ZORAN SANDIĆ

Nova Demokratska stranka Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Zoran Sandić biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao 10. na listi DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA -Nacionalno demokratska alternativa- Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI ) - Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je deo poslaničke grupe NADA - NOVI DSS - POKS, član Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, i zamenik člana Odbora za evropske integracije. Takođe, bio je član Podobora za održivi razvoj, poljoprivredno zadrugarstvo i kooperativno udruživanje poljoprivrednika.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 11. na listi Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije ( Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe NOVI DSS - POKS (NADA)

BIOGRAFIJA

Rođen je 1970. godine u Kikindi. Srednju školu završio u Zrenjaninu. Po zanimanju inženjer poljoprivrede.

U opštini Žitište bio je zamenik predsednika opštine i pomoćnik predsednika opštine, po jedan mandat.

Od 2020. godine odbornik je u Skupštini opštine Žitište.

Član je Demokratske stranke Srbije od 2000. godine. Predsednik Opšinskog odbora Demokratske stranke Srbije Žitište bio je u periodu od 2000. do 2012. godine. Od 2011. godine je predsednik Okružnog odbora DSS Srednji Banat.

Potpredsednik je Demokratske stranke Srbije.
Poslednji put ažurirano: 10.04.2024, 08:58

Osnovne informacije

  • NOVI DSS - POKS (NADA)
  • Zrenjanin
  • 1970
  • Poljoprivredni inženjer

Statistika

  • 4
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Dame i gospodo poslanici, reklamiram povredu Poslovnika, član 106, da govornik može da govori samo o tački dnevnog reda.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Član 103. nije bio.

Nova demokratska stranka Srbije, iliti nekad Demokratska stranka Srbije, ako je po ičemu poznata, to je bilo po branjenju državnih i nacionalnih interesa.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Repliciram, znači, prethodni govornik je rekao neistinu. I kod male Pavline smo se oglasili, lično ja, kao potpredsednik Novog DSS, stao u zaštitu i po šovinističkim antisrpskim izjavama tzv. prof. Dinka iz Novog Sada. I tu smo se oglasili jasno i precizno, samo što je to spinovanje, skretanje teme sa važnih tema u Srbiji na Dinka koji je nešto rekao pre godinu dana, ali smo se i tu jasno i precizno izjasnili i osudili takvo izlaganje tzv. prof. Dinka sa Novosadskog univerziteta. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 27.06.2023.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, poštovani građani Republike Srbije, postavljam pitanje Vladi Republike Srbije – dokle će Vlada Srbije da svira pod dirigentskom palicom Borelja, Lajčaka, Eskobara, Hila i ostalih svetskih moćnika? Obično ta svirka nije ni „Marš na Drinu“, nije ni „Vostani Serbije“, obično ta svirka je „Oda radosti“.

Mi u Prištini imamo zatočeno u kazamatima na desetine Srba. Oni su tamo u zatvoru samo zato što su Srbi, što su bili na barikadama, što su branili svoj narod i što su branili ono malo Srbije što je u ovom momentu ostalo na Kosovu i Metohiji.

Tamo su zatočeni Nenad i Duško Arsić, Milorad Đoković, Goran Stanišić, Siniša Jeftić, Milun, Nikola, Uroš, Dalibor, sve Srbi i srpska imena i mnogi od njih su u teškoj situaciji.

Šta mi radimo, gospodo? Šta naše rukovodstvo radi? Mi puštamo trojicu šiptarskih specijalaca koji su uhapšeni u užoj Srbiji pod punom ratnom opremom, sa uređajima za prisluškivanje i praćenje. Šta želimo time da postignemo? Da pokažemo da smo za mir, stoti put, da pokažemo hiljaditi put da smo za deeskalaciju, da pokažemo da smo za EU, da smo tolerantni? Za to vreme šta rade Kurti i šiptarske vlasti? Muče i ubijaju naš narod.

