USAME ZUKORLIĆ

Stranka pravde i pomirenja

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Usame Zukorlić biran je za narodnog poslanika jednom do sada, u 13. sazivu, od 2022. do 2023. godine.

U 13. sazivu izabran je za poslanika kao prvi na listi MUFTIJIN AMANET – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine, mandat mu je potvrđen 01.08.2022. godine. U 13. sazivu bio je potpredsednik Narodne skupštine. Bio je deo poslaničke grupe ZA POMIRENjE SPP-USS-DSHV i član Odbora za spoljne poslove i Odbora za prava deteta, kao i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

U 14. sazivu izabran je za narodnog poslanika kao prvi na listi Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu nije deo nijedne poslaničke grupe.

BIOGRAFIJA

Usame Zukorlić rođen 1992. godine u gradu Konstantini u Alžiru. U Novom Pazaru je završio osnovnu školu, zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg. Obrazovanje je nastavio Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gde je diplomirao pravo, a zatim na Fakultetu za islamske studije gde je diplomirao pedagogiju i komunikologiju. Zvanje mastera je stekao na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru u oblasti ekonomije.
Bio je zamenik direktora Sandžak televizije. Predavao je kao nastavnik u Medresi Gazi Isa-beg i radio kao asistent na pravu na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Trenutno je na funkciji projekt menadžer na Fakultetu za islamske studije.

Osnivač je Razvojno edukativnog društva – RED, udruženja koje je osnovalo BioSan, ITSan i Bošnjački DNK projekat, čiji je koordinirator.

2021. godine izabran je za zamenika predsednika Republičke izborne komisije.

Bio je član i predsednik Mladih Bošnjačke demokratske zajednice. Po osnivanju Stranke pravde i pomirenja postaje njen član. Nakon smrti njegovog oca Muamera Zukorlića, predsednika Stranke pravde i pomirenja, Predsedništvo stranke izabralo ga je na funkciju vršioca dužnosti predsednika stranke.

Od 2022. godine predsednik je Stranke pravde i pomirenja.
Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 08:31

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva sednica (konstitutivna), 20.03.2024.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani predstavnici naroda, pre svega, muslimanima u Srbiji želim da iskažem Ramazan Šerif Mubarek Olsun, naročito onima koji poste 30 dana meseca Ramazana i da radost iftara podele sa svojim porodicama, prijateljima, komšijama, naročito komšijama drugih vera.

Danas u ovom domu smo se okupili dok nas okružuju globalni izazovi. Zato je više nego ikad potrebna obzirnost i mudrost. Geopolitički pejzaž je izrazito turbulentan i preti da razdire Međunarodnu zajednicu. Dok na kapijama Evrope u Ukrajini se vodi rat koji izaziva nestabilnost kako ekonomsku tako političku u državama u Evropi i širom sveta, s druge strane, u Palestini se događa katastrofa neviđenih razmera, gde decenije aparthejda su kulminirale u masovno ubijanje desetine hiljada dece, žena i civila, kulminirajući do te mere da je Južnoafrička Republika slavnog Nelsona Mendele podnela tužbu za genocid protiv Izraela.

Kruna kukavičluka će pripasti onima koji budu ubijali masovno decu zbog jeftinih političkih odvratnih razloga. Nepravda bilo gde je pretnja pravdi svugde. Rat neće odrediti ko je u pravu, odrediće ko je ostao.

Zato mi ovde danas, 80 godina od poraza nacizma, važno je da shvatimo da tuđe tragedije su ogledalo naše ljudskosti i humanosti.

Istorija nas uči da su velike promene često kretale s periferije od malih, hrabrih, koji su odlučno verovali u svoje snove i ideje. Mi ne možemo odlučiti danas da li ćemo živeti u pravednom svetu, ali možemo graditi pravednu Srbiju u kojoj će se čuti glas manjine i u kojoj će svako imati mogućnost da doprinese opštem dobru.

Izbor novog rukovodstva zakonodavne vlasti Narodne skupštine Republike Srbije dolazi u ovom turbulentnom, izuzetno zapaljivom i osetljivom momentu. Zato će biti velika odgovornost na novom rukovodstvu.

