ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

Narodni pokret Srbije

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Jovanović biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao prvi na listi MORAMO – AKCIJA – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je zamenik predsednika poslaničke grupe MORAMO - ZAJEDNO do septembra 2023, kada je napustio ovu poslaničku grupu. Nakon toga, prešao je u novoformiranu poslaničku grupu Narodni pokret Srbije – Ekološki ustanak – Novo lice Srbije, gde je bio zamenik predsednika. Bio je predsednik je Odbora za zaštitu životne sredine, i član Odbora za kulturu i informisanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao 12. na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe Ekološki ustanak.

BIOGRAFIJA

Rođen 1966. godine, živi u Beogradu. Završio je osnovnu školu Filip Kljajić Fića na Banovom brdu. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, grupa za organizaciju.

Ekološki je aktivista, široj javnosti poznat pod nadimkom Ćuta.

Osnivač je udruženja Odbranimo reke Stare planine, koje se prvenstveno bavilo suzbijanjem izgradnje malih hidroelektrana na području Stare planine.

Jedan je od osnivača pokreta Ekološki ustanak.

Od 2022. godine bio je kopredsednik stranke Zajedno, nastale ujedinjenjem Otvorene građanske platforma Akcija, Ekološkog ustanka, Skupštine slobodne Srbije i Zajedno za Srbiju.

U septembru 2023. podneo je ostavku na sve funkcije u stranci Zajedno, i napustio stranku.
Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 08:26

Osnovne informacije

  • Ekološki ustanak
  • Beograd
  • Beograd
  • 30.09.1966.
  • producent

Statistika

  • 6
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Predsedavajući da li znate šta piše u članu 98. Poslovnika Skupštine koju vi sad ovde zastupate? Jel znate šta piše u članu 98? Piše da postoji redosled govornika koji se prijavljuju i koji treba da dobiju reč. Vi niste ovde dali reč narodnom poslaniku koji je prijavljen Draganu Joniću. Preskočili ste ga.

Još jednu stvar, gospodine predsedavajući. Večeras kada budete legli u krevet ako se budete budili to znači da ima nade za vas, ali ako mirno spavate vi ste onda beznadežan slučaj koji je još jedan od robova Aleksandra Vučića.

Sram vas bilo, bre!

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Da ponovim, ja sam se još jutros javio po Poslovniku, hvala što mi sada dajete vreme…

Prva sednica (konstitutivna), 19.03.2024.

Vrlo ste inventivni i precizni. Vi ste matematičar, ali ne znam da li se pravite gluvi ili ludi, ali jedno i drugo…

Treće vanredno zasedanje , 13.06.2023.

Pitanje za ministarsku zdravstva, Danicu Grujičić, da li je moguće da se formira komisija veštaka sačinjena od neuropsihijatara, da se utvrdi da li su tačne, da li su tačni navodi Nataše Jovanović, da je Aleksandar Vučić, njen bliski saradnik, sklon čestim manično-depresivnim stanjima i epizodama?

Pitanje za Ministarstvo energetike i rudarstva, po kom osnovu se u prostorne planove Srbobrana uvodi projekat izgradnje vetro-parkova na površini od 450 kvadratnih kilometara na zemljištu koje je prve i druge kategorije, što je u potpunoj suprotnosti sa Zakonom o poljoprivrednm zemljištu?

Pitanje za Gorana Vesića, ministra građevinarstva i infrastrukture, kada će sprovesti rešenje Ministarstva ekologije o rušenju male hidroelektrane u selu Rakita, koji je izgradio Goran Belić potpuno protiv zakona? To je teško krivično delo, eno je Rakijska reka u cevima, to će morati da se vadi kad-tad.

Pitanje za Oliveru Zekić, za policiju, za sve vas, za Željka Mitrovića - ko je autor spota koji se od juče vrti na TV „Pinku“, gde se glumci, njih četrdeset, masovno targetiraju, proglašavaju onima koji hoće da ruše državni poredak?

