Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Marko Ristić

Marko Ristić

Srpska stranka Zavetnici

Obaveštenja i objašnjenja

Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, samoproglašeni premijer Kosova, Aljbin Kurti je juče rekao da je tzv. kosovska policija je identifikovala 45 osoba koje pripadaju civilnoj zaštiti i severnoj brigadi u formacijama koje je tzv. ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pre nekoliko dana proglasilo za terorističke formacije.

Nema nikakve dileme da je ovom izjavom Kurti direktno najavio nova nezakonita hapšenja Srba na severu KiM. Mi već više od mesec danas svedočimo brutalnoj represiji prištinskih parapolicijskih snaga nad srpskim narodom u opštinama na severu. Na desetine Srba se već nalazi u zatvorima u Prištini gde im se na najmonstruoznije načine krše sva moguća ljudska prava.

Najnovija odluka Kurtijevog režima da srpske civilne organizacije na severu pokrajine proglasi terorističkim formacijama pokazuje da on nema nikakvu nameru da odustane od totalne okupacije i etničkog čišćenja severa KiM, jer su za njega teroristi svi koji nose srpsko ime i prezime.

Postavljam pitanje predsednici Vlade Republike Srbije – da li država išta preduzima na konkretnom planu da osigura bezbednost srpskog naroda i zaštiti njegova prava pred represijom prištinskih institucija? Uvažena premijerko, pre mesec dana moj uvaženi kolega narodni poslanik Strahinja Erac postavio vam je pitanje – šta ste kao predsednica Vlade preduzeli povodom uhapšenih Srba koji su nezakonito lišeni slobode? Pitali smo vas tada da li ste o slučajevima uhapšenih Srba obavestili sve relevantne međunarodne institucije i da li ćete tim povodom uputiti pismo članicama UN, Saveta Evrope i EU i pozvati ih da jasno osude represiju nad srpskim stanovništvom?

Pitali smo vas da li ćete kao predsednica Vlade pokrenuti snažnu diplomatsku ofanzivu i zatražiti da se održe sednice svih međunarodnih tela koja se bave zaštitom ljudskih prava kako bi se izvršio snažan diplomatski pritisak na Prištinu da hitno oslobodi sve Srbe, ali odgovore iz vašeg kabineta nismo dobili. Dobili smo obaveštenje od Ministarstva pravde i to dana 29. juna u kojem nije odgovoreno ni na jedno postavljeno pitanje.

Naprotiv, ministarka pravde nas je u svom odgovoru obavestila da samoproglašene kosovske vlasti hapse Srbe i da se među uhapšenim Srbima nalaze i Radoš Petrović, Dušan Obrenović, Siniša Jevtić i Slađan Trajković. Ministarka pravde konstatuje svima poznate činjenice i odgovara na ono što mi već znamo, ali ni reči o tome koja će biti i kakva će biti reakcija naše države u ovom slučaju.

U odgovoru Ministarstva pravde se ni jednom rečju ne pominju moguće diplomatske inicijative i koraci na međunarodnom planu, koje bi država trebalo da preduzme. Samo u poslednjem pasusu odgovara ministarka, načelno i paušalno nas obaveštava da, citiram – Republika Srbija, pre svega diplomatskim putem i u saradnji sa predstavnicima zemalja Kvinte, pokušava da reši problem sve češćeg proizvoljnog hapšenja pripadnika srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Kako saradnja sa zemljama Kvinte izgleda u praksi, to smo mogli da vidimo pre nekoliko dana, kada je bez ikakvog prethodnog političkog dogovora o istovremenom oslobađanju uhapšenih Srba doneta sramna odluka o puštanju na slobodu trojice pripadnika tzv. kosovske policije koji su uhapšeni na teritoriji centralne Srbije.

Da li ova vlast tako brine o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji? Politikom beskonačnih ustupaka, uzmicanja i popuštanja pred zahtevima albanskih terorista. Zaista me interesuje, gospođo Brnabić, da li stvarno očekujete da ćete zaštitu za Srbe na Kosovu i Metohiji dobiti od onih koji podržavaju nezavisno Kosovo, koji svojim akcijama podstiču Kurtijevu politiku terora i svakodnevnih provokacija, koji priznaju njegove nelegitimne izbore u opštinama na severu i u čijem prisustvu tzv. ROSU jedinice pucaju na srpski narod u pokrajini.

