Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika <a href="https://otvoreniparlament.rs/poslanik/9875">Nenad Mitrović</a>

Nenad Mitrović

ZAJEDNO

Govori

Hvala puno.

Poštovani građani Srbije, u ime Demokratske stranke tražim da se briše Zakon o zaduženju od 360 miliona evra za izgradnju fudbalskog igrališta koje se patriotskim jezikom zove nacionalni stadion, mada, po meni, trebalo bi da se zove višenacionalni stadion, jer će kredit koji uzimate da vraćaju sve nacije koje žive u Republici Srbiji, čak i Žigmanov ministar. Zašto da se briše?

Gospodo, u poslednje dve godine u UEFA takmičenjima od 29 odigranih utakmica naši timovi su izgubili 26 utakmica, dve nerešeno i jedna pobeda. E, sad, da vam opet primerom objasnim.

Zamislite vi kao roditelj imate dva deteta i jedno dete od 29 predmeta ima 26 jedinica. I vi njemu kupujete kao nagradu za to "Lamborgini" ili "Džini", a drugo dete osvaja sve nagrade ovog sveta na svetskim takmičenjima iz biohemije, fizike, matematike, hemije, biologije, osvaja prva mesta i vi njemu ne kupujete ni pantalone. Zašto non-stop forsirate neznalice? Zašto forsirate neznalice? Sva ova pametna deca će otići, a ostaće neznalice da žive u ovoj zemlji.

Po meni, da ste zadužili zemlju za 360 miliona evra i otvorili nacionalne laboratorije za biohemiju, patofiziologiju, hemiju, matematiku, fiziku, oberučke bih glasao za taj kredit. Za ovaj kredit Demokratska stranka neće glasati.
Baš lepo, hvala. Poštovani građani Srbije, molim vas da pojačate vaše televizore i molim ministra da sasluša moje izlaganje. Vi hoćete da uložite 520 miliona evra za izgradnju fudbalskog stadiona, po proceni Fiskalnog saveta, pošto ga izvodi strana firma, biće 25% skuplji, odnosno procene su da će otići u milijardu.

U Atini, Panatenaikos je počeo da pravi stadion 2023. godine i završiće ga 2026. godine, broj mesta 40 hiljada i košta 125 miliona evra.

Maroko, Kazablanka, Hemfribogart, zavrišiće stadion od 115 hiljada mesta 2028. godine za 582 miliona evra.

Hratska, Zagreb, završiće stadion 2026. godine od 34 hiljada mesta za 60 miliona evra.

Mi pravimo stadion od 52 hiljade mesta, da li je to racionalno'

Ja vam kažem, žao mi je što je ministar Tončev otišao, da je njegova firma“Tončev gradnja“, gradi stadion, a ja da budem nadzor, ovaj stadion bi bio jeftiniji i koštao bi najviše 150 miliona evra, jer bi bilo gradnje, ali ne bi bilo ugradnje, jer mora da se, ja tražim da se domaćinski posluje. Deca u Srbiji moraju da znaju da su prioriteti znanje i prosveta, a nikako megalomanski projekti, ulaganje u znanje i prosvetu, dovešće do razvoja Srbije, a nacionalni stadion kako ga vi zovete, nikada. Hvala.
Hvala puno.

U pitanju je slovna izmena i stavlja se reč „Srbija“. Činjenica je da svi mi u ovoj sali volimo Srbiju. To je zemlja u kojoj živimo, to je naša domovina i ne postoji veća ili manja ljubav, ali voleo bih da vas pitam ako smo 2014. godine uzeli kredit od Arapa iz Abu Dabija zbog konsolidacije budžeta od jednu milijardu i 2017. godine uzeli još milijardu evra za konsolidaciju budžeta od jedne milijarde po 2% kamate i za 10 godina nismo vratili ni jedan dolar i Arapi su zaradili po prvom kreditu 200 miliona dolara i po drugom kreditu 160 miliona dolara. To je 360 miliona dolara. Tražimo reprogram za ove dve godine po 4% kamate, gde će oni zaraditi ukupno još po 80 dolara i to je preko 500 miliona dolara.

