ALEKSANDAR PAVIĆ

Grupa građana Mi - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Aleksandar Pavić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 14. sazivu, kao treći na listi Mi - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe MI SNAGA NARODA PROF. DR BRANIMIR NESTOROVIĆ, koja se do aprila 2024. zvala MI - GLAS IZ NARODA prof. dr Branimir Nestorović.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1961. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu završio u Čikagu, a diplomirao političke nauke na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju 1985. godine.

Radio je za privatne kompanije u oblastima političnog konsaltinga i ekologije.

U Beograd se vratio 1990. godine.

Od avgusta 1996. do juna 1997. godine bio je glavni politički savetnik predsednika Republike Srpske.

Živi u Beogradu.


Poslednji put ažurirano: 14.04.2024, 17:08

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 1
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Poštovani narodni poslanici, poštovani građani Srbije, kao što je Jelena Pavlović već iznela, mi ćemo glasati protiv izbora ove Vlade. Pošto je ona navela neke od glavnih razloga, ja ću postaviti nekoliko pitanja mandataru.

S obzirom da ste bili ministar odbrane u prethodnom sazivu, ja stvarno moram da postavim pitanje vezano za ovaj deo ekspozea vezan za politiku vojne neutralnosti. Nije jasno kako se spaja sa konceptom vojne neutralnosti kupovina rafala.

Kupovinom rafala mi postajemo zavisni od ne samo jedne, nego bar dve NATO članice, i Francuske i Velike Britanije, koje zajedno proizvode neke od raketa koje treba da budu deo opreme rafala. Mi postajemo zavisni od ključnog sistema našeg vazduhoplovstva. Postajemo zavisni ne samo od NATO, nego od jedne sada nama krajnje neprijateljske zemlje kao što je Francuska. Naši jedini potencijalni neprijatelji ili agresori jesu NATO zemlje. Da li će nama NATO dozvoliti da mi koristimo rafale protiv drugih NATO zemalja ako, ne daj Bože, dođe do takvog sukoba?

Ti rafali su vrlo ranjivi. Taj softver, oni mogu da ga isključe preko satelita, preko GPS-a. Da li naša PVO može da raspoznaje rafale od migova? Da li uopšte može da se uklopi to u naš sistem odbrane? Da li treba da šaljemo pilote u NATO zemlje na obuku, a i na vrbovanje? Da li treba da zavisimo od neprijatelja za rezervne delove, za servisiranje? Mislim da to narušava našu vojnu neutralnost, ozbiljno je narušava.

Još jedna stvar koja nam narušava uopšte neutralnost je činjenica da je kandidat za ministra spoljnih poslova nedavno, pre nekoliko meseci, došao u Srbiju vojnim avionom SAD. Mislim da je to potpuno neprihvatljivo i da ga već to diskvalifikuje za to mesto, a da ne govorim o tome da je on bio ključni učesnik tog celog Briselskog procesa koje je Kosovo i Metohiju samo udaljilo od Srbije. Naravno, najveći deo odgovornosti za to snose oni koji nam otimaju Kosovo, ali Briselski sporazum je urušio našu poziciju. Nije skroz, naravno, uništio i naravno da ne odustajemo od Kosova i Metohije, ali smatram da je vrlo urušio našu poziciju na Kosovu i Metohiji, pogotovo na severu gde su raspuštene institucije Republike Srbije, gde je 1.200 policajaca poslato u penziju, gde smo mi integrisani tj. naši ljudi u institucije lažne terorističke države Kosovo.

Kako možemo da se uzdamo u diplomatsko umeće i znanje čoveka koji nam se vraća iz Brisela govoreći da smo dobili 5:0, kad posle toga znamo šta se desilo, dodatno urušavanje naše pozicije upravo na severu Kosova i Metohije? Da ne govorimo o tome da je taj ceo princip Briselskih pregovara i procesa bio takav da smo mi jednostrano davali ustupke, što mislim da je presedan u diplomatiji i onda mi moljakamo drugu stranu da ispuni svoj deo. Hoćemo li tako voditi diplomatiju i dalje, sada u budućnosti, sa ovim ministrom spoljnih poslova? Hoćemo li i dalje da dajemo jednostrane ustupke neprijateljima ili suparnicima i da onda tražimo, da molimo njih da oni ispune njihov deo?

