Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Radovan Arežina

Radovan Arežina

Socijalistička partija Srbije

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani predsednike Narodne skupštine, poštovane koleginice i kolege, narodne poslanice i narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, nisam očekivao baš da ćemo danas da krenemo posle, da kažem, i kratke letnje pauze, sa ovim načinom razgovora u Narodnoj skupštini, ali sve je to vid parlamentarne borbe i odabira svih strana kako će se u političkom životu ponašati i kako će ko koju odgovornost preuzimati u budućnosti.

Ali, pre nego što postavim pitanje, odnosno predlog, želim da čestitam prvacima polazak u školu i svim učenicima i studentima dobru školsku godinu, da budu zdravi i uspešni svojim roditeljima, bakama i dekama.

Pred ovu sednicu Skupštine imamo jednu lepu vest. Naša potpredsednica Narodne skupštine i šefica poslaničke grupe Snežana Paunović postala je baka, bukvalno negde pred samu sednicu. Ja želim da joj to čestitam, a i da naglasim da je postala baka svom unučetu.

Poštovani prijatelji, mislim da smo čuli mnoga pitanja. Trenutno se održava Svetsko prvenstvo u košarci. Naš košarkaš Boriša Simanić je teško povređen. Njemu je odstranjen bubreg. Pa se moje osnovno pitanje, predlog odnosi predsedniku Republike i predsednici Vlade i ministru sporta, da se iznađe način i mogućnost da se Boriša Simanić adekvatno leči o trošku države i da se Boriša Simanić nagradi kao da je nosilac olimpijskog zlata ili svetski šampion.

Ja vas molim, to je i poruka naše javnosti, a čak i Ministarstvu sporta predlažem da i nagrada za požrtvovanje u sportu bude, nosi ime Boriše Simanića. Dati bubreg za Srbiju je veoma ozbiljno. Bubreg za Srbiju i živote su davali mnogi, ali sport kao nešto što je najbolji promoter Srbije u svetu i ovde ćemo poslati poruku svima onima koji se časno i čestito odazivaju reprezentativnom srpskom dresu Republike Srbije i grbu Republike Srbije i pevaju srpsku himnu i na tronu su, mi smo ipak zemlja od sedam miliona stanovnika, a pobeđujemo zemlje sa mnogo više.

Tako da, čestitam i našim odbojkašicama koje su na veličanstven način branile srpsku himnu, srpski dres, branile sve i svojim sportskim rezultatom u finalu donele srebro Srbiji na Evropskom prvenstvu, koje je upravo završeno.

Konkretno, i Ministarstvo inostranih poslova sigurno paralelno sa tim vodi jednu dobru akciju, a to je da se istaknutim sportistima i istaknutim ljudima koji doprinose dobrom imidžu Republike Srbije dodeljuju diplomatski pasoši.

Te vas molim da ovaj moj predlog ne bude samo moj predlog, da bude predlog svakog poslanika i poslanice iz ovog doma, da Boriša Simanić bude adekvatno nagrađen u ime njegove države Srbije, za koju je dao bubreg. Hvala vam.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine, koleginice i kolege narodne poslanice i narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, moje pitanje se konkretno odnosi na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, konkretno na ministra Gorana Vesića.

U opštini Kladovo put IIA reda 167, u reonu Velika Vrbica, Rtkovo, Korbovo, Vajuga, Milutinovac, nije presvučen, odnosno nije asfaltiran, kako kažu u žargonu - presvučen, a dogovoreno je i krenuto je od Kladova preko Postola, Male Vrbice do Velike Vrbice. Posle su bili izbori i građani su zainteresovani da li je to u programu rada za ovu godinu i da li da se nadaju završetku tog dela puta.

Drugo pitanje se isto odnosi na puteve, odnosi se na put IB, iliti nekadašnja magistrala, to je Brza Palanka - Negotin, a to je veoma značajno jer to je put Kladovo-Niš, kad pogledate, i samo u tom delu od Kladova do Niša taj deo je ostao neodrađen. Taj put već postaje ruiniran i mislim da takođe je pitanje da li je u ovoj godini ili se predviđa za narednu godinu rekonstrukcija tog dela značajnog puta za uopšte nekadašnji Zaječarski region, odnosno Borko-zaječarski okrug, odnosno za taj severoistočni deo Srbije.