Znači, igrate se dolarima i trošite te dolare naše dece kao što ja trošim „Negro“ bombone.

Recite mi, pogotovo kolege iz Ministarstva finansija, kako smo dozvolili, kada imamo toliko para, da damo Arapima 500 miliona dolara uludo, a da kredit nismo vratili, a na računu imamo šest i po milijardi evra? Posle se čudimo što Arapi imaju toliko para, što imaju po 50 žena, što kupuju „Lamborginije“, a mi nemamo hleba da jedemo. Da li je to normalna ekonomija ili je to ekonomija kamikaza*

Hvala puno.
Hvala.

Poštovani građani Srbije, evo kredit kako izgleda. Unikredit banka došla u Srbiju, sa Republikom Srbijom organizuje kredit, 103 miliona evra, rok otplate devet godina, grejs period dve godine, naknada za ne povučena sredstva 0,3%, naknada za obradu kredita 0,3%. To vam je, pa kažete, šta je to 0,3%? To je 310.000 evra za kredit od 103 miliona evra. Ja znam da se obrađuje rana, da se obrađuje drvo, da se obrađuje zemlja, ali kako se to obrađuje kredit da uzmete samo na startu 310.000 evra?

Belibor, čisto da znate, je referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na panelu banaka. To se tako zove. To se banke sastave međusobno i donesu odluku koliki će da bude belibor. On je uglavnom 5,45%. Tako da će tih 103 miliona evra za devet godina biti 206 miliona evra, budite sigurni. Mi na računu imamo 6,5 milijardi evra. Zamislite, omogućavamo banci kojoj treba da bude čast što uopšte pregovara sa Republikom Srbijom i ne sme da uzme naknadu za obradu kredita ili naknadu za ne povučena sredstva, jer će već dobiti sto posto profita od para koje platiti građani Srbije, a ona zelenaškim kamatama dodatno nas stavlja u još veće siromaštvo. Hvala puno.
Hvala puno.

U pitanju je slovna promena i u pitanju je da se stavi reč Srbija.

Ja mogu da se složim sa ministrom da se kapitalni projekti rade iz kredita i nemam nikakav problem i da se uradi neki put iz kredita i da se kupi kombajn iz kredita i da se nabave sredstva za navodnjavanje iz kredita i sve te investicije će služiti da Srbija prihoduje novac.

Ministar je rekao – da dobronamerno vam kažem da budžet Republike Srbije moramo da čuvamo. Gospodo poslanici ja imam jednu osobinu da svakog čoveka slušam čak slušam i kad odem u crkvu na Liturgiju slušam šta sveštenik priča. Zato sada hoću da vam kažem – slažem se sa tim slušam i analiziram šta priča, tako slušam i ministra.

Hoću sada da vas pitam gospodine ministre mi smo prošle godine imali kamate za kredit milijardu i 450 miliona evra i te kamate smo vratili i hvala Bogu da smo ih vratili, međutim problem je da mi nismo imali novac da vratimo kamate za kredit nego smo uzeli novi kredit da bi vratili kamate za kredit, pritom smo samo glavnicu od duga koji je tada iznosio 35 milijardi evra vratili samo 20 miliona evra.

Ako neko od vas što se smejete može da mi kaže – u kojoj zemlji se vodi takva ekonomija? U kojoj zemlji na takav način vodite računa o Republici? To mi odgovorite.

Hvala puno.
Hvala.

Put 2019. godine pogođen između Republike Srbije, odnosno „Koridora“ i „Azvirta“ za 467 miliona evra. Godine 2023. rađen je aneks ugovora i put je poskupeo na 550 miliona evra.

Ajde sada malo da još nešto naučite od mene, pa me saslušajte šta ću vam reći.

Grejs period tri godine, kredit na 10 godina i opet 0,30% naknada za kredit. Za 128 miliona evra naknada za kredit je 400.000 evra.

