Šesta posebna sednica , 02.11.2021.

1. dan rada

PRIVREMENE STENOGRAFSKE BELEŠKE
(neredigovane i neautorizovane)

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA

Šesta posebna sednica

03

1. dan rada

02.11.2021

Beograd

Sednicu je otvorio: Ivica Dačić

Sednica je trajala od 11:05 do 11:20

OBRAĆANJA

...
Socijalistička partija Srbije

Ivica Dačić

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, Vaše Ekselencije, poštovane dame i gospodo, otvaram Šestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.
Ovu posebnu sednicu sazvao sam da bi se Narodnoj skupštini obratila predsednica Predstavničkog doma Republike Kipar, Njena Ekselencija Anita Dimitriju.
Čast mi je da, u ime Narodne skupštine i u svoje ime, pozdravim Njenu Ekselenciju gospođu Anitu Dimitriju, predsednicu Predstavničkog doma Republike Kipar.
Pored nje pozdravljam i ostale uvažene članove delegacije Republike Kipar i predstavnike diplomatskog kora u Republici Srbiji koji prisustvuju današnjoj posebnoj sednici.
Želim samo pre njenog obraćanja da još jednom istaknem da je nama u poseti predsednica parlamenta zemlje koja je najveći prijatelj Srbije u Evropi. Želim da se zahvalim, u ime Republike Srbije i svih naših građana, na podršci i bratskoj ljubavi, ili sestrinskoj, svejedno, koju nam pružaju svih ovih godina i uzvraćamo.
Sada pozivam Njenu Ekselenciju gospođu Anitu Dimitriju, predsednicu Predstavničkog doma Republike Kipar, da nam se obrati. Izvolite.

