Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Jelena Milivojević

Jelena Milivojević

Srpska napredna stranka

Obaveštenja i objašnjenja

Uvaženi predsedniče gospodine Orliću, poštovane potpredsednice i potpredsednici i koleginice i kolege narodni poslanici, moje današnje pitanje upućeno je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tiče se izgradnje autoputa „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice Aranđelovac-Mladenovac. Pre svega, jako je važan za kraj iz koga dolazim i smatram da je to nešto što bi trebalo da bude i prioritet u sledećim budžetskim planiranjima.

Drugo pitanje je - koliko će vremena proći a da neko konačno reaguje na sve blokade puteva koje smo imali u prethodnom periodu, s obzirom da smo bili svedoci toga da su i majke sa decom ostajale u automobilima na Gazeli na preko 40 stepeni, da smo imali situacija koje su zaista bile nezamislive u 21. veku?

Ono što je meni zapalo za oko kao podatak jeste da preko Gazele dnevno prođe 128 hiljada vozila, kao i 1.351 autobus na osam autobuskih linija, koji preveze 200 hiljada putnika. Zamislite koliko je samo ljudi bilo u agoniji upravo zbog onih koji su želeli samo jedno, a to je bilo da Srbija stane?

Na današnjem dnevnom redu imamo rebalans budžeta koji je izuzetno važan za sve građane Republike Srbije, pre svega zato što se on tiče poboljšanja životnog standarda građana i ono što mene izuzetno raduje je što se upravo u ovom rebalansu budžeta pomaže i koji je usmeren isključivo na taj bolji standard građana Srbije.

Moram da najavim povećanje plata od 1. septembra za 5,5% za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i za medicinske sestre i tehničare, što je izuzetno važno, kao i da će penzije biti povećane od 1. oktobra, takođe za 5,5%. Zapravo, one će već od 1. januara dobiti novo povećanje koje će biti znatno veće, od 14,8%, što zaista može da pokaže koliko brinemo o svima koji su zaposleni i u javnom sektoru, ali koliko brinemo i o našim penzionerima.

Kada je reč o povećanju plata u prosveti i zdravstvu i socijalnoj zaštiti, ovo povećanje plata će ukupno obuhvatiti 208.819 zaposlenih i 143.862 zaposlenih u prosveti, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama, da ne nabrajam koje su ustanove u pitanju.

U rebalansu budžeta se nalazi pomoć za majke, odnosno za decu, od 10 hiljada dinara i smatram da upravo ovakav rebalans budžeta ne bi trebao da se koči, jer se on zaista tiče isključivo poboljšanja životnog standarda naših građana, svih građana i sve naše dece.

Rebalansom budžeta će se obezbediti i sredstva za nove kapitalne projekte i investicije. Naša želja svakako jeste da gradimo i obnavljamo našu zemlju jer znamo u kakvoj situaciji smo našu zemlju i zatekli.

Ono što je izuzetno važno jeste da će deo sredstava biti najavljen za dodatne subvencije poljoprivredi, a takođe još važnije je ono što je obećao predsednik Aleksandar Vučić upravo nakon ovog rebalansa, da će se izdvojiti za retke bolesti i lečenje za decu u inostranstvu dodatna sredstva od 3,9 milijardi dinara i da je to jedno obećanje našeg predsednika koje je, između ostalog, jako važno i koje se tiče svih građana, pogotovo onih kojima je trenutno baš u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.

Iako bezidejna politika opozicije pokazuje i to da dok se oni bave blokiranjem Gazele, blokiranjem Bubanj Potoka, jer smo izgradili i obilaznicu, svakako samo jednu poruku imam za kraj, jeste da svi zajedno stanu na sve one puteve koje je izgradio Aleksandar Vučić zapravo ne bi mogli da blokiraju Srbiju i Srbija nikada neće stati.