Pazite sad, operacija transplantacije bubrega u najelitnijoj klinici u Americi sa plaćenim putem košta 300.000 evra, a ako hoćete bubrege od nekog poznatog preminulog, onda platite i 400.000 evra. Ne možete da mi kažete da obrada kredita ove banke je toliko skupa. Ne možete. To je samo uzimanje para od ove napaćene države.

Dalje, naknada za nepovučena sredstva… Pričam zbog vas, ne zbog sebe. Naučite nešto. Naučite prvo da slušate ljude kao što sam ja naučio da slušam ljude. Naknada za nepovučena sredstva je 0,30% dva puta godišnje, što znači da će biti ponovo ako se ne povuku sredstva ili se kasni, ponovo dva puta po 400.000 evra i to je opet milion evra.

Vi trošite te evre kao da vam ih je deda ostavio. Pa, povucite malo ručnu. Povedite računa o ovoj zemlji. Dobronameran savet.
Hvala.

Biću nadam se precizan. Samo lud čovek je protiv obilaznice Kragujevac, protiv autoputa prema Šapcu, prema bilo kom putu, ali vaši megalomanski projekti su doveli do toga da je autoput od Niša do Prištine stao. Nema jedna mašina na tom putu. Zašto? Zašto je izgradnja stala? Ja se bojim da zbog nemogućnosti finansiranja, kreditiranja svih ovih megalomanskih projekata ne dođemo u situaciju da sve ovo u jednom trenutku stane. Zato ja diskutujem ovde. Zato DS diskutuje, bez obzira što je to vama smešno. Ovo je zabrinutost sada, kao i tada kada je ministar rekao i slažem se sa njim – žao mi je što ne postoje banke Republike Srbije, da, žao mi je što je Mlađan Dinkić uradio to što je uradio sa bankama, da, drago mi je što postoji Poštanska štedionica, ali se borim da i Poštanska štedionica nestane sa ovim kreditom koji mi nećemo biti u mogućnosti da vratimo. Hvala puno.
Hvala puno.

Kao što vidite, ne može biti sve loše. Ne postoji sto posto loš čovek, niti sto posto dobar čovek.

Ovde ima jedno dobro, a to je da ste posao dodelili srpskim firmama, konzorcijumu "Auto-put" d.o.o. i "Evromotors" d.o.o. Beograd. Ali, ne valja što uzimate kredit, ne valja što ne znate da vodite državu. Ja imam dokaze za to, zato što iza mene ima ogroman rad i rezultati.

Opet ovde ima 0,3% na ukupan iznos, odnosno 310 hiljada evra, banka će zaraditi na obradu kredita. Da obrađuje zemlju, da obrađuje drvo, pa da razumem. A ona na dva klika na kompjuteru, tako što prosledi od nje na budžet Republike Srbije, uzme 310 hiljada evra i onda niču poslovne zgrade na Novom Beogradu od 28 spratova, sve u mermeru. Pa, nije to dobro, gospodo. Loše ste ispregovarali. Ne smete tako da pregovarate sa bankama.

Banci treba da bude čast što uopšte sa vama, sa državom, pregovara i mora da smanji kamatne stope za obradu kredita i za zadržavanje sredstava, zato što će ogroman novac zaraditi od kamata. Jer, ovde je grejs period 10 godina.

Ovaj put, ova obilaznica će koštati tri puta više nego što ste uzeli ovaj kredit. Da ste pametni, od šest i po milijardi koje imate na računu, samo da ste potrošili 500 miliona evra na ove sve projekte uštedeli bi dve milijarde evra za 10 godina. Tako posluje pravi domaćin, a ne ovako, naširoko. Pa, ko će da vrati? Pa, uzećemo kredit, pa ponovo ćemo da vraćamo. Ako je to vladavina, onda ja nisam normalan.
Hvala vam puno.

Demokratska stranka pita Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije - kada ćete objaviti poziv za predlaganje kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, u narodu poznat kao REM, u skladu sa novim Zakonom o elektronskim medijima? Rok za raspisivanje je 4. avgust. Sutra je zadnji radni dan. Zašto se i dalje ne poštuje zakon koji donosimo ovde u Skupštini? Ili ćete možda sutra zasedati kao Odbor za kulturu? Tražimo hitnu informaciju.