Sledeće pitanje je isto za ministra Vesića i za samo ministarstvo, odnosi se na to - da li možemo dobiti dinamiku, koja je stvarno impozantna, radova Požarevačka petlja - Golubac, brze saobraćajnice i kada se predviđa njen završetak? Da li će on biti u etapama ili ćemo čekati kompletno Požarevačka petlja - Golubac, pa da deo tog puta bude otvoren ili će se to raditi etapno, pa da jednostavno građani iz velikog dela, podunavskog dela Srbije, mogu što pre, što bezbednije i što kvalitetnije da stignu do svoje prestonice, do Beograda? To je veoma značajno za ceo naš kraj, vi dobro znate koji su to okruzi koji pokrivaju i uopšte za Dunavski koridor i Dunavsku magistralu i dunavski prostor, da kažem, Srbije, koji je veoma značajan i zbog rudnog bogatstva, zbog razvoja, ali i zbog migracija i zbog razvoja turizma, zbog Đerdapske klisure, kao najznačajnijeg i najviđenijeg kanjona u Evropi, a jednog od poznatijih i u svetu.

Sledeće pitanje je takođe za ministarstvo, a odnosi se na pitanje rečnog saobraćaja. Ja sam to pitanje postavljao u prošlom sazivu, dobio sam neki šturi odgovor ali očekuje se od, kako sam još u jednom navratu rekao, dinamičnog ministra Vesića, koji ide i u pravcu rečnog saobraćaja, da nekada putevi, vodeni put dunavski, koji smo koristili, a to su oni brzi brodovi, brzi gliseri, nekada smo ih zvali „rakete“, koji su išli Beograd-Smederevo-Veliko Gradište-Golubac-Donji Milanovac-Tekija kod Kla-dova, to je ozbiljno bilo u razvoju turizma i to je podržavala Vlada tada SFRJ.

Ja mislim da i sada treba iznaći načine, iznaći nova plovila i da u delu ovog godišnjeg doba kada može da se cirkuliše, od ranog proleća do kasne jeseni, i da se na tom prostoru obavlja vodeni saobraćaj. Mislim da bi to bilo sjajno za sve ove opštine, posebno zato što smo sada revitalizovali konačno i tvrđavu Fetislam u Kladovu, a znate kolika je to tvrđava i to je taj put, a kasnije to može da povezuje i Novi Sad pa sve dole kroz prevodnice do Kusjaka, odnosno do Negotina.

Na samom kraju da kažem, zamolio bih Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministra Vesića da se urgentno pomogne na graničnom prelazu Đerdap, na samoj Hidroelektrani Đerdap, zato što otvaranjem i rešavanjem puteva u našoj zemlji i presvlačenjem puta Kladovo-Golubac mi imamo veliku cirkulaciju, a verovatno i ovom ratnom krizom u Ukrajini, imamo veliku cirkulaciju šlepera i kamiona, tako da nam je sada postao čep, kako se to kaže u žargonu, i zastoj, pa bih zamolio da se tu iznađe rešenje koje samo može da urgentno odradi Ministarstvo. Zahvaljujem.
Zahvaljujem poštovana potpredsednice Elvira, drago mi je što vi predsedavate, još od prošlog saziva.

Poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, imam pitanje za Ministarstvo energetike, ministarku energetike, gospođu Dubravku Đedović Negre.

Poštovana ministarko Đedović, duboko sam svestan, kao i građanin Srbije, trenutka u kome se nalazi kako srpski, tako i evropski energetski sistem, i da ste vi po stupanju na čelo Ministarstva energetike Vlade Republike Srbije naišli na nerešena pitanja koja decenijski opterećuju srpski energetski sistem, kao i mnoštvo svakodnevnih izazova koji su pred ministarstvom i Vladom Republike Srbije većma nametnuti ukrajinskom krizom.