Stranka pravde i pomirenja će uzeti učešće u novom rukovodstvu saziva Skupštine, sa namerom da ima priliku da učestvuje i doprinosi i utiče na promene, naročito iz razloga što 30.000 glasova građana Republike Srbije su imali poverenje u listu Ujedinjeni za pravdu i nosimo odgovornost prema ljudima koji su nam dali glas.

Ja pozivam narodne poslanike i sve one koji slušaju da se nekada izdignemo iz dnevnopolitičkih borbi i da učinimo korake koji će doprineti pravdi na našem prostoru, a ta pravda da bude temelj za pomirenje među narodima Zapadnog Balkana, jer mi ne želimo da ovo zlo koje vidimo u okruženju i oko nas da se ikada više vrati na naš prostor. Gradimo mostove, a ne zidove.

Budimo od onih koji će doprinositi dobru i koji će se boriti protiv zla. Zato je važno da većina sarađuje sa manjinom i važno je da vlast radi sve od sebe da doprinese dobru, a opozicija da bude konstruktivna. Ostavimo temelj budućim generacijama.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani članovi Vlade, pred nama je veliki spisak zakonskih akata.

Listajući predloge novih zakonskih rešenja, pročitao sam da je u planu i da se donese izmena i dopuna zakona koji bi tretirao pitanje pranja novca i finansiranje terorističkih organizacija. Razmišljajući o tome šta je granica između prava na otpor i terorizma i s druge strane prava na odbranu i ratnih zločina, ne mogu a da ne iskoristim priliku ovde da izrazim hatarnamu ili saučešće za ubijenih 5.000 civila u Palestini, od kojih 1.000 dece, a i ubijenih 1.000 jevrejskih civila.

Palestina je država koju priznaje većina država u svetu, a među njima i Srbija. Na delu njene teritorije se vrši agresija od strane izraelskog okupatora. U protekle dve nedelje izvršena su dela koje međunarodne organizacije karakterišu kao ratne zločine. Gaza je blokirana vodom, uvoz hrane, struje, bacaju se bombe na bolnice, na škole, granatirano je preko 50 bolnica i škola, srušeno je 26 džamija, srušena je treća najstarija pravoslavna bogomolja, manastir Svetog Porfirija.

Civilima je rečeno da iz severnog dela pređu u južni deo da bi bili zaštićeni, a istovremeno se bombarduje i severni i južni deo. U Palestini se događaju strašne stvari. Zar je to svet u kojem mi treba da živimo? Palestina je kolevka i sveto mesto i muslimana i hrišćana i Jevreja i svi, i muslimani i hrišćani i Jevreji u svetu, dužni su da doprinesu da se tom svetom mestu vrati mir. Zato bez obzira na naše političke stavove, svi trebamo učiniti šta je do nas da se vrati mir svetoj zemlji. Svi narodi sveta su dužni da se udruže da Jerusalim kao glavni grad svete zemlje bude ono što mu ime nosi, grad mira i zemlja mira.

Nije davno bilo kada je i na Balkanu besneo rat i kada je svet bio hladnokrvan na dešavanja na našem prostoru. Juče je obeležena 31. godišnjica od zločina u Sjeverinu kod Priboja gde je ubijeno 16 Bošnjaka i za šta je Viši sud u Beogradu utvrdio da su se desili ratni zločini.

Da li je sistem uradio sve što je bilo do njega da se porodicama omogući da dobiju status žrtava civila rata? Da li ima još neki način u kojem bi sistem mogao da doprinese da umanjimo bol koju su pretrpele porodice zbog zločina koji je počinjen u prošlosti? Ja se nadam da ćemo mi kao narod, i Bošnjaci i Srbi i drugi, smoći snage da značajnije koračamo ka pravdi i suštinskom pomirenju u budućnosti. Sećanje je naša obaveza, a pravedna i mirna budućnost je naš dug.

Dvadeset prvi je vek, a informacije putuju brzinom svetlosti. I zato ne postoji opravdanje što na javnim servisima nemamo informacije o Sjeverinu, godišnjici, o Štrpcima i o drugim važnim datumima za Bošnjake, za Hrvate i za druge nacionalne zajednice. Da li je razlog što možda RTS još uvek nije formirao bošnjačku redakciju, kao što imaju druge nacionalne zajednice?