Pitanje takođe za Ministarstvo energetike - šta se dešava u selima u okolini Šapca? Firma „Deomajni“ je dobila pravo na istražne radnje, ajde pogodite - za šta? Naravno, za litijum koji je mnogima ovde pomračio um. Po kom to zakonu se dozvoljavaju istražne rade bilo kome, a da se ne pita lokalna zajednica? Imaćete opštu pobunu i tamo, samo da znate.

Na kraju pitanje za premijerku Anu Brnabić. To pitanje sam postavljao više puta. Da vidimo - koliko koštaju računu za infostan i struju u Jovankinoj vili, u kojoj se gospođa Brnabić baškari već godinama, a uskoro će da pakuje svoje kofere odande? Hvala.

Treća sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2023.

Pre svega, želim da izrazim najdublje saučešće svoj pobijenoj deci.

Ne želim da postavljam više nikakva pitanja, iako je ovo termin za postavljanje pitanja svima vama koji vodite ovu državu. Aleksandru Vučiću, vama gospodine Orliću, celoj Vladi želim da kažem samo jednu stvar – zahteve koje smo ispostavili, a znate koji su, imate rok da ispunite do sutra u 18.00 sati.

Da li vi stvarno mislite da će narod da gleda beskonačne sednice Skupštine na kojoj se ispostavljaju nekakvi izveštaji kako je sve u redu sa REM-om, kako je u ovoj zemlji sve u redu, dok Srbijom teku potoci krvi. Ana Brnabić nam priča kako sistem nije zakazao. Evo danas u „Informeru“ kaže: „Opozicija preti ubistvima i silovanjem dece“. To piše današnji „Informer“. Tu su fotografije nekih od nas.

Ja sad vama postavljam pitanje – a šta je vaš cilj zapravo? Šta vi hoćete? Evo ga „Informer“ od jutros. Moja fotografija i fotografije kolega. Da ja hoću da silujem decu? E zato ovo mora da se prekine, ovo zlo koje promovišete zadnjih deset godina. Zato Skupština danas, sutra i sve ove dane koje ste smislili da vodite ovde neće više biti ovde, nego će biti sutra na ulici. Ja vam samo kažem – razmislite dobro šta radite, igrate se s narodom.

Ko sprečava poljoprivrednike da dođu u Beograd? Ja pozivam policiju i sve one koji dobijaju naređenja da spreče naše paore da dođu u Beograd, da odbiju naređenje. Niko neće sprečavati bilo koga da dođe ovde. To ćete imati priliku da vidite sutra. Još jedno pitanje za ministra policije Batu Gašića – koliko tačno košta vaša fotelja i čime se to meri? U svakoj normalnoj zemlji, kada se desi ovako nešto, ministar policije podnosi ostavku, u miru i tišini. A videćemo koliko ste spremni da branite tu poziciju. Mi ovde nećemo dozvoliti da razmrcvarite ovu sednicu unedogled, jer to je vaš cilj. Šta je smislio Aleksandar Vučić? Samo da skloni narod s ulice, da ovo traje unedogled. Zaboravite na to. Ja vam zato kažem – ispunite zahteve odmah, REM, članovi REM-a da se sklanjaju odmah, Bata Gašić da odmah podnese ostavku. Ako je mogao Ružić, može i Gašić. I oko toga se s vama više nećemo raspravljati.

Pozivam sve ljude, sve građane da sutra u 18.00 sati ovde dođu, pa ćemo da vidimo koliko će da traje ova sednica. Toliko. Hvala.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 22.12.2022.

Zdravo živo svima.

Pitanje za vas, predsedavajući, dokle vi mislite da kršite Poslovnik ove Skupštine? Hoće li biti neke redovne sednice ili planirate da stalno zakazujete sve po hitnom postupku? U čemu je problem? Čega se plašite? Kada ćete dozvoliti narodnim poslanicima da u redovnoj proceduri podnesu zakone, predloge zakona o onome što se tiče svakodnevnog života građana? U redu, znamo s kim imamo posla, teramo dalje.