Kako dolazim iz Kladova koje se nalazi, kao što znate, između dva monumentalna srpska hidroenergetska objekta, Đerdapa 1 i 2, njihovom izgradnjom samo Kladovo sa okolinom imalo je sijaset problema, posebno onih trajnih od relokacije kompletnih naselja, tako i do promene biodiverziteta, kao i ekosistema. U Kladovu se više ne proizvodi jedan od najboljih svetskih kavijara, niti se uzgaja najslađa lubenica bivše SFRJ. Mnoge od navedenih i nepomenutih pričinjenih šteta lečene su određenim taksama i posebno fondom rente, koja je nesretno ukinuta još 2006. godine. Do sada po tim osnovama za nešto više od deceniju unazad budžet opštine Kladovo uskraćen je za oko pet milijardi dinara. To je u ovih nekoliko godina delimično amortizovano, posebno projektima koji proizilaze iz plana razvoja Srbije 2020.–2025.

Ono što je najviše pogodilo građane opštine Kladovo je uskraćivanje poslednje beneficije od strane hidroelektrane Đerdap i EPS-a, a to je korišćenje sportsko-rekreativnog centra „Jezero“, tj. naše sportske hale u kladovskom sportu, odnosno našoj omladini koja je nažalost sve manja. Uvedeno je tzv. ekonomsko plaćanje termina, i to u iznosu od 6.000 dinara po satu korišćenja, a što je u suprotnosti i sa Sporazumom o finansiranju izgradnje sportske hale u Kladovu, a koji se najbolje vidi u članu 11. Sporazuma, što ne reći i sa dobrom praksom evropskih kompanija koje na mnoge načine iskazuju svoju društveno odgovornu politiku raznim subvencijama, posebno prema lokalnim samoupravama i zajednicama na čijoj teritoriji ostvaruju profit.

Pošto veliki broj građana opštine Kladovo živi širom Evrope, navešću samo dva primera koja sam čuo od njih, a egzaktni su - Svarovski kristali prema Tirolu i Nordiks prema Hiorodu kod Kopenhagena.

Budžetom za 2023. godinu predviđena su sredstva od dve milijarde za prevodnice na Đerdapu 1 i 2, što potvrđuje brigu države Srbije o ovim kapitalnim objektima, dok sa druge strane ogranak Đerdap i EPS svojim ekonomskim cenama dovode do nemogućnosti održavanja, čak i novogodišnjeg turnira u malom fudbalu u Kladovu. Zato bih pitao ministarku - da li je moguće da se iznađe adekvatno rešenje za ovaj problem građana opštine Kladovo?

Očekujem da će Vlada da prisustvuje kada završimo sa ovim poslaničkim pitanjima i da ovo lično predam, jer bi mnogo značilo da možemo da organizujemo turnir, jer prosto je nemoguće sve to platiti u dve nedelje. Tako da ono što je važilo do proletos i što nije u normi da bude u izbornoj kampanji, to je stvarno mimo svih pravila koja su se desila kod nas u Kladovu. Očekujem da će ministarka Dubravka biti prisutna da joj lično uručim ovo pitanje, a vi putem skupštinskih službi to uputite. Zahvaljujem.
Poštovani predsedavajući, uvaženo predsedništvo, koleginice i kolege narodni poslanici, građani Republike Srbije, Hristos se rodi.

Koristim ovu priliku da svim građanima i građankama čestitam i poželim srećnu 2022. godinu.

Moje današnje poslaničko pitanje odnosi se konkretno na Ministarstvo omladine i sporta. Svedoci smo ovih dana jedne tužne globalističke predstave koja se odigrava u Australiji, na žalost nekog demokratskog sveta, koji je sebe podrasto demokratskim vrednostima, u kojem je slobodan čovek najviša vrednost. Naš planetarno najpoznatiji sunarodnik Novak Nole Đoković, uoči Badnjeg dana, u Julijanskom kalendaru pritvoren je, da ne kažem utamničen od strane imigracionih Australijskih vlasti, i tokom Božićnih dana.

Reagovali su predsednik Republike Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić i drugi. Utisak je da Ministarstvo omladine i sporta nismo čuli onako kako to zaslužuje naš Novak Nole Đukanović, više puta najbolji igrač sveta, Evrope i naše Srbije, prvi reket sveta već nebrojeno nedelja uzastopno.

