Dvadeset treća posebna sednica , 03.06.2019.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Dvadeset treća posebna sednica

23

1. dan rada

03.06.2019

Beograd

Sednicu je otvorila: Maja Gojković

Sednica je trajala od 13:35 do 13:52

OBRAĆANJA

...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Poštovani narodni poslanici, poštovani članovi Vlade Republike Srbije, poštovani gradonačelniče grada Beograda, vaše Ekselencije, poštovane dame i gospodo, otvaram Dvadeset treću posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.
Ovu posebnu sednicu sazvala sam da bi se Narodnoj skupštini obratio predsednik Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, Njegova Ekselencija gospodin Vjačeslav Volodin.
Čast mi je da, u ime Narodne skupštine i u svoje ime, pozdravim Njegovu Ekselenciju gospodina Volodina.
Pored njega, pozdravljam i ostale uvažene članove delegacije Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, članove Vlade Republike Srbije, gradonačelnika grada Beograda, kao i predstavnike diplomatskog kora u Republici Srbiji koji prisustvuju današnjoj posebnoj sednici.
Sada pozivam Njegovu Ekselenciju Vjačeslava Volodina da nam se obrati.
Izvolite, predsedniče.

Vjačeslav Volodin

Dobar dan, dragi prijatelji, poštovana gospođo Gojković, poštovane kolege, pre svega, želim da zahvalim na toplom dočeku, na mogućnosti da govorim pred vama ovde, pred našim srpskim prijateljima.
Za mene je danas poseban dan. Zajedno sa mojim kolegama sam došao kod svoje braće, prijatelja, predstavnika srpskog naroda. Mi imamo mogućnost da razmotrimo sa vama više pitanja, razvoj naših bilateralnih odnosa, razvoj odnosa između naše dve zemlje.
Rusija i Srbija su zemlje koje tokom cele istorije, saradnje živi u prijateljstvu i uzajamnom postojanju. Srpska narodna poslovica kaže, to je ona o prijateljstvu i jakom bratstvu Srba i Rusa. Identitet bilo koje nacije se određuje istorijom, religijom, kulturom i jezikom. Mi imamo puno toga zajedničkog u istoriji naroda, u veri, u kulturi. Jezik se razlikuje, ali ne toliko da ne bi mogli da se razumemo.
Rusija je uvek smatrala svojim dugom da podržava bratski srpski narod. Uvek je išla u njegovu odbranu tokom komplikovanih godina. Tako je bilo pre 140 godina kada je Srbija dobila toliko dugo očekivanu nezavisnost i za tu nezavisnost Rusija je ratovala zajedno sa vama. Tako je bilo i 1914. godine kada je Rusija u odbranu Srbije ušla u Prvi svetski rat, a oktobra 1944. godine Crvena armija i Narodnooslobodilačka armija Jugoslavije su oslobodili srpsku zemlju od nemačko fašističkih okupatora. Četiri hiljade i tri stotine sovjetskih vojnika zauvek su ostali u srpskoj zemlji oslobađajući Beograd. Više od 14 hiljada je bilo ranjeno.
Želim da zahvalim narodu Srbije, vama na brižljivom čuvanju grobova naših očeva i dedova, za pamćenje onih koji su dali život za slobodu, mir od nacizma.
Sledeće 2020. godine mi slavimo sedamdesetpetogodišnjicu velike pobede nad fašističkom Nemačkom. To je naš zajednički praznik. Prolazeći kroz teška iskušenja, prolazeći kroz dva svetska rata naši narodi su danas jedinstveni u ocenama iskustva i istorije. Nama je jako važno zajedno da se borimo, da pokušamo da se promeni istorija, da se ne opravdaju zločini nacista i njihovih pomoćnika. Suviše visoku cenu su platili naši narodi za slobodu i nezavisnost da bi sada predali pamćenje onima koji su za to dali svoj život.
Nas ujedinjuje ne samo vera i zajednički sveci, nego jedna duša široka i dobra.
Savremenu srpsku kulturu u Rusiji je predstavio vaš istaknuti reditelj Emir Kusturica. Zahvaljujući njegovom stvaralaštvu i posebnom radu građana Rusije upoznajemo današnju Srbiju, tako za javno pronalaženje kulture fundament našeg zajedničko-civilizovanog razvoja i izgradnje zajedničke budućnosti.
Dragi prijatelji, naše prijateljstvo, uzajamno poštovanje, mi smo uspeli da sačuvamo do današnjih dana. Naš zadatak i odgovornost pred budućim generacijama je da damo sve od sebe da bismo očuvali te dobre odnose za dugo vekova.
Izazovi u današnjem svetu postaje mnogo više. Praksa duplih standarda, mešanje u unutrašnje poslove suverene države je postalo za neke zemlje normalno. Mi smatramo da je to nedopustivo. Neophodno je da tome se suprotstaviti, ako želimo da sačuvamo svoj narod, svoju zemlju, njen suverenitet i nezavisnost.
Pogledajte šta se desilo sa Libijom i Irakom. Na ivici gubljenja državnosti je bila Sirija. Zemlje čiji narodi su živeli u miru, u prosperitetu, danas se bore za preživljavanje. Ruše ih konflikti i pretnje stalnih terorističkih napada.
Srpski narod koji je preživeo NATO bombardovanje bolje nego iko razume koliko je to štetno. Zašto je to postalo moguće? Zašto se to dešava? Problem je u tome da se zaboravljaju principi međunarodnog prava, ignoriše rešenje Ujedinjenih nacija i pokušaj stvaranja jednopolarnog mira.
