PEĐA MITROVIĆ

Stranka slobode i pravde

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Peđa Mitrović prvi put je izabran za narodnog poslanika u 14. sazivu, kao 27. na listi Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić (Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak - Ćuta, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Novo lice Srbije), mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine. U 14. sazivu bio je deo poslaničke grupe Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana do 10. aprila 2024, od kada je deo nove poslaničke grupe Stranka slobode i pravde.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1988. godine u Beogradu. Završio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu na modulu za međunarodne finansije. Završio master studije iz javne uprave na Queen Mary Univerzitetu u Londonu.

Radio je kao analitičar i konsultant za međunarodne razvojne i finansijske institucije, kao što su UNDP i Svetska banka.

Od 2018. do 2022. godine bio je odbornik i predsednik odborničke grupe SSP u Skupštini Grada Beograda.

Član je Stranke slobode i pravde od osnivanja i njen generalni sekretar.
Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 10:58

Osnovne informacije

  • Stranka slobode i pravde
  • Beograd
  • 1988
  • Diplomirani ekonomista - master javne uprave

Statistika

  • 2
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Trebalo vam je 136 dana od pokradenih izbora i 87 dana od konstituisanja Skupštine da formirate najglomazniju i najskuplju Vladu koja je Srbija imala u prethodnih 25 godina.

Pričali ste da će vaše Vlade biti male, da će biti jeftine i efikasne. Ovo što danas vidimo je sve osim toga. Ono što vidimo jeste Vlada koja je veća od bilo koje Vlade u Evropi, od Poljske, Estonije, Rumunije, Bugarske. Ne postoji Vlada koji broji ovoliko članova.

Imate čak pet ministara bez portfelja, pet ministara za koje u ovom trenutku ne znamo šta će raditi i šta zadužuju, ali znamo da će primati plate.

Ono što je najopasnije za ovu zemlju, imate dva ministra koja su na crnoj listi SAD, dva ministra zbog sumnje u umešanost u šverc oružja, šverc narkotika, dva ministra koja su poslovala u ofšor zonama, dva ministra koja su simbol korupcije i koji danas sede u vašoj Vladi.

Tako je, gospodine Vuline, to ste vi.

Nijedna normalna i odgovorna Vlada na svetu to ne radi. Nijedna normalna i odgovorna Vlada na svetu to ne radi. Nijedna normalna i odgovorna Vlada ne stavlja kompromitovane članove na vrh države, a vi ste to upravo uradili.

Osim toga, na čelo vaših ministarstava stoje i kadrovi koji sa resorima svojim nemaju apsolutno nikakve veze.

Pazite sada, gospodin Selaković - ministar kulture, Dejan Ristić – na čelo Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Jelena Žarić Kovačević vodi Ministarstvo državne uprave. Niko sa svojim resorom veze nema. Nemanja Starović vodi Ministarstvo rada. Apsolutni šampion ove Vlade je Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede. Pa zaista sramota za ovu Vladu.

Nije sve crno. Ima ministara koji su dali svoje ime, založili su svoju karijeru, žele nešto da postignu. Ja tim ministrima želim svu sreću. Nisam siguran šta će postići, ali znam da ih ima i zaista želim da zbog ovog društva oni postignu uspeh.

Sada bih se okrenuo na ekspoze vaš. U svom ekspozeu hvalite se kako je Srbija pod vašom vlašću ostvarila neviđeni ekonomskih uspeh. Ono što je istina i što brojke dokazuju, to je da za vreme vaše vladavine Srbija je u najboljem slučaju ostvarila prosečan privredni rast. Prosečna stopa rasta pod vašom vlašću bila je 3% do 3,5%, a prema oceni Fiskalnog saveta morala je biti najmanje 5%.

Šta hoću sada da vam ilustrujem? Kada ste vi došli na vlast, Srbiju su poredili sa Češkom, Poljskom, Mađarskom. Onda su počeli po nivou razvijenosti da porede sa Rumunijom i Bugarskom. Danas ste dobili situaciju da se mi poredimo sa Albanijom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, uz svo dužno poštovanje prema tim državama. Vi ste uspeli za 12 godina da u apsolutnom zaostatku ostavite Republike Srbiju u pogledu privrednog razvoja.

Još jedna stvar. Godine 2012. kada ste preuzeli vlast, BDP Srbije po stanovniku bio je 58% BDP po stanovniku Hrvatske, danas je 53%. Godine 2020. hvalili ste se kako ćemo sustići do kraja 2021. godine Hrvatsku po stopi rasta i po nivou razvoja. I to apsolutno niste uspeli.