Danas raspravljamo i o setu medijskih zakona. Mediji su ključ da bi došli ljudi do istine. Želim kazati da na lokalnom nivou kada je u pitanju Sandžak beleži se napredak razvoja lokalnih medija koji su u vlasništvu nacionalnih zajednica. Međutim, na centralnom nivou vidljivost nacionalnih zajednica koje su u manjini nije odgovarajuća rezultatu popisa stanovništva i koliko u stvari u Srbiji ima građana koji nisu Srbi.

Osim medija, obrazovanje, gde takođe imamo set zakona i reformi, obrazovanje je temelj svake nacije. Želim pohvaliti napore ove države u podizanju stepena obrazovanja i kvaliteta obrazovanja u ovoj državi.

Najbolji primer je moderna nova škola koja se gradi u Sjenici i koja je završena i čije će otvaranje biti vrlo brzo u narednom periodu. Međutim, svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje. Postoji disproporcija u uživanju kvaliteta obrazovanja među decom u Republici Srbiji, pa tako Beograd i neka druga mesta su obezbedila deci mogućnost da imaju besplatne udžbenike, odnosno njihovim roditeljima dok neka mesta ne uživaju u ta prava. Zato insistiram da se u budućim akcijama reforme u obrazovanju povede računa i o tom pitanju i da se omogući svoj deci, bez obzira na nacionalnu pripadnost, na teritorijalnu pripadnost, da imaju mogućnost uživanja u besplatnim udžbenicima.

Još jedna stvar koju su mi skrenuli nastavnici za koju su mi i nastavnici i roditelji skrenuli pažnju pre skupštinskog zasedanja i želim istaći posebno ovde, jer je prisutna naša ministarka, da našoj deci nije dozvoljeno, odnosno roditeljima, odnosno školskim upravama, nije dozvoljeno da organiziraju ekskurzije na teritoriji federacije BiH, već isključivo na teritoriji Republike Srpske. Naša deca često imaju želju da posete i druge delove BiH, ne isključivo teritoriju Republike Srpske, pa da se to aktima pravnim reguliše i omogući.

Izgradimo pravednu Srbiju, budimo svi za pravednu Srbiju. Zahvaljujem.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2023.

Reč ima Milica Đurđević Stamenkovski.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani članovi kabineta, ja sam dobio jako veliki broj zahteva građana šta bih postavio za pitanje članovima kabineta. Međutim, ja ću po jedno pitanje vezano za Novi Pazar, Tutin, u prvom delu, onda i Sjenicu, Prijepolje i Priboj u drugom delu, da bih zadovoljio barem minimum zahteva koje sam dobio sa terena.

Što se tiče Novog Pazra, sredinom januara je Novi Pazar imao katastrofalne poplave u kojima je stradalo dvoje ljudi.

Gradska vlast u Novom Pazaru od 2008. godine najavljuje na proleće početak korićenja reka Jošanjice, Raške i Trnavice. Petnaest godina meštani sa tih obala čekaju da se otpočne sa radovima.

Moje pitanje glasi: kada će da se otpočne sa radovima na korićenju ovih reka i šta trenutno koči proces?

Drugo pitanje vezano za opštinu Tutin glasi: meštani koji žive na Pešteru traže od Vlade odgovor da li je nešto preduzeto po pitanju otvaranja graničnog prelaza koji bi se nalazio između sela Đerekare u Srbiji i sela Savin Bor u opštini Petnjica u Crnoj Gori, jer porodice koje su rodbinski vezane imaju jako otežan život, jer moraju kružiti kroz tri opštine da bi imale međusobnu komunikaciju i vezu.

Ono što sam dobio informaciju od predstavnika Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori jeste da je Vlada Crne Gore odradila njen deo posla po pitanju otvaranja graničnog prelaza. Moje pitanje glasi: da li je Vlada Srbije uopšte informisana, da li je upoznata sa tim procesom i da li postoje bilo kakvi koraci po tom pitanju i, ako nisu postojali, da li može nešto konkretno da se uradi po tom pitanju? Dakle, u pitanju je granični prelaz koji bi povezao opštinu Tutin u Srbiji i opštinu Petnjica u Crnoj Gori?