Pitanje za predsednika opštine Vlasotince, gospodina Bratislava Petrovića, da li je svestan šta je potpisao kada je izdao dozvolu za malu hidroelektranu na Rupskoj reci? Da li je svestan da se za to odgovara krivično i da se za to ide u zatvor? Ovom prilikom veliki pozdrav za sve meštane sela Dadince, ima ih na stotine, nisu samo oni, nego i iz okoline, koji već evo četvrti dan i noć brane svoju reku, Rupsku reku, da ne završi u cevima, od ludaka koji hoće sebi da strpaju milione u džepove i misle da mogu da nastave sa gradnjom malih hidroelektrana.

Pitanje za gospođu Đedović, šta traži katastar malih hidroelektrana na sajtu Ministarstva za rudarstvo i energetiku? Pa da li vi mislite stvarno i dalje da nastavljate sa tom zločinačkom idejom da gurate reke u cevi? Eno dole Sopotnica reka takođe viđena za pakovanje u cevi. Pa hajde da pitam ja sve vas, gospodo koji vodite ministarstva koja odlučuju o životu i smrti naših reka, evo, pitanje za vas gospođo Irena Vujović, koliko košta ta Rupska reka i sve što živi u njoj? Hajde recite koliko to košta.

Pitanje za vas, ministri koji niste ovde – kome mi postavljamo ova pitanja danas ovde? Gde su ministri? Ima vas 25. a od 25 ministara nema ni jednog ovde. Svaka čast. Sram vas bilo.

Takođe, pitanje za sve vas koji vodite ovaj grad, za Šapića – da li vi znate da evo već dva meseca u naselju Far u Surčinu bivši radnici „Ratka Mitrovića“ žive bez struje i bez vode, ne svojom krivicom? Zato što država ne može da reši imovinske odnose između aerodroma opštine Surčin i EDB, 17 ljudi koji primaju mizerne penzije, to su bivši radnici „Ratka Mitrovića“, danas žive bez struje i bez vode. Imali ko petlju da ode kod njih da ih obiđe? Šta me gledate? Kako vas, bre, nije sramota, sve zajedno? Baš vas briga i za ljude i za narod.

Drugo pitanje – zašto vam se bune rudari u Boru, gospođo Đedović? Pa, oni primaju najveće plate u ovoj zemlji. Prosek plata 110.000, a zbog čega se bune? Eno ih pred štrajkom. Pa, znate zašto? Zato što oni ne žive u svojoj zemlji, oni su kineska provincija. Zato što su Kinezi rešili da rešavaju pitanja radničkih prava tako što hoće da im ukinu beneficije koje imaju decenijama. U kojoj zemlji mi živimo? Čija je ovo zemlja, kineska ili srpska? Velika podrška za rudare iz Bora i da vam kažem – niko nema prava da vam ukine ono što piše u Kolektivnom ugovoru, vi ste rudari, imate prava na sve beneficije.

Šta je sa rudarima iz Resavice? Što oni štrajkuju? Primaju 70.000 platu, prosek. Sram vas bilo. Zakidate na rudarima iz Resavice. Imaćete opštu pobunu, drugari, na ulici. Možete da me gledate koliko hoćete. Ja vam kažem – to što vi radite, to je ukidanje osnovnih ljudskih prava.

I vama, gospodine Orliću, prošli put ste mi zakinuli vreme koje mi pripada, nemojte mi više oduzimati vreme i reč. Ja vam neću dozvoliti da ovde kršite Poslovnik tako što ćete meni oduzimati reč. To isto važi i za moje kolege. Ko ste vi da ljudima zabranjujete da govore?

Samo vi, gospodine Atlagiću, radite svoj posao. Vi ste otrovniji od sumporne kiseline „Rio Tinta“. Samo nastavite. Dakle, ovde nećete sprečavati narodne poslanike da govore, gospodine Orliću.

Imovinska karta

(Beograd, 30.08.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 132513.00 RSD 01.08.2022 -