Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Dejan Manić

Dejan Manić

Jedinstvena Srbija

Obaveštenja i objašnjenja

Zahvaljujem se.

Poštovani predsedniče, poštovane koleginice i kolege poslanici, u ime poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma koristim poslaničko pravo da postavim pitanje premijerki Ani Brnabić, ministru za javna ulaganja Marku Blagojeviću i Ministarstvu prosvete, odnosno, trenutno ministru bez portfelja Đorđu Milićeviću, a moje pitanje ću obrazložiti u sledećem svom izlaganju. Naime, u Vranju, gradu odakle ja dolazim država je dosta uložila što u novo izrađene objekte, što u one objekte koji su rekonstruisani, odnosno, adaptirani. Ukratko ću samo navesti ono što je urađeno, pa ću na kraju reći ono što smatram, odnosno, na šta se odnosi moje pitanje.

Naime, država je uložila preko 350 miliona u rekonstrukciju zapaljenog pozorišta. Uložila je 16 miliona evra za izradu fabrike za prečišćavanje otpadnih voda sa sistemom za prihvat otpadnih voda. Rekonstrukcija bolnice oko 12 miliona evra. Izgradnja novog vrtića. Rekonstruisane su dve osnovne škole, osnovna škola „Svetozar Marković“ i osnovna škola „Vuk Karadžić“. Ostale škole su adaptirane, odnosno, pribeglo se rekonstrukciji u smislu rešavanja energetske efikasnosti, odnosno, zamene stolarije i tome slično.

Međutim, pored svih škola koje su koliko, toliko, renovirane koliko, toliko adaptirane, ostala je jedna škola osnovna škola „Dositej Obradović“, koja je najstarija škola u gradu i čiji objekat datira još iz 1959. odnosno 1960. godine, kada je sagrađena. Dograđena je 1974. godine, i još jednom je dograđivana 1990. godine. Naime, škola je prvo planirana 1959/60. godine za 500 učenika, i tako je i sagrađena. Migracija je učinila svoje, industrijalizacija grada Vranja takođe, da smo morali 1974. godine da se dogradi, jer je povećan broj učenika. Godine 1990. je takođe, dograđena zbog povećanja broja učenika.

Međutim, danas smo svedoci da zbog lošeg stanja škole i zbog lošeg izgleda i nesigurnosti da deca pohađaju tu školu, dolazimo do situacije da deca upisuju se u druge škole koje su renovirane i koje su adaptirane. Projekat za rekonstrukciju škole zajedno sa gradom je urađen početkom 2022. godine, odnosno, to je treća verzija projekta, koja je prihvaćena i na koju je data saglasnost, odnosno, dozvola za izgradnju.

Samo ću ukratko reći ono što je potrebno da se uradi u školi da bi ona bila bezbedna i da bi deca mogla da pohađaju i da se vrati broj đaka koji je nekada bio 1500, pa 1100, a sada ima svega 750 đaka. Mislim da rekonstrukcijom škole može škola da se vrati da opet ima 1100 đaka. Znači, potrebno je rušenje i izgradnja nove fiskulturne sale u skladu sa normativima i ostalim pozitivnim propisima. Zamena spoljašnje i unutrašnje stolarije u celoj školi, kao i postavljanje novih podova u svim učionicama. Zamena dela krovne konstrukcije uz zamenu krovnog pokrivača. Rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže. Rekonstrukcija električne instalacije i ugradnja odgovarajuće rasvete u učionicama. Adaptacija tavanskih prostora, ima preko 500 kvadrata tavanskog prostora koji bi se adaptirao za namene koje su potrebne školi. Stvaranje prostornih uslova za đačke kuhinju, trpezariju, uz korišćenje i adaptiranje postojećih prostorija. Proširenje školske biblioteke za oko 30, 40 kvadrata koji bi bio namenjen za čitaonice. Da se izvrši konverzija energenata za rad sistema centralnog grejanja, da bi se prilagodilo na što jeftiniji i isplativiji način grejanja. Izrada nove ograde školskog dvorišta i u skladu sa izgradnjom fiskulturne sale izgradnja novog igrališta za mali fudbal.

Posebno treba obratiti prilikom realizacije projekta da se obezbedi ulaz za lica sa posebnim potrebama, odnosno, za invalide.

Naime marta meseca je predsednik Aleksandar Vučić, kada je bi u poseti Vranju, obećao Vranjancima da će se obezbediti sredstva za izradu, odnosno za rekonstruciju osnove škole „Dositej Obradović“. Moje pitanje za premijerku, za ministra Blagojevića i za Đorđa Milićevića da li su do sada uspeli da obezbede sredstva za rekonstrukciju osnovne škole „Dositej Obradović“, ako nisu obezbeđena sredstva, da li će u narednom periodu škola ući u program za rekonstrukciju ili da budu obezbeđena sredstva u nekom narednom periodu. Zahvaljujem se.

Whoops, looks like something went wrong.