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 27.04.2023.

Zahvaljujem se na odgovorima.

Što se tiče Sjenice i Prijepolja, postoji magistralni put koji povezuje Sjenicu i Prijepolje i, ako se ne varam, ispravite me, to je jedini neasfaltirani magistralni put u državi.

Građani Sjenice kada žele putovati u Prijepolje kruže preko Nove Varoši i obratno. Dakle, ako neko iz Prijepolja želi u Sjenicu, kruži preko Nove Varoši.

Da li u strategijama Vlade Republike Srbije postoji plan za asfaltiranje magistralnog puta koji bi povezao Sjenicu i Prijepolje?

Poslednje pitanje upućeno je premijerki. Vi ste, premijerka, bili u Priboju, imali susret sa muslimanima Priboja koji su vam izneli problem vezano za izdavanje građevinske dozvole za početak izgradnje džamije u Novom Priboju. U Novom Priboju ima veliki broj muslimana koji nisu u mogućnosti da ispune svoja verska prava jer nemaju džamiju, a Stari Priboj im je ipak udaljen. Da li je po tom pitanju bilo šta preduzeto?

Vi ste im tada rekli da će Vlada Republike Srbije da uradi šta bude u njenoj moći da reši taj problem, koji je malo kompleksan. Eto, dobio sam insistiranje od građana Priboja da postavim ovo pitanje, jer je ono od veoma velike važnosti. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 22.06.2023.

Dame i gospodo narodni poslanici, postaviću pitanje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – zašto korićenje reka Raška, Trnavica i Jošanica u Novom Pazaru se najavljuje punih 15 godina? Ko je odgovoran što realizacija tog projekta se odlaže iz godine u godinu?

Proteklih dana smo imali novi talas poplava koje su u Novom Pazaru uništile desetak domova. Pre toga, u januaru, smo imali poplave koje su odnele dva života.

Građani Novog Pazara od gradonačelnika i aktuelne vlasti u tom gradu dobijaju obećanje iz godine u godinu da će sa tim projektom da se krene na proleće. Svaki put, svake godine kreće se na proleće. Ove godine kažu da se kreće na jesen.

Apelujem da se pruži materijalna pomoć i podrška ugroženim porodicama čija imovina je stradala u poplavama.

Takođe, apelujem na sve nadležne organe da pruže hitne mere zaštite, jer su građani na tim obalama ugroženi.

Pre neki dan ja sam bio u poseti i video sam koji je omer štete na terenu i javnost u Srbiji nije baš u to upućena.

Gradonačelnika Novog Pazara pozivam da podnese ostavku zato što osam godina nije bio u stanju da reši ovaj ozbiljan problem u svom gradu, kao što nije uspeo ni osam godina gradonačelnik pre njega, iz njegove partije. Neka pokaže minimum odgovornosti, jer je svakako u osmoj godini svog mandata bez prava ponovne kandidature. Svakako je sa odlazeće političke scene.

Kada domaćin zapostavi avliju korov će na kraju isterati i njega iz kuće.

Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 13.06.2023.

Dame i gospodo narodni poslanici, postaviću pitanje Naučnoj akreditacionoj komisiji i Ministarstvu obrazovanja Republike Srbije. Da li je tačno da su departmani, odnosno smerovi prava, ekonomije, engleski i srpski jezik na državnom univerzitetu u Novom Pazaru izgubili akreditaciju i da neće moći u novoj studentskoj godini studenti da se upišu na tim smerovima?

U Novom Pazaru imaju dva Univerziteta, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru koji je osnovao rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlič i državni Univerzitet u Novom Pazaru.

Za grad, za Pazarce, oba univerziteta su važna i vest koja se pojavila u javnosti je uznemirila kako buduće studente, tako i roditelje. Ukoliko je vest tačna, tražim odgovor ko je odgovoran za dovođenje državnog Univerziteta na taj nivo da gubi akreditacije? Roditelji, studenti, zaposleni državnog Univerziteta u Novom Pazaru nisu zadovoljni aktuelnim rukovodstvom državnog Univerziteta, zbog toga što se autokratski odnose prema zaposlenim i prema studentima.

