Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Aleksandar Martinović

Aleksandar Martinović

Srpska napredna stranka

Govori

Molim vas, član 106. govornik može da govori samo o tački dnevnog reda. Poslanici SNS daju kvorum, ovo govorim zbog građane Srbije, da bi ovi žalosni ostaci bivšeg režima mogli da predlažu svoje nazovi dopune dnevnog reda, koja su sve, samo ne dopune dnevnog reda, nego najgore moguće uvrede na račun, pre svega, Aleksandra Vučića, SNS i ministara u Vladi Republike Srbije.

Molim vas gospođo Gojković, ovaj što širi ruke, ovaj što je opljačkao Smederevsku Palanku, ovi što su opljačkali sve živo po Srbiji, da im ne dozvolite da se dalje iživljavaju nad narodnim poslanicima i nad građanima.

Srpska napredna stranka nije nikome ništa ukrala, SNS nije nikoga ubila u njihovo vreme su ubijani policijski generali na ulici, u njihovo vreme njihov predsednički kandidat je imao pištolj iz koga je čovek ubijen u njegovom stanu, a ne u stanu Aleksandra Vučića, i ja vas molim gospođo Gojković, da ovu sednicu vodite u skladu sa Poslovnikom i da prekinete svakog onog pripadnika bivšeg režima, ovu žalosnu srpsku opoziciju, kada govori o nečemu što blage veze nema sa tačkom dnevnog reda. Inače, toliko su jaki i snažni, da bez kvoruma ovih ljudi koji ovde sede ceo dan i slušaju razne Kene i ostale koji su upropastili Srbiju, ovo što oni rade ne bi bilo ni moguće. Dakle, mogu da govore samo o tački dnevnog reda.
Zahvaljujem se, gospodine Arsiću.

Dakle, javio sam se u svojstvu nekoga koga je tužio bivši predsednik DS, Bojan Pajtić, zato što su reči Balše Božoviće u stvari upućene meni, da se ne lažemo. Za razliku od njih koji nemaju hrabrosti da spominju imena i prave se nevešti, ja tu vrstu straha nemam.

Dakle, Bojan Pajtić je tužio mene, zato što sam rekao u više navrata da je on, da je direktor Fonda za razvoj AP Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja, da su proneverili više od milion evra državnog novca koji je bio namenjen za rekonstrukciju tzv. dvorca „Heterlend“, inače je to jedna ruševina koja apsolutno nije prilagođena za stanovanje nikoga, a pogotovo ne dece ometene u razvoju i zbog toga me je Bojan Pajtić tužio.

Javljam se zbog povrede Poslovnika – član 107.

Gospodine Konstantinoviću, vas treba da je sramota zbog reči koje ste izgovorili. Srpska napredna stranka je ponosna na činjenicu, jer znam na šta ste aludirali, samo što vi nemate hrabrosti da to kažete, što je, između ostalog, ministar u Vladi, koja je branila Srbiju od NATO agresije, bio i naš predsednik Aleksandar Vučić. Na to ste, verovatno, mislili. Mi smo na tu činjenicu ponosni.

Da li ste vi ponosni na to što ste radili kao pripadnik Otpora protiv interesa svoje zemlje? Što ste za to dobijali novac od stranih poslodavaca? Da li vas je sramota što ste po Srbiji za dolare postavljali lokatore da bi NATO bombarderi znali gde da udaraju po ciljevima u Srbiji i Crnoj Gori? Da li vas je sramota zbog toga što ste pozivali NATO pakt u proleće 1999. godine da što žešće udaraju po Srbiji, jer kaže što bude žešće bombardovanje pre će pasti režim Slobodana Miloševića i onda se pojavi Nenad Konstantinović u 2017. godini i drži nam lekcije on, pripadnik najgoreg mogućeg režima koji je zapamtila Srbija, drži nam predavanja o tome kako ćemo mi navodno da izrabljujemo neku decu, kako dovodimo poslodavce zbog jeftine radne snage?

U njihovo vreme zatvorene su apsolutno sve fabrike koje su radile u Srbiji. U vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar u Vladi Republike Srbije te fabrike su radile. Kada ste vi preuzeli vlast, te fabrike su zatvorene. Srbija, ne da nije bila mesto jeftine radne snage, nego uopšte nije imala radnu snagu, jer ste apsolutno sva radna mesta zatvorili.
Balša Božović stalno priča o nekim pelenama, ja mislim da on nije izašao iz tih političkih pelena, a budući da je još uvek u pelenama ja ću ga podsetiti malo na to šta je govorila njegova Demokratska stranka 1995. godine.

