Osamnaesta posebna sednica , 23.07.2018.

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Osamnaesta posebna sednica

01 Broj 06-2/186-18

23.07.2018

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 13:00 do 13:15

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poštovani narodni poslanici, vaša ekselencijo, poštovane dame i gospodo, otvaram Osamnaestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.
Ovu Posebnu sednicu sazvala sam da bi se Narodnoj skupštini obratila NJegova Ekselencija gospodin Demetris Siluris, predsednik Predstavničkog doma Republike Kipar.
Čast mi je da u ime Narodne skupštine i u svoje ime pozdravim NJegovu Ekselenciju, gospodina Demetrisa Silurisa. Pored njega, pozdravljam i ostale uvažene članove delegacije Predstavničkog Doma Republike Kipar i predstavnike diplomatskog kora u Republici Srbiji, koji prisustvuju današnjoj sednici.
Sada molim NJegovu Ekselenciju, gospodina Demetrisa Silurisa da nam se obrati.
Izvolite predsedniče.

Demetris Siluris

Hvala puno.
Gospođo predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani članovi Vlade Republike Srbije, poštovane gospođe i gospodo poslanici, poštovani gosti, dame i gospodo, za mene predstavlja posebnu čast i izuzetnu privilegiju prilika da se obratim Narodnoj skupštini Republike Srbije. Šaljem vam srdačne pozdrave ljubavi, časti i dubokog poštovanja od kiparskog naroda i svih članova Predstavničkog doma Republike Kipar.
Moj dolazak ovde predstavlja ostvarenje moje želje da na svaki mogući način doprinesem jačanju naših izuzetnih odnosa, bratskih odnosa koji sežu nazad u doba Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih. Sa Srbijom delimo duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske veze koje su dodatno ojačane našom zajedničkom posvećenošću principima demokratije, pravde i mira.
Izuzetno značajan strateški položaj naše dve zemlje na Sredozemlju i na Balkanu, čini ih dijahronijskim faktorom razvoja na ključnim tačkama evropske i svetske istorije. Moje prisustvo u Beogradu potvrđuje izuzetan nivo odnosa i kreativnog dijaloga koji je uspostavljen u širokom spektru značajnih pitanja. Siguran sam da će ova poseta dodatno ojačati našu parlamentarnu saradnju i nadam se da ćemo zajedno postaviti temelje za još plodonosniji razvoj odnosa naših zemalja u svim oblastima, a u korist naših naroda.
Predstavnički dom Republike Kipar podržava evropski put Srbije, posebno pozdravljam dosadašnji napredak koji je Srbija zabeležila u sklopu pregovora o pridruživanju i očekuje nastavak procesa otvaranjem i zatvaranjem novih poglavlja, kao što stoji i zaključcima Evropskog saveta iz juna 2018. godine.
Znamo da ovaj predintegracioni period predstavlja dugotrajan i mukotrpan proces, ali uzimajući u obzir značajan napredak koji je postigao ponosan narod i rukovodstvo Srbije, uveren sam da će vrlo brzo intenziviranjem tempa reformi vaša zemlja postati deo Evropske unije.
Za Kipar priključenje Srbije Uniji predstavlja preduslov za učvršćivanje stabilnosti na Balkanu, koja je neraskidivo povezana sa bezbednošću i stabilnošću u čitavoj Evropi. Ovaj stav mi podržavamo u institucijama Evropske unije. U tom kontekstu, uvek ćete imati iskrenog, nesebičnog i stalnog ambasadora koji iskreno veruje da budućnost Srbije ne može biti drugačija osim evropska.
Ponavljam spremnost Predstavničkog doma da podeli sa Srbijom stručnost koju je stekao vezano za pitanja usklađivanja sa evropskim tekovinama. Mi smo vam na raspolaganju na svakom nivou.
Želim, takođe, da vas uverim da vaša zemlja može podjednako da se osloni i na našu snažnu podršku vezano za poštovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova predstavlja dosledan stav Republike Kipar i njen istorijski dug. Usled toga je trpela i trpi još uvek i naša zemlja, a pravni osnov za rešavanje pitanja vezanog za status Kosova predstavlja Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine. Sve dok je ova rezolucija na snazi i u odsustvu postizanja obostrano prihvatljivog rešenja po pitanju statusa te teritorije, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ostaje nezakonito.
Kipar se, 44 godine nakon vojne invazija Turske, bori za obnovu pravde, slobode i za povratak na otadžbinska ognjišta, prenoseći neumorno u svim pravcima da naš cilj ostaje postizanje pravednog i održivog rešenja za kiparski problem na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN i evropskih tekovina, za rešenje bez anahronističkih garancija, bez okupacionih trupa i odnosa zavisnosti, za rešenje koje će učiniti Kipar modernom, normalnom, održivom i funkcionalnom državom.
Naši napori, međutim, nailaze na prepreku, a to je Turska koja održava krut i maksimalistički stav i čije se provokacije opasno uvećavaju, ne samo na štetu Kipra, nego i šireg regiona.
Turska koristi zajednicu kiparskih Turaka, koju u potpunosti kontroliše i politički i ekonomski, kao izgovor da opravda svoje prisustvo na Kipru. Od nedavno, protivno međunarodnom pravu uopšte, a posebno Zakonu o moru, vrši intervencije u isključivo ekonomskoj zoni Republike Kipar i stvara atmosferu zastrašivanja, pokušavajući voljenom diplomatijom „zveckanja oružjem“ da spreči sprovođenje energetskih planova Kipra, preteći miru i stabilnosti u regionu.
Dozvolite mi da izrazim i javno duboku zahvalnost za punu i neprekidnu potporu i podršku Srbije suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i jedinstvu Republike Kipar, kao i naporima koje ulažemo u pravično i mirno rešenje našeg nacionalnog problema. Hvala vam puno, hvala vam mnogo. Hvala.
Učinio bih propust ukoliko takođe ne bih izrazio i duboko poštovanje i priznanje Kipra za doprinos srpskog naroda kroz prisustvo srpskog kontingenta u mirovnoj misiji UN na Kipru.
Gospođo predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, duboko sam vam zahvalan na pozivu, a posebno na ukazanoj časti da se obratim Narodnoj skupštini Republike Srbije, ovim govorom šaljem srdačne pozdrave kiparskog naroda našoj srpskoj braći. Hvala vam mnogo, mnogo vam hvala.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Zahvaljujem NJegovoj Ekselenciji predsedniku Predstavničkog doma Republike Kipar gospodinu Demetrisu Silurisu na njegovom obraćanju.
Zaključujem Osamnaestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.
Ujedno obaveštenje da ćemo raspravu po amandmanima nastaviti u 14.30 časova. Sada imamo redovnu pauzu. Hvala.