Ima li vaša Vlada strategiju odgovora na ovo stanje na Kosovu i Metohiji? Podsećam da je Srpska stranka „Zavetnici“ pre nekoliko dana zatražila od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava da sve ROSU jedinice koje učestvuju u hapšenjima Srba, kao i tzv. kosovske bezbednosne snage, zvanično proglase za terorističke formacije.

Postavljam pitanje – da li ćete postupiti u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 i zauzeti zvaničan stav o terorističkom delovanju ovih formacija ili ćete nastaviti da bacate Ustav pod noge, a srpski narod na Kosovu i Metohiji da prepuštate samovolji Aljbina Kurtija i da ga pozivate da se skloni pred novim Kurtijevim pogromom, baš kao što je to učinio i predsednik Republike pre nekoliko dana na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom?

Završavam. Pitam vas – da li je za ovu vlast jedino rešenje da se srpski narod iseli sa Kosova i Metohije?
Zahvaljujem, poštovani.

Vladu Republike Srbije pitam – da li će razmotriti ukidanje zaključka o razmeštanju Misije Euleks na KiM iz 2008. godine i da li će zatražiti od Brisela da povuče osoblje ove Misije sa Kosova?

Želim da ukažem na to da se Misija Euleks od samog dolaska na KiM stavila u službu interesa samoproglašene kosovske države. Tokom proteklih godina predstavnici ove misije su aktivno pružali podršku i davali legitimitet svim jednostranim i provokativnim akcijama Prištine, čime su grubo narušili princip statusne neutralnosti i interese države Srbije u pokrajini.

Ova Misija demonstrirala je potpunu nespremnost i nesposobnost da zaštiti bezbednost srpskog naroda na KiM. To se posebno moglo videti tokom proteklih dana kada su zvaničnici Euleksa pokazali više nego bahat i osion odnos prema pravima utamničenih Srba i potpunu nezainteresovanost da se teror i represija Kurtijeve policije zakonski sankcionišu.

Čak je i predsednik Republike Srbije na poslednjoj vanrednoj konferenciji za medije posle toliko godina konačno i sam primetio da ova misija nema nikakvu svrhu osim da pomogne Aljbinu Kurtiju u završnom činu okupacije i proterivanja srpskog naroda sa KiM.

Ako već i sami priznajete da je Euleks ne objektivan i pristrasan i ne radi u interesu našeg naroda opravdano se postavlja pitanje – zašto i dalje tolerišete prisustvo ove Misije? Zašto i dalje prihvatate sve zahteve iz EU? Zašto pristajete na njihove mape puta za nezavisno Kosovo kada sve što Brisel čini je isključivo u interesu zaokruživanja tzv. kosovske državnosti?

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu zaštite životne sredine, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede postavljam pitanje – ko je odgovoran što praktično nakon svake obilnije kiše preti opasnost od poplava? Da li su lekcije iz prethodnih godina zaboravljene?

Mi smo ponovo došli u situaciju da najveći teret ovih poplava bude svaljen na leđa našeg seljaka i poljoprivrednika. Većina naselja nemaju kišnu kanalizaciju, a kanali i filteri su uglavnom neočišćeni. Nemar i zapuštenost je udesetostručila štetu.

Kolike su razmere ove katastrofe svedoči i činjenica da je čak u 56 opština i gradova u zemlji proglašena vanredna situacija. Meštani takođe traže da se ispita i uticaj Moravskog koridora jer prema njihovom mišljenju nije regulisano oticanje vode na adekvatan način.

Tim povodom pitam nadležne – zašto nisu pravovremeno izvršili kontrolu i shodno zakonu reagovali na neočišćene kanale i korita reka? Zašto nisu povećani bedemi gde je to neophodno?

Takođe, interesuje me – da li su kažnjavani građani, ali i institucije koje ugrožavaju rečne nasipe i korita?