Ovde imam jedan proglas koga su potpisali gradski odbori Srpske demokratske stranke srpskih zemalja, SRS, DSS i DS. U pitanju su gradski odbori Novog Sada. To je saopštenje iz 1995. godine, pa za gospodina u pelenama, samo da ga podsetim.

Kaže – srpski narode srpske Atine, ustaške vlasti iz Zagreba su obnovile agresiju na Republiku srpsku Krajinu. U pitanju je operacija „Bljesak“. Ponovo se zauzima srpska teritorija, ubija srpska nejač i nemoćni, i skrnave srpske svetinje. Srpski narode srpske Atine, probudi se iz sna jugoslovensta u koje te vode, citiram – nesrbi i srpske izdajice. Sruši granicu na Drini i okreni se svojoj braći koja ponovo krvare braneći srpsku zemlju i najveći srpski grad pod zemljom – Jasenovac.

Gospodine u pelenama, kažite mi da li i dalje stojite iza ovog saopštenja, ili ste u međuvremenu promenili svoju politiku i svu krivicu za raspad bivše Jugoslavije i za dešavanja na Kosovu i Metohiji svalili na Srbiju i na srpski narod?
Zahvaljujem se, gospodine Arsiću.

Dakle, javio sam se u svojstvu nekoga koga je tužio bivši predsednik DS, Bojan Pajtić, zato što su reči Balše Božoviće u stvari upućene meni, da se ne lažemo. Za razliku od njih koji nemaju hrabrosti da spominju imena i prave se nevešti, ja tu vrstu straha nemam.

Dakle, Bojan Pajtić je tužio mene, zato što sam rekao u više navrata da je on, da je direktor Fonda za razvoj AP Vojvodine i Fonda za kapitalna ulaganja, da su proneverili više od milion evra državnog novca koji je bio namenjen za rekonstrukciju tzv. dvorca „Heterlend“, inače je to jedna ruševina koja apsolutno nije prilagođena za stanovanje nikoga, a pogotovo ne dece ometene u razvoju i zbog toga me je Bojan Pajtić tužio.

Ja sam se uredno pojavljivao sam, bez advokata, na svim ročištima na koje me poziva Osnovni sud u Novom Sadu, ali nema Bojana Pajtića. Bojan Pajtić se ne pojavljuje. E, to je problem.

Gospodine Božoviću, što se mene tiče, vi samo nastavite…
Dakle, vama se obraćam, samo neka nastave dalje da podnose tužbe. Da upoznam gospodina Balšu Božovića sa tokom postupka, Osnovni sud u Novom Sadu se oglasio nenadležnim, prebacio je nadležnost na Viši sud u Beogradu, a Apelacioni sud u Novom Sadu je po…
...žalbi Bojana Pajtića poništio tu odluku i vratio na ponovno suđenje Osnovnom sudu u Novom Sadu. Tako da, prenesite gospodinu Pajtiću, jedva čekam poziv za novo ročište, pa da saslušamo svedoke koje sam predložio vezano za pljačku dece ometene u razvoju.
Član 27, gospođo Gojković.

Juče sam pozvao Balšu Božovića da ponese svoj indeks, evo ja sam svoj poneo. Vidite kako su nervozni. Čim se pominju indeksi, oni koji stalno pričaju kako smo mi iz SNS pokupovali neke diplome, doktorate itd, odmah se unervoze. Evo mog indeksa, gospodine Božoviću, a ja sada pitam – gde je vaš?
Želim da kažem, gospođo Gojković, da mi koji smo kupili diplome, koji smo falsifikovali doktorate, koji ne pripadamo ovoj građanskoj eliti kojoj pripada Balša Božović imamo za predsednika stranke čoveka koji je, evo, ovo je kopija indeksa Aleksandra Vučića. (Isključen mikrofon.)
Zahvaljujem se, gospođo Gojković.

Da odgovorim ovoj građanskoj eliti koja ne zna ko je Nadežda Petrović, ko je Milutin Milanković i ko je Slobodan Jovanović i koji nam stalno drže predavanja o nekim falsifikovanim diplomama.

Evo, ja sam danas doneo svoj indeks. Ja, koji sam glup, koji sam neobrazovan, koji ne pripadam eliti, gospodin Božović svoj indeks nije doneo, a fotokopirao sam indeks predsednika naše stranke i predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Ako mi dozvolite, pošto mi nemamo šta da krijemo, mi smo narodna partija, otvoreni smo za narod, hoćemo da narod zna sve o nama.

Evo, ja ću sada, dame i gospodo narodni poslanici, dragi prijatelji, da vam pročitam samo neke ocene koje je dobio ovaj neuki, neobrazovani čovek koji ne pripada građanskoj eliti kojoj pripadaju ovi iz Demokratske stranke, a zove se Aleksandar Vučić

Završio je Pravni fakultet u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,44.

