10. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

07.11.2018.

Sednica broj: 10

Predsedavajuci: Milovan Drecun

Odbor: Odbor za Kosovo i Metohiju

Odbor za Kosovo i Metohiju održao je danas, 7. novembra 2018. godine, 10. sednicu, koja je bila zatvorena za javnost, nakon koje je predsednik Odbora Milovan Drecun, u skladu sa odredbama Poslovnika Narodne skupštine, dao sledeće saopštenje za javnost:

„Odbor za KiM je na današnjoj sednici razmotrio Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, BIA, VOA i VBA o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na KiM i bezbednosti srpskog naroda u južnoj Pokrajini.

Na osnovu detaljne analize stanja na KiM zaključeno je da je bezbednosna situacija relativno stabilna, ali veoma složena i osetljiva.

Postoje ozbiljni pokazatelji mogućnosti pogoršanja stabilnosti i narušavanja bezbednosti srpskog naroda, čiji se razlozi ogledaju u opštem nezadovoljstvu stanovništva političkom i ekonomskom situacijom na KiM, izraženim međuetničkim tenzijama, složenoj političkoj situaciji, što su elementi koji u narednom periodu mogu krajnje negativno da se odraze na bezbednost na KiM, a posebno na bezbednost srpskog naroda. Moguće su nove jednostrane akcije Prištine koje mogu da ugroze bezbednost Srba, a stalni bezbednosni rizik predstavlja stalno nastojanje Prištine da pod svoju kontrolu stavi sever KiM.

Neprihvatljivo je i krajnje destabilizujuće planirano transformisanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga u „Vojsku Kosova“ i pritisak koji se vrši na pojedince iz redova srpskog naroda da se pridruže ili ostanu u toj formaciji. Stvaranje takve oružane formacije je u punoj suprotnosti sa važećom Rezolucijom 1244 SB UN, ali i „Ustavom“ Kosova, te nema ni legalitet ni legitimitet. Ta planirana formacija će biti činilac maksimalnog ugrožavanja bezbednosti srpskog naroda, potpuno će onemogućiti smirivanje međunacionalnih tenzija i destabilizovaće situaciju na KiM, ali i regionalnu stabilnost.

U narednom periodu poseban rizik, kao i do sada, biće pokušaji Prištine da učlani Kosovo u Interpol, što bi u slučaju pozitivnog ishoda rezultiralo brojnim tajnim optužnicama i raspisivanjem poternica protiv mnogih iz redova srpskog naroda.

Srbi, posebno južno od Ibra, žive teško, gotovo bez slobode, ugrožena im je bezbednost i kretanje. Brojni su napadi i provokacije Albanaca prema srpskom stanovništvu, a samo od juna do danas registrovano je preko 40 etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu.

Agresivna retorika albanskih političkih lidera protiv zvaničnog Beograda i intenzivna medijska kampanja i fabrikovanje lažnih vesti, koje pojačavaju tenzije, unose nemir kod srpskog naroda i predstavljaju jedan od činilaca koji dodatno ugrožavaju bezbednost.

Uočeno je prisustvo i delovanje vehabijsko-selafijskih grupacija, koje su aktivne sa pozicija radikalnog islamizma i čija je prioritetna meta delovanja srpski narod na KiM. Takođe, primećeno je i pojačano obaveštajno delovanje pojedinih zapadnih službi posebno na severu KiM, sa namerom plasiranja raznih dezinformacija i laži da bi se Srbi pridobili za saradnju i učešće u tzv. kosovskim bezbednosnim snagama i što više udaljili od zvaničnog Beograda.

Odbor za KiM snažno apeluje i traži od albanskih političkih struktura da teške ekonomske probleme ne rešava tako što će odgovornost za takvo stanje potpuno neosnovano prebaciti na srpski narod i zvanični Beograd, čime se albansko stanovništvo radikalizuje protiv srpskog, već da se posveti poboljšanju ekonomske situacije, borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i izuzetno visoke korupcije.

S tim u vezi osuđujemo postupak privremenih institucija samouprave u Prištini da uvedu dodatne namete na robu koja na KiM dolazi iz centralne Srbije i BiH i tražimo od njih da u skladu sa postignutim dogovorima omoguće nesmetan protok ljudi i robe.

Smatramo da je albanska zajednica na KiM najodgovornija za bezbednost srpskog naroda, te pozivamo i albansku zajednicu i albanske političke stranke da pokažu spremnost i posvete se postizanju kompromisnog i dogovornog rešenja sa zvaničnim Beogradom“.

Poslednji put ažurirano: 08.11.2018, 15:50