Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanice Ana Jakovljević

Ana Jakovljević

Narodni pokret Srbije

Govori

Poštovane građanke i građani Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, „Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem“, reči su velikog Meše Selimovića.

Od kada je 17. decembra prošle godine na izborima održanim u Srbiji, na do sada nezapamćen način, prekrojena izborna volja građana, o čemu postoje brojni dokazi, kao i izveštaji domaćih i stranih posmatrača koje je vlast pozvala da prate izbore, opozicija je na osnovu poverenja koje joj je ukazalo preko milion građana Srbije odlučila da pruži otpor i da ne pristane na takvo prekrajanje volje.

To nepristajanje smo prethodnih meseci vrlo jasno iskazali, boreći se brojnim demokratskim sredstvima, protestima na ulicama, borbom u okviru institucija Republike Srbije, pre svega u parlamentu, skretanjem pažnje međunarodnim partnerima Srbije sa kojima sarađuje i razgovara najpre vlast, a potom i ostali politički akteri u ovoj zemlji, na nedopustivo kršenje izbornih prava.

Svesni političke krize koja je nastala nakon decembarskih izbora, imajući u vidu interese građana čiji smo narodni predstavnici, ušli smo u pregovore sa vlašću o izbornim uslovima. Ti pregovori su započeli 1. aprila ove godine i uprkos simboličnom datumu, za nas iz opozicije, oni su bili sve samo ne šala, već upravo suprotno.

Jasno smo istakli tri zahteva, da se formira komisija od predstavnika vlasti, opozicije i civilnog sektora koja će imati izvršna ovlašćenja za kontinuirano unapređenje biračkog procesa, da Javni servis istinito, nepristrasno i profesionalno izveštava o aktivnostima svih učesnika izbornog procesa, da svi preostali lokalni izbori u opštinama i gradovima budu raspisani u isto vreme sa izborima za Skupštinu Grada Beograda.

Započeti pregovori koji još uvek traju nisu bili ni malo laki. Tokom pregovora slušali smo kako su zloupotrebe koje su jasno dokumentovane zapravo izmišljene, a i da izmene u biračkim spiskovima nisu dokazane.

Na naše predloge za unapređenje izbornog procesa, kao i uvida u birački spisak, dobijali smo komentare da su oni, citiram: „Zasnovani na strahu koji je metafizička kategorija i kojom parlament jedne zemlje ne može da se bavi.“

Juče popodne prilikom predaje opozicione izborne liste za Grad Beograd, desila se vrlo zanimljiva situacija pa bih volela da je stručnjaci za metafizičko objasne građanima Srbije. Naime, kandidatu Narodnog pokreta Srbije na listi za odbornika u Skupštini Grada Beograda, koji je već bio odbornik od 2018. godine i bio je kandidat za odbornika na izborima koji su održani u decembru, je juče nakon predaje liste „Biram Beograd“ rečeno da se ne nalazi u biračkom spisku, iako se u prethodnom periodu nije dogodila ni jedna činjenica kojom bi u skladu sa zakonom on bio izbrisan iz tog spiska.

Moj advokatski mozak jasno vidi niz zloupotreba i krivičnih dela koja su učinjena ovim aktom za koje bi neko trebalo da odgovara i verovatno i bi da živimo u demokratskoj državi. Ali, umesto toga, upućeni smo na metafizičke analize date situacije, pa bi sada valjda da pravosudni sistem ove zemlje krene konačno da radi svoj posao i reši sve slučajeve ovog tipa, trebalo bi da se upustimo u metafizičku analizu jeli svet konačan ili beskonačan, jesu li su duša i telo isto ili različito, pa možda naš kolega iz Narodnog pokreta Srbije iako fizički ne postoji u biračkom spisku možda može dušom da bira i da bude biran u prostoru van fizičkog sveta.

Nego da ostavimo na stranu svu komediju u koju je vlast pretvorila izborni proces u ovoj državi, građanima Srbije želimo jasno da poručimo da smo se uz zaprećenje izbornih procesa borili da bar malo unapredimo i da ćemo i nakon njega i nastaviti borbu za vladavinu prava u Srbiji. Tako smo usvojili i izmene zakona koji je omogućio da svi izbori za gradove i opštine u Republici Srbiji budu održani istog dana to je 2. jun 2024. godine.

