MARIJA ZDRAVKOVIĆ

Srpska napredna stranka

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Marija Zdravković birana je za narodnu poslanicu jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao šesta na listi ALEKSANDAR VUČIĆ – Zajedno možemo sve, mandat joj je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bila je deo poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ – ZAJEDNO MOŽEMO SVE, članica Odbora za zdravlje i porodicu i Odbora za prava deteta, i zamenica člana Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Odbora za zaštitu životne sredine. Podnela je ostavku na početku saziva, mandat joj je završen 25.10.2022.

U 14. sazivu izabrana je za narodnu poslanicu kao četvrta na listi Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane, mandat joj je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu deo je poslaničke grupe ALEKSANDAR VUČIĆ - Srbija ne sme da stane.

BIOGRAFIJA

Rođena 18. decembra 1973. godine u Beogradu, gde je završila i osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet u Beogradu završila je 1998. godine kao student generacije. Magistrirala je 2005, a doktorirala 2010. godine. Postdoktorsku edukaciju završila je na Univerzitetu u Cirihu, kao stipendista Evropskog udruženja za srčanu slabost u periodu od 2017 do 2019 godine. Zvanje specijaliste iz interne medicine je stekla 2004.godine, a zvanje subspecijaliste iz oblasti kardiologije 2011. godine.

U zvanje asistenta na Medicinskom fakultetu u Beogradu je izabrana 2012. godine, a u zvanje docenta 2019. godine.

Vrši dužnost direktora KBC „Bežanijska kosa“ od septembra 2014. godine.

Govori engleski, nemački i španski jezik.

Izabrana je za odbornicu Skupštine opštine Novi Beograd 2020. godine, i za odbornicu u Skupštini grada Beograda 2022. godine.
Poslednji put ažurirano: 20.03.2024, 09:52

Osnovne informacije

Statistika

  • 2
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Ja se javljam po članu 106. Poslovnika.

Mislim da je potpuno tačno što ste rekli, jedna jedina stvar, da narod treba da izađe na izbore, da apsolutno svi treba da izađu na izbore i da glasaju i da ne dozvole da nikad neko više ovako na gnusan i perfidan način, kao što ste vi sada zloupotrebili prava onkoloških pacijenata, zloupotrebili njihovo pravo na dostojanstveno lečenje. Biti bolestan je vrlo teško i samo onaj ko je bolestan i njihove porodice znaju kako je to strašno. U ovoj zemlji je mnogo učinjeno poslednjih 10 godina. Ne znam da li znaju naši građani, ali ja ću ih podsetiti da je 2012. godine Srbija u poređenju evropskog indeksa bila zemlja u Evropi sa najnižim stepenom zdravstvene zaštite i to su zvanični podaci evropskih udruženja i ustanova. U međuvremenu je mnogo urađeno za sve pacijente u ovoj zemlji.

Ono što želim da vam kažem, mnogo je ružno zloupotrebljavati u ovom skupštinskom domu čast, dostojanstvo i profesionalizam zdravstvenih radnika. Po drugi put se to već čini na jedan vrlo perfidan način i to je nešto što mogu da govore samo oni koji nemaju program, koji nemaju ideju, koji ne znaju kako treba voditi zemlju, u kom pravcu, i kako treba razvijati zdravstvo, jer rezultati u zdravstvu se ne mogu dobiti preko noći, niti se mogu dobiti ovakvim praznim pričama.

Zbog toga mislim da svi treba da izađemo na izbore i svi oni koji ovo gledaju i koji će slušati i koji će čitati i apsolutno treba da pokažemo da razumemo koliko je Srbija napredovala za ovih 10 godina i koliko postoji dobar program SNS, Aleksandar Vučić, liste koju zastupamo. Hvala.

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Poštovanje, javljam se zbog povreda člana 107, vređanja dostojanstva Narodne skupštine, vređanja dostojanstva svih onkoloških pacijenata, vređanja dostojanstva građana Srbije i svih zdravstvenih radnika koji lečimo te ljude predano, svakodnevno. Ovo što je rečeno od strane poslanice, koja koliko je meni poznato nije uključena u taj proces lečenja, je još jedan monstruozni pokušaj zloupotrebe ljudi koji su bolesni i pokazuje da određene osobe ne prezaju ni od čega da iznesu ovakve laži i neistine.

Ja ovo govorim iz svojih ličnih saznanja, radim u KBC Bežanijska kosa 10 godina, direktor sam te ustanove, godišnje lečimo preko 30.000 onkoloških pacijenata, a ukupno pacijenata preko 350.000. Ovo što je rečeno da se pacijenti leče na člansku kartu SNS je sramno, nemoralno i nedostojno bilo koga ko pledira da zastupa građane Srbije.

Dobro je poznato, biću kratka, da nikada više nije bilo mogućnosti za lečenje onkoloških pacijenata. Ja samo 25 godina radim u zdravstvu Srbije. Bila sam stipendista mnogobrojnih međunarodnih fondacija i u Nemačkoj, i u Francuskoj, i u Americi i znam kako se leče pacijenti, znam koliko je upravo u poslednjih 10 godina urađeno za naše pacijente, koliko je došlo novih lekova na listu, koliko su proširene mogućnosti lečenja. Bez obzira na to, sigurno da treba uraditi još više i time se trudimo ne samo za onkološke pacijente, nego i za druge pacijente.

(Poslanici opozicije viču u glas: Vreme.)

S toga na kraju, iako je vreme, nemojte koristiti onkološke pacijente da skupljate jeftine političke poene, jer to nije moralno.