JELENA MILIVOJEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Jelena Milivojević prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 135. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 22.12.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Zamenica je člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za prava deteta.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1987. godine, živi u Aranđelovcu. Po profesiji je diplomirana ekonomistkinja.

Od 2014. do 2022. godine vršila je dužnost direktorke Turističke organizacije Aranđelovac.

Bila je predsednica Sportskog saveza Aranđelovac.

2022. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini opštine Aranđelovac.
Poslednji put ažurirano: 12.02.2023, 20:00

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prvo vanredno zasedanje , 08.02.2023.

Poštovani predsedniče Narodne skupštine, uvažena ministarko Popović, drage kolege narodni poslanici, iskoristiću priliku da se osvrnem na važnost usvajanja zakona kojim se uređuje položaj sudija čemu bih posebno istakla nezavisnost. Nezavisnost pravosuđa je upravo još jedan korak u procesu usklađivanja sa standardima EU, a stalnost sudija koje ovaj predlog zakona propisuje, garantovaće upravo tu potrebnu nezavisnost sudije u slobodnom rasuđivanju.

U poređenju sa ranijom reformom pravosuđa koja je bila katastrofalna 2009. godine, kada smo imali troškove koji su iznosili oko 44 miliona evra i oko 900 otpuštenih sudija, ovakav zakon garantovaće zaštitu sudija i neće izazvati troškove kakva je izazvala prethodna reforma. Ovakvu izmenu zakona podržala je većina građana Republike Srbije i kao takvu smatram da je kao predstavnici građana trebamo usvojiti danas.

Istakla bih primer reforme pravosuđa iz 2009. godine npr. u opštini iz koje dolazim, opštine Aranđelovac, gde su zapravo Osnovni sud iz Aranđelovca sa sudskim jedinicama u Topoli i opštini Rača izmešteni u Kragujevac. Tada su svi kojima su bile potrebne sudske usluge morali da putuju čak negde 120 kilometara do Kragujevca, a podsetimo da su i zaposleni da bi zadržali svoja radna mesta svakodnevno morali da putuju, takođe, do istog suda i pređu isti broj kilometara i izdvoji isti taj trošak.

Ono što, takođe, mogu da naglasim jeste da je petoro sudija ostalo bez svojih radnih mesta, dvoje iz Aranđelovca i po jedan iz sudskih jedinica iz Topole, opštine Topole i Rače. Uspeli smo da izmenom Zakona o sedištima i područjima sudova javnih tužilaštava 2014. godine Osnovni sud u Aranđelovcu sa sve istim tim sudskim jedinicama iz opštine Topola i Rača vratimo.

Moram da naglasim da smo 2019. godine 24,5 miliona dinara, uz pomoć Ministarstva pravde i opštine Aranđelovac, rekonstruisali u Osnovni sud u Aranđelovcu, koji je zapravo po prvi put bio rekonstruisan još od osnivanja.

Sve što je SNS započela oporavkom i jačanjem srpskog pravosuđa, nastavljamo upravo usvajanjem ovog seta zakona za koju je većina građana Srbije glasala i na referendumu i na izborima 2022. godine.

Hvala.