Resorno ministarstvo pitam – da li je utvrđeno na koji način predstavnici jedinica lokalnih samouprava vrše svoje nadležnosti i javne poslove? Da li pri tome vode dovoljno računa o sigurnosti i opštem interesu građana i da li su opšte u stanju da građanima obezbede ličnu imovinsku sigurnost? Zahvaljujem.
Poštovani građani Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, od Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Ministarstva za javna ulaganja tražim da objasne šta se dešava sa projektom izgradnje dodatnog objekta Dečije univerzitetske klinike u Beogradu, tzv. „Tiršovom 2“?

Obećanje da će ovaj projekat biti završen do kraja jula 2023. godine dao je još bivši ministar zdravlja, Zlatibor Lončar. Nakon njega, završetak izgradnje su najavljivali i premijerka Ana Brnabić i bivši gradonačelnik Beogada, Zoran Radojičić. Međutim, u martu ove godine, ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević, obavestio nas je da je krajnji rok za izgradnju pomeren za kraj 2026. godine.

Želim da vas podsetim da u Beogradu trenutno postoje dve zdravstvene ustanove specijalizovane za lečenje dece. Jedna je Institut za majku i dete, a druga je zgrada Dečije klinike „Tiršova 1“. Ove dve ustanove ne primaju pacijente svaki dan, jer deluju po sistemu parnih i neparnih dana. Tako Dečija klinika u „Tiršovoj“ dežura parnim, dok Institut za majku i dete dežura neparnim danima.

Usled takvog sistema, roditelji u hitnim slučajevima ne mogu da odvedu dete lekaru u zdravstvenu ustanovu koja im je bliža, već su primorani da dete vode u onu ustanovu koja je dežurna na taj dan. To stvara velike gužve i dodatno opterećuje ionako opterećen zdravstveni sistem dok roditeljima stvara dodatne troškove zbog prevoza dece u ustanovu koja je udaljenija.

Iz tih razloga nama su neophodni veći zdravstveni smeštajni kapaciteti za lečenje dece, što bi u određenoj meri moglo da reši upravo izgradnjom dodatne zgrade Dečje klinike.

Tim povodom vas pitam – zašto se uporno odlaže završetak projekta „Tiršova 2“? Da li kod ove Vlade postoje dobra volja, plan i sredstva da se ovaj objekat privede kraju u interesu roditelja i njihove dece ili su u pitanju gola predizborna obećanja koja će kao i mnoga ostati, najavljeni projekti ostati mrtvo slovo na papiru.

Predsednik Republike nas je juče putem svog Instagram naloga obavestio da je doneo odluku da neće ni jednu reč o sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU reći, jer je rekao – smatram da je to bolje za sve.

Tim povodom postavljam pitanje Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstvu spoljni poslova – da li ih je predsednik Republike izvestio o razgovorima sa predstavnicima Kvinte i ako jeste da li su upoznati sa njihovom sadržinom?

Podsetiću ovom prilikom da je prema Ustavu Republike Srbije, konkretno članu 123, Vlada Republike Srbije ta koja zajedno sa resornim ministarstvima vodi i utvrđuje politiku države.

Shodno tome, Vlada je kao nosilac izvršne vlasti u obavezi da bude upoznata sa svim razgovorima i pregovorima koje vodi i u kojima učestvuje predsednik Republike.

Šef države u našem sistemu nije samostalni donosilac odluka, odnosno to ne bi trebalo da bude. Njegova je obaveza da kao predsednik države, koji je biran na neposrednim izborima, da obaveštava Vladu i građane o tome šta radi u njihovo ime.

On je u obavezi da da osnove informacije, pogotovo kako se radi kada se radi o ovako važnim temama koje se tiču najvažnijeg državnog i nacionalnog pitanja, koje se tiču bezbednosti srpskog naroda na KiM, ali i budućnosti države i njenih građana.