Drugo pitanje je pitanje za ministra Lončara. Gospodine ministre, zašto ste postavili klime samo na četvrti sprat porodilišta "Narodni front" i zašto niste održavali klime koje su postavili 2007. godine?

Gospodo, a to je ujedno i odgovor za mnoge koji pitaju - a što niste vi postavili klime kada ste bili na vlasti - mi nismo varvari, radili smo i mi nešto. Klime su postavljene 2007. godine, nisu održavane do današnjeg dana i sada ste postavili klime samo na četvrti sprat. Da li je to samo zbog televizije?

Drugo pitanje za ministra Lončara. Gospodine ministre, zašto su većina bolnica i domova zdravlja u blokadi? Ja sam čovek u srednjim godinama, približavam se starosti, počeću da budem korisnik bolnice i zdravstvenih usluga. Voleo bih, kada dođe to vreme, da umrem od smrti, ne zbog blokade i zbog nemanja sredstava, jer morate da znate da većina hirurških sala, lekari kada ulaze, hirurzi u hirurške sale, nemaju sredstva za dezinfekciju ruku. To je osnovno pitanje, to nije političko pitanje. Zašto se ne rešava problem blokada bolnica i domova zdravlja, kada kažete da na računima Republike Srbije ima šest i po milijardi evra? Kada ćete početi da rešavate taj problem? To se tiče svih građana Srbije.

Treće pitanje, vrlo važno, pitanje za Agenciju za bezbednost saobraćaja, direktno Damiru Okanoviću, koji se često pojavljuje na televiziji. Imamo realan problem. Deca koja polažu sa 16, 17 godina "B" kategoriju, do 2021. godine ne smeju da voze posle 23 časova, odnosno od 23 sata do 6 časova ujutru ne smeju da voze. Znači, vi ste ograničili tu decu da ne smeju da rade ni noćne smene, ne smeju da rade kao konobari, ne smeju da rade u IT sektoru, ne smeju da rade kao frilenseri.

Zamislite da obuka za tenk traje samo tri meseca i posle toga puštate vozača tenka sa 20 godina da vozi sam, bez pratnje. Obuka za bilo koji oklopni transporter, za kamion, u vojsci isto toliko kratko traje i puštate na putevima da ista ta mlada deca voze ta borbena vozila bez pratnje, a deca koja su 16, 17 godina, moraju pet godina da imaju privremene dozvole. Razumem da se kontroliše na alkohol, razumem da se kontroliše na kubaturu, ali ograničavati decu da ne mogu da voze automobile od 23.00 sata i da ne mogu, da im je skraćeno pravo na rad, mislim da je vreme da se taj zakon koriguje.

Taj zakon po meni i po ovim stvarima uopšte ne doprinosi bezbednosti saobraćaja, doprinosi samo punjenju budžeta Republike Srbije. Mora da znate da MUP Republike Srbije prihoduje od 25 do 30 miliona evra na mesečnom nivou od mandatnih kazni, bolje nego NIS i Telekom zajedno. Ako smatrate da je to preduzeće koje treba da prihoduje onda je u redu, ali ako smatrate da je bezbednost saobraćaja, moramo da promenimo saobraćaj.

U Vladičinom Hanu ne postoji mlado dete koje nije kažnjeno zbog toga, tamo su patrole policije koje non-stop vrše pritisak na građane samo zbog takvih sirovih zakona, nesmislenih, ne misaonih nego sirovih zakona koji samo MUP poštuje. Tražimo Damira Okanovića da dobro razradi ovaj zakon i da dođe do promene zakona. Hvala puno.
Hvala puno.

Poslanici Demokratske stranke traže da se ukine pretplata za RTS.