Šta je izjavio Kurti posle ovakvog puštanja trojice specijalaca? Kaže gospodin Kurti – iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja kršenje ljudskih prava i Srbija mora biti kažnjena kao agresor. Šta kaže drugi prištinski zvaničnik Krasnići? On pozdravlja odluku suda u Kraljevu i kaže – zahvaljujem se svim našim međunarodnim prijateljima koji su se angažovali i odigrali ključnu ulogu, odlučujuću u ovom procesu. Znači, međunarodni faktor je oslobodio ovu trojicu specijalaca. Na kraju, šta kaže gospodin Orban, koga ja jako poštujem, bio je krajnje iskren, kaže gospodin Orban, citiram - predsednik Srbije Vučić me je upravo obavestio da će u skladu sa zahtevom na našem prošlonedeljnom sastanku vlasti Srbije, ne sud, nego vlasti Srbije uskoro pustiti iz pritvora trojicu uhapšenih kosovskih policajaca. Kako je gospodin Orban ovu odluku imao pre odluke suda u Kraljevu?

Na kraju imamo, onako cinično gospodin Petar Petković kaže – Srbija je pravna država, to nije politička odluka, to je odluka suda u Kraljevu. Hajde molim vas, pa to ne pije vodu ni kod dece u vrtiću. Krajnji cinizam i bezobrazluk.

Drugo pitanje – da li će Ministarstvo zdravlja pomoći završetak i opremanje Opšte bolnice „Đorđe Jovanović“ u Zrenjaninu? Naime, kolege poslanici, građani Srbije, jedna, a možda i jedina bolnica u Srbiji koja je izgrađena sredstvima samodoprinosa. Građani Srednje-banatskog upravnog okruga – Zrenjanin, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj su od 1985. godine izdvajali 25 godina od svoje plate i izdvojili 50 miliona evra za novu bolnicu u Zrenjaninu. Sada vidite paradoks, ta bolnica u Zrenjaninu nije završena. Završeno je pet spratova, pet spratova nije završeno. Zato ja volim da kažem da je Zrenjanin grad nezavršenih projekata. Nije završena fabrika vode, nije završena obilaznica, nije završeno jezero dva, nije završena ni Opšta bolnica „Đorđe Jovanović“. Zbog toga pozivam Ministarstvo zdravlja i Vladu Republike Srbije da izvrše povraćaj sredstava, ali ne kroz novac, nego kroz ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, završetak tih pet spratova i opremanja zrenjaninske bolnice, jer tamo figurira, godišnje se leči oko 20 hiljada ljudi, pet hiljada operacija, tamo rade dobri stručnjaci, vredni ljudi i Zrenjanin zaslužuje da se ta bolnica završi.

Treće pitanje – da li će Vlada Srbije i kada predložiti izmenu i dopunu Zakona o PIO? Naime, ovaj zakon je pun manjkavosti, ovaj zakon je na štetu radnika, pre svega, član 70a gde se kaže – penzija se umanjuje za 0,34% mesečno ili 4,08% godišnje pre navršene 65 godine staža ili član 70b gde se ženama takođe umanjuje penzija i povećava starosna granica. Godine 2015. je bilo 60 godina, 2030. godine će naše žene, majke ići u penziju sa 65 godina. Mi kažnjavamo sa ovim mlade ljude, završavam. Ako neko počne da radi sa 20 godina, on u 60 godini ima 40 godina staža. Pet godina mu fali do pune penzije i mi ga kažnjavamo. Imaće 20% manju penziju. Mislim da Vlada treba da razmotri da se ovaj zakon izmeni, pa kada napuni 65 godina da mu se vrati puna penzija koju je svojim radom na poslu i zaslužio. Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 25.05.2023.

Poštovani predsedniče Skupštine, poštovane kolege poslanici, poštovani građani Srbije, postaviću nekoliko pitanja isključivo premijeru ove zemlje Ani Brnabić.

Prvo, ko je i na koji način procenjivao sposobnost i kvalifikacije Jelene Milić, osnivača Centra za evroatlantske studije, i njeno imenovanje na funkciju ambasadora u Republici Hrvatskoj? Jelena Milić je čuveni NATO lobista, to svi znamo. Citiraću samo jednu od njenih sijaset izjava. Kaže Jelena Milić, citiram: „NATO je bio prinuđen da interveniše zbog nemogućnosti da se na drugi način spreče zlodela koja je učinio Miloševićev režim“.

Dalje, Jelena Milić je bila na promociji knjige Mate Granića. Mate Granić je bio potpredsednik Tuđmanove vlade, posle ministar spoljnih poslova. Čuvena njegova izjava da je ponosan što su 7. avgusta 1995. godine MIG-ovi hrvatske vojske prešli na teritoriju Bosne i Hercegovine i bombardovali srpsku kolonu, gde je stradalo na stotine srpskih i vojnika i civila. Molim kameru da zabeleži. Ovo je naš ambasador u Hrvatskoj, koga mi plaćamo iz budžeta, koji je na promociji knjige Mate Granića, a gle ironije, knjiga se zove „Diplomatska oluja“, naravno, aludira se na „Oluju“ gde je proterano preko 200.000 Srba. I na ovoj slici se vidi, samo što ga nije izljubila.

