JELENA MILIVOJEVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Jelena Milivojević prvi put je izabrana za narodnu poslanicu u 13. sazivu kao 135. na listi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 22.12.2022. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve. Zamenica je člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za prava deteta.

BIOGRAFIJA

Rođena je 1987. godine, živi u Aranđelovcu. Po profesiji je diplomirana ekonomistkinja.

Od 2014. do 2022. godine vršila je dužnost direktorke Turističke organizacije Aranđelovac.

Bila je predsednica Sportskog saveza Aranđelovac.

2022. godine izabrana je za odbornicu u Skupštini opštine Aranđelovac.
Poslednji put ažurirano: 12.02.2023, 20:00

Osnovne informacije

Statistika

  • 5
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Peto vanredno zasedanje , 05.09.2023.

Uvaženi predsedniče gospodine Orliću, poštovane potpredsednice i potpredsednici i koleginice i kolege narodni poslanici, moje današnje pitanje upućeno je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tiče se izgradnje autoputa „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice Aranđelovac-Mladenovac. Pre svega, jako je važan za kraj iz koga dolazim i smatram da je to nešto što bi trebalo da bude i prioritet u sledećim budžetskim planiranjima.

Drugo pitanje je - koliko će vremena proći a da neko konačno reaguje na sve blokade puteva koje smo imali u prethodnom periodu, s obzirom da smo bili svedoci toga da su i majke sa decom ostajale u automobilima na Gazeli na preko 40 stepeni, da smo imali situacija koje su zaista bile nezamislive u 21. veku?

Ono što je meni zapalo za oko kao podatak jeste da preko Gazele dnevno prođe 128 hiljada vozila, kao i 1.351 autobus na osam autobuskih linija, koji preveze 200 hiljada putnika. Zamislite koliko je samo ljudi bilo u agoniji upravo zbog onih koji su želeli samo jedno, a to je bilo da Srbija stane?

Na današnjem dnevnom redu imamo rebalans budžeta koji je izuzetno važan za sve građane Republike Srbije, pre svega zato što se on tiče poboljšanja životnog standarda građana i ono što mene izuzetno raduje je što se upravo u ovom rebalansu budžeta pomaže i koji je usmeren isključivo na taj bolji standard građana Srbije.

Moram da najavim povećanje plata od 1. septembra za 5,5% za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i za medicinske sestre i tehničare, što je izuzetno važno, kao i da će penzije biti povećane od 1. oktobra, takođe za 5,5%. Zapravo, one će već od 1. januara dobiti novo povećanje koje će biti znatno veće, od 14,8%, što zaista može da pokaže koliko brinemo o svima koji su zaposleni i u javnom sektoru, ali koliko brinemo i o našim penzionerima.

Kada je reč o povećanju plata u prosveti i zdravstvu i socijalnoj zaštiti, ovo povećanje plata će ukupno obuhvatiti 208.819 zaposlenih i 143.862 zaposlenih u prosveti, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama, da ne nabrajam koje su ustanove u pitanju.

U rebalansu budžeta se nalazi pomoć za majke, odnosno za decu, od 10 hiljada dinara i smatram da upravo ovakav rebalans budžeta ne bi trebao da se koči, jer se on zaista tiče isključivo poboljšanja životnog standarda naših građana, svih građana i sve naše dece.

Rebalansom budžeta će se obezbediti i sredstva za nove kapitalne projekte i investicije. Naša želja svakako jeste da gradimo i obnavljamo našu zemlju jer znamo u kakvoj situaciji smo našu zemlju i zatekli.

Ono što je izuzetno važno jeste da će deo sredstava biti najavljen za dodatne subvencije poljoprivredi, a takođe još važnije je ono što je obećao predsednik Aleksandar Vučić upravo nakon ovog rebalansa, da će se izdvojiti za retke bolesti i lečenje za decu u inostranstvu dodatna sredstva od 3,9 milijardi dinara i da je to jedno obećanje našeg predsednika koje je, između ostalog, jako važno i koje se tiče svih građana, pogotovo onih kojima je trenutno baš u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.