Ja ću malo da okrenem priču. Jutros, dok sam se spremao za ovu Skupštinu, peglao sam košulju. Nisam se spremao nešto teoretski, nego peglao sam košulje i bila je jedna jako lepa emisija na Drugom programu ujutru, a to je bila emisija o Merimi Njegomir i o njenim pesmama. Inače, za mlađe poslanike, da znate da je to prva pevačica narodne muzike koja je pevala, odnosno držala svoj koncert na Kolarcu. Posle njene smrti, ona je nastavila da živi i ona će živeti u svojim pesmama sve dok je Srbije. Ova Skupština će ostati poznata po tome što donosi zakone koji se ne primenjuju, što se zadužuje neprimereno i što ova generacija te dugove neće vraćati.

Da je program na RTS-u tako kvalitetan i inspirativan, ja bih oberučke glasao za povećanje TV pretplate. RTS informativni program, ne mislim o kulturnom programu koji, kako je koleginica rekla, vrlo brzo neće imati obavezu da više 20% svog programa promovišu kulturu, dakle, informativni program, po meni, toliko je zla naneo ovoj državi od 90-ih do danas zbog neprikladnog informisanja, neobjektivnog informisanja, više zla nego sve sankcije, ratovi i bolesti od korone pa naovamo. RTS informativni program ne radi dobro posao i ne zaslužuje uopšte povećanje TV pretplate. Hvala puno.
Hvala puno.

Poštovani narodni poslanici, građani Srbije nisu nepismeni ljudi opšte prakse već su samo zabrinuti i nepoverljivi ljudi opšte prakse. Narod u Srbiji se dosta plaši svega i svačega i ne veruje više nikom, pogotovo ne veruje političarima. Političari često znaju da budu stručnjaci opšte prakse, da pričaju o svemu, pogotovo o nečemu što ne znaju, ili imaju iluziju da znaju.

Zbog smirivanja tenzija u društvu, koje su danas u Srbiji poprilično velike i otklanjanja svake sumnje da li je opozicija strani plaćenik, da li su špijuni, saradnici raznih službi ili, ne daj bože, da koče razvoj Srbije, predlažem kao narodni poslanik Demokratske stranke, zahtevam i pitam predsednika Republike i predsednika Vlade, a u vezi iskopavanja litijuma u Srbiji, najveći rudnici, znate, litijuma su u Australiji, Čileu i Kini. Pitam - kada ćete organizovati put u Australiju za 50-ak ljudi iz Srbije, da vide rudnik litijuma i da vide visoke ekološke standarde koje primenjuje Rio Tinto u tim rudnicima?

Novac za to može vrlo lako da se nađe. Recimo, da ne šaljete 300 autobusa u Loznici, za bilo koji miting, nego da umesto plaćanja tih autobusa uplatite putovanje za 50 ljudi u Australiji. Među putnicima treba i mora da budu i Zlatko Kokanović i Dragan Simović i Ljiljana Bralović i Nebojša Petković i novinari Žaklina Tatalović, i Jovan Memedović sa RTS, i Jelena Obućina i Ljubica Gojdić, naravno i Gordana Uzelac, i Milomir Marić, ako hoćete da vam bude zanimljivo i pozovite ovu Jovanu sa "Pinka". Vođa puta mora da bude Aleksandar Vučić, jer je to važno pitanje i u pitanju je budućnost Srbije.

Snimite gospodo rudnike, napravite specijalnu emisiju o visokim standardima zaštite životne sredine i obavezno da svratite u Zapadnu Australiju blizu Perta, da pitate građane zašto su zabranili iskopavanje litijuma na svojoj teritoriji, pod izgovorom da na tom području ima dosta šuma i livada.

Ako se pokaže da je Rio Tinto čaj od bosiljka, kamilice ili nane, vi ćete vladati srećno do kraja života. A opozicija će večno biti opozicija i samo tako ćete uveriti građane Srbije da je Rio Tinto ekološka organizacija i samo tako ćete smiriti građane Srbije.

Drugo pitanje koje imam, a to je pitanje kada će pravosnažne i izvršne presude Osnovnog suda Surdulice biti izvršene i to nije samo Osnovni sud u Surdulici, nego i Treći osnovni sud u Beogradu, Viši sud u Vranju, Apelacioni sud u Nišu i Vrhovni kasacioni sud, jer više meštana, seljaka sela Kržnice i Manajla, opštine Vladičin Han, ispod kojih sela je probijen tunel, tužili su Euroalijansu, i dobili su i izvršne presude i izvršitelji rade i nikada nisu mogli da naplate svoja potraživanja.