Pa pitam, da li smo mi mazohisti, da li ova žena zaslužuje da bude ambasador i da bude plaćena našim sredstvima, te pozivam Vladu da što pre razreši ovog ambasadora koji nije dostojan da bude na tom mestu, koja je pljunula na sve žrtve i „Bljeska“ i „Oluje“?

Drugo pitanje, zbog čega je prekršen Zaključak Vlade Republike Srbije o moratorijumu na izvođenje vojnih vežbi sa stranim partnerima? Naime, znamo da od 16. do 30. juna, baš na Vidovdan NATO i njihovi saveznici vrše vojne vežbe na teritoriji naše zemlje, postoji Zaključak Vlade o moratorijumu.

Ministarstvo odbrane kaže – moratorijum važi, ali ovo je izuzetak. Zbog čega je poštovani građani Srbije, zbog čega je kolege poslanici NATO baš taj izuzetak? Da li vam je NATO prijatelj? Da li vam je NATO saveznik? Ne, NATO nas je bombardovao 78 dana, stradalo je preko 2.500 civila, sve u cilju da nam otme 17% naše svete zemlje Kosova i Metohije i mi sada pravimo izuzetak NATO-u. Pitam se da li ćemo napraviti izuzetak i napraviti vojne vežbe sa Ruskom Federacijom ili kako će Ruska Federacija reagovati, a već je reagovala, na ovaj sraman čin, čak smo dobili i pohvale iz SAD. Neka nam služi na čast, a imam informaciju da će svi vojni obveznici, posle ove vojne vežbe vratiti svoje vojne knjižice, jer neće da budu obveznici u takvoj zemlji gde Srbija vrši vojne vežbe sa NATO.

Treće pitanje šta je sa vodom u Zrenjaninu? Vlada Srbije je preuzela ingerencije da će Zrenjanin da dobije zdravu, pijaću vodu 2015, 2017. i 2020. godine, zadnje obećanje da će biti na proleće ove godine tehnička voda, a iduće 2024. godine zdrava pijaća voda. Samo jedna geneza „Waser tehnik“ nemačka firma je dobila posao za prečišćavanje zdrave pijaće vode, raskinut je ugovor 2012. godine. Posle toga „Grupa Zilio“ famozna grupa u APR, jedan zaposleni. Silne malverzacije su tu bile po rečima predsednika države Aleksandar Vučića, da je to kriminal i javašluk, to je rekao predsednik države. Raskinut je ugovor sa „Grupom Zilio“, sada je arapska firma „Metito“ koja je dobila posao na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pitam vas da li su građani Zrenjanina ovo zaslužili? Da li su građani Zrenjanina zamorčići? Da li građani Zrenjanina 20 godina troše svoja sredstva iz budžeta kupujući zdravu pijaću vodu u prodavnicama. Zrenjanin je po glavi stanovnika prvi potrošač flaširane vode. Premijerka Brnabić je izmenila Zakon o komunalnim delatnostima da se dozvoli privatniku da se bavi prečišćavanjem i distribucijom vode i tako dalje. Kada će Zrenjanin dobiti zdravu pijaću vodu?

Četvrto pitanje, kako je moguće da je lice bez odgovarajuće stručne spreme dospelo mesto pedagoškog asistenta u vrtiću u Odžacima? Radi se o Igoru Orošu. Kako je moguće da on bude asistent, posrednik između dece, vaspitačice i roditelja, lice koje je moralo da prođe po Zakonu prvo komisiju, drugo da nije krivično osuđivan i treće psihološki test u Zavodu za zapošljavanje. Takvo lice je prošlo sve to, znači sistem je zakazao, niko nije prepoznao da se radi o pedofilu koji je posle toga slikao nažalost nagu decu.

Ovde je izborna lista SNS.

Imovinska karta

(Zrenjanin, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 105000.00 RSD 01.08.2022 -
Odbornik u Skupštini Grada Grad Zrenjanin Grad Mesečno 40000.00 RSD 21.08.2020 -