BRANKO LUKIĆ

Grupa građana Mi - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović

OSVRT OTVORENOG PARLAMENTA

Branko Lukić prvi put je izabran za narodnog poslanika u 14. sazivu, kao 13. na listi Mi - Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović, mandat mu je potvrđen 06. februara 2024. godine.

U 14. sazivu deo je poslaničke grupe Grupa građana - MI glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović.

BIOGRAFIJA

Rođen je 1959. godine. Po profesiji je advokat.

Živi u Beogradu.


Poslednji put ažurirano: 12.04.2024, 08:18

Osnovne informacije

Statistika

  • 1
  • 2
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Prva posebna sednica , 02.05.2024.

Poštovane gospođe poslanici i poštovana gospodo poslanici, ko mene zna, ja sam Branko Lukić, a vidite da sam iz "Mi, snaga naroda - Profesor doktor Branimir Nestorović".

Mi ćemo pokušati da budemo konstruktivna opozicija. Dakle, svaki naš prigovor ili pitanje bi trebalo da doprinese boljitku rada ove Skupštine. Mi smo malo iznenađeni kada slušamo rasprave sa desne i sa leve strane. Da vam kažem kako mi to vidimo i kako to vide građani Srbije.

Uglavnom se optužujete za kriminalne radnje. Jedni i drugi to mnogo dobro potkrepljujete, a slušalac stiče utisak da ste i jedni i drugi u pravu. Ukoliko nastavite na taj način, verujte mi da ćete da urušite kredibilitet ove kuće.

Takođe, prebacivanje da je ona druga strana radila to isto ili gore nije negiranje krivice. U sudu barem to nije negiranje krivice. To je priznavanje krivice. Na taj način vi priznajete krivicu kada kažete - i vi ste radili to isto.

Danas, recimo, primer. Prigovoreno vam je na brojnost ministara. Vaš odgovor je bio kako su ovi sa naše, meni desne strane, napali na Skupštinu. Ni jednim argumentom niste objasnili zašto je potrebno toliko ministara?

Dakle, niste dali odgovor. Ako vas ja pitam koji je dan danas, a vi mi kažete dva minuta do 16 časova, informacija je tačna ali nije odgovor na pitanje, zato bih molio i jednu i drugu stranu da budu konstruktivne i da odgovaraju na pitanja koja se postavljaju.

Sledeće što me interesuje i vidim da budući premijer je spreman i da odgovori, mom kolegi Paviću već je odgovorio i hvala mu na tome. vidimo da ste predvideli ministra za evropske integracije i danas je to i pomenuto ovde, niste se odlučili da osnujete ministarstvo za KiM. Dakle, među ovoliko ministara nije bilo mesto za ministra za KiM u ovom momentu kada je teritorijalni integritet Srbije ugrožen, kada žele da nam uzmu Kosovo i Metohiju. Molio bih da mi se odgovori zašto ste odlučili da imate ministra za evrointegracije, a ne i ministra za Kosovo i Metohiju u momentu kada upravo EU traži od Srbije da prizna Kosovo i Metohiju?

Sledeće pitanje moje je da li ste za EU ili za BRIKS ili za oboje? Vaš predsednik Vučić, a kažem – vaš, jer je on odlučio da ne bude naš onog momenta kada ste stavio kao nosilac liste za SNS, mi smo jedini otišli da ga sretnemo jedini iz opozicije da mu pružimo ruku …

(Predsedavajuća: Samo vas molim, pripazite na vreme imate još par sekundi.)

Mi smo odlučili da mu pružimo ruku, on je odlučio da ne bude više naš predsednik. Dakle i na to tražim odgovor.

(Predsedavajuća: Hvala narodni poslaniče.)

Molim vas, samo još par sekundi.

Da li ste spremni da donesete zakon o stranim agentima u momentu kada je Srbija izbušena kao švajcarski sir, kada i strane agenture i nevladine organizacije napadaju Srbiju? Da li ste spremni da donesete rezoluciju o genocidu nad Srbima u Jasenovcu?