Napominjem da mi je ovo poslao kao narodnom poslaniku advokat iz advokatske kancelarije Nikolić, koji je bio vaš član i on i njegov sin, znači članovi SNS, traže pomoć od poslanika DS, da se izvrši pravo. Igrom slučaja taj čovek je bio i sudija i koji je mene sudio, a danas smo saradnici. Isti taj advokat je poslao pismo i Aleksandru Vučiću na Andrićev venac, januara 2024. godine, tražeći pomoć, jer ovo su ljudi oštećeni zato što Euroalijansa ne može da se blokira.

Aleksandar Vučić do dana današnjeg nije odgovorio i ja tražim odgovor od Aleksandra Vučića zašto nije odgovorio i od Ministarstva finansija zašto ne mogu da se naplate potraživanja koja su dobijana na sudu. Hvala lepo.
Poštovani građani Srbije, danas nije srećan dan za Srbiju. Nije bio ni juče, neće biti ni sutra, nažalost, nije bio srećan dan ni 17. decembra, kada su bili izbori u Republici Srbiji.

Nama je tada Evropa i ceo svet, nama su oni rekli da smo mi lopovska zemlja, da se mnogo krade i da niste u stanju ni jedne izbore da sprovedete a da ih ne ukradete. Postali ste gori i od ovih žutaća i G-17 koji su prešli kod vas.
Hvala i vama.

Ja sam vas molio da ne kradete izbore.

Postali ste gori i od ovih žutaća koji su prešli kod vas i ovih iz G17. Čak i Goran Vesić hoće da promeni identitet, postalo mu je neprijatno da bude sa vama. počeo je da piše eseje o Beogradu, verovatno hoće da se zove Momo Kapor ili da se zove u najgorem slučaju Džejmson Born.

Znam da je vama glavna ideja da usvojite zakon i da paralelno sa tim, uz dizanje dimne zavese, da ne primeti niko da se i dalje kradu izbori, jer ruku na srce, vi ne možete da dobijete izbore slobodne, demokratske izbore, jer nemate podršku građana kada su izbori slobodni.

Hteo bih da kažem jednu bolnu istinu za Srbiju, nije Aleksandar Vučić pokrao izbore, nije krao on izbore, nego deo naroda za sitne privilegije u korist SNS i Aleksandra Vučića pokrao je izbore 17. decembra. Čak, po svedočenju jednog visokog funkcionera SNS, i SPS je krao izbore u određenim opštinama u Srbiji.

To narodi Japana, Švedske, Engleske, Nemačke, Francuske i mnogih drugih nikada ne bi dozvolili da ih pokradu na izborima. Zato ti narodi i postoje, a nas je sve manje i sve više nestajemo. Ja, kao Nenad Mitrović, poslanik DS ne pripadam tom lopovskom delu naroda koji krade izbore, ja želim da pripadam narodu kome je čast imovina, a Srbija svetinja, a ne plen.

Primer – ja ne želim da vam pričam o mitu konja Šarca Kraljevića Marka i Vile Ravijojle, hoću da vam pričam o hrabrom i čestitom jednom srpskom oficiru, kome je u čast Stanislav Binički napravio kompoziciju „Marš na Drinu“. To je pukovnik Milivoje Stojanović Brka, koji je na Bregalnici, na Ceru, na Kolubari zaradio tu kompoziciju i pokazao kako se brani dostojanstvo Srbije. Moj uzor, a i uzor mladim ljudima treba da bude i on, ali i gospodin Ivo Andrić, čija tabla stoji na dva metra od mene, koji je pedesetih godina prošlog veka bio poslanik u ovoj Skupštini, sa još dvadeset književnika, bili su poslanici u ovoj Skupštini. Zbog njega i njemu sličnih, imam obavezu da budem dostajan narodni poslanik.