Ministarstvo za sport, Sportski savez Srbije i drugi, kao potpora našem sportu i sportistima, od strane države Srbije, koja sve više i više sredstava izdvaja za razvoj sveukupnog srpskog sporta, na prvoj stranici svojih agendi i obaveza, i to pod tačkom 1. imaju za zadatak zaštitu srpskih sportistkinja i sportista.

Zašto ste tihi dragi prijatelji, iz Ministarstva omladine i sporta, čudo je da se niste javili ili oglasili? Ali to nije smetalo Vijori Čitaku, takvoj političarki sa tzv. Kosova ili bolje rečeno vekovima i do dana današnjeg otimanog Kosova, da na vest o Novakovom medicinskom izuzeću, na svom tviter nalogu objavi aludirajući na Novaka, citat iz Orvelove životinjske farme „ Sve životinje su jednake, ali neke su jednakije od drugih“, ne shvatajući da od brzine i posebno zle namere, vređa sportiste celog sveta, što pre da uvredi i zapljune najboljeg na svetu i to Srbina iz Zvečana, sa srpskog KiM, Novaka Noleta Đokovića.

Džordž Orvel, ostavio je još misli za razmišljanje čovečanstvu, jedno od njih kaže, u svetu gde je sve obmana pričati istinu je revolucionarni čin, Vijora Čitaku i svi njeni saprati ovih dana sa svih strana, treba baš to da znate, naš Nole priča, igra i živi istinu.

Nole Đoković uvek i bezrezervno podržava i navija za sportiste nekadašnjeg SFRJ i kada se god takmiče protiv bilo koga drugog iz sveta, a da nije iz Srbije. I po tome je dosledni naslednik legende šampiona Mate Parlova.

Nole je prototip reči našeg Patrijarha Porfirija, koji je u ovoj Skupštini prvi citirao Rahmetli Efendi Zukorlić – ne možeš biti svetski, ako nisi svoj. Novak je prvo svoj, pa naš i tako nadasve svetski.

Sa neizmernim poštovanjem želim da se zahvalim sudiji Entoniju Keliju, na presudi kojom je vratio vizu Novaku i time spasio demokratski obraz Australije.

Predlažem Vladi Republike Srbije da prigodno odlikuje sudiju Kelija, reči sudije Entoni Kelija tužiocu – šta je ovaj čovek, misleći na Noleta Đokovića, više mogao da uradi?

Ovo su reči koje neki mogu da upute sami sebi i da se ozbiljno zapitaju. Sportistkinjama i sportistima Srbije želim uspešnu 2022. godinu, Novaku Đokoviću da upiše 10. Grend Slem na Australijan Openu, a posebno mi je zadovoljstvo da u ime svih nas ovde prisutnih našem kolegi narodnom poslaniku Ratku Nikoliću, direktoru Rukometne reprezentacije Srbije, da sa našom reprezentacijom, ostvari najbolji mogući rezultat na Evropskom prvenstvu koje se u narednom periodu održava u Mađarskoj i Slovačkoj, i živeo srpski sport i da nas raduje u ovoj godini što više. Hvala.
Poštovani predsedniče Narodne skupštine gospodine Dačiću, uvaženo predsedništvo, poštovane koleginice narodne poslanice, poštovane kolege narodni poslanici, poštovani građani Republike Srbije, meni je čast, kao što reče predsednik, da se obratim ovom domu u ime cele jedne regije, da kažem, Podunavlja, ali pre nego što se obratim po poslaničkom pitanju, želim da prenesem pozdrava građana koji su, bar se meni obratili i sa kojima sam ja kontaktirao, koji posebno pozdravljaju studiozno obraćanje i obrazlaganje na sednici koju smo imali o Kosovu predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića i moram da naglasim posebno zadovoljstvo vašim državničkim govorom koji ste se na toj sednici obratili kako nama ovde prisutnima, tako i građanima širom Srbije.