Formirana je Radna grupa koja je već počela da radi i koja će i nakon 2. juna 2024. godine nastaviti kontinuirano da radi na unapređenju izbornih procesa u Srbiji, a u ovom konkretnom slučaju će izuzetno dobiti nadležnost da vrši uvid u Jedinstveni birački spisak po precizno utvrđenim parametrima, kako i da prati promene koje se u njemu dešavaju i koje su se i do sada dešavale kako bismo sprečili ponavljanje scenarija iz decembra prošle godine.

Danas su pred nama izmene i dopune Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku čiji je Narodni pokret Srbije predlagač zajedno sa ostalim opozicionim kolegama koje izlaze na izbore.

U skladu sa predloženim izmenama svi građani koji su prethodnih 11 meseci promenili prebivalište, tačnije od 3. jula 2023. godine do 2. juna 2024. godine, svoje biračko pravo će moći da ostvare na biračkim mestima prethodnog prebivališta. Praksa je da se biračko pravo dozvoli u određenoj lokalnoj samoupravi nakon nekog vremena od preseljenja i ranije je postojala kod nas, a i danas postoji u svetu.

Takođe je važno ovom prilikom i napomenuti da građani neće moći da glasaju na osnovu boravišta već samo na osnovu prijavljenog prebivališta, jer će Uputstvo u sprovođenju Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku, koje je donelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, biti stavljeno van snage.

Uvažene građanke i građani Republike Srbije, slobodni izbori su temelj svakog demokratskog društva. Ono što svi moramo iznova i iznova da se podsećamo je da je vlast smenjiva i da po Ustavu zagarantovanom pravu možete slobodno bez pritiska i ucene da birate svoje predstavnike dok god ne dobijete vlast koja će raditi u vašem interesu. Takva vlast mora da vam omogući da možete da živite od svog rada, a ne da čekate kada će vam neko tu i tamo samovoljno pred izbore udeliti neki novac, da možete da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer uskoro neće imati ko da nas leči, da naša deca dobiju obrazovanje koji će ih spremiti za život i da se osećaju sigurno u školama i vrtićima, da državne institucije rade nepristrasno i profesionalno svoj posao, a ne da se preko njih pojedinci bogate sebe raspolažući našim novcem bez ikakve kontrole.

Zato što čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem Narodni pokret Srbije bira borbu za svaki grad i svaku opštinu u Republici Srbiji koja 2. juna 2024. godine izlazi na izbore tačnije njih 88.

Biramo borbu i uvek ćemo je birati sve dok Srbija ne postane uređena zemlja po demokratskim standardima, a to je dragi građani naša zajednička borba, to je borba svih nas i zato je neophodno da u što većem broju izađete 2. juna 2024. godine na izbore, jer je nas ipak više.

Stalno slušamo kako vlast ima većinu kada to pretvorimo u matematički izraz vlast ima polovinu od polovine izašlih birača pa prostim računom dolazimo do jedne četvrtine broja birača u Republici Srbiji. Tu četvrtinu na prethodnim izborima su dobili prekrajanjem izborne volje.

Građani Republike Srbije, u prethodnih mesec i po dana smo se borili i izborili da se birački uslovi u Srbiji unaprede i borbu ćemo nastaviti i nakon 2. juna. Ono što je ključno da uvek znate je da je moć za dalju borbu i u vašim rukama. Biračko pravo je vaše lično pravo i vi ste ti koji odlučujete u kakvoj državi želite da živite. Zato vas pozivam da nam se 2. juna u što većem broju pridružite i izađete na birališta širom naše lepe zemlje, u gradovima i opštinama gde se izbori održavaju. Samo zajedno možemo stvoriti zemlju po svetskim i evropskim standardima u kakvoj zaslužuju da žive svi naši građani i zato sledeći svetle primere naših predaka 2. juna izaberite borbu olovkom, jer na slobodu niko neće pokloniti. Za nju se uvek moralo boriti. Mi biramo pobedu.
Uvaženi građani i građanke Republike Srbije, dame i gospodo narodni poslanici, kao neko ko je 18 godina svoje karijere proveo u visokom obrazovanju, ja ću se danas osvrnuti na deo ekspozea mandatara Vučevića u kome govori o obrazovanju.

Ono što je vrlo zabrinjavajuće je da u tom ekspozeu nismo ništa čuli o ozbiljnim i suštinskim problemima sa kojim se naše obrazovanje suočava, ali smo dobili marketinške doterane floskule, koje suštinski ne znače puno, pa ću se osvrnuti na nekoliko.