Zato danas kao narodni poslanik molim sve poslanike SNS i poslanike SPS da polože ostavke na članstvo u svojim strankama, kako bi se nekako spasila Srbija od vaših saveznika i vaših tajkuna.

Svi vi znate da ovo što radite niti je dobro, a mnoge od vas je i sramota šta rade vaše vođe i vaši partijski drugovi. E, vas što je sramota pozivam da zajedno donesemo zakone da se lopovi pohapse, da se više ne krade, da nema više straha, da mogu deca da imaju kvalitetno obrazovanje, da može da se živi od svog rada, da možemo kvalitetno da se lečimo. Posle toga izbori će biti stvarno praznik demokratije i biće onako kakav je i potok planinski – bistri, brzi i kvalitetni. Hvala.
Količina junačkih i patriotskih govora od strane SNS i zamagljivanje uma mladim ljudima zarad opstanka na vlasti na ovoj Skupštini je prosto neverovatan. To ste isto radili i kada sam ja bio mlad, kada sam imao 20 godina, isto to ste radili, gotovo ste kao srpski radikali uništili moju generaciju. Ja ću se truditi za generaciju moje dece da ostanu ovde i da ne budu ranjena i da ne budu žrtve vaše politike.

Poštovani građani Srbije, moje ime je Nenad Mitrović i ja sam se za ovih 14 meseci stvarno trudio da budem narodni poslanik, u pravom smislu te reči, delegiran od strane DS.

Što se tiče ove Skupštine, dovoljno je da čovek koji živi u Srbiji pročita dnevni red današnjeg zasedanja i da stvori realnu sliku o državi, o njenom političkom i pravnom uređenju, ekonomiji, pa i o tretiranju psihofizičkog stanja same nacije. Najblaže rečeno, u pitanju je teško prikriveno rasulo ili totalni haos, u skladu sa zakonom.

Kada ministar finansija Siniša Mali koristi rečenice, citiram: „prvi put u istoriji“, „važna vest za naše penzionere“, „najveće povećanje ikada“, „apsolutno sjajna vest za sve građane“, „na računu imam pet milijardi“, itd, očekujete da ceo svet bruji o ekonomskom uspehu Srbije. Potajno se nadate da način vođenja Srbije uđe u obaveznu nastavu i literaturu na najboljim univerzitetima ekonomije u Evropi i u Americi. Logično bi bilo da svi novinari sveta dođu u Srbiju i snime ekonomskog tigra, a Sinišu Malog posle ovog mandata delegiraju da počne da vodi svetsku ekonomiju i da ne spašava samo Srbiju, nego da se nađe u spašavanju čovečanstva.

A kako je u stvari rađeno saniranje budžeta? Ekonomske reforme koje se zasnivaju na podizanju PDV-a sa 18 na 20%, otimanju penzije penzionerima, povećanju akciza za 8%, uvođenju akciza 2015. godine, ne znam da li vam je to promaklo, od 7% na struju, gde ste struju svrstali sa „marlborom“, „danhilom“, sa „sobranjem“, sa vinjakom, sa stomaklijom, smatrajući da je struja isto luksuz kao i ovo što sam naveo, kao i nerazumno i bez plana uzimanje kredita, stavljajući pod hipoteku sve što vredi u Srbiji. Ovo će stvarno biti uvršteno u literaturu najboljih univerziteta ekonomije, ali kao primer, kao loš primer, odnosno kao primer žabe u toploj vodi. U jednom trenutku žaba će biti skuvana, neće ni osetiti, država neće postojati, jer smo sve što smo imali dali u zalog.

Mladi ljudi to odlično znaju i zbog toga su prošle godine 69.514 mladih ljudi sa prosečnom starošću od 35 godina otišli u zemlje Evropske unije. A koliko smo jaka zemlja reći ću vam isto tačne podatke, čisto da znate. Mi smo ove godine imali smanjenu potrošnju svinjskog mesa za 20%, junećeg mesa za 15%, sa oscilacijama po mesecima od 10 do 60% i mleka i mlečnih proizvoda za 20%.