Iako bezidejna politika opozicije pokazuje i to da dok se oni bave blokiranjem Gazele, blokiranjem Bubanj Potoka, jer smo izgradili i obilaznicu, svakako samo jednu poruku imam za kraj, jeste da svi zajedno stanu na sve one puteve koje je izgradio Aleksandar Vučić zapravo ne bi mogli da blokiraju Srbiju i Srbija nikada neće stati.

Četvrto vanredno zasedanje , 25.07.2023.

Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, poštovani ministre Vesiću sa pomoćnicima, drage kolege narodni poslanici, pre svega osvrnuću se kratko na prethodno izlaganje i zaključiću da i po pitanju zakazivanja prethodne vanredne sednice Narodne skupštine smo imali priliku da od 84 potpisnika zahteva da se održi sama sednica, imali smo jedva 54 prisutnih opozicionih poslanika, tako da tu da li se 30 naših poslanika javilo ili nije, dovedite sami u pitanje koliko vas prisustvuje ovim sednicama i koliko vas ima sada u ovom trenutku.

Što se tiče samog Predloga zakona o planiranju i izgradnji, pre svega moram da pohvalim učešće samog ministra na i Ekonomskom kokusu, kao i na javnom slušanju, jer sa materijalom i svim uputstvima kojima je upoznao narodne poslanike smatram da je svima bilo jasno o koliko važnom zakonu i kakvim zapravo izmenama zakona ovde govorimo.

Svakako, ja ću sa aspekta nekoga ko se bavio turizmom zaključiti da, po meni, zakon je zapravo, i osvrnuću se na važnost izmene i dopune zakona koja glasi da u granicama zaštićenog područja, u smislu odredbi zakona kojima se uređuje zaštita prirode, kao i granicama zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja i kulturnih dobara upisanih u Listu svetske kulturne i prirodne baštine, prostorni plan područja čine, odnosno posebne namene sa elementima detaljne regulacije donosi Vlada Republike Srbije, čime ćete zaštićena područja zapravo izmestiti iz jedinica lokalnih samouprava i posebno zaštititi.

Smatram da zbog svih prethodnih, a i mogućih na neki način narušavanja samog značaja prirodnih i kulturnih dobara, ovo je izuzetno važna izmena zakona, time što će Ministarstvo u mnogo većoj meri moći da kontroliše dešavanja na teritorijama lokalnih samouprava. Smatram da upravo i ova Vlada radi najviše na očuvanju zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara, što možemo videti kroz aktivnosti svih ministarstava ponaosob.

Studija zaštite nepokretnih kulturnih dobara za potrebe izrade planskih dokumenata izrađuje se za zaštićene prostorne kulturno-istorijske celine i druge prostorne celine za koje je utvrđen status nepokretnog kulturnog dobra. Ovo takođe citiram.

Ovakvim planskim dokumentom koje izmene i dopune ovog zakona propisuju omogućiće se da gradovi i opštine zapravo čuvaju ambijentalne celine. Smatram da je to jako važno da se ne bi desilo, i dešava se u određenim opštinama i gradovima, da se pored ambijentalnih celina koje datiraju još iz 19. veka, na primer, izgradi, na primer, zgrada koja je totalno u staklu, što meni po tom nekom principu odstupa od nečega i zapravo i narušava kulturni identitet opština i gradova. Smatram upravo da je ovo još jedan deo zakona koji posebno štiti kulturno nasleđe.

Opet, važnost studije nepokretnog kulturnog dobra i roka za izradu koji je ograničen na izradu planskih dokumenata do 12 meseci na neki način će i prolongiranje Zavoda za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu kulture ograničiti na tih 12 meseci, tako da ćemo i mi u lokalnim samoupravama zapravo na mnogo bolji način moći da upravljamo i kulturno-istorijskim spomenicima, ali i spomenicima prirode.