Kao prva i najvažnija stavka navedeno je dualno obrazovanje, koje je prepoznato kao komparativna prednost Srbije koja bi trebalo da nauči decu da misle, da kreativno razmišljaju, da stvaraju nove ideje i vrednosti. Ovo je vrlo zanimljivo viđenje dualnog obrazovanja, posebno ako imamo u vidu da je sam zakon kojim je on regulisan prilično sporan, zato što predviđa rešenja koja nigde u svetu ne postoje, pa ili smo genijalni ili je nešto drugo u pitanju. U tom kontekstu, moram da postavim pitanje – šta rade strukovne škole i akademije, koje su kod nas pravljene po uzoru na nemačke škole, koje su pravi primer saradnje privrede i obrazovanja?

Ono što bih volela da vas obavestim, očito da ne znate, da deca koja danas upisuju prvi razred, dok dođu do visokog obrazovanja, 60% zanimanja koja danas postoje tada neće postojati. Ono što je suština obrazovanja je da takvoj deci daju dovoljno široku sliku o tome kako sistem izgleda i mogućnost da se prilagođavaju promenama koje dolaze, a ne da ih uskostručno specijalizujete da budu prosta radna snaga, i to na tržištu koje nije razvijeno i koje vrlo malo ima usko specijalizovanih profesija.

Dalje, u ekspozeu pominjete program Evropske unije „Erazmus plus“, u kontekstu razmene prosvetne saradnje, kako želite da privučete strane studente, bez ikakvog objašnjenja kako to planirate da uradite. Iz ove rečenice je jasno da onaj koji je ovo pisao zapravo i ne zna kako ovaj program funkcioniše, jer strane studente možete da privučete jedino ako imate atraktivno visoko obrazovanje. Ako, gospodine, ne znate Nacionalno akreditaciono telo koje je zaduženo za davanje akreditacija visokoškolskim ustanovama je 2020. godine izbačeno iz Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju, zato što standardi po kojima to telo radi su zastareli, baziraju se na metodama kontrole kvaliteta, umesto da primenjuju mehanizme unapređenje kvaliteta.

Da li znate da se poslednjih godina u Evropskoj uniji formiraju alijanse evropskih univerziteta kroz koje će, sva je prilika, ići i finansiranje svih programa i projekata iz Evropske unije. Do sada je deo te alijanse postao samo Univerzitet u Beogradu.

Kad sve ovo prethodno imamo u vidu, onda mi tek nije jasna ideja o franšizama najprestižnijih svetskih univerziteta u Srbiji, i to kako nam deca ne bi odlazila u inostranstvo. Mene samo zanima ko je pisao ovu rečenicu, da li je razmišljao o razradi te ideje. Kao neko ko ima 18 godina iskustva u obrazovanju, ja zapravo ne znam odakle da počnem da vam objašnjavam koliko je ta ideja sumanuta i nesprovodiva u praksi.

Odlazak dece u inostranstvo nije uopšte loša stvar, već naprotiv. Studiranje u inostranstvu je fantastična prilika da se nauči o drugim zemljama i kulturama i da tako stvorite građane sveta. Suština je u nečem drugom, da se ta deca, kada svoje pametne glave oplemene novim saznanjima, požele da se vrate u ovu zemlju.

Takođe, u ekspozeu pominjete uvođenje digitalnog sveta i povećanje broja IT odeljenja. Ja bih samo želela da vas podsetim da po PISA testu, koji se sprovodi u više od 80 zemalja sveta, a koji meri funkcionalnu pismenost u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog, kaže da je u Srbiji svaki treći petnaestogodišnjak funkcionalno nepismen, a da problemi kreću od četvrtog razreda osnovne škole. Kada se ovi podaci pogledaju u trogodišnjim stručnim školama, funkcionalna nepismenost ide i do 95%.

Internet tehnologije, draga gospodo, su samo jedan od načina koji olakšavaju sticanje znanja, a ne omogućuju da se znanje kao takvo stekne. Šezdeset posto naših mladih ljudi smatra da naše obrazovanje ih ne osposobljava za život i posao i da iz njega izlaze sa nedovoljno znanja i potrebnih veština.