Ministarka poljoprivrede sigurno zna da gubitak u poljoprivredi u ovom trenutku na uljanoj repici iznosi po hektaru 450 evra. Pšenica i ječam sa prinosima iznad proseka iznose 350 evra po hektaru, a kukuruz 150 evra po hektaru i suncokret 100 evra po hektaru. Zamislite ljude koji obrađuju 400 do 600 hektara što su uzeli u zakup, a zakup po hektaru je 400 evra, a zamislite da su to gubici nekoliko stotina hiljada evra samo po sezoni. Jedino što imamo povećanje u konzumaciji, to je ono što zovemo viršle i parizer, tamo gde nema uopšte mesa. Jesu li ovo, poštovani građani Srbije, parametri koji vam govore da živite kvalitetno? Jel može Srbija da živi dobro ako više troši nego što zarađuje? Naša zemlja ukupno planira da prihoduje u 2024. godini 17 milijardi i 296 miliona evra, a planiramo da potrošimo 18 milijardi i 965 miliona evra. Konstantno više trošimo nego što zarađujemo.

Kao narodni poslanik Demokratske stranke, nikada neću lagati kako bih došao na vlast. Nikada ne bih ni lagao zarad opstanka na vlasti. Nikada nisam voleo moćne i lažno siromašne političare, jedino što volim to je moćnu i bogatu i ravnopravnu i pravednu Srbiju.

Za ovu zemlju treba da bude mnogo važniji Nenad Mitrović kao veterinar, nego Nenad Mitrović kao političar. Mnogo je važnije da imamo dobrog učitelja, jer dobar učitelj može da napravi dobrog predsednika, a poznati predsednik, a ne zato što je poznat zato što je izmislio penicilin, nego zato što se ne skida sa televizije, nikada ne može da napravi dobrog učitelja. I zbog toga učitelji u ovoj zemlji su nam preko potrebni.

Molim vas, iskoristite ima još uvek pametnih ljudi na beogradskim i na svim ostalim univerzitetima koji su željni da pomognu ovoj zemlji, jer očito da vi populistički vodite zemlju u pogrešan pravac.

Hvala svim građanima Srbije koji su me slušali ovih godinu dana. Hvala i srećno svima na izborima.
Drage moji poslanice i poslanici, prisustvujemo debati o zakonu koji nije zabeležen od kada postoji ljudska vrsta.

Poznato je da svi zakoni, pošto smo kandidati za EU, moraju da budu usklađeni sa EU, odnosno zakonima EU. Evo šta kaže u ovom zakonu – ne postoje odgovarajući propisi EU sa kojima je potrebno obezbediti usklađenost. Da li je propis preveden na neki službeni jezik EU – ne. U izradi ovog zakona nije ostvarena saradnja sa EU, što znači ovakav primer nema nigde u Evropi.

Pa sam išao dalje, video sam da li ima u Rusiji? Nema. Da li ima u Kini ovakav zakon? Nema. Nema ni na Karibima, ni u Trinidad, ni u Tobago. Šta mi ovo radimo? Stvarno ne znam.

Ja sam se u veterini sretao sa ovim zakonima o privremenim registrima, recimo, teladi, jagnjadi, ali da doživim ovde da radimo Zakon o privremenom registru majki, prosto, nisam verovao.

Ovde ste napisali da nedonošenje ovog zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po rad organa i organizacija, uzimajući u obzir okolnost da su sredstva za sprovođenje zakona obezbeđena u budžetu za 2023. godinu. To nije tačno.

Mi kada smo usvajali budžet, nismo o tome pričali. I još ste imali hrabrosti da napišete n- akon širokog i sveobuhvatnog analiziranja u punoj koordinaciji sa svim relevantnim činiocima i subjektima u Republici Srbiji, konstatovana je potreba da Republika Srbija preuzme obavezu itd, itd.

Budimo realni, ovo je nastalo tako što je na 263. gostovanju Aleksandra Vučića na nekoj televiziji, njemu pala na pamet ideja da da po 10.000 i čitava služba u ministarstvu se posle toga angažovala kako da ispegla situaciju i nađe 10.000 dinara. Kakve sveobuhvatne analize? Hvala.