Dolazim iz Aranđelovca, pa mogu da dam primer da od početka primene ovog zakona jednostavno dugogodišnji sveukupni prihodi od konverzije u opštini Aranđelovac nisu prešli više od 100.000 evra. Smatram da će ukidanjem naplate konverzacije mnogo više biti dozvoljeno investitorima da ulažu u adaptiranje devastiranih objekata koji se nalaze na teritoriji konkretno moje opštine.

Zbog čega to govorim? Imamo već najavljene investicije koje iz, normalno, nekih razloga i čekaju. Mislim da će dodatno usvajanjem ovih zakona Aranđelovac dobiti dodatne turističke kapacitete. Trenutno u parku Bukovičke Banje su počeli da se odvijaju radovi za objekat za koji je plaćena konverzija. Iznos je bio negde oko osam miliona. Smatram da je to jako niska cena za onaj period koji smo mi izgubili do početka same izgradnje i adaptacije tog objekta.

S obzirom da će sutra Aranđelovac obeležiti svoj dan grada i 164 godine od dekreta kneza Miloša, ja ću da istaknem da je opština Aranđelovac izuzetno poznata po lokalnoj privredi i vas, ministre, zamoliti iskreno da razmotrite i na neki način nam najavite kada će biti izgrađena brza saobraćajnica Mladenovac-Aranđelovac, kao i auto-put vožd Karađorđe. To su jako važni putevi upravo zbog izuzetno razvijene lokalne privrede, a opet omogućiće nam i bolju transparentnost prilikom odabira i možda lokacije za direktne strane investicije.

Još jednom moram da istaknem i značaj starog zdanja. To je jedno važno mesto za sve Aranđelovčane, tako da ću se konkretno po pitanju rešavanja i određenih dokumenata vezanih za adaptaciju samog objekta koji se nalazi trenutno na Zavodu za zaštitu spomenika kulture preko godinu dana takođe obratiti Ministarstvu.

Još jednom pohvaljujem zakon upravo što će otkloniti sve dosadašnje probleme. U danu za glasanje ću svakako podržati Predlog izmena i dopuna ovog zakona.

Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 08.06.2023.

Uvaženi predsedniče Narodne skupštine, poštovane koleginice i kolege narodni poslanici, pre svega želim da, pošto prvi put govorim na ovu temu, izjavim najdublje saučešće povodom tragičnih događaja koji su nas zadesili, zapravo sve one porodice koje su zadesile. Ono što mogu kao srpkinja i majka da zaključim jeste da je to tragedija koja je sve nas lično pogodila.

Međutim, isto tako želim da osudim najoštrije sve sulude pokušaje politizacije svega, pa čak i ovakvih tragičnih događaja. Predstavnici opozicije umesto da se ujedine u zajedničkom bolu i da pokušamo da složno tražimo načine kako da predupredimo ovakve i slične katastrofe nastavljaju sa retorikom patološke mržnje prema predsedniku Aleksandru Vučiću i čitavoj njegovoj porodici, a zatim i prema svima nama, članovima SNS i simpatizerima.

U ovakvim lažima nema ljudskosti. Na sve ste spremni i ni od čega ne prezate. Vi ste ovu sednicu, gospodo, tražili samo radi političkog profiterstva, a sada ste, vidimo, spremni na sve.

Lažov iz Trstenika je juče na sednici tri puta spomenuo predsednikovu decu, a u stenobeleškama se jasno vidi da je izgovorio tri puta „mrtva deca“. Onda, danas bez imalo stida izjavljuje, a mediji su to objavili, da ne veruje da je Aleksandar Vučić bio u školi „Vladislav Ribnikar“, ej, ne veruje, i upisao se u knjigu žalosti.

Da li je bio? Recite mi. Da li je ovo laž? Da li je ovo laž? Da li je predsednik Aleksandar Vučić bio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i da li se upisao u knjigu žalosti?