Anita Dimitriju

Vaša Ekselencijo predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani članovi srpske Vlade, poštovane gospođe i poštovana gospodo poslanici, poštovani gosti, osećam izuzetnu radost i čast što se nalazim u Beogradu i na ljubazan poziv prijatelja gospodina Dačića, predsednika srpskog parlamenta, i što sam u prilici da se obratim Narodnoj skupštini Republike Srbije. Prenosim vam srdačne pozdrave, ljubav i duboko poštovanje članova Predstavničkog doma Republike Kipar i čitavog kiparskog naroda.
Gospodine predsedniče, ova moja zvanična poseta ističe našu zajedničku volju i opredeljenost za dalje jačanje i proširenje izuzetnih odnosa koji postoje između naših parlamenata dugi niz godina, zarad obostranog interesa naših zemalja i naroda, bratskih odnosa koji sežu u prošlost, u doba Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih. Odnosa zasnovanih na našim snažnim, istorijskim, kulturnim i verskim vezama, koje su dodatno ojačane našom zajedničkom posvećenošću, principima demokratije, pravde i mira, odnosa solidarnosti i međusobne podrške u važnim pitanjima za svaku od naše dve države, ali i odnosa strateškog opredeljenja, kojima je cilj da istaknu i ojačaju značajnu ulogu koju naše dve zemlje imaju, nastojanjima da se obezbede uslovi mira, bezbednosti i stabilnosti u ključnim strateškim područjima Balkana i Mediterana.
Kao država članica Evropske unije, Republika Kipar podržava i nastaviće da podržava evropsku perspektivu Srbije. Pozdravljamo napredak koji je vaša zemlja postigla u kontekstu svojih pristupnih pregovora i radujemo se nastavku procesa, otvaranju i zatvaranju novih poglavlja, kao što je navedeno i u izveštaju Evropske komisije o napretku, iz oktobra 2021. godine.
Pretpristupni period predstavlja, doduše, dug i bolan proces, međutim, uverena sam da će intenziviranjem tempa reformi, u kombinaciji sa onim što je postigao vaš ponosni narod i rukovodstvo Republike Srbije, vaša zemlja postati član evropske porodice.
Za Kipar, pristupanje Srbije Evropskoj uniji predstavlja preduslov za jačanje stabilnosti na Balkanu, koja je neraskidivo povezana sa bezbednošću i stabilnošću u Evropi i mi podržavamo ovu poziciju u okviru institucija Unije. Na tom putu uvek ćete imati iskrenog, nesebičnog i postojanog ambasadora, koji iskreno veruje da budućnost Srbije može biti samo evropska i, naravno, kredibilnog partnera nakon pristupanja.
Želim da vas uverim u spremnost Predstavničkog doma, kao što već i dobro znate, da pruži Srbiji stručnost koju je stekla po pitanjima usaglašavanja sa evropskim tekovinama, u kontekstu Memoranduma o razumevanju, gospodine predsedniče, koji je potpisan između naša dva parlamenta 2018. godine.
Poštovani gospodine predsedniče, koristim priliku da ovde svojim prisustvom potvrdim stav vlasti i čvrstu podršku Republike Kipar punom poštovanju suverenih prava i teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Istorijski dug i jasan stav Republike Kipar jeste da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. To je pravni osnov za rešavanje ovog pitanja, ostaje Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244/99 o statusu Kosova.
U nedostatku obostrano prihvatljivog rešenja u vezi sa pitanjem statusa te oblasti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ostaje potpuno nezakonito. Više od 47 godina nakon vojne invazije i kontinuirane Turske okupacije teritorije Republike Kipar, kiparski narod se bori za ponovno ujedinjenje zemlje, za oslobođenje od okupatorskih trupa i povratak izbeglica u domove svojih predaka.
Neumorno ponavljam u svakom pravcu da je naš cilj bio i ostao postizanje pravednog i trajnog rešenja kiparskog problema na osnovu međunarodnog prava odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i evropskih principa. Rešenja dvozonalne federacije sa dve zajednice, bez anahronističkih garancija okupacionih trupa i odnosa zavisnosti. Rešenje koje će Kipar učiniti modernom, održivom i funkcionalnom državom čiji će građani određivati svoju sadašnjost i budućnost u uslovima bezbednosti, stabilnosti i skladnog suživota kako zahteva i naš evropski identitet.
Naši napori su međutim u suprotnosti sa nepopustljivošću i ekspanzijom Turske čija provokacija opasno raste ne samo na štetu Kipra i Grčke već i šireg regiona. Turska strana otvoreno zahteva rešenje sa dve države na Kipru kršeći odgovarajuće rezolucije Saveta bezbednosti UN i dogovoreni okvir UN razrešavanje kiparskog problema. Nikada nećemo uslišiti takve neprihvatljive stavove koji uostalom izričito odbacuju i UN, EU i cela međunarodna zajednica. Turska stvara novi status kvo i na kopnu i na moru. Kontinuirano kršenje i od strane Turske ekskluzivne ekonomske zone Republike Kipar otvaranje po nalogu predsednika Turske dela zatvorenog područja Famaguste za komercijalnu eksploataciju, kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti 550 i 780 i najava gospodina Erdogana o daljoj militarizaciji okupiranih teritorija predstavljaju deo turske ekspanzionističke politike na štetu celog kiparskog naroda i kiparskih Grka i kiparskih Turaka.
U borbi za iznalaženje rešenja kiparskom problemu nismo sami na svojoj strani imamo punu i neprekidnu podršku i pomoć Srbije na čemu smo vam veoma zahvalni, bio bi propust da ne izrazimo najdublju zahvalnost i priznanje Kipra zbog dragocenog doprinosa srpskog naroda kroz učešće srpskog odreda u mirovnim snagama na Kipru, kao i našu zahvalnost za podršku neotuđivom pravu Republike Kipar da ostvari svoja suverena prava u okviru ekskluzivne ekonomske zone.
Predsedniče Narodne skupštine Republike Srbije, poštovani članovi, dragi prijatelji i braćo, najiskrenije se zahvaljujem na vašem ljubaznom pozivu, na srdačnoj dobrodošlici i toplom gostoprimstvu, kao i na velikoj počasti da se obratim danas Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Izražavam od srca Republici Srbiji i bratskom srpskom narodu želje za ostvarenje njegovih plemenitih ciljeva, društvenim napretkom i prosperitetom.
Prenosim tople pozdrave kiparskog naroda našoj srpskoj braći. Hvala vam.
...
Socijalistička partija Srbije

Ivica Dačić

Poslanička grupa Socijalistička partija Srbije | Predsedava
Zahvaljujem još jednom, Njenoj Ekselenciji, gospođi Aniti Dimitriju, predsednici predstavničkog doma Republike Kipar na obraćanju.
Neka živi večno bratstvo i prijateljstvo između Kipra i Srbije.
Zaključujem Šestu posebnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu.
Zavaljujem.