(Maja Videnović: Izvinite, kakva je ovo replika?)

Iz uvoda u pravo dobio je…

(Aleksandra Jerkov: A gde je indeks Tomislava Nikolića?)

Evo, vidite kako su nervozni. Ne znam šta im je?

Iz uvoda u pravo dobio je 10, iz opšte sociologije dobio je 10, iz ustavnog prava dobio je 10, iz političke ekonomije od gospodina Labusa, dakle, kod nekoga ko je bio njegov politički protivnik i politički neistomišljenik, gospodin Aleksandar Vučić, taj neuki i neobrazovani, dobio je 10. Kod gospođe Vesne Rakić Vodinelić, ako se ne varam, uvažene predstavnice partije Zorana Živkovića...
Nastaviću. Hvala vam.
Dame i gospodo narodni poslanici, povređen je član 107. - dostojanstvo Narodne skupštine. Mislim da moja uvažena koleginica, koja je inače dobar pravnik, nije baš najbolje pročitala Poslovnik, jer je rekla da oni, tj. poslanička grupa kojoj ona pripada neće imati mogućnost da postavi pitanje Vladi. To jednostavno nije tačno.

Poslovnikom je regulisano da se pitanja Vladi postavljaju tako što se kreće od takozvanih samostalnih poslanika, zatim se prelazi na poslaničke grupe koje imaju najmanje poslanika, pa se tek onda dolazi do one poslaničke grupe koja ima najviše poslanika. I, ako će neko biti diskriminisan, uslovno rečeno danas kada dođe Vlada, za koju smo mi iz SNS glasali svim srcem, to će upravo biti, najverovatnije, daj Bože da grešim, poslanici SNS, a poslanici SRS će itekako imati pravo i mogućnost da postavljaju pitanja Vladi, s obzirom na broj poslanika koji imaju.

Mi iz SNS ćemo najverovatnije za to biti uskraćeni, ali ćemo strpljivo saslušati sva pitanja koja će biti postavljena Vladi Republike Srbije, zato što se već mesecima stvara atmosfera u Narodnoj skupštini kako Vlada Republike Srbije ne sme da dođe u Narodnu skupštinu jer se boji ove strahovite i, kao što vidite, prilično brojne opozicije.

Mi ne mislimo da je to tako, Vlada će danas da dođe i svi ovi veliki junaci, sva ova elita, svi ovi koji su prepametni, koji se u sve razumeju, će itekako moći da postavljaju pitanje i predsednici Vlade i ministrima u Vladi Republike Srbije.
Zahvaljujem.

Zaista, bez želje da ukazujem na povredu člana 27. i, naravno, ne tražim da se glasa i ne želim da ulazim dalje u ovu polemiku, ali prosto zbog javnosti želim da kažem da će mnogo više šanse da postave pitanje Vladi imati narodni poslanici iz poslaničke grupe SRS koji imaju 22 poslanika, nego poslanička grupa SNS koja ima 103 poslanika.

Svi su, gospodine Mirčiću naši. Poslanička grupa SNS ima 103 poslanika. Ja govorim o poslaničkoj grupi, ne o izbornoj listi. To biste trebali da znate. Evo, gospodin Mirčić čak ne zna ni koliko poslanika mi imamo.
Dakle, 103 poslanika SNS će imati manju mogućnost da postave pitanje Vladi Republike Srbije nego poslanička grupa koja ima 22 poslanika.
Sad je skoro pa pola jedan. Još nekoliko časova nas deli do tog dela sednice. Videćete, mnogo su veće mogućnosti da dame i gospoda iz SRS postavljaju pitanja Vladi nego mi iz SNS, iako nas ima 103, a njih 22, a mi takođe imamo pitanja za Vladu Republike Srbije, pre svega za predsednicu Vlade o temama koje su bitne za građane Srbije. Ali, bez obzira na to, mi ćemo biti na tom delu sednice i baš nas zanima koja pitanja će biti postavljena Vladi i kako će Vlada na ta pitanja da odgovori.
Dame i gospodo narodni poslanici, gospodine Miličeviću povređen je član 27.

Gospodin Milojičić nije izgleda najbolje razumeo i nije slušao gospodina Milimira Vujadinovića, on je rekao da je Demokratska stranka devastirala državu Srbiju. Dakle, ne samo obrazovni sistem, nego kompletnu državu, a pre svega privredu Republike Srbije.

(Radoslav Milojičić: Povreda Poslovnika?)

Dakle, za 12 godina njihove vlasti potpuno je upropašten ekonomski život Srbije.

(Radoslav Milojičić: Jel ovo sad povreda Poslovnika?)