Nije smešno. Videli smo da se na poslednjim održanim protestima smejete. Nama ovo nije smešno.

Aleksandar Vučić je, pre svega, otišao slomljen bolom i kao roditelj je tragediju doživeo teško, a ono što posebno poštujem kod svog predsednika jeste to upravo što nije želeo pažnju.

Desilo se da ste isto tvrdili da nije bio ni u Duboni i u Orašju. Kada je pokazao da je bio istu laž ste upotrebili. Danas vi tvrdite da on zapravo nije bio u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, a ja ću vas još jednom pitati – ko laže? Zašto ste tražili sednicu? Isključivo tražite sednicu da biste napadali ovog čoveka, da biste targetirali članove SNS kao one koji su zapravo i odgovorni za samu tragediju koju ste vi svi politizovali.

Ovde, takođe, sedi poslanik, a nisam siguran da li je na Gazeli ili je ovde, ali već dva dana Nevenu Đurić izlaže seksističkim komentarima. Želim da stanem u odbranu svoje koleginice Nevene Đurić koja ni malo ne treba da trpi takve napade, a ti napadi nisu slučajni.

Moram, da zaključim, da se danas ista situacija ponovila, ali nije bilo slučajno. Jer, danas, kada je taj narodni poslanik dobio priliku da se izvini koleginici Neveni Đurić, mi smo dobili, zapravo, izvinjenje „Ćićolini“. Onda ste vi, kao uzročnik toga, to prelili na svoje botove i svi vaši botovi su našu koleginicu Nevenu Đurić tako i oslovili. Smatram da takvim govorom mržnje vi zapravo uzrokujete hajku na članove SNS. Zapravo, nije smešno.

Takođe, i sama sam u poslednjih nekoliko meseci, a posebno u poslednjih par dana, žrtva nasilja isto na društvenim mrežama, pa isto mogu da pročitam jedan post koji je usmeren na moje poreklo. Kaže – narodna poslanica je Sujković Milivojević. Sramoto grada Aranđelovca. Pošto ti je tata Turčin, molim te nauči se srpskoj istoriji, jer obraza nemaš, a i tata Turčin te, očigledno, pogrešno učio. Zar je moguće da ti pominješ Orašac, pa naši preci su se 1804. godine borili protiv tvojih Turaka i stvorili modernu srpsku državu tako što su izvojevali pobedu nad tvojom pasminom? Daće Bog, i 2023 godine, a počelo je.

Ja sam vaspitana da poštujem svaku veru. Ja sam pravoslavne vere. Moj otac i majka su pravoslavne vere. Ono što svako želim jeste da apelujem da ne želim da živim u ovakvoj Srbiji. Ja ne želim da živim u Srbiji bez tolerancije, jer sam vaspitana u tom duhu, tolerancije. Smatram da svi mi ovde trebamo da osudimo i napade na koleginicu Nevenu Đurić, napade na predsednika Aleksandra Vučića, na njegovu porodicu i ovakve sramne napade.

Nemojte više politizovati tragediju i nemojte targetirati ni porodice, ni decu, ni nas kao članove SNS. Živimo u doba savremenih tehnologija. Jednostavno, deca ne prate televiziju. Televizija nije nešto deca prate. Čuli smo i prethodnih dana da jednostavno, možda, anketni odbor nije dobro rešenje, jer smatram da politika nije nešto što je uzrok same tragedije.

Nezadovoljstvo koje su građani izneli u prethodnim danima zapravo je nešto iznad politike, a vi ste to pokušali da politizujete. Zapravo, smatram da jedan ovakav problem zahteva duboku sociološku analizu u koju pre svega treba da budu uključeni kako roditelji, tako i psiholozi, tako i nastavno osoblje, pa možda tek na kraju političari.