Zato je odluka predsednika Republike da, u danima kada Aljbin Kurti sprovodi završni čin okupacije severa KiM i kreće u novo etničko čišćenje Srba, javnost uskrati za informacije o rezultatima razgovara sa zemljama Kvinte skandalozna i suštinski protivustavna. Ona je odraz političke samovolje i nepoštovanja demokratskih i ustavnih procedura.

Postavlja se pitanje – šta to predsednik Republike krije od građana? Da li je u tim razgovorima prihvatio da pravi i dalje ustupke u korist Aljbina Kurtija? Da li je ponovo preuzeo obavezu da sprovede nešto što nije u interesu Srbije, pa iz straha od daljeg pada svog rejtinga to pokušava da sakrije od javnosti?

Zahvaljujem.
Zahvaljujem.

U ime Srpske stranke Zavetnici, od Vlade Republike Srbije i Ministarstva odbrane tražim odgovor. Da li razmišljaju o otkazivanju održavanja NATO vojne vežbe pod nazivom „Platinasti vuk“ koja je planirana za sredinu juna meseca na teritoriji juga Srbije?

Smatram da u situaciji ozbiljne eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji, kada Kurtijeve parapolicijske snage prebijaju srpski narod i kada misija koja rukovodi NATO ne preduzima ništa. Nije ni primereno, a ni razumno da Srbija učešćem u vojnoj vežbi daje legitimitet takvoj politici zapadne vojne alijanse.

Takođe, juče je NATO najavio da će na Kosovo poslati dodatnih 700 vojnika. Tim povodom pitam ministra odbrane. Da li je na bilo koji način od Srbije zatražena saglasnost za dodatno razmeštanje NATO trupa, imajući u vidu da će one biti razmeštene na teritoriji koja je prema Ustavu i Rezoluciji 1244 deo Srbije? Ako nisu tražili našu dozvolu, da li će Ministarstvo odbrane protestovati tim povodom?

Želim da podsetim da je Srpska stranka Zavetnici u više navrata tražila objašnjenje od nadležnih organa, zašto je ukinuta civilna zaštita Republike Srbije na Kosovu i Metohiji? U pitanju je bila formacija od nekoliko stotina pripadnika ljudi policijskog i bezbednosti sektora koji su bili obučeni da reaguju u slučaju albanskih napada na srpski narod. Briselskim sporazumom iz 2015. godine, civilna zaštita je raspuštena. Na taj način Srbima u pokrajini uskraćena je mogućnost organizovanog otpora nasilju iz Prištine.

Zato ovom prilikom ponovo pitam Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i Kancelariju za Kosovo i Metohiju. Zar ne mislite da je krajnje vreme da se u ovoj kriznoj situaciji obnovi civilna zaštita, da se srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući ovaj vid institucionalnog organizovanja i da im se na taj način olakša da zaštite svoju bezbednost i svoje domove?

Predsednika Narodne skupštine pitam. Zašto ne postupi u skladu sa članom 34. Zakona o lokalnim izborima i raspiše lokalne izbore na opštinama na severu Kosova i Metohije? Kurtijeva okupacija kojoj svedočimo na Kosovu i Metohiji pokazala je da je politika ove vlasti, politika popuštanja pred zapadnim ultimatumima, naivnom verovanju u ZSO i sprovođenja francusko-nemačkog plana, doživela potpuni debakl?

Vreme je da se konkretnim odlukama pruži zaštita i bezbednost Srbima na Kosovu i Metohiji. Vreme je da vratimo institucije Srbiju u pokrajinu. Prva mera je svakako da se srpskom narodu u Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku omogući da sami uspostave svoje organe vlasti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Želim da vas podsetim da je predsednik Republike prilikom posete Topličkom okrugu u kampanji 2019. godine u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije, rekao da je krajnje vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, nešto poput kosovskog, poznatiji kao Toplički dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare i medicinsko osoblje, u nameri da pomognemo i podstaknemo ljude da ostanu da žive i rade na ovim prostorima.

Ne znam da li znate da je Toplički okrug za 11 godina izgubio 17.000 stanovnika. Predsednik je tada izdao predlog da se taj dodatak isplaćuje u iznosu od 10%, pa da plata lekara u ovim najsiromašnijim okruzima bude veća za 10% od plate, recimo, lekara u Beogradu.

