Sedamnaesta posebna sednica , 19.07.2018.

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Sedamnaesta posebna sednica

01 Broj 06-2/181-18

19.07.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 11:10 do 11:30

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poštovani narodni poslanici, poštovani članovi Vlade Republike Srbije, uvaženi ministre Vukosavljević, vaše ekselencije, poštovane dame i gospodo, otvaram Sedamnaestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.
Ovu Posebnu sednicu sazvala sam da bi se Narodnoj skupštini obratila NJegova Ekselencija gospodina Ali Abd el al Ahmed, predsednika parlamenta Arapske Republike Egipat.
Čast mi je da u ime Narodne skupštine i u svoje ime pozdravim NJegovu Ekselenciju gospodina Ali Abd el al Ahmeda. Pored njega pozdravljam i ostale uvažene članove delegacije predstavničkog Doma Arapske Republike Egipat, ministre Vlade Republike Srbije, kao i predstavnike diplomatskog kora u Republici Srbiji, koji prisustvuju današnjoj sednici.
Sada molim NJegovu Ekselenciju, predsednika parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abd el al Ahmeda da nam se obrati. Izvolite, Ekselencijo.

Ali Abd

Draga prijateljice Majo Gojković, predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, dame i gospodo poštovani poslanici, uvaženi gosti, čast mi je da vam se obratim danas u svoje lično ime i u ime velike egipatske nacije, povodom naše zajedničke proslave, 110. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i vaše drage zemlje.
To je odnos koji već 11 decenija predstavlja uzor diplomatskih odnosa između dve prijateljske zemlje, zemlje koje vežu istorijske veze i zajednički interesi, kao i izgledi obećavajuće budućnosti za oba naroda. Zaista, došao sam danas da vam prenesem tople i lične pozdrave, kao i poštovanje predsednika Abdula Fataha el Sisija, kao i velikog egipatskog naroda u svim njegovim raznovrsnostima i različitostima.
Diplomatski odnosi koji su osnovani između egipatskog kedivata i Kraljevine Srbije 1908. godine, koji su u to vreme bili novi, svedoče o našoj volji da gradimo mostove prijateljstva u korist naša dva naroda, na jedinstvenoj sceni svetske istorije.
Ti odnosi su nastavili da se razvijaju i tokom perioda između dva svetska rata.
Potrebno je spomenuti da je Kraljevina privremeno preselila sedište Vlade u Kairo 1914. godine. Od tada se to sedište koristi kao kancelarija i rezidencija za Ambasadu Srbije u Kairu.
Još jedan sjajan primer izrazito sjajnih odnosa možemo naći u istoriji, snažnoj vezi između Egipta i Jugoslavije. Bili su izuzetni tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, uz istaknutu ulogu koju su igrali naši lideri Gamal Abdel Nasser i Josip Broz Tito u okviru Pokreta nesvrstanih.
Tokom tog perioda ti odnosi su bili telotvorenje težnji naroda Trećeg sveta, a te težnje su želele da se oslobode od kolonijalizma i da pruže otpor izazovima koji je nosio razvoj zasnovan na oslanjanju na sopstvene snage, bez integrisanja niti u istočni niti u zapadni blok.
Ovaj pokret je ostvario izuzetna dostignuća koje niko ne može ignorisati. To je pokret koji je vodio narode u Africi, Aziji, kao i u Latinskoj Americi ka oslobođenju od okupatora i ka nezavisnosti.
U ovom uvaženom parlamentu na njegovom glavnom ulazu stoji simbol njegove vodeće uloge o uspostavljanju Pokreta nesvrstanih. To je simbol koji ističe načela koja je taj Pokret uspostavio i to su vrednosti koje su svetu danas potrebnije više nego ikada pre, jer je taj pokret insistirao na nezavisnosti naroda.
Mi takođe ne zaboravljamo istorijski stav vaše sjajne zemlje tokom slavnog oktobarskog rata, kada je Jugoslavija bila među prvim zemljama koja je poslala oklopna vozila da podrže egipatsku vojsku u njenoj bici za oslobađanje okupirane zemlje i za vraćanje njenog dostojanstva.
Egipat nikad ne zaboravlja prijatelje koji su bili uz njega u teškim vremenima. S toga vam upućujemo naše iskrene pozdrave, zahvalnost i poštovanje u ime celog naroda Egipta i njegovog rukovodstva.
Braćo i sestre, govoreći o odnosima između Egipta i Srbije ne govorimo samo o prošlosti. Ti odnosi su deo prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.
Od perioda od kada je predsednik Abdul Fatah El Sisi preuzeo vlast u Egiptu 2014. godine, svedoci smo prosperitetnih odnosa između dve zemlje, naravno imajući na umu da je vaša prijateljska zemlja bila među prvim zemljama iz Evrope koja je podržala Egipat u njegovoj revoluciji u januaru, ali i u junu, u januaru 2011. i u junu 2013. godine.