Danas sankcije, blokade, trgovinski ratovi sve više se šire po miru. Zemlje koje su ranije koristile ove nezakonite mere, skrivajući se ispod. Sada se uopšte ne sumnja da grubo prikazuju svoje ekonomske interese.
Precrtani su principi slobodne trgovine. Amerikanske trgovinske sankcije su uvedene protiv naše zemlje i Kine, Turske, Irana, Severne Koreje, Kube i Venecuele.
Evropske zemlje i kompanije isto dobijaju ultimatume, pretnje sa zahtevom da prekinu realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata, ali svet nikada neće biti jednopolaran, bez obzira koliko to žele Sjedinjene američke države i čim ranije će oni to shvatiti, time će biti bolje i za svet i za samu Ameriku.
Nametanje svoje volje drugim zemljama je nedopustivo. Srpski narod je izabrao svoj suvereni put koji je zasnivan na duhovnim vrednostima, očuvanju kulturno-istorijskih tradicija. Isto kao i ruski narod i mi zajedno sa vama osuđujemo provokacije protiv Srba na Kosovu.
Upad kosovskih specijalaca na sever Kosova 28. maja je jedna provokacija, koja je usmerena na zastrašivanje Srba, na uspostavljanje kontakta nad ovim reonima na silu. Mi smatramo da hvatanje diplomata i službenika UNMIK-a, kao i državljana Ruske Federacije je rušenje međunarodnog prava.
Organizacija Ujedinjenih nacija treba da pokaže svoj stav. Od njene odlučnosti, konkretnih koraka zavisi ne samo autoritet, ali i mir na Balkanu. Mi smatramo da je ponašanje Evropske unije i Sjedinjenih američkih država nedopustivo, koje je dovelo do porasta napetosti u regionu i podrivan je višegodišnji rad međunarodne zajednice, oko pomirljivog rešavanja balkanske krize u ovom regionu. Odsustvo jasne reakcije od strane Evropske unije na provokacione korake kosovara izaziva sumnju da je Evropska unija sposobna da bude posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine. Smatramo da sve strane treba da ispunjavaju Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.
Oni koji ne poštuju rešenja treba da snose odgovornost. Interesi suverene Srbije treba da se uzimaju u obzir u punom obimu u skladu sa međunarodnim pravom.
Dragi prijatelji, devedesetih godina prošlog stoleća Rusija je prošla kroz komplikovane posledice raspada Sovjetskog Saveza. Naša zemlja je bila u jako teškom stanju, geopolitički izazovi, rušenje ekonomije više nego tokom revolucije sedamnaeste godine i velikog otadžbinskog rata 1941. – 1945. godine, kao i realna pretnja raspadu Rusije. Ali, naš narod je savladao te pretnje.
Predsednik Vladimir Putin, oslanjajući se na podršku celog društva, rešio je pitanje ujedinjenja u zemlji i izveo ekonomiju iz krize. Godine 2014. nezakonite sankcije su postale novi izazov za Rusiju, ali naša zemlja je savladala i njih. Mi smo u mnogome promenili smer naše trgovine sa evropskog tržišta na tržište drugih zemalja, počeli smo aktivnije da se bavimo uvozom, da razvijamo našu sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju, zaštitili smo finansijski sistem i povećali smo odbrambenu sposobnost države.
Izazovi nas čine jačim, ali puno toga zavisi od toga ko je izabran od strane naroda da donosi odluke i da štiti interes zemlje i građana. Srbija ima predsednika Vučića, narod Srbije je imao sreće sa takvim predsednikom koji zaista doživljava sve što se dešava sa zemljom koja se bori za suverenitet i koja poštuje svoje državljane. Ubeđen sam da ćete savladati teškoću.
Naš predsednik Vladimir Putin, znajući da ću govoriti ovde pred vama, poslanicima Narodne skupštine, preneo je najtoplije reči pozdrava i podrške. Bratski narod Srbije kao i uvek može da računa na pomoć Rusije, rekao je on.
Poštovane kolege, prijatelji, s obzirom da naši sastanci postaju sve češći u okviru parlamentske dimenzije, mi doprinosimo razvoju odnosa i baš zato je doneta odluka da se stvori međuparlamentarna komisija visokog nivoa u čijem okviru ćemo moći sa vama da razmatramo konkretna pitanja, razvoj odnosa između Rusije i Srbije. Mi ćemo danas posvetiti tome Četvrto zasedanje i nadam se da će ono biti rezultativno. Pozivam vas kod nas u Rusiju sledeće godine. To je naš zajednički praznik, godina 75. i godišnjica pobede i moramo da je dočekamo zajedno.
Još jednom želim da izrazim zahvalnost na tome kako se odnosite prema sećanju na one koji su cenom sopstvenog života dali nama slobodu, mogućnost da danas radimo, kao i mogućnost da planiramo budućnost, da odgajamo decu, da mislimo o unučićima i mi moramo da damo sve od sebe da bismo bili dostojanstveni tog sećanja.
Želim vama i svim građanima Srbije mir, sreću, blagostanje.
...
Srpska napredna stranka

Maja Gojković

Poslanička grupa Srpska napredna stranka | Predsedava
Zahvaljujem se predsedniku Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije, gospodinu Vjačeslavu Volodinu na njegovom obraćanju i zaključujem Dvadeset treću posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu. Hvala.