Zato danas predsednici Vlade postavljam pitanje. Zašto još uvek nije realizovano obećanje o posebnom dodatku za četiri najsiromašnija okruga u Srbiji? Da podsetim, u pitanju su Jablanički, Pčinjski, Toplički i Raški. Zašto se stalo sa tim?

Da li je uopšte postojala ozbiljna namera da se to sprovede u delo ili je bio samo još jedan politički manevar Aleksandra Vučića u kampanji pred tadašnje izbore? Zahvaljujem.
Poštovani, pre nego što postavim pitanje, iskoristio bih priliku da u svoje ime i u ime naše poslaničke grupe i u ime Srpske stranke Zavetnici, izrazim najiskrenije saučešće porodicama preminulih u ovim tragičnim događajima koji su zadesili našu državu i naše društvo.

Postavio bih pitanje, na prvom mestu, Vladi Republike Srbije i MUP-a, tražim da objasne u kom svojstvu i na kom osnovu EU i fondacija SEESAC finansiraju kampanju razoružavanja u Srbiji. Želim da ukažem javnosti da je fondacija SEESAC, nevladina organizacija koju direktno finansira američka vlada, odnosno odeljenje Stejt department na promovisanje razoružavanja u svetu. Takođe, među finansijerima ove fondacije nalaze se i Vlada Savezne Republike Nemačke.

Predstavnici SEESAC blisko sarađuju sa MUP-a i policijom tzv. republike Kosovo. Podsetiću vas da je Evropska komisija samo prošle godine izdvojila šest i po miliona evra za donacije vojsci i policiji tzv. kosovske države. Nemačka Vlada redovno naoružava tzv. kosovske bezbednosne snage. Samo u proteklih nekoliko godina Berlin je izdvojio neverovatnih 170 miliona evra za kupovinu oružja za tzv. oružane snage Kosova.

Postavlja se pitanje – šta je interes Srbije da prihvati pomoć onih koji podržavaju politiku Aljbina Kurtija i nezavisnog Kosova? Očigledno je da iza svega stoje politički interesi i da EU po jednoj strani razoružava Prištinu, dok po drugoj strani promoviše razoružavanje Srbije i na taj način slabi njene sveukupne odbrambene kapaciteta.

Drugo pitanje postavio bih Ministarstvu prosvete – da li ima saznanja o tome da će od juna meseca ove godine nastavnicima u Srbiji biti na raspolaganju tzv. priručnik Haškog tribunala koji će oni moći da koriste kao gradivo na časovima istorije?

Prema pisanju „Večernjih novosti“ u ovom projektu koji finansira EU učestvovali su i pojedini nastavnici istorije iz Srbije, konkretno sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Osnovno škole „Branko Radičević“ iz Batajnice. Očigledno je da ovaj projekat ima za cilj prekrajanje istorijskih činjenica i njihovo prilagođavanje interesima onih koji su izvršili agresiju na našu državu, kako bi naša deca učila istoriju od NATO pakta i Haškog tribunala. Ovo je direktan udarac na svest i budućnost naše dece, ali i nastavak urušavanja i onako posrnulog obrazovanog sistema u zemlji koja postaje sve podložnija uticajima stranih ambasada i nevladinog sektora.

Pitam predstavnike Ministarstva prosvete – da li planiraju da preduzmu nešto po ovom pitanju, kako bi se stalo na put ovakvim pokušajima revizije naše istorije? Da li ćete eksplicitno zabraniti mogućnost korišćenje ovog priručnika u školama?

Takođe, u ime Srpske stranke Zavetnici pitam Ministarstvo i Vladu Republike Srbije – kada će izraditi nacionalni udžbenik za istoriju? Podsećam, da je predsednik Republike to obećanje dao još pre dve godine.

Postavljam pitanje, zašto je taj proces stao? Zašto se ništa ne preduzima po tom pitanju? Da li uopšte postoji iskrena namera ove vlasti da ispuni dato obećanje ili je to samo bio politički propagandni trik radi sticanja političkih poena? Zahvaljujem.