Samo bih se još osvrnula na infrastrukturne projekte koje pominjete, na laboratorije i zgrade koje planirate da gradite i posebno ističete nastavu iz oblasti fizike, hemije i biologije. Poštovani gospodine Vučeviću, ako niste znali, najveći kapital jedne zemlje je ljudski kapital, a ne zgrade i objekti. Ne sumnjam ja da ćete vi napraviti zgrade, ali glavno pitanje je ko će u tim objektima učiti decu. Dece je u Srbiji sve manje, a od 2015. godine drastično opada i trend upisa na nastavničke fakultete, o čemu su se oglašavali i nastavnici Univerziteta u Beogradu, kroz platformu „Osam dekana“.

Problemi obrazovanja u Srbiji su toliko brojni, da mislim da sve vreme poslaničkih grupa mi ne bi bilo dovoljno da o njima u ovom trenutku razgovaram, ali ima vremena, pričaćemo o tome.

Naravni pokret Srbije će glasati protiv ovakvog predloga Vlade, jer smatramo da promenu ne mogu da naprave ljudi koji su decenijama na političkoj sceni, od kojih su većina postali ministri opšte prakse, pa se stalno recikliraju i pomeraju sa mesta na mesto, od resora do resora. Ali vas molim, u ime svih građana Srbije, da najozbiljnije shvatite ovaj resor, jer on prevazilazi sve političke razlike. Od ovog resora zavisi ne samo razvoj naše zemlje, već naš opstanak. Ne znam ko vam je od saradnika pomagao u pripremi teksta ekspozea o ovom resoru, ali bih vas kolegijalno posavetovala da se ne oslanjate na njihovu ekspertizu, već da pronađete stručne ljude koji će vam jasno reći koji su suštinski problemi obrazovanja u Srbiji.

Bez obzira na moje lično mišljenje o političkoj partiji kojoj pripadate, vi ste, gospodine Vučeviću, mandatar Vlade u ovom trenutku i imate priliku da uradite nešto što pre vas vaši prethodnici nisu uradili, da probate da bar nešto uradite i ovaj sistem popravite. To je pitanje od nacionalnog značaja i, po mom skromnom mišljenju, možda i najvažnije pitanje, pa bi bilo dobro da mu tako i pristupite.

Znam da je slogan SNS da Srbija ne sme da stane, ali vas molim da u ovom resoru povučete ručnu, jer ako ovako nastavimo da se krećemo, ne piše nam se dobro, završavamo sigurno u provaliji.
Uvaženi građani Srbije, znam da je kasno i neću …

Jel mogu da iskoristim sada ja svoje vreme? Dobila sam reč i nemojte vreme da mi uzimate. Budite parlamentarni, toliko možete. Ceo dan vas slušamo ovde, evo možete mene nekoliko minuta da saslušate.
Uvaženi građani Srbije, ono što želimo da kažemo da će Narodni pokret Srbije podržati ove izmene zakona zato što smatramo da je to u interesu građana Srbije.

Da tako mislimo govori naše ponašanje, jer smo vrlo konstruktivno pristupili rešavanju političke krize u koju ste nas doveli kada ste pokrali izbore 17. decembra. Prisustvovali smo pregovorima, postavljena su tri uslova koja ste uz nećkanja na kraju prihvatili i smatrali smo da prihvaćeni uslovi sada nas obavezuju da ispoštujemo naše i ne bojkotujemo izbore.

Ono na čemu ćemo insistirati da dve radne grupe, jedna koja se tiče uvida u birački spisak, a druga koja se tiče izmena izbornih zakona. Potrudićemo se da one ne budu mrtvo slovo na papiru i da ne pristupite tome da ako hoćete nešto da ne uradite, vi osnujete radnu grupu.

Maksimalno ćemo se boriti za građane Srbije i za njihovo pravo da slobodno glasaju, da se nikada više ponovi scenario 17. decembra. Mi znamo da se nećete preko noći probuditi i postati demokratska vlast, jer je to nemoguće posle 12 godina, ali ćemo slušajući naše građane koji nam stalno govore u kontaktima da moramo da se borimo, boriti da vas konačno sa vlasti skinemo.

Tako da, ono što želim da poručim građanima Srbije, mi biramo borbu svim demokratskim sredstvima i pozivamo građane da na sledeće izbore izađu u što većem broju, jer tako možemo da sprečimo sve marifetluke koje pripremate i koje hoćete da sprovedete. Idemo do pobede, samo da znate.

Whoops, looks like something went wrong.