To što se sve više stranaca dovodi na proteste, po meni lično je apsurd, ako je u tom strancu, neki turistički vodič protest predstavio kao turističku atrakciju je poražavajuća činjenica, jer se radi o nezapamćenoj tragediji, zapravo, koja je po dobro oprobanoj praksi, prozapadne opozicije i bivšeg režima politizovana. Ovo ne pričam slučajno, ne pričam slučajno, osam godina sam bila direktor turističke organizacije i pratim sve kolege turističke vodiče, a onda sam zatekla jedan post, 27. maja, turističkog vodiča koji je bio na protestu i koji je doveo turistkinje iz Kanade, pa kaže – pitaju turistkinje iz Kanade da li nas možete odvesti na protest. Naravno, naša mala agencija ispunjava sve želje gostiju. Onda slede komentari, treba protest da se uvede u redovnu turističku ponudu. Novo u ponudi, upoznate lokalno stanovništvo i gradske tajne na protestima, uz usputno ćaskanje kofi tu go, sa ljubaznim domaćinima. Suva ekskluziva, birate društvo tokom protesta u šetnji, besplatna tura.

Onda smo dobili isto i naziv protestni turizam, što smatram da je sramno i ovom prilikom osuđujem. Možda i nesmotren potez kolege turističkog vodiča, ali moram da osudim, s obzirom da možda u tom trenutku nije bio svestan težine tragedije koja je zadesila Srbiju, i smatram da je možda i to jedan način da se zapitate ko se sve okuplja na protestima koje organizujete.

Ono što svakako, mogu da kažem i ocenim kao jedan odgovoran i dobar potez Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, je što su samo sinoć najavili nove mere, nakon onih mera koje su momentalno preduzete, nakon same tragedije, a koje se već sprovode. Nove mere svakako će doprineti tome da se pomogne i prosvetnim radnicima i zdravstvenim radnicima i policiji i vojsci, time što će već od 1. septembra za preko 5%, a najkasnije do 1. januara uslediti još 15% povećanja plata. Ono što mogu isto da istaknem jeste da će medicinsko osoblje dobiti uvećanje zarade za preko 5%, dok će vojska, policija i administracija dobiti uvećanje zarada za 11%.

Moram da naglasim da je jako važno to što država vodi brigu i o penzionerima, tako će već od 1. oktobra sa preko 5%, najkasnije od 1. januara za gotovo 15% i penzije biti uvećane, zato što brinemo upravo o našim najstarijih građana. intervencijom države, koja je veoma značajna i na turističkom tržištu imaćemo priliku i da sa novih 100 hiljada vaučera, zapravo našim građanima omogućimo da upoznaju Srbiju, čime će ove godine 300 hiljada vaučera biti dodeljeno građanima.

Sve ove mere zapravo, namenjene su građanima, a slede program Srbija 2020/25, koje se sprovode uprkos nastalim krizama.

Za zloupotrebe tragedije i protesta koje su iskorišćeni kao slamka spasa opoziciji da uberu jeftine političke poene, izmanipulišu građane, koji iskreno tuguju, stoje članovi bivšeg režima 5. oktobra, i ono što sada imamo kao jednu novu strukturu jesu, upakovani prozapadni desničari. Stvar je jasna, a scenario potpuno isti, želite da manipulacijom javnosti izvedete određen broj ljudi na ulice, da ih jednostavno iskoristite jer vas ne podržavaju politički, već iskreno žale za stradalima, a onda pokušate da nasilnim putem sa vlasti svrgnete Aleksandra Vučića i da postignete sve ono što ne možete na legalnim i demokratskim izborima, i to ne krijete, i to preko svojih ideologa poput Jove Bakića, javno i govorite i pokazujete.

Moja poruka za sve vas iza koje stoje sve moje kolege iz SNS, jeste da nikada, ali nikada nećemo odustati od borbe za pristojnu, bezbednu i razvijenu Srbiju, za zemlju u kojoj će se poštovati sva prava i vrednosti civilizovanog društva, ne damo Aleksandra Vučića, ne damo vam Srbiju. Predaja za nas nikada nije bila opcija. Živela Srbija.