Iz tog razloga naša dva predsednika država se redovno sastaju. Predsednik Abdul Fatah El Sisi uvek radi na održavanju redovnih susreta sa njegovim srpskim kolegom i sastaju se na Generalnoj skupštini UN u NJujorku u septembru svake godine.
Ovo ističe posebnu važnost koju dve zemlje pridaju njihovim međusobnim odnosima u različitim oblastima, kao i u najvažnijim pitanjima od obostranog interesa.
Stavovi vaše zemlje kojima ste pružili podršku Egiptu u svim njegovim pitanjima, najviše su imali uticaj na srca Egipćana koji osećaju poštovanje i zahvalnost prema Republici Srbiji koju predstavlja njena Vlada, narod i rukovodstvo zbog njihovih istorijskih stavova koji su nezaboravni.
Jedan od najvažnijih takvih stavova jeste vaša podrška koju danas pružate Egiptu u borbi, surovoj borbi protiv terorizma. Retko Egipat vodi, nije samo rat kojim se brani narod Bliskog Istoka, tim ratom Egipat ne brani samo svoj region i svoju zemlju, već i ceo svet i štiti ceo svet od zavera tih grupa ljudi koji ne znaju ni za šta drugo osim za ubijanja i krvoprolića, kao i za razaranja svega što postoji na svetu.
Obostrana saradnja između naše dve zemlje je odlična i ova današnja proslava 110 godina naših odnosa, kao i događaji koji su organizovani u tom kontekstu dokaz su izuzetnih odnosa između naše dve zemlje, odnosa koji se mogu proširiti kako bi obuhvatili i ekonomsku saradnju, trgovinsku razmenu, odbrambenu industriju i poljoprivredu.
Sa zadovoljstvom iščekujemo ponovne sastanke Zajedničkog mešovitog odbora Egipta i Srbije za ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju, kao i potpisivanje Sporazuma za unapređenje trgovine između dve zemlje, za uspostavljanje poslovnih saveta u obe zemlje i za ponovno uvođenje direktnih letova između naša dva glavna grada.
To su stvari koje će zaista ojačati nivoe saradnje između naše dve zemlje. Pored svih ovih aktivnosti koje su posvećene saradnji između dve zemlje. Mi takođe smo svesni da je kultura najefikasniji način komunikacije između naroda. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što se ova poseta poklapa sa mesecom egipatske kulture u Srbiji, a koja uključuje različite aktivnosti tokom celog jula, kao način obeležavanja 110-te godišnjice od uspostavljanja odnosa između dve zemlje i način obeležavanja nacionalnog dana Arapske Republike Egipat.
Tokom prve polovine meseca aktivnosti su bile odraz zainteresovanosti srpskog naroda za savremenu egipatsku kulturu koja je predstavljena u nedelji egipatskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i interesovanje za drevnu egipatsku civilizaciju, time što je organizovan okrugli sto koji je održan u Narodnom muzeju u Beogradu, koja je bila prva aktivnost u tom muzeju nakon njegovog renoviranja, a koje je trajalo skoro 15 godina. Zatim ćemo u domu Narodne skupštine zajednički otvoriti izložbu istorijskih dokumenata dve zemlje koji su sačinjeni u poslednjih 110 godina, kao jedan vrhunac ovih bogatih kulturnih aktivnosti.
Uvaženi gosti, dame i gospodo, nema sumnje da parlament ima posebno važnu ulogu u odnosima između Srbije i Egipta. Parlament otvara jedan paralelni kanal komunikacije između predstavnika naroda dve zemlje, pored zvaničnih vladinih kanala koji postoje, i to se upravo pokazalo u praksi time što je Srbija odabrana da bude domaćin narednog zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana koje će se održati 2019. godine.
Prošle sedmice je vaš uvaženi parlament uspešno održao parlamentarni sastanak visokog nivoa o trgovinskoj saradnji, kao sastanak koji je deo Parlamentarne skupštine Mediterana. Stoga, nadamo se da ćemo u predstojećem periodu biti svedoci daljeg širenja saradnje i poseta između parlamenata dve zemlje, a sve u cilju ostvarivanja interesa naših naroda i unapređenja saradnje između nas.
Želim da Arapska Republika Egipta dugo živi kao i Republika Srbija. Hvala vam što ste me saslušali. Vašem narodu želim prosperitet, razvoj i sreću. Hvala vam.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Zahvaljujem NJegovoj ekselenciji predsedniku parlamenta Arapske Republike Egipat gospodinu Ali Abd el al Ahmed na njegovom obraćanju.
Zaključujem 17. Posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.
Ujedno vas pozivam da prisustvujete otvaranju izložbe koja je posvećena 110 godina diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat. Hvala.