna, ovde je ovaj detalj važan – „Vučić optužuje Đilasa da je megafon Belivukove grupe“ i sve to rade tako da perfidno ponovo provlače u tekstu ime sina predsednika, Danila Vučića, sada već izvorno informaciju Đilasovog „Direktno“, jer nigde u saopštenju „Južne strane“, kako se zove navijačka grupa, nigde ne postoji, nigde ne piše ime Danila Vučića.

Dakle, to su ti kredibilni izvori na koje se pozivaju Đilasovi mediji, pa ja sa pravom pitam, drugo pitanje postavljam Ministarstvu unutrašnjih poslova, da li je ovim objavama ugrožena bezbednost i život sina predsednika Republike, jer se permanentno i predano i perfidno radi na kriminalizaciji porodice Vučić i to vrlo često, setite se samo kada je Aleksandar Vučić objavio rat mafiji, pa je „Direktno“ tog istog dana napisao „Vučić po ko zna koji put objavljuje rat mafiji, kraj vica“. To je bio za njih vic, kao što je verovatno vic crtanje mete na čelu sina predsednika, kao što je verovatno i ovo još jedan vic, vic onog nesrećnog Koraksa, koji verovatno iz petnih žila brani svoju braću, pohapšenu braću u zatvoru.

I ono što je meni bilo veoma značajno da vam predstavim nešto što je već javnost upoznata, dakle, svi znate ko je na ovoj slici. Na ovoj slici je sin predsednika Republike, Danilo Vučić. To je ono što ne bismo trebali da znamo, a sad ćete da vidite kako izgledaju deca Dragana Đilasa, da bismo napravili da to bude jednako. Evo ovako izgledaju deca Dragana Đilasa, nema. Jer, javnost ne treba da zna, to je i poenta, deca političara nisu deo političke borbe i to nikada ne smeju da budu i zato institucije treba da reaguju, zato mi moramo da im pomognemo kroz zakonske okvire, dakle, da nikada ne budu deo političke borbe i da se ne pojavljuju sutra tamo ponovo neki „Danasoidi“ Đilasovi „Direktno“, neki Brkići koji će suditi i maloj deci, Vukanu od tri godine, kaže samo zato što se preziva Vučić. Deca ne smeju biti deo političke borbe i toj praksi treba da stanemo na put. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 23.02.2021.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo, imam nekoliko poslaničkih pitanja koja bih danas postavio. Prvo upućujem DRI i ono se odnosi na izveštaj o završnom računu opštine Trstenik za 2014. godinu i to je izveštaj koji je ova institucija sačinila.

Na osnovu tog izveštaja, jasno se vidi na strani 31, da je bivši predsednik opštine Trstenik, Miroslav Aleksić, protivpravno povećao koeficijent za obračun i isplatu plata i time sebi obezbedio titulu najplaćenijeg predsednika opštine u Srbiji.

Na stranu to što se ne domaćinski odnosio prema novcu građana Trstenika, on je na ovaj način oštetio budžet za više miliona dinara i povredio, odnosno prekršio Zakon o platama u državnim organima i javnim službama, član 9. i Zakon o budžetskom sistemu, član 56.

Ja pitam DRI da li je podneta prijava protiv Miroslava Aleksića i ako jeste, dokle smo došli u tom postupku?

Moje druge pitanje se odnosi na malverzacije ovog osvedočenog i odnedavno osuđenog lažova Miroslava Aleksića i kada to kažem, pozivam se na presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je doneo presudu zvaničnu, javnu presudu da je Miroslav Aleksić lagao za sve ono što je govorio o bratu predsednika Srbije.

Setite se samo kakva je mučna kampanja, gnusna vođena protiv Andreja Vučića. Kampanja laži, kampanja kriminalizacije porodice Vučić od strane i tog Aleksića i od strane Đilasovih medija, svih, i onih štampanih i elektronskih. U nekoliko meseci, duže od godinu dana oni su razapinjali Andreja Vučića po ovom pitanju da bismo mi tek danas došli do zvanične presude i konačnog sudskog epiloga da je veštačenjem telefona utvrđeno da ni Aleksandar ni Andrej Vučić nisu imali nikakav kontakt sa osumnjičenima iz slučajevima „Jovanjice“. Nikakav.

Odavno je nama i u ovoj sali i građanima Srbije bilo jasno da se ovde radi o jednom lažovu, sada već i osuđenom lažovu, pa bi i Šeherezadi bilo malo 1000 i jedna noć da prepriča sve laži Miroslava Aleksića.

Zbog toga, kada govorim o malverzacijama, pitam Tužilaštvo – da li je i ako nije kada će podneti prijavu protiv Aleksića i njegovog druga Predraga Stevanovića sa kojim je zajedno ušao u posao gasifikacije u opštini Trstenik kroz nameštene tendere gde mu je omogućio monopolsku poziciju, a opštinu Trstenik uveo u dugove za stotine miliona dinara?

Kada govorim o ovome ja mislim i na onih osam javnih nabavki za koje nikada nije raspisan tender. Tome treba Tužilaštvo da posveti pažnju, a ja građanima Srbije mogu da poručim da ovo nije bilo dovoljno grofu od Trstenika pa se udružio sa svojim tastom da kroz porodični fond iz državne kase iščupa preko 55 miliona dinara.

Pitam Tužilaštvo, ovo je pitanje broj dva za Tužilaštvo – da li je i ako nije pokrenulo postupak i u ovom slučaju, jer je ovo važno pitanje, suštinski važno za građane Srbije da znaju ko stoji iza malverzacija o kojima sam govorio i da li se i kako, na koji način Miroslav Aleksić, bivši predsednik opštine, obogatio zajedno sarađujući sa Ljubišom Kneževićem, a to mu je, znate, tast kojeg je izvukao iz tog porodičnog fonda i postavio na mesto direktora Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku, a ovaj mu je iz zahvalnosti pomogao, jel tako, da iščupa iz državne kase preko 55 miliona dinara, ponavljam, u taj fond koji se zove Fond za unapređenje resursa građana.

Time treba Tužilaštvo da se pozabavi, a se iskreno nadam i duboko verujem da ćemo i u ovim slučajevima dobiti sudski epilog, kao što ga imamo i sada, a on glasi da je Miroslav Aleksić jedan običan lažov za sve ono što je izneo o Andreju Vučiću i konačno ćemo dobiti, ja se nadam, presudu da je Miroslav Aleksić, to je ono što svi već znamo, najveći lopov Rasinskog okruga koji je arčio budžet građana Trstenika, koji je arčio budžet građana Srbije sa svoj lični račun. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 21.11.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 132000.00 RSD 21.10.2022 -