Peto vanredno zasedanje , 05.09.2023.

Uvaženi predsedniče gospodine Orliću, poštovane potpredsednice i potpredsednici i koleginice i kolege narodni poslanici, moje današnje pitanje upućeno je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, tiče se izgradnje autoputa „Vožd Karađorđe“ i brze saobraćajnice Aranđelovac-Mladenovac. Pre svega, jako je važan za kraj iz koga dolazim i smatram da je to nešto što bi trebalo da bude i prioritet u sledećim budžetskim planiranjima.

Drugo pitanje je - koliko će vremena proći a da neko konačno reaguje na sve blokade puteva koje smo imali u prethodnom periodu, s obzirom da smo bili svedoci toga da su i majke sa decom ostajale u automobilima na Gazeli na preko 40 stepeni, da smo imali situacija koje su zaista bile nezamislive u 21. veku?

Ono što je meni zapalo za oko kao podatak jeste da preko Gazele dnevno prođe 128 hiljada vozila, kao i 1.351 autobus na osam autobuskih linija, koji preveze 200 hiljada putnika. Zamislite koliko je samo ljudi bilo u agoniji upravo zbog onih koji su želeli samo jedno, a to je bilo da Srbija stane?

Na današnjem dnevnom redu imamo rebalans budžeta koji je izuzetno važan za sve građane Republike Srbije, pre svega zato što se on tiče poboljšanja životnog standarda građana i ono što mene izuzetno raduje je što se upravo u ovom rebalansu budžeta pomaže i koji je usmeren isključivo na taj bolji standard građana Srbije.

Moram da najavim povećanje plata od 1. septembra za 5,5% za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, kao i za medicinske sestre i tehničare, što je izuzetno važno, kao i da će penzije biti povećane od 1. oktobra, takođe za 5,5%. Zapravo, one će već od 1. januara dobiti novo povećanje koje će biti znatno veće, od 14,8%, što zaista može da pokaže koliko brinemo o svima koji su zaposleni i u javnom sektoru, ali koliko brinemo i o našim penzionerima.

Kada je reč o povećanju plata u prosveti i zdravstvu i socijalnoj zaštiti, ovo povećanje plata će ukupno obuhvatiti 208.819 zaposlenih i 143.862 zaposlenih u prosveti, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama, da ne nabrajam koje su ustanove u pitanju.

U rebalansu budžeta se nalazi pomoć za majke, odnosno za decu, od 10 hiljada dinara i smatram da upravo ovakav rebalans budžeta ne bi trebao da se koči, jer se on zaista tiče isključivo poboljšanja životnog standarda naših građana, svih građana i sve naše dece.

Rebalansom budžeta će se obezbediti i sredstva za nove kapitalne projekte i investicije. Naša želja svakako jeste da gradimo i obnavljamo našu zemlju jer znamo u kakvoj situaciji smo našu zemlju i zatekli.

Ono što je izuzetno važno jeste da će deo sredstava biti najavljen za dodatne subvencije poljoprivredi, a takođe još važnije je ono što je obećao predsednik Aleksandar Vučić upravo nakon ovog rebalansa, da će se izdvojiti za retke bolesti i lečenje za decu u inostranstvu dodatna sredstva od 3,9 milijardi dinara i da je to jedno obećanje našeg predsednika koje je, između ostalog, jako važno i koje se tiče svih građana, pogotovo onih kojima je trenutno baš u ovom trenutku pomoć najpotrebnija.

Iako bezidejna politika opozicije pokazuje i to da dok se oni bave blokiranjem Gazele, blokiranjem Bubanj Potoka, jer smo izgradili i obilaznicu, svakako samo jednu poruku imam za kraj, jeste da svi zajedno stanu na sve one puteve koje je izgradio Aleksandar Vučić zapravo ne bi mogli da blokiraju Srbiju i Srbija nikada neće stati.

Whoops, looks like something went wrong.