Moje današnje poslaničko pitanje odnosi se na više ministarstava u Vladi Republike Srbije - Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede i krovno Ministarstvo finansija.

Svedoci smo i posebno smo zadovoljni što se u vremenu naše koalicije SNS i SPS i državnog rukovodstva koje predstavlja ovu koaliciju, realizuju mnogi infrastrukturni projekti od evropskog značaja, u korist i na dobrobit svih naših građanki i građana u svakom kraju naše zemlje, naše lepe Srbije.

Koristim priliku da pozdravim dinamičan početak rekonstrukcije puta Kladovo-Donji Milanovac, da naglasim završetak rekonstrukcije puta Kladovo-Brza Palanka. Takođe, očekujemo nastavak rekonstrukcije puta kroz Donji Ključ kod Kladova, gde je završena deonica Kladovo-Kostol-Mala Vrbica i Velika Vrbica u dužini od devet kilometara i očekujemo ubrzo nastavak od petnaestak kilometara Velika Vrbica-Rtkovo-Korbovo-Vajuga i Milutinovac.

Da bismo pospešili razvoj najlepšeg krajolika u ovom delu Evrope, Đerdapske klisure, nama je nasušno potrebno otvaranje i intenziviranje rečnog saobraćaja na evropskom Koridoru 7 ili reci Dunav koji će spojiti Roterdam - Konstancu i Severno more sa Crnim morem, dok Dunav kroz Srbiju teče u dužini od 588 kilometara, od toga 92 kilometra kroz opštinu Kladovo.

Najlepši deo Dunava predstavlja Đerdapska klisura, od Golupca gde se prostire na širini od 6,5 kilometara, Golubačke tvrđave, pa kroz Kazane, gde je širina na jednom mestu samo 150 metara i dubina 90 metara, Lepenskog vira i Donjeg Milanovca, Trajanove table, Tekije, Hidroelektrane „Đerdap 1“, Karakaš i Kladova.

Da bismo velikom delu Srbije, regionu, Evropi, pa i svetu predstavili lepote srpskog Podunavlja, preko nam je potrebna angažovanost pomenutih ministarstava i njihova međusobna koordinacija, kao i grada Beograda, Smedereva, opština Veliko Gradište, Golubca, Majdanpeka i Kladova radi uspostavljanja putničko-rečne brodske linije Beograd, Smederevo, Ram, Veliko Gradište, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, po uzoru na onu koju smo imali nekada do sredine osamdesetih godina u bivšoj SFRJ. Ta plovila, odnosno hidrogliseri, koje smo zvali „rakete“, a koristila su kerozin kao pokretačko gorivo, stizala su od Beograda do Tekije za tri i po sata. Vlada SFRJ je subvencionisala ozbiljan deo troškova, ali se to isplatilo po više osnova.

Stoga je moje pitanje, ujedno i apel da ministarstva koja sam pomenuo, zajedno sa Vladom Republike Srbije, a i pokretačkim imputom predsednika Republike Aleksandra Vučića, osmisle rešenje spram vremena i tehnološkog razvoja po pitanju najnovijih kud i kamo ekonomičnijih plovila i da tako uz rekonstrukciju tvrđava koje krase obalu Dunava sa naše srpske strane, upotpunimo i učinimo dostupnim mnogim turistima iz sveta naš impozantni turistički potencijal kao kolaž istorijskih vremena od Beograda do Kladova i time ubrzamo razvoj svih gradova i opština sa ove jedinstvene turističke destinacije.

Da konkretizujem pitanje – da li Vlada Republike Srbije, odnosno ministarstva koje sam naveo kao nadležna razmišljaju o integrativnom pristupu razvoja u Podunavlju kao našeg ogromnog saobraćajnog privrednog i turističkog resursa i pokretanje putničke rečne linije Beograd – Tekija – Kladovo i da li se razmišlja o nekom jedinstvenom i razvojnom dokumentu za naše Podunavlje?

Predsedniče Skupštine, samo da podsetim, predsednik Skupštine je upoznat sa ovim našim krajem jer je bio nekada davno na akciji na Đerdapu i u Bukovu početkom osamdesetih godina.

Hvala vam puno.