Navešću jedan primer, dobio sam pismo studenata državnog Univerziteta u Novom Pazaru, koji se žale da im je rektor ukinuo pravo na korišćenje molitvenog prostora na Univerzitetu.

Poštovani narodni poslanici, mi ovde u Skupštini Republike Srbije imamo pravo na molitveni prostor. Imali smo pravo na molitveni prostor u vreme Kraljevine Jugoslavije u istoj ovoj zgradi. Da jedan čovek u Novom Pazaru, u sred Pazara, brani studentima pravo na molitveni prostor, zato hoću istaći da ova vest ukoliko je tačna, ona će ugroziti visoko obrazovanje u Novom Pazaru.

Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi, studentski grad. On treba da osniva nove univerzitete. Njemu treba još dva univerziteta, koliko ima omladine i zato je važno, pre svega, da imamo odgovor da li je vest o ukidanju ovih smerova tačna. Obrazovanje je svetlo koje osvetljava put, zato ne smemo gasiti svetiljke. Hvala.

Treće vanredno zasedanje , 30.05.2023.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, s obzirom da je ovo moje prvo obraćanje nakon stravičnih događaja koje smo imali prilike videti u Beogradu i Mladenovcu, ovom prilikom želim izraziti moje najdublje saučešće ubijenim ljudima, naročito deci, porodicama dece i iskazati moju duboku potrešenost i koju sam izrazio i lično na licu mesta gde sam položio cveće i iskazao saučešće.

Takođe, želim izraziti hatarnamu povodom ubistva Bošnjaka u Priboju Ervina Ćelahmetovića, ubistva koja je dodatno zakomplikovalo stvari u ovoj državi i dodatno uznemirilo sandžačke Bošnjake.

Želim postaviti pitanje MIP i Ministarstvu pravde, zašto je državni tužilac Višeg suda u Užicu Veljko Lazić, odbacio krivičnu prijavu protiv Nikole Damjanovića, zbog izazivanja verske i nacionalne netrpeljivosti 7. januara prošle godine u Priboju, kada je pevajući praznične pesme modifikovao tekst u kojem je ubacio - pucajte u džamije?

Navodno, krivična prijava je odbačena jer su svedoci prisutni na terenu svedočili da to nije pevao i jer se na snimku koji je dostupan na internetu i koji možete svi vi da pogledate, tražeći formulaciju koju sam rekao, Priboj i pucajte u džamije, navodno, na osnovu snimka jer se ne vidi snimak, jer onaj koji to izgovara drži telefon u ruci, ne može se utvrditi da je isti to izgovorio.

Sve to posebno potresa Bošnjake u ovoj državi iz razloga što je ovakva odluka doneta na dan dženaze rahmetli ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću. Sve to imamo nakon što je u Priboju prošle godine početkom januara 12 policajaca pevalo pesmu na veselju u kojem su pozivali da se vrše zločini nad sandžačkim Bošnjacima - oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice.

Pitam MUP, Ministarstvo pravde šta je učinjeno sa 12 policajaca? Imam informaciju da oni još uvek rade, da se viđaju na graničnim prelazima Jabuka, Gostun, Uvac, da su na službi i ako snimak koji se pojavio na internetu, koji takođe možete svi vi da vidite, prikazuje policajce, objavljen je od strane policajca na Fejsbuku, veselje organizovano od strane policajca i na njemu učestvuje 12 policijskih službenika. To je bio čin fašizma.

Ako se antibošnjački ili antimuslimanski fašizam bude tolerisao u službenim redovima ove države može doći do sistemskog kršenja prava građana ove države. Sigurnost i sloboda Bošnjaka u ovoj državi je ugrožena, dok god tih 12 policajaca su na slobodi. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 06.09.2022.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Potpredsednik Narodne skupštine Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 151000.00 RSD 01.08.2022 -

Whoops, looks like something went wrong.