Ono što još vidim u vašem ekspozeu, nema odustajanja od projekata koji apsolutno nisu prioritet. Gradite stadione na kojima se igra jedna utakmica godišnje, a pola Srbije nema kanalizaciju. Gradite Nacionalni stadion, a ni reči nema o organizovanom skriningu na kancer dojke. Srbija je po stopi umiranja od kancera dojke prva u Evropi. Deset godina nemate snage, volje i želje da se uhvatite u koštac sa ovim problemom. Prepuštate da nam Srbija nestaje zbog lošeg zdravstva.

U Boru, u kom vlada epidemija kancera dojke, gradite akvapark od 22 miliona evra, a ne gradite gradsku bolnicu i ne obnavljate gradsku bolnicu koja je u očajnom stanju. Toliko o vašim prioritetima. To vas upozoravaju iz Saveza ekonomista Srbije.

Voleo bih samo jednu stvar za kraj. Čuo sam danas gospodina Vučevića kako je rekao da je Srbija u vreme DS došla do nivoa zaduženosti 72% BDP. To nije istina. To se desilo pod vlašću SNS i SPS. Godine 2015. vi ste doveli Srbiju na rub bankrota, zato što ste Mlađanu Dinkiću dali sve instrumente da vodi ekonomsku politiku ove zemlje. Zato što nema zaokreta, zato što ekonomiju Srbije vodite na ivicu bankrota, mi nećemo glasati za Vladu. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Zahvaljujem.

Poštovana predsednice Narodne skupštine, poštovani građani i građanke Srbije, što smo danas ovde? Danas smo ovde zbog onoga što se desilo 17. decembra. Dakle, 17. decembra se desila takva izborna krađa da vam niko na izbornoj pobedi nije čestitao, sistemska krađa rezultata izbora u Beogradu, kupovina glasova, dupli birački spiskovi. Dakle, nema šta nismo zabeležili tog dana šta je SNS radila. Šta nam vi danas nudite? Vi nam danas nudite zakon koji kaže da 2. juna treba da se održe istovremeno beogradski i lokalni izbori u Srbiji u onim opštinama gde nisu održani. Dakle, u roku od 40 dana od današnjeg dana treba da se održe izbori gde ćete vi, navodno, u tom periodu ispraviti sve izborne nepravilnosti koje smo uočili u prethodnom periodu.

Počeću od toga kako birački spisak izgleda. Dakle, birački spisak u Srbiji izgleda tako što u njemu postoji milion i 300 hiljada glasača više nego što ih je realno fizički u zemlji. Na to je upozorila CRTA. Dakle, na šta birački spisak izgleda, da se njim manipuliše i da je osnov za manipulaciju u Republici Srbiji. Birački spisak kao takav, kaže CRTA, ne može sprečiti izborni inženjering na teritoriji Republike Srbije.

Vi za 40 dana hoćete da sredite birački spisak, a danas pred nama ovde nije zakon o komisiji koja treba da se bavi biračkim spiskom. Ovde pred nama nije zakon koji treba da reguliše pravo glasa građana tako da na lokalnim izborima mogu glasati samo oni koji na teritoriji jedinice lokalne samouprave žive najmanje godinu dana.

To govori o vašoj dobroj veri, odnosno vašoj lošoj veri da se u narednom periodu od 40 dana zapravo apsolutno ne reše nikakvi problemi u izbornom procesu u Srbiji. Vi nas hoćete da naterate da izađemo na izbore, da u roku od 40 dana ponovite sve ono što ste 17. decembra izveli kada ste ukrali izbornu volju građana.

Zato ja vas danas pozivam, a čuo sam ovde od vas da niste, vi iz vladajuće koalicije zadovoljni zakonom koji je pred vama, da ste naterani za njega da glasate, da je to vaš neki ustupak, zato vas pozivam da prihvatite naš predlog ustavnog zakona koji odlaže sve lokalne izbore i beogradske izbore za jesen kako bismo imali dovoljno vremena da izvedemo sve, dakle da pripremimo sve izborne uslove tako da izbori budu makar minimalno fer i pošteni. U suprotnom, ono što ćemo imati 2. juna biće repriza 17. decembra. Dakle, biće repriza vaših patrola koje po Srbiji idu i kupuju glasove, biće repriza šatora koje ste podizali ispred biračkih mesta da biste kupovali glasove i organizovali bugarske vozove.

Dakle, još jedan put – biće repriza neslućene izborne krađe zbog koga vam niko iz sveta nije čestitao na izbornim rezultatima.

Još jednom vas pozivam – uzmimo se u pamet. U interesu građana Srbije molim vas, odbacite, dakle prihvatite naše amandmane, odbacite ovaj izborni zakon, izglasajte Predlog zakona koji smo vam mi predložili, a to je da sve izbore pomerimo za jesen kako bismo obezbedili izborne uslove u interesu građana Srbije, u interesu izborne volje građana.

Zahvaljujem.