DEJAN MANIĆ

Jedinstvena Srbija

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Dejan Manić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 13. sazivu kao 47. na listi IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, mandat mu je potvrđen 20.04.2023. godine.

U 13. sazivu deo je poslaničke grupe Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma.

BIOGRAFIJA

Osnovnu i srednju školu završio je u Vranju, Ekonomski fakultet u Prištini.

Profesionalnu karijeru započeo je u Delta Fungiju, nastavio u Delta Agraru, nakon čega je postao prvi direktor tek osnovanog JP Skijalište Besna kobila.

Bio je izvršni direktor u Turističkoj organizaciji Vranje, a nakon toga direktor u JKP Parking servis Vranje.

Odbornik u Skupštini grada Vranja bio je u svim sazivima od 2007. godine.

Političku karijeru započeo je u G17 plus. U Ujedinjenim regionima Srbije bio je do 2012. godine, kada je prešao u Jedinstvenu Srbiju.

Potpredsednik je Jedinstvene Srbije, i predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije u Vranju.
Poslednji put ažurirano: 20.04.2023, 17:09

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 28.04.2023.

Zahvaljujem se.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovana ministarka, poštovani saradnici ministara, poštovane koleginice i kolege poslanici, poštovani građani Srbije, poslanička grupa Jedinstvene Srbije, čiji sam ja član, podržaće sve predloge zakona iz ove objedinjene rasprave.

Što se tiče amandmana koji je predložen, poslanička grupa Jedinstvene Srbije neće glasati za ovaj amandman, ne zato što on nije dobar i ne zato što on nije u skladu sa zakonom, već jednostavno zato što smatramo da za njim nema potrebe.

Naime, Vranje, grad odakle ja dolazim je po početku preregistracije, odnosno obnavljanje gazdinstava, registracije novih, organizovao to na jedan lep i dobar način i smatram da svi gradovi i opštine su mogli tako da urade, tako da smo mi do današnjeg dana negde preregistrovali preko 90% gazdinstva.

Hoću reći da Vranje, u Vranju je registrovano negde oko 4.350 gazdinstva. Ako smo mi to uspeli da uradimo u zakonski predviđenom roku, odnosno roku koji predviđa ove izmene zakona, smatram da nema potrebe za dodatnim rokom za preregistraciju, odnosno novu registraciju poljoprivrednih gazdinstva.

Inače, Pčinjski okrug ima registrovano negde oko 14.000 poljoprivrednih gazdinstava. Tako da, još jednom ponavljam, smatram da nema potrebe za dodatnim rokom, odnosno za povećanje roka, naročito ne od dve godine za preregistraciju ili registraciju novih gazdinstava.

Što se tiče same izmene i dopune zakona, mogu slobodno reći da povećanje budžeta za poljoprivredu, a samim tim mi povećanjem subvencija za podsticaj poljoprivrede dolazimo do toga da na taj način poboljšavamo status naših poljoprivrednih proizvođača, da oni na taj način mogu da planiraju neku izvesniju budućnost u svom bavljenju poljoprivredom.

Naime, moj kraj obiluje velikim brojem manjih poljoprivrednih proizvođača jer gazdinstva u mom kraju su od dva do sedam hektara. Složićete se da to nije velika površina i da to nisu veliki poljoprivredi proizvođači kao što je to u Vojvodini ili Zapadna Srbija, ali Jug Srbije je takav i takav kakav je mora da živi i da opstane.

Ovim izmenama zakona i povećanjem budžeta staraju se uslovi da i ovi manji poljoprivredni proizvođači mogu da opstanu, da se razvijaju i da mogu da razmišljaju da u nekom narednom periodu povećaju svoju poljoprivrednu proizvodnju i da na taj način počnu sebi da ostvaruju neke prihode kojima bi obezbedili svoju bolju budućnost.

Naime, Pčinjski okrug, a i samo Vranje i vranjski kraj ranije je krasila veliki fond stočnog, veliki stočni fond i veliki broj površina pod zasadom jabuka, dunja, šljiva, višnja. U jednom periodu, naročito oko 2000. godine i malo posle 2000. godine stočni fond je u mom kraju pao na istorijski minimum. Zasadi pod voćem su takođe pali na minimum.

Međutim, u zadnjih desetak godina mogu slobodno reći da se to popravlja i da to ide uzlaznom putanjom, da se putem zalaganja u poljoprivredi, odnosno u povećanju budžeta, povećanju subvencija, da imamo naglo povećanje stočnog fonda, da pored onih koji su se nekada bavili stočarstvom imamo i uključuju se i novi ljudi, znači, ljudi koji se sebe vide u poljoprivrednu proizvodnju i koji smatraju da poljoprivrednom proizvodnjom mogu da obezbede sebi budućnost i da obezbede sebi neki bolji život.

Naime, u Pčinskom okrugu su postajale tri fabrike za preradu voća i povrća i za preradu svežeg mesa, „Delišes“ u Vladičinom Hanu, „Poljoprodukt“ u Vranju, „Jugokop“ u Bujanovcu.

„Delišes“ je uspešno privatizovan u Vladičinom Hanu, „Nektar“ je kupio „Delišes“ i on je nastavio da radi, međutim, „Poljoprodukt“ u Vranju „Jugokop“ su u stečaju.

Ako nastavimo ovakvim trendom, povećanje poljoprivredne proizvodnje smatram da će u dogledno vreme naš kraj, odnosno u Vranju biti potrebne neke nove fabrike, odnosno neke nove firme za preradu voća i povrća i za preradu svežeg mesa.

Da li će to da se obnove ove firme postojaće koje su u stečaju ili će se dovesti neke nove firme - u svakom slučaju bez takvih firmi ne možemo ni da računamo na totalni razvoj, jer svaki poljoprivredni proizvođač mora znati da može svoj proizvod negde plasirati, odnosno prodati.

Ono što želim još istaći, to je da pored ove podrške koju naši poljoprivrednici imaju od strane predsednika i od strane republičke Vlade, moraju da očekuju i da imaju podršku i od lokalnih funkcionera, odnosno od lokalne samouprave.

Želim da apelujem svim predsednicima opštine gradonačelnicima u gradovima, da se ugledaju na primer na pravog srpskog domaćina, našeg predsednika Dragana Markovića Palme, koji uspešno godinama vodi Jagodinu. On je u Jagodini obezbedio poljoprivrednim proizvođačima pored sijaset drugih pogodnosti, između ostalog je to da zadnjih sedam godina ne plaćaju porez na poljoprivredno zemljište. Zašto to ne bi mogli da urade i ostali predsednici opština i ostali gradonačelnici? Nije to veliki gubitak za opštine i za gradove, ali je velika dobit za naše poljoprivredne proizvođače i to malo njima mnogo znači.

I na kraju, želeo bih još jednom da istaknem da će Poslanička grupa JS u danu za glasanje podržati sve predložene zakone. Zahvaljujem se.