Na to liči i taj deo o nastavku evrointegracija. Znate, Poglavlje 35 je razrešilo sve dileme. Jasno su rekli tvorci francusko-nemačkog plana, tj. Ohridskog sporazuma da on podrazumeva faktičko priznanje lažne države Kosovo i to je sad ugrađeno u Poglavlje 35.

Kada smo bili na konsultacijama kao poslanička grupa kod predsednika Republike o sastavu nove Vlade, jasno je predsedniku postavljeno pitanje – a šta ako francusko-nemački plan bude ugrađen u Poglavlje 35? Predsednik je tada rekao da sumnja da će da bude ugrađen u tom obliku, međutim ipak jeste, ali onda je rekao da smatra da nećemo više otvoriti ni jedno poglavlje.

Slažem se sa tim. Ako je to tako, da li ćemo i dalje mi zarad fantomskih evrointegracija da dajemo jednostrane ustupke na uštrb našeg nacionalnog interesa za ljubav nekih evrointegracija koje se nikad neće desiti? To je vrlo zabrinjavajuće.

Na kraju, hteo bih da postavim pitanje opet vezano za odbranu zemlje. Istina je da je od 2012. do sada znatno popravljena odbrambena sposobnost zemlje, da je kupljeno mnogo sistema, da je vojska sačuvana od propasti i pozdravljamo vraćanje vojnog roka. Međutim, na unutrašnjem planu u isto vreme ovog meseca treba da stupi na snagu Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da postane obavezujući i u našem obrazovanju. Kako mi možemo da se branimo od spornih agresora kada urušavamo sopstveni identitet, urušavamo sopstveni jezik? To jednostavno nije kompatibilno. Kada su pitali Čerčila zašto tokom Drugog svetskog rata ulaže toliko u kulturu, on je rekao da bi znali, da bi imali šta da branimo. Šta ćemo mi imati da branimo? Rogobatni novogovor. Ko će biti inspirisan da brani to?

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Hvala. Završiću.

Zato vas molim da uradite sve da se ukine taj Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Mi ćemo svakako predložiti da se taj zakon ukine i da se na taj način ojača odbrana zemlje. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.04.2024.

Poštovani narodni poslanici.

Poslanička grupa „Mi snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović“ jasno je rekla zašto nije učestvovala na kolegijumima vezanim za ovu izbornu tematiku i zašto glasamo protiv ove izmene zakona.

Zahvaljujem predsednici Skupštine što je vrlo verno prenela naš stav na samom početku kada smo rekli na prvom kolegijumu da nećemo da učestvujemo u bilo kom procesu vezanim za ispunjavanje želja stranih ambasadora, a što je bio slučaj oko ispunjenja preporuka ODIHR-a.

Videli smo na trećem kolegijumu kada se pojavio Hil Žofre i ostali koji nisu bitni, zato što tu Hil vodi glavnu reč, onda je postalo jasno kome nije bilo jasno do tada. Smatramo da je ponižena Narodna skupština i tad i nekoliko dana kasnije kada je ponovo došao Hil. Ovoga puta sa Džejmsom O Brajanom. Obojica su saučesnici u združenom zločinačkom poduhvatu protiv naše zemlje.

Džejms O Brajan je desna ruka Merlin Olbrajt, jednoj od najvećih ratnih zločinaca u istoriji. Oni su došli u Skupštinu i nažalost podneta im je i neka vrsta raporta o tome kako teku pregovori o boljim izbornim uslovima. Kome Amerikanci više mogu da drže lekcije o tome kako se sprovode izbori? Njihov politički sistem je urušen. Kod njih nema poštenih izbora.

Na stranu to što su oni sponzori ove lažljive rezolucije o Srebrenici, što su sponzori svega što ide protiv naših interesa. Čak i da su ove preporuke, ove izmene zakona, čak i da se slažemo sa njima, mi bi glasali protiv, zato što su u njima učestvovali strani ambasadori, tj. ambasadori nama neprijateljskih zemalja. Hvala